האם יש מנהג מיוחד בליל הסדר, לבני עדות המזרח?

• הוסף לסימניות
לאחר הא לחמא עניה (או לפני? לא זוכרת), עורך הסדר מסובב את קערת הסדר מעל ראשי המסובים ושרים: "בהבבלו יצאנו ממצרים הא לחמא עניה בני חורין..." וכשיש המון מסובין זה לוקח קצת המון זמן... אצלנו המציאו מנגינות מיוחדות למשפט... אשה בהריון מקבלת פעמיים סיבובים על הראש.
ועוד מנהג, רק אצל סבתא שלי... שופכים על רגלי הרווקות את היין ששפכו לקערה בעשרת המכות.

-

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י תדמית;1238660:
העליתי לך את החד גדיא בערבית (זה ערבית מעוברתת, מקווה שלא תשברי ת'שיניים...).
תיהני...
זה לקוח מתוך הספר ויגד משה-הגדה של פסח של הרב משה פינטו.

ממש תודה! בפרט שסרקת לי במיוחד...

יש אולי אפשרות למצוא את זה כקובץ מוקלד...?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שיר770;1238673:
ועוד מנהג, רק אצל סבתא שלי... שופכים על רגלי הרווקות את היין ששפכו לקערה בעשרת המכות. -

מה??:eek:
אצלנו שופכים אצל מי שרוצים לסגור איתו חשבונות.... וכמה שיותר רחוק מהבית. כאילו פחד מוות..

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י pinati;1238683:
מה??:eek:
אצלנו שופכים אצל מי שרוצים לסגור איתו חשבונות.... וכמה שיותר רחוק מהבית. כאילו פחד מוות..

:D:):D:)
גם אני הופתעתי שאצל האשכנזים זה סימן לא טוב...
אצל סבתא שלי זה רק מלכלך את הגרביים של הרווקות... :) (אבל לא רק אצלה, זה מנהג לדעתי אצל כל יוצאי מרקש, כי בתוך המרוקאים יש המון זרמים שונים)

• הוסף לסימניות
מעניין!
יש לי חברה טובה שבעלה תוניסאי
יש להם בגד מיוחד, -חלוק-גלימה כזו לבנה עם שוליים מוזהבים (לא ג'לביה, משהו די רחב, עם שרוולים קצרים ומאוד רחבים), שתופרים לכל בני המשפחה, גם לילדים, ואת זה הם לובשים כל ליל הסדר

• הוסף לסימניות
אצלנו ב"דיינו" מניפים את השולחן...

וכמו שהזכירו כאן, יש מנהג להלקות איש את רעהו עם בצל ירוק....

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שיר770;1238673:
לאחר הא לחמא עניה (או לפני? לא זוכרת), עורך הסדר מסובב את קערת הסדר מעל ראשי המסובים ושרים: "בהבבלו יצאנו ממצרים הא לחמא עניה בני חורין..." וכשיש המון מסובין זה לוקח קצת המון זמן... אצלנו המציאו מנגינות מיוחדות למשפט... אשה בהריון מקבלת פעמיים סיבובים על הראש.
ועוד מנהג, רק אצל סבתא שלי... שופכים על רגלי הרווקות את היין ששפכו לקערה בעשרת המכות.

-

המילים המדוייקות הן: בבהילו יצאנו ממצרים. השתא הכא עבדי לשנה הבאה בני חורין

• הוסף לסימניות
אצל המרוקאים אין כמעט מנהג מכל מה שהוזכר כאן על התחפושת של המצרים וכל השאר.
רק שמסובבים את הקערה מעל הראש.

חוץ מזה, הכל רגיל לגמרי.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י shiran a;1238821:
המילים המדוייקות הן: בבהילו יצאנו ממצרים. השתא הכא עבדי לשנה הבאה בני חורין

אצלנו אומרים: אתמול היינו עבדים, היום בני חורין, היום כאן, לשנה הבאה בארעא דישראל בני חורין

• הוסף לסימניות
תפסתי טרמפ.
אצל מי אומרים את הקידוש כל המשפחה ביחד, ואצל מי רק עורך הסדר מקדש?
(תנו בבקשה גם עדה)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גלבוע;1238914:
תפסתי טרמפ.
(תנו בבקשה גם עדה)

רק העורך מקדש.
מרוקאים.

• הוסף לסימניות
בסידור הבן איש חי כתוב לשפוך לאיבוד את היין של 10 המכות (וצריך להזהר שלא ישפך ממנו, כי יש עליו כמו רוח רעה), ונותנים לרווק/ה שיעשו את זה כסגולה שעד שנה הבאה יתחתנו.
אצל אמא שלי (אפגניסטן) מלקים זה את זה ב"דיינו" עם בצל ירוק.
ואמא שלי שומרת חתיכה קטנה של האפיקומן כסגולה לשמירה על הבית מגנבים וכו', וכל שנה היא מחליפה אותה. (ואגב, בלי עין הרע מעולם לא היה לה גנב למרות שהיא בקומה נמוכה בבית ללא סורגים, שגם מאוד קל לטפס אליו מבחוץ.)
אגב, המנהגים האלה, ועוד רבים אחרים, נמצאים במחזור של פסח בן איש חי בסוף, עם פירוט על כל עדה ועדה. מומלץ לקרוא!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גלבוע;1238914:
תפסתי טרמפ.
(תנו בבקשה גם עדה)

דווקא אשכנזים... אנחנו משפחה ירושלמית, כשכל ראש משפחה גם אשתו ובנותיו עושות יחד איתו (בשקט כמובן...). הגברים והבנים עושים כל אחד לבד.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רחלים;1238615:
גם בעדות המזרח יש עדות וכל אחת והמנהגים שלה,
אצלינו- אוכלים מאכלים שהם רק של פסח.
הביצה הקשה של הקערה מטוגנת, דביך- מאכל של בשר כבש.
הסדר של הקערה שונה,
לא גונבים את האפיקומן- אלא האבא מחביא בבית ומי שמוצא מקבל פרס.
צורת הישיבה, כמו כולם אין צורות שונות להסבה.
השירים רגילים חוץ מחד גדיא ששרים אותו גם בערבית וואחג'די וואחג'די, איסטרא לי בבא בז'וזו פלוש (משהו כזה יכול להיות שאני לא מדייקת, זה ניסיון להזכר מה המילים)

וואחד גְ'די וואחד ג'די לישְׁרא לי בבא בז'וז' פלוש .

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י pinati;1238651:
אה עוד משו..

קערת הסדר היא בד"כ לא תהיה של האחים חדד, אלא סלסילת קש ענקית.

שאותה גם מעבירים בין כל המסובין מעל הראש..

מנהג ג'רבא

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שריתאליז;1239078:
וואחד גְ'די וואחד ג'די לישְׁרא לי בבא בז'וז' פלוש .

יותר מדוייק:
וואחד ג'די וואחד ג'די דישרא לי באבא בזוז פלוש וואחד ג'די וואחד ג'די.

(רוצים גם את ההמשך???... הבת שלי בת שנתיים שרה את זה (רק את זה) כמו שפת אם...חח)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה