69
נינג׳ה
השמש כבר עמדה במרכז השמים, כאשר המאורע לו ייחל אפרים כבר שעות - אירע, והטלפון הסלולרי שלו פצח במנגינה עליזה.
הוא העיף מבט מקווה בצג המכשיר, וכשזיהה שם את המילים ׳ניסים מפקד מחוז׳, התפשטה על פניו הבעה של רווחה. בזריזות מרשימה – הוא התרומם מעל המיטה, מאשר בתנועת אצבע את קבלת השיחה. ״ניסים!״ הוא קרא, ״מה קרה לך?! למה כל כך הרבה זמן?!״
מהצד השני, היה קולו של מפקד המחוז מרוחק. ״הכנת חוזה?!״ הוא שאל.
אפרים קימט את מצחו. ״דיברת אליי?!״ שאל.
״כן,״ השיב מפקד המחוז. ״איפה החוזה שלך?! מי חתם ערבות?!״
לרגע חשש אפרים שמפקד המחוז טועה לגבי זהות האיש שאיתו הוא מדבר. ״היי, ניסים,״ הוא התעלם לגמרי מהשאלה המוזרה. ״זה אני, אפרים. התקשרתי אליך המון, לא ענית לי!״
״בדיוק!״ אמר מפקד המחוז בתגובה. ״אני יודע שזה אתה, אפרים. הכנת חוזה?!״
אפרים קלט באיחור את כוונתו האמיתית של מפקד המחוז, ונאנח. הוא יכול היה להתעלם לגמרי מהשאלה, אבל מהיכרותו עם מפקד המחוז הוא ידע – שזה לא יועיל. האיש דבק דבקות מוחלטת בהלצות שבהן השתמש ככלי לשלוט בפקודיו, ולא הייתה שום דרך לעצור אותו. ״לא, לא הכנתי חוזה...״ הוא מלמל בהשלמה.
״יפה!״ אישר מפקד המחוז את השערותיו של אפרים. ״אז אם לא הכנת חוזה, למה אתה בטוח שאני חייב לך משהו?!״
אפרים טלטל את ראשו בכעס. למרות זאת, הוא לא העז לומר משהו מתחושותיו הפנימיות, מחשש שמא יאבד את ההזדמנות עבורה הוא המתין שעות רבות. ״אני מצטער,״ הוא אמר בקול קר כקרח. ״פשוט... ניסיתי להשיג אותך המון פעמים מהבוקר...״
״כן!״ קטע אותו מפקד המחוז בחדות. ״יותר מדי פעמים. ליתר דיוק... למעלה מחמישים פעמים! אתה יכול להסביר לי מה זה אמור להביע?!״
הנתון שהעלה מפקד המחוז, הדהים אפילו את אפרים עצמו, שאף פעם לא ראה את עצמו כאובססיבי במיוחד. ״אתה מגזים...״ הוא ניחש, רק מפני שרצה להאמין שלא מדובר בנתון רשמי.
״אני ממש לא מגזים!״ ניפץ מפקד המחוז את תקוותו. ״המכשיר שלי יודע לספק נתונים על מספר השיחות הנכנסות, והוא מתעקש בתוקף לטעון שהנתון שהצגתי מדויק. אתה רוצה להתווכח אתו?! כי בכל מצב, אני אאמין לו ולא לך...״
״אני מצטער,״ חזר אפרים שוב, והפעם הייתה התנצלותו אמיתית. ״פשוט... מהבוקר אני מקבל עדכונים מהתחנה, ומה שאני שומע – אלו בשורות גרועות במיוחד. העניין הוא, שהתחנה באחריותי, והכישלון המוחלט הזה הוא לכאורה שלי, אבל אני לא יכול להתעלם מהדברים ששמעתי, ויש הרבה שמועות שמתעקשות לטעון שהייתה לך מעורבות בהחלטות שקשורות לסגל הפיקודי ששירת בתחנה הלילה...״
״כלומר,״ קטע אותו מפקד המחוז שוב, בלי גינונים. ״רצית לזרוק את האחריות הפיקודית שלך, ולטעון שאני זה שצריך לקחת את הכול על הכתפיים שלי...״
זו הייתה פרשנות מאוד קיצונית שנוסחה באופן מאוד לא הוגן, והעובדה שמפקד המחוז בחר להשתמש דווקא בניסוח הזה – גרמה לאפרים לחוש תחושה פתאומית של חנק. ״לא! ממש לא!״ הוא קרא במחאה, מתרומם בסערה מעל המיטה. ״אני לא יודע למה חשבת שאני מנסה להאשים אותך. כל מה שרציתי, זה להבין מה בדיוק קרה״.
ההבהרה של אפרים לא הייתה מספיקה כדי לשכנע את מפקד המחוז, שנשאר תוקפני ועוקצני. ״על איזה אירוע אתה רוצה לשאול?!״ הוא הגיב, ולרגע יכול היה אפרים לחשוב שהוא ענייני, אולם מיד לאחר מכן המשיך מפקד המחוז ופירט: ״אתה רוצה לשאול, על המחדל של קצין מהמחלקה שלך, שביצע ירי חי וגרם למותו של איש מטורף, שכנראה חי בתודעה שהוא לוחם נינג׳ה עם כוחות על?! אתה רוצה אולי לדבר על האחריות הפיקודית של אותו קצין, שהפקיר את מומחה המחשבים האומלל של התחנה כשהוא לבדו בחדר שלא נבדק ולא נסרק כראוי?! אתה רוצה שאני אזכיר לך, שהחדר ההוא – התברר כזירת רצח פעילה, שעמיקם מצא בה את מותו רק בבוקר של אותו יום?!״
אפרים צעד בכבדות, ניצב מול החלון הגדול שדרכו נשקף נוף מרהיב. ״רגע, רגע!״ הוא מחה. ״תעצור שנייה את השיטפון, ותקשיב לי – כדי שלא תאמר אחר כך שהסכמתי עם הדברים המתועבים שאמרת. אני די בטוח שהשיחה הזו היא ניסיון עלוב שלך לחמוק מאחריות. אתה משקר לי בפרצוף, ואתה יודע שאני יודע שאתה משקר, כך שמן הסתם – אתה מקליט אותי עכשיו כדי להוכיח את הצד שלך מתישהו. אני מודיע לך שמבחינתי זו שיחה פרטית שאין לך אישור להקליט, ובנוסף – אני מבהיר, שכל האירועים שעליהם אתה מדבר, קרו בזמן שהייתי בחופשה, שאתה עצמך אישרת לי, ואתה גם חתום עליה. לא הייתי בתחנה, ואני לא נמצא בתחנה, ואין לי מושג מה קרה, וכל מה שאני אומר לך – זה רק מה ששמעתי מגורמים בתחנה. עכשיו, אתה יכול להמשיך במלל הנבזי שבו התחלת...״
״אוקי!״ הכריז מפקד המחוז, ומשום מה – הוא נשמע משועשע. ״כיסית את עצמך משפטית, או לפחות כך אתה חושב, ועכשיו – ברשותך, אני רוצה להזכיר לך שאני המפקד האחראי על הפעילות של היחידה שלך, שקרסה הלילה כאילו אספת את השוטרים שלך מתוך קומדיית בלשים בריטית גרועה מהמאה הקודמת. אבל אם אתה רוצה להגיב – תגיב, כי אני לא רוצה שתחשוב שלא קיבלת את זכות התגובה״.
אפרים משך בכעס ידית שהייתה בגובה חזהו, פותח בתנופה את החלון. ״אני מבין שאתה חושב שאני מעורפל או משהו כזה, כי אתה כל הזמן מנסה להזכיר לי דברים,״ הניסוח המתחכם היה מאוד לא טבעי בעבורו, ובכל זאת – הוא הרגיש שנכון יהיה להשתמש בו. ״העניין הוא,״ המשיך, ״שאתה כנראה לא עושה את העבודה שלך כמו שצריך, כי יש הרבה דברים שעדיין לא ברורים לי. לדוגמא: דיברת על זה שהקצין שלי השאיר את מומחה המחשבים בזירת פשע פעילה. יש לך הסבר הגיוני, למה הזירה לא הייתה סגורה?! אולי היו חסרים לכם שוטרים באזור?!״
מפקד המחוז לא התרשם במיוחד מההתקפה, אבל אפרים ידע בדיוק מה הוא רוצה. ״אתה יודע טוב מאוד, שהזירה הייתה פתוחה – כי בשלב ההוא, אף אחד בתחנה – חוץ מהקצין שלי, לא האמין שעמיקם היה קרבן של התנקשות. אתה יודע טוב מאוד, שהאיש שרצח את עמיקם – זה בדיוק אותו אדם שאתה מתעקש לכנות משום מה ׳לוחם נינג׳ה׳, ועל החיסול המדויק שלו – הקצין שלי אמור לקבל צל״ש. בכלל, מדהים אותי לראות את האופן בו אתה מנסה לתפוס את החבל משתי קצותיו. מצד אחד, אתה מאשים את הקצין שלי שלא הקפיד מספיק על בטיחות בזירת רצח, ומצד שני – רגע אחר כך, אתה מכנה את הרוצח בכינוי שמעיד שאתה עצמך לא רואה בו איום משמעותי...״
״טוב, טוב,״ הגיב מפקד המחוז בחוסר סבלנות. ״אני מבין את העמדה שלך. יכול להיות שהייתי מקשיב ברצינות לדברים שאתה אומר, אבל כרגע אנחנו באירוע אחר. זה כבר לא בידיים שלי, כך שאתה יכול לשמור את הטיעונים שלך עבור הגורמים הרלוונטיים באמת״.
אפרים התקשה להבין את כוונתו של מפקד המחוז. ״מה אתה בעצם אומר?!״ שאל בחשד.
״אני אומר,״ השיב מפקד המחוז ללא כל השתהות, ״שהאירועים ייחקרו, ואני לא אהיה זה שאחקור אותם. הבעיה היא לא באירועים עצמם, כי הטענות שלך מחזיקות מעמד – לפחות לדעתי. העניין הוא, שאני לא חושב שאתה תקבל הזדמנות של ממש לטעון לגופם של האירועים. אם הבנתי נכון לאן הרוח נושבת, הרקע הכללי שבחסותו קרו כל הדברים החריגים האלו, ממש לא מוסיף לך נקודות זכות...״
המילים בהן דיבר מפקד המחוז היו מעורפלות, ולמרות שאפרים הבין את הכוונה הכללית – הוא רצה להיות בטוח שהוא לא מפספס משהו. ״תסביר את זה כמו בן אדם,״ אמר בעצבנות גלויה. ״למה אתה מתכוון?! מה זה ׳האירועים שברקע׳?!״
מפקד המחוז לא היה נלהב להסביר את עצמו. ״לא נוח לי לדבר ככה,״ הוא אמר גלויות. ״אבל אם אתה מתעקש – אז אני אסביר. הבעיה הגדולה היא, שבתחילת הלילה – נעלמת מהרדאר, והתעקשת להישאר מנותק קשר עד שעות הבוקר המוקדמות היום. יש מי שחושב בדרגים הגבוהים, ואני לא יכול שלא להסכים לפחות עם חלק ממה שהוא אומר, שההיעדרות שלך – היא שיצרה את הכאוס בתחנה. אני לא יודע אם הייתה לך שליטה על הרצח של מומחה המחשבים, אבל אתה בוודאי היית יכול לגרום לחוקרים שלך להתנהג כמו שוטרים בתפקיד, ולא כמו אוסף של פחדנים שמפוזרים בלי שום יכולת לפעול...״
ההתנערות של מפקד המחוז מכל אחריות, הרתיחה את אפרים. ״רק רגע!״ הוא התפרץ. ״במה בדיוק אתה מאשים אותי?! הרי החופשה שלי הייתה רשמית ומאושרת. אתה בעצמך חתמת לי עליה! השארתי אחריי מחליף ראוי, ואם השמועות ששמעתי נכונות – מי שאחראי לזה שהמחליף שלי לא היה פעיל, היית אתה! אני אמנם לא הייתי בתחנה, וגם לא יצרתי קשר עם בוסקוביץ׳ מאתמול, אבל יש מספיק גורמים בתחנה שאישרו לי – שההיעלמות של בוסקוביץ׳ הייתה באישורך וביוזמתך!״
מהיכרותו עם מפקד המחוז, ציפה אפרים להתנגדות נחרצת, אולי אפילו תקיפה, אולם להפתעתו – היה מפקד המחוז אדיש לגמרי להאשמה החמורה. ״נו,״ הוא אמר בקול שלא היה בו ולו מעט רגש. ״אתה חושב שאם תפיל את זה עליי, אתה תצא מזה נקי?! זה מחדל שלך כמו שזה מחדל שלי״.
התגובה של מפקד המחוז בלבלה לגמרי את אפרים. ״רגע!״ הוא ניסה להבין, קולט פתאום – שייתכן וחסר לו הרבה מידע. ״הם כבר דיברו איתך?! כלומר, מבחינתם – אתה גם צד בסיפור הזה?!״
מפקד המחוז התמהמה רגע או שניים, לפני שהשיב: ״האמת היא שכן״.
משהו מוזר ריחף באוויר. מצד אחד, ברגע זה הודה מפקד המחוז בפניו, שהוא היה נתון לביקורת קשה על תפקודו במהלך הלילה. זהות המבקרים לא הייתה ברורה, ומהסיבה הזו לא מצא אפרים כינוי מדויק יותר מהמילה המעורפלת ׳הם׳, אבל ברור היה – שמדובר על דרגים גבוהים, או על חוקרים מוסמכים שזהו תפקידם, כך שהמשמעות היא – שלביקורת הזו, עשויות להיות בהמשך השלכות קשות כלפי מפקד המחוז בעצמו. אולם מן הצד שני, שום דבר בשיחה – לא היה יכול לשדר, ולו ברמז, שזהו אכן המצב בו נתון מפקד המחוז, ומכיוון שאפרים הכיר היטב את מפקד המחוז, ושליטה עצמית לא הייתה אחת התכונות שהוא הצטיין בהן, התקשה אפרים להבין את האדישות שליוותה את דבריו של המפקד.
״רגע,״ ניסה אפרים להבין אם יש מוצא מהסבך אליו הם נקלעו. ״אתה ניסית לעשות משהו?! דיברת איתם?! ניסית לשכנע?!״
מפקד המחוז נאנח. ״זה לא הכיוון,״ הוא אמר. ״אין כאן שום רצון להבין באמת מה קרה הלילה. אם הבנתי נכון את המצב, יש כאן מפת אינטרסים ברורה. אם נשתף פעולה, וניתן מה שרוצים מאיתנו – אנחנו נקבל את מלא הגיבוי מהדרגים הגבוהים. מצד שני, אם נתעקש ונעמוד על שלנו – אנחנו יכולים לקבל הרבה דברים, אבל הליך תקין והוגן – הוא כנראה האחרון שבהם״.
לרגע שאל אפרים את עצמו אם הוא אכן מדבר עם מפקד המחוז. ״תגיד לי, מה קרה לך?!״ הוא השתומם. ״אתה רוצה לראות תא חקירה מבפנים?! לא שמעת על הפרת אמונים?! אתה באמת מציע לי לפעול בשביל הדרגים הגבוהים ולרצות את האינטרסים שלהם, בשביל שהם יואילו בטובם לגנוז את הליך הבדיקה נגד היחידה שלי?!״
משום מה, לא הבין מפקד המחוז את מה שהיה פשוט כל כך בעיני אפרים. ״אני לא יודע מה אתה רוצה,״ הוא אמר. ״אתה כנראה חושב על איזו עסקה אפלה – אבל זה ממש לא זה. הם מציעים משהו שהוא אולי לא כזה מוסרי – אבל הוא בטח חוקי, ואני יודע את זה – כי פרקליט המדינה נתן אישור עקרוני. מבחינתם, הם מציגים את זה כסוג של נטילת אחריות מצידך, וזה לגיטימי בעיניהם להסכים לוותר על הליך ארוך ומיותר, כשהם יכולים לפתור את זה בצ׳יק צ׳אק ולהרוויח על הדרך שירות יעיל עבור המדינה״.
ברגע אחד, קלט אפרים את המשמעות האמיתית של השיחה.
כמה תמימות הייתה מצידו, כשחשב שמפקד המחוז אכן מציע לו עיסקה בלתי חוקית – שתמלט את שניהם ללא פגע. כמה נאיביות נדרשה, כדי שהוא יאמין באמת ובתמים שמפקד המחוז דואג לו, וכמה טיפש הוא היה כשנתן לרוגע של מפקד המחוז להשפיע עליו.
רק עכשיו הוא הבין, שהרוגע של מפקד המחוז – היה על חשבונו. לרגע, לא הייתה כוונה למפקד המחוז לשאת באחריות. מלכתחילה, הייתה לו תוכנית אחת בלבד. מפקד המחוז ידע, שלאפרים לא תהיה שום ברירה, והוא ייאלץ לקבל כל עיסקה שתוצע לו. הרוגע של מפקד המחוז, היה על חשבון אפרים, והוא – כמו שוטה, האמין שבאמת מוצעת לו תוכנית פעולה הוגנת שבה יישאו הוא והמפקד באחריות בשווה.
גל של זעם הציף אותו, וקול מטורף בתוכו קרא לו להשליך את הטלפון דרך החלון, ולנתק מכאן ולהבא כל קשר עם מפקד המחוז. הוא כעס כל כך על האדישות של האיש שעמו הוא שוחח, עד שלרגע התלבט באמת – אם שווה לו לסכן את כל הקריירה שלו, ולו רק בשביל ההזדמנות להכניס את האיש ללחץ – גם אם יהיה זה לשעות אחדות בלבד.
הוא גייס את כל כוחות האיפוק שלו, כולל אלו שלא ידע שקיימים בו. ״אתה יכול להסביר לי למה דווקא אני זה שצריך לשאת באחריות, גם אם בעיניך היא זעירה?! אתה יכול לתת לי תשובה אחת טובה, למה שאתה לא תהיה זה שיסכים לעיסקה המפוקפקת הזו – בשביל להציל את הקריירה של שנינו?!״ שאל, כאילו בענייניות.
מפקד המחוז לא נבהל. ״אם היו מציעים לי לעשות את זה בעצמי,״ אמר, ״הייתי אולי שוקל את זה בחיוב. העניין הוא, שאיש לא הציע לי העברה. הם רוצים אותך, אפרים, ורק אותך״.
זה היה שקר כל כך מתועב, עד שמעטה הרשמיות המלאכותי שעטה אפרים – נסדק, והוא התפרץ שוב. ״מעניין!״ אמר בלעג. ״דווקא אותי הדרגים הגבוהים רוצים לראות ממלא איזה תפקיד זוטר כעונש עלוב לכך שניהלתי את החקירה הזו בצורה הכי טובה שאפשר?! לא אותך, ניצב מפורסם במשטרה שכולם מכירים, אלא דווקא אותי – מפקד יחידה כמו עוד מאות במדינה?! בעיניהם, הכישורים שלי – כמפקד יחידת תשאול, הם יותר מהכישורים שלך – מפקד תחנת לב המדינה לשעבר, והמועמד למשרת המפכ״ל?!״
איכשהו, הצליח אפרים לגרום למפקד המחוז לאבד את קור רוחו. ״תקשיב!״ גער בו המפקד. ״השיחה איתך בלתי נסבלת. אתה מתלונן כמו ילדה קטנה בחורף, אתה לא מוכן להקשיב דקה, ואתה כל הזמן חושב שמישהו מנסה לרמות אותך או לרדוף אותך או לגרום לך לסבל. אני מבין את הלחץ שלך, אבל באמת – זה מתחיל להימאס עליי. אם תמשיך ככה – אני מבטיח לך, שהשיחה תנותק. מצידי – שהפרקליטות תשלח אותך למאסר עולם בסיביר. אני לא אנקוף אצבע כדי להוציא אותך משם!״
העזות של מפקד המחוז, והאומץ שלו לאיים – כשהוא זה שתלוי בקבלת ההחלטות של אפרים, היממו כל כך את אפרים – עד שהוא פשוט נאלם דום. ״יופי!״ אמר מפקד המחוז, מרוצה. ״עכשיו תקשיב. הבן אדם שאחראי על כל התסבוכת הזאת, הוא דווקא מישהו שאני חושב שאתה סומך עליו. למעשה, אתה עכשיו תופתע מאוד לשמוע, שמי שארגן לך את האמבוש הזה – הוא לא אחר מאלישע בוסקוביץ׳, החוקר שמינית לממלא מקום שלך״.
עיניו של אפרים נפערו בתדהמה. ״מה?!״ הוא התבלבל לגמרי.
״בדיוק!״ אמר מפקד המחוז נחרצות. ״אם אתה רוצה להבין בדיוק מה קרה, אתה תהיה חייב לתת לי שתי דקות רצופות, בלי הערות ביניים. הייתי סומך עליך, אלמלי עשית כל מה שאתה יכול כדי לגרום לי לחשוב שאתה לא מסוגל לעמוד בזה. אתה מבטיח דממה מוחלטת, ושיח מקצועי ונטול אמוציות?!״
זו הייתה השפלה מוחלטת, אבל אפרים יכול היה לכעוס רק על עצמו. ״כן, בסדר,״ הוא מלמל, מביט בנוף המרהיב שמול עיניו, מנסה להרגיע את הסערה שבתוכו. ״אני אקשיב למה שיש לך לומר״.
״מוסכם,״ אמר המפקד. הוא השתהה רגע, ואז אמר: ״השמועות שהגיעו אליך בנוגע לאלישע, הן נכונות. אני לא יודע מאיפה הבאת את האיש הזה, אבל יש לו כישרון מטורף של הישרדות. הוא גרוע בפוליטיקה, הוא שונא קירבה של בני אדם, הוא איש עבודה אפרורי וחסר כל כישרון חברתי – ולמרות זאת, הוא הצליח איכשהו לחמוק ממה שהיה נראה כמו סוף הקריירה שלו״.
אפרים שילב את ידיו והניח אותן על אדן החלון, מביט החוצה. מחלון הקומה השביעית - יכולות היו עיניו לצפות במרחבים מדבריים עצומים, שבתוכם – בניגוד לכל ציפייה אנושית, שכנה ימה תכולה ורגועה, כך שהאפקט שנוצר היה מרהיב ומסחרר. ״זה מעניין,״ הוא אמר, נושם את האוויר, מנסה להירגע. ״מה בדיוק קרה?!״
״כולם היו נגדו״. השיב מפקד המחוז בקצרה. ״אתה הרי השתתפת אתמול בעצמך בפגישה שבה הובהר לך שהוא צריך לצאת לחופשה. חשוב לי לומר לך שאני לא הייתי שותף לכל זה, ולהיפך – הרגשתי שלא בנוח עם ההחלטה. הייתה לי חמלה כלפיו, כי ברור היה לי שהוא משלם מחיר על מאבקים בין רשויות – שאין לו קשר אליהן. זאת, דרך אגב, הסיבה שאישרתי לך את החופשה המוזרה שביקשת – למרות הטיימינג הנוראי. תיארתי לעצמי שזה נועד לאפשר לו לפעול לפחות לזמן קצר בלי הפרעות, וקיוויתי שההצלחות שלו יגרמו לדרגים הגבוהים לקבל קצת שכל״.
״הקטע,״ המשיך מפקד המחוז, ״שבסופו של דבר – ההתנהלות שלו הייתה כל כך גרועה, עד שדעתי השתנתה מהקצה לקצה. כבר במהלך הלילה, כשקיבלתי את השמועות הראשונות על מומחה המחשבים שנרצח ועל המתנקש שחוסל בידי אלישע, ברור היה לי – שהוא לא מתפקד כמו שצריך. האחריות הייתה עליו, הוא זה שמילא את מקומך כראש צוות החקירה, והוא זה שצריך היה לאסוף את החוקרים ולהטיל עליהם משימות. במקום זה, הוא בחר להסתגר בזירת הרצח – בצורה שהייתה מאוד מחשידה, והיה בה חשש כבד לשיבוש ראיות. כבר אז, ברור היה לי שצריך להוריד אותו מהחקירה ולשלוח אותו הביתה״.
קשה היה לאפרים לשמוע את תיאור האירועים מפיו של מפקד המחוז. ״אתה בטוח שזה מה שהיה?!״ ניסה למצוא הסבר אחר, מרוכך יותר, לאירועי הלילה. ״פשוט... קשה לי להאמין עליו״.
״אני יודע!״ אמר מפקד המחוז, ״אבל אני משוכנע, כי העובדות היו מול העיניים שלי, והן גם עכשיו שם. בכל מצב, היה לי ברור שאני עומד להרים אליו טלפון, ומכיוון שחששתי שהוא לא יענה – כבר התחלתי לחשוב על אופציה של יצירת קשר עם גורם אחר מהתחנה שייקח פיקוד על האירוע״.
״ובכל זאת,״ לא התאפק אפרים מלהפריע. ״בסוף לא עשית את זה, אם אני מבין נכון״.
״אתה צודק,״ אישר מפקד המחוז. ״אבל זה לא בגלל שלא רציתי. באופן מוזר מאוד, קיבלתי שיחת טלפון מלשכת המפכ״ל – אולי חצי שעה אחרי האירוע החמור של הלילה. באופן פתאומי לגמרי, ובלי שום הסבר, נאמר לי לא לפעול שום פעולה בנושא. הובהר לי, שהנושא מטופל על ידי המפכ״ל בעצמו, בשיתוף פעולה עם משרד ראש הממשלה״.
זו הייתה הפעם הראשונה בה שמע אפרים מה באמת אירע, והדברים הפתיעו אותו – עד שהוא איבד את היכולת לדבר, והדבר היחיד שיצא מפיו – הייתה קריאת התפעלות.
״כן,״ צחק מפקד המחוז מהצד השני. זה בהחלט היה מפתיע. ׳ברייקינג ניוז׳, כמו שאומרים. ניסיתי כמובן לגשש, להבין מה פשר השינוי, אבל נחסמתי מיד. כך, ישבתי משהו כמו שעה בחוסר אונים, עד שלבסוף – התקבלה שיחה בלשכה שלי ממספר טלפון בלתי מזוהה. על הקו היה מישהו שהציג את עצמו בשם אביגדור. טיפוס חלקלק...״
״אני יודע על מי אתה מדבר,״ התפרץ אפרים. ״הוא היה איתי בפגישה עם המפכ״ל. איש נורא, שעשה הכול כדי להקשות על החוויה שלי. מה הוא רצה, השרץ?!״
״הוא הודיע לי, שהוא לוקח אחריות מלאה על החקירה,״ השיב מפקד המחוז. ״לטענתו, המשטרה כשלה בטיפול בתיק, ויש צורך חיוני להעביר אותו לגוף מקצועי יותר. בהתחלה חשבתי שהוא מבלבל את המוח, וניסיתי לעשות לו חיים קשים, אבל הוא העלה אותי לוועידה עם המפכ״ל והמשנה ליועמ״ש. הם הודיעו לי שההחלטה התקבלה, ושאין דרך לשנות אותה״.
הדמיון בין התיאור של מפקד המחוז לבין הפגישה שבה השתתף אפרים רק ביום האתמול – היה כמעט מושלם, ואפרים מצא את עצמו מכווץ את אגרופיו בכעס. ״אני מקווה רק שלא עשית להם חיים קלים,״ אמר בתסכול.
מפקד המחוז גיחך בעגמומיות. ״ניסיתי,״ הודה. ״אבל לא היה עם מי לדבר. מהר מאוד גיליתי, שהאנשים שמושכים כאן בחוטים – הם בליגה אחרת מבחינת ההרשאות שיש להם והאופן שבו הם מזיזים עניינים. את האמת אני אומר לך, אפרים, אני כבר יותר משלושים שנה במערכת - ועדיין לא ראיתי מישהו שמשנה דברים במדינה הזו בכזו קלות. הם פשוט דילגו מעל כל משוכה בירוקרטית, כאילו כישפו איכשהו את כל האפסים שקוראים לעצמם שומרי סף. תוך דקות, הם הניעו תהליכים שנמשכים ונתקעים בדרך כלל שבועות וחודשים״.
התיאור על קבוצה קטנה שמחזיקה כוח כל כך עוצמתי היה מאיים, ואפרים שאל את עצמו אם אין הגזמה בדבריו של מפקד המחוז. כך או כך, חשוב היה לו שלא לסטות מהנושא. ״מה בעצם הם רצו?!״ הוא שאל. ״מה היה הדבר שבשבילו הם הזיזו דברים, כמו שאתה קורא לזה?!״
״הם רצו את אלישע,״ השיב מפקד המחוז בפשטות. ״באופן מוזר במיוחד – היחס שלהם אליו התהפך, והם החליטו לספח אותו ליחידה חוקרת אחרת, שפועלת תחת משרד ראש הממשלה. זה קטע שעד עכשיו לא מובן לי, כי מילא – אם הם היו מגלים את הכישרון שלו, אפשר היה להבין. אבל אחרי כישלון כזה?! דווקא כשהוא עשה טעויות גדולות כל כך?! משהו שם מוזר, אפרים. מוזר – עד כדי כך שאני מתחיל לפתח קונספירציות הזויות...״
אפרים תפס את ראשו, מנסה לעכל את הבשורות שרדפו זו את זו בקצב מסחרר. ״מה... כלומר, איך... מה הם תכננו לגביו?!״
״אני לא יודע בוודאות,״ השיב מפקד המחוז. ״אבל אני לא אתפלא אם הוא בתפקיד פיקודי גבוה במערכת שם. זה אמנם מוזר, אבל רק כך אפשר להבין את מה שקרה אחר כך״.
המילים האחרונות עוררו מיד את סקרנותו של אפרים. ״מה, יש המשך?!״ הוא בירר.
״ברור,״ השיב מפקד המחוז. ״אחרת לא היינו עורכים עכשיו את השיחה הזו. אני מבין שכבר שכחת את מה שאמרתי לך לפני כן, לגבי הביקורת בנושא התפקוד של היחידה שלך...״
אפרים העווה את פניו. הוא עדיין לא השתכנע בכך שהדברים שנאמרו בתחילת השיחה היו אכן כשרים וחוקיים, אולם עכשיו – כשהבין קצת יותר את הפרטים שמסביב, הייתה לו נכונות להקשיב. ״לא שכחתי,״ הוא אמר. ״אני רק מנסה להבין את הקשר״.
״אז ככה,״ פתח מפקד המחוז. ״לפני כשעתיים, קיבלתי שוב שיחת טלפון מהטיפוס ההוא – אביגדור. הייתי די מופתע, כי לתומי חשבתי שנפרדנו כידידים, אבל אז התברר לי – שהמעורבות שלו במה שקורה במשטרה, רק החלה. הפעם, כך הוא טען, הוא עושה את הדברים בגלל הוראה ישירה שקיבל מאלישע. לטענתו, אלישע מנותק קשר – משום שהוא נמצא במתקן רגיש, והאיש שמתווך בינו לבין העולם שבחוץ – הוא אביגדור״.
התיאור לא מצא חן בעיני אפרים. ״האמנת לו?!״ הוא קטע את מפקד המחוז. ״כי אני הייתי שואל יותר. מנין לך שהוא לא פועל על דעת עצמו במסווה?!״
״אתה צודק,״ הסכים מפקד המחוז. ״זה בהחלט היה נראה לי חשוד, והאמת היא – שזה עד עכשיו ממשיך להיראות לי תמוה. כששאלתי אותו, הוא טען שאלישע שלח הודעת אס. אם. אס לאחד הקצינים שבתחנה, אבל זה לא מספק אותי – בפרט כאשר אני עדיין לא קיבלתי אישור שהדבר אכן קרה. הסיבה שבגללה אני כן נוטה לקבל את ההסבר שלו – היא עצם הדרישה שהוא דרש. איך שאני לא מנסה להסתכל על זה, זה נראה לי כמו משהו שאנשים מסוגו של אביגדור – לעולם לא יראו בו דבר חיובי. מצד שני, אם נקבל את הטענה שהדרישה הגיעה מאלישע – זה יהיה מובן מאוד, ואפילו מתבקש״.
לתחושתו של אפרים, האריך מפקד המחוז יתר על המידה בהקדמות שאין בהן צורך ממשי. ״תגיע לנקודה,״ הוא ביקש. ״מה בדיוק הייתה הדרישה?!״
מפקד המחוז השתהה לכמה רגעים, ואז אמר: ״הוא דורש שאעביר גם אותך לשירות היחידה״.
עיניו של אפרים נפערו בתדהמה. ״אתה רציני?!״ הוא שאל בנימה מופתעת.
״בהחלט,״ השיב מפקד המחוז. ״ולמען האמת – אני לא רואה איך אפשר לסרב לו. הטענה שלו היא, שכרגע – אתה בסכנה די רצינית, כי בכל רגע נתון יכולה להיפתח חקירה שתסתיים כמעט בוודאות בהאשמה שלך בכל מה שקרה, מה שיגרור השלכות – שבמקרה הטוב יכללו הערה פיקודית, ובמקרה הרע יסתיימו במניעת קידום או בהעברה לתפקיד אחר. לפי מה שהוא אמר, הם מוכנים לשקול כבר עכשיו על ויתור מוחלט, בתמורה לכך שתועבר בהשאלה לגוף הביטחוני שאלישע חבר בו״.
ההצעה הייתה הרבה פחות גרועה ממה שתיאר אפרים לעצמו מלכתחילה. מילה אחת תפסה את תשומת ליבו, והוא ראה צורך לברר את משמעותה. ״אמרת שזו תהיה העברה בהשאלה?!״ שאל בתקווה.
״כן, בהחלט!״ השיב מפקד המחוז. ״אתה צריך להבין, שאביגדור הדגיש בפניי כמה פעמים – שהוא אינו מתכוון לגרום לך להרגיש שמדובר בעונש, או משהו כזה. לא רק שאתה תוכל לחזור אחר כך למשטרה בלי שום חשש, אלא שאתה גם לא תעבוד לבד. אם הבנתי נכון את כוונתו של אביגדור, הרי שהוא מקים צוות מצומצם שיפעל במקביל לצוות החקירה של היחידה הראשית, והצוות יהיה מורכב משוטרים שנבחרו על ידי אלישע בעצמו. אני מניח שעכשיו אתה מבין, למה הייתי רגוע כל כך בתחילת שיחתנו. היה ברור לי אז, כמו שברור לי עכשיו, שאתה לא תפספס את ההזדמנות הזו״.
לראשונה מאז החלה השיחה, הרשה אפרים לעצמו לחייך חיוך משוחרר. ״את האמת אומר לך,״ הוא בחר לשתף את רגשותיו עם מפקד המחוז, ״זה נשמע מעולה, אפילו יותר מכך. רק...״ משהו הפריע לו, ונדרשו לו כמה רגעים כדי לנסח את הסיבה לחוסר הנוחות שלו. ״אני מנסה להבין, אם זה באמת כל כך מושלם – למה היה צורך להפעיל לחצים?! הרי מספיק היה שיפנו אליי ויאמרו לי שאלישע ביקש את הצטרפותי לצוות, והייתי מסכים. למה כל האיומים האלו?! מה אני מפספס כאן?!״
נראה היה שמפקד המחוז לא חשב על השאלה הזו. ״אתה יודע מה,״ הוא אמר במבוכה. ״העלית נקודה... אני מניח שהאיש ההוא – אביגדור, פשוט לא מכיר דרך אחרת של פעולה. את האמת אומר לך, ממה שהספקתי לזהות במעט שדיברתי איתו – אני יכול לומר די בוודאות, שהוא לא רגיל לבקש טובות. מן הסתם, הפיל עליו אלישע תיק שהוא לא ידע איך להתמודד איתו. יכול להיות גם, שמישהו מהמעורבים חשב – שתהיה לך בעיה לעבוד תחת אלישע, בזמן שהיחסים ביניכם עד עתה היו הפוכים לגמרי. ייתכן שזה גרם למישהו להאמין שאתה עלול לסרב להצעה, ולכן הם הכינו מראש תמריץ שיגרום לך לעשות את זה״.
לדעתו של אפרים, לא היו ההשערות של מפקד המחוז יציבות מספיק. עם זאת, הוא לא היה טיפש כל כך עד שיחשוב – ולו לרגע, לפספס את ההזדמנות. ״אתה כבר יודע מה ההחלטה שלי,״ הוא אמר. ״אני אקבל את ההצעה, למרות שלדעתי – יש כאן עדיין כמה שאלות פתוחות. אני מניח שבזמן שאהיה רשמית תחת פיקוד היחידה, תהיה לי הזדמנות לקבל תשובות על השאלות האלו, ואם לא אקבל תשובות – אני לפחות אוכל להיות קרוב מספיק כדי להבין למה לא נותנים אותן. השאלה שלי כרגע היא רק – איך זה יעבוד, טכנית?! אני צריך למלא מסמכים, או משהו כזה?! יש מישהו שאני מדבר אתו על התנאים, או שאני פשוט ממתין עד שיתנו לי הוראות?!״
המעבר החד למישור הטכני – בלבל לרגע את מפקד המחוז. ״לגבי תנאי העבודה – אני לא ממש יודע,״ הוא בחר להיטפל דווקא לפרט שולי מתוך שאלתו של אפרים. ״מה שאני כן יודע זה – שאתה צריך כרגע לעשות רק דבר אחד בלבד. אני מזכיר לך שכרגע אתה בחופשה, ולכן – אין לי מושג איפה אתה נמצא. אתה נותן לי את הפרטים של המיקום שלך, אני מעביר אותם לאביגדור, והוא כבר ימצא את הדרך להגיע אליך״.
״אוקי,״ התרצה אפרים בקלות. ״אני נמצא כרגע במלון דן, על שפת ים המלח״. בלי לרצות, הוא השפיל את מבטו, בוחן ממקומו – שבמרומי הקומה השביעית, את החוף שהיה כרגע כמעט ריק מאדם. ״אני נמצא פה לבד,״ הוא המשיך, ואז – כאילו חש שהעובדה הזו עלולה להתפרש באופן שלילי, הוא מיהר להסביר: ״פשוט... הייתי צריך קצת זמן לעצמי. למעשה, תכננתי לחשוב כאן על החקירה ולנסות לאתגר את החוקרים האחרים עם המסקנות שלי. אבל לפי מה שנראה כרגע – מסקנות, זה לא מה שאני עומד להשיג פה״.
״אמת,״ אישר מפקד המחוז בנימה של חשיבות. ״אבל אם אתה שואל אותי – יכול להיות שהרגע השגת הרבה יותר מזה״.

Reactions: אבסולוט פרימה בלרינה, חלומות ירוקים, Harmonyapro ועוד 113 משתמשים116 //