איך אתם מתמודדים עם "חרדת בחינות"?

• הוסף לסימניות
יש לי תלמידה (המדובר הוא בכיתה ו') שיודעת מצוין את החומר למבחן בבית ואצל המורה הפרטית, וכשמגיע המבחן היא פשוט ב"בלאק אאוט"-המוח שלה מרוב מתח וחרדה ממש מתרוקן מהמידע שצברה. כמובן,שזה לא מעלה לה את הביטחון העצמי:(

לדוגמא: יכול להיות במבחן נניח תרגיל 1+1 וגם את זה היא לא תדע. ממש משהו לא הגיוני.
ההורים והמורות כבר הודיעו לה שלא משנה להם הציון, ואף אחד לא לוחץ עליה לקבל ציון גבוה.רק מתחננים אליה שתרגע, מסבירים לה שיאהבו אותה ויקבלו אותה עם כל ציון שתביא.אבל נראה שהיא דורשת את זה מעצמה...
מה אני כמורה יכולה לעשות? איך אוכל לעזור לה? או מה אפשר לומר/לעשות, בבית או אצל המורה הפרטית כדי להקל מעליה?

אשמח לתשובותיכם.תודה

• הוסף לסימניות
הנה כתבה לסטודנטים בנושא, מקווה שיעזור:

התמודדות עם חרדת מבחנים
רוב הסטודנטים חווים מידה מסוימת של חרדה במהלך מבחן.
אבל כאשר החרדה משפיעה על הביצועים במבחן היא מהווה בעיה.

הכנה כללית / בניית ביטחון עצמי:
עיין במצב האישי ובכישורים האישיים שלך.
יועצים אקדמיים יכולים לעזור בתחום זה או להדריך אותך בנושא:
פתח אסטרטגיות והרגלי למידה טובים (קישור למדריך שלנו)
ניהול זמן
(התמודדות עם דחיית מטלות, מסיחי דעת, עצלות
לארגן את חומר הלימוד. לבנות גישה של צעד-אחר-צעד כדי לבנות אסטרטגיה ולא להרגיש הצפה.
לחצים חיצוניים – תוצאות של כישלון / הצלחה, לחצים של חברים, תחרותיות וכד'
לעיין בביצועי העבר שלך במבחנים וללמוד מהנסיון

הכנה למבחנים כדי להוריד חרדה
גש למבחן עם ביטחון
השתמש בכל אסטרטגיה אפשרית כדי להצליח: הדמייה, הגיון, דיבור לעצמך, תרגול, עבודת צוות, כתיבת יומן וכד'
ראה במבחן הזדמנות להפגין כמה למדת ולקבל תגמול על השקעתך
היה מוכן!
למד את החומר ביסודיות וארגן את החומר הדרוש לך למבחן. השתמש ברשימת נושאים
חפש מקום נוח לכתיבת המבחן, עם תאורה טובה וכמות מינימאלית של הפרעות
תן לעצמך מספיק זמן לפני המבחן כדי להכין את כל הדברים ועדיין להגיע מוקדם.
המנע מלחשוב שיש צורך לדחוף חומר ממש לפני המבחן
שאף לחשיבה רגועה
המנע משיחה עם תלמידים שלא התכוננו, כאלה עם גישה שלילית, או כל מי שעלול להזיק לך.
תכנית אימון גופני עשויה לחדד את החשיבה
שינה טובה לפני המבחן מועילה
המנע מלגשת למבחן על בטן ריקה
פירות וירקות טריים מומלצים להורדת מתח.
מזונות הגורמים למתח הם: מזון מעובד,
ממתיקים מלאכותיים, משקאות מוגזים, שוקולד, ביצים, מזון מטוגן,
בשר לבן, בשר אדום, סוכר, מוצרי קמח לבן, צ'יפס וטוגנים, חומרים משמרים מזון מתובל מאד.
קח חטיף בריא ולא גדול מדי כדי להרחיק את המחשבה מן המתח.
המנע מדברים מתוקים (סוכריות) שעלולים להגביר את המתח

: במשך המבחן
קרא את ההוראות בעיון
חשב וארגן את זמן המבחן
שנה תנוחות כדי להרגע
אם יש לך "בלאנק" , דלק על השאלה
אם המבחן הוא מסוג "חיבור" ויש לך "בלאנק" על כל המבחן, בחר שאלה ותתחיל לכתוב.
הדבר עשוי לגרות את שליפת המידע ממוחך.
אל תכנס ללחץ כאשר תלמידים אחרים מתחילים להגיש את המבחן. אין פרסים על הגשה מוקדמת.
אם הנך מוצא עצמך מתוח וחרד במשך המבחן:
הרגע, אתה בשליטה
קח נשימות איטיות ועמוקות
אל תחשוב על החרדות
עצור: חשוב על הצעד הבא והמשך במשימה צעד אחר צעד
השתמש בחיזוקים חיוביים :
הבטח לעצמך שהנל עושה כמיטב יכולתך
היה מוכן למידה מסויימת של מתח
זו תזכורת לכך שהנך מתאמץ להצליח וזה עשוי להביא לך תוספת אנרגיה
רק שמור על שליטה. הבן כי מתח הוא לפעמים "הרגל" ודרוש תרגול כדי להשתמש בו לתועלת הצלחתך

לאחר המבחן בחן את התוצאות
בדוק אלו אסטרטגיות עבדו והצמד אליהן
פרטים קטנים בונים את לבני ההצלחה והם חשובים
רשום מה לא עבד עבורך
שמח על כך שהנך בדרך להתגבר על מכשולים

בדוק אפשרויות של יעוץ במוסד הלימודים!
אם הנך מודע לבעיית חרדת מבחן אצלך, רצוי לידע את המורה או הבוחן לפני תחילת המבחן (ולא שעה לפני!).
יתכן כי קיימות אפשרויות אחרות כדי להעריך את הידע והכישורים שלך בנושא הנבחן.

• הוסף לסימניות
הנה עוד כתבה בעניין, הפעם על ילדים:

כרבע מהתלמידים סובלים מחרדת בחינות, הפוגעת באופן ממשי בתפקודם בזמן מבחן ולעתים גם בציונים הסופיים. אולם בשונה מקשיים כמו בעיות קשב או לקויות למידה, תופעה זו לא תמיד זוכה לתשומת לב מספקת מצד הצוות החינוכי ומצד ההורים ותלמידים רבים מוצאים עצמם ללא מענה. חרדת בחינות מתעוררת, לעתים, רק לקראת בחינות הבגרות. במקרים אחרים היא מתעצמת באופן ניכר בפרק הזמן הזה בשל המשמעות הרבה שנוטים לייחס לתוצאות של הבגרויות. אי תפקוד בזמן הבחינה עלול להתרחש כתוצאה ממצב פאניקה, שבו שרוי תלמיד הסובל מחרדת בחינות.
למעשה מדובר בסוג של "חרדת ביצוע", כלומר מצב שבו אדם חווה תחושות גופניות ונפשיות של לחץ (stress) בשל הצורך להוכיח לעצמו ולאחרים למה הוא מסוגל. לחץ כשלעצמו אינו דבר שלילי, כל עוד הוא מצוי ברמה המיטבית. הרמה הרצויה הזו נמצאת באמצע הטווח – בין רמת לחץ גבוהה מדי שמגייסת את כל מערכות החירום בגוף להתמודדות עם המבחן הנתפס כאיום, לבין רמת לחץ נמוכה מדי שבה המוח לא תופס את המצב כמאתגר ומצריך מאמץ.

למה הילד שלי מפחד מבחינות?

הורים רבים לא מבינים מהו המקור לחרדה של הילד שלהם, בייחוד אם הם אינם רואים בעצמם גורם 'מלחיץ' בתחום הלימודי. אולם ישנם גורמים שונים לחרדת בחינות, ובדרך כלל מדובר בצירוף של שני גורמים או יותר:

נטייה לחרדה:
חרדה היא לא רק תגובה רגשית לאיום חיצוני, אלא גם מאפיין אישיות. ישנם אנשים החרדים מטבעם, ולכן נוטים להיות מוטרדים בקלות ומודאגים מדברים קלי ערך. אחרים ניחנו במזג רגוע ושומרים על רמת חרדה נמוכה. אם החרדה מאפיינת רק את התחום הלימודי, סביר להניח שלא מדובר בנטייה מרכזית בחיים ולכן ניתן, בקלות יחסית, לווסת את עוצמתה לרמה המיטבית.

סביבה מלחיצה: קיימים לחצים רגשיים שהמקור להם הוא חיצוני, ואותם חשוב לנסות לזהות ולנטרל במידת האפשר. דוגמאות ללחצים חיצוניים: מצב כלכלי קשה, עומס בתחומים אחרים בחיים, לחץ מצד ההורים על הבאת ציונים גבוהים ומסרים של הצלחה והישגיות בכל מחיר, ועוד.

תנאים לא אופטימליים ללמידה: היעדר מקום מתאים ללמידה בבית או בכיתה, מחסור בזמן מספיק ללימודים, אמצעי הוראה ולמידה לא מתאימים.

עמדות ויחס של התלמיד לעצמו ולעולם: אדם אוחז בעמדות ואמונות שהוא מגבש לגבי עצמו, בהתבסס על האופן שבו חווה התנסויות קודמות. עמדות פנימיות חיוביות (כמו: "אם אלמד ואתרגל אז אבין ואצליח", "לפעמים אני מצליח יותר ולפעמים פחות", "אבדוק מה מנע ממני להצליח ואנסה לשפר במבחן הבא") גורמות לתלמיד להמשיך ולנסות ושומרות על רמת מוטיבציה גבוהה. לעומת זאת, עמדות פנימיות שליליות (כמו: "תמיד אני נכשל, לא משנה כמה מאמצים אשקיע", "כל המורים מחפשים אותי", "אני תמיד מוכרח להצליח, בכל מחיר") מפריעות לתלמיד ועלולות להובילו לחרדת בחינות.

הישגיות מוגזמת וצורך עז לעמוד בציפיות הסביבה: חרדת בחינות מהסוג הזה מתרחשת לעתים קרובות דווקא לתלמידים מצוינים (בעלי ציונים גבוהים), ולכן מורים והורים כלל לא מעלים בדעתם לנסות להקל על הילד או לאבחן את הקושי.

פרפקציוניזם: המצב הזה שכיח אף הוא בקרב תלמידים מצטיינים הדורשים מעצמם שלמות. מכיוון שתלמידים אלו תובעים מעצמם תוצאות מושלמות, כל מה שפחות מכך נתפס בעיניהם ככישלון. תפיסה שגויה זו גורמת להם להתמקד בחסרונות והם בדרך כלל מתנהלים בגישה של "הכול או לא כלום". תלמיד כזה עלול ללקות בחרדת בחינות בעת מבחן בשל החשש שהוא לא יצליח להשיג הכול.

מעגל סגור ('לופ') של כישלון הרודף כישלון: מצב כזה אופייני בעיקר לתלמידים עם לקויות קשב וריכוז או לקויות למידה. התלמיד נכשל, חושש מכישלון נוסף, נתקף בחרדת בחינות שמשתקת אותו ולכן נכשל שוב – וחוזר חלילה.

מהם הסימנים לזיהוי חרדת בחינות?

פיזית: בחילות (עד הקאה), רעד בידיים או בכל הגוף, הזעה בכפות הידיים או בכל הגוף, לב הולם בחוזקה ובכאב, כאבי ראש, סחרחורת, שלשול או כאבי בטן, קושי להירדם.
התנהגותית: אי שקט מוטורי שכולל תזזיתיות מוגזמת על הכיסא, הרעדת העט או הרגל באופן שמפריע לתלמיד שנבחן בסמוך. במקרים מסוימים החרדה עלולה להוביל גם לשימוש יתר בחומרים מטשטשים, כמו סמים ואלכוהול.
קוגניטיבית: מוסחות וחוסר ריכוז הכולל בלק-אאוט (שכחה זמנית), הימנעות או דחיינות של המטלה (שמהוות למעשה בריחה מהמצב).
רגשית: תחושות חרדה, אכזבה עצמית, כעס של התלמיד על עצמו ועל הסביבה, דיכאון, תחושת חוסר אונים ותסכול.

אז איך מפחיתים את רמת החרדה?

תכנון זמן: למדו את ילדכם לתכנן את זמנו בקפידה, ולהתכונן לבחינה מראש ולא ברגע האחרון.
אסטרטגיות למידה מתאימות: מה שלא עובד – לא לעשות. חבל על הזמן. הורים ומורים יכולים לעזור לתלמיד לזהות את אסטרטגיות הלימוד היעילות עבורו, בהתאם לכישוריו. האם זהו תלמיד שזוכר כל מה שהוא שומע ולכן הוא צריך להקריא לעצמו את החומר? האם זהו תלמיד שזוכר היטב מה שהוא כותב, ולכן עליו להכין סיכומים? זיהוי אסטרטגיית לימוד נכונה עשויה להפחית באופן משמעותי את רמת הלחץ.
מידע חיוני על כל בחינה: הנחו את ילדכם לברר את פרטי הבחינה ככל הניתן. האם זוהי בחינה סגורה או פתוחה? איזה חומר בדיוק היא תכלול, וכו'.
שינה ותזונה מספקת: לקראת כל בחינה, ובפרט בחינות בגרות, חשוב מאוד לישון היטב (8 שעות לפחות) ולאכול מאוזן. הגוף שלנו זקוק לאנרגיה כדי לתפקד כהלכה, ומעבר לכך עייפות מגבירה תחושות פיזיות ונפשיות של אי נוחות וחוסר שקט.
פחות קפאין: כדאי להימנע מצריכה מוגזמת של חומרים מעוררים כמו קפה וסיגריות, מכיוון שהם מחריפים את הסימנים הפיזיולוגיים של סטרס וגורמים להרגשה רעה.
התאמות, במידת הצורך: במידה והחרדה נובעת מקשיי קשב וריכוז או לקויות למידה, חשוב שהתלמיד יעבור אבחון מקיף. האבחון עשוי להעניק לתלמיד הקלות משמעותיות במבחנים ובכיתה, שיקטינו משמעותית את תחושות החרדה והלחץ לקראת הבחינה ואף יובילו לשיפור ההישגים של התלמיד.
פעילות גופנית מרגיעה: הליכה, ריצה, טניס, ריקוד – כל מה שמעניק לתלמיד תחושה של שחרור. חצי שעה של פעילות פיזית מעוררת ומנקה את הגוף ומאפשרת פריקת מתחים יעילה.
ציפיות ריאליות: עודדו את ילדכם המתבגר שלא יקבע לעצמו סטנדרטים גבוהים שהוא מראש לא יוכל לעמוד בהם. לעתים מספיק לקבל 65 במבחן כדי לעבור, לא תמיד צריך לשאוף ל-100 עגול (בייחוד בתיכון, כשהתלמיד כבר מודע היטב לנקודות החזקות יותר ופחות אצלו).
חשיבה חיובית: למדו את ילדכם לספר לעצמו שהוא כן מסוגל, להזכיר לעצמו כמה הוא למד והשקיע לבחינה וכמה הוא אכן יודע. הזכירו לו הצלחות קודמות במצבים אחרים.
טכניקות להירגעות: למדו את ילדכם טכניקות שונות ויעילות, כמו האזנה למוזיקה נעימה, יוגה, מדיטציה, דמיון מודרך, ועוד.

בהצלחה בבחינות!

מקור

• הוסף לסימניות
לא קראתי את כל הכתבות

בכיתה שלי למדה מישהי כזו והיתה מורה שטיפלה בזה, היא עשתה 2 דברים עיקריים
1. בזמן שלפני המבחן כשהמורה מקריאה אותו ונותנת הנחיות וכו'- שלחה אותה שלא תהיה בכיתה, זה זמן מאד מלחיץ ומעלה מפלס חרדה, אח"כ הסבירה לה בפרטיות ברוגע.
2. דאגה שתאכל משהו מתוק- ממש מתוק, שוקולד, טופי וכד' לפני המבחן רמת סוכר גבוהה גם עוזרת להורדת מינון החרדה.

• הוסף לסימניות
אני מכירה בחורה שהיתה לה חרדת בחינות, היא טופלה ב-CBT ועזר לה מאוד!!!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י פקאן;902770:
בכיתה שלי למדה מישהי כזו והיתה מורה שטיפלה בזה, היא עשתה 2 דברים עיקריים
1. בזמן שלפני המבחן כשהמורה מקריאה אותו ונותנת הנחיות וכו'- שלחה אותה שלא תהיה בכיתה, זה זמן מאד מלחיץ ומעלה מפלס חרדה, אח"כ הסבירה לה בפרטיות ברוגע.
2. דאגה שתאכל משהו מתוק- ממש מתוק, שוקולד, טופי וכד' לפני המבחן רמת סוכר גבוהה גם עוזרת להורדת מינון החרדה.

מזונות הגורמים למתח הם: מזון מעובד,
ממתיקים מלאכותיים, משקאות מוגזים, שוקולד, ביצים, מזון מטוגן,
בשר לבן, בשר אדום, סוכר, מוצרי קמח לבן, צ'יפס וטוגנים, חומרים משמרים מזון מתובל מאד.
קח חטיף בריא ולא גדול מדי כדי להרחיק את המחשבה מן המתח.
המנע מדברים מתוקים (סוכריות) שעלולים להגביר את המתח

אז מה יותר נכון? ביה"ס של החיים או מחקרים?

ותודה על ההענות המהירה והיעילה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חני 100;902772:
אני מכירה בחורה שהיתה לה חרדת בחינות, היא טופלה ב-CBT ועזר לה מאוד!!!

החומר שהציגה גאולונת לסטודנטים הוא נפלא בעיקרו. מה שכובל אותו לשימוש היא העובדה כי אנשים/ ילדים הסובלים מחרדת בחינות בהיקף שאת מתארת , ספק אם יוכלו להיעזר בטכניקות הנ"ל. כשמישהו מצוי בחרדה עמוקה הוא לבד בדגש על לבד ,לא יוכל לעזור לעצמו .
'אין חבוש '...
שורה תחתונה ,אכן c.b.t יעיל פלאים לזה וכדאי ללכת לטפל.פשוט תמליצי להורים.במקביל את יכולה לנקוט בכל השיטות השונות שהוזכרו לריפוד הסביבה .

• הוסף לסימניות
ניסית רסקיו?
לי זה מאוד עזר במבחנים גדולים שעשיתי

ב"מגנים" היה לי ממש חרדה גדולה,
קיבלתי במגן 60 ובחוץ אחרי שלקחתי רסקיו קיבלתי97!
וסתם מעניין, מה זה cbt?

• הוסף לסימניות
נראה לי שמעתי פעם על רעיון
לתת קודם לילדה את המבחן לפני כל הכיתה, אפילו יום לפני כן בבית. שתשב ותעשה אותו.
אפילו כמה פעמים.
אפשר גם להגיד שאת הציון תקבל על המבחן שעשתה בבית.
ואז במבחן זה פשוט למלא משהו מוכר בתוך דף מוכר, אפילו לא לשם ציון.
לראות אם ככה זה לא מפחיד אותה.
אחרי כמה פעמים להתחיל לרדת ברמת הקלות (נגיד פעם אחת לתת מראש את אותו המבחן אבל בסדר אחר של שאלות, לא יודעת)
בהצלחה!

• הוסף לסימניות
CBT זו השיטה הקוגנטיבית התנהגותית, נכון?
לדעתי , אם היא רק בכיתה ו', כדאי לה ללכת על זה, כי אין אפשרות שבמשך כל שנות לימודיה לפני המבחן היא תלך, ותבוא, ותאכל ותשתה... פשוט לפתור את החרדה מהשורש והכל יבוא על מקומו בשלום.

• הוסף לסימניות
יש לי רעיון הגיוני, שמעולם לא ניסיתי, אבל אולי שווה לך לנסות -
להגיד לה שאת לא צריכה את הציון של המבחן שלה בשביל התעודה, כי יש לך מספיק נתונים מש"ב עבודות וכו', ולכן את המבחן היא תעשה רק בשביל עצמה - לחזור על החומר (וגם כדי שחברות אחרות לא יקנאו) ואת לא צריכה לבדוק אותו.
אם זה יעזור להוריד ממנה את הלחץ, והיא תכתוב תשובות ויתחשק לה שבכל זאת תבדקי - את מוכנה לבדוק כדי לשפר עוד יותר את הציון...
ייתכן שאחרי פעם פעמיים כאלה, רמת החרדה שלה תרד מעצמה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אושר;902854:
CBT זו השיטה הקוגנטיבית התנהגותית, נכון?
לדעתי , אם היא רק בכיתה ו', כדאי לה ללכת על זה, כי אין אפשרות שבמשך כל שנות לימודיה לפני המבחן היא תלך, ותבוא, ותאכל ותשתה... פשוט לפתור את החרדה מהשורש והכל יבוא על מקומו בשלום.

שינוי תפיסתי של הקוגניציות.
ובמקביל שינוי התנהגותי הכולל חשיפה הדרגתית מאד למצב היוצר חרדה
יעיל וממוקד.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י צל;902725:
יש לי תלמידה (המדובר הוא בכיתה ו') שיודעת מצוין את החומר למבחן בבית ואצל המורה הפרטית, וכשמגיע המבחן היא פשוט ב"בלאק אאוט"-המוח שלה מרוב מתח וחרדה ממש מתרוקן מהמידע שצברה. כמובן,שזה לא מעלה לה את הביטחון העצמי:(

אשמח לתשובותיכם.תודה

בד"כ זה בעיה של ניסוח וארגון החומר.
ולכן כדאי מאוד בבית יום לפני המבחן
שהאמא תכין לילדה מבחן דמו עם שאלות
הילדה צריכה למלא לבד את המבחן
והאמא תכתוב ציון. (קובית שוקולד לא תזיק... :))

מנסיון אחרי כמה נסיונות
זה עובד!!

• הוסף לסימניות
מיניסיון כמורה הרבה שנים.. (אפשר לחשוב איזה זקנה מופלגת אני :)) וכאמא לילדים אולי תתקוממו שאגיד אבל בד"כ בד"כ תלמיד שמוכן היטב לבחינה וידע את החומר פרפקט אין לו "חרדת בחינות" . (אולי ירדו לו כמה אחוזים פה ושם על הפחד הזה על דברים שידע קודם ומרוב לחץ התבלבל וכן פה יש את המושג הזה של חרדת בחינות)
אבל בת ש"שוכחת" את כל החומר מרוב מתח זה בד"כ שלא כ"כ ידעה אותו קודם.
במיוחד במתמטיקה אני יכולה להעיד על תלמידות רבות שאומרות לי "המורה שכחתי הכל" כל הפעמים אלו בנות חלשות שהחומר מימילא קשה להן.

• הוסף לסימניות
מניסיון, אפשר לעשות לה מבחן בע"פ.
לא להקריא את השאלות מתוך הכתב, אלא שהמורה תשאל אותה את שאלות המבחן בע"פ.
לפעמים ההתמודדות בניסוח ואיסוף מידע מאוד מתיש, ובמבחן בע"פ היא יותר שולטת.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רותי12;902959:
מיניסיון כמורה הרבה שנים.. (אפשר לחשוב איזה זקנה מופלגת אני :)) וכאמא לילדים אולי תתקוממו שאגיד אבל בד"כ בד"כ תלמיד שמוכן היטב לבחינה וידע את החומר פרפקט אין לו "חרדת בחינות" . (אולי ירדו לו כמה אחוזים פה ושם על הפחד הזה על דברים שידע קודם ומרוב לחץ התבלבל וכן פה יש את המושג הזה של חרדת בחינות)
במיוחד במתמטיקה אני יכולה להעיד על תלמידות רבות שאומרות לי "המורה שכחתי הכל" כל הפעמים אלו בנות חלשות שהחומר מימילא קשה להן.

זה ממש לא נכון!
אולי נתקלת בבנות חלשות ש"מבימות" חרדת בחינות כדי לברוח מהמבחן, אבל חרדת בחינות אמיתית מצויה לא פחות - ואולי יותר- אצל בנות שלמדו היטב והן בעלות כישורים טובים ואפילו מעל הממוצע! נראה לי שזה מגיע הרבה על רקע של שאיפה למצוינות ופחד להכשל שהוא מנת חלקם של המצליחנים ולא של החלשים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רותי12;902959:

סליחה שאני מתקוממת אבל אם ילדה קשה לה, והתחושה שמכוננת בליבך היא האשמה שהילדה חלשה זה ממש מזיק לילדה הזו

אדם שלא חווה את הקושי פשוט לא יכול להבין עד כמה החרדה הזו יכולה לשתק לחלוטין בן אדם גם כשהוא נבון ומשכיל
ואני מדברת מנסיון כאמא שיש לה ילדה עם חרדת בחינות, דווקא ההבנה של המורה, האכפתיות האמון המוחלט הם אלו שהוציאו אותה מזה
וגילו לנו שבעצם אין לילדה קושי לימודי, אלא חוסר ביטחון וחרדה גדולה.

• הוסף לסימניות
לא קראתי הכל,
אני חושבת שלבטחון עצמי ודימוי עצמי מעולה - יש מה להועיל בנידון.
ועדיף תמיד לפתור בעיות מהשורש, הרי לא תרצו לעד לדווח לכל מורה ולא כל מורה תהיה מוכנה להשקיע כ"כ.. מה גם שזה דבר שאם לא מטפלים בו הוא לא נעלם, ועלול להמשך גם לכשתגדל ותתבגר, הרי לא רק בבית ספר עושים מבחנים..

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רותי12;902959:

לא תמיד נכון. אולי לפעמים -נכון והרבה פעמים-לא.

אחותי תלמידה רצינית ומתמידה, יום לפני המבחן היתה משננת באזני כל מי שרק רצה והיא ידעה את החומר על בוריו ישר הפוך ובאלכסון. ניסינו לשאול אותה שאלות מכשילות ועוד... היא לא כשלה כלל. כולנו ידענו שהיא יודעת מצוין את החומר יותר מאשר את מספר הזהות שלה. אבל בהגיע עת המבחן היא הייתה נתקפת בחרדת בחינות, והמבחנים אותם הגישה היו ריקים. היא לא זכרה, התבלבלה,
בתחילה חשבו שהיא לא יודעת וצעקו עליה ואנחנו-אחיותיה באנו למורות סיפרנו שהיא יודעת.

אחת המורות ערכה נסיון- נתנו לנו שאלות לשאול אותה יום לפני המבחן, וכתבנו את תשובותיה. וזה הוכיח שהיא שולטת. השאלות היו קשות ומסובכות מאוד.
ומאז כך היא היתה נבחנת. בבית ולמחר מגישה מבחן ריק או כמעט ריק .

• הוסף לסימניות
רותי12, את מתארת תופעה שהרבה מורות נתקלות בה: מגיעה תלמידה חלשה או שאין לה הרבה עצבים ללמוד, מספרת למורה (בדמעות!) שהיא למדה אתמול כל כך הרבה ולא זוכרת כלום, תשאלי אפילו את ציפי. מתשאול קצר מתברר שהיא למדה עם ציפי אתמול שלוש שעות, כשמתוכן שעתיים וחצי הם הסתכלו בתמונות ועוד חצי שעה בקושי פתרו תרגיל וחצי... זו תופעה שחוזרת על עצמה, אבל היא לא מה שמכונה:חרדת בחינות.
חרדת בחינות זו תופעה שתלמידה- לא משנה באיזו רמה לימודית זו, מפתחת חרדה מן המבחן כמו מטיל נופל, לדוגמא. וזה אומר- חרדה מרגי בנ"א כשהוא רואה טיל נופל , ככה היא מרגישה כשהיא רואה מבחן.
ייתכן שהעצות למעלה שהביאו גם הן עוזרות, אצלנו בהשתלמות הביאו פעם פסיכולוגית מטפלת בCBT והיא הסבירה שזו הצורה בה הם באמת בעז"ה משתחררים מהתחושה הזו.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה