דרוש מידע אשמח למידע בנוגע למוסדות חרדיים בארה"ב ליטאים-ספרדים

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
אני לא מכירה בכלל את הקהילות החרדיות בארה"ב, אשמח למידע וסליחה על הבורות : )
שאלה כללית מאוד:
איך זה עובד מבחינת המוסדות לגבי ליטאים/ספרדים?
האם זה כמו בארץ?
במוסדות אשכנזיים יש מכסות בקבלת משפחות ספרדיות?
או שבכלל העדות השונות נמצאות באזורי מגורים שונים ומוסדות נפרדים לגמרי?
תודה רבה.

• הוסף לסימניות
באיזו איזור?
ארה"ב גדולה מאוד, ודברים כמו משתנים מאוד בין קהילות כמו ליקווד, בולטימור או מיאמי...

• הוסף לסימניות
בגדול הרבה פחות דגש על מוצא
חיידרים מעורבים ספרדי-ואשכנזי ללא ענין מכסות. זה בליטאי. יש אזורים של קהילות ספרדיות גדולות [חלאביות למשל], שיש להם מוסדות משלהם אבל בגדול הכל הטרוגני ומעורב ללא ענין ונושא של מכסות
חסידים זה אחרת.

בארה"ב גם לא ממש מרימים גבה על שידוך מעורב.....אולי זה לא קלאסי אסל בהחלט דבר שמצוי יותר מכאן

• הוסף לסימניות
בארה"ב גם לא ממש מרימים גבה על שידוך מעורב.....אולי זה לא קלאסי אסל בהחלט דבר שמצוי יותר מכאן
אכן מכירה כמה שידוכים כאלו של משפחות אמריקאיות בארץ, הופתעתי ממש עד כמה זה שונה ממה שהולך כאן..
צריך גם לציין שהספרדים שם ברובם שונים מנטלית מהספרדים בארץ.
משפט קצת מוזר, "הספרדים בארץ" כולל את כל הסגנונות וסוגי המנטליות שיש...

• הוסף לסימניות
אני לא רוצה להשבית שמחות.אבל כן לנפץ מיתוס. זה לא חכמה להגיד שבארצות הברית אין אפליה ואין מכסות
אין שום מוסד אשכנזי בארצות הברית שהספרדים עוברים שם את הארבעים אחוז(וגם לא את העשרים...) וממילא המצב (או התוצאה) הוא שאין שם אפליה.
במקומות שהספרדים הם הרוב הם הקימו מוסדות משל עצמם. (פלטבוש דיל וכו')
ביום שירשמו לבית מקרא במונסי או לליקווד חיידר מעל חמישים אחוז ספרדים ויקבלו אותם אז נוכל לדון ולהשוות כל זמן שזה לא קרה אין מקום לדון.
ובחזרה לשאלת פותחת האשכול לא יהיה בעיה כי אם תגורי במונסי ליקווד בולטימור או אפילו out of town(מחוץ לעיר) שזה כינוי לכל הקהילות מחוץ לערים הגדולות(אטלנטה טקסס לוס אנג'לס וכד') לא יהיה שום בעיה. ואם את רוצה דווקא חינוך ספרדי מסויים אז אכן כדאי לגור בדיל או בפלטבוש
זה קל לומר שאין גזענות כאשר אף פעם זה לא נבדק....וכן אני מודע לעובדה שראש ישיבה פלוני או פלמוני השתדכו עם ספרדים מדובר על שניים מתוך מאות!!(במעמד שלהם) גם בארץ יש את זה...
לפני שאתם מגיבים לי כמה נתונים: המשפחה שלי אמריקאית למדתי בישיבה בארצות הברית ואנחנו משפחה אשכנזית מכל הצדדים. ומתוך חמישה שלושה נשואים לספרדים. אני הייתי הראשון.....אז בבקשה לא לדבר איתי על גזענות אלא רק עובדות ולא פרשנות!!!

• הוסף לסימניות
השאלה שלי היא פשוטה- אם בארה"ב לספרדים יש מוסדות מהשורה הראשונה (אין לי שמץ של מושג מה הולך שם, רק שואלת אם זה כמו בארץ שהאליטות הולכים למוסדות אשכנזים או לא) ולכן הספרדים מעדיפים לשלוח את הילדים שלהם למוסדות ספרדים- למה זה הפליה?
תגידו מישהו ספר פעם אם יש X אחוזים של חסידיות בוולף? לא! למה? כי החסידיות לא רוצות ללמוד בוולף עפ"י רוב מהסיבה הפשוטה שיש סמינרים חסידיים מעולים והן מעדיפות ללמוד בהם.
אם המצב בארה"ב לגבי ספרדים דומה למצב בארץ לגבי חסידים- זה לא משנה אחוז הספרדים במוסדות.

• הוסף לסימניות
השאלה שלי היא פשוטה- אם בארה"ב לספרדים יש מוסדות מהשורה הראשונה (אין לי שמץ של מושג מה הולך שם, רק שואלת אם זה כמו בארץ שהאליטות הולכים למוסדות אשכנזים או לא) ולכן הספרדים מעדיפים לשלוח את הילדים שלהם למוסדות ספרדים- למה זה הפליה?
תגידו מישהו ספר פעם אם יש X אחוזים של חסידיות בוולף? לא! למה? כי החסידיות לא רוצות ללמוד בוולף עפ"י רוב מהסיבה הפשוטה שיש סמינרים חסידיים מעולים והן מעדיפות ללמוד בהם.
אם המצב בארה"ב לגבי ספרדים דומה למצב בארץ לגבי חסידים- זה לא משנה אחוז הספרדים במוסדות.
א. זה משנה כי אין לנו דרך לדעת האם הם אכן מכילים או שאכן יש שם אחוזים רק הם לא נזקקים לזה, כי זה לא בא למעשה(לגבי הדוגמא של וולף אז אכן אין לי דרך לדעת האם חסידים רצויים עד אחוז מסויים ואז זה גזענות)
ב. כתשובה ישירה כל האליטה הספרדית בארצות הברית שולחת למוסדות אשכנזיים. מלבד אלו שגרים במקומות שציינתי וגם זה בישיבות וכד' שולחים לאשכנזים.
ג. אני חושב שזה חלק מהויכוח שמתנהל בנושא מהי גזענות האם גזענות משמעה שלילה מוחלטת שזה אומר אי קבלה בכלל ורק זוהי גזענות. או שאם מקבלים עד אחוז מסויים זה כבר לא גזענות. או שעצם זה שפלוני לא התקבל בגלל שהוא מגיע ממגזר מסויים זה כבר גזענות(גם אם יש תשעים אחוז מהסגנון שלו במוסד. עצם זה שהוא לא התקבל והמקביל שלו בגיל ובהתאמה התקבל זה כבר גזענות לרוב השיטות....אגב אתם לא צריכים לקחת את זה לאשכנזים ספרדים ידעתם שבקול תורה יש מכסה מסויימת של צ'אלמערים? ולאחר כמות מסויימת לא יקבלו יותר? ומה במוסד ספרדי שיש לו חמישים אחוז אתיופים? זה שהוא לא מקבל יותר זאת גזענות? לשיטה הראשונה לא לשיטה השנייה כן. אם אנחנו הולכים כהשיטה השנייה.
קראתי שוב את הדברים אם המצב הוא שאת טוענת שהספרדים בארה"ב הם רוב ולכן הם שולחים למוסדות ספרדיים וממילא אין אפליה. הלא זהו המצב שהיו רוצים שיהיה גם בארץ(אלא שזה לא המצב לא כאן ולא שם....)

• הוסף לסימניות
א. זה משנה כי אין לנו דרך לדעת האם הם אכן מכילים או שאכן יש שם אחוזים רק הם לא נזקקים לזה, כי זה לא בא למעשה(לגבי הדוגמא של וולף אז אכן אין לי דרך לדעת האם חסידים רצויים עד אחוז מסויים ואז זה גזענות)
ב. כתשובה ישירה כל האליטה הספרדית בארצות הברית שולחת למוסדות אשכנזיים. מלבד אלו שגרים במקומות שציינתי וגם זה בישיבות וכד' שולחים לאשכנזים.
ג. אני חושב שזה חלק מהויכוח שמתנהל בנושא מהי גזענות האם גזענות משמעה שלילה מוחלטת שזה אומר אי קבלה בכלל ורק זוהי גזענות. או שאם מקבלים עד אחוז מסויים זה כבר לא גזענות. או שעצם זה שפלוני לא התקבל בגלל שהוא מגיע ממגזר מסויים זה כבר גזענות(גם אם יש תשעים אחוז מהסגנון שלו במוסד. עצם זה שהוא לא התקבל והמקביל שלו בגיל ובהתאמה התקבל זה כבר גזענות לרוב השיטות....אגב אתם לא צריכים לקחת את זה לאשכנזים ספרדים ידעתם שבקול תורה יש מכסה מסויימת של צ'אלמערים? ולאחר כמות מסויימת לא יקבלו יותר? ומה במוסד ספרדי שיש לו חמישים אחוז אתיופים? זה שהוא לא מקבל יותר זאת גזענות? לשיטה הראשונה לא לשיטה השנייה כן. אם אנחנו הולכים כהשיטה השנייה.
קראתי שוב את הדברים אם המצב הוא שאת טוענת שהספרדים בארה"ב הם רוב ולכן הם שולחים למוסדות ספרדיים וממילא אין אפליה. הלא זהו המצב שהיו רוצים שיהיה גם בארץ(אלא שזה לא המצב לא כאן ולא שם....)
זה מה שאמרתי? אמרתי שאין לי ושג מה המצב, וכל מה שאני אומרת זה להפריד בין גזענות להליכה למוסדות אחרים מרצון.
אגב לגבי רוב ספרדים- לא ידעתי שבבני ברק יש רוב חסידי. מאיפה בדיוק הבנת שאמרתי שיש שם רוב ספרדי? אגב לגבי ארה"ב אני באמת לא יודעת, מן הסתם תלוי אזור, אבל בבני ברק החסידים הם מיעוט הרבה יותר מיעוטי מהספרדים.

• הוסף לסימניות
זה מה שאמרתי? אמרתי שאין לי ושג מה המצב, וכל מה שאני אומרת זה להפריד בין גזענות להליכה למוסדות אחרים מרצון.
אגב לגבי רוב ספרדים- לא ידעתי שבבני ברק יש רוב חסידי. מאיפה בדיוק הבנת שאמרתי שיש שם רוב ספרדי? אגב לגבי ארה"ב אני באמת לא יודעת, מן הסתם תלוי אזור, אבל בבני ברק החסידים הם מיעוט הרבה יותר מיעוטי מהספרדים.
אני רואה שגם אני לא הובנתי. לא אמרתי שיש רוב חסידי או ספרדי כוונתי שאם הולכים מרצון אין לנו דרך לבדוק גזענות.

• הוסף לסימניות
אוקי לא התכווני שהאשכול יסטה לכיוון הזה
שאלתי את השאלה באמת מתמימות ומרצון להבין איך זה עובד שם

אבל אם כבר, לגבי כל המגיבים שלא מדובר בגזענות אלא בהבדלי מנטליות וכדו' אז הנקודה לדעתי היא פה
שבארץ קודם כל מסתכלים על העדה שלך, ולפי זה בודקים איך כל הסטיגמות מתלבשות עלייך
הכל עובד עם דעות קדומות, בלי קשר למי הבן אדם עצמו!
ודאי שיש סיבה לדבר, בסוף לארץ הזו עלו יהודים מכל מדינות העולם אחרי 2000 שנה של ריחוק, ודאי שזה יצר הרבה פערים והבדלים, אבל היי, זה לא מצב היום!
היום נולדים ילדים באותו בניין, מדברם את אותה שפה, לומדים באתם הגנים ובתי הספר וכו' (וחלקם גם הוריהם למדו יחד באותה ישיבה/סמינר וכו')
והשאלה מאיפה הסבא רבה עלה לארץ פחות רלוונטית, מסכימים?

ההשוואה לחסידים ולהיבדלות שלהם אף פעם לא הייתה לי ברורה, חסידים הם קבוצות נפרדות מבחינה אידיאולוגית, הדגש שלהם הוא על ערכים שונים ותפיסת העולם שלהם היא שונה.

• הוסף לסימניות
אבל אם כבר, לגבי כל המגיבים שלא מדובר בגזענות אלא בהבדלי מנטליות וכדו' אז הנקודה לדעתי היא פה
שבארץ קודם כל מסתכלים על העדה שלך, ולפי זה בודקים איך כל הסטיגמות מתלבשות עלייך
הכל עובד עם דעות קדומות, בלי קשר למי הבן אדם עצמו!
אמת
ודאי שיש סיבה לדבר, בסוף לארץ הזו עלו יהודים מכל מדינות העולם אחרי 2000 שנה של ריחוק, ודאי שזה יצר הרבה פערים והבדלים, אבל היי, זה לא מצב היום!
זה לא נכון
אחרי השואה יהודים נסעו לארה"ב ולישראל כמעט אותו הדבר
היום נולדים ילדים באותו בניין, מדברם את אותה שפה, לומדים באתם הגנים ובתי הספר וכו' (וחלקם גם הוריהם למדו יחד באותה ישיבה/סמינר וכו')
והשאלה מאיפה הסבא רבה עלה לארץ פחות רלוונטית,
עד גיל ישיבה/תיכון/סמינר זה נכון
לא, כי בגיל הבוגר זה הרבה יותר מורגש.
מה גם שיש תנועה עולמית (גם בארהב) של חזרה לשורשים
גם משפחות אולטרה מודרניות שמשודכות בערבוב ספרדי/אשכנזי שולחת את הילדים ללמוד את המסורת שהייתה בבית סבא

• הוסף לסימניות
בקריאה שטחית וסטיגמטית קל לקרוא לנכתב כאן גזענות
לפעמים זה באוטומט כשמדובר על ספרדים ואשכנזים אז מיד הולכים למחוזות הללו
בקריאה מעמיקה יותר, לעניות דעתי, הכותב העלה כאן נקודות חשובות ואמיתיות
ולכן למרות הסחף של חלק מהקוראים, לא אמנע מלהסכים עם המשקיף נכוחה.
אכן זה לא גזענות, זה גרוע מכך
חוסר היכולת להכיל את השונה (גם אם הוא חסיד ויז'ניץ בדוגמא שלו)
וכמו שכבר כתבו פה, זו תפיסה כזו של "כל מה ששונה ממני מאיים עלי"

• הוסף לסימניות
באתי מבית וחינוך חרדי ממש לא חסידי והתחתנתי עם חסיד ישראלי ב"ה. (לא חיפשתי חסידות אבל את בעלי כן)
חמותי שאלה אותי האם אשכנזים בארה"ב מתחתנים עם ספרדים. היא לא האמינה לי כשאמרתי שזה דומה לנישואים בין ליטאי וחסיד.
האמת היא שנראה לי שיש יותר נישואים של ספרדים-אשכנזים מליטאים-חסידים.
מה שכן יש שם זה "SEFARDIC PRIDE"
הרבה קהילות ספרדיות רואים את עצמם שוים "יותר" מהאשכנזים.
במיוחד בדיל-פלטבוש וכדו

• הוסף לסימניות
בעיני ספרדי ששולח למוסדות אשכנזיים זה סוג של גזענות כנגד אחיו בני עדתו
מה הוא אומר בעצם? ספרדים הם נחותים ולא איכותיים ואני מעדיף חברה אשכנזית.
תחשבו על זה, זה הרי בדיוק מה שהאשכנזי מואשם.

• הוסף לסימניות
משפחות ספרדיות טובות שהאבא ישיבישער והמשפחה טובה ובני תורה הילדים מתקבלים גם מבלי לשנות את השם
אכן יש מוסדות שלא עושים מזה עניין
אני מדבר על מקומות שכן עושים

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה