מידע שימושי אז הנה קמנו ליום חדש. בלי כ"כ הרבה סוכר :(

• הוסף לסימניות
למעשה היחס הוא לא 'לחילוני', אלא למגזר הכללי בארץ.
ובוודאי שההשוואה חשובה. כי יוצאים מנקודת הנחה שאנחנו חיים עם הציבור הכללי באותו אקלים, עם אותם גורמי סיכון סביבתיים, ואותה גנטיקה, ומערכת רפואה זהה.

כלומר, ההבדל היחיד לכאורה, בין הקבוצה שבה 'חולים יותר' לקבוצה שבה 'חולים פחות' - הוא ההשתייכות לציבור החרדי. וזו נקודה שדורשת בירור וטיפול - אם הנתונים אכן נכונים.
אז צריך בירור וטיפול, אז זה כן משנה אם החילוני אוכל אותו כמות אוכל לא בריא, כי זה אומר שהצריכה שלנו לא מוגזמת, עובדה (בנקודת הנחה שזה נכון) שאחרים שצורכים אותה כמות, לא חולים אותו דבר.

• הוסף לסימניות
למעשה היחס הוא לא 'לחילוני', אלא למגזר הכללי בארץ.
ובוודאי שההשוואה חשובה. כי יוצאים מנקודת הנחה שאנחנו חיים עם הציבור הכללי באותו אקלים, עם אותם גורמי סיכון סביבתיים, ואותה גנטיקה, ומערכת רפואה זהה.

כלומר, ההבדל היחיד לכאורה, בין הקבוצה שבה 'חולים יותר' לקבוצה שבה 'חולים פחות' - הוא ההשתייכות לציבור החרדי. וזו נקודה שדורשת בירור וטיפול - אם הנתונים אכן נכונים.

הצעה לפתרון (כי גם אותי קצת מתמיה איך שיוך למגזר החרדי מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת:() :
אם נתון שרוב הציבור החרדי משתייך לשכבות החלשות,
ורוב המשויכים לשכבות החלשות סובלים יותר מסוכרת,
ובציבור הכללי השכבות החלשות מהוות חלק קטן יותר מהאוכלוסיה מאשר בציבור החרדי,
אז אפשר להבין את זה.

• הוסף לסימניות
אם רוצים? מי אמור לרצות יותר מהאמא עצמה, שהילדים שלה יאכלו פירות וירקות ולא נשנושים ריקים ומזיקים? של מי האחריות על הילדים האלה?

וכמו שכותבים כל כך יפה באשכולות אחרים- חיים בנס. בסיעתא דשמיא. אנשים העידו שאפשר לחיות טוב עם 7 ילדים ב1500 שקלים לחודש ויש ניסים. אז מה, הסיעתא דשמיא נגמרת במדף של הצ'יטוס ולא מצליחה לעבור לדוכן של התפוזים?
אם מישהו לוקח אחריות ובפטרונות מעלה את המיסים על מנת שהאמא לא תקנה ג'אנק, מוטל עליו בהחלט גם לסבסד מזון בריא מהצד השני של המשוואה.
ואם מישהו סומך על האמא וכו' - שלא יתערב בהחלטות ולא במחירים שהיא משלמת.

• הוסף לסימניות
הצעה לפתרון (כי גם אותי קצת מתמיה איך שיוך למגזר החרדי מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת:(
אז אפשר להבין את זה.

אאל"ט, השכבות החלשות סובלות יותר, בגלל תזונה גרועה יותר. כך שחזרנו לאותה נקודת מוצא.

• הוסף לסימניות
אני מציעה קודם כל לבדוק לעומק את נתוני הסכרת - כי כאמור, הם הדבר החשוב כאן.

ואם חלילה יתברר שאמת הדבר, וחרדים חולים בסכרת פי 1.5 מחילונים, אנחנו ניאלץ להבין שיש לנו בעיה עם אורח החיים הלא-בריא.
אפשר לברר את זה בקלות אם מכירים מנהלת מרפאה,
ואני מכיר !
מנהלת מרפאה באיזור אולטרה חרדי והיא אומרת לנו בכל פעם שנפגשים שיש עליה דרמטית במספר חולי הסוכר במגזר
הדבר היחיד שיש בו ירידה זה גיל החולים...

• הוסף לסימניות
אאל"ט, השכבות החלשות סובלות יותר, בגלל תזונה גרועה יותר. כך שחזרנו לאותה נקודת מוצא.
מסכימה. אבל אם ההנחות הנ"ל נכונות ומישהו מעוניין לתת מידע אוביקטיבי, הכותרת אמורה לדבר על השכבות החלשות לעומת השכבות המבוססות.
נשאל כך: האם לחרדי ממעמד כלכלי מסוים יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסוכרת מאשר חילוני מאותו מעמד כלכלי?
אם כן, זה מדאיג.
אם לא, המגמתיות מדאיגה.

בכל מקרה צריך למצוא פתרונות לשיפור. אבל בהנחה שכל הנ"ל נכון, אז הפתרון להטיל מיסים על שכבות חלשות ממילא, שהאופציה שלהן תהיה להמשיך לקנות ג'אנק ולשלם יותר, או לעבור לאוכל בריא ולשלם יותר, הוא מעוות ומנותק.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אפשר לברר את זה בקלות אם מכירים מנהלת מרפאה,
ואני מכיר !
מנהלת מרפאה באיזור אולטרה חרדי והיא אומרת לנו בכל פעם שנפגשים שיש עליה דרמטית במספר חולי הסוכר במגזר
הדבר היחיד שיש בו ירידה זה גיל החולים...
אתה מכיר גם מנהלת מרפאה באזור אולטרה חילוני שאומרת משהו אחר?

• הוסף לסימניות
א. כי אם האינטרס הוא באמת להכפיש, (אני לא חושב כך, אבל בהנחה שיש) אז זה מעליב ופוגע.
ונכון, בלי קשר לשמירה על בריאות. מותר להיעלב ולהתעצבן.
ב. כי אם יש אינטרס לפרסם מחקר מסוים, אז הא כבר לא אמין, כי אולי יש נתונים שלא נלקחו בחשבון.
(בפרט שיש פה פגם בעצם פרסום המחקרים, הכפלה בטעות בעשר, קניית שתיה מתוקה לפי משפחה ולא לפי נפש)
להעלב אפשר,חופשי.
תכלס מקור ההתמרמרות הוא על העלאת מחירי השתיה המתוקה.
ולמה זה משנה אם המחקר אמין אם בשורה התחתונה יש 50% יותר תחלואה במגזר החרדי?
פשוט לא רלוונטי.
אתה חושב שהסיבה היא לא השתיה המתוקה?אדרבה,תציע סיבות אחרות.

אבל השורה התחתונה היא שבמקום להעלות הצעות לצמצום התחלואה עומדות ומסבירים שבעצם החילונים אוכלים פחות בריא.
מה זה תורם לנו? אם כבר זה מאד מטריד לחשוב שאצלנו אוכלים הכי בריא ולמרות זאת יותר חולים.

• הוסף לסימניות
אם מישהו לוקח אחריות ובפטרונות מעלה את המיסים על מנת שהאמא לא תקנה ג'אנק, מוטל עליו בהחלט גם לסבסד מזון בריא מהצד השני של המשוואה.
ואם מישהו סומך על האמא וכו' - שלא יתערב בהחלטות ולא במחירים שהיא משלמת.
כרגע ממסים שתיה מתוקה,שהחלופה הזולה שלה היא מים. לסבסד מים?

• הוסף לסימניות
מסכימה. אבל אם ההנחות הנ"ל נכונות ומישהו מעוניין לתת מידע אוביקטיבי, הכותרת אמורה לדבר על השכבות החלשות לעומת השכבות המבוססות.
נשאל כך: האם לחרדי ממעמד כלכלי מסוים יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסוכרת מאשר חילוני מאותו מעמד כלכלי?
אם כן, זה מדאיג.
אם לא, המגמתיות מדאיגה.
מיצב סוציו-אקונומי לא נמדד רק לפי "מעמד כלכלי". לכן זה לא נכון להשוות כך.

• הוסף לסימניות

אז זה שאתמול הם אמרו שהציבור החרדי קונה פי שתיים שתיה מתוקה
ולא חישבו את הנפשות שגרות בכל בית אב - סלחנו (הרב רגילים הרי לחשב בית אב בממוצע ולא לפי נפשות גם במס הכנסה שלילי ועוד)
אבל להכפיל את הנתונים פי עשר!!!

קראתי את הכתבה אתמול והיה נשמע לי ממש מוזר
אבל עכשיו- הכל ברור- על חרדים מותר לכתוב הכל.

ואגב- סוכרת הם מחשבים כל סוג של סוכרת
למשל סוכרת הריון- שהיא תופעה שכיחה הרבה יותר בציבור החרדי בגלל מס' הלידות של כל אישה והסיכוי שעולה עם הגיל
אבל את התיקון הזה בסטטיסטיקה לא ציפיתי מהם.

נראה לכם באמת שחרדים צורכים יותר מתוקים?
רק לי נראה שזה בלוף אחד גדול??

זה מאוד הגיוני לדעתי.
למה לחשוב שכל דבר בא לרעתנו?
סה"כ רצו לעורר את הציבור להשים לב לכך ולהישמר יותר.
(ואני לא תמימה, אני פשוט לא פסימית)
בציבור החרדי יש מלא ארועים חגיגיים הדורשים מאכלים סוכרתיים.
שבתות (3 סעודות), בר מצוות, חתונות (וכל המסיבות הכלולות), טישים, התוועדויות, ימי הולדת, מסיבות סיום, מסיבות חומש וסידור, חגים ועוד.
מה לעשות? זה המציאות.
אם נחשוב שכל דבר בא כזי לזלזל בנו לא יצא מזה כלום.
אנחנו צריכים לשדר ההפך, להראות שזה לא פוגע בנו אלא מועיל לנו, לשים לב יותר לסוכר שאנחנו צורכים או לנסות להחליף את זה לדברים יותר בריאים.
האופן הזה ישפר את אורח החיים שלנו נפשי ובריאותי.

• הוסף לסימניות
אם כן, זה מדאיג.
אם לא, המגמתיות מדאיגה.

גם אם לא, עדיין יהיה מדאיג להבין שהמצוקה הכלכלית משתקפת בצורה כ"כ חדה בבריאות הציבור.
כי זה אומר שלצורת החיים הלחוצה והדוחקת מבחינה כספית, יש השפעות מרחיקות לכת. וצריך חשיבה מערכתית איך אפשר למנוע אותן.

(לענ"ד העניין הוא שיפור קל בתזונה + שיפור רציני בפעילות גופנית ובמודעות להרזיה. ואת זה עניים כמו עשירים יכולים לעשות).

• הוסף לסימניות
גם אם לא, עדיין יהיה מדאיג להבין שהמצוקה הכלכלית משתקפת בצורה כ"כ חדה בבריאות הציבור.
כי זה אומר שלצורת החיים הלחוצה והדוחקת מבחינה כספית, יש השפעות מרחיקות לכת. וצריך חשיבה מערכתית איך אפשר למנוע אותן.

(לענ"ד העניין הוא שיפור קל בתזונה + שיפור רציני בפעילות גופנית ובמודעות להרזיה. ואת זה עניים כמו עשירים יכולים לעשות).
נכון מאוד. ערכתי את ההודעה.

• הוסף לסימניות
ולחם מלא וביצים
וטחינה גולמית, וחמאת בוטנים ועוד כמה דברים חיוניים ובריאים
חמאת בוטנים לא בריאה
נקודה
מכילה שומן מוקשה ולא ממקורות צמחיים

• הוסף לסימניות
הצעה לפתרון (כי גם אותי קצת מתמיה איך שיוך למגזר החרדי מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת:() :
אז אפשר להבין את זה.
בסדר. אז נשווה לפי מיצב סוציו-אקונומי. העיקר הרעיון.
זה מה שאני מנסה להגיד.
להשוות את הציבור החרדי לשכבות החלשות במגזר החילוני זה פשוט לא נכון.
אומנם רמת ההכנסה במגזר נמוכה מאד, אבל הודות לפרמטרים אחרים (כמו תמיכה קהילתית, אוריינות וכדומה) אנחנו לא בהכרח משויכים למיצב סוציו-אקונומי נמוך.
אם אנחנו מגלים שהבריאות שלנו נפגעת בשל המצב הכלכלי הירוד זה מצער מאד, כי מראה שאין בכוח הפרמטרים הנוספים לפצות.

• הוסף לסימניות
זה מה שאני מנסה להגיד.
להשוות את הציבור החרדי לשכבות החלשות במגזר החילוני זה פשוט לא נכון.
אומנם רמת ההכנסה במגזר נמוכה מאד, אבל הודות לפרמטרים אחרים (כמו תמיכה קהילתית, אוריינות וכדומה) אנחנו לא בהכרח משויכים למיצב סוציו-אקונומי נמוך.
אם אנחנו מגלים שהבריאות שלנו נפגעת בשל המצב הכלכלי הירוד זה מצער מאד, כי מראה שאין בכוח הפרמטרים הנוספים לפצות.
משום מה אני חושבת שמצב כלכלי הוא אחד הגורמים הכי משפיעים על היכולת לצרוך מזון בריא.
פחות רואה איך תמיכה קהילתית ואוריינות יכולים לעזור לאדם שהמצב הכלכלי שלו גרוע, לצרוך מזון בריא יותר.

• הוסף לסימניות
בטח ראינו.
מרן הגרי"ג, במשך שנים עושה הליכה כל יום.
מרן הגר"ח, היה עושה הליכה יומית.
מרן הגראי"ל, היה עושה הליכה יומית.
מרן הגרא"מ שך, כנ"ל [הרב יחזקאל אסחייק מספר על החרדה הגדולה שהיתה למרן בכל הנוגע לבריאות הגוף, הוא היה מקפיד על כך מאוד].
וכן עוד רבים רבים. אולי לא מדברים ומחנכים לזה בישיבות, אבל ודאי שדוגמא אישית היה.
כתוב גם בשם החפץ חיים שהעיד על עצמו שאוכל ארבעס-חומוס וחלות גם לשבת עם הסובין (קמח מלא) לקיים ונשמרתם.
לא נעים לומר אבל נוהג ה"פרעס" שעולה כל הזמן אצלנו ובואו נסתכל לזה בעיניים...גובה מחיר! לא רק מוסרי.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה