למה ישראלים לא יודעים שאהרון סופר נעדר?
זוהי כותרת של כתבה בהארץ באנגלית. ולהלן תרגום תוכנה:
זה מאוד נדיר - כמעט בלתי מתקבל על דעת - לסיפור חדשותיי בישראל כדי לתפוס את כותרות עיתונים גדולות וזמן שידור בטלביזיה בארצות הברית - ועדיין להיות לגמרי לא קיימים כשמדובר בתקשורת הישראלית.
אבל זה בדיוק המקרה כאשר מדובר בבחור צעיר חסר שם אהרון סופר, תלמיד ישיבה 23 בן ג'ינג'י מלייקווד, ניו ג'רזי, שנעלם ללא עקבות ביער ירושלים ביום שישי האחרון. לא רק שסופר עצמו נמצא בשום מקום - אבל חדשות של היעלמותו חסרה לחלוטין מהנוף הישראלי מהזרם המרכזי.
למה? האם זה בגלל שהוא לא ישראלי? בגלל שהוא חרדי? בגלל שהתקשורת המקומית אך ורק התמקדה במלחמה בעזה ותסיסה אחרת באזור?
נראה שאף אחד יש לה תשובה ברורה. אבל לא משנה מה הסיבה, ביום רביעי, הסיפור היה מטויח מעל ניו יורק, ניו ג'רזי, ואזור פנסילבניה כל בכל פרסום אפשרי ואפילו זכתה לקצת תשומת לב בתקשורת הארצית - עם חתיכות ברשת פוקס ניוז, USA Today, ו סיפור AP שרץ בHuffington Post.
אבל בישראל, השקעים רק כי כבר מכסים היעלמותו של הסופר והחיפוש אחריו הם פרסומים דתיים ותקשורת בשפה אנגלית. כתוצאה מכך, ערוצי חדשות הבינלאומיים הגדולים הפועלים בישראל לא התמקדו בסיפור אחד.
אם אחד נותן את התקשורת הישראלית ליהנות מהספק, העובדה שהסיפור הוא שמתעלם ממנו היא בשל קרשנדו הדרמטי ו( בתקווה) לסוף הסכסוך בעזה לאחר 50 ימי לחימה, מוות והרס ודאגות חדשות ארוכים לאורך גבולה של ישראל.
אבל דווקא העובדה שהסופר חסר במהלך זמן תנודתי כך שצריכה ליצור הרבה יותר חשש לגורלו. אין ספק, לא קיימות אופציות נעימות בין האפשרויות להיעלמותו, לאחר שנפרד מהחבר שלו ביום שישי הטיול שלהם. הוא יכול היה שנפל ונפצע (ובמקרה אחד היה מניח שהוא אותר על ידי החברה,) נפגע בעצמו בדרך כלשהי (החלטה ספונטנית סבירה בעיצומו של טיול) או, בתקווה שרוב האפשרויות, ניצבה לברוח (שוב, מאוד לא סביר בעיצומו של טיול, אחרי שעזב את כל רכושו ביער ובישיבה שלו.)
האפשרות של משחק לא הוגן, או פלילית או ארצי-מוטיבציה נראית, אפשרית יותר ויותר. זה יכול להיות חקיין של החטיפה והרצח של תלמידי ישיבת שלוש, אייל יפרח, גלעד שער ונפתלי פרנקל, או מעשה נקמה על החטיפה ורצח הזוועתי של מוחמד אבו ח'דיר.החשודים בפשע האחרון, בואו לא נשכח, היו חרדים - כמו סופר.
ככל שהימים, לעבור, יש יותר ניסיונות למשוך תשומת לב למקרה.וידאו של הוריו מתחננים לעזרה ומציעה פרס 100,000 שקל כבר הופץ במדיה החברתיים. "אני מבקש מכם, בבקשה, בבקשה, בבקשה; אני מתחנן לפניך, בבקשה, אם מישהו רואה את אהרון, נא להתקשר למשטרה באופן מיידי, "אמו התייפחה בווידאו.
זמן קצר לאחר מכן, נקבע פגישה בין הסופר של ההורים מודאגים ורחל פרנקל, אמו של נפתלי פרנקל המנוח. ולאחר מכן, בארצות הברית, שם היה במסיבת עיתונאים בניו ג'רזי ביום שלישי שתפס את תשומת הלב של העיתונות האמריקנית. זה כולל את כל תכונות הקונגרס של המשפחה, חבר הקונגרס. כריס סמית, שהתחייב, "אני רוצה הקהילה שאדע שאני מאמין שאף אבן היא להיות בלתי הפוכה." סמית אמרה שהוא כתב למזכיר המדינה אמריקאי, ג'ון קרי, מבקש סיוע בחיפוש, וקבל תשובה מהרמטכ"ל של קרי והבטיחה לו כי העניין נלקח ברצינות.
אבל כל זה התרחש באנגלית - בארה"ב, ישראל, או שניהם - ועדיין לא חצה אותו לתוך הזרם המרכזי הישראלי.
שאלת המפתח היא האם זה רק כשל תקשורת או חוסר תשומת לב המשקף - ועלול לגרום ל-- פחות מ נמרץ מאמץ מצד הרשויות הישראליות לחשוף את מה שקרה לו. בני משפחתו נראית שמהלך על חבל דק שבין הניסיון שלא להרחיק מי שעוזרים להם ודוחפים אותם לעשות יותר.
בסרטון שלהם, הוריו הודה לקונסוליה האמריקנית, משטרת ישראל, ארגוני הצלה חרדיים וFBI על מאמציהם. אבל בן דוד שלו, שלמה סופר, אמר לפוקס ניוז כי המשפחה רצתה צבאית להיות מעורבת, עם כל הסימנים המצביעים על מניע טרור.
"אין שום סיבה להניח שהוא התאבד או לא עשה משהו טיפשי או לא בוגר," אמר שלמה סופר. "אנחנו מרגישים שהם צריכים לקחת צעדים נוספים במונחים של חקירת חטיפה אפשרית."
במסיבת העיתונאים בניו ג'רזי, חבר מועצת העיר ברוקלין דב הייקינד חצה את גבול המדינה לשלוח הודעה מחודדת: "לא נעשה די מההתחלה. לא מספיק תשומת לב הוקדש להיעלמותו של אהרון. אז אני רוצה לומר לממשלת ישראל: טיפול באהרון כאילו היו חייל ישראלי חסר. כי אנחנו יודעים מה שעושה ממשלת ישראל כאשר חייל ישראלי הולך חסר - כל משאב בעולם הוא מכניס אותו ".
הכיסוי הדליל בישראל - ואת העובדה שהעולם החרדי נמנע מדיה חברתית - יש משמעות דבר כי זה לקח זמן לבנות מומנטום בפייסבוק וטוויטר כדי לתמוך בחיפוש אחר סופר. ביום רביעי - יום הולדת 23rd של אהרון - קבוצה בפייסבוק פעילה סיפקה חדשות על המקרה ומידע למי שרוצה לקחת חלק במאמץ החיפוש.
"התקשורת באמת יכולה להשפיע על תגובתם של אנשים," אמר יועץ יחסי הציבור ופעיל במדיה החברתיים לאורה בן דוד. בהתייחסו לשני הימים הראשונים שלאחר היעלמותו, היא אמרה: "בכך שלא לשים את זה שם, אנשים גם לא ידעו, או לא הבינו, עד כמה דחוף זה היה. שמעתי ממספר האנשים שהם באופן אוטומטי מוזלים זה כאשר הם רק ראו את זה בעיתונות החרדית. ואני לא אנטי חרדי בכלל ... אני פשוט לא מחזיק הרבה מניות בחדשות שהזרם המרכזית של התקשורת אינה מדווחת על. "
עד עכשיו, אנשים כמו בן דוד הם hashtagging משם, והחיפוש אחר סופר שנראה במלוא עוצמתו, אם כי מתחת לרדאר התקשורתי. מההתחלה, ארגוני ההצלה החרדיים היו מעורבים, כמו גם את המשטרה וצוותים של מתנדבים שכבר סירוק שני האזור המיידי של היעלמותו של הסופר והשכונות בירושלים של הבית וגן, הדסה ועין כרם, המשקיפות על היער .
.