על המחיה והכלכלה

הפורום הכלכלי של פרוג!
מנהלי הפורום: מקצועי בלבד

צרכנות

כל המידע על מוצרים שווים מבצעים וקופונים.
זכויות הצרכן, טיפים צרכניים וקניות חכמות בארץ ובחו"ל.
מנהלת הפורום: יופלה אפרסק
נושאים
1.5K
נושאים
1.5K

עובר ושב

כלים טיפים והתייעצות לניהול נבון של משק הבית וכלכלת המשפחה.
חרם צרכנים. חסכנות והתייעלות פיננסית. וכל מה שיעזור לכם לגמור את החודש בתוך מסגרת התקציב.
מנהל הפורום: הון ובית
נושאים
359
נושאים
359

השקעות

כל נושאי ההשקעות! החל מחיסכון פנסיוני והשתלמות, השקעות בשוק ההון ונדל"ן, ועד להשקעות בסטארטאפים וכו'.
מנהל הפורום: השקעות R הון, מקצועי בלבד
נושאים
2.5K
נושאים
2.5K

חשבונאות ומס

דיני מיסים, פתיחת עסק, ראית חשבון, חוזים ודיני עבודה - כל זה כאן בפורום.
מנהל הפורום: יהודה מילר
נושאים
8.6K
נושאים
8.6K

קורת גג

פורום נדל"ן. דירות ונכסים.
עדכונים ודיונים על מחירי קורת גג ופתרונות לדיור. מחיר למשתכן ודירה בהנחה.
מנהל הפורום: ירמי וולדמן
נושאים
2.1K
נושאים
2.1K

ייעוץ משכנתאות

שאלות דיונים והתייעצויות בענייני משכנתאות.
מנהל הפורום: הון ובית
נושאים
2K
נושאים
2K
כרטיס אשראי חדש ולא רע. בכאל.
מקבלים 5% קאשבק על קניות ברשת קרפור - ינות ביתן - מגה, שאפשר לממש אותם בחנות עצמה. כנ"ל במחסני חשמל.
(הערה - כרטיסי קניה של יינות ביתן אפשר להשיג בהנחה של % 10 - 7, אבל זה מותנה בתשלום במזומן, כמובן).

בנוסף קאשבק נמוך על קניות מחוץ לרשתות - 0.3%.

מתנת הצטרפות - 120 ש"ח לקניה ברשתות הנ"ל, ואם קונים בכרטיס ב3,000 ש"ח ב3 החודשים הראשונים, מקבלים עוד 200 ש"ח. (הבנתי שאת ה3,000 אפשר לקנות בכל מקום ולאו דווקא ברשתות שלהם).

דמי כרטיס - שנה ראשונה חינם, ואח"כ יהיה אפשר מן הסתם לבטל גם הלאה, כמקובל בכאל.

קיצור תכלס - מתנת הצטרפות לא רעה, ומי שקונה בקביעות ואפילו מידי פעם ברשתות הנ"ל - ירוויח גם הלאה.

אתר המועדון
להזמנה
תקראו הודעה באשכול "החרם על שטראוס".

אז הייתי היום בסופר. הייתי צריך לקנות בקבוק מיץ, עוגיות ושוקולד. מריר, כמובן...
עוגיות - כבר לקחתי חבילה, אבל... מבט שני גילה לי שזה של עילית. כלומר שטראוס. מה לעשות, החלפתי למשהו של אוסם.
שתיה - קניתי פיוז טי. (כן, ינון, אני יודע שזה של "החברה המרכזית למשקאות", שזה קוקה קולה ישראל. חכה לסוף).
שוקולד מריר - אוהו, זה היה פרוייקט. עברתי על כל המדפים; מצאתי או לא מהדרין (וברוב אם לא כל המקרים זה היה אבקת חלב נוכרי). או מהדרין שטראוס. בסוף מצאתי מהדרין, לא שטראוס. אבל זה היה רק 46% קקאו. פיכסה.
נשברתי, קניתי שטראוס 90%.
די, ינון. די. פשוט תגיד את זה רשמית: אני רוצה שכל הימין ישבות רעב.

(קרדיט: @מישהו12 )

ועכשיו שיהיה ברור: לא הולך לדבר כאן על החרם על שטראוס. וגם אתם בבקשה לא. זה לא הנושא.

החרם על שטראוס רק גילה לי עובדה מזעזעת. האמת שלמדתי אותה על בשרי, בסיבובים ברשתות שיווק, תוך נסיון לחמוק ממוצרי שטראוס.

אבל בא נדבר על ההודעה הזו. שימו לב לקטע המודגש.

הוא חיפש שוקולד מריר מהדרין איכותי, ופשוט לא מצא. הוא נאלץ לקנות את השוקולד של שטראוס, למרות שמלכתחילה הוא לא רצה. אבל ברירה אין לו...

הבנתם??? אפשר לקנות בארץ שלל מוצרי שוקולד מריר למהדרין, של לפחות חמש חברות/יבואנים שונים:
כרמית, ורד הגליל, צ'וקטה (ליימן שליסל), שמרלינג, טעמן. לפחות את חלקם בדקתי, והם איכותיים בהחלט עם אחוז גבוה של מוצרי קקאו.

אבל אנחנו פשוט לא מכירים אותם! התודעה שלנו שבויה במונופולים. אנחנו אפילו לא מודעים לשבי הזה. אנחנו מכירים רק את שוקולד הפרה, ובאמת כך אנחנו נראים. כמו פרה שמכירה רק האבוס שלתוכו תקעו את הראש שלה.

בא נעבור למילקי. המילקי הוא כידוע במשך שנים סמל למוצר שמיוצר בארץ, נמכר כאן במחירי שחיתות, ומיוצא לאירופה ונמכר שם בלי בושה ברבע מחיר (ע"ע "מחאת המילקי"). כמה אנשים בכלל יודעים - (אני לא מדבר על קונים. יודעים) - שיש לטרה מעדן חלב מקביל למילקי?. האם יש סיכוי שבעולם שמחיר המילקי ירד, כל עוד הוא שולט עלינו כ"כ חזק ואנחנו אפילו לא מכירים את האלטרנטיבה?
ובכן - אנוכי, אדם שסבור לפחות שהוא בעל הכרה צרכנית לא רעה, לא הכרתי, עד לשבועות האחרונים.
(אגב משום מה לתנובה כמדומני אין מעדן חלב מקביל למילקי. הסדרים של מונופולים השותפים לקרטל? אולי.)

זה קצת לערב שמחה בשמחה, כי זה לא הנושא של החרם, אבל במידה מסויימת כן. כי בתור מונופול מטורף, שטראוס מרגישה שהיא לא יכולה להפסיד. גם אם הם ירו על אנשים בפיפטי אווניו. כי פשוט אין להם ברירה, הם ירעבו ללחם?... זה גורם שהם מחליטים שהם יכולים להחרים את מי שהם רוצים. תיכף הם יאיימו שאם נניח יגרשו אריתראים, הם יפסיקו לחלוטין את יצור הדוריטוס והצ'יטוס, ואז אנחנו, ששבויים תודעתית בשבי המונופול, פשוט נכריח את הממשלה להכנע, שהרי בלי דוריטוס וצ'יטוס, הדבר היחיד שישאר לנו לאכול הוא חוביזה, צמח הבר שבישלו אבותינו בימי המצור של תש"ח.

2014.05.31.-02-See_Pfingstberg_Mannheim-Rheinau-Wilde_Malve.jpg
(חובז'ה/חלמית. ויקי)

שיהיה ברור. השבי המונופולי אינו רק שטראוס, הוא גם תנובה ואוסם ויוניליוור וסנו.

אבל החרם הזה רק מזכיר עד כמה השוק בארץ ריכוזי בטירוף. לא שאין אלטרנטיבות למוצרי שטראוס. האלטרנטיבות קיימות, לפחות לרוב המוצרים. אבל התודעה הצרכנית וכן מדפי הרשתות הגדולות פשוט שטופי מח, וכמעט לא מכירים שום דבר אחר.

כולנו אשמים, המדינה, הרשתות, והצרכנים, וכולנו צריכים מהר לשבור אותם. ויפה שעה אחת קודם.

אולי הדבר הראשון המעשי שצרכן יכול לקבל על עצמו, זה פשוט לפחות לנסות לא לקנות מותגים. לזכור. אנחנו בשבי, והמונופולים הם השובים שלנו.
קשה להחרים. אפילו מונופול אחד, בטח שלא את כולם.
אבל בא לפחות ננסה. כל מוצר שאנחנו צריכים, ננסה לראות אם יש אותו במחיר ובאיכות שאנחנו מחפשים, בלי שיש עליו את החותמת של המונופולים, הממררים את חיינו. וכשבלית ברירה נכניס לעגלה הפיזית או הוירטואלית מוצר של מונופול, נאנח.
ובקיצור: שסמל המונופול על המוצר יהיה מקדם שלילי למוצר. לא חיובי.

וכמובן, גם לדרוש מרשתות השיווק. אל תקצו את המדפים שלכם לשירות שבי המונופולים. תנו לנו, הקונים, את החירות לבחור אילו מוצרים אנחנו רוצים לקנות.

זו דעתי לפחות. לא חושב שמאשכול בפרוג המונופולים ישברו. אבל כן יש סיכוי שנצליח לקדם את המותגים הקטנים והאיכותיים. ואם נצליח, שלכל מוצר יהיו לפחות שנים שלושה חברות קטנות שמייצרות אותו באיכות טובה, אז את שלנו עשינו. ומי שיבחר להמשיך בשבי המונופוליסטי - שימשיך...

*הבהרה, לשם הנוחות התייחסתי בפוסט זה בשם "מונופול" לדואופולים, טריאופולים, ובכלל לאוליגופולים.
בעקבות האשכול https://www.prog.co.il/threads/פשטו...וחה-כלכלית-וצרכנות-נבונה.858481/post-11909581 שבא בתגובה לאשכולhttps://www.prog.co.il/threads/צאו-והתפרנסו-זה-מזה.857955/post-11900543חשבתי רבות
אין זה סוד שהייתי ועודני ברמת הבסיס בצד שמעודד את הקניה בתוכנו והגדרת הציבור כחברה גם מבחינה כלכלית
אבל עברתי איזה שהוא סוויטש בחשיבה ואני רוצה לשתף אתכם במסקנות שלי
חשוב לציין יש פה שתי נושאים
נושא אחד ועליו אני אכתוב רק ב
לדעתי הסוגיא של הלכות צדקה נוגעת רק למי שעלול ליפול מנכסיו
ולו מצווה לעזור בכל מצב
טעמו של הבית יוסף בשם רש"י הוא כיוון שאינו מתבייש כך https://he.wikisource.org/wiki/טור_יורה_דעה_רמט#:~:text=ומ"ש מעלה גדולה,משתיהן מעלה אחתוהטעם הזה שייך גם בהחייאת עסק באופן מלאכותי
לטענה שזה גורם לו שלא יגדל נשיב שכל עני שיש לו 199 מנה יש לו את מזונותיו לכמעט שנה
אם ניתן לו צדקה הוא לא יצא לעבוד
והתשובה היא ברורה שכשבן אדם צריך עזרה תעזור לו בלי חשבונות
והוא השאלה מצד הלכות צדקה
הנושא השני הוא הנושא הכלכלי
אני אפרט בהתחלה את שתי הגישות
ואנסה להעלות איזו שהיא גישה מוסכמת
אני אתחיל עם הגישה של @אלי אלימלך וסיעתו
כלכלה חופשית :
בגלל שככל שנצמצם את הכלכלה
הכסף ייגמר
התחרות תצטמצם
והכלכלה תהפוך לחולה
הגישה השניה של @גבריאל פ.
שבהגינות אציין שאליה אני יותר נוטה
חברה כלכלית:
נשמור את הכסף ככל יכולתנו בתוך המגזר
הכסף לא ייגמר כי יש תוצר וככל שהתוצר מתרבה יש יותר כסף
נשמור על תחרותיות בשתי דרכים
א. לא ננעל את הדלתות ליבוא
ב. ככל שבעלי עסקים חרדים יהיו מודעים לעדיפותם יפתחו מכל סוג של שירות יותר עסקים בציבור החרדי מה שיעודד תחרות פנימית
הטענה העיקרית שעומדת כנגד היא שהתחרותיות בסוף תישאר סקטוריאלית
כדי להשיג פתרון טוב נסתי להיכנס לראש של קני רוזנברג (כמשל)
המטרה שלי בתרגיל הזה-להכנס למצב ששתי הצדדים(כלכלה חברתית וכלכלה פתוחה הם אינטרס שלי)
קני הוא איש עסקים דתי (רכש לא מזמן את אל על) לקני רשת של בתי אבות ועוד שירותי רפואה
קני רוצה מצד אחד שכל שירותי הרפואה של בתי האבות ירכשו מתוך העסקים שלו מצד שני הוא רוצה לפתח את שירותי הרפואה שלו
טוב, אז מה עושים
בשביל זה נלך לרגע לחליפה שאני רוצה לקנות לפסח
נניח אני מתלבט בין שלוש רשתות בגיר, המקום הנכון ואקסוס
איך אני מחליט
יש מספר פרמטרים בניגון מחיר, איכות, שירות, אמידות, כביסה בבית ועוד כדי להחליט אני עושה טבלה כזו
כמובן את הטבלה אני עושה בראש
(כמובן שהניקוד וציון הוא דוגמא ואין כוונה לפגוע בום חברה)
לפני שאני עושה את הטבלה אני קובע מה הנורמלי בכל תחום
מה מעבר
ומה חשוב לי
נניח שהמחיר של המקום הנכון הוא ההגיוני בעיני אז מה שיותר יקר (בגיר) יקבל מינוס ומה שיותר זול (אקסוס) יקבל פלוס
אבל פה יש עוד פקטו מה הכי חשוב לי בחליפה כי לי אישית שירות יותר חשוב ממחיר
לכן על שירות אני אתן יותר נקודות ממחיר
תכלס
1679419998983.png

בגיר קיבלו 6 נקודות אני בוחר בהם
זעליג ממלא את הטבלה אחרת כי לו חשוב יותר דברים אחרים
הכי מחיר ודוגמאות ולכן ירד לבגיר יותר נקודות על מחיר
האיכות משנה לו ברמה בינונית
ולכן לו יצא
1679420459332.png

וממילא הלבטים שלו אחרים
ואני מציע(וסבור שזה מה שקני עשה) בואו נוסיף חצי נקודה לעסק דתי
עוד חצי לחרדי
עוד חצי לעדה/קהילה שלנו
ועוד חצי נקודה עד נקודה לעסק חרדי מתחיל
(וקני יוסיף נקודה לעסק מקבוצת העסקים שלו)
מה נרוויח
מצד אחד ניצור תמריץ לקניה בתוך המגזר
מצד שני ניצור תחרות מול העולם
לא יהיה נכון לטעון שהוא ירשה לעצמו להישאר מתחת כי הוא לא ידע מה הכי חשוב לנו ושווה יותר מ1-2 נקודות
וכך להבנתי ניצור עדיפות למגזר
ולא נאבד את התחרותיות
אז אני יודע
זה לא שלפני כל קניה אנחנו עושים טבלה
וממילא זה לא כל כך פשוט כמו שתיארתי את זה
אבל העיקרון הוא שאם ניתן עדיפות מסוימת לעסק במגזר (ונגדיר לעצמינו באיזה רמה)
ומאידך גיסא זו לא תהיה עדיפות מוחלטת
נשמר תחרות
ונאפשר הצלחה מגזרית
חשוב לציין שכל הידע שלי בכלכלה הוא משיעורי כלכלה שקרוב משפחה שלי למד ולכן זו תפיסת עולם לא מקצועית
ציטוט מ https://www.boi.org.il/publications/pressreleases/61249/
הריבית צפויה לעמוד על 4.75% בממוצע ברבעון הראשון של 2024 (לוח 2), ולסייע להתכנסות האינפלציה אל מרכז היעד במהלך 2024.
העיתונאי גיא לרר וחבריו מהתכנית 'הצינור', שנאבקים בשנים האחרונות ביוקר המחיה, וניהלו בעבר את 'מרד הפסטה' נגד חברת אוסם וכדומה, החליטו הבוקר לפתוח סופר חדש, בו הם מוכרים מוצרים זולים, (חלקם ממותגים של יבואנים מקבילים. כמו ברשתות החרדיות, דוגמת 'מעולה' וכדומה).
לעת עתה הם פתחו רק סניף אחד, בתל אביב (איך לא?) סמוך לאולפן חדשות 13, ולדבריהם הם עומדים לפתוח עוד סניפים רבים בעיקר בערי הפריפריה.
הסופר החדש נקרא "סופר הצינור".
מה דעתכם?
האם הרשת תפתח סניפים גם בריכוזים החרדיים?
האם המאבק הזה סופו להצליח ולהשפיע על משהו או שזה רק ניסיון קיקיוני להרויח קצת כסף/סיקור אוהד?

הקצב יורד: הריבית עולה ל-3.25% • המשמעויות​

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל העלתה את הריבית ב-0.5% לרמה של 3.25%, רמת הריבית הגבוהה ביותר מאז 2011. זוהי ההעלאה השישית שמבצע בנק ישראל במהלך שנועד לבלום את האינפלציה | העלייה הנוכחית הינה פחותה מזו שהייתה בחודש הקודם אז עלתה הריבית ב-0.75%​

חזקי ניימן |
כלכלי21.11.2022 | 16:26

פרופ' אמיר ירון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (שני) בפעם השישית ברציפות על העלאת הריבית ב-0.5 נקודות האחוז לרמה של 3.25%. מדובר ברמת ריבית בשיא של 11 שנים.
ההשפעה המיידית של העלאה היא התייקרות המשכנתאות שנלקחו בריבית פריים שהתייקרו מתחילת השנה במאות שקלים, וכן הריבית על המינוס, בו מצויים מרבית אזרחי ישראל שהחוב שלהם לבנק ילך ויתפח.
עליה של 0.5% נחשבת ל'מתונה' לאחר עליות רצופות של 0.75%. החשש הוא שהעלאת ריבית אגרסיבית מדי תוביל להאטה פתאומית ותגרור את המשק למיתון, שיכלול פיטורים, ירידה במשכורות, וסגירה של עסקים.
לצד נתוני האינפלציה, פורסמו בשבוע שעבר גם נתוני הצמיחה של המשק, והם אמנם הפתיעו לחיוב אך בהחלט סימנו האטה מהרבעון הקודם. המשק הישראלי צמח ב-2.1% ברבעון השלישי של 2022, זאת לאחר צמיחה של לא פחות מ-7.3% ברבעון השני. אחד הגורמים שהובילו להאטה בקצב הצמיחה הוא הצמצום בצריכה הפרטית, כך שיכול להיות שהעלאות הריבית כבר עשו את פעולתן במידה מסוימת.
גם האבטלה במשק הישראלי עלתה בחודש אוקטובר ל-4.3%, אחרי שבחודש הקודם הגיעה ל-3.9%. מדובר בשיער האבטלה הגבוה ביותר מאז דצמבר 2021. במקביל לנתוני המקרו, גם החברות עצמן מפרסמות הודעות על פיטורים המוניים ותוכניות התייעלות. לאחרונה דיווחים כאלה נשמעו גם בחברות ההייטק וגם ברשתות השיווק.
ההתפתחויות האלה מתחברות למגמה האמריקנית: קצב האינפלציה בארה"ב ירד באוקטובר ל-7.7%, אחרי שכב חצה את ה-9% באמצע השנה, ובשוק מאמינים שהאינפלציה האמריקנית עברה את השיא והיא כעת במגמת ירידה. הבנק הפדרלי לפיכך צפוי להאט את קצב העלאות הריבית שלו במידה ניכרת. בנק ישראל עשוי ללכת בעקבותיו במגמה הזו, על אף שהאינפלציה בישראל לא נגיעה לשיא עדיין.
בחדרי חרדים

שתף כתבה זו
כתבות נוספות במדור כלכלי

הבטחות הבחירות ימתנו את האינפלציה בטווח הקצר

• תודה
Reactions: תאורת חרום1 //
17 תגובות
ציטוט כתבה מדה מרקר מהיום:
בנק חדש אחרי 43 שנה: הבנק הדיגיטלי וואן זירו מתחיל לפעול היום
לבנק וואן זירו (One Zero) יש כיום 12 אלף לקוחות - והוא נערך לצירוף של כ-300 לקוחות ביום ■ הבנק הדיגיטלי מציע מערכת שתזהה תשלומים החורגים מהרגלי הלקוח, ובחודשים שבהם ללקוח יש הכנסות גדולות יותר - המערכת תפנה אליו ותציע לו להפקיד חסכונות או לכסות הלוואות

הבנק הדיגיטלי וואן זירו מסיים היום (ג') את תקופת ההרצה ומתחיל לפעול באופן רשמי. בינואר 2022 קיבל הבנק רישיון וגייס לקוחות שנרשמו ברשימת המתנה מאז. וכך לאחר 43 שנה, מצטרף בנק נוסף למערכת הבנקאות בישראל. לוואן זירו יש כיום 12 אלף לקוחות, והבנק נערך לצירוף של כ-300 לקוחות ביום.

מהם יתרונותיו של הבנק הדיגיטלי ללקוח על פני השירותים הדיגיטליים הניתנים כיום בכל בנק במערכת הבנקאות?

רוב הבנקים בישראל מפעילים שירותים דיגיטליים מתקדמים כיום. בוואן זירו מתכוונים לרכז עבור הלקוח בעזרת תוכנות ביג דאטה גם את הרגליו העתידיים, כדי למנוע ממנו כשל. המערכת תדע להעריך כמה יכניס הלקוח וכמה יוציא מדי חודש, ובתחילת כל חודש תתריע אם הוא עומד לחרוג מהמסגרת. השלב הבא הוא סריקה של כל מקורותיו הכספיים הבנקאיים - שאליהם תהיה למערכת גישה, והיא אף תציע המלצות ללקוח כיצד לכסות את המינוס.

"יש לקוחות רבים שנמצאים במינוס אבל מחזיקים פיקדונות, וזו התנהלות שאנחנו נמליץ להימנע ממנה", אומרת רחלי בינדמן, מנהלת הרגולציה בבנק. "נעשה הכל כדי לסייע ללקוחות שלנו להימנע ממינוס שהיא הלוואה יקרה

דוגמאות נוספות לשימוש בביג דאטה על ידי הבנק: המערכת תתריע בעת שימוש חורג בכרטיסי אשראי, או כשהיא מזהה תשלומים החורגים מהרגלי הלקוח, ואילו בחודשים שבהם ללקוח יש הכנסות גדולות יותר, המערכת תפנה אליו ותציע לו להפקיד חסכונות או לכסות הלוואות.

את הכלים הדיגיטליים יפעילו בבנק גם בשירותי התמיכה והדבר יאפשר ללקוחות לפנות לשירות במשך 24 שעות ביממה, שישה ימים בשבוע. לקוח יקבל מענה דיגיטלי ובמידת הצורך ימשיך למענה אנושי, גם בשעות לא שגרתיות.

מה המודל שיציע הבנק ללקוחות?

הלקוחות יירשמו לבנק בדף נחיתה פעיל ברשת. הם יקבלו אישור בוואטסאפ להורדת אפליקציית הבנק, ובתוך כמה דקות יוכלו לפתוח חשבון באפליקציה. המודל של וואן זירו הוא בשיטת דמי מנוי לפי מסלולים. המסלול הבסיסי הפעיל כרגע הוא מסלול "וואן". מסלול זה, שעלותו 49 שקל, ניתן כעת חינם לכל הלקוחות עד ה-1 בינואר 2023.

לאחר ה-23 בינואר, לקוחות יוכלו להישאר במסלול זה או יוזמנו אם ירצו שלא לשלם דמי מנוי - לוותר עליו ולעבור למסלול "רזה" יותר שבו לא ישלמו עמלות עו"ש ודמי כרטיס בכלל, אבל את יתר העמלות ישלמו לפי תעריפון כמו בבנקים אחרים ויחויבו לפי שימוש.

הבנק מציע שני מסלולים נוספים שייכנסו לפעולה בחודשים הקרובים: מסלול "וואן פלוס" מורחב שבו גם אפשרות לרכישה ומכירה של ניירות ערך ללא עמלות ומחירו 119 שקל בחודש; ומסלול ה"זירו" ללא עמלות עו"ש ודמי כרטיס - שבו הלקוחות יחויבו לפי כל פעולה נוספת שיבצעו. בעוד כמה חודשים תהיה אפשרות לכל לקוח לפתוח מסלול זוגי בהנחת זוג משמעותית (כרגע האפשרות הזו עדיין לא זמינה והיא בשלב הפיילוט).

עברו לתצוגת גלריה
עמיחי לוי, טכנולוג ראשי ושלומי, מנהל הסייבר בוואן זירו
עמיחי לוי, טכנולוג ראשי ושלומי, מנהל הסייבר בוואן זירוצילום: הדס פרוש
לקראת ההשקה: הבנק הדיגיטלי פתח יותר מ–10,000 חשבונות
האם הבנק הדיגיטלי יביא את הבשורה המיוחלת לענף הבנקאות הריכוזי?
האם הבנק יוזיל עלויות ללקוח לעומת תעריפי בנקים אחרים?

בהשוואה לתעריפי בנקים אחרים, הבנק יוזיל עליות בעמלות הנכללות מראש במסלולים כמו עמלות עו"ש, תשלומי מט"ח בחו"ל ועמלות ניהול תיק ניירות ערך. במסלולים המורחבים הלקוח ישלם תעריף מוזל גם על עמלות קנייה ומכירה של ניירות ערך.

הבנק מציע ריביות המהוות תחרות לבנקים גם בפיקדונות ובריבית על המינוס. על כל פיקדון שיופקד בבנק ללא סכום מינימום הלקוח יקבל ריבית פריים ועוד 0.45% לשנה. כרגע זו ריבית של 2.1%. עם עליית הריבית, הריבית על הפיקדון תעלה.

על המינוס ישלם הלקוח ריבית פריים פלוס 5.35%, כלומר 7.1% נכון להיום. זו ריבית זולה יותר מרוב הבנקים - שם הריבית על המינוס נעה סביב 10% ואף יותר מכך.

האם לקוח מקבל כרטיס ומסגרת אשראי, ואיך נקבעת מסגרת ללקוח אם הכל דיגיטלי?

הבנק פיתח טכנולוגיית חיתום שבה נשאלות שאלות רבות בעת פתיחת החשבון, והבנק יקבל גישה באישור הלקוח למאגר נתוני האשראי שלו. לדברי בינדמן, "יותר מ-70% מהלקוחות עד כה קיבלו מסגרת זהה או גבוהה יותר מהבנקים האחרים".

בסיום השאלון הלקוח יקבל כרטיס אשראי בינלאומי של חברת מאסטרכרד שמגיע עם שליח עד הבית.

האם לבנק יש אתר?

לבנק אין אתר. הבנק כולו מתנהל מאפליקציית מובייל בלבד. בתשובה לשאלה אם הבנק לא יאבד כאן לפחות חלק מלקוחותיו שיירתעו מהשימוש באפליקציה בלבד ואפילו יעדיפו אתר, עונה בינדמן כי "אנו מודעים לכך, וייתכן שבעתיד יופעל גם אתר".

עוסק פטור? בקרוב מאוד לא תצטרך להגיש קבלות לרואה החשבון
הצעה חשובה בטיוטת מתווה חוק ההסדרים: עוסק פטור שמנהל מחזור של עד 107 אלף שקל בשנה, לא יצטרך לדווח על הוצאות כדי לקבל החזר מס, אלא יקבל הכרה אוטומטית של 20% כהוצאה מוכרת. הדבר עשוי להקל על עסקים קטנים וגם על הפקידים

טיוטת מתווה חוק ההסדרים מציעה מספר רפורמות, אבל אחת מהן נוגעת למאות אלפי ישראלים. ליתר דיוק: 400 אלף שנחשבים היום כ"עוסק זעיר", או במילים אחרות - עוסק פטור. לעסק כזה יש בהגדרה הקלות מבחינת דיווחים למס הכנסה. אבל התמונה משתנה כשעסק כזה צריך להוכיח שיש לו הוצאות. אז הוא מחויב להציג את החשבוניות באופן מלא. זה כבר תהליך בירוקרטי שמלווה ברואה חשבון ובעלויות. האם זה נדרש? במיוחד אם מדובר בעסק שמכניס בממוצע 8-9 אלף שקל בחודש. לא. ורשות המסים והאוצר מתקדמים לכיוון הציבור.

על פי הטיוטה של החוק, עוסק פטור שמנהל מחזור של עד 107 אלף שקל בשנה, לא יצטרך לדווח על הוצאות כדי לקבל החזר מס. המתווה הוא פשוט: במקום להישקע בביורוקרטיה, לשמור קבלות בתוך קלסרים ולהתנהל בשיטה הישנה, שלעתים לא מעטות גורמת לעוסקים לצלצל לבית העסק שלא שלח חשבונית ולדרוש אותה כדי להגיש החזר, או לשמור את הקבלות עבור תשלומי דלק שהוציאו במסגרת העסק, עוסק פטור יקבל הכרה אוטומטית של 20% בהוצאות. בנוסף, הוא יהיה פטור מהגשת דוח שנתי. זו הקלה חשובה ומרשימה למאות אלפי אנשים.

החשש עד היום היה מבלופים-שקרים ושקרנים, אבל אלו תמיד יהיו ורשות המסים והאוצר מבינים שהעלות תועלת הכלללית למשק היא בעד הפתרון שהוצע. מדובר בהקלה חשובה לעוסקים הפטורים בישראל. הסיבה לכך היא קיצור הביורוקרטיה. עוסק פטור נאלץ להתעסק לעתים, גם אם יש לו רואה חשבון שמנהל לו את הצד הכלכלי בעסק, בביורקרטיה מיותרת. לא מדובר רק באיסוף קבלות, אלא גם בהגשת מסמכים נוספים לקראת הדוח השנתי ובהגשת הצהרת הון אחת לחמש שנים, כזו שכרוכה במסמכים רבים.

שמו של עוסק פטור, למי שלא יודע, נגזר מכך שהוא פטור ממע"מ. בכל שנה נפתחים עשרות אלפי תיקים כאלה והנטל על הפקידים גם הוא כבד מאוד. על פי ההצעה הנוכחית, עוסק פטור ייכנס למערכת תאומי המס של רשות המסים פעם בשנה, ידווח על העסקאות שלו ויוכל לקבל זיכוי באופן אוטומטי, בדיוק כפי שהוא היה מקבל איתו במסגרת טופס 101 המוכר לשכירים. במערכת ידווח העוסק על מחזור העסקאות שלו ויקבל הכרה של 20% באופן אוטומטי. יחד עם זאת, המדינה תאפשר למי שההוצאות שלו גבוהות יותר ולא מעוניין במסלול החדש, להישאר במסלול הישן.
למי שמעניין אותו

אתר חדש להחלפת כספים

שהרעיון שלו הוא שכל אחד שיש לו כרגע סכום כסף מרוב סוגי המטבעות מעלה מודעה לאתר - אפשר גם באופן אנונימי, ואם יש מישהו שמעוניין הוא יוצר קשר ומתאמים יחד פגישה להחלפת הכספים

(יצויין שאני אישית לא יצא לי להשתמש באתר, כותב את זה למי שזה יעזור לו, ושכל אחד יבדוק לעצמו את העניין)

ציטוט מהאתר:

איך זה עובד?

שלושה צעדים ואתם בפנים ... ממירים וחוסכים!

1. נרשמים

• לוחצים על כפתור התחברות\הרשמה בדף הבית.
  • מזינים פרטים אישיים, בוחרים שם משתמש וסיסמא, ויוצאים לדרך
  • המערכת תשלח אליכם אוטומטית מייל חוזר לאישור ההרשמה.

2. ממלאים פרטים

• נכנסים לחשבון האישי שלכם באתר דרך כפתור ההתחברות בדף הבית,
  • מזינים את סוג המטבע, הסכום שברשותכם, והמיקום שבו אתם נמצאים.
  • בוחרים את מטבע היעד אליו אתם רוצים להחליף את הכסף שלכם, וממתינים לתוצאות.
  • המערכת תפרסם את המודעה שלכם בעמוד "חיפוש המרה", מנויים המעוניינים להחליף עימכם את המטבע שברשותם יצרו איתכם קשר באמצעות שליחת הודעה לתיבת ההודעות שבחשבון שלכם.

3. ממירים וחוסכים

• יש לכם אייקון של מעטפה ליד כפתור "הפרופיל שלי" בדף הבית? מצוין! קיבלתם הודעה משותף פוטנציאלי שרוצה להחליף אתכם את המטבעות שברשותו .
  • נכנסים לתיבת ההודעות בפרופיל האישי שלכם ויוצרים קשר עם שותפים רלוונטיים, מסכמים על מיקום ואופן החלפת הכסף, ומתחילים לחסוך בגדול!

1674752321874.png
  • תודה
Reactions: השקעות R הון1 //
5 תגובות
ישנה שיטה מצויינת לגרום לאנשים (כמוני וכמוך! כאלו שלא מתגוררים בקומה ה72, לא מרוויחים 72,000 ש"ח בחודש, ולא נוסעים במכונית שיכולה להגיע עד למהירות של 720 קמ"ש) לשלם את אותו מחיר, על אותו מוצר, אבל פחות.

התבלבלתם? בואו נעשה את זה מסודר...

כולם מכירים את חטיף ה'כריות' המוכר, כולם גם יודעים שהמשקל שלו מצטמק מזמן לזמן, כולם גם ממשיכים עליו את אותו מחיר, כי בעצם זה נשאר אותו מוצר. אייי המשקל פוחת ופוחת?! נו, אז מה.

אתם יודעים מה?
זה מעצבן!

תארו לעצמכם שכותב סיפורת או משהו, יחליט יום אחד שהוא נותן פחות תמורה באותו מחיר, מה תגיבו?
בנקודה זו חשוב להדגיש, שכמובן שככל ורמת המיומנות והמקצועיות של כל עוסק באיזה תחום שהוא עולה כלפי מעלה, כך גם המחירים שלו עולים. מה שאני תיארתי זה שתהיה מציאות כזו בה יש אומץ לאנשים להעניק פחות מוצר באותו איכות במחיר המקורי.

מתסכל, נכון?

אז מה באמת ההסבר?
כיצד ייתכן שאין לחברות היקרות שמספקות לנו את החטיפים והממתקים למיניהם (או את אבקות הכביסה, או כל דבר שפעם ב- מופיע עליו כיתוב של עדכון כמות) שום בושה מלהפחית עוד ועוד את המוצר אותו הם מספקים?

ובכן,
כשאתם קונים 'קליק' קניתם בעצם חטיף שלם.
לא קניתם 40 כריות מצופות שוקולד, אלא חבילה של קליק. ולכן, גם אם מחר מתחשק לחברה להוריד לכם את הכמות ל30 כריות, המחיר של הקליק יישאר אותו מחיר.
מה שאין כן אצל כותב או כל מציע שירות אחר, שם התמחור הוא פר תוצאה ולכן לא שייך העושק הזה.
(דוגמא נוספת שם ניתן לראות את האופנה המרגיזה הזו, הוא בתחום הקומיקסים למיניהם, קומיקס מושקע בן 68 עמודים ניצב לו באותו שורה עם קומיקס עלוב שגיבוריו מרטיבים את הכרית בלילה מעליבות המראה שלהם, והמחיר של שתיהם שווה, רצית קומיקס? קיבלת קומיקס! לאף אחד לא אכפת מה הרמה של הציורים, כמה עמודים זה, מה רמת הסיפורת, גורנישט!)

תכל'ס לאן אני חותר?
לשובר גלים כמובן!
(אחחחח... איזה תענוג זה לשחות עם הגלגל לכיוון שובר הגלים ולשמוע את המציל העייף נובח בקול צרוד מסגריות, ואז לבלוע קצת מים ולחזור מהר כדי להתייבש בשמש ולספר לכולם על החוויה הנוטפת בנגיעות חול מתקתק...)

בשנת השמיטה, אנו עדים לגל עליית מחירים
(בערב חג השבועות הייתי בהלםםםם כשזר הפרחים העלוב שדי הזכיר לי את הזר שהיינו מביאים הביתה מהגן, עלה לי 55 ש"ח וזה עוד היה נקרא המחיר הכי זול במדינה...)
אחד מהתחומים בהם בולטת העלייה הוא בתחום חנויות המזון. המוכר הסביר לי שזה בגלל שבשמיטה כל המחירים עולים, והוא גם חייב להביא פרנסה הביתה, ובקושי הוא מרוויח גם ככה, ו... סליחה אני ממהר...

אז תכל'ס, שמיטה מתקרבת לסיומה, ייתכן שיש עוד תקופה של ספיחין ונספחים, אבל בכל זאת, היא לקראת סיום. האם עוד מעט נזכה לשובר גלים (לפחות בתחומים מסויימים)?!

או שכן, או שלא.

עכשיו תגידו אתם, אבל בכנות:
אם היה לכם חנות כלשהי, ולאחר שהציבור התרגל לשלם מחיר מסויים, אתם מקבלים את המוצר במחיר הרבה יותר זול. האם הייתם מורידים את המחיר?
ואם המחיר המקורי של המוצר היה נמוך יותר, וההעלאה היתה רק בגלל התייקרותו, האם עכשיו שהמחיר חזר לסכום המקורי, כן הייתם מורידים את מחירו?

אולי ננסח את זה בצורה כזו: האם בעל חנות אמור להתחשב בלקוחות?
כלומר, ברור שאם הוא לא יתחשב בהם הוא יפסיד בפן העסקי,
השאלה היא מבחינה אנושית, במקרים בהם בעל החנות לא יפסיד מבחינה עסקית,
ויש לו אפשרות להרוויח עמלה מוגזמת על חשבון הלקוחות שישלמו אותה בכל מקרה.

ובמילים אחרות: האם זה הגיוני שחברת תלמה ממשיכה ומורידה את הגרמים המסכנים של מוצריה, בעוד שהמחיר נשאר על כנו (או ממשיך לטפס על רקע התייקרות המחיה)?

מסקרן לשמוע אתכם/ן.

ובכל מקרה, לייקים הם בחינם, גם בשנת השמיטה...
ציטוט מרונן מרגוליס:
שוק ההון מקדים את הכלכלה! למה זה חשוב לנו?
מה קורה לשוק כאשר מתפרסמות חדשות כלכליות לא טובות (כמו אינפלציה גבוהה, מלחמה באוקראינה, אי יציבות פוליטית וכיוצ"ב)? ההנחה הטבעית היא שהשוק יירד, אבל שוק המניות הוא לא הכלכלה, ולמרות שקיים מתאם ביניהם לטווח הארוך, הם ממש לא מתנהגים אותו דבר.
בואו נבחן זאת מכמה כיוונים:
  • שוק המניות צופה פני עתיד, והציפיות לעתיד מגולמות במחירי המניות היום. דיווחים כלכליים לעומת זאת מסתכלים על העבר.
  • דיווחים גרועים כבר מגולמים במחירי המניות: למשל כאשר מודיעים על עליית ריבית או עלייה באבטלה, נתונים שאמורים להוריד את מחירי המניות, הם לרוב צפויים מראש, ולכן מחירי המניות ירדו עוד לפני הדיווח, וכלל לא בטוח שיירדו עוד אחרי הדיווח. אדרבא, אחרי דיווח שמודיע על עליית ריבית או עלייה באבטלה שוק המניות יכול דווקא לעלות אם העלייה באבטלה/אינפלציה היתה נמוכה מהצפוי.
  • מה קרה במשבר הסאב-פריים? שיעור האבטלה בארה"ב היה בשיא שלו באוקטובר 2009 והתוצר היה בתחתית ברבעון השני של 2009. אבטלה בשיא ותוצר נמוך? נשמע כמו זמן גרוע במיוחד לקנות מניות! אז זהו, שלא. שוק המניות הגיע לתחתית שלו כבר בפברואר 2009, הרבה לפני שפורסמו נתוני האבטלה והתוצר הגרועים בהמשך של אותה שנה. מאז פברואר 2009 שוק המניות טס למעלה ועלה ב-56% בין מרץ לדצמבר 2009! למה זה קרה? כי השוק ציפה שהחדשות יהיו אפילו יותר גרועות, ומחירי המניות גילמו את הציפיות הללו, אבל ברגע שהתברר שהעלייה באבטלה לא כזו גבוהה, השוק התחיל להתאושש במהירות.
    • בשבועות האחרונים פורסמו נתוני האינפלציה בארה"ב, רמה גבוהה מאוד של 8.5%. איך הגיב השוק? עלה, למרות הנתונים הגרועים! זה הכל בגלל שנתוני האינפלציה היו פחות גבוהים מהצפוי.
  • אז מה המסקנה? עדיף להתעלם מחדשות כלכליות, גרועות/טובות ככל שיהיו, ולהשקיע לפי היעדים והמטרות שלנו ולא לפי תנאי השוק

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה