אכתוב על רעיון שאם הוא יצליח זה ישנה את שוק הנדלן הירושלמי מקצה אל קצה,
ואם לא יצליח לפחות יהיה מעניין.
לפני קרוב לעשור היה נסיון של אחד מהחכי"ם שמכהן גם היום יחד איתי ועם האדריכל הבכיר מת"א מר אלי פירשט ז"ל
לקדם רעיון שמאפשר בניית מגדלי מגורים לחרדים:
- ללא צורך במעליות שבת.
- פותר את בעיות הסוכה.
- פותר את הצורך בהקצאת שטחי ענק למבני ציבור וגינות משחקים.
- פותר את בעית עלויות התחזוק הגבוהות במגדלים.
- שומר על אופי השכונה.
לא נשמע לכם אפשרי...
אני מבין, הסיפור הוא:
היה לי רעיון ראשוני שאיתו פניתי לאותו ח"כ, שמאוד נהנה מהיצרתיות ואמר שהאדריכל הנ"ל מקדם רעיון דומה, הוא קישר ביני לבין האדריכל, נפגשנו כמה פעמים הוא הביא את המקצועיות, ואני את ההיכרות עם מערכת החיים החרדית מבפנים.
בהמשך נפגשנו שנינו יחד עם אותו ח"כ וצוותו.
ולצורך כך אני קיבלתי אישור הלכתי והשקפתי ממרן הגרמ"ה הירש שליט"א שהפנה אותי לתלמידי הרב וואזנר ור' ניסים קרליץ - רבי שריאל רוזנברג ורבי משה שאול קליין, ולהבחל"ח רבי חיים ואזנר זצ"ל שאישרו שאין בזה בעיה הלכתית כל שהיא. - הגרח ואזנר זצל דרש שהדיירים יחתמו שלא ידרשו בהמשך מעלית שבת...
מרן הגרמ"ה הירש אמר בחכמתו שאם הרבנים הנ"ל יסכימו לזה, לא יהיה רב אחר שיתנגד.
הייתה לו הערה אחת: שאם משרד השיכון יבין שאפשר לבנות לחרדים מגדלי מגורים לפי הרעיון הזה, הוא עלול להתנות כל בנייה לחרדים שתהיה רק בצורה הזו, והוא שלח אותי לומר לאותו ח"כ שעליו לוודא שיהיה אפשר לבנות גם בנייה רגילה.
הח"כ הנ"ל טען שהרעיון אפשרי רק אם המדינה תסכים להשקיע במימון שלו, ולצורך כך נפגש עם שר האוצר דאז משה כחלון, שסירב לסייע ומבחינת הח"כ הרעיון נגנז.
האדריכל ניסה עוד לקדם את זה במשך כמה שנים עד שחלה ונפטר בשיבה טובה.
החסרונות שמנעו את קידום הרעיון לכאורה אינם קיימים כיום בירושלים וניתן לבחון אותו מחדש.
החסרונות של הרעיון שהפכו אותו לכמעט בלתי אפשרי הם כדלהלן:
- תוספת עלות בנייה - לפי התחשיב של האדריכל למיטב זכרוני, אם עלות פיתוח שכונה חדשה בגובה כ 8 קומות היא X ש"ח אז עלות הפיתוח והעלויות הנוספות של הפרויקט למגדל של 40 קומות יהיו קרוב לפי 3 מעלות פיתוח של 8 קומות.
- לצורך הפרויקט צריך לבנות במקביל שכונה שלמה כ 10 מגדלים בבת אחת בשטח לא קטן.
- בגלל עלויות הפרויקט צריך שמחיר הקרקע יהיה גבוה מספיק.
- לא ניתן לתכנן את הפרויקט בבנייה חדשה מטעם המדינה בגלל חסמים שונים.
- בהתחדשות עירונית צריך להרוס שכונה שלמה ולמצוא מקום מגורים חילופי לתושביה לתקופת הבנייה בקרבת מקום.
כיום בירושלים יש מקומות שאפשר להתגבר על כל החסרונות הנ"ל ולהפוך את ההתחדשות העירונית לדבר מקובל בציבור החרדי.
לדוגמא
שכונת שמואל הנביא
ויותר מתאים בשכונת רוממה הישנה - המג זכרון יעקב.
הקרקע במקומות האלו מספיק יקרה בשביל להשאיר רווח גדול ליזם.
יש שם שטחים גדולים שניתן לחלק אותם מחדש למגדלים מבני ציבור וגינות.
במצב הקיים היום אין התכנות להתחדשות עירונית במקומות אלו, ולכן מי שרוצה להרוויח יסכים לשאת בעלות הפרויקט.
אפשר להתחיל את הפרויקט במתחם מדא ולאחר גמר הבנייה לאכלס שם את תושבי השכונה שבנייני הרכבת שלהם יהרסו לצורך הקמת שכונת מגדלים ענקית.
אני מבין שזה נשמע הזוי לחלוטין, אבל אם הייתי יכול לספר לכם מי ישב על זה במשך זמן רב, הייתם מבינים שזה אפשרי.
השקעתי הרבה מאוד ברעיון ואין לכזה דבר זכויות יוצרים ולכן לא אחשוף שום פרט עליו.
אם יש כאן מישהו שיכול לקשר אותי ליזם גדול שיהיה מוכן לחתום על התחייבות לשתף איתי פעולה, אוכל להציע בפניו את הרעיון.