על חטא שחטאנו לפניך ב - - -

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חויד;1388048:
והוידוי המקורי לא רץ לך למחלקת קיטרוג ?
יש שם חטאים מהחמורים ביותר, ותכלס הם כוללים גם את אלו שכאן.
אבל ללמד זכות תמיד כדאי.

יש הבדל בין להתודות על חוסר צניעות, לבין וידוי על גלישה ביוטיוב. תכף אשמע שהכניסו את זה כבר בנוסח הוידוי המפורש והצמידו למחזורי מילר.

• הוסף לסימניות
תחפשי בפירושי הוידויים מה נקרא גלישה ביוטיוב
אני מתכוונת גלישה סתם לא לצורך, ומראות אסורים
(בשיקור עין, ביצר הרע, בגלוי ובסתר, בבלי דעת, בזדון ובשגגה... ועוד ועוד)

• הוסף לסימניות
התוכן נכון - אבל לא מדוייק
ואני אסביר:
כשמחברי התפילה חיברו את הוידוי, הם כללו בו את החטאים שיש להתוודות עליהם, ולא את מקום או צורת החטא.
מכיוון שהיצר הרע נברא ע"י הקב"ה לנסות את האדם, והוא עושה את תפקידו באופן הטוב ביותר שניתן להעלות על הדעת.
במשך כל הדורות הוא לא נח, הוא טרח למצוא לאדם צורות שונות לעשות חטאים.
הקב"ה הטביע ביצר הרע יצירתיות אדירה.
הוא אולי כסיל, אבל לא טיפש. הוא יודע להסתיר את עצמו בכל מיני תחפושות וצורות, וברגע שמתקיפים אותו מצד אחד, הוא מגיח מהצד השני.
שבתי צבי, ובעל פעור, מרגלים, סעודתו של אחשוורוש, השכלה, עבודה בשבת בתקופת מדינת הזהב, כל אלו ואחרים הם חלק מהתכסיסים העונתיים של היצר הרע.
בכל דור הוא מביא ניסיונות אחרים, שלא ידעום אבותנו, ולא יידעום בנינו.
ובכל אופן, לא שינו חכמים את סדר הווידוי.
לא מצאנו נוסח כמו "על חטא שחטאנו לפניך בשבתאות"
או "על חטא שחטאנו לפניך בקריאת ספרי מינים"
למה?
בגלל שהיצר הרע הוא אותו יצר, מגיע מאותו שורש, ומנסה לכבוש את אותן מטרות. הכלים הם אלו שמשתנים, המקל הוא שמשתנה, אבל היד שמניעה אותו נשארת אותו יד, ושואפת לאותו מקום.
אם ניקח את המקל וננשוך אותו חזק מאוד, ושוב ושוב, אולי הוא יישבר. אבל בפעם הבאה הוא יבוא עם מקל יותר עבה ויותר גדול, ומה שיקרה זה שהשינים שלנו יישברו.
וזה מה שקורה היום.
נושכים את המקל, נלחמים באופן חזק מאוד נגד ה"אינטרנט", ה"אייפון", ועוד שאר גורמים שהיצר משתמש בהם. אבל מסביב קורים שני דברים מאוד מהותיים.
1. שוכחים מי משתמש באינטרנט כדי להפיל אותנו, ואז מתמקדים רק במניעה של השימוש במכשירים, ולא בשורש של השימוש. כלומר - אין היום חינוך רציני לחיי עסקים יהודיים בעידן האינטרנט. מעולם לא שמעתי הרצאה של רב או דמות חינוכית אחרת שעוסקת באיך כן להשתמש באינטרנט באופן הנכון. איך לשמור על עצמי בעולם שבו האינטרנט תופס את אותו מקום שתפסה המחרשה של לפני 100 שנה. מה שכן שמעתי זה "תשתמש באינטרנט מסונן לצרכי עסקים" בלי שום הכוונה איך להשתמש נכון.
2. סוגרים את השערים של האורווה אחרי שהסוסים בורחים. אני יכול להבטיח לכם שבעוד כמה שנים בודדות, המושג "אייפון", ואולי אפילו המושג "אינטרנט" יהיו לא רלוונטיים. בעולם ההייטק שוקדים על פיתוחים חדשים שיגמדו את פריצת הגבולות של האינטרנט לרמה שלא יהיה ניתן לשלוט בה באמצעים טכנולוגיים כמו חסימה, אלא אם כן יפתחו את החסימה במקביל לפיתוח של אותם אמצעים.
ולכן אני חושב שמן הראוי להקים צוות טכנולוגי מקצועי, ברמה הכי גבוהה שיש, שתפקידו יהיה לעקוב אחרי כל שינוי בעולם הטכנולוגי, ולהעריך את הסיכון שלו מבחינת המשתמש, ולהיערך לכך מבעוד מועד.
האיחור בפיתוח והכשרת הסמרטפון הכשר הוא לא מתקבל על הדעת, לא ייתכן ששוב יהיה מצב שבו יפקירו את האנשים הזקוקים לכך, לחסדי העולם הפרוץ. חייבים למצוא פיתרון לפני שייווצר מצב דומה.

איך זה נוגע לנוסח הווידוי?
פשוט.
יש נוסח ידוע שבו אנו מתוודים על כל החטאים שעשינו. אני חושב שאין בו כמעט שורה שאינה רלוונטית לנושא האינטרנט. ואני מאמין שכל אותן שורות תשארנה רלוונטיות עד היום שבו הקב"ה ישחוט את יצר הרע.
בינתים נתוודה על קלות ראש, על הרהור הלב, ועל גילוי עריות וכל החטאים שעשינו כל השנה, בין עם ע"י מכשיר כזה או אחר, ובין עם לאו.
ואם עשינו מעשים טובים עם האינטרנט, נבקש שהשם יזכור לנו את זה בגמר הדין.
כתיבה וחתימה טובה.

• הוסף לסימניות
הערה קטנה:
מובא שבעת שמתוודים, צריכים להכליל תחת המקום המתאים ווידוי על עוונות שאינם מפורשים ואינם מופיעים בווידוי ה"מוכן" ה"כללי" שאכן כולל הכל, אבל לב יודע מרת נפשו, וכל אדם יודע בהחלט מה יש לו להוסיף מתחת לכל שורה מעבר למה שפורט.
ווידוי צריך לומר בפה ולא רק לחשוב בלב, ולשוב בתשובה בלב, אלא בכלי המעשה שבהם חטאנו. לכן אינני רואה בעיה בווידוי הזה, לא רואה בזה בדיחה, אלא רק ניסיון לעורר מעט מצפון יהודי ערב יום הקדוש. גם למי שחייב - נקיפות מצפון לא יזיקו!
בטוחה שאף אחד לא חושב לומר את הנוסח ה"חדש" באמת ובתמים.
אבל נקודה למחשבה ולתשובה בהחלט יש בה.

• הוסף לסימניות
אני מרגישה שהוידוי הזה מפריע לי לחזור בתשובה.
כי נכון שאין לי יוטיוב, אבל כן עשיתי השנה פעמים רבות את החטא של 'גלישה בפרוג'.
מה שקורה זה שאני באה לחזור בתשובה, להתקרב לה', וכל הזמן אנשים באים טורחים ואומרים לי: יש לך אינטרנט, את חוטאת. את לא טובה.
וזה מרחיק אותי מה'.
כי כידוע חטאים מרחיקים מהקרבה להקב"ה. כיון שאדם בוש במעשיו.
מה שקורה זה שאני הרי לא מסוגלת לשוב בתשובה שלמה על חטא 'הגלישה בפרוג', וזה מפריע לי שאנשים מנסים כל הזמן להראות שיש בידי חטאים ולעורר את מצפוני. להוכיח אותי שאני בעלת חטאים ובכך להרחיק אותי מקרבת אלוקים שאני חשה מאז היות השכינה קרובה אלינו ככתוב: "קראוהו בהיותו קרוב".

מה שאני מנסה לומר שיש אסכולה של גישה נקייה. לא להזכיר לאדם כל הזמן את כל שלל חטאיו ולנסות להוכיח לו כמה הוא חוטא. פשוט כי זה מרחיק אותו ומפריע לו להתקרב לה', לדבר איתו בהיותו קרוב ולחזור בתשובה על המעשים שבאמת יש עניין לחזור עליהם.

אנחנו כולנו בני אדם, אי אפשר כל הזמן לעשות מכל דבר עבירה, כי זה רק היצר הרע שמדבר פה ולא נותן לאנשים תחושה שהם טובים ובאפשרותם להיות טובים עוד יותר.
ברגע שבאים ואומרים על 'חטאים' שאין באפשרות האדם להתנקות מהם, ומוצאים חטאים מתחת לאדמה, כמו גלישה בפרוג, זה לא מעורר. זה מרחיק.

אני מניחה שיש אנשים שזה עוזר להם ומעורר אותם. אני כנראה בגישה שונה וראיתי לנכון להביא כאן את הצד הזה שחושש לדבר, כי אז מאשימים אותו בזילות ובקירור.

• הוסף לסימניות
חשוב להזכיר שאת הקו במאבק נגד האינטרנט קובעים גדולי ישראל.
(ולא העסקנים, נכון שהם מציגים את המצב אבל הגדולים בוחרים האם לקבל את דעתם או לא. וכזכור גדולי ישראל האמיתיים לא הגיעו לדרגתם והנהגתם ומעמדם בגלל מי שסביבם. אולי כמה קמצוצים.)

• הוסף לסימניות
מה שמפריע לי בווידוי הלז, שזה נכתב כעוד חומר שעשוע כדי שיהיה מה לשלוח לחברים בווצאפ',

זה אקטואלי, זה נכון, אבל זה עדיין שייך לקטוגריית הבידור ,

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י קליגרף B;1388354:
מה שמפריע לי בווידוי הלז, שזה נכתב כעוד חומר שעשוע כדי שיהיה מה לשלוח לחברים בווצאפ',

זה אקטואלי, זה נכון, אבל זה עדיין שייך לקטוגריית הבידור ,

מסכימה איתך מאוד!

לדעתי יש כאן פן נוסף,
אף אחד לא מבטל את חומרת הגלישה באינטרנט ולאן זה יכול להוביל אבל, נסחחחחחחחחפתם רחוק מאוד. אין מה לומר שהעסקנים הצליחו למעלה מן המשוער ונראה שבימינו נשאר חטא אחד ויחיד ששמו א-י-נ-ט-ר-נ-ט. מי ששוגה וחוטא בזה הרי הוא ככלי מלא בושה וכלימה עוון ופשע, ומי שאין לו אינטרנט אזי הוא נקי וצח כשלג ויכנס לחיים טובים וארוכים. כמו שמישהי ציינה כאן: יש לי רק נתיב! ועוד הגדילו וכתבו: על חטא שחטאנו באשכולות פרוג!

אתם רציניים? אם כן אז כל הכבוד לכם! כנראה שלשה"ר, הלכות שבת לדקדוקיהם, זהירות בכבוד וממון הזולת, כיבוד הורים, צניעות, הכל מאחוריכם. אצלי לצערי המצב הוא לא כזה ולהתחרט על שהתאווררתי קצת בלילות על אשכולות פרוג אחרי שהאכלתי, אמבטתי והשכבתי את הילדים, נמצא בתחתית הרשימה.

שוב, אין לי כל כוונה חלילה לבטל או לקרר את חומרת העניין, אבל איבדנו כל פורפורציה ואם חז"ל הרכיבו לנו את סדר הוידוי כפי שהוא קיים אז כנראה ישנם כמה עקמומיות בלבנו שאנחנו צריכים ליישר.
ולוואי שנזכה לחזור בתשובה שלימה ותתקבל תשובתינו מלפניו יתברך.

• הוסף לסימניות
בקשר לאשכולות פרוג מסכימה עם כל מילה שאין שום הצדקה כשהם בשליטה, להכליל אותם בעל חטא. ממש לא נכון. מכל בחינה.
זה לא רק לא הרע במיעטו, אלא הרבה טוב יש בהם.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה