חידות תורניות אשכול חידות תורניות

• הוסף לסימניות
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח

שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.

רחל ולאה
בלהה וזלפה
השבטים ותאומותיהם
יש אומרים מנשה ואפרים גם תאומים,
ולכן יעקב ששכל את ידיו אמר לבנו ליוסף ידעתי בני ידעתי מה ידע?
אלא הוא אמר לבנו אני מעביר את הברכות שקיבלתי מיצחק אבי וגנבתי מעשיו כי אני סבור שאני בכור כמו שאומר רש"י אבנים שנכנסים לשפורפרת הראשונה שיצאה נכנסה אחרונה וכ"ו ואני נוצרתי ראשון לפני עשיו , ואני סבור שבכור הולך לפי היצירה ןלא לפי הלידה לכן אני לא יכול להכיר בבכורתו של מנשה כי אז אין לי ברכות להעביר לו כי הם מגיעות לעשיו.

מה היו הסימנים שיעקב מסר לרחל?
ויהי בבקר, שכל הלילה היתה עושה עצמה כרחל מתוך השלשה סימנין שמסרה לה, נידה וחלה והדלקת הנר, כמו שמסרן יעקב לרחל. (דעת זקנים מבעלי התוס')

דע כי יש ג' שדים גדולים מסטרא דשמאלא והם המתעוררים את האדם לרדוף אחר תאוות גופניות, אחד משכנו על תנוך אוזן הימנית והוא הגדול, והבינוני על בהן יד הימנית, והקטן על בהן רגל הימנית וכו' ואלו הסמנים שמסר יעקב לרחל וכו'. (חסד לאברהם לר"א אזולאי ז"ל עין הקורא נהר סא, מובא בפתחי עולם או"ח סי' ר"מ אות מ"א ובכף החיים שם אות ס"ד)

מה היו הסימנים שיעקב מסר לרחל?
מהארכיון:
א] מי מסר למי את הסימנים?
1) רחל ליעקב.
2) יעקב לרחל.
3) רחל ללאה.
4) כל התשובות נכונות

ב] מה היו הסימנים?
א. 2.3. [יעקב לרחל, רחל ללאה]. (מגילה יג, ב).
מצד שני יש איזה מדרש (?) שרחל ישבה תחת המטה והיא נתנה את הסימנים במקום לאה [ולכן גם לא הרגיש בקולה]. וא"כ יש קצת צדק בתשובה 1.
וזה לשונו: (פתיחתא לאיכה רבה פתיחה כ"ד): בְּאוֹתָהּ שָׁעָה קָפְצָה רָחֵל אִמֵּנוּ לִפְנֵי הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא וְאָמְרָה רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, גָּלוּי לְפָנֶיךָ שֶׁיַּעֲקֹב עַבְדְּךָ אֲהָבַנִּי אַהֲבָה יְתֵרָה וְעָבַד בִּשְׁבִילִי לְאַבָּא שֶׁבַע שָׁנִים, וּכְשֶׁהִשְׁלִימוּ אוֹתָן שֶׁבַע שָׁנִים וְהִגִּיעַ זְמַן נִשֹּׂוּאַי לְבַעְלִי, יָעַץ אָבִי לְהַחְלִיפֵנִי לְבַעְלִי בִּשְׁבִיל אֲחוֹתִי, וְהֻקְשָׁה עָלַי הַדָּבָר עַד מְאֹד כִּי נוֹדְעָה לִי הָעֵצָה, וְהוֹדַעְתִּי לְבַעְלִי וּמָסַרְתִּי לוֹ סִימָן שֶׁיַּכִּיר בֵּינִי וּבֵין אֲחוֹתִי כְּדֵי שֶׁלֹא יוּכַל אָבִי לְהַחֲלִיפֵנִי, וּלְאַחַר כֵּן נִחַמְתִּי בְּעַצְמִי וְסָבַלְתִּי אֶת תַּאֲוָתִי וְרִחַמְתִּי עַל אֲחוֹתִי שֶׁלֹא תֵצֵא לְחֶרְפָּה, וְלָעֶרֶב חִלְּפוּ אֲחוֹתִי לְבַעְלִי בִּשְׁבִילִי, וּמָסַרְתִּי לַאֲחוֹתִי כָּל הַסִּימָנִין שֶׁמָּסַרְתִּי לְבַעְלִי, כְּדֵי שֶׁיְהֵא סָבוּר שֶׁהִיא רָחֵל וכו'.
וכיון שאלו ואלו דברי אלקים חיים, א"כ יוצא שכל התשובות נכונות, ודו"ק.
ב. הלכות נדה חלה והדלקת הנר (דעת זקנים בראשית כט). [יש דעות נוספות שאין זה המקום הראוי להן].
בכ"ז להיפטר בלא כלום אי אפשר
דע כי יש ג' שדים גדולים מסטרא דשמאלא והם המתעוררים את האדם לרדוף אחר תאוות גופניות, אחד משכנו על תנוך אוזן הימנית והוא הגדול, והבינוני על בהן יד הימנית, והקטן על בהן רגל הימנית וכו', ואלו הסמנים שמסר יעקב לרחל וכו'. (חסד לאברהם לר"א אזולאי ז"ל עין הקורא נהר סא, מובא בפתחי עולם או"ח סי' ר"מ אות מ"א ובכף החיים שם אות ס"ד)

יש אומרים מנשה ואפרים גם תאומים
מנשה ואפרים י"א תאומים היו (רד"ק, וע' סדה"ד). וי"א שאפרים נולד באדר ומנשה באייר (ילקוט ריש שמות הובא לעיל כ"ט ל"ב) [למכסה עתיק] ובהערה קכ"ה: ע' מגדים חדשים באריכות.​

ויהי בבקר, שכל הלילה היתה עושה עצמה כרחל מתוך השלשה סימנין שמסרה לה, נידה וחלה והדלקת הנר, כמו שמסרן יעקב לרחל. (דעת זקנים מבעלי התוס')

דע כי יש ג' שדים גדולים מסטרא דשמאלא והם המתעוררים את האדם לרדוף אחר תאוות גופניות, אחד משכנו על תנוך אוזן הימנית והוא הגדול, והבינוני על בהן יד הימנית, והקטן על בהן רגל הימנית וכו' ואלו הסמנים שמסר יעקב לרחל וכו'. (חסד לאברהם לר"א אזולאי ז"ל עין הקורא נהר סא, מובא בפתחי עולם או"ח סי' ר"מ אות מ"א ובכף החיים שם אות ס"ד)
אלוף כל הכבוד , לי ידוע שהסימן ליגוע בתנוך אוזן וכו

חיפוש מקור למדרש :
עם סליק ואביו רב כהנה שלמד עם זעירי 15 שנה בבית ולא יצא וכו" עם שוקיי טבריא,וכו
תחילת המדרש מופיע במדרש " בבתי מדרשות" אבל סוף המדרש שהוא הכריע בספק של העגל שנולד עם ראש של כלב לא מצאתי,

חיפוש מקור למדרש: עם סליק ואביו רב כהנה שלמד עם זעירי 15 שנה בבית ולא יצא וכו' עם שוקיי טבריא וכו' תחילת המדרש מופיע במדרש "בתי מדרשות" אבל סוף המדרש שהוא הכריע בספק של העגל שנולד עם ראש של כלב לא מצאתי​
נמצא שם בבתי מדרשות [במהדורה החדשה שהודפסה בשנת תשי"ב. במהדורה הקודמת (בתי מדרשות ח"ד) נכתב רק החצי הראשון של הסיפור (וכן באוצר מדרשים אייזינשטיין העתיק ממנו רק את החצי הראשון), והמו"ל הדפיסו מחדש עם הוספה שמצא אח"כ בכת"י]

נערך לאחרונה ב:
מי זאת שחשבה שלקחה ואחרי הרבה שנים ומעבר דירה של בעלה התברר שהיא לא לקחה
אפשר להניח שכוונתך על רחל שקיבלה את הדודאים והפסידה את חלקת הקבורה במערה..
יש להעיר שמהמדרש ניתן להבין שרחל כבר ידעה באותה לילה שהיא לא תקבר עם יעקב ומרומז בפסוק לכן ישכב... תחת דודאי בנך...

אפשר להניח שכוונתך על רחל שקיבלה את הדודאים והפסידה את חלקת הקבורה במערה..
יש להעיר שמהמדרש ניתן להבין שרחל כבר ידעה באותה לילה שהיא לא תקבר עם יעקב ומרומז בפסוק לכן ישכב... תחת דודאי בנך...
יישר כח
אני התכוונתי ללאה שחשבה שהיא לקחה שבט מרחל אבל לבסוף אחרי שיעקב עבר למצרים כשמנשה ואפרים כראובן ושמעון יהיו לי הרי שהיא לא לקחה ממנה

נמצא שם בבתי מדרשות [במהדורה החדשה שהודפסה בשנת תשי"ב. במהדורה הקודמת (בתי מדרשות ח"ד) נכתב רק החצי הראשון של הסיפור (וכן באוצר מדרשים אייזינשטיין העתיק ממנו רק את החצי הראשון), והמו"ל הדפיסו מחדש עם הוספה שמצא אח"כ בכת"י]
כל הכבוד האם תוכל לצלם קטע או לצטט את הסיפור המלא?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה