בעקבות המדדים הגבוהים בארץ ובארה"ב - הריבית תמשיך לזנק ומחירי הנדלן יירדו בחדות

• הוסף לסימניות
אני גם הייתי מעדיפה, אבל לא רואה סיכוי לירידה דרמטית מידי לטווח הארוך.
במקסימום ירידה של 20 אחוז שלאחריה המחירים יחזרו לעלות.
מסכים שהמחירים תמיד עולים לאורך זמן וגם יעד האינפלציה הבריא של בנק ישראל הוא בין 1% ל-3% בשנה.

כך שלא פתחתי שורט על מחירי הדירות, אך מאידך נראה לי ששווה להמתין בשנים הקרובות, בפרט אם מדובר במשקיעים שיכולים לשים את הכסף בקרן כספית עם 4% תשואה שנתית ללא סיכון.
מאידך, רוכשי דירה ראשונה שממילא משלמים על שכירות, ייתכן שגם בירידת מחירים של עד 10% יהיה שווה להם עדיין לקנות דירה.

• הוסף לסימניות
זה אותם יודעי דבר שצפו שהריבית תישאר אפסית בשנת 2022 ו-2023 (רמז: מדובר בבנקים המרכזיים בעולם-המומחים הכי גדולים שחשבו כך וטעו). אז כל הערכות המומחים שוות לפח.
המומחים לדעתך נביאים שאמורים לזהות תרחישים של מלחמות עולם כמו אוקרייאנה וכו??

האם לדעתך הערכות של חובבי פרוג טובים יותר מכל המומחים?

• הוסף לסימניות
המומחים לדעתך נביאים שאמורים לזהות תרחישים של מלחמות עולם כמו אוקרייאנה וכו??

האם לדעתך הערכות של חובבי פרוג טובים יותר מכל המומחים?
המומחים לא אמורים לצפות מלחמה. אבל האינפלציה נגרמה גם בשל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, אך לטעמי סיבה לא פחותה מכך, היא בגלל כמות הדפסות הכסף הרבות על ידי בנקים מרכזיים בעולם, כמו למשל הפדרל ריזרב, שגרמו לכמות כסף רבה וזה גרם; לאינפלציה ואת זה המומחים כן יכלו לצפות.

הערכות של גולשי פרוג טובות יותר או פחות?

אני לא נוהג לחלק ציונים לאיש, אבל כאשר אני רואה פה יזמי נדל"ן שמתהדרים בניק נדל"ני וכותבים לצד אחד בצורה נחרצת, אני כלל לא מייחס משקל לדעתם.
מה יהיה? שאלה טובה. ימים יגידו ונבואה ניתנה... :)

אבל אני פעם לא מזלזל בדעה כאשר היא מנומקת היטב ולא מגיעה מפוזיציה.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
לא דיברתי על הנאסד"ק.

אבל יש הרבה חברות טכנולוגיות שירדו כך. למשל טסלה ירדה 50% מהשיא. אמזון ירדה 45% מהשיא. זום כנ"ל ועוד ועוד ועוד.
חברות צמיחה זה משהו אחר לגמרי
ולהשוות את זה לדיור זה ממש בדיחה בעייני
זהו שהמוכרים לא יכולים לשבת על הגדר, כאשר גם בדירות חדשות של קבלנים, הקבלן ממונף והוא משלם ריבית שנתית של 10-15% אז הוא יעדיף להוריד את המחיר ב-5-8% מאשר לשלם את הריבית הזו לבנק.
גם מוכרי יד 2 שלחוצים ו"אין כלב בשוק" מורידים את המחירים.
ושוב, הכל פה פסיכולוגי, ברגע שתתחיל ירידת מחירים של מעל 5% היא תמשיך ותתגלגל לירידה דו ספרתית.
תלוי איזה מוכרים יש מוכרים יד 1 ---שרוצים להחזיק בבעלותם דירה
אלו מוכרים שקנו את הדירה במחירים הזולים ולא היקרים של סוף 2022

אלו מוכרים שהמשכנתאות שלהם קטנים והם יכולים לספוג את התוספת של הרביית

עיקר אלו שמתקשים זה אלו שרכשו ממש לא מזמן

משקיעים ככלל הרבה יותר קשה להם למכור לפני השנה וחצי (בהחנה שאין להם דירה נוספת)

רק המשקיעים שקנו יחסית בסוף 22
ויש להם דירה נוספת
והם חנקו את עצמם עד הסוף

הם אלו שלחוצים

והם יחסית מעט מאוד מהשוק
אני לא יושב על שום גדר, מאחר ויש לידירה בבעלותי משנת 2008 - ללא משכנתא.

אכן, טעיתי שלא קניתי בשנים האחרונות דירות להשקעה, בבית שמש, בחריש ובפרדס כץ, אבל יש מחזוריות בשוק ומי שיש לו סבלנות - ירוויח.
אז האם כמו שטעית אז ייתכן שתטעה גם עכשיו?
אני פשוט מעדיף שמחירי הדירות יירדו, כדי שהילדים של כולנו יוכלו לקנות דירות במחיר סביר ולא הזוי.
זה נכון מאוד
רק שתדע שמי שמשקיע בדירה
הוא עושה את זה בדיוק מאותה הסיבה
שהוא רוצה שלילדים שלו יהיו דירות

ומכיוון שהוא לא מאמין לתרחישים שלך שכבר מפופמים שנים על גבי שנים
הוא ממשיך להשקיע

*דעתי שכדאי לחכות עוד כמה חודשים לפני שהשוק יחזור למסלולו
ואז להשקיע

• הוסף לסימניות
חברות צמיחה זה משהו אחר לגמרי
ולהשוות את זה לדיור זה ממש בדיחה בעייני
בדיחה בדיחה אך כך בדיוק עובדת הכלכלה והפסיכולוגיה.
מסכים שהתהליכים בשוק הנדל"ן איטיים בהרבה משוק ההון והבורסה וזה מובן גם למה.
תלוי איזה מוכרים יש מוכרים יד 1 ---שרוצים להחזיק בבעלותם דירה
אלו מוכרים שקנו את הדירה במחירים הזולים ולא היקרים של סוף 2022

אלו מוכרים שהמשכנתאות שלהם קטנים והם יכולים לספוג את התוספת של הרביית

עיקר אלו שמתקשים זה אלו שרכשו ממש לא מזמן

משקיעים ככלל הרבה יותר קשה להם למכור לפני השנה וחצי (בהחנה שאין להם דירה נוספת)

רק המשקיעים שקנו יחסית בסוף 22
ויש להם דירה נוספת
והם חנקו את עצמם עד הסוף

הם אלו שלחוצים

והם יחסית מעט מאוד מהשוק
זה לא רלוונטי. ברגע שיש ירידת מחירים היא משפיעה על כולם. גם על מי שרכש דירה בשנת 1948 :)

אז האם כמו שטעית אז ייתכן שתטעה גם עכשיו?

זה נכון מאוד
רק שתדע שמי שמשקיע בדירה
הוא עושה את זה בדיוק מאותה הסיבה
שהוא רוצה שלילדים שלו יהיו דירות

ומכיוון שהוא לא מאמין לתרחישים שלך שכבר מפופמים שנים על גבי שנים
הוא ממשיך להשקיע
ולכן כתבתי שהכל תלוי בירידות והכל זה פסיכולוגי, אבל יש כעת בסיס חזק לירידות בנדל"ן בשל כל הנתונים שהזכרתי בהודעתי הארוכה.

נניח ומחיר דירת 3 חדרים בבני ברק ירד בכ-15% ממחיר של 2,000,000 למחיר של 1,700,000 בעוד שנתיים. מדובר בירידה של 300,000 ש"ח ולדעתי זו ירידה שסביר להניח שתקרה ולכן דעתי שכדאי לחכות.

כך דוגמה יותר קיצונית, דירת פנטהאוז בבני ברק עולה כיום בסביבות 4,000,000 ואני מעריך בזהירות שמחירי דירות הפנטהאוז ירד הכי הרבה, מאחר והם הכי עלו בגלל הקורונה שאנשים רצו דירות גדולות עם מרפסות פתוחות, אז אני שדירות הפנטהאוז ירד בכ-20%, פה כבר מדובר בירידה של 800,000 ש"ח ולכן דעתי שגם משפרי דיור שיחכו.

זו דעתי וכאמור, הכל תלוי באינפלציה ובריבית ובאפקט הפסיכולוגי של השפעת ירידת מחירי הדירות.

*דעתי שכדאי לחכות עוד כמה חודשים לפני שהשוק יחזור למסלולו
ואז להשקיע

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
@גולש בנט
רק כדי להבין את דעתך באופן פרקטי

מתי נראה את ההתרחשויות האלה קורות?
עוד 3 חודשים
חצי שנה
שנה?
מעריך שעד סוף שנת 2023 ובמידה והריבית תמשיך לעלות - נראה ירידות של כ-5%- עד 10%.

ככל וזה יקרה והריבית תישאר גבוהה גם בתחילת 2024 - נראה ירידה דומה של מחירי הנדל"ן גם בשנת 2024.

• הוסף לסימניות
יש מס!
ויש אלטרנטיבות יותר טובות
בלי קשר לנדלן
מס ראלי - תשלום המס על הרווח הינו רק על הרווח מעל לגובה האינפלציה. כלומר אם האינפלציה 2% והתשואה השנתית היא 2% - המשקיע בקרן פטור ממס. בפקדון המשקיע משלם 15% נומינלי על הרווח בכל מקרה.

לגבי אלטרנטיבות טובות יותר, אשמח לשמוע.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה