כללי הפונטים הנבחרים לשנת תשע"א (או, רוח הקודש של מעצבי האותיות בישראל)

• פותח הנושא קופירייט
  • פורסם בתאריך
  • הוסף לסימניות
צירוף מקרים מעניין קרה לאחרונה בקרב מעצבי האותיות בארץ.
בשנה אחת חשפו שלושה מעצבים משפחות פונטים מיוחדות שנוצרו לאחר כמה שנות מחקר ופיתוח. שלושת המעצבים הם נדב עזרא, שמואל סלע ועודד עזר. כולם עוסקים בתחום הטיפוגרפי שנים רבות וכעת הם החליטו שמגיע לקהל המעצבים פונטים יותר מושקעים ומטופחים.

לקטלוג 2010 צירף המעצב שמואל סלע משפחת פונטים חדשה בשם אלינויה
בראיון לאתר סמליל סיפר שמואל סלע כי הפרויקט החל לפני 20-30 שנה עוד בזמן שעבד עם טושים ורפידוגרף... ורק לאחרונה הוא הגיע לתוצאה המוגמרת שנקראת אלינויה.

בקטלוג פונטביט 2011 הציג 'מעצב הפונטים הגדול של המדינה' נדב עזרא את פרויקט גפן שהחל לפני 5 שנים ויחד עם אסף יבנאי נוצר הפונט שנועד להחליף את פרנקריהל.

ואילו עודד עזר לאחר 3 שנות מחקר הציג את הפונט "רץ" שהוא בעצם גרסה מקבילה לפונט "וספר" באנגלית. עודד עזר מגדיר אותו כפונט המזכיר את סגנונו של הדסה הקלאסי, אולם באופן רך ומעודן הרבה יותר.

מעניין לציין כי אלינויה וגפן, למרות היותם 2 פונטים שונים, יש ביניהם דמיון מסוים באופי הפונט.
כמו"כ, במבט ראשון שראיתי את הפונט "רץ" של עודד עזר הוא עורר בי אסוציאציה לפונט שמאד אהוב עלי, "קמומיל" של אליהו פריד. וגרסתו הראשונה עלתה לאתר כאן לפני כמה שנים

מצ"ב כל הפונטים המדוברים + פירוט שנות המחקר והפיתוח (מהחשיבה עד הביצוע) כפי שנמסרו ע"י מעצב האות:

מה דעתכם?

קבצים מצורפים

• fonts2011-01.jpg
    KB 221.3 · צפיות: 8
  • הוסף לסימניות
קופירייט, הלינק ששמת כ"גרסתו הראשונה...." זהו פונט אחר לגמרי שנמצא אצלי עדיין כעקומות ועדיין לא נסגר כפונט.
הפונט קמומיל הוא פונט אחר לגמרי שאכן עבדתי עליו כחצי שנה.
בתקופה האחרונה אני משפצר את האות שבע"ה יראה אור בשנה הבאה
הפונט קוטרבק (הלינק שהעלת) התחיל כפונט שעיצבתי לעבודה מסויימת שעיצבתי והאותיות הוצמדו אחד לשני ידנית זה קורה אצלי המון.
אגב, יש לי איזה 50 משפחות של פונטים שלמים שעיצבתי תוך כדי עבודות שונות, עם הזמן נסגור אותם כפונטים בע"ה

הפונט אלינויה הוא פונט נהדר. שמואל סלע ישב אצלי לפתח את האות עם טעמי מקרא. אני יכול לומר לכם שהפונט אלינויה בטקסט עם טעמים זה משהו מיוחד (מעבר לעובדה שאלינויה סתם כך הוא פונט מאוד מיוחד)

• הוסף לסימניות
יש משהו יפה בגרסה ההיא של קמומיל

• הוסף לסימניות
אלינויה מקבל מקום ראשון..

שני קמומיל שלישי גפן........................
לדעתי..

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שוקירייטר;512118:
שני קמומיל שלישי גפן........................
לדעתי..

הוצאת לי את המילים מהפה.

• הוסף לסימניות
יפה יפה.

אבל עם כל הכבוד, קצת קשה לי לראות את ההשוואה בין גפן ואילוניה לבין רץ וקמומיל או איך שלא יקראו לו.

בעוד גפן ואילוניה הם נסיון על גבול המדעי ליצור אות שרוב מהותה הוא ה"קריאות" שלה ומשקל נמוך בהרבה ניתן לעיצוב הייחודי שלה כפונט חדשני הנושא בשורה שעדיין לא נראתה (בעיקר גפן אבל גם אילוניה- הם נסיון חידוש לפרנקריהל מי יותר ומי פחות).

לעומתן, רץ וקמומיל הם עוד עיצובים (יפים מאד) אבל בס"ה עוד 2 משקלים לאוסף.

לגופם של גופנים, הגופן גפן יוצא ד(ג)ופן בעיני בכך שהמשקל הנטוי שלו הוא פונט אחר לחלוטין מהמשקלים הרגילים, ובעיני הוא גם הרבה יותר יחודי ויפה.
היות וקצת קשה לי עם כל הבלה בלה בלה של נדב על האות הזרימה והאופריצה המרחבית בחלל הקונספטואלי (תלו את זה בקוצר המשיג ולא במיעוט המושג) ובעיני הוא חידוש יסודי ומושקע של אות סריפית ממשפחת הפרנקריהלים, אבל בלא חידוש עיצובי קצת קשה להעריך את גודל הבשורה. כנלע"ד

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נקי_כפים;512506:
יפה יפה.

אבל עם כל הכבוד, קצת קשה לי לראות את ההשוואה בין גפן ואילוניה לבין רץ וקמומיל או איך שלא יקראו לו.

בעוד גפן ואילוניה הם נסיון על גבול המדעי ליצור אות שרוב מהותה הוא ה"קריאות" שלה ומשקל נמוך בהרבה ניתן לעיצוב הייחודי שלה כפונט חדשני הנושא בשורה שעדיין לא נראתה (בעיקר גפן אבל גם אילוניה- הם נסיון חידוש לפרנקריהל מי יותר ומי פחות).

לעומתן, רץ וקמומיל הם עוד עיצובים (יפים מאד) אבל בס"ה עוד 2 משקלים לאוסף.

לגופם של גופנים, הגופן גפן יוצא ד(ג)ופן בעיני בכך שהמשקל הנטוי שלו הוא פונט אחר לחלוטין מהמשקלים הרגילים, ובעיני הוא גם הרבה יותר יחודי ויפה.
היות וקצת קשה לי עם כל הבלה בלה בלה של נדב על האות הזרימה והאופריצה המרחבית בחלל הקונספטואלי (תלו את זה בקוצר המשיג ולא במיעוט המושג) ובעיני הוא חידוש יסודי ומושקע של אות סריפית ממשפחת הפרנקריהלים, אבל בלא חידוש עיצובי קצת קשה להעריך את גודל הבשורה. כנלע"ד

נקי ידידי, לגבי הפונט רץ כנס לכאן: http://www.prog.co.il/showthread.php?t=64448 ותקרא על מה שהגדרת נסיון על גבול המדעי גם לגבי פונט זה, עודד עזר מתגאה בו מעבר לכל יצירותיו.

אגב, השבוע פגשתי לראשונה את הפונט גפן בעיתון עולם ומלואו של בקהילה ולמרות שעדיין לא ירדתי לסוף דעתוו בהחלט ניתן לציין שיש בו משהו מיוחד.

• הוסף לסימניות
פונט רץ...

מזכיר תפונט החדש של פיקס חח;)

• הוסף לסימניות
שמואל סלע בראיון ל'סמליל' על הפונט אלינויה

עוד לא נולדה וכבר חוגגת 20 – אלינויה, משפחת הפונטים החדשה של הטיפוגרף שמואל סלע, המתינה בסבלנות כ-20 שנה עד שהגיע תורה להישלף מקלסר הרעיונות ולהפוך למציאות.

שמואל מספר על התהליך:

"למעלה משלושים שנה מונח בסטודיו שלי קלסר ישן המכיל סקיצות של רעיונות לטיפוסי אות שונים. הקלסר קיים עוד מהתקופה בה ביצעתי את האותיות באופן ידני, בעזרת רפידוגרף, סרגלי עקומות וטוש שחור, כלומר, טרם עידן המחשב. מדי פעם אני שולף מהקלסר רעיון, מטפל בו ומקדם אותו למערכת שלמה של סימני הפונט. כך נולד גם טיפוס האות אלינויה (אני מעדיף להשתמש במונח טיפוס אות המתאר את העיצוב ולא במונח פונט המתייחס לחלק היישומי-הקובץ עצמו), אלא שהרעיון של הטיפוס הזה המתין ליומו בקלסר כ-18-20 שנה, כיוון שלא הייתי מרוצה ממבנה הגריד שלו."

"בשנים האחרונות הסקיצות עלו על השולחן וטופלו עד לתוצאה הסופית – משפחה בת שלושה משקלים: בינוני, חצי שמן ושמן (ההבדל הגדול בין הקווים האופקיים לאנכיים במבנה הגריד, כמו בטיפוס זה, מקשה על עיצוב משפחה מרובת משקלים). העיצוב מבוסס על הסגנון הקליגראפי הקלאסי אשכנזי, אך ההתייחסות לצורות הסימנים היא כמובן טיפוגרפית. כמו בכל טיפוס אות שאני מעצב, גם כאן השתדלתי ליצור אותיות וסימנים המאפשרים למרקם הטקסט לזרום קדימה, בכיוון הקריאה, בכעין תנועת גל. תנועת הגל הזו, שהיא למעשה הנשימה של הטקסט, חיונית מאוד לנוחות הקריאה, מופיעה בכל מרקם טקסט של טיפוס אות לועזי טוב (אלה המיועדים לסידור טקסט שוטף) ונוצרת, בין היתר, על ידי צורות רכות ובעלות קשתות. המשפחה קיימת בגרסאות מקינטוש, פיסי ואופן-טייפ (הכוללות פונקציה לניקוד מדוייק). בעתיד יצאו לאור גם גרסאות התומכות בטעמי המקרא, כיוון שזהו טיפוס המתאים לסידור טקסט תורני ומקראי."

• הוסף לסימניות
עודד עזר בראיון לסמליל על הפונט "רץ"

פונט רץ עוצב על ידי הטיפוגרף עודד עזר במשך כ–3 שנים. הפרוייקט החל במחקר של כתבי יד עבריים בני 1,000 שנה ובנסיונות קליגרפיים ראשוניים, המשיך בנסיונות שונים (שנגנזו) לעיצוב פונט סריפי, והסתיים לבסוף בעיצוב פונט טקסט סריפי הכולל חמישה משקלים וניקוד מלא, ומיועד לשמש כ-"סוס־עבודה" בטקסטים ארוכים.
הפונט נבחר להופיע בגיליון הטיפוגרפיה השנתי של מגזין מבין מאות שנשלחו מכל העולם.

עודד מספר על התהליך:

"התהליך כולו הונע בכוח המוטיבציה שלי למצוא פתרון ליצירת פונט עברי סריפי חדש, המיועד לסידור טקסטים ארוכים. במשך תקופה ארוכה עסקתי במחקר של כתבי יד עבריים בני 500, 800 ו-1,000 שנה (בעזרתה המסורה של תלמידתי ), בנסיונות קליגרפיים מגוונים (בעזרת הקליגרף אליהו משגב) ובנסיונות עיצוב, ובראשי ניקרה השאלה: כיצד ניתן לעצב פונט טקסט "קלאסי", אך יחד עם זאת עכשוי ומקורי.
באותה התקופה נתקלתי במאמר “עיצובו של פונט וֶסְפֶר” מאת , מעצב פונטים צעיר, בבלוג מקצועי בשם “I Love Typography”. חשתי כי פונט זה, אשר עוצב על ידי קלר כפרויקט הגמר שלו לתואר המאסטר באוניברסיטת רדינג הבריטית, צופן בחובו כמה רמזים אפשריים אשר ייתכן ויעזרו לי בחתירתי לעיצוב פונט טקסט סריפי עברי, אשר יהיה זורם, נעים לעין וקל לקריאה. מיד כתבתי אליו ושאלתי אם יהיה מעוניין בגרסה עברית לפונט שלו. והוא ענה בשמחה – כן (מאוחר יותר אף הצלחנו להפגש יחדיו בברנו, צ’כיה, ושמחתי לגלות אדם נהדר, בדיוק כמו הפונט שיצר). מה שהלהיב אותי בעניין הפונט הלטיני היה האיכויות ה”עבריות” הטיפוסיות של חיתוך האותיות שלו, אשר סיגנוּנן הזכיר לי מאד את סיגנוּנו של פונט הדסה הקלאסי, אולם באופן רך ומעודן הרבה יותר. מיד כשראיתי אותו לראשונה עלה בי הרעיון לשלב בינו ובין כל מה שלמדתי עד אז בנסיונות העיצוב הקליגרפיים, במחקר שלי על צורתן של האותיות העבריות העתיקות ועל הארכיטקטורה שלהן… וכך נולד פונט רץ."

• הוסף לסימניות
ראוי לתת קרדיט לבלוג "סמליל" שמביא חומרים ייחודיים איכותיים ובלעדיים לתועלת מעצבי ישראל.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י Shia;513427:
ראוי לתת קרדיט לבלוג "סמליל" שמביא חומרים ייחודיים איכותיים ובלעדיים לתועלת מעצבי ישראל.

זה מה שעשיתי ב-2 ההודעות האחרונות. (ראה כותרת)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה