דרוש מידע מה זה "גיבור"???

• הוסף לסימניות
כשהייתי קטן חשבתי שגיבור זה אחד עם כח חזק מאד, או אחד עם כוחות על, לדוגמה: אחד שיש לו כח לעופף באויר.
לאחר זמן חשבתי ותהיתי -
האם פיל הוא "גיבור" בכך שיש לו גוף גדול וחזק?
האם זבוב הוא "גיבור" בכך שהוא יכול לעופף?

מהנ"ל חייבים להסיק שמשהו שניחן בבן אדם באופן טבעי לא יכול להיקרא אצלו כגיבור, ולכן לקרוא לאחד בעל שרירים מנופחים, גדול ומרשים גיבור זו טעות נפוצה, כי הרי הוא לא מתאמץ להפעיל את השרירים אלא זה בדיוק הטבע שלו, אז מה בכך גבורה?
ומיד נזקף לעברי מאמר חז"ל:
איזהו גיבור? הכובש את יצרו!!!
מיד נכנס אצלי לתודעה זה אחד שמתגבר על הטבע שלו, מנצח את יצרו וכובש אותו, זה גיבור אמיתי!!!.
היום, אחרי חצות כמובן, למדתי נדרים ל"ח ע"א וחשכו עייני:
מנין שמשה רבינו גיבור היה? דכתיב (דברים ט, יז) ואתפוש בשני הלוחות, ואשליכם מעל שתי ידי, ואשברם. ותניא - הלוחות ארכן ששה, ורחבן ששה, ועביין שלשה.
אז שוב חזרנו לסברה הקודמת - שגיבור זה כן משהו שמתמצא בכח גופני שעל האדם.
אז מה זה גיבור??!!....

• הוסף לסימניות
שאלה מאוד מאוד מאוד מאוד יפה
שכוייח גדול

ויש לי לזה תשובה...מסרתי על פעם שיעור...
אני עכשיו הולכת לחפש תשובה לזה כי אני לא זוכרת בע"פ

• הוסף לסימניות
אכן הערך האמיתי של גבורה הוא בכבישת היצר, אבל גם יש המשמעות הפשוטה של מי שהוא בכל כח, ואכן זאת גבורה חיצונית.

והשאלה הנשאלת היא, למה נצרכת מעלה זו אצל משה, ואצטט
והר"ן (בדרשות דרוש ה') האריך לבאר דלמה צריך הנביא להיות גבור ועשיר, והביא ממקצת מפרשים שפירשו דגבור דקאמר היינו שמגביר שכלו על כל תאוותיו, ועשיר דקאמר היינו שתהיה לו מדת ההסתפקות וע"ד שאמרו באבות איזהו גבור הכובש את יצרו ואיזהו עשיר השמח בחלקו. והר"ן הקשה על פירוש זה דמעלות אלו הרי הם בכלל עניו דמי שהגיע למעלת הענוה א"א שלא ימצאו בו אלו המעלות, עוד הקשה הר"ן דהא הגמרא הוכיחה דנביא צריך להיות גבור ועשיר מדכתיב אצל משה רבינו ויפרש את האהל על המשכן וכו' וע"כ דגבורה במשמעות הפשוטה קאמר.

וע"כ כתב הר"ן דנביא צריך לכל המעלות האלו בהיותו מנבא להמון ומודיע אשר צוהו השם יתברך, וע"כ צריך להיות נבחר ונרצה לכל הכתות מאוהבי החכמה ואוהבי העושר ובוחרי הגבורה, ועע"ש.

• הוסף לסימניות
משהו מדעתי- שגיבור זה מלש' להתגבר- על הכוחות הטבעיים של האדם/על הרצונות שלו.
לכן זה גם מישהו שכובש את יצרו ומתגבר עליו, וגם מי שמתגבר על הכוחות הרגילים של האדם, ועושה משהו מעבר...
מעניין את זה נכון

• הוסף לסימניות
המשפט "איזהו גיבור הכובש את יצרו ".... לא בא להוציא את המשמעות של גיבור של לשון בני אדם.....
אלא הוא בא להסביר איזהו הגיבור האמתי ....
אתה אומר על סמך מקור כלשהוא או מניחוש?
כי מלשון המשפט זה נשמע הא דייקא - לא כפי שחושבים כל בני האדם, אלא מי שכובש את יצרו...

• הוסף לסימניות
כשהייתי קטן חשבתי שגיבור זה אחד עם כח חזק מאד, או אחד עם כוחות על, לדוגמה: אחד שיש לו כח לעופף באויר.
לאחר זמן חשבתי ותהיתי -
האם זבוב הוא "גיבור" בכך שהוא יכול לעופף?

מהנ"ל חייבים להסיק שמשהו שניחן בבן אדם באופן טבעי לא יכול להיקרא אצלו כגיבור, ולכן לקרוא לאחד בעל שרירים מנופחים, גדול ומרשים גיבור זו טעות נפוצה, כי הרי הוא לא מתאמץ להפעיל את השרירים אלא זה בדיוק הטבע שלו, אז מה בכך גבורה?
ומיד נזקף לעברי מאמר חז"ל:
איזהו גיבור? הכובש את יצרו!!!
מיד נכנס אצלי לתודעה זה אחד שמתגבר על הטבע שלו, מנצח את יצרו וכובש אותו, זה גיבור אמיתי!!!.
היום, אחרי חצות כמובן, למדתי נדרים ל"ח ע"א וחשכו עייני:
מנין שמשה רבינו גיבור היה? דכתיב (דברים ט, יז) ואתפוש בשני הלוחות, ואשליכם מעל שתי ידי, ואשברם. ותניא - הלוחות ארכן ששה, ורחבן ששה, ועביין שלשה.
אז שוב חזרנו לסברה הקודמת - שגיבור זה כן משהו שמתמצא בכח גופני שעל האדם.
אז מה זה גיבור??!!....
השאלה היא מאוד יפה
וכרגע אני נהנה מהתשובה
בלנד"ר בהמשך נביא תשובה

• הוסף לסימניות
כי מלשון המשפט זה נשמע הא דייקא - לא כפי שחושבים כל בני האדם, אלא מי שכובש את יצרו...
מההמשך...
איזהו עשיר? השמח בחלקו.
זה לא סותר את הפרוש הפשוט של עשיר שמובא במקומות רבים אלא מאיר מהו עושר אמיתי

• הוסף לסימניות
אני רק אומר מסברא....
שבעצם זה שחז"ל אמרו שגיבור זה מי שכובש את יצרו הם באו להוציא מהמקובל!
הם באו להעמיד את ההגדרה לא כמו שחושבים ...
רק זה לא אומר שיש מושג של גבורה פיזית....
רק חז"ל אמרו מהו הגיבור האמתי!

• הוסף לסימניות
מההמשך...
איזהו עשיר? השמח בחלקו.
זה לא סותר את הפרוש הפשוט של עשיר שמובא במקומות רבים אלא מאיר מהו עושר אמיתי
אני רק אומר מסברא....
שבעצם זה שחז"ל אמרו שגיבור זה מי שכובש את יצרו הם באו להוציא מהמקובל!
הם באו להעמיד את ההגדרה לא כמו שחושבים ...
רק זה לא אומר שיש מושג של גבורה פיזית....
רק חז"ל אמרו מהו הגיבור האמתי!
זה לא מניח את דעתי, ואני יגיד לכם גם למה, אתם באים לתרץ שבעיקרון גיבור זה אחד חזק, וחז"ל באו להראות לנו את הגיבור האמיתי, אבל לא להוציא דבר מידי פשוטו.
מה שציטטתי בהתחלה על מאמר חז"ל לא זה היה כל יתדותי עליהם אני נתמך בסברתי, אלא רק ראיה לסברה זו,
וכעת קראו שוב פעם את השאלה עד הציטוט...

• הוסף לסימניות
זה לא מניח את דעתי, ואני יגיד לכם גם למה, אתם באים לתרץ שבעיקרון גיבור זה אחד חזק, וחז"ל באו להראות לנו את הגיבור האמיתי, אבל לא להוציא דבר מידי פשוטו.
מה שציטטתי בהתחלה על מאמר חז"ל לא זה היה כל יתדותי עליהם אני נתמך בסברתי, אלא רק ראיה לסברה זו,
וכעת קראו שוב פעם את השאלה עד הציטוט...
תודה על ההערה! אכן חזרתי וקראתי שוב וזה חידד לי את השאלה.
אם כך, לדעתי התשובה היא כזאת:
ניקח לדוגמא את התואר" חזק" שדומה במשמעותו.
הפרוש הפשוט למילה חזק הוא בעל-כח. זהו תואר פיזי ולכן אכן אפשר לומר: זאת בהמה חזקה, זה אדם חזק.
אך בשם המושאל, או ברובד העמוק יותר, ניתן להגדיר את החוזק גם כתכונה נפשית: איזו אישה חזקה, מה שהיא התמודדה איתו בחיים. לפעמים זה אפילו תואר רוחני: הוא דתי "חזק"!

לכן, גם התואר גיבור הוא בפשטות אדם בעל-כח אך במשנה (ובחיים עצמם ) ניתנה למילה משמעות עמוקה יותר של התגברות שגם היא דורשת כח אך מסןג אחר, נפשי-רוחני

• הוסף לסימניות
תודה על ההערה! אכן חזרתי וקראתי שוב וזה חידד לי את השאלה.
אם כך, לדעתי התשובה היא כזאת:
ניקח לדוגמא את התואר" חזק" שדומה במשמעותו.
הפרוש הפשוט למילה חזק הוא בעל-כח. זהו תואר פיזי ולכן אכן אפשר לומר: זאת בהמה חזקה, זה אדם חזק.
אך בשם המושאל, או ברובד העמוק יותר, ניתן להגדיר את החוזק גם כתכונה נפשית: איזו אישה חזקה, מה שהיא התמודדה איתו בחיים. לפעמים זה אפילו תואר רוחני: הוא דתי "חזק"!

לכן, גם התואר גיבור הוא בפשטות אדם בעל-כח אך במשנה (ובחיים עצמם ) ניתנה למילה משמעות עמוקה יותר של התגברות שגם היא דורשת כח אך מסןג אחר, נפשי-רוחני
לגבי דבריך הראשונים את בעצם מפרשת את החוזקה לא כדבר טבעי אלא כדבר שאליו חז"ל התכוונו באומרם איזהו גיבור הכובש את יצרו, וזו הדוגמה הכי קולעת - חילוני מתחזק!!! (תתקני אותי אם אני טועה)
לגבי הקטע השני את מתכוונת שבעצם הגבורה היא גם במשהו טבעי, אלא שבאמיתה של המילה יש לה משמעות עמוקה יותר של התגברות על הרצונות והדחפים?

• הוסף לסימניות
שבעצם הגבורה היא גם במשהו טבעי, אלא שבאמיתה של המילה יש לה משמעות עמוקה יותר של התגברות על הרצונות והדחפים?
זה בעצם מה שבאתי להגיד. שיש את המילה בפשטות - משהו פיזי, ויש בעומק - התגברות, כיבוש היצר.
וחז"ל התייחסו לעומק, אכן-
חז"ל התכוונו באומרם איזהו גיבור הכובש את יצרו, וזו הדוגמה הכי קולעת - חילוני מתחזק!

• הוסף לסימניות
לגבי דבריך הראשונים את בעצם מפרשת את החוזקה לא כדבר טבעי אלא כדבר שאליו חז"ל התכוונו באומרם איזהו גיבור הכובש את יצרו, וזו הדוגמה הכי קולעת - חילוני מתחזק!!! (תתקני אותי אם אני טועה)
לגבי הקטע השני את מתכוונת שבעצם הגבורה היא גם במשהו טבעי, אלא שבאמיתה של המילה יש לה משמעות עמוקה יותר של התגברות על הרצונות והדחפים?
אני חושב שעל מילה עשיר יהיה יותר קל להבין!

• הוסף לסימניות
זה בעצם מה שבאתי להגיד. שיש את המילה בפשטות - משהו פיזי, ויש בעומק - התגברות, כיבוש היצר.
וחז"ל התייחסו לעומק, אכן-
חז"ל התייחסו לעומק או שהעומק זה האמת?
ובראשית דבריך את בוודאי מתכוונת בעברית מודרנית...
ומה זה באמת, במקורות? לכן הבאתי את שתי הדברים הסותרים, ממאמר חז"ל באבות וממשה רבינו בנדרים.
כשאני שואל אנשים הם מתחילים להתפלסף לי, מה זה חוזקה ומה זה גבורה, ושגם חוזקה יכולה להחשב כגבורה אפילו אם זה משהו טבעי, אבל שתי משפטים מכריעים את כל מגדל הקלפים וממוטטים אותו שוב ושוב:
האם זבוב הוא "גיבור" בכך שהוא יכול לעופף?...

אני חושב שעל מילה עשיר יהיה יותר קל להבין!
אתה מתכוון ל"איזהו עשיר השמח בחלקו"?

• הוסף לסימניות
לעניות דעתי הדלה מתייחסים כאן לשתי סוגי גיבורים,
לגיבור ברוח וגיבור פיזי.

• הוסף לסימניות
לכאורה אין סתירה בין שני הדברים.
גבורה היא 'התגברות על אחר'. ולכן הזבוב אינו גבור, כי אינו 'מתגבר' על מישהו, אלא רק מעופף. תכונה זו היא לכל היותר 'גדולה' ומעלה, אך לא 'גבורה'. הפיל נחשב 'גבור' מצד היותו חזק במלחמה ויכול לעמוד כנגד סוסים וכדו'.
לשון הרש"ר הירש (בראשית י, ח) על הגבור הראשון שבתורה [נמרוד]: כל מקום שאתה מוצא את שורש "גבר", שם אחד משתלט בכוחו על הזולת - בדרך כלל: בכוחו הגופני.

הגבור של המשנה, כמו החכם והעשיר, הם המעלות הללו באופן 'אבסולוטי' ולא 'יחסי'.
כל גבור, יימצא אחר שגבורתו חזקה הימנו. כל עשיר, יימצא בעוד זמן עשיר הימנו.
ומדוע? כי מעלותיהם יחסיות.
אולם השמח בחלקו, אינו עשיר 'ביחס לחבירו', אלא 'ביחס לעצמו'. והרי עושרו אמיתי.
הכובש את יצרו, הרי הוא 'מתגבר' על עצמו. לא על 'חבירו'. ואין את מי לדמות לו. זה הוא 'גבור אבסולוטי'.
(עיקר הביאור במשנה מאת מו"ר שליט"א).

• הוסף לסימניות

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה