מידע שימושי החמרה על אכילת שום בפסח

• הוסף לסימניות
אז ככל הידוע לכל משפחה החומרות משלה ובטח כבר היו המון אשכולות בנושא,
סתם התעניינות אישית שלי,
אחרי החתונה התוודעתי לראשונה לחומרה שנוהגים אצל ההורים של בעלי, שלא אוכלים שום בפסח, גם לא טרי.
האמת, שאין לי מושג איך עומדים בחומרה כזו, אצל ההורים שלי השום מאוד מאוד דומיננטי בבישולים של פסח. לא מתחילים לבשל לפסח בלי צנצנת של שום כתוש...
אבל לענייננו, מישהו שמע על החומרה הזו, יודע מה המקור שלה?
אבא של בעלי מגיע ממשפחה ייקית מגרמניה. מכירים ייקים שנוהגים בחומרה הזו?
או שזה בכלל הגיע איכשהו מהסבתא שהיא ממוצא הונגרי-חסידי?

• הוסף לסימניות
לא יודעת מה המקור, מתאים לי שזה מגיע מהצד ההנגרי חסידי :)

ואיך מסתדרים עם זה?
עם צנצנת מלאה שורש חזרת מגורר ובמקום שום שמים קצת חזרת.

• הוסף לסימניות
גם אנחנו נהגנו כך
מביא כמה קישורים שמצאתי
פה
ופה
זה מה שמובא באתר של 'דרשו':

פמ"ג סי' תסד בא"א ס"ק א, וכתב שם: 'יש נוהגין שלא לאכול שום בפסח, ואיני יודע טעם למה, ומכל מקום עתה אין להקל בפני עם הארץ, ובצנעה לתלמיד חכם אין להחמיר'. וע"ע בפתחא זוטא סי' ב ס"ק ד בשם הגה"ק מהר"ש מבעלזא. ובספר כהלכות הפסח עמ' עא, הביא בשם הגה"ק ה'פני מנחם' מגור בשולי גליון ספר שו"ת משיב הלכה ח"א סי' יז, שכתב שם משם אביו ה"אמרי אמת", שהחומרה של שום בפסח, הוא בגלל הסכין בלבד, ובגור הביאו סכין חדש כל פעם ובעצמם קצרו השום, והאידנא תולשין השום בידים ולא משתמשין בסכין כלל. ומביא שכאשר חששו לפעמים שלא נחתך בסכין חדש, אכן לא אכלו אז את השום.
ומצאתי טעם נוסף למנהג זה, שהוא מבוסס כנראה על המנהג שלא לאכול פירות יבשים המובא ברמ"א סימן תסז סעיף ח. והיות שהשום שמשתמשים בו ברוב ימות השנה הוא בדרך כלל שום יבש, כי בכך הוא נשמר לזמן ממושך, לכן אין משתמשים בשום, כמו בשאר פירות יבשים. לפי זה השום הטרי לכאורה, לא אמור להיות בכלל המנהג. ואם כן כאן בארץ ישראל, שהשום הטרי מגיע לשוק בסביבות חג הפסח, יש מקום להקל בזה – שערי ימי הפסח פרק ב.

• הוסף לסימניות
בתור אישה פשוטה לא כל כך מעניין אותי המקור ההלכתי והטעם המקורי להחמרה.
כבר השלמתי עם זה שזו החומרה שנוהגים במשפחה ואני אאלץ להסתדר עם זה בבא היום כשאני אבשל בעצמי לפסח...
סתם ענין אותי מה המקור מבחינה קהילתית-עדתית. אם זה באמת מגיע מהצד הייקי או חומרה שהסתפחה סתם למשפחה.

• הוסף לסימניות
אז ככל הידוע לכל משפחה החומרות משלה ובטח כבר היו המון אשכולות בנושא,
סתם התעניינות אישית שלי,
אחרי החתונה התוודעתי לראשונה לחומרה שנוהגים אצל ההורים של בעלי, שלא אוכלים שום בפסח, גם לא טרי.
האמת, שאין לי מושג איך עומדים בחומרה כזו, אצל ההורים שלי השום מאוד מאוד דומיננטי בבישולים של פסח. לא מתחילים לבשל לפסח בלי צנצנת של שום כתוש...
אבל לענייננו, מישהו שמע על החומרה הזו, יודע מה המקור שלה?
אבא של בעלי מגיע ממשפחה ייקית מגרמניה. מכירים ייקים שנוהגים בחומרה הזו?
או שזה בכלל הגיע איכשהו מהסבתא שהיא ממוצא הונגרי-חסידי?
אנחנו גם נוהגים את זה
ליטאים גמורים (=מליטא ובלרוס)

• הוסף לסימניות
מה תגידו על קינואה?
מסורת אין כי סבא שלי לא הכיר אותה ולכן לא גזרו
קטנייה היא לא כי היא לא
ולכן ?

• הוסף לסימניות
מה תגידו על קינואה?
מסורת אין כי סבא שלי לא הכיר אותה ולכן לא גזרו
קטנייה היא לא כי היא לא
ולכן ?
בארץ לא מקובל אצל חרדים, כן אצל ד"ל
ובחו"ל יש הרבה חרדים אשכנזים שאוכלים

• הוסף לסימניות
שמעתי שלא אוכלים שום כי היו משקים אותו עם בירה...

• הוסף לסימניות
שום יבש כמו שכתבו, זה היה מיובש בסביבת חיטה.

ושום טרי היה גדל כגדר טבעית המונעת חרקים ומזיקים מסביב לשדות חיטה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה