התייעצות הספר תורה של בן גוריון

• הוסף לסימניות
מישהו מציע לי לקנות ספר תורה שדוד בן גוריון תרם לביכנ''ס ויש חותמת שלו,
והקדשה לע''נ אמא שלו,
ואני רוצה להתייעץ עם מבינים בעתיקות/יודאיקה
האם יש שוק לכזה דבר האם אני יוכל להעביר למכירה פומבית וכדו'
תודה רבה.

• הוסף לסימניות
יש משהו ״קצת״ מוזר בסיפור.
  • בן גוריון לא היה אדם מאמין ולכן מוזר שתרם ספר תורה לעילוי נשמת אימו.
  • משוטטות ברשת ובדיקה עולה ש״הסיפור״ הזה מאוד טרי... דבר שמעורר חשד.
  • יש ביד 2 תמונה המיוחסת לספר התורה מבית כנסת ברחובות מלפני שש שנים ו... ספר התורה הוא ספר ספרדי.

בקיצור, לענ״ד, זו המצאה וצריך לבדוק היטב האם יש לה רגליים.
בהנחה שזה באמת נכון, והספר נתרם ע״י בן גוריון יש ערך אספני לספר והוא יכול להמכר בהרבה כסף, הרבה מעל לערכו האמיתי כספר תורה.

• הוסף לסימניות
מישהו מציע לי לקנות ספר תורה שדוד בן גוריון תרם לביכנ''ס ויש חותמת שלו,
והקדשה לע''נ אמא שלו,
ואני רוצה להתייעץ עם מבינים בעתיקות/יודאיקה
תודה רבה.
עסקה טובה במודע יכולה להיות באחת משתי דרכים
או שצד אחד לא יודע שווי האמיתי
או שצד אחד מוגבל/לחוץ במשהו
זה תקף גם מצד המוכר וגם מצד הקונה..

נניח שהסיפור אמיתי
כאן ידוע ערכו של הספר ונשארה דרך אחת
אז אם הוא גנב אותו זה יכולה להיות עסקה טובה...

בקיצור
חפץ שערך מוסף שלו ידוע נמכר לאספנים וכד שמבינים עניין במחיר הריאלי
או נמכר במכירה פומבית במקומות הידועים שמיועדים לכך

• הוסף לסימניות
גמרא מגילה כ''ז.
ת"ר לא ימכור אדם ס"ת אע"פ שאינו צריך לו יתר על כן ארשב"ג אפי' אין לו מה יאכל ומכר ס"ת או בתו אינו רואה סימן ברכה לעולם:

רמב''ם פרק י' מהל' ס''ת הל' ב':
ס"ת כשר נוהגין בו קדושה יתירה וכבוד גדול ואסור לאדם למכור ספר תורה אפילו אין לו מה יאכל ואפילו היו לו ספרים רבים ואפילו יש ליקח בו חדש לעולם אין מוכרין ספר תורה אלא לשני דברים שילמוד תורה בדמיו או שישא אשה בדמיו והוא שלא יהיה לו דבר אחר למכור.

שולחן ערוך יו''ד סי' ע''ר א':
ואינו רשאי למכרו אפילו יש לו הרבה ספרי תורה. ואפילו אין לו מה יאכל רק על ידי הדחק וכו'.
ויעויי''ש בש''ך סק''א בשם הב''י ולכאורה כוונתם דווקא כשמתחילתו לא נמסר לציבור כלל.
אבל בנד''ד שנתרם לביהכנ''ס, לא פקעה קדושתו אח''כ.

ובשו''ע או''ח קנ''ג ב':
מכרו ספרים לוקחין בדמיהן ספר תורה אבל איפכא להורידן מקדושתן אסור ואפילו אם קנו בקצת המעות דבר שקדושתו חמורה אין יכולין לשנות המותר לקדושה קלה.

ושם סעיף י':
יש אומרים דיחיד בשלו אפילו ספר תורה מותר למכרו ולעשות בדמיו כל מה שירצה כל שלא הקדישו לקרות ברבים ויש מי שאוסר אלא אם כן ללמוד תורה או לישא אשה.
כאמור לעיל, גם לי''א שמותר ליחיד בשלו, זה דווקא כשמתחילה נעשה ליחיד, בשונה ממקרה זה שנתרם לביהכנ''ס בעבר.

ובמשנה ברורה שם ס''ק ס':
כתב הע"ת דאף לפי דעה זו דמותר (-בס''ת של יחיד-)ואין הדמים נתפסין בקדושה מ"מ לכו"ע אין רואה סימן ברכה בדמים אלו וכ"כ הא"ר:

• הוסף לסימניות
גמרא מגילה כ''ז.
ת"ר לא ימכור אדם ס"ת אע"פ שאינו צריך לו יתר על כן ארשב"ג אפי' אין לו מה יאכל ומכר ס"ת או בתו אינו רואה סימן ברכה לעולם:

רמב''ם פרק י' מהל' ס''ת הל' ב':
ס"ת כשר נוהגין בו קדושה יתירה וכבוד גדול ואסור לאדם למכור ספר תורה אפילו אין לו מה יאכל ואפילו היו לו ספרים רבים ואפילו יש ליקח בו חדש לעולם אין מוכרין ספר תורה אלא לשני דברים שילמוד תורה בדמיו או שישא אשה בדמיו והוא שלא יהיה לו דבר אחר למכור.

שולחן ערוך יו''ד סי' ע''ר א':
ואינו רשאי למכרו אפילו יש לו הרבה ספרי תורה. ואפילו אין לו מה יאכל רק על ידי הדחק וכו'.
ויעויי''ש בש''ך סק''א בשם הב''י ולכאורה כוונתם דווקא כשמתחילתו לא נמסר לציבור כלל.
אבל בנד''ד שנתרם לביהכנ''ס, לא פקעה קדושתו אח''כ.

ובשו''ע או''ח קנ''ג ב':
מכרו ספרים לוקחין בדמיהן ספר תורה אבל איפכא להורידן מקדושתן אסור ואפילו אם קנו בקצת המעות דבר שקדושתו חמורה אין יכולין לשנות המותר לקדושה קלה.

ושם סעיף י':
יש אומרים דיחיד בשלו אפילו ספר תורה מותר למכרו ולעשות בדמיו כל מה שירצה כל שלא הקדישו לקרות ברבים ויש מי שאוסר אלא אם כן ללמוד תורה או לישא אשה.
כאמור לעיל, גם לי''א שמותר ליחיד בשלו, זה דווקא כשמתחילה נעשה ליחיד, בשונה ממקרה זה שנתרם לביהכנ''ס בעבר.

ובמשנה ברורה שם ס''ק ס':
כתב הע"ת דאף לפי דעה זו דמותר (-בס''ת של יחיד-)ואין הדמים נתפסין בקדושה מ"מ לכו"ע אין רואה סימן ברכה בדמים אלו וכ"כ הא"ר:
שאל בחיטים וענה לו בשעורים. הספר תורה לא שייך לנ״ל והוא רק שאל האם יש קונים לסחורה. זה לא ספר תורה שאדם כתב לעצמו ואז אכן יש מניעה הלכתית למוכרו האיש שואל האם כדאי לסחור בנושא.

• הוסף לסימניות
רק שאל האם יש קונים לסחורה
כלומר, שכוונתו לקנות ואח''כ למכור במכירה פומבית.
ועל זה הבאתי שאסור וגם אין ברכה בכסף.
זה לא ספר תורה שאדם כתב לעצמו ואז אכן יש מניעה הלכתית למוכרו
להיפך.
רק ס''ת שאדם כתב לעצמו, יש מתירים למכור. וגם אז אינו רואה סימן ברכה לכו''ע.
אבל ס''ת שנתרם בעבר לרבים, לכו''ע אסור למכרו אפילו אין לו מה לאכול. (אא''כ ללמוד תורה ולישא אשה)
האיש שואל האם כדאי לסחור בנושא.
ועל זה בדיוק הראיתי שגם אסור וגם לא כדאי כי אינו רואה סימן ברכה.

• הוסף לסימניות
בן גוריון לא היה אדם מאמין ולכן מוזר שתרם ספר תורה לעילוי נשמת אימו.
הוא היה מאמין ביהדות ולא בקוב"ה, הסיפור הזה לא מופרך למי שמבין קצת בהסטוריה וכו'
בכל מקרה לא רוצה להתעסק עם בן גוריון שר"י כי זה מעורר בי גועל ובחילות, היו גדולים שלא רצו אפי' להוציא את השם של אותו משומד,
אני גם חושש מי היה הסופר, אולי זה בכלל ספר תורה שכתבו מין??? אין לי מושג בהלכות האלו.....

• הוסף לסימניות
תבדוק טוב מה המקור ותעשה בדיקה מקצועית, אם זה באמת שלו יש לזה ערך,
השאלה גם בכמה הוא מוכר לך את זה.
בשביל לקבל רקע בנושא תיכנס לאתר בידספיריט שם נמצא השוק של כל המכירות הפומביות.

• הוסף לסימניות
תבדוק טוב מה המקור ותעשה בדיקה מקצועית, אם זה באמת שלו יש לזה ערך,
השאלה גם בכמה הוא מוכר לך את זה.
בשביל לקבל רקע בנושא תיכנס לאתר בידספיריט שם נמצא השוק של כל המכירות הפומביות.
למי ניתן למכור את זה? למיזרוחניקע'ס?

• הוסף לסימניות
1
ראשית לכל חפצי האדמורי"ם והרבנים יש ערך רב כי יש לזה ביקוש
לעומת זאת תעשה חיפוש בבידספירט ותראה שכל חפצי וערכי הציונים הערך שלהם מאוד זול ואין לו מבקשים
חפציו האישיים של חוזה המדינה נמכרים בעשרות דולרים בודדות, ואין להם מבקש...
קל וחומר לרה"מ

2. מכיון שיש איסור חמור למכור ספר תורה במכירה פומבית (כמבואר בחכם צבי)
נדיר שמוכרים ספרי תורה במכירה פומבית
ואם כן כל ספר תורה כמעט אין לו ערך כי אח"כ א"א למכור אותו הלאה,

תעשה חיפוש בבידספירט ותראה שספרי תורה הכי נדירים נמכרים במחיר זול מאוד מחמת הנ"ל.
מקסימום 1000 דולר
בו ברגע שספר רגיל במצב דומה היה נמכר ביותר

• הוסף לסימניות
לשם השוואה
מכתב דרמטי מבן גוריון בכתב ידו שמודיע על פיטורים נמכר לכל היותר ב100 דולר ואין לה דורש

ואילו מכתב מהאדמו"ר ר' יואל מסאטמאר
נמכר במחיר פתיחה של 17.500 דולר

• הוסף לסימניות
גם אם זה נכון זה ממש לא כדאי

השוק של קוני היודאיקה לא מעריך פריטים שהיו שייכים לגדולי הציונות (וההבדל במחירים מאד גדול!)
לשוק הזה יש קליינטים נפרדים שלא בטוח בכלל שיאהבו את הפריט הזה בהקשר של בן גוריון ויסכימו לשלם עליו מחיר של ס"ת רגיל. ק"ו לא יותר

וגם אם קיים מישהו שאולי כן יסכים לקנות - הסיכוי שתצליחו להגיע אליו קלוש מאד.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה