אתגר מכל קצוות תבל- אתגר דו שבועי

• הוסף לסימניות
החופש הגדול הוא זמנו של הבלתי מוכר.
מקומות ידועים, אנשים מוכרים והרגלים קבועים מפנים את מקומם לטובת חדשים, אחרים ומפתיעים.

כתבו קטע שמתאר מפגש בין קצוות שונים במיוחד.
הם יכולים להיות אנושיים- מפגש בין דמויות מעולמות אחרים למדי,
גיאוגרפיים- אנשים שמרחיקים לכת לקצה הארץ, כאשר הקצה נמדד ביחס למה שרגיל אצלם...
רעיוניים- חשיפה למושגים, הרגלים ותרבות חריגים לנורמה. שוב, כאשר הנורמה היא המוכר, ולאו דווקא הנורמלי...
או מכל זווית אחרת....

אורך הקטע לא יעלה על 700 מילים.
האתגר יינעל בע"ה בג' אלול תשפ"ה.

מחכים לפגוש את הקצה שלכם!
לנספח

• הוסף לסימניות
אי - גיון.

בורמה. 1942.

פצפוץ עשבים רטובים היה הסאונד הראשון ששמע. רמיסת מגפיים קרבים בצעדים נחושים. אלימים.

רצף מצמוצים חוזרים הבהירו לו תמונת בין ערביים של צמרות עצים צפופות.

התודעה, פיגרה לעומת החושים האחרים.
שבה לאיתנה רק משהוצמד קצה מגף בוצי לסנטרו. זוקר את פניו לאחור בחדות.

מלוכסן העיניים שהביט בו היה צעיר. נער.
מראה קצה הכידון המכוון לעברו משלושה כיוונים שונים הכה בגונג עוצמתי במוחו.

הוא. נפל. בשבי.

תנוחת הקרב והדרמה הנלווית מבוזבזת עליו.
רגלו השמאלית נחה בזווית לא טבעית בעליל לצידו. כמו מתלבטת באם לחבור אליו, או להישאר מאחור, לבדה.

הם לופתים את זרועותיו ביעילות חרישית, מושכים את גופו לכדי עמידה. הוא מנסה להתנגד, לומר כי רגלו התרסקה לגמרי, מיתרי הקול כנראה יהיו במאסף בשרשרת התפקוד.

זעקת כאב מיוסרת נמלטת מפיו כשהם מרפים את אחיזתם. הוא נשמט ארצה כבובת סמרטוטים במדים.
הם מחליפים מבטים, הוא יכול להישבע כי זיהה שעשוע קל בפניהם אטומות המבע.

בשניה הבאה הוא מורם אל - על. נמוך הקומה שבחבורה נושא אותו על כתפו.
ניתן לשער כי הבסיס הקרוב נמצא במרחק הליכה שכן היפני אינו חסון במיוחד, אינו חסון כלל.

רכב שרד נגלה בשדה ראייתו המצומצם כעבור דקות ספורות של הליכה בשטח המיוער.
דו מושבי, עם ספסל אחורי שנראה כי אולתר מתא אחסון מזדמן. חבל גס משתלשל ממנו.
לתפארת ארץ השמש העולה.

הנעשה בדקה הבאה היווה את קריאת "ברוכים הבאים" הראשונה שלו לתרבות בני המזרח.
ידיו נכבלו לאחור למושב- ספק תא גופו הונח ברישול לצידי הרכב.

בעוד כי הוא, המום מכדי לעכל את מצבו הנורא, רעש מנועי הוכיח את רצינותם של שוביו, גופו החל נגרר אחרי רכבם. נחבט שוב ושוב בקרקע הלחה.
רגלו השמאלית חסרת תחושה. זו הימנית זעקה בכאב שעה שנגררה לאורך אבנים וקוצים.

הנוף החל מתחלף, עצי היער העבות הומרו במדשא ענק, מרהיב. מרבצים ירוקים עצומים בגודלם.
פלג גופו התחתון התחכך בדשא רענן, מקל על כאבו.

שורת מבני עץ ארוכים השתרעה משני צידי הדרך, הסיוט המשפיל עמד להגיע לקיצו. כך לפחות חשב.
אמנות בינלאומיות להחזקת שבויים החלו לדהור בירכתי זיכרונו. מנחמות קמעא.

פניהם המלוכלכות של עשרות גברים הציצו אליו בינות לשיחים. חלקם רכונים, אוחזים באתי חפירה, אחרים עומדים בראש מורכן.

מסילת רכבת השתרעה למרגלותיהם,
סופה נעלם באופק, תשתית קריטית עבור מאמץ המלחמה.

מבט נוסף הלם בו ללא רחם, כמו הכה בגונג ענק במוחו.
מדי צבא בעלות הברית.

שלדי האדם המבוזים הנם חיילי הממלכה,
המבטים המושפלים אל הקרקע - צעירים
אשר יצאו חדורי מטרה מחופי האי הבריטי, נחושים להגן על האנושות מרוע צרוף.

וכעת הוחזקו בניגוד לכל סעיף באמנה שאי פעם נכתבה בידי אנוש.

מנוע הרכב דמם. הוא רכן לבחון את הנזק במהירות. נפנה להתמסר לכאב שהיה קשה מנשוא. דם רב ניגר מאזורים נרחבים, פלג גופו התחתון כוסה בבוץ ובלכלוך.

זמן החסד שהוקדש לו לאומדן הפציעות אזל, קנה רובה הוצמד אל ליבו, ננעץ.
"קום".
הוראה פשוטה למדי, אם כי הוא אינו מסוגל לבצע אותה כעת.
הוא מרים את ראשו, צעיר יפני בעל עור חלק וללא חתימת זקן הביט בו במבט רושף ומלא בוז.
חבריו לנשק, או אולי פקודיו הקיפו אותו בטבעת.
"איני יכול" הוא מפטיר בשפתיים קפוצות מכאב. ידיו מתרוממת בתנועה שמצטרפת למסר המילולי, מדגישות את חוסר האונים שלו.

ציון עובדות יבשות, מסתבר, לא מצא חן בעיניו של פני - ילד.
הלה תפס בדש בגדו, מצמיד אגרוף לסנטרו, אגודל חזקה מסיטה את פניו ימין ושמאל.
"אתה רואה את החברים שלך? הם מצייתים.
ומי שלא מציית - "
הוא פוזל אל רובהו. המסר ברור כשמש העולה.

הוא נאנק, מניח את שתי כפות ידיו על הקרקע, מנסה בכל כוחו להתייצב על שתי רגליו.
הוא חש כיצד ננעצות בו עשרות עיניים, כמו מייחלות שיציל את כבוד הכתר.

הוא שואג מכאב כשרגליו נאחזות בתנוחת עמידה, ידו נאחזת באינסטינקט בזרועו של היפני, שדוחה אותה בפראות שמנציחה אותו אל הקרקע.

מהלומה נסערת אל פניו מבהירה לו כי מוטב היה להישאר בישיבה האומללה.

היפני, משתהה קמעה עליו, ואז מרים את מבטו אל העומדים משני צידי המסילה.
"חברכם הוכיח אומץ לב, חייל אמיתי, של כבוד"
המילה האחרונה נאמרה בזלזול ושנאה תהומית. מבטא גרוני, מודגש.
אילו ספרים הקריאו לבחור הזה לפני השינה?
הרהור חלף במוחו, למרות שנורות אזהרה כבר נדלקו במוחו בזו אחר זו.

"כמחווה של הוקרת תודה, אתם תכבדו אותו כעת במתת יד, עמדו בטור ארוך!"

עוד טרם הספיק לעכל את הנעשה, הוא הושב על ברכיו, ידיו נכבלו לאחור.
קבוצת השבויים נעמדה בשורה במהירות ובשקט.
חלקם נושכים שפתיים, אחרים מביטים עליו בחמלה ותסכול.

"אתה - הכה בו בחוזקה, קדימה".
היפני מורה לחייל הראשון בשורה, צעיר מתולתל צבע מכנסיו בלתי מזוהה בשל הלכלוך שכיסה אותן. הוא חבש משקפיים שבורות.
מתמהמה, עיניו ננעצות באלו שלו.

"על כל דקת עיכוב, נירה באסיר מסוף השורה"
יורה היפני, באדישות אמיתית.

"עשה זאת", הוא מבקש בלחישה. ממצמץ.

האגרוף הראשון היה עצור ומתחשב.
אך כשזה הצטרף לעשרות והשמש נטתה לשקוע, הוא הבין שהקיץ הזה עומד להיות שונה לגמרי מכל מה שהכיר בשגרת המלחמה.
ומי זוכר בכלל את הימים שלפני?

• הוסף לסימניות
התא קטן. לפחות בזה אין לקובי ספק. בכל השאר, דווקא יש.
השיחה עם נציג הארגון אומנם היה בה כדי להרגיע, אבל עדיין, גם בתרחיש הטוב ביותר, הוא משתחרר מהכלא רק בעוד שבעה ימים. סך הכל 14 יום מאז נשלף מביתו באישון לילה. ונלקח לכלא 10.
קובי סקר את התא החדש אליו הוכנס לאחר שנשפט.
הוא נקי, לזה מיד קובי שם לב. שלוש מיטות נמוכות במיוחד, ועליהם מזרון ספוג, מכוסה בכיסוי לבן. ספסל קטן לישיבה, עליו יושב כעת בחור קצת מוזר ומיישיר אליו עיניים.
"היי, שלום" הזר הושיט לו יד ללחיצה.
"שלום גם לך, אני קובי וייסבר, מבני ברק, ומי כבודו?" קובי החליט להיות אדיב, למרות שמשהו במראה המוזר של הבחור שישב לפניו, לחש לו שלא מדובר בבחור ישיבה קלאסי. שער ארוך ופרוע, חולצת טריקו בצבע בורדו, וג'ינס כהה. אם כי פניו העדינות והממושקפות, הפיגו את חששותיו.
"קוראים לי דני שוורצברגר. איך בכלא? מרוצה מהתפריט?" דני השיב לו בחיוך מר.
"סביר, אם כי את חלק מהאוכל אי אפשר לאכול"
"כן גם אני לא מסוגל לאכול את העוף והביצים והגבינה"
"למה? הגבינה בהכשר מצוין" תמה קובי.
"כן, אבל אני צמחוני. אתה יודע שהרגו פרה בשביל הצלחת שלך?" דני נהיה להוט.
קובי סרק בעניו את קצוות ציפורניו. נעבעח. תמיד ידע שיש בעולם הישיבות גם בחורים מוזרים, ושגם הם נעצרים עכשיו בהמוניהם, אבל בחור ישיבה מטורלל כל כך, הוא לא פגש מעולם.
"איפה אתה גר?" החליט קובי להעביר נושא.
"אני?" נראה שדני שמח בשאלה "ברמת אביב ג'" פלט בארשת חשיבות מנוכרת
"פששששש" קובי באמת הופתע "לא ידעתי שיש חרדים ברמת אביב ג'. יש שם בתי כנסת?"
"מי אמר שיש שם חרדים? יש שם בתי כנסת דווקא יפים"
"מאיזה ישיבה אתה?"
"אני לא מישיבה, אני בכלל לא חרדי. אתה החרדי הראשון שיוצא לי לדבר איתו"
"אה, אז למה אתה פה?, למה אתה עריק?"
" אני פציפיסט"
"פצי מה?"
"פציפיסט" השיב דני בטון של אחד שנשא את הנאום הזה פעמים רבות "אני דוגל באי אלימות ובהימנעות ממלחמות"

קובי שמע על המושג הזה לפני, אבל לא שיער שישנם אנשים פה בארץ שדוגלים בדעה התמוהה הזו, ועוד יושבים על זה בכלא.
"איך אתה חי עם הצמחוניות הזו? לא קשה לך?" קובי החליט לחזור לנושא הקודם.
"איך אתה חי עם הרצח ההמוני הזה של בעלי חיים תמימים? לא קשה לך עם זה?"
קובי נאנח. חיים קלים לא יהיו לו אם היצור המוזר הזה.

• הוסף לסימניות
טלפון מוטען וערימת מספרים ממתינים לי, היום הרי אחליף את רותי אשר התחננה שאתקשר לכתובות בשביל תרומות לעמותה.

כמה קשה כבר יכול להיות? לא התחייבתי על מאומה בסך השקלים הנצבר. מקסימום אקבל התחמקויות, לזה אני מוכנה.

“שלום? אפשר לדבר עם אבא או אמא?” כבר מן הציוץ הראשון אני קולטת שמדובר באיזו ילדה קטנה אשר תפסה את הטלפון בדיוק ברגע הקריטי.

“אבא ואמא לא בבית, יש לי את השכנה ששומרת עלי. וזה לא הוגן! אני גם גדולה ויכולה---”
אני מכחכחת בגרוני כדי לסיים את השיחה המיותרת: “כן חמודה, להתראות!” לפני שאני מנתקת בפראות אני שומעת את הטלפון עובר ידיים. “עם מי אני מדברת?” קול בוגר יותר מן הצוציקית עונה לי מעבר לקו. ידי מנתקות את השיחה במידית, אין לי כח יותר להמשיך בשיחה המיותרת הזאת.

“שלום, מדברים כאן מעמותת ‘מכל הלב’, ואנו---” לפני שאני מצליחה להמשיך את המשפט קוטע אותי קול נרגז: “הבנתי, תרומות! כאן לא בית התרומות הבנת? תמחקו את המספר שלי מהרשימות כבר!” אני ממלמלת התנצלות כנה ומנתקת.

“שלום, מדברים כאן מעמותת ‘מכל הנשמה’, סליחה, מ’מכל הלב’ ו---” אני נושפת בנשימה אחת, אך לפני שאני מצליחה להשלים את המשפט עונה לי קול נרגש: “כן? כל כך מהר ועניתם לי תשובה? אתם ממש עושים חסד! אני חייבת בגדים חדשים לילדים ו---”

ניתוק, לא לפני שמירת המספר.

“שלום, מדברים כאן מ---” אני נקטעת בשלישית: “רחלי! לא האמנתי שתתקשרי. נשארתי בודדה כמעט מכל המחזור ואף אחת כבר אינה בקשר איתי. כולן עסוקות. מה נשמע?” אוך! איך נפלתי על שושי? איך?

“אני עכשיו עובדת, נדבר אחר כך”, אני פולטת במן צרצור, שומרת את המספר בטלפון בלהיטות. מה שבטוח - בטוח.

שלוש שיחות מחייגת, בשתיים הגעתי לתא הקולי, באחת תפוס.

עוד שיחה: “שלום, מדברים כאן מעמותת ‘מכל הלב’, עמותה המסייעת למשפחות נזקקות. אנו זקוקים לתרומות בכדי להמשיך במפעל הנפלא הזה”. ברוך ה’! לא נקטעתי באף של שלב!

דממה עונה לי. מחכה חמש דקות ואחריו מנתקת. מיואשת אני מתקשרת בשנית. תא קולי.

"שלום, מדברים כאן---" "תודעת המזון שלום, במה אוכל לעזור? חומר הסברה?" קול נעים קוטע אותי במן אוטומט.

"מה?" למה לא בודקים מספרים פה בעמותה?

"ובכן, אנו דוגלים בשיטה הצמחונית, עופות ודגים הם בעצם חיות אשר נלכדו על לא עוול בכפם. צמחוניים אמתיים מעולם לא נחשפו באכזריות, מכוון שהאכילה גורמת לאכזריות מולדת. חשבי נא על תרנגול אומלל אשר נקבע גורלו להיות עוף בתוך צלחת, חשבי כמה אומלל הוא! חשבי על דגים אשר נלכדים ברשתות בחוסר אונים, פרפור נואש על סף המוות. כל אכילת כל אותם רמשים אשר---" בחילה גואה בי רק למשמע דבריה.

ניתוק.

ארבע שיחות נוספות - ניחשתם נכון: תא קולי.

שיחה נוספת: “שלום, מדברים כאן מעמותת ‘מכל הלב’, ו---” למה תמיד קוטעים אותי בקטע החשוב?

“מי סבא וסבתא שלך?” העונה על הקו קצרת רוח.

“סליחה? אני תמהה.

“הגעת לבית האבות ‘מרגוע’, לכאן התכוונת?”

ניתוק.

מיואשת יוצאת מן העמדה הטלפונית, אך רואה את האמת מאחורי הטלפון הרוטט.

יש חיים מעבר, עלינו רק לדעת מתי לנתק.

• הוסף לסימניות
בס"ד

שבת בצהרים, בבית כנסת קטן באחת מערי הפריפריה.

בשכונה שרובה רוסיים מבוגרים, ישנה קהילה קטנה של שומרי מצוות, העמלים לפרנסתם במשך השבוע, ובשבת מתענגים בתפילות ושיעורי תורה בבית הכנסת.

בבית כנסת אווירה רצינית. הרב מוסר שיעור תורה לאנשי הקהילה. כולם מקשיבים ברתק לשיעור על פרשת השבוע: נשאלות שאלות על הפסוקים, הרב מביא מפרשים ומדרשים מרתקים, שואל שאלות מקוריות, בונה מהלך שלם, הכולל את יסודות הבריאה וסוגר אותו בצורה שמבהירה לכולם את הפרשה, ומגלה רבדים עמוקים.

באמצע השיעור מתגלע ויכוח בין הרב לאחד הצעירים, הרב מנסה להסביר, והצעיר מתעקש, אחרים מתערבים, והרב מתרץ.

צלצול בדלת. כולם בוהים בדלת באי הבנה, כמתעוררים מחלום, אומנם העיר מעורבת, אבל בבית הכנסת? בשבת?? המעבר חד מידי.

בן הרב קם לפתוח את הדלת, אך לפני שהספיק, הדלת נפתחת, ובפתח עומדת אישה, שניכר עליה שלא התכוננה כיאות לפורום הזה: חולצה קצרה, מכנסיים, סמרטפון ביד ו... שרשרת עם צלב מתנצנצת על צווארה. על פניה ניכרים אותות מצוקה קלה.

הגויה נכנסת לבית כנסת, תרה בעיניה כמחפשת משהו, כשרואה את הרב, מוארות עיניה, היא פונה אליו בשטף מילים ברוסית.

מכיוון שהרב לא מבין מילה ממה שאמרה, הוא שואל את הלומדים מי מבין רוסית. אחד מהקהל נענה ומתחיל לשוחח איתה ברוסית מהירה.

לאחר שהיא מסיימת להסביר לו, הוא פונה בחיוך מבודח לרב ומסביר: "האישה הזאת עובדת אצל זקנה יהודיה, הזקנה כבר מבוגרת מאוד וסובלת קשות ממחלה, הגויה אוהבת את הזקנה ורוצה לעזור לה." הוא עוצר לרגע וממשיך כשחיוכו גדל משניה לשניה, בעוד הגויה מהנהנת לכל מילה כמסכימה לדבריו.

"אצל הנוצרים במצב כזה פונים לכומר שמתפלל בשביל הנשמה הסובלת, שתפסיק לסבול, כלומר שתמות. היא פונה אליך בתור ה'כומר' של היהודים, שתתפלל עבור הזקנה לרכבת אקספרס לשמים."

למתפללי בית הכנסת נדרש כח רצון חזק שלא לצחוק ולא לפגוע בגויה שהגיע בתום לב, ולא הבינה מילה ממה שאמר האיש.

הרב פונה שוב למתורגמן ומבקש ממנו להודות לאישה על דאגתה לזקנה, על היוזמה לפנות לבית הכנסת. בנוסף הוא מבקש ממנו להסביר לה, על חשיבות כל דקת חיים של יהודי, ושיש לה משמעות גדולה, שאנחנו לא מבינים, וגם לסבל יש משמעות. ביהדות אוהבים את החיים, והיהודים מתפללים שהאישה תפסיק לסבול, ולא שתמות.

האיש פונה אליה ברוסית ומסביר את מה שהרב אמר, היא מנידה בראשה לאישור ומחייכת קלות, בהקלה.

הרב מבקש מהאיש לשאול לשמה של הזקנה, על מנת שהקהל יתפלל עליה. להפתעתנו הרבה היא אומרת מיד: שרה בת שיינא! וזאת בלי שנתבקשה לכך אפילו.

כולם קוראים פרק תהילים לרפואתה.

בעוד הגויה יוצאת, כולם מפנימים את המסר החשוב שלמדו, ו... חוזרים ללמוד!

אשרי העם שככה לו!

אינני יודעת אם שרה בת שיינא עדין סובלת, או כבר לא, אבל כל שאר העובדות ידועות ונכונות.

• הוסף לסימניות
מקווה שזה עומד בכללים.
הוא צעד אל הקצה, נחוש בדעתו. היום הוא עובר את החומה שמנעה ממנו לראות, שחסמה את כולם מלשמוע, מלהריח, מלחוות משהו בכלל.
היום הוא משנה, הוא משתנה.
הוא ידע שיענקל-חיים יודע איך מדברים עם חייזרים. כולם ידעו. לא היה אפשר להסתיר דבר כזה בשטטעל. אם דיברת עם חייזר? או-אה. לשיחת היום נהיית, אם רצית ואם לאו.
הוא רק לא רצה שיראו אותו מדבר עם יענקל-חיים.
הוא היה צריך למצוא לזה פתרון.
מצחיק שהוא עדיין רוצה לבדוק שאף אחד לא רואה אותו, בהתחשב בכך שהוא ממש בדרך לקצה, לא בכאילו, במטפורה, הוא מתכנן ללכת לקפוץ.
אבל הרגלים קשה לשנות, וחוצמזה, אולי יתפסו אותו בדרך. ינסו למנוע ממנו לעבור את הגדר, לחצות את הקווים.
הוא משנן לעצמו בראש מה הוא יענה להם, לכולם, כשהם ישאלו אותו למה הוא עושה את זה.
החיים דפקו אותו, מכל כיוון, אבא שלא האמין בו, ואמא שלו נפטרה מוקדם. מוקדם מדי לדעתו.
גם כסף לא היה להם כזה הרבה, כמו למשל כמו שהיה לאשר-זעליג, שלא לדבר על אבא של דוויד-מוישה, שהיה הולך לו עם בגדים חדשים כל היום, גם ביום חול.
אז הוא רוצה קצת לצאת החוצה. לראות את העולם הגדול, לדבר עם החייזרים. להבין מה קורה מחוץ לכדור שהם חיים בו. להיחשף.
לא שמשעמם לו, אבל הוא ילד גדול, וזכותו להחליט על החיים שלו.
...
באמצע הלילה הוא קם, התלבש בזהירות ובשקט והלך לדפוק על החלון של יענקל-חיים.
טוק. הוא לא שמע תגובה. מנסה חזק יותר. טוק-טוק.
יענקל-חיים פתח את החלון מבולבל, עם פיג'מה, פרצוף כרית, וירמולקה ענקית ולבנה.
"כן?" הוא שאל, תוהה.
יותר בשקט. הוא לחש לו. "אני רוצה לדעת, איך זה לדבר עם החייזרים? אני רוצה לצאת לשם.
עיניו נצצו מהמתח ומההתרגשות. מה יענקל חיים הולך להסביר לו?
"אה, בחוץ? אין שם שום דבר, זה סתם סיפורים."
יענקל חיים סגר את החלון.

• הוסף לסימניות
קולו החרישי של כיסא הנדנדה נבלע בחריקת הדלת.
מרדכי הרים מידית את מבטו מהעיתון, נועץ מבט בדלת המרפסת.
הילדון המנומש שנכנס היה שייך בוודאות למוישי שלו, ללא כל ספק. נדמה לו שזהו דביר.
"שלום סבא" הכריז המנומש, "אבא אמר לי להיכנס בינתיים שהוא מוצא חנייה".
מרדכי הניד בראשו. "שלום חמודי. דביר, כן?".
"כן" הילד התיישב על הספה שמול כיסא הנדנדה, "רועי עם אבא ברכב".
שתיקה.
מרדכי הניח את העיתון. ילדיו של מוישי מגיעים רק בחודש, ולפעמים גם זה לא. הוא חייב להכיר לפחות קצת את הנכדים שלו, הרחוקים. "אז מה נשמע בבית? בבית הספר? אתה לומד בכיתה ה' או ד'?".
"ד'. שנה הבאה אני אעלה לכיתה ה'. רועי יותר קטן, הוא יעלה לכיתה ב'. ונאווה היא הכי גדולה כבר בכיתה ז'. היא לא באה הפעם" גם לדביר לא נעמה כל כך השתיקה, כנראה.
צלצול פלאפון, מהסוג הדיגיטאלי המעצבן שהוא שומע לפעמים ברחוב.
בן העשר שלף מכשיר גדול ומלבני מכיסו, מחליק עליו באחת. "כן אבא. מצאת חנייה? טוב, אני אגיד לסבא" הילד מחליק שוב על המסך, "הוא אמר שהוא מצא חנייה רחוקה וייקח להם כמה דקות להגיע".
מרדכי עדיין נעץ את מבטו במכשיר. "זה פלאפון?".
הילד הרים עיני תכלת מלאות פליאה, "מה סבא אתה לא יודע מה זה פלאפון?".
"אני יודע, כן" מרדכי קיפל את העיתון באיטיות, למה מפתיע אותו המכשיר ההוא בידו של נכדו הדתי בקושי? "של מי הפלאפון, של אבא?".
מוישי שלו. הוא מחזיק ברשותו את המכשיר ממנו מזהירים כל העת בכל מקום. רב בית הכנסת אמר שהוא ממכר ומסוכן, והוא שמע כבר כמה רבנים חשובים שאמרו שזהו ניסיון הדור!
"סבא" קולו של דביר עלה בקריאה השלישית לפחות.
"אוי, סליחה דביר, שקעתי לרגע במחשבות" מרדכי חייך חיוך מתנצל לילד שלא אשם, בכלל לא אשם. "ככה זה עם אנשים בגילי. מה אמרת?".
"שזה לא הפלאפון של אבא, זה הפלאפון שלי" המלבן נדלק וריצד. "חדש. תראה" הפלאפון סובב לעבר הסב הנדהם, ותמונתם של שני הילדים המנומשים של מוישי הופיעה על המסך, כשהם צוחקים על חוף הים.
"וואו, איזה... יופי" מרדכי השתעל, ואחר הסיט את מבטו מן המסך לעבר העיתון המקופל. הפלאפון שלו! של ילד בן עשר! מי קונה לילד בן עשר פלאפון? ועוד פלאפון כזה!
"זה לא פלאפון כזה נחשב, כולה A34, אבל הוא עדיין מגניב. תראה, יש לו מסך ממש טוב! וגם המצלמה שלו ממש טובה" דביר נעמד ליד כיסא הנדנדה של מרדכי, מדפדף במכשיר המלבני שלו.
מרדכי לא בדיוק ידע מה לומר, אבל לאכזב את הנכד שלו הוא לא רצה. מספיק נאווה כבר כמעט לא מגיעה. עד שחנה תחזור מהרופא הוא יצטרך להעסיק בעצמו את הנכדים. "וואו".
"תראה, את זה צילמתי אתמול" שלושה ילדים חורצים לשון על רקע כהה של ערב, משובץ בעמוד אפרפר מאחוריהם וכמה חוטי חשמל. "בפארק, יצאתי עם חברים" אצבעו של דביר נעה, חושפת תמונה נוספת.
הרקע זהה, אבל הפעם השלושה באמצע צחוק לא ברור. ועוד תמונה, הפעם על רקע של מתקן אפוף בחשיכה, רק שני הילדים הזרים מופיעים שם. "הו את זה חיפשתי, תראה. זו תמונה איכותית נורא, ועוד בחושך!".
התמונות חולפות, הנה נאווה באמצע הסלון שלהם. "היא מחקה את עומ-".
"ש-לום" חגיגי. זה מוישי שלו.
רועי מציץ מאחוריו בביישנות, "שלום סבא".
"שלום רועי חמוד, שלום מוישי. בואו שבו. רועי, אם אתה רוצה יש פאזל וגם מכוניות חדשות. דביר, יכול להיות שזה יעניין גם אותך" הוא לא יודע איך הוא נזכר בזה פתאום, במכוניות שחנה קנתה לנכדים. זה תחום האחריות שלה בכלל, אבל טוב שהוא נזכר.
רועי נמלט בחזרה לסלון, מוישי התיישב במקום בו ישב הבן שלו התיישב לפני דקה.
"אז מה העניינים אבא?".
"אבל לא סיימתי להסביר" עיניי התכלת הביעו עלבון, "סבא, תקשיב! יש כאן גם מלא משחקים, ואינטרנט פצצה. הוא עובד נורא מהר, יותר מהר משל אמא כי הפלאפון שלה נורא ישן, היא רוצה לקנות חדש. אבל היא כבר תקנה s25 שהוא הרבה יותר שווה. יש לו אינטרנט מהיר פי מאה וגם דברים של AI".
אי איי? זה לא הדבר הזה שאומרים שהוא יכול לעשות דברים במקום אנשים? נו באמת, מי צריך את הדבר הזה. האנשים עצמם מספיק טובים.
"יש לי חבר שההורים שלו קנו לו אייפון 13, שהמצלמה שלו הרבה יותר טובה וכמה משחקים שהוא מוריד הפלאפון לא נהיה איטי! יש לו איזה מאה משחקים" דביר נהיה קצת סמוק ונרגש, ומוישי ממול מכחכח בגרונו.
מרדכי מהנהן אל מול התלהבותו של הילד, על אף שלא הבין כמעט דבר.
קול חגיגי ממרחק פותר אותו מבעיות, כיוון שדביר ניתק ממקומו בריצה.
חנה חזרה סוף סוף.

• הוסף לסימניות
מאה שערים, ירושלים.
שעת בוקר מאוחרת.
צ'רי טיגו 7 דוהרת ברחוב הצר.
גולשת לעצירה, חלון נפתח.

"סליחה, איפה זה קפה ארומה פה ברחוב? לא יודעת מה קרה לוויז שלי, לא נותן לי מיקום מדוייק..."
"קפה ארומה? אינשולדיגט?"
"נו בית קפה כלשהו, יו נאוו? יש לי פגישת עבודה בגוגל מיט ואני חייבת מקום שקט כאן לשבת"
"הבנתי (??), אממ יש כאן מעדני דויטש, עוד ממש כמה עשרות מטרים תפני ימינה בסמטה, מיד אחרי גל-פז את תראי בסדר?"
"טנקס, נשמע בסדר. יש לך מושג אם יש שם חנייה? וזו מסעדה שמארחת גם חיות מחמד? כי אני באמת לא יודעת מה לעשות עם מוקי בזמן הזה, אין מצב אני משאירה אותו כל הזמן הזה קשור בחוץ"
"קשור בחוץ?!?! באמת לא כדאי, זה עלול לגרום להתקפי לב, חלילה"
מה פתאום! (חיוך גאה) מוקי שלי מקסים! הוא חזק כמו שור ועוד צעיר, חוצמיזה שהתקף לב לא שכיח בכלל אצל כלבי פודל טוי...."
"אה, בטח, כן, התכוונתי, כן"
"טוב אני כבר מאחרת לפרטנרס שלי, מודה לך על העזרה! אני אמשיך מכאן לגני דוייטש אמרת? דווקא נשמע טוב! מקווה למצוא בקלות פינת ישיבה ירוקה עם צל.
אז ימינה במחלף מייד אחרי תחנת דלק פז? אני זוכרת נכון? יופי! תודה לך! איים גויינייג נאוו!"

_ _ _

אוי באשעפער.

• הוסף לסימניות
בס"ד

"אני לא יכולה לחשוב כשאתה מסתובב סביבי ככה!"

"אבל זה עוזר לי לחשוב על כל מיני רעיונות!" רוני לא עוצר מלנוע. "איך את בכלל רואה אותי זז?"

"שומעת. אם אתה כבר עומד, תביא לי את התרמיל".

"איזה תרמיל?"

"שלידך".

רוני שולח יד, נתקל בגוש מרשרש שיכול בהחלט להיות תרמיל, זורק אותו לכיוון המשוער.

התרמיל נוחת על ראשה של שיר בחבטה. "רוני! אם היה קורה משהו למוח שלי, מי היה מוציא אותנו מכאן?!"

"המוח שלי", הוא מחייך מלוא פיו, מסתכל על התקרה בעיון.

"איך בדיוק?" היא התרעמה, "עם כן ציור? עם מקל ניצוח? עם חלומות הזויים?"

"ועם עיפרון וסרגל?" התגרה בה, "ועם מחברת משבצות? מספרים ודיאגרמות?"

"בטח שאפשר! ועכשיו", היא מגישה לו את הטלפון שלה, "תאיר על התרמיל אני לא יכולה לכתוב כלום בחושך הזה".

רוני לוקח את הטלפון, מדליק את הפנס, מכוון לעברה.

"טוב", אומרת שיר לעצמה יותר מאשר לרוני, "יש פה ספר, אקדח ושעון", היא מוציאה את החפצים, מניחה על ידה. "מה אני אמורה לעשות עם זה?! אם רק היו לי פה עט ומחשבון!"

"נו, בטח יש פה איזה קוד שצריך להרכיב", רוני בוחן את הספר. "הספר לא רשום בעברית".

רוני מעיפה מבט. "לטינית קלאסית". היא פוסקת במחי רגע.

"אולי יש עוד מקום בחדר שיש בו לטינית?" רוני מתרומם, עובר על הקירות עם הפנס. רגלו נתקלת במוט מעץ, הוא ממש את העצם העלום, מגלה שזה כיסא. "יש פה רצף מספרים", הוא פולט, מובס.

שיר מזנקת לכיוונו. "זה לא סתם רצף", היא מוכיחה אותו. "אתה לא רואה שיש פה שלוש סדרות, אחת אחרי השנייה?"

"לא. אבל יש פה קודן", הוא מצביע מעל הכיסא, מחווה עם הפנס.

"כמה מספרים?" היא עניינית.

"שלושה".

עיניה של שיר ניצתות. "אז בטח הקוד הוא הקפיצה האקספוננציאלית בין סדרה לסדרה!"

פיו של רוני נעווה. "זה מגוחך!" הוא מתרחק, "אני לא מתכוון להיות עמוד התאורה שלך! אנחנו בחיים לא נצא מכאן ככה. אני מתכוון לפעול בדרכים שלי".

"בהצלחה. רק תחזיר לי את הטלפון", היא מושיטה את ידה קדימה.

הוא מגיש לה את הטלפון. "את לא מבינה, אנחנו צריכים לצאת מכאן בעזרת רמזים שיש בחדר! איך בכלל הצלחת להכניס טלפון ותיק!?"

"התרמיל היה כאן, ראיתי אותו כשנכנסתי והמפעיל אמר לנו לעצום עיניים".

"לא עצמת?"

"לא, זה מטופש. לא מבינה למה אמא ואבא בכלל חשבו שהבזבוז זמן הזה יעניין אותי".

"אותי הוא מעניין". רוני מושך בכתפיו.

"אותך". היא אומרת בטון רב משמעות. "ולגבי הטלפון, זה לא שיש בידוק ביטחוני בכניסה או משהו, פשוט הכנסתי לכיס".

"את יודעת שהמפעיל שומע אותך".

"שישמע", היא מעקמת את אפה. "אדון מפעיל! אם אתה כבר שומע, אז אני אשמח לצאת מכאן".

"זה לא יעבוד! אנחנו צריכים לצאת מפה לבד!" הוא מתיישב על הכיסא, מתסוכל.

"האור נדלק!" שיר ממצמצת בעיניה, בוחנת את החדר.

"ראית?" עיניו מוארות, "הפתרונות צריכים להיות בהישג יד, מתוך פריטים שבחדר, בלי עזרים חיצוניים או חישובים מיותרים".

היא לא עונה לו, אחרי עשר שניות נשמע קליק קטן, רוני קופץ. "מה זה?"

"החישובים המיותרים של אחותך פתחו את הקוד".

"צירוף מקרים. מה זה פתח?"

"כספת בצד השני של החדר".

רוני ניתר לכספת. "יש פה שלושה כדורים. בטח צריך להכניס אותם לאקדח ולירות אותם". הוא מתכופף ומרים את האקדח, שולח על הדרך מבט סביב. "הנה! יש מפה של כדור הארץ על הקיר, שמת לב שהיא עגולה? שבאמצע שלה יש חור קטן?"

שיר מביטה במפה. "מטרה כאילו?"

רוני יורה כדור אחד בתשובה, מפספס.

"יש לך רק עוד שני ניסיונות". היא מתבוננת בספר שמצאו מקודם. "תדייק. מחר יש לי מבחן באלגברה ואני רוצה הביתה".

רוני מכוון את האקדח שוב, פוגע. המפה נופלת ומאחוריה מתגלה צופן. "תביאי את הספר", רוני מצווה.

"לא רוצה. נמאס לי. אדון מפעיל!" היא צועקת, "אני לא יודעת מה רמת האיי- קיו שלך, ומהם תחומי העניין, אבל שלי לא כוללים חדרים מהסוג הזה! אתה יכול להוציא אותי מכאן?"

רוני מסמיק למול התנהגותה של אחותו. "אהמ", הוא מכחכח בגרונו, מביט למצלמה, "חבר, זה בסדר גמור, אל תפתח, אנחנו מסתדרים ונהנים".

"אנחנו לא!"

"יודעת מה? אנחנו באמת לא מסתדרים, אבל רק כי אני תקוע איתך כאן! עם מישהו אחר היית יוצא כבר מלפני שעה!"

"הכל בסדר שם?" קולו של המפעיל מתעניין.

"לא!" מכריזים שניהם.

"למה?"

"כי הכל פה צפנים מעצבנים וקודים מלאים במספרים!" רוני מטיח. "אפס יצירתיות!"

"כי הכל פה חידות חסרות הגיון!" שיר לא נותרת חייבת. "ואין לי ראש לשטויות האלה, שלא מבוססות על שום דבר מוצק! מדעי! לוגי!"

"לא יודע מה אתכם ילדים", המפעיל מצחקק, "נראה לי שהפתרון נמצא אצל שניכם, ביחד. בהצלחה".

...

• הוסף לסימניות
זהו. הגיע היום. זה הרגע.
הוא לוקח את התיק השחור באנחה, מכין כמה דברים נחוצים ויוצא לדרך.
היא לא תהיה קלה, וגם לא תמיד מתגמלת, אבל היא חשובה. הוא יודע. אבא לא סתם שלח אותו לכאן. יש לו שליחות, והוא יצליח!
הוא מתקרב אל בניין היעד, שם נמצאת המטרה.
נחוש בדעתו, באמונה במי ששלח אותו, הוא נכנס.

באותו הזמן
הוא צועד, מהוסס, חושש. מחזיק חזק בהולך לצדו. הכל כל כך גדול ומפחיד, מי יודע מה אורב לו בפינה.
הנה הוא רואה שם איש גבוה וגדול, מחזיק תיק שחור. איזה מפחיד! הוא בכלל לא מכיר אותו.
הם מתקרבים אל היעד, הבניין המאיים. הוא מתחיל לבכות. הוא מפחד. הוא לא רוצה.
הוא בכלל לא מכיר כאן אף אחד.
רק שאבא לא ילך לו פתאום!
הם נכנסים לתוך הבניין. כולם כאן גדולים וגבוהים. הוא לא מכיר אותם. הוא לא אוהב אותם. הוא אוהב את הגננת ציבי. הוא רוצה את אמא עכשיו!

האיש הגבוה מתכופף אליו ואומר לו "שלום מתוק, אני הרב יצחק. אני יהיה המורה שלך השנה" האיש חייך חיוך גדול. אני לא מבין למה הוא שמח. בכלל אין כאן משחקים כמו בגן. אני לא רוצה. אני אבכה עד שיחזירו אותי הביתה!

"אתה מתבייש? בוא, אתה לא צריך להתבייש. הנה תראה כמה ילדים מקסימים יש כאן" ואז האיש נעמד ופנה לילד עם שיער צהוב, שהסתכל עלינו "חיימקה מתוק תכיר, זה מוישי."
איך הוא יודע את השם שלי? אני בכלל לא גיליתי לו!
אני לא רוצה את חיימקה, אני רוצה את אמא!
בכיתי.
אבא ניסה להרגיע אותי "הנה תראה איזה ילד חמוד, ואיזה רב טוב יש לך. אל תבכה מתוק. יהיה לך ממש כייף כאן!"
"אבא, לא!" לחשתי.
המשכתי לבכות.
ולבכות.
ואז אבא הלך, ונשארתי עם האיש המפחיד לבד.
האיש לא התייאש והמשיך לדבר. "בוא, מוישי. רוצה לצייר? רוצה לשחק בכרטיסים?"
אני לא אוהב לצייר, ולשחק בכרטיסים.
אני אוהב את אמא. ורוצה אותה עכשיו!

לא בטוחה שלגמרי מתאים לאתגר. הרעיון בעצם הוא להראות 2 זוויות, של אנשים שהם בפיזית ממש קרובים, אבל בעצם לפעמים כל כך רחוקים, במחשבות שלהם, בהבנה שלהם. הזווית של הילד והמורה כ"כ רחוקה וכ"כ חשוב להיכנס לצד של השני..

• הוסף לסימניות
מקווה שעובר 🫣

"הו מיי גאש!"

הלם. הלם. הלם.

"מממ?", עיניו של יונתן לא טורחות להתרומם מהמגזין המדעי בו הוא שקוע. לא שציפיתי שזה יקרה.

"באמת מעניין אותך מה קרה?" על אף ה'זבנג' המטאפורי שחטפתי דקה לפני כן הייתי משועשעת מההתעניינות המוגזמת שלו באחותו האומללה.

"בטח", הוא מלמל, "שלא".

"ידעתי", גנחתי בסבל, "אבל זה באמת דרמטי. אני לא מאמינה! הן באמת עשו את זה! הן פתחו את המועדון המטופש הזה!"

"וויץ' מועדון?" הוא טרח להקפיץ גבה אחת, לשנות תנוחה על הספה.

"משהו בסגנון של איפור אקזוטי וריקוד חופשי, וואטאבר... אוף, אוף אוף! איזה בנות נוראיות!"

"מכ'פת לך שהן פתחו תמועדון ההוא? שיעשו מה שבא להן, איך זה קשור אלייך?"

"נו באמת!", התרגזתי, החזרתי את מבטי למחשב, "אתה לא מבין לבד? הן בעצם הפכו את עצמן לסוג של קבוצת עילית, 'חברות-מועדון', וואטאבר. זה יגרום לסערות פנימיות בקבוצות בכיתה, ולתחרות מטורפת. בדיוק מה שחסר לי".

"פחחח", מבטו הבז ננעץ בי בשעשוע. "'סערות פנימיות', 'תחרות מטורפת', וואו, אחותי, את ממש דרמטית!"

הוא העיף את המגזין לקצה השני של הסלון, מפיל את העציץ שעמלתי לשים בזווית הנכונה.

"אתה בכלל לא מבין", הקלדתי במהירות, יידעתי את רות בהתפתחויות האחרונות.

"יש סיכוי. אז למה שלא תפתחי גם את מועדון? תלכי על נושאים דומים, וככה כולן תהיינה מרוצות", הוא חייך כאילו פתר ברגע זה את בעיות האנושות כולה.

"אתה סירייסלי מתכוון למה שאתה אומר??" אם זה לא היה עצוב, זה היה מצחיק. הוא לא מבין כלום מהחיים שלו!

"למה לא? נשמע לי רעיון מעולה. זה מה שאנחנו עשינו כשהכיתה המקבילה הקימה קבוצת כדורגל פנימית בתוך בית הספר. הקבוצה שאנחנו הקמנו מייד אחריהם מוצלחת פי כמה".

"יאק, רעיון גרוע. מה נראה לך שהן תחשובנה אם נקים מועדון דומה? כל בית הספר יסתכל עלינו כעל מעתיקניות תינוקיות".

"יא- אללה, למי אכפת מה אומרים עליכם? תני בראש, תהפכי את הקבוצה שלך למובילה ותגרמי לאחרות להראות בעצמן מעתיקניות", הוא דיקק את קולו במילה האחרונה, חיקה אותי בדרמטיות מוגזמת.

"נואו וואי. כולן תזכורנה מי הקימה ראשונה מועדון", הפניתי אליו מבט בלתי מאמין. איך הוא מצליח לחשוב בדרך כל כך מעוותת?!

"אז אולי פשוט תנסי להצטרף למועדון שלהן?" הוא קפץ, מלא רצון טוב.

"וואט?"

__

שם: יונתן הלפר

סיבת מוות: הצעה מטופשת אחת יותר מדי.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אי אז, בשיאו של החופש הגדול, יצאנו בדרכנו אל הנודע, אל הבלתי המוכר.
עתה שבים אנו ושללנו בידינו.
נכון כולם כותבים את זה, אך כנראה שכולם כותבים את זה מכיוון שזה נכון...
בחירת הקטעים הזוכים היא משימה קשה עד בלתי אפשרית.
כל קטע שייבחר, יבוא על חשבון קטע מצוין אחר שלא יוגדר כזוכה.
בסוף גובר ההכרח על הקושי, והרי התוצאות:

@מוז'יניקית , @בואו חשבון. יוסי לוי ברכות על הזכייה במקום שלישי!
@מוז'יניקית , המפגש הקוטבי בין שני האחים שחולקים אותו בית, העלתה חיוך על שפתי. הסיומת הטראגית-קומית הפכה אותו לצחוק מתגלגל, במחילה מכבוד יונתן המנוח...
@בואו חשבון. יוסי לוי ,הקטע הציורי בו מתוכנן המפגש עם החייזרים שלא קיימים הכלל, הציג את האמת נוקבת ובלתי מתפשרת בצורה עוצמתית.

@הדר 310 , מקום שני! הקטע שלך הציג בצורה אותנטית את העולמות השונים ואת נקודת המפגש הבודדת ביניהם. ממש הרגשתי שם, על המדרכה של מאה שערים, שמעתי את הדיבורים, מלווים במבטאים הרלוונטיים. מקווה שאכן לא נגרמו שם התקפי לב...

ובמקום הראשון- @שירת הכוכבים, על קטע חרישי ונוגה, על מציאות כואבת שתוארה ביד אומן. על המרחק אותו מפגינים הקרובים ביותר, שהוצג בצורה חיה ומוחשית. קטע אומנותי בקנה מידה.
והרי שרביט האתגרים עובר לידיך. מחכים לאתגר חדש!

תודה לבורא עולם. תודה ל @ניהול קהילת כתיבה , @מ. י. פרצמן על ניהול האתגרים.
תודה לכל המשתתפים באתגר, תודה לכל המפרגנים להם.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה