חידות תורניות אשכול חידות תורניות

• הוסף לסימניות
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח

שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.

גם אני לא הכרתי מאיפה הפתגם הזה?
לפי גוגל זה ממדרש רבה על דברים טז
1756834193580.png

יותר מדויק: מדרש תנחומא (משפטים אות ד): (אולי זה התמונה בהודעה הקודמת, שלא נפתחה לי עדיין...)
ר' אלעזר אמר אם יש דין למטה אין דין למעלה, אם אין דין למעלה יש דין למטה, כיצד אם יעשו התחתונים דין אין דין למעלה, לכך אמר הקדוש ברוך הוא שמרו את המשפט מלמטה שלא תגרמו לי לעשות משפט מלמעלה, הוי ואלה המשפטים.
א. תוך כדי שאני כותב/עורך את תגובתי ובין היתר מצטט את המדרש תנחומא עולה לי ההודעה שלך, אז תודה.
ב. בדיעבד הסמכתי את החידה לפרשת שופטים (מד"ר הנ"ל), אך ממש בלי כוונה.
ג. האם אכן המשפט לא ממש מוכר/רֹווח? אני הכרתי אותו כביטוי מוכר ללא שידעתי כלל את מקורו.

נערך לאחרונה ב:
א. תוך כדי שאני כותב/עורך את תגובתי ובין היתר מצטט את המדרש תנחומא עולה לי ההודעה שלך, אז תודה.
ב. בדיעבד הסמכתי את החידה לפרשת משפטים, אך ממש בלי כוונה.
ג. האם אכן המשפט לא ממש מוכר/רֹווח? אני הכרתי אותו כביטוי מוכר ללא שידעתי כלל את מקורו.
@שם נפלא עד שסיימתי למחוק ולשכתב מחדש כבר גם אתה הוצרכת למחוק, ועל זה אמרו 'על דאטפת אטפיך...'

ב. בדיעבד הסמכתי את החידה לפרשת משפטים, אך ממש בלי כוונה.
משפטים או שופטים?...
כמו כל דבר: תלוי...
יש כאלה שמכירים היטב את 'אין בטוב למעלה מענג ואין ברע למעלה מנגע' כולל המקור, ויש כאלה שלא מכירים את 'על דאטפת אטפוך'. ורובנו מדשדשים איפשהו באמצע...
אבל החידה היתה אמורה לרמוז לכיוון הזה, כי כשאתה משרטט שני דברים שזה למעלה מזה, זה רמז שהמילה 'מעלה' או 'מטה' נמצאת בה, אז לכל היותר מחפשים קשר בין דין ובין מעלה, ום קצת מזל אפשר להגיע..

משפטים או שופטים?
למה אתה מצטט אותי לא נכון... ;)
אבל החידה היתה אמורה לרמוז לכיוון הזה, כי כשאתה משרטט שני דברים שזה למעלה מזה, זה רמז שהמילה 'מעלה' או 'מטה' נמצאת בה, אז לכל היותר מחפשים קשר בין דין ובין מעלה, ום קצת מזל אפשר להגיע..
אני תמיד מתלבט, כי למשל בחידה 'נשמה יתרה' ג"כ פיצלתי לשני שורות בגלל האורך כך שאני מקווה שאני לא מבלבל עם זה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה