כללי החוּמש והפונט שנוצר במיוחד בשבילו

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י yaronimus;984536:
על השבת באמת לא חשבתי, אבל אני חולק עלייך בקשר לסמארטפון בימי החול.

אולי זה קשור לעובדה שמעולם לא התפללת?
(הנ"ל לא נאמר בזלזול או בהתרסה, ובכל זאת, קשה לי להאמין שאתה עומד על מידת הריכוז הנצרכת בשביל תפילה, ועל המידה שבה כל הסחת דעת הכי קטנה - למשל כשהסמארטפון מודיע פתאום על מייל חדש שהתקבל - פוגעת בצורה קיצונית באיכות התפילה)

• הוסף לסימניות
אם כבר דנים בעיצוב מחדש של סידורים וכיו"ב - חיוני ביותר שהמעצב (או המעמד) יבין את תוכן החומר שהוא מעצב. בליל הסדר השתמשתי בכמה הגדות, ואחת מהן היתה מעוצבת באופן חדשני, אולי נאה מבחינה גרפית אבל מעצבן: היה נראה שהמעמד לא התעמק מדי בתוכן, ועל כן הבליט 'כותרות' באופן שלא ניכר הסדר השולט בהגדה. הרי עיקר ה'מגיד' בנוי על הפסוקים של מקרא ביכורים ('ארמי אובד אבי' וגו'), פסוק בפסוק המלווה בפרשנות על כל מלה בפסוק. המעמד הציב כל מלה כזו ככותרת, ואת הפסוק השלם, הכולל מלה זו והמופיע בתחילת הקטע, עיצב בגופן קטן יותר ובולט פחות, כך שלא היה ניכר הקשר ביניהם.
בסידור, למשל, הייתי מצפה שהקטעים יובלטו לפי חשיבותם, בניגוד למה שמצוי בסידורים המסורתיים דוגמת 'תפילת כל פה'.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י yaronimus;984532:
למדתי בלימודים משהו מאוד בסיסי - אנחנו קוראים טוב את מה שאנו מכירים. ראש הישיבה שלך כנראה קרא ספרים כאלה כל חייו והמח שלו משלים אוטומטית מילים כי הוא בקיא בצורניות של האותיות. עם זאת אני מאמין שנוכל להרגיל את הקוראים לאותיות חדשות וטובות יותר, המתכתבות עם הסטנדרטים של ימינו ולוא דווקא עם מריחות הדיו של האותיות הישנות. אם היתה לאחים ראם ברירה, היו מעדיפים שהאותיות יהיו מודפסות חד וברור כמו בימינו ולראיה אפשר לראות את הגרסאות הגדולות של האותיות כ״הצהרת כוונות עיצוב״. אני מניח שעל עיצוב צורניות ושלד האות הדיעות והיו חלוקות בין המעצבים המודרניים לבין האחים ראם. אין סיבה שניצמד רק למה שאנו מכירים, צריך להתנסות בשביל ללמוד מה טוב לנו.

אני כמובן מסכים עם כל מילה.
הארתי רק נקודה אחת שבה יש לאותיות הישנות יתרון קל. יתרון שכמובן לא מכריע, אך לנו בניגוד למאה הקודמת יש כלים לשלב את כל היתרונות. אני מעדיף בכל מקרה שימוש בתוכנית יעמוד ופונטים מודרניים, אך לפחות במקרים מסויימים חסרה לי הרכות שבאות הישנה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י תור הזהב;984540:
בנוסף, כשיש מעט מלל בדף נדרשים לדפדף כל הזמן וזה שוב הסחות קטנות ומיותרות שפוגעת ברצף.

לא כתבתי זאת כי פעם שוחחתי עם משהי והיא טענה לי להיפך,
שזה מחייב אותה להישאר מרוכזת בסידור ללא ריחוף...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י תור הזהב;984540:
בנוסף, כשיש מעט מלל בדף נדרשים לדפדף כל הזמן וזה שוב הסחות קטנות ומיותרות שפוגעת ברצף.

לגבי זה אני דווקא לא מסכימה, מיעוט מלל בדף תורם לדעתי לריכוז במקום להפך.
כשיש דף גדול מלא בטקסט קל מאוד "ללכת לאיבוד", בפרט בקטעי חזרת הש"ץ וקטעים נוספים שהציבור נדרש לעקוב אחרי החזן ולא להתפלל באופן אקטיבי (או למשל - לא בתפילה אלא בשמיעת מקרא מגילה, הצורך להפוך דפים בקצב מהיר יחסית מחייב אותי לעקוב ביתר תשומת לב אחרי הבעל קורא).

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;984541:
(הנ"ל לא נאמר בזלזול או בהתרסה, ובכל זאת, קשה לי להאמין שאתה עומד על מידת הריכוז הנצרכת בשביל תפילה, ועל המידה שבה כל הסחת דעת הכי קטנה - למשל כשהסמארטפון מודיע פתאום על מייל חדש שהתקבל - פוגעת בצורה קיצונית באיכות התפילה)

לא מדוייק.
מבלי להכנס לדיון, יש כבר היום אפליקציות סידור המ כניסות את הטלפון למצב שקט ואפילו למצב טיסה נטול הפרעות.
לגבי תפילת העמידה ראיתי חוות דעת רבנית האוסרת שימוש בטלפון משום שאסור להחזיק חפץ המסיח דעת מן התפילה, והדאגה לשלום הטלפון מחמת יוקרו מסיחה את הדעת ואת הכוונה.
לגבי שאר חלקי התפילה יש לשאול רב.
בכל מקרה הדיון הוא מאוד מעניין, ומן הראוי היה להפנותו לספרי לימוד שאין בהם בעיה של כוונה והיסח הדעת.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;984541:

אני אישית משתמש במערכת חוקים במכשיר שלי, וכשאני משתמש בתהלים\סידור הסמארטפון עובר למצב טיסה באופן אוטומטי, וכשאני יוצא זה חוזר (רווח כפול, לא רק שזה לא יפריע שיקפוץ משהו במסך, אלא אין סיכוי לשיחות נכנסות, הודעות וכו' בתפילה)
למרות שבאופן כללי אני בהחלט לא סובל להתפלל מסמארטפון, ומשתמש בזה בשעות הדחק, או לתהלים שמסודרים בנוחות לפי הפרקים שלי.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;984541:
.
אין ספק, אבל כמו שציינו, גם לכך יש פתרונות.

• הוסף לסימניות
אני בעד כתב נקי, ברור וחד. אין סיבה למלל מטושטש או קטנטן מוציא עיניים. אבל לפעמים העיצוב החדשני מאבד את הנשמה, העיקר חסר מן הספר וחבל.
ברור שתפילה מסמרטפון היא למצב חרום. זה מעין טובל ושרץ בידו.

• הוסף לסימניות
אני אישית מאוד מחבב את הפונטים העתיקים, את אלה שהבאת בפרט,
אני גם משתמש בסידור רעדלהיים, בחומש ישן, אבל אם אני רוצה לעיין בחומר, אני אעדיף תמיד פונט מודרני ורץ.
ובקשר לפלאפון וכדומה, אני אישית לא משתמש בסמארטפון, אך ברכת המזון במחשב, או אפילו תפילה, גומים לי להתרכז הרבה יותר מאשר הברכון הלא אינרקטיבי.
אולי זה קשור להפרעת הקשב שלי...

• הוסף לסימניות
אגב ירון, לפני כ-6 שנים במסגרת הסדרה "עם הספר" יצא לאור גם התנ"ך כאחד מספרי הסדרה, והתקבלה החלטה לעמד אותו בפונט מודרני, ללא ניקוד וללא טעמי המקרא. בעיניי ואני מניחה שבעיני כל מי שהתנ"ך הוא לא רק ספר היסטוריה/פולקלור עבורו זו החלטה שגויה מיסודה. יש דברים שצריכים להישאר בפורמט המסורתי ולפעמים שינוי הפורמט פוגע גם במהות ("המדיום הוא המסר").

• הוסף לסימניות
כשהפציעו ויצאו לעולם סידורי בית תפילה (אם אני זוכרת נכון) אחרי ה"תפילת כל פה" הקלאסי, בעימוד דומה מאוד אבל הפונט... פתאום היה לנו אוויר.
לא נשמע לי מופרך לרענן עיצוב אבל שישרת את התוכן ובצמוד לסמכות רבנית.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;984707:
אגב ירון, לפני כשנתיים במסגרת הסדרה "עם הספר" יצא לאור גם התנ"ך כאחד מספרי הסדרה, והתקבלה החלטה לעמד אותו בפונט מודרני, ללא ניקוד וללא טעמי המקרא. בעיניי ואני מניחה שבעיני כל מי שהתנ"ך הוא לא רק ספר היסטוריה/פולקלור עבורו זו החלטה שגויה מיסודה. יש דברים שצריכים להישאר בפורמט המסורתי ולפעמים שינוי הפורמט פוגע גם במהות ("המדיום הוא המסר").

זה היה נורא!
עד היום אני לא מבין מי קנה את הספרים הללו, מה הקשר בין הפונט ההוא לתנך? סתם בחירה מודרנית מוטעית ומטעה.
ללא ניקוד וטעמי מקרא... איזו יהירות.

אני נושא מסר לחדשנות, אבל אני לא מתכוון לאיבוד ערכים טוטאלי. הרי זה ברור שהחידוש צריך להתבסס על המסורת של אותו דבר, ולא למחוק את המסורת לגמרי. אני חושב שהיה מקום לבחור גופן עוקצי קליגרפי אבל קל משקל ונעים הליכות ומאוזן בנפשו ובגופו, ומאיר עיניים ונקי כפיים, על מנת לקלח את הקילוח.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י yaronimus;984732:
זה היה נורא!
עד היום אני לא מבין מי קנה את הספרים הללו, מה הקשר בין הפונט ההוא לתנך? סתם בחירה מודרנית מוטעית ומטעה.
ללא ניקוד וטעמי מקרא... איזו יהירות.

אני נושא מסר לחדשנות, אבל אני לא מתכוון לאיבוד ערכים טוטאלי. הרי זה ברור שהחידוש צריך להתבסס על המסורת של אותו דבר, ולא למחוק את המסורת לגמרי. אני חושב שהיה מקום לבחור גופן עוקצי קליגרפי אבל קל משקל ונעים הליכות ומאוזן בנפשו ובגופו, ומאיר עיניים ונקי כפיים, על מנת לקלח את הקילוח.

קחו בחשבון, שלא כל פונט קריא, גם מתאים לטקסט שצריך להתעמק בו במשך זמן ארוך. ותהיה גם בטוח, שמה שאולי נראה בחירה אקראית של פונט רק בגלל שהוא מסורתי וסריפי, הוא לפעמים תוצאה (כמובן, לא בכל הוצאה, אבל יש) של מחקרים רבים (כמו מה מתאים לשימוש ארוך ולא מעייף, ועוד)

כמו הדוגמא שהבאת בעצם

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אהובה ו;984765:
קחו בחשבון, שלא כל פונט קריא, גם מתאים לטקסט שצריך להתעמק בו במשך זמן ארוך. ותהיה גם בטוח, שמה שאולי נראה בחירה אקראית של פונט רק בגלל שהוא מסורתי וסריפי, הוא לפעמים תוצאה (כמובן, לא בכל הוצאה, אבל יש) של מחקרים רבים (כמו מה מתאים לשימוש ארוך ולא מעייף, ועוד)

כמו הדוגמא שהבאת בעצם

כמובן.
"כמו הדוגמא שהבאת בעצם" - האם התכוונת לחומש שונצינו?

ובכן, החומש נולד מתוך פועלה של אגודת שונצינו, שבה יהודים וגרמנים נוצרים שהיו מסורים לשפה העברית ולתרבות היהודית. מתוך הכבוד שלהם למסורת, הם החליטו (יותר נכון מרכוס בהמר) לעצב גופן שישמר את הקלאסיקה של האות האשכנזית (ובכך להחזיר עטרה ליושנה).

אני נתתי את החומש לא כמודל לחדשנות (בשנת 1933 פראנק ריהל היה חלופה אפשרית), אבל רציתי להעלות את חשיבותו של האוויר או החלל בעיצוב, יותר מאשר חשיבותו של הגופן או הדימוי.

רק היום סיימתי ללמוד ספר שעוּמד בצורה צפופה, ואז עברתי לספר יותר אווירירי. הרושם שלי היה דומה לחוויה של יציאה ממקום שבו האוויר עומד, אל המרחבים שבהם האוויר טרי ואפשר לשאוף אותו בקלות. הטקסט נראה פחות מאיים, יותר מזמין לקריאה. בנוסף, גם היה לי מקום להוסיף הערות משלי.

• הוסף לסימניות
וואו, אתה מחזיר אותי כמה שנים אחורה... (תסלחו לי שלא קראתי את הכל...)
לפרוייקט גמר שלי רציתי לעצב סידור תפילה.
במהלך המחקר הגעתי להמון סידורים שונים שכלל לא ידעתי על קיומם. כמו סידור שיש בו אייקונים איפה צריך לקום ולשבת (נראה לי שהוא משמש ילדים אם כי הוא לא זכור לי מילדותי) או סידור התפילה הישראלי ועד סידורים כדוגמת זה שהבאת בתחילת הדיון.
אני מניחה שכמו כל מוצר גם כאן יש עניין של קהל יעד ומטרה.
יש שמתפללים עם כל הייחודים והכוונות ויש שחשוב להם אסטטיקה, יש שאוהבים את הפירושי מילים ברינת ישראל ויש שצריכים עזרה במתי לקום/ לשבת
ולגבי הקישוטיות. אני מאוד אוהבת את הסדור שנתת דוגמא- שגם כאן יש לי נגיעה אישית- היות ורציתי לעשות על העיטורים האלו עבודת סמריון ואפילו התחלתי לאסוף עליה מחקר (אם משהו רוצה אני אעלה תמונות) ויחד עם זאת אני חושבת שזה לא נכון עיצובית, פונקציונלית- מעייף את העין, מסיח את הדעת. אלא אם כן הוא מגיע במינון (ולא יצא לי לראות אחד כזה)

אגב, מעניין איזה סידור אתה ראית שהיה לך צפוף היות וכפי שאמרתי יש מגוון רחב של סידורים

ולגבי הפרוייקט גמר, שקיבל תפנית בעקבות קורס ספר אמן (של אנקטי), עשיתי מן ספר אמן לסידור התפילה... היה מעניין :)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ataraz;985198:
ולגבי הפרוייקט גמר, שקיבל תפנית בעקבות קורס ספר אמן (של אנקטי), עשיתי מן ספר אמן לסידור התפילה... היה מעניין :)

רוצה להעלות כפולות לדוגמה? זה נשמע מעניין מאוד.
[איפה למדת עם אנקטי?]

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י יהודה בבלי;984493:
מספרים בהלצה כי שאל פעם בעל תשובה טרי את חברו "תגיד, מה הקטע בסידור שחלק מהאותיות גדולות ושחורות וחלק קטנות וצפופות?". השיב לו הוותיק "אה, זה רק לשם קביעת הקצב ומהירות התפילה... לא הבחנת?! הרי את "אשרי" שבתוך התפילה לוקח לציבור לומר הרבה יותר זמן מאשר את ה"אשרי" שאחרי התפילה..."

אולי יש סידורים שהסבה שהם מעוצבים כך היא בגלל בעיות טכניות, אך יש סידורים שבהם הקטעים היותר חשובים מופעים באותיות גדולות יותר, כך בפסוקי דזמרה יש גדלים שונים לפרקים, ע"מ שמי שנאלץ לדלג בתפילה יוכל לומר את הפרקים ההכרחיים. ולכן ברוך שאמר, אשרי, הללויה הללו את ה' מן השמיים והללויה הללו אל בקדשו באותיות ענק, ושאר המזמורים באותיות קטנות יותר.

• הוסף לסימניות
רוצה להעלות כפולות לדוגמה? זה נשמע מעניין מאוד.
בשמחה ... אם כי זה לא ממש כפולה :)
בעקרון זה 18 קוביות שלכל אחת יש פריסה שונה בהתאם לטקסט.
כאשר הטקסט של התפילה הוא בפונט קורן, צבע שחור (:))
והטקסט שלי הוא בפונט פרנקריהל, בצבע סגול.
הטכניקה היא כתיבה בדיו על בד. (כמו סופר סת"ם)

9k=
צירפתי שני קבצים (איך שמים בגוף ההודעה? לא הצלחתי)

2Q==
כאן יש תמונות שהיו בקטלוג וכיתוב על העבודה
http://www.flickr.com/photos/ataraouzan/sets/72157624382905748/

[איפה למדת עם אנקטי?]
למדתי איתה בסמינר הקיבוצים, המנחה של הפרוייקט גמר היתה רחל דהאן.

קבצים מצורפים

• [001823].jpg
    KB 57.6 · צפיות: 23
  • CIMG0500_1.JPG
    KB 47.8 · צפיות: 32
  • הוסף לסימניות
נראה מעניין מאוד, תודה ששיתפת!
לא הבנתי את הטכניקה - זה נראה בתמונה מודפס, לא כתוב ביד...?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה