דקדוק באידיש

• הוסף לסימניות
אולי מישהו מביניכם מתמצא גם בדקדוק האידישאי.
באידיש יש צורות ריבוי שונות. קלייד- קליידער. שאפע- שאפעס, טיש- טישן. בלום- בלומען, קיכל- קיכלעך. ועוד. יש איזשהו כלל מתי משתמשים באיזו סיומת?

• הוסף לסימניות
אני חושבת שזה קשור לעדות ולצורת דיבור. למשל יש הבדל משמעותי בדיבור בין 'אידיש פולנית' ל'אידיש ירושלמית'. (הכוונה לירושלמים מדורי דורות)

• הוסף לסימניות
הראשון לשון יחיד והשני לשון רבים

• הוסף לסימניות
יש כללים בזה. בצעירותי למדתי מספר שסיכם את כללי הריבוי. נסי להשיג ספר לימוד אידיש בבית ספר בעלזא או ויזניץ.

• הוסף לסימניות
הכלל באידיש שאין כללים...גם באנגלית....

• הוסף לסימניות
האמת היא שאני חושב שזה קשור לאות האחרונה במילה, את הכללים המדויקים אני לא יודע, אבל ככה זה נראה.
לדוגמא, כשהאות האחרונה היא ד', מוסיפים 'ער', כמו: בילדער, קליידער, קינדער.
וכשהאות האחרונה היא ל', מוסיפים 'עך', כמו: מאנטלעך, קיגלעך, לפעלעך.

וכן הלאה על זה הדרך.

• הוסף לסימניות
מאן דאמר, בגדול זה כך. יש חלוקה מסויימת של האותיות והסיומות, אבל יש כל מיני חריגים.

• הוסף לסימניות
זה לא כל כך נכון שזה לפי סיומת
כי מאנטל זה מאנטלען
על כל פנים אני בטוחה ב99 אחוז שיותר מאחד זה לשון רבים

ולגבי מתי איזה סיומת לא נראה לי שיש כאן כלל זוהי השפה בעצמה שיוצרת לה כללים לבד..

• הוסף לסימניות
אני מכירה מישהיא בבני ברק שכותבת את ספרי הלימוד ללימוד אידיש לבתי ספר
אם תרצו אקשר אתכם איתה

• הוסף לסימניות
כמובן שיש יוצאים מן הכלל, כמו גלעזער, הייזער, ולעומת זאת אומרים 'גרייזן', ועוד כמה כאלה.

חוץ מזה, יש גם לשון רבים שלא מוסיפים שום סיומת, אלא משנים את המילה עצמה. כמו שאנק - שענק, האנט - הענט, זון - זין (באידיש פולנית לא שומעים בכלל הבדל), באנק - בענק.
לזה עוד יותר קשה למצוא כלל, אם יש בכלל כזה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה