קורונה אתגר!!! לגברים (לא רק...): תשובות לקושית הבית יוסף על חנוכה, לאור הקורונה

• הוסף לסימניות
וזה לא נכון????

• הוסף לסימניות
נר השמש המכונה בקיצור הַשַּׁמָּשׁ, הוא נר נוסף המודלק בחנוכייה, מלבד הנרות המודלקים לשם נרות חנוכה. בניגוד ליתר הנרות האסורים בשימוש עקב קדושתם, מותר השמש בשימוש ונחשב לנר חולין, ומכאן נגזר שמו - 'שמש'.

בבית המקדש לנר המערבי היה קדושה לא פחות משאר הנרות
עשיתי עבודה עמוקה יותר בשבת...
מסתבר שאותו מקור ממנו למדתי את העניין הזה התברר ככל הנראה כמוטעה.(עדיין לא בטוחה ב100%) אבל עדיין זה רק ממחיש כמה צריך לבדוק כל ספר או חוברת הייטב לפני שלומדים ממנו משהו.
בכ''א העניין נשאר אותו עניין.
כוונתי היתה שזה שהשלהבת היתה מוטה לצדו של הנר המערבי, זה לא בהכרח ניסי,
אלא שמבנה הנר עצמו היתה שהפתילה שלו תיהיה לכיוון הנר המערבי.
ממש לא.
זה היה אחד מהניסים היודעים יותר שהיו בבית המקדש.

• הוסף לסימניות
ממש לא.
זה היה אחד מהניסים היודעים יותר שהיו בבית המקדש.
כמדומני את טועה בזה.
ציטוט מרש"י פרשת תרומה פרק כ"ה פסוק ל"ז:
"עשה ששת הנרות שבראשי הקנים היוצאים מצדיה מוסבים כלפי האמצעי כדי שיהיו הנרות כשתדליקם
מאירים אל עבר פניה מוסב אורם אל צד פני הקנה האמצעי שהוא גוף המנורה"

אולי יש עוד דעות בזה.

• הוסף לסימניות
כמדומני את טועה בזה.
ציטוט מרש"י פרשת תרומה פרק כ"ה פסוק ל"ז:
"עשה ששת הנרות שבראשי הקנים היוצאים מצדיה מוסבים כלפי האמצעי כדי שיהיו הנרות כשתדליקם
מאירים אל עבר פניה מוסב אורם אל צד פני הקנה האמצעי שהוא גוף המנורה"

אולי יש עוד דעות בזה.
כן.
אין לי כרגע אפשרות לבדוק אבל אם אני לא טועה המקור הוא-
הקדמה לספר הישר.
פירוש על פרשת בעלותך.
אין לי כרגע את הספרים לבדוק אם זה חשוב לך אשלח לך באישי בהמשך בלנ''ד.

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
רענון:
ידועה קושיית הבית יוסף על חנוכה
למה חוגגים שמונה ימים, הלא הנס היה רק שבעה ימים, כי ליום אחד היה מספיק שמן.
ורבו התירוצים על זה.

באתגר זה נשמח לשמוע תירוצים, רק על פי הקורונה.

רעיונות, הלכות, תובנות, מחשבות, על פי דברים שהתחדשו בקורונה.

כידוע, הקורונה הביא הרבה תובנות מענייניות, בכל מיני נושאים ודברים. נשמח לרתום אותה גם לאתגר זה.

הציבור הקדוש מתבקש להבריק:) תשובות ולהעלותם לאשכול. תודה

• הוסף לסימניות
יש לי תשובה מחודשת לשאלת הבית יוסף:
הבית יוסף שאל למה חוגגים 8 ימים, והרי הנס הוא רק 7 ימים?
והתשובה שלי היא: כי יש הלכה שאסור להחזיק בבית מנורה בעלת 7 קנים, כי זה דומה למנורה בבית המקדש, וזה אינו משנה באיזו צורה יש 7 נרות.
ולפי זה אפשר לומר: שקבעו את חנוכה ל8 ימים, וחוגגים 8 ימים, ומדליקים נרות 8 ימים, כי אם היו חוגגים רק 7 ימים, אנשים היו עברים על ההלכה שאסור להחזיק בבית מנורה בעלת 7 נרות.

• הוסף לסימניות
אפשר לומר בפשטות שהסתדרות המורים דרשה את זה כי הם עובדים מאוד קשה וזהו אין מה לעשות

• הוסף לסימניות
והתשובה שלי היא: כי יש הלכה שאסור להחזיק בבית מנורה בעלת 7 קנים, כי זה דומה למנורה בבית המקדש, וזה אינו משנה באיזו צורה יש 7 נרות.
ולפי זה אפשר לומר: שקבעו את חנוכה ל8 ימים, וחוגגים 8 ימים, ומדליקים נרות 8 ימים, כי אם היו חוגגים רק 7 ימים, אנשים היו עברים על ההלכה שאסור להחזיק בבית מנורה בעלת 7 נרות.
התשובה הזאת מובאת בשו"ת "שואל ומשיב" סי' ע"א.

ברוך שכוונת!

• הוסף לסימניות
כידוע, הקורונה הביא הרבה תובנות מענייניות, בכל מיני נושאים ודברים. נשמח לרתום אותה גם לאתגר זה.
@ר.א. אולי כעת נעבור ליישב את קושיית הב"י ע"פ חיסול מוחסן פחריז'אדה.....? ;)

• הוסף לסימניות
התשובה הזאת מובאת בשו"ת "שואל ומשיב" סי' ע"א.

ברוך שכוונת!
אך לכאורה בבית המקדש היה של שבעה קנים ותו לא, ואילו היינו חוגגים שבעת ימים היו לנו מנורה של שמונת קנים שכן אנו נצרכים לשמש ?
לתשומת לבך כיום יש לנו מנורה של תשעה קנים.

• הוסף לסימניות
אך לכאורה בבית המקדש היה של שבעה קנים ותו לא, ואילו היינו חוגגים שבעת ימים היו לנו מנורה של שמונת קנים שכן אנו נצרכים לשמש ?
ואני עומד ומתפלא: אם התירוץ כ"כ פשוט.. א"כ יש לתמוה מה היתה ה"הוה אמינא" של הבית יוסף..?

תשובה אחד עולה לשניהם.

כי בחז"ל אין כל איזכור איך אמור להיראות צורת המנורה. ואדרבה אם תתבונן בתמונות של המנורות העתיקות הן היו בתבנית משטח ישר מה שמכונה כיום "חנוכייה".
אלא המובן הוא שזה כמין חשש שלא יבואו להיכשל. ודאתינן להכי זה הטעם שה'שמש' לא מציל מן האיסור כיון שיש שעושים את זה בנפרד והם עלולים לעבור על זה..

ואין משיבין על הדרוש.!

• הוסף לסימניות
תשובה נפלאה שקיבלתי מהרב ז.ש:

ב]
כולנו זכורים את החזרה המשמחת והמרגשת לבתי הכנסת. ובקצרה נזכיר ג' תחושות שאפפו את הציבור, תחושות שהתחדשו דווקא כעת לאור תקופת ההימנעות מההתכנסות בבית הכנסת.

א' שמחה עצומה להתפלל בבית הכנסת. ב' כמה יש להודות על כל פעם שזוכים להתפלל בבית כנסת. ג' חשבון הנפש 'מה זאת עשה אלוקים לנו' ומכח זה חיזוק בכבוד ביהכ''נ.

ומכאן לקושיית הב''י. אחר שנמנעה עבודת ביהמ''ק והדלקת המנורה ע''י היוונים [וכתב הב''ח שבא להם זאת על אשר התרשלו בעבודה]. י''ל שהשמחה וההודאה של היום הראשון באה על:

א – שמחת ההתחדשות של קיום הדלקת המנורה.

ב – נתנו אל ליבם כמה יש להודות על כל אפשרות לקיים את הדלקת המנורה ושאר עבודת המקדש.

ג – נתנו אל ליבם להתחזק בעבודה [עיי''ש בב''ח] ועשו שמחה על כך.

(כל אחד מאלו הדברים מהווה תירוץ לעצמו)

תירוץ נפלא!!

אשמח בתירוצים נוספים בכיוון ובדרך הנ"ל.

• הוסף לסימניות
לא הבנתי מה הקשר
זה אתגר שמתאים לפורים - לא לחנוכה.
וכמו שרואים כאן זה פתח לליצנות ודברי הבל

• הוסף לסימניות
לא הבנתי מה הקשר
זה אתגר שמתאים לפורים - לא לחנוכה.
וכמו שרואים כאן זה פתח לליצנות ודברי הבל

לכן אני מכוון את כולם לתשובות ראויות, מעלה תשובות טובות, ונותן לייק שלילי:mad: לכל מי שסוטה ממטרת האשכול, ומעלה בדיחות, דיונים וכל מה שלא קשור ורלוונטי ישירות לנושא.

אשמח מאד מתשובות ענייניות, יפות, מחודשות, כאלו שמכניסים את הראש לדברים חכמים יותר...
תודה!

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
אבל השמש הוא לא חיוב גמור, ואדם עם חנוכיה של 8 נרות + שמש, וייפול לו מקום לשמש, הוא לא יטרח כדי תקן את זה, נכון?
ולכן לא חוגגים חנוכה ומדליקים נרות רק 7 ימים - כי חוששים שמא השמש ייפול, האדם יעבור על איסור, כי אסור לאדם להחזיק בבית מנורה בעלת 7 קנים

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה