כללי בעקבות הדיון לגבי מחיקת שם ה' ממסך:

• הוסף לסימניות
הכל מתחיל ב"תרומת הדשן" ופסקו הרמ"א: מקומות שכותבים 2 יודים צמודים שזהו סימן לשם ה' אסור למחוק זאת כי בעיני בנ"א זה נראה כשם ה'.
וכן יש "פתחי תשובה" שהחמיר בענין שם "שקי" ברצועות התפילין של יד שלא לעשות כן דנראה כמוחק שם ה' כשמוריד את התפילין.
מכאן נמצינו למדים שדבר הנראה כשם ה', הגם שאינו שם ה' ממש, אסור למוחקו.

אמנם שמעתי (שמועה בלבד) בשם הגרד"א מורגנשטרן שליט"א (תלמיד הגרי"ש אלישיב שליט"א) שע"י גלילת המסך או פתיחת חלון חדש על המילה מועיל כי אין זה נראה כמחיקת שם ה' אלא כהזזה.

למעשה:למי שזה יעזור, ניתן להשיג פונט חינמי TTF FRANK (כמדומני של פרויקט שו"ת בר אילן) שהי' והא' בו הפוכים.

יש מקום להעיר שיש הבדל בין מסכי LCD למסכי שפופרת, המסכים השמנים. שהשמנים בנויים ממנורות וא"כ יש פה רק בעיה של נראה כשם ה'. והLCD פועל באמצעות חומר זרחני המשנה את צורתו ע"י זץ חשמלי, שאז זה נחשב יותר כאותיות, ויתכן שיש להחמיר לענין שם ה' מהשמות שאינם נמחקים (שם ה' מלא).

כתבתי זאת רק לעורר, וכמובן שכל אחד ישאל לרבו.

• הוסף לסימניות
המסכים השמנים לא עובדים עם מנורות, אלא יש בהם קרן הנפלטת משפופרות, הסורקת את שורות המסך במהירות של 1000 סריקות בשניה, והיא פוגעת במסך בנקודות שצריך להאיר.ולכ ן בכל רגע נתון מואר רק חלק קטן במסך אך היות וזה מתבצע במהירות גדולה, זה נראה לעין שלנו שכל המסך מואר באופן קבוע. אך בLCD כל הנקודות המוארות מקבלות מתח בו זמנית לכן לעניין ההלכה יתכן ויש הבדל בין מסך זה לLCD. ומ"מ בשות אבני ישפה ח"ד כותב שהיות ובשניהם אין כלל צורת אותיות ורק תגובות חשמל אין איסור לכבות מסך מחשב שכתוב בו שם ה'.
אך יתכן ואם אפשר בקלות לכתוב שם ה' בצורה שונה עדיף לעשות כך כדי לחשוש לדעת המחמירים. נראה לי שבפונט של אליהו פריד החדש יש אופציה כזו, ואם לא אפשר לבקש ממנו שיעשה זאת.

• הוסף לסימניות
ראיתי שבחומשים הנדפסים בחוברות ה"דבר מלכות" של חב"ד, הרגל של האות ה"א בשמותיו של הקב"ה (הוי"ה ואלקים) מופרדת בקו קטן מהגג, וכך בעצם אין פה שם ה' אף על פי שנראה שיש.
עד כמה שאני מכיר את האופן-טייפ, לא ידוע לי שאפשר לעשות חילוק בין הפונט על הצג לבין הפונט שמודפס, אבל אולי אני טועה ויש אפשרות כזו, ואז זה יכול לפתור לנו בדרך זאת את כל הבעיה, שבמסך אף פעם לא יהיה שם ה' ובהדפסה יהיה אם נרצה.

• הוסף לסימניות
בעצם, כשאני כותבת את שני היודים, אני לא כותבת יוד ועוד יוד אלא 011101010000110101010101000
וכשאני מוחקת, אני מוחקת 011101010000110101010101000
ייתכן ומה שהמסך מראה כנמחק זה רק גרמא. כי אנחנו לא באמת כותבים את שם השם המפורש.

ומעולם לא שמעתי שיש בזה בעיה אבל כל אחד ורבו.

• הוסף לסימניות
לא שמעתי אינה ראיה, ולא סתם כתוב בגמרא מילים קשות על כותבי שם השם שעלול להמחק, ולא סתם בכל הדורות כתבו רק אותיות י י ולא י"ה"ו"ה.
כבוד שמים הוא הדבר החשוב ביותר אצל כל יהודי, (אפילו אצל מי שאינו מכבד כל כך את התורה) וחושבת אני שכדאי להחמיר בזה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גינגית;239830:
ומעולם לא שמעתי שיש בזה בעיה אבל כל אחד ורבו.

לדעת הרב בנימין זילבר, הרב מרדכי אליהו, והרב שריה דבליצקי זה אסור.
(אני מקוה שאני לא טועה, אך אבא שלי הראה לי פעם חוברת בנידון ועד כמה שזכור לי רבנים אלו הם חלק קטן מהאוסרים. בע"ה פעם הבאה שאהיה אצל ההורים אברר את זה)

• הוסף לסימניות
א"כ אז מה יהיה הדין לגבי זריקת דיסק שיש בו שם ה' לפח
או שישי בו שיעורי תורה אולי נצטרך לזורקו לגניזה?
או שיש הבדל בין מה שנראה כמחיקה לבין זה?
אשמח לקבל תשובה עם מקורות

• הוסף לסימניות
הבדל עצום.
הרי באמת מצד הדין אין פה מחיקה, וכל האיסור (לדעת הסוברים שאכן יש איסור) מפני שנראה כמוחק. מה שאין כן בדיסק, שלא נראה פה שם השם כלל.

• הוסף לסימניות
ואם אצור שם הויה עם אצבעות ידי אסור לי להזיזם עולמית???
אין שום בעיה למחוק תוכן דיגיטלי קדוש! בכל האופנים הצורות והסוגים!
תמצאו לי את הרב הזה שיגיד כך!!

• הוסף לסימניות
יש התפתחות בנושא זה
המסך של הקורא ספרים אלקטרוני ebook שנקרא דיו אלקטרוני עורר את הנושא מחדש והפעם זה יותר חמור
מישהו יודע מקורות?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י rot123;1588991:
יש התפתחות בנושא זה
המסך של הקורא ספרים אלקטרוני ebook שנקרא דיו אלקטרוני עורר את הנושא מחדש והפעם זה יותר חמור
מישהו יודע מקורות?

בקובץ תורני 'ישורון' האחרון פסח תשע"ה [ואולי גם קודמו] יש מאמר הלכתי בנושא.
אין לי את זה בכדי להעלות.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה