מידע שימושי אז הנה קמנו ליום חדש. בלי כ"כ הרבה סוכר :(

זה לא נכון
שייק פירות הרבה יותר יקר
חוץ מהבעייתיות של להסתובב ברחוב עם אייסים
אייס קפה לא יקר יותר ממיץ תפוזים סחוט. ובסופו של דבר זה תירוצים. כי אם יש כסף לאייס קפה וגלידות זולות והרבה חטיפים בשקל,אפשר לקנות/להכין גם מעט דברים איכותיים.
אלא מה? רוצים הרבה דברים איכותיים במחיר זבל, וכועסים למה זה לא מסובסד. דפקו את אגד...

סוף דבר מכל הברברת
אם אמנם רוצים אנו בשינוי של הציבור החרדי בענין תזונה נכונה ומשרד הבריאות רוצה בכך
שיעשו קמפיין טוב
לא קמפיין נגטיבי שמעורר את החושים האחרים כדי לתרץ בשבעים פנים למה אנחנו ממשיכים לצרוך סוכר
אפשר לעשות קמפיין חיובי ואפשר אפי' לעשות קמפיין מפחיד (ואני חושב ששניהם עוזרים, אני הורדתי לגמרי שתיה מתוקה מהרצאה אחת בנושא)
אבל לעשות השוואות בין חילונים לחרדים לא רק שזה לא תורם זה מפחית את הסיכוי שזה יצליח
אם רוצים למשל שבני הישיבות יאכלו אוכל טוב אז הולכים ומשווים לכל העולם למשל ואז משיגים תקציב לזה אבל אם נעשה השוואה לחילונים אז כולם יגידו פה יש חיי צער וחיי תורה וע"ז חונכנו
כל הדיון מוסט לכיוונים אחרים, וזה מה שמשרד הבריאות הצליחו

(דוגמא לזה היה קמפיין משרד הבריאות בקורונה. נתנו לנו קמפיין נגטיבי כמה חרדים מתים כל יום
והאוזן החרדית לא רוצה לשמוע את זה,
ובמקביל קמפיין החיסונים די הצליח כיון שבאו בגישה חיובית שכל הרבנים ממליצים על זה וכו' כו'
ולא בהשוואות כל יום כמה חרדים התחסנו לעומת החילונים וכו'.)
השאלה האמיתית היא למה הציבור שלנו מחכה לקמפיין של משרד הבריאות ולכל מיני סבסודים ממקומות שאין לו אמון בהם
ולא פשוט מתחיל לדאוג לעצמו.

(ועוד מסתכלים על מי שמנסה לשנות דברים במוסדות כיפה נפש חילוני)

הדפוס של ''אני מאשים'' כבר הוכחה כלא יעילה. גם לא ''אני המסכן'' ו''כולם נגדנו'' ומול נתוני השטח- רק אחריות אישית ושינוי אמיתי- יעזרו. ויש לנו שינוי ודרך לעשות.
אבל
זה לא סותר את חוסר ההוגנות והכיעור שיש בכל המדגמים והסקרים המוטים והנגועים הנ''ל.
ואת האינטרסים של ליברמן לפנק קצת את קופת המדינה, או לא משנה מה.
בואו ניהיה מודעים לשני הצדדים. ונסתכל להם בעיניים.

זה לא נכון
שייק פירות הרבה יותר יקר
חוץ מהבעייתיות של להסתובב ברחוב עם אייסים
נו אל תתחילו להיתווכח מה יותר יקר...
אגב שייק פרות בחנויות הוא גם כן לא בריא כי שמים חלב וכל מיני שוקולדים לימניהם וכו
אלא עם כן זה על בסיס מים ובלי כל השטויות האילה

סוף דבר מכל הברברת
אם אמנם רוצים אנו בשינוי של הציבור החרדי בענין תזונה נכונה ומשרד הבריאות רוצה בכך
שיעשו קמפיין טוב
לא קמפיין נגטיבי שמעורר את החושים האחרים כדי לתרץ בשבעים פנים למה אנחנו ממשיכים לצרוך סוכר
אפשר לעשות קמפיין חיובי ואפשר אפי' לעשות קמפיין מפחיד (ואני חושב ששניהם עוזרים, אני הורדתי לגמרי שתיה מתוקה מהרצאה אחת בנושא)
אבל לעשות השוואות בין חילונים לחרדים לא רק שזה לא תורם זה מפחית את הסיכוי שזה יצליח
אם רוצים למשל שבני הישיבות יאכלו אוכל טוב אז הולכים ומשווים לכל העולם למשל ואז משיגים תקציב לזה אבל אם נעשה השוואה לחילונים אז כולם יגידו פה יש חיי צער וחיי תורה וע"ז חונכנו
כל הדיון מוסט לכיוונים אחרים, וזה מה שמשרד הבריאות הצליחו

(דוגמא לזה היה קמפיין משרד הבריאות בקורונה. נתנו לנו קמפיין נגטיבי כמה חרדים מתים כל יום
והאוזן החרדית לא רוצה לשמוע את זה,
ובמקביל קמפיין החיסונים די הצליח כיון שבאו בגישה חיובית שכל הרבנים ממליצים על זה וכו' כו'
ולא בהשוואות כל יום כמה חרדים התחסנו לעומת החילונים וכו'.)
אמנם, למדינה יש אינטרס שהאזרחים יהיו בריאים, כדי לחסוך בהוצאות מערכת הבריאות,
אבל השכל הישר אומר שדבר ראשון זה אינטרס של האדם עצמו, לכן אני ממש עומדת נדהמת מול תגובות כאלו ואחרות שנתפסות לטענות על הממשלה ועל רדיפת חרדים במקום לדאוג באמת ובתמים לבריאות שלנו עצמנו. איך אמר הרמב"ם? "קבל את האמת ממי שאמרה".
תירוצים כמו "חיי צער וחיי תורה" הם הבלים. הכל עניין של מודעות והרגלים.
קשה לשנות הרגלים, נכון.
המחירים של המזון הבריא יקרים, נכון.
אבל מדובר בחיים שלנו, וחוץ מהציווי של "ונשמרתם", אף אחד לא רוצה למצוא את עצמו מודד סוכר או כורת רגל ח"ו.
במקום להגיב בציניות לפרסומים ולממשלה (שיתכן מאוד שיש בהם מן העוול ומן הרשע), במקום להסביר כמה אנחנו יותר טובים מ"הם", אפשר פשוט לבדוק איך לדאוג לעצמנו בצורה הטובה ביותר (ולא צריך לחכות לפעולות של הממשלה בעניין).
ומה יהיה "איתם"? מה זה ענייננו בכלל?

מציעה לכבודו לתרום לבית הכנסת אוכל גורמה...
לא יפה!
תשאלו את באי המנין שלי אם לא הבאתי להם במצטבר עשרות ליטרים של מיץ תפוזים טבעי לקידושים, והרבה קרקרים ללא סוכר. ובקיץ אבטיחים, אבל אז מישהו צריך לפתוח אותו...

הדפוס של ''אני מאשים'' כבר הוכחה כלא יעילה. גם לא ''אני המסכן'' ו''כולם נגדנו'' ומול נתוני השטח- רק אחריות אישית ושינוי אמיתי- יעזרו. ויש לנו שינוי ודרך לעשות.
אבל
זה לא סותר את חוסר ההוגנות והכיעור שיש בכל המדגמים והסקרים המוטים והנגועים הנ''ל.
ואת האינטרסים של ליברמן לפנק קצת את קופת המדינה, או לא משנה מה.
בואו ניהיה מודעים לשני הצדדים. ונסתכל להם בעיניים.

לדעתי פשוט התערבבו כאן שני דיונים שונים
א. תחושה של השמצה או השחרת פנים.
ב. הרגלי אכילה (ולדעתי יותר פעילות גופנית...) בציבור שלנו.
אחד אומר א, שני עונה לו ב...

אמנם, למדינה יש אינטרס שהאזרחים יהיו בריאים, כדי לחסוך בהוצאות מערכת הבריאות,
אבל השכל הישר אומר שדבר ראשון זה אינטרס של האדם עצמו, לכן אני ממש עומדת נדהמת מול תגובות כאלו ואחרות שנתפסות לטענות על הממשלה ועל רדיפת חרדים במקום לדאוג באמת ובתמים לבריאות שלנו עצמנו. איך אמר הרמב"ם? "קבל את האמת ממי שאמרה".
תירוצים כמו "חיי צער וחיי תורה" הם הבלים. הכל עניין של מודעות והרגלים.
קשה לשנות הרגלים, נכון.
המחירים של המזון הבריא יקרים, נכון.
אבל מדובר בחיים שלנו, וחוץ מהציווי של "ונשמרתם", אף אחד לא רוצה למצוא את עצמו מודד סוכר או כורת רגל ח"ו.
במקום להגיב בציניות לפרסומים ולממשלה (שיתכן מאוד שיש בהם מן העוול ומן הרשע), במקום להסביר כמה אנחנו יותר טובים מ"הם", אפשר פשוט לבדוק איך לדאוג לעצמנו בצורה הטובה ביותר (ולא צריך לחכות לפעולות של הממשלה בעניין).
ומה יהיה "איתם"? מה זה ענייננו בכלל?

פשוט לא נכון
המדינה לוקחת מיסים מהאזרחים כדי לשפר להם את החיים והבריאות
המדינה אמורה בכסף הזה לתת קמפיין (כן כי קמפיין עולה הרבה כסף כמו שבריאות וכריתת רגל עולה הרבה כסף)
וקמפיין טוב
ולא לגרום לאזרחים להתעצבן ועל הדרך גם לזלזל בבריאות
וזה המדינה לא עושה ועושה עוול לאזרחיה ומוציאה כסף על מחקרים שאני פחות מהחילוני וכדו'
המדינה אמורה לצמצם פערים ולא לפמפם פערים ולעצבן מישהו

אשכול מעניין מאד.

בעיני מה שהכי גרוע באורח החיים שלנו זו החגיגה שקורית בגנים.
בתור אחת עם מודעות לבריאות, ממש מתסכלת אותי כמות הזבל שמביאים בגן. צריך כישורי הורות ממש מפותחים לגרום לילד בן 4 לא לחגוג על המציצות שהוא קיבל.
הגננת גם מחלקת ממתק למי שמביא פתק על מעשה טוב. למה זה טוב?! שתיתן לו יחס, שתשבח אותו, הוא יהיה מספיק מבסוט גם בלי זבל תעשייתי.
וכשילד גדל ככה, קשה למצוא את הגיל של הסטופ.
בלי לדבר על הנזק הפסיכולוגי שנוצר בגלל ההתניה הזאת.
לא שאני מתנגד לעידוד באמצעות נתינה מבוקרת של ממתקים
אני רק מצביע על הבעיתיות שמעודדת הפרעות אכילה ופיצויים מתוקים מכל הסוגים, שמעודדת מגיל קטן.
קשה מאוד לשנות את זה בגיל מבוגר יותר, והרבה יותר קל למנוע את זה מגיל צעיר.

פשוט לא נכון
המדינה לוקחת מיסים מהאזרחים כדי לשפר להם את החיים והבריאות
המדינה אמורה בכסף הזה לתת קמפיין (כן כי קמפיין עולה הרבה כסף כמו שבריאות וכריתת רגל עולה הרבה כסף)
וקמפיין טוב
ולא לגרום לאזרחים להתעצבן ועל הדרך גם לזלזל בבריאות
וזה המדינה לא עושה ועושה עוול לאזרחיה ומוציאה כסף על מחקרים שאני פחות מהחילוני וכדו'
המדינה אמורה לצמצם פערים ולא לפמפם פערים ולעצבן מישהו
לא הצלחתי להבין מה לא נכון בדברים שכתבתי.
האינטרס הוא קודם כל שלנו, שאנחנו נהיה בריאים. כל הדיבורים על מה שהמדינה אמורה, צריכה, גורמת, חייבת, הם סיפור אחר. להשתמש בזה כתירוץ לתזונה לא בריאה זה תמוה.

אני חושב שתופתע אם תבצע סקר "מה יותר הועיל לציבור החרדי למתן את צריכת הסוכר"
המחקר האחרון של משרד הבריאות שכ"כ דואג לנו
או סימון המוצרים של ליצמן (ואני ממש לא מעריץ שלו)
התכוונתי כמובן למס על המשקאות.

בסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מ-2012, דיווחו 73.6% מהחרדים שבריאותם "טובה מאוד", לעומת כ-50% בקבוצות אוכלוסייה אחרות. ורק 18.7% אחוז מהחרדים דיווחו כי הם סובלים מבעיה בריאותית כלשהי, לעומת שיעור כפול ויותר בקבוצות אחרות.[3] האוכלוסייה החרדית צעירה יחסית, אולם גם לאחר ביצוע התאמות לפי גיל, נותרו פערים משמעותיים: 64.6% מהחרדים הגדירו את בריאותם כ"טובה מאוד", לעומת 55%–51 בקרב קבוצות אחרות בחברה היהודית.[4] עם זאת, מדד ההערכה העצמית של מצב הבריאות אינו אובייקטיבי כמו מדד תוחלת החיים, וכן ייתכן שהדיווח החיובי יחסית של מצב הבריאות בקרב חרדים נובע גם מנורמה חברתית שלפיה לא נהוג להתלונן.

דיווח עצמי על בריאות טובה אינו מדד אמין בקרב החברה החרדית. הוא מושפע ממה שמוגדר כאן "נורמות חברתיות". זה חוזר על עצמו במחקרים שונים.
בקיצור, כדי לקבל נתונים על מצב בריאותי צריך להישען על מדדים אוביקטיבים.

דיווח עצמי על בריאות טובה אינו מדד אמין בקרב החברה החרדית. הוא מושפע ממה שמוגדר כאן "נורמות חברתיות". זה חוזר על עצמו במחקרים שונים.
בקיצור, כדי לקבל נתונים על מצב בריאותי צריך להישען על מדדים אוביקטיבים.
זה הובא בהקשר של התוחלת חיים. [שמראה שגם מבחינה בריאותית עדיף להימנות על המגזר החרדי.]

לא סותר שאפשר להאריך את החיים עוד. וחייבים לעשות את זה ולשמור על הבריאות.

אבל ההשוואות האינטרסנטיות האלו נמאסו.

[להזכירכם, המחקר מביא נתונים מלפני שנתיים.]

נערך לאחרונה ב:
2. השאלה היא גם על איכות החיים, לא רק על אורכם.
האדם הפשוט, שחלילה לקה בסכרת בגלל תזונה גרועה ורביצה יומיומית, לא עוזר לו שבממוצע בני מגזרו חיים יותר.
את הסבל שלו זה לא ייקח ולא יקטין.
תוחלת החיים נגזרת בפירוש מאיכות החיים.
אין שום מצב אחר.

אין שום מצב אחר.

זה לא הנושא פה. אבל - לא דווקא.
בגדול, הרפואה המודרנית האריכה את חיי האנשים, אבל לא בהכרח את איכותם. לעיתים קרובות, השנים ה'מוארכות' מלוות בהרבה סבל מכל מיני סוגים.

ובהחלט יכול להיות שאדם חרדי ישרוד יותר שנים, גם כחולה סכרת, יחסית לאדם שאינו מאמין. אבל אלו שנים קשות עבורו. לענ"ד אי אפשר לפטור את נתוני הסכרת ב'אז מה, העיקר שאנחנו חיים יותר'.

אין שום מצב אחר.
באמת???
כאילו אין אנשים שחיים כמה שנים סיעודיים? קוראים לזה איכות חיים?
בזה העולם המערבי אלוף - להאריך חיים של סיעודיים (לא נכנסת לעניין של קדושת החיים, אבל איכות חיים זה לא).

זה לא הנושא פה. אבל - לא דווקא.
בגדול, הרפואה המודרנית האריכה את חיי האנשים, אבל לא בהכרח את איכותם. לעיתים קרובות, השנים ה'מוארכות' מלוות בהרבה סבל מכל מיני סוגים.

ובהחלט יכול להיות שאדם חרדי ישרוד יותר שנים, גם כחולה סכרת, יחסית לאדם שאינו מאמין. אבל אלו שנים קשות עבורו. לענ"ד אי אפשר לפטור את נתוני הסכרת ב'אז מה, העיקר שאנחנו חיים יותר'.
גם לדעתי. חייבים לטפל כמה שרק אפשר. [ואין שום רב או פוסק שיגיד אחרת.]
אבל בהשוואה לעצמינו ולא בהשוואה למגזר החילוני.
כי מבחינה "בריאותית" עדיף להימנות על המגזר החרדי.

באמת???
כאילו אין אנשים שחיים כמה שנים סיעודיים? קוראים לזה איכות חיים?
בזה העולם המערבי אלוף - להאריך חיים של סיעודיים (לא נכנסת לעניין של קדושת החיים, אבל איכות חיים זה לא).
אם במגזר מסויים יש יותר סיעודיים בגיל מוקדם. התוחלת חיים שלו חייבת לרדת.
ולכן אפשר ללמוד מהתוחלת חיים למצב הבריאותי הכללי.
[כי כל בעיה בריאותית צריכה לקצר את החיים מבחינת קבוצתית, גם אם יש חלק ששורדים יותר.]

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה