דרוש מידע הררפורמה החרדית בחתונות נראית קרובה מתמיד !

• הוסף לסימניות
נגעת אכן בנקודה מאוד כואבת.

השקעת 'יום החופה' של הכלה בעיקר וגם קצת של הכלה - בשטויות...

היום בו ניתן לפעול שלום בית ילדים פרנסה אושר ועושר, הופך גם ליום בזבוז הכסף ויותר גרוע בזבוז הזמן היקר.

ועל מה??

מה נשאר מכל ה'צילומי חוץ' וחבריהם כשמדברים על שנה-5 שנים מהחתונה? שואף לאפס.

ולאחמ"כ זה כבר אפס עגול - לא שואף.

שלום בית ילדים פרנסה וכל ההשפעות הטובות - הם הם אשר נשארים עימנו לאורך ככככלללללל ה120 שנה.

אז מה?????

מה קורה איתנו???

אני לא מטיף מוסר לאחרים ולא מחליט עבורם מה שטויות ומה לא
אני מדבר על הגדרת מוצר X והתלונה למה הוא לא עולה כמו Y

אי אפשר משהו ביניים?
אני רוצה תמונות נהדרות אבל אני לא צריך צילומי חוץ ולא עיצוב מטורף, למה לא נותנים לי לבחור את המוצר?
למה אני חייב לקבל את כל החבילה?
בודאי שאפשר
למה אתה חושב שאתה חייב לקחת משהו שאתה לא רוצה?

• הוסף לסימניות
בהקשר לעליית המחירים בשוק הזמרים אני יודע על כמה שהעלו את המחיר ויש להם ירידה של 30 אחוז באירועים אז באמת אני חושב שיש כח לראשי התת'ים בישיבות שיגבילו את המחירים וע''י יעזרו להורים שלהם לחתן אותנו אם קצת יותר שמחה

• הוסף לסימניות
בהקשר לעליית המחירים בשוק הזמרים אני יודע על כמה שהעלו את המחיר ויש להם ירידה של 30 אחוז באירועים אז באמת אני חושב שיש כח לראשי התת'ים בישיבות שיגבילו את המחירים וע''י יעזרו להורים שלהם לחתן אותנו אם קצת יותר שמחה
הפרופו ההודעה
יש זמר חתונה ממש ידוע שהמארגן שלו היתעקש איתו לעלות את המחיר והזמר העלה את המחיר ווכעבור תקופה היא גילה שפחתו לו הארועים באופן דרסטי (ברמה שיש לו ארוע פעם ביומיים ואפילו שלושה)
על כך הוא עכשיו מיתעקש עם המארגן להוריד את המחירים שהמארגן כמובן לא רוצה.....

• הוסף לסימניות
דעתי בנושא
בקרונה אנשים חשבו שהמחירים ירדו וזה בדיוק הטימינג הנכון וכו ובפועל זה לא קרה ויהיו כאילו שיאמרו שהשוק רק עלה מבחינת הרמה
שינוי-אמור לבוא מצד קבוצה גדולה של אנשים
ברגע שהיתאאגדו כולם נגד התופעה הזאאת ולא יקחו שזמרים שעברו סכום מסוים אז כולם היתקפלו
עכשיו מהצד של הזמר יש גם כן עלויות(המחירים עלו בהכל!!)
טיפ שלי לזמרים פשוט לעזוב את המארגנים(המארגנים לוקחים אחוז ממש מכובד)וזה בעצם חוסך גם לזמר ולתזמורת ואחר הכל גם ללקוח(שרב הזמרים שעזבו את המארגנים ביגלל סיבה כזו או אחרת ולא ביגלל השיקול של ההוזלה ללקוח)

• הוסף לסימניות
ומה עם שתיית האלכוהול שבחורים לא מסוגלים לרקוד בלי זה עד איפה הגענו
מה רע בקצת אלכוהול בחתונה מדי פעם?
בסוף הם גברים בגילאי 18 - 25.
ואם זה מה שעוזר להם לשמח את החתן, למה צריך להסתכל על זה בצורה שלילית?

• הוסף לסימניות
ממש ממש לא!!
ניחוש פרוע שלי את/ה לא ליטאי/ת.....
----

זה ממש תלוי במי אתה שואל....
יכול להיות שאין בפרוג מספיק אנשים כדי למחות נגד זה
(כי בד"כ הם פחות מחוברים למחשבים וכו...)
אבל ממש לא נכון!!!
(מה שנתת זה אולי דוגמא מוקצנת
אבל אם תשאל נניח בחור בחברון או תפרח
אז תופתע לראות את התשובות....)
---
מהכרות אישית (גם מהכרות של בנות פתוחות)
רובם ככולם מקוות ורוצות למצוא בחור יותר פרום
כי בד"כ (ובבקשה לא לכעוס כי אין מה לעשות זה נכון...
בחור צדיק מבית מדרש עליון יותר ירא שמיים מבחור קלאסי בוולפסון..)
ולבחורה- אחד הדברים הכי משמעותיים אצלה זה יראת שמיים של בחור...
למה הישיבות הטובות היום הולכות יותר לכיוון של הפתוח(ראי ערך פונבי'ז)
הרבה יותר מהכיוון של הפרום

ומה שאת אומרת זה נכון בהקשר שהסימנרים לא מדביקים את הקצב של הפתיחות שיש בישיבות האשכנזיות
אבל עדיין יש הרבה כוחות נוספים שמשפיעים על השידוך שהבחורה תרצה
ולכן שאלתי את שאלתי לעיל

ובמה שאמרת שבחור מבית מדרש עליון יותר ירא שמים בדרך כלל-זה נכון מאוד מהיכרות אישית עם שני סוגי הבחורים

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
עצם שתיית אלכוהול אינה בעיה, הבעיה היא איך נראית התוצאה....
אי אפשר לומר שזה בגבול...

• הוסף לסימניות
חשוב לי להסביר את הצד של הבחורים היקרים.
קחו לדוגמא בחור בחברון.
יש לו בוועד בערך 250 בחורים,
מתוכם הוא חבר ממש של בערך 30 - 20 בחורים.
לכמה חתונות בשנה יש לו כוח ללכת ?
הרי לפחות 100 בחורים רוצים שהוא יגיע אליהם,
בתקופה שהוא עצמו בשידוכין, והוא גם לומד לפעמים...
כאשר הוא מרגיש שחוץ מעצם המצוה הוא גם נהנה,
וחושבים גם עליו ולא תוקעים אותו עם עוף שראה כבר ימים יפים יותר,
ועם תזמורת שכיף לו לשמוע,
הוא מגיע בשמחה.
זה לא ישיבה חסידית שבד"כ הבחורים גדלו ביחד מגיל אפס.
הבחורים שלנו הם זהב טהור, ולא צריכים לחפש מה לא טוב בהם !

• הוסף לסימניות
שמעתי קצת מהמחרוזת של נחמן פילמר עכשיו
מחילה ,לא רואה את הבחורים רוקדים ככה.....
זה ממש לא זמר שעומד ורואה את הקהל.. עושה "מצב"
אורגניסט /תופים וכאלה
פשוט לא ילך......

• הוסף לסימניות
אגב, אני מבין שאם מישהו עדיין חושב על הנאמר בהודעה הראשונה, כנראה לא שמע את המחרוזת, כי היא לא מתאימה לשום מגזר, חלק קיצוני לכאן וחלק קיצוני לשם, ממש לא מחרוזת שאפשר לשים בחתונה אחת...
זה מתאים מאוד לבחורים ליטאים מסגנון מודרני, לא?
סוג של חברון וכדו'
או אמריקאים
אם אין אפשרות לשמוח בשמחת חתן וכלה, צריכים אכן לשתות אלכוהול.

השאלה היא למה לא שמחים עם החתן אלא 'שמחה מלאכותית' המתקרבת להוללות ברוב המקרים ע"י חלק נכבד מהשותים ומקיאים ושות'.

אגב אולי באמת לא רע ב'קצת' אלכוהול, דוגמת כוסית לחיים לכל אחד מהמסובים.

אגב, אני מבין שאם מישהו עדיין חושב על הנאמר בהודעה הראשונה, כנראה לא שמע את המחרוזת, כי היא לא מתאימה לשום מגזר, חלק קיצוני לכאן וחלק קיצוני לשם, ממש לא מחרוזת שאפשר לשים בחתונה אחת...
ביי דו וויי

השתתפתי בבחרותי בחתונה באמריקה בישיבת ברסלב היכל הקודש.

שם מביאים לציבור אוכל פשוט, ורק החתן והכלה והוריהם מקבלים מנות (לעצמי אני מפנק גם מנה ב50 ואפילו 100 ש"ח אם 'בא לי', אבל לכולם? 24,000 ש"ח? וזה הקייטרינג של 'פארהאנד' לא משהו יוקרתי, אחרים בטח מטפסים ל30,000+++.)

שם אין תזמורת כי אם 2 'בוקסות' חזקות, מיקסר, כבל אוקס ונגן.

לוקחים מחרוזת אחת עם סאמעט ומנדי ווייס לדוג'.
עוד אחת ליפא ועוד כמה מופרעים...
עוד אחת יותר מודרנית
עוד אחת יותר חסידי'ש
ככה כשיש לך 5-6 מחרוזות חתונה (פלייליסטים) במגוון סגנונות, אתה יכול לחתן את כולם... זה לא משעמם כי כל חתונה משתמשים בפלייליסט אחר, והחתונות שם מאוד שמחות כל אחד יכול לבוא לראות רחוב סקילמאן 27 בוויליאמסבורג, חתונות שמחות יוצאים שבעים ומחיוכים, ולבעלי השמחה זה לא עלה דולר אחד שחוק!!!

אז גם אם לא חייבים 'להגזים' ו'להקצין' וכו', אבל ללמוד את הדברים הטובים והפרקטיים - זה וודאי אפשר רצוי ומומלץ מאוד.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אם אין אפשרות לשמוח בשמחת חתן וכלה, צריכים אכן לשתות אלכוהול.

השאלה היא למה לא שמחים עם החתן אלא 'שמחה מלאכותית' המתקרבת להוללות ברוב המקרים ע"י חלק נכבד מהשותים ומקיאים ושות'.
לא חושב שזה עניין של בדיעבד, רק אם אין ברירה. כל עוד זה במידה, אין בזה בעיה.
אני לא ראיתי מחזות של בחורים שמקיאים (אא״כ זה הצו״ל של הישיבה שמישהו שכנע אותו לשתות חצי כוסית יין, חצי כוסית וודקה וחצי כוסית ערק, ואז הוא ספון בחדר השירותים כל האירוע). ראיתי בחורים ששותים ושמחים ושולטים על עצמם, וזה סבבה לגמרי.
לגבי השמחה הפנימית, אני לא מסכים. לפעמים יש אנשים ביישנים שקשה להם לרקוד, או כאלו שלא מכירים מספיק את החתן, ולמרות שהם שמחים איתו הם לא מסוגלים לרקוד עבורו ערב שלם. כמו שברור לכל אחד שמוזיקה בחתונה היא הכרחית, ואין לזה קשר לרמת השמחה של הרוקד כי בלי מוזיקה החתונה תהיה יבשה כחרס הנשבר, כך צריך להבין שלא תמיד השמחה הפנימית מספיקה ויש כאלו שזה מאוד עוזר להם לבטא אותה.
באופן כללי, קל מאוד להעביר ביקורת ולצקצק ולטעון טענות פופוליסטיות כמו: ׳מה זה? אלכוהול לבחורי ישיבות? מה אנחנו מועדון?,׳ אבל המציאות תמיד מורכבת יותר, והכול תלוי בעניין ובמינון.

• הוסף לסימניות
וואו!
לפני שבוע האשכול הזה נפתח לאור הנאה אישית מהמחרוזת החינמית של נחמן פילמר.
איכשהו האשכול הנוכחי הזה שרד עד כה, מדהים !

המטרה השיטחית בפתיחת האשכול היתה בדיקה האם אכן הציבור יכול להסכים עם סוי'ץ ושינוי מרענן ומעניין
בענין הריקודים בשמחת חתן וכלה, כשמחת הכנסת ספר תורה שהציבור שש עם מחרוזת קבועה כבר עשרות שנים.

לא אכחיש שזו לא היתה המטרה בפתיחת האשכול, גם עם שם הנושא הגרנדיוזי, המגיע רק מאקטואלי'ה משעממת.
המטרה האמיתית באשכול זה הנו על הנושא שהועלה ע"י בהמשך, שעל זה קיבלתי את מירב הלייקים על הודעה 1.
חברים. צריך להודות במצב. נסחפנו!
גבולות האתיקה בחתונות כבר מזמן עברו כל גבול.
מחותנים מוציאים המון כסף על מוזיקה ברמה רדודה, אוזניים של אורחים נחרשים מהעוצמה המטורפת של המוזיקה.
התזמורת שעושה שואו כבר מזמן עשתה לנו שואה.
ונכון לרגע זה, זה מספר הלייקים על הודעה זו הנו:
1687282422124.png

זה המון לייקים על הודעה שנשחלה באמצע ענין אחר לכאורה.
דבר אחד מוכח מכאן!
לציבור נמאס מקולות האוסטל שמושמעות על הבמה.
הציבור מחפש שינוי מסוג המוזיקה הרדודה, ירחם השם.
כל הטענות על כך שההורים רוצים להעניק את השמחה המושלמת לבניהם ביום שמחתם הינם מגוחכות, כשתוך כדי כך הם מבריחים החוצה מהאולם את כל ידידיהם האישים שטרחו להגיע לחתונה, במאמץ הרבה יותר מפרך מאשר חברי החתן שפינו בסך הכל את הבילוי הלילי בפנימיה בשביל לשמח את חבריהם, שמעכשיו הולך לו לביתו ושוכח מהם.

• הוסף לסימניות
למה הישיבות הטובות היום הולכות יותר לכיוון של הפתוח(ראי ערך פונבי'ז)
הרבה יותר מהכיוון של הפרום

ומה שאת אומרת זה נכון בהקשר שהסימנרים לא מדביקים את הקצב של הפתיחות שיש בישיבות האשכנזיות
אבל עדיין יש הרבה כוחות נוספים שמשפיעים על השידוך שהבחורה תרצה
ולכן שאלתי את שאלתי לעיל

ובמה שאמרת שבחור מבית מדרש עליון יותר ירא שמים בדרך כלל-זה נכון מאוד מהיכרות אישית עם שני סוגי הבחורים
ישיבת פונוביז מאז ומעולם דגלה בעצמאות של הבחורים שבה...
היא לא נוטה לכיוון הפתוח אלא לכיוון המשחרר והעצמאי
וככל שהדורות מתקדמים - נחשפים יותר ויותר לעולם הכללי
וכשאין פיקוח על הבחורים אז חלקם נשמרים יותר וחלקם נפתחים יותר
וכדרך העולם שיותר ויותר נפתח - יוצא שיש שם כאלה שנוטים לכיוון הפתוח יותר...
אין מה לעשות גם חברון של פעם היא לא חברון של היום וד"ל....
----
איזה כוחות נוספים יכולים להשפיע על השידוך
היא - מעדיפה את הפרום יותר כמו שכבר הסכמנו כי בד"כ הוא יותר יר"ש
ההורים - ודאי וודאי יעדיפו בחור שמור יותר בשביל הבת שלהם
אז מי עוד יכול כבר להשפיע עליה??
----
מהכרות אישית אני רואה בנות שנחשבו בנות פתוחות ממש שהעדיפו בחור פרום מהם בהרבה
(שוב כל עוד זה לא פוגע במראה הכללי ברמה קשה...)
מאשר בחור כשרוני ושטייגניסט מישיבה פתוחה שזורם עם הקו של הישיבה...
כן כן גם בדור שלנו...
ולא יודעת אם זה קשור לזה שהסמינרים ידביקו את קצב הפתיחות
כי איך חילונייה מסורתית אחת אמרה פעם
"בשקט בשקט כל החילוניות היו מתות(כלשונה) שהבעלים שלהן ישמרו שולחן ערוך" וד"ל
-----
ובקשר לאשכול
אני לא חושבת שיתבצע שינוי אמיתי
חלק מרכזי בחתונה זה הזמר והתזמורת...
וגם אם לאנשים קשה ההוצאות בעניין הם ימשיכו בזה (עיין ערך ארגון כלה ביום החתונה)
אבל אולי אולי יהיה שינוי
ימים יגידו....
בכל אופן לבזבז אנרגיה על זה קצת מיותר לעניות דעתי....

• הוסף לסימניות
-----
ובקשר לאשכול
אני לא חושבת שיתבצע שינוי אמיתי
חלק מרכזי בחתונה זה הזמר והתזמורת...
וגם אם לאנשים קשה ההוצאות בעניין הם ימשיכו בזה (עיין ערך ארגון כלה ביום החתונה)
אבל אולי אולי יהיה שינוי
ימים יגידו....
אני מוחה!
אנחנו יכולים לומר את זה על 101 דברים,
אם היינו יושבים בבית והיינו אומרים אין מה לעשות,
היה לנו היום ממשלה מפורקת ומשוגעת,
מנכלי חברות "למניהם" שמשמיצים את גדו''י בלי בושה,
מחירים יותר מבשמיים,
ועל זו הדרך...
אם לא נפתח את הנושאים הללו וננסה לפחות להתנגד שום דבר לא יקרה מעצמו!!!

• הוסף לסימניות
מסכים עם רוב הדברים,על חלק יש לי מה לומר
אבל המשפט הזה כל כך נכון שאין באמת טעם להמשיך בכלל לדעתי באשכול הזה

מניסיון של כבר שנה של כל מיני עצומות פה בפרוג ובעוד שלל מקומות
שום דבר לא זכור לי שהניב תוצאה איכותית רצינית

• הוסף לסימניות
וזאת מניין -בהנחה שאינך מתכוון על חברון בימיה של הסבא אלא על לפני 30 שנה.
בהנחה מציאותית
אפילו לא בהנחה אלא בהוכחה
אברכים מבוגרים בני 55+ שלמדו בחברון לא דומים לבניהם הלומדים שם (אם הם לומדים שם...)
ממה שאני רואה סביבי זה אכן כך...
(תמיד יש יוצאים מן הכלל כמובן ולא באה להכליל חלילה אבל הישיבה השתנתה..)

• הוסף לסימניות
בהנחה מציאותית
אפילו לא בהנחה אלא בהוכחה
אברכים מבוגרים בני 55+ שלמדו בחברון לא דומים לבניהם הלומדים שם (אם הם לומדים שם...)
ממה שאני רואה סביבי זה אכן כך...
(תמיד יש יוצאים מן הכלל כמובן ולא באה להכליל חלילה אבל הישיבה השתנתה..)
ברור שבני 55 לא דומים לבניהם בגילאי ה19/20 השאלה היא מה יהיה כשיגדלו לגיל 55 האם גם אז יהיו שונים.
אגב אם הייתי מקטלג את עולם הישיבות ע''פ מה שהייתי רואה סביבי התוצאות היו איומות.

ברור שבני 55 לא דומים לבניהם בגילאי ה19/20 השאלה היא מה יהיה כשיגדלו לגיל 55 האם גם אז יהיו שונים.
פשיטא שכן...
כי ההוא בן ה-55 והבן שלו לא יוכלו להיות שווים אם:
הם שונים בשידוך שהם מחפשים,
באנשים שהם מעריכים,
במה שהם שמעו/קראו/ראו....
בסגנון בית אותו הם רוצים להקים,
בסגנון החוויות.../ההנאות וכו...
שוב בלי הכללות אבל ודאי שהקו הכללי הוא כזה...
כל התנהלות החיים נהיית מעט שונה (אמנם מעט אבל יש שינוי...)
-----
מכירה כבר כמה שהיו חברונערס בנשמה אבל את הבנים שלהם כבר לא שלחו לשם....

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה