השקעה בבורסה כתוכנית חיסכון, אשמח לשמוע מהמבינים האם זו הטעיה או תוכנית טובה

• הוסף לסימניות
לגופו של עניין,

השקעה במניות בפיזור רחב, היא אכן אסטרטגיה נכונה ויעילה, שנוסתה והוכחה. אבל לא צריך להתלהב עד כדי כך.
1. הנתונים בכתבה שבפתיחת האשכול מחושבים נומינלית ולא ראלית. כלומר, לא מביאים בחשבון את גובה האינפלציה. מה שאומר שאולי בעוד X שנים נקבל מיליון שקל, אבל מיליון שקל אז לא יהיו שווים כמו מיליון שקל היום.
בהנחת אינפלציה של 2.5% לשנה (זוהי בערך האינפלציה בעשרות השנים האחרונות בארה"ב. בישראל היו תקופות של היפר אינפלציה, ורק בשנים האחרונות המספר ירד לפחות מ2%), מיליון שקל בעוד 45 שנה יהיו שווים כמו 330 א"ש היום. בעוד 30 שנה הם יהיו שווים כמו חצי מיליון היום.
2. הנתונים על תשואות השוק ההיסטוריות מעט מוגזמים, וגם לא לוקחים בחשבון דמי ניהול (גם כשמשקיעים באופן עצמאי, אם קונים תעודת סל, צריך לשלם דמי ניהול) ועמלות קניה.
3. הכתבה מתעלמת מעניין המס. מס רווחי הון עומד על 25%. בדוגמה הראשונה שהובאה שם, (השקעה של 95 ש"ח בחודש למשך 45 שנה) גובה המס הוא בערך 200,000 ש"ח!
4. צריך להבין שנתוני התשואות שמצוינים בכתבה, אלו תשואות עבר. אף אחד לא מבטיח שאלו יהיו התשואות בעתיד, ורוב הכלכלנים סבורים שבעתיד הקרוב התשואות יהיו מתונות יותר.
5. וזה העיקר: השקעה בבורסה היא בעיקר פסיכולוגיה. מעטים האנשים שיכולים להתמיד בהשקעה 45 שנה, שבמהלכם יהיו כנראה כמה משברים שבהם סכום ההשקעה יחתך בחצי!

קל לשבת על הכורסה ולומר שאחרי כל המשברים בהיסטוריה הייתה התאוששות, בפועל כשזה מגיע וכותרות העיתונים מדווחות על אם כל הקריסות (התקשורת תמיד מנפחת אירועים כאלו) וחברות ענק קורסות בקול רעש גדול, והמשקיע רואה את מה שאתמול היה מיליון הופך תוך שבועות ספורים לחצי מיליון, בדרך כלל הוא ירוץ למשוך את כספו.
הסיכון הגדול ביותר של משקיע לטווח ארוך הוא, שהוא יחתוך את ההשקעה בעיצומו של משבר.

שלא ישמע שאני נגד השקעה כזו. להפך, אני חושב שזוהי ההשקעה הנכונה ביותר שיש. אבל היא דורשת לימוד (לא רב) והבנה של מה שעושים.

למי שרוצה ללמוד על סוג ההשקעות הזה, גם בתיאוריה וגם בפרקטיקה אמליץ על הבלוג הזה:
http://www.hasolidit.com/

• הוסף לסימניות
שוק ההון הוא השקעה טובה אבל הנדל"ן עדיף עליו כמה מונים:
חולק עליך לחלוטין. השקעתי בעצמי בנדל"ן, ובהצלחה.
1. התחום בטוח ויציב יותר.
נכון חלקית. בשוק ההון יש יותר תנודתיות, אבל לטווח הארוך מאוד הוא יותר יציב ובטוח.
שוק הנדל"ן אינו תנודתי, אבל דירה אחת בהחלט יכולה לרדת בערכה מאוד. שכנים לא טובים, רעש, בעיות רטיבות ועוד, יכולים להביא לירידת ערך משמעותית, בעיקר בדירות בפריפריה.

אנחנו נמצאים עכשיו אחרי עשר שנים של לעיות מחירים מטורפות בנדל"ן, וזה מטעה את הציבור לחשוב שזה ימשך לנצח. זה לא. יש סיבות לעליות המחירים הללו, וזוהי בעיקר הריבית שירדה דרסטית. התיקון יבוא בסוף, לא יודע מתי.
נכון אמנם שנכס מניב בסביבות ה4% (הלכתי לחומרה)
רק בערי הפריפריה.
אנחנו מדברים רק על עסקאות עם מינוף שזה אומר שאתה שם סכום מסויים ומקבל תמורתו לפחות פי 2
זה לא נכון, ואני מתפלא שאתה כבעל מקצוע לא יודע את זה.
1. על משכנתא צריך לשלם ריבית. ריבית ממוצעת בערך 3% (אולי אני טועה קצת) אז נשאר לך 1% רווח.
2. מעבר לזה כיוון שמדובר פה על מינוף עם משכנתה, אז בשנה הראשונה זה אכן פי 2, אבל בהמשך ככל שאתה מחזיר משכנתה, אתה מוריד את יחס המינוף. אם תעשה חשבון על תקופה של 10/15 שנה, תראה שזה פחות משמעותי.
3. גם בשוק ההון אפשר למנף.
תוסיף על זה שערך הנכס עלה מאד במשך השנים
תיקנתי אותך, אתה שוכח זאת. העבר אינו מבטיח כלום לעתיד.
אם מורידים את העליות של השנים האחרונות, ערך הבתים בישראל כמעט שלא זז ראלית! (כלומר, מתואם לאינפלציה).
אתה מרויח עשרות אחוזים. הרבה יותר משוק ההון.
עובדתית אתה טועה. תשואות שוק ההון היסטורית, גבוהות יותר מהתשואות בנדל"ן.

ועוד כמה דברים שאתה מתעלם מהם, ואני שוב תמה אייך איש מקצוע מתעלם מהם:
1. מה עם שיפוץ של הדירה מדי פעם? תיקונים, בלאי?
2. מה עם עמלת תיווך, עו"ד, מס רכישה
3. מנהל נכס לוקח חודש בשנה.
4. מציאת נכס טוב אינה דבר קל, בניגוד לשוק ההון שבו קניית ערך לוקחת דקה או שתיים, קניית דירה זה נסיעות, בדיקות, התיעצויות עם אנשי מקצוע. כל זה זה גם טירחה וגם איבוד תשואה כי בזמן הזה (כשאני קניתי דירה להשקעה, מרגע שהחלטתי עד שקיבלתי מפתחות עברה יותר משנה, וזה לא הייתה דירה על הנייר) הכסף יכול להשיא תשואה.
יש עוד הרבה מה לומר, נעצור כאן.

דירה להשקעה בעת הנוכחית יכולה להיות טעות מרה, בפרט עם קונים אותה במינוף.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
איך ניתן להשקיע במניות בלי בית השקעות שמרויח עליך ובלי בעיות ריבית ותמיכה במחללי שבת ?
אשמח למידע.
יש בתי השקעות שאתה משלם רק עמלה של 0.09 % לכל פעולה
ואתה חופשי לעשות כרצונך דרך תוכנה פשוטה
ובקשר לבעיות כשרות ישנם כמה צעדים
א לשאול רב
ב השקעה במניות בחו"ל מפחיתה בהרבה את החששות
ג יש מכון בשם כתר שמפרסם רשימת מניות כשרות
אבל יש טוענים שהוא מקל מידי

• הוסף לסימניות
בנק ישראל בדק: איזו השקעה עדיפה ב-30 השנים האחרונות - מניות, נדל”ן או אג”ח ממשלתי?
בעשור האחרון הניבו השקעות בדיור תשואות גבוהות מאשר השקעות בשוק ההון, אולם בפרספקטיבה ארוכת טווח השקעות במניות הניבו תשואות ממוצעות גבוהות מאשר בדיור ובאג"ח
מערכת ספונסר
15/01/18 09:55

בנק ישראל פרסם היום קטע מתוך דוח יציבות פיננסית בנושא השקעות בדיור ובשוק ההון: השוואה מפרספקטיבה היסטורית. להלן עיקריו:

מאז 2008 עלו המחירים בשוק הדיור במהירות בליווי התרחבות מהירה בהיקף המשכנתאות. עליית המחירים, הריבית הנמוכה על המשכנתאות והתשואות הנמוכות באפיקי השקעה אחרים העלו על סדר היום את השאלה אם השקעה בדירה עדיפה על השקעה בשוק ההון. התיבה שנכתבה ע"י אור ידוב, דנה במאפיינים השונים של השקעות בדיור ובשוק ההון, וכן משווה בין התשואות הממוצעות ברוטו ונטו שהניבו השקעות בדיור, במניות ובאג"ח ממשלתיות בשלושת העשורים האחרונים (1988—2017).

הממצאים העיקריים: בעשור האחרון הניבו השקעות בדיור תשואות גבוהות מאשר השקעות בשוק ההון. אולם כאשר מתבוננים על ביצועי ההשקעות באפיקים השונים מפרספקטיבה ארוכת טווח (1988—2017), מוצאים כי השקעות במניות הניבו תשואות ממוצעות גבוהות מהשקעות מקבילות בדיור וגבוהות משמעותית מהשקעות באג"ח ממשלתיות. תוצאה זו נותרת בעינה גם לאחר שמביאים בחשבון את העלויות הכרוכות בהשקעות באפיקים השונים, לרבות מיסוי.

חשוב להדגיש כי השקעה בדירה נבדלת מהשקעות בשוק ההון במאפיינים רבים, ביניהם מידת הנזילות, יכולת הפיזור, רמת המינוף, עלויות העסקה וההחזקה, תנאי המיסוי, המתאם עם תשואותיהם של נכסים אחרים ועוד. גם למאפיינים אלה השפעה על החלטות ההשקעה.

התשואה השנתית הממוצעת, ברוטו (כולל עלויות השקעה) ונטו (בניכוי עלויות השקעה), מהשקעה ל-10 שנים:

ניתן להבחין כי גם בשקלול השפעתן של עלויות ההשקעה, דירוג האפיקים לפי רמת תשואה נותר זהה. כאשר בוחנים את ההפרש בין התשואות ברוטו ונטו בכל אפיק, מתברר כי עלויות ההשקעה שחקו את ההשקעה במניות במידה הרבה ביותר, ואילו ההשקעות באג"ח ממשלתיות ובדיור נשחקו פחות.

התשואה נטו מהשקעה בדירה מציגה את הרגישות הרבה ביותר למשך ההשקעה: ככל שהוא מתקצר כך גוברת השפעתם של הוצאות העסקה ומס הרכישה והתשואה נטו יורדת. בהשקעות ארוכות פוחתת השפעתן של הוצאות העסקה, בשעה שהטבת המס על ההכנסה משכר דירה הופכת למשמעותית יותר. התשואה נטו מהשקעות בשוק ההון מושפעת פחות ממשך ההשקעה: הוצאות העסקה נמוכות יותר וההכנסה השוטפת ממוסה במלואה. מכאן שבהשקעות לתקופות קצרות ייווצר פער גדול יותר בין התשואות נטו מהשקעות במניות לתשואות נטו מהשקעות בדיור.

לסיכום, ב-1988—2017 - טווח הזמן המירבי שנבחן - הניבו השקעות במניות לתקופות שונות תשואות ממוצעות (ברוטו ונטו) גבוהות מהשקעות מקבילות בדיור וגבוהות משמעותית מהשקעות באג"ח ממשלתיות. עם זאת, בחינה בטווח זמנים אחר עשוי להוביל לתוצאות שונות; כך למשל אם נבחן את התשואות מהשקעות שהחלו בראשית 2007, ערב המשבר הפיננסי העולמי, נקבל כי השקעה בדירה נשאה את התשואה הגבוהה ביותר מבין החלופות. חשוב להדגיש כי מסלולי ההשקעה השונים אינם נבדלים אלה מאלה רק בתשואות שהם מניבים למשקיעים אלא גם במאפיינים מהותיים נוספים, לרבות רמות סחירות ונזילות, מימון ומינוף, פיזור, מיסוי והיבטים פסיכולוגיים.

• הוסף לסימניות
להקטנת הסיכון, נרשם לרוב לטובת מחזיקי תעודת הסל שעבוד שוטף מדרגה ראשונה ללא הגבלה על כל הנכסים המגבים את התעודה.
מישהו יכול להרחיב קצת מה הכוונה, על מה נרשם שיעבוד ומה בעצם הבטחונות של מחזיקי תעודות הסל?

• הוסף לסימניות
2. וזה העיקר. לגבי התשואתיות. נכון אמנם שנכס מניב בסביבות ה4% (הלכתי לחומרה), אבל זה ללא מינוף. אנחנו מדברים רק על עסקאות עם מינוף שזה אומר שאתה שם סכום מסויים ומקבל תמורתו לפחות פי 2 והשכירות מכסה משכנתא. תוסיף על זה שהשכירות עולה במשך השנים. תוסיף על זה שערך הנכס עולה מאד במשך השנים. תוסיף על זה שאתה יכול להמשיך ולמנף מאותו הנכס במשך השנים (אחרי מחצית מתקופת המשכנתא למשל, אפשר להוציא עוד משכנתא אבל הפעם סכום האשראי יהיה גדול יותר כי ערך הדירה עלה. אז זה לא חצי ממה שהתפנה אלא הרבה יותר). אז מ150,000 ש"ח ששמת אתה מרויח עשרות אחוזים. הרבה יותר משוק ההון.

לגבי המינוף באמצעות משכנתא, אחרי כל ההגבלות של בנק ישראל על תנאי המשכנתאות למשקיעים ובכלל, ובתוספת ההקשחות של הבנקים בשנתיים שלוש האחרונות לעניין הוכחת יכולת החזר של הלווים, באמת שהשקעה ארוכת טווח בשוק ההון נראית אופציה ריאלית יותר.

• הוסף לסימניות
אני לא מצליח להבין את כל ההשוואות לנדל"ן.
איך בדיוק אקנה נדל"ן עם 200ש"ח לחודש, גם במשך 40 שנה.
בהשקעה של 200ש"ח לחודש בשוק ההון, אחרי 40 שנה יש סכום מכובד ביותר.

• הוסף לסימניות
מישהו יכול להרחיב קצת מה הכוונה, על מה נרשם שיעבוד ומה בעצם הבטחונות של מחזיקי תעודות הסל?
תעודת סל היא נייר ערך שמונפק על ידי בית השקעות, במטרה לאפשר למשקיע פיזור של ההשקעה על פני מספר גדול של חברות (או אג"ח).
בית ההשקעות קונה בכסף של המשקיעים ניירות ערך (מניות, חוזים, אופציות).
לפי מה שאני מבין מהמשפט שציטטת, נרשם שיעבוד של הניירות שהתעודה מחזיקה, על שם מי שקנה את התעודה. כך שגם אם בית ההשקעות שהנפיק את התעודה יפשוט רגל, המשקיעים יוכלו לקבל את חלקם בניירות הערך שהוא החזיק לטובת התעודה.
מקווה שאני מובן.
אגב, זה משתנה בין תעודה לתעודה, רק הסברתי את הציטוט.

• הוסף לסימניות
בוקר טוב.

ראשית, העובדה שלבנאדם אכפת מהכסף שלו, והוא מבין שהוא צריך לעשות פעולות בשביל שהכסף שיש לו יתפח - מבורכת.
ההורים שלנו - בחלקם - סבינו - ברובם - יכלו להתפרנס בכבוד מכל מיני קצבאות או מהעובדה שהמחיה הייתה זולה בהרבה ו"דרך המסחר" הייתה "שונה" מהיום.
כיום מי שעיניו בראשו, יוכל לחתן את ילדיו בכבוד ו(כמעט) לא להזדקק למתנת בשר ודם ולא לידי להלוואתם.

כעת הפסקה קצרה וגילוי נאות:
המקצוע שלי הוא ליווי השקעות בנדל"ן.
דהיינו שיש הרבה שמבינים את כל מה שכתבתי והם לא יודעים / יכולים ( - בגלל בעיות זמן וכדו') להשקיע בנדל"ן ואני עושה זאת עבורם - יחד איתם.

נחזור לענייננו:
לאור ההקדמה שכתבתי, אני לא מסתכל על השקעה בתור "השקעה", אלא בתור "תכנית חסכון".
אני עובד קשה על הכסף, עכשיו אני רוצה שהכסף יעבוד בשבילי.
לכן השקעה בשוק ההון היא בהחלט השקעה ראויה.
ועכשיו מגיע האבל:

אבל.
א. צריך להכיר את התחום. לדעת טוב איך ואיפה להשקיע וגם אז להיות מוכנים מראש למצבים לא נעמים, כפי שמורט פה בפורום בהרחבה.

ב. לפני שלושה חודשים הגיע אליי לקוח, שלפרנסתו הוא עובד בבית השקעות. משרה פשוטה אמנם, אבל שיג ושיח לו בעולם שוק ההון. הוא ניסה ללבן איתי מה עדיף, שוק ההון או נדלן.
אני מודה שאני לא מכיר לעומק את עולם שוק ההון, אבל המסקנה של השיחה הייתה כפי שכתבתי. שוק ההון הוא השקעה טובה אבל הנדל"ן עדיף עליו כמה מונים:
1. התחום בטוח ויציב יותר.
2. וזה העיקר. לגבי התשואתיות. נכון אמנם שנכס מניב בסביבות ה4% (הלכתי לחומרה), אבל זה ללא מינוף. אנחנו מדברים רק על עסקאות עם מינוף שזה אומר שאתה שם סכום מסויים ומקבל תמורתו לפחות פי 2 והשכירות מכסה משכנתא. תוסיף על זה שהשכירות עולה במשך השנים. תוסיף על זה שערך הנכס עולה מאד במשך השנים. תוסיף על זה שאתה יכול להמשיך ולמנף מאותו הנכס במשך השנים (אחרי מחצית מתקופת המשכנתא למשל, אפשר להוציא עוד משכנתא אבל הפעם סכום האשראי יהיה גדול יותר כי ערך הדירה עלה. אז זה לא חצי ממה שהתפנה אלא הרבה יותר). אז מ150,000 ש"ח ששמת אתה מרויח עשרות אחוזים. הרבה יותר משוק ההון.

הערה חשובה אני מתעסק אך ורק בדברים ממשיים. נכסים קיימים שאתה קונה, אתה רואה אותם והם נהיים בבעלותך ונכנסים לך ציקים כל חודש בתום התהליך.
וממילא דברי מכוונים לשם ולא הפשרות וחקלאיות והבטחות וסיפורים.
דבר נוסף צריך לקחת בחשבון על האמור לעיל.
כדי להרויח צריך לעבוד !
שכירות לא נכנסת בקלות, לפעמים יותר קל ולפעמים פחות, אבל צריך לעבוד.
קניית דירה, אחזקתה, ועוד המסתעף, לא יוצא מהשרוול. צריך לעבוד.
בקיצור, אנחנו צריכים לקיים לחומרא את הפסוק 'בזעת אפך תאכל לחם'

• הוסף לסימניות
דבר אחד לא הבנתי
איך משקיעים כל חודש 100 שח בבורסה
לפי מה שאני מכיר העמלה הכי קטנה לפעולה זה 2 שח (ברוב המקרים זה הרבה יותר)
ככה שכל קנייה ב100 שח כבר אתה במינוס של 2 אחוז
ככה שאם השקעת בשנה 1200 והתשואה היא 10 אחוז שנתי שזה כמעט חלום
סכום התשואה השנתי יעמוד על 54 ש"ח!
תנכו 24 שח עמלות (12 קניות בשנה)
נשארנו עם תשואה של 34 שח בלבד לשנהוזה עוד לא מדויק כי העמלה מופחתת מהקרן כך שסכום ההשקעה קטן והתשואה בהתאם
ועכשיו נוריד מזה דמי ניהול או לפחות עמלה חודשית (לפחות 15 שח)
ונשארנו במינוס
כך שכל החישובים נכונים תיאורטית ולא מעשית
ישנה כן דרך מסוימת וכמו שאפשר לקרוא פה אבל היא ממש לא הרוח של תחילת האשכול
http://www.hasolidit.com/איך-להשקיע-בבורסה-עם-תקציב-אפסי

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
ועוד נקודה
מכיוון שהתשואה הופכת לחלק מההשקעה
זה אומר שאם הנתון הוא לא 10 אחוז תשואה אלא 9
הרווח לא ייר ב10 אחוז אלא בהרבה יותר
10 אחוז שווה 901581 בסוף התקופה
ן 9 אחוז שווה 656682 בסוף התקופה
ו5 אחוז שווה בסה"כ 196001בסוף התקופה!!!!!!
כדי להגיע למיליון שקל אחרי 45 שנה בהינתן תשואה של 5 אחוז שנתית צריך להפקיד כל חודש 510 שח
מצ"ב מחשבון לחישוב קל
http://www.shekelgroup.co.il/calculateurs/calculate.aspx?tabid=176&vp_ttl=ShekelGroup&vp_scrllng=no&vp_wdth=500&vp_hght=330&vp_frmbrdr=0&vp_url=/calculateurs/calc23.htm&vp_title=מחשבונים – חישוב חיסכון עתידי

• הוסף לסימניות
אני לא מצליח להבין את כל ההשוואות לנדל"ן.
איך בדיוק אקנה נדל"ן עם 200ש"ח לחודש, גם במשך 40 שנה.
בהשקעה של 200ש"ח לחודש בשוק ההון, אחרי 40 שנה יש סכום מכובד ביותר.
נכון אבל לא מציאותי
ראה תגובתי למעלה

• הוסף לסימניות
פרה פרה.

ראשית כל, פותח האשכול שואל על הבורסה (שוק ההון...) אם זאת השקעה טובה או לא ולכך התייחסתי שאם מעניינת אותו השקעה זה כבר טוב ולכאורה בשוק ההון זאת השקעה טובה, יותר מלהשאיר את הכסף בבית או בבנק.

בכלל, אני חושב שאיש את רעהו זאת פלטפורמה מעולה להבעת דעות, לדיונים מכובדים, אבל כל עוד הם מתנהלים בצורה מכובדת לגופו של עניין ולא לגופו של אדם.
אין צורך לקחת דעה מסויימת "אישית" בדיוק כמו שראובן חושב שמה שהוא אומר הכי הגיוני ככה גם שמעון חושב. אז גם אם הם לגמרי חולקים אחד על השני לא צריך "להתפלא עליהם כאיש מקצוע", משום שכך האיש מקצוע חושב ויש לו גם הסברים שאתה עדיין אולי לא מבין אותם. הכל בסדר. מכבדים אותך תכבד את האחר.

ולגופו של עניין:

אני רוצה להאיר משהו בנושא של השקעות. לא דווקא בנדלן או שוק ההון אלא כל השקעה, אפילו לקנות חנות פלאפאל מסוימת. אם כל אלו שלפניך נכשלו וסגרו אותה - עזוב את זה. אם מציעים לך חנות גרויסע מציאה אבל כל העסקים שהיו שם לסוגיהם נסגרו - עזוב אותה.
איינשטיין כבר אמר משהו בנוגע לאלו שחושבים שהם יוכלו לעשות את אותו דבר ושתקרה תוצאה אחרת ממה שקרה עד היום.
זה מה שהימין טוען על השמאל שהם אומרים "עכשיו נעשה שלום, עכשיו זה כן יצליח"
הוא הדין לענייננו. מי שמתעסק בנבואה, בתחזיות בספקולציות, שיערב לו ויבושם לו. אני חושב שללמוד מהעבר זה ללמוד מהעובדות, והעובדות מראות שכל הזמן היו כאלו שאמרו "המחירים הגיעו לשיא" וכל הזמן הם פיספסו כי המחירים המשיכו לעלות.

לגבי אחוז התשואה מהדירה שזה רק בפריפריה:
- נכון. מלכתחילה אני מדבר בעיקר על הפריפריה.

לגבי כל הסוגיא של מציאת הדירה, שכנים, רטיבות, בדיקות התייעצויות.
- זה בדיוק השירות שלי. אנחנו מחפשים נכס שהוא מתוחזק טוב, באיזור ביקוש גבוה לשכירות, וכו' וכו', ובזכות הקשרים והכרת השטח מוצאים אותו מהר יותר.

לגבי עניין ההוצאות, בלאי, שכ"ט ועמלות ושאולי הדירה תעמוד ריקה חודש:
- הדבר נלקח בחשבון מראש ומחושב כחלק מההשקעה.

לגבי אחוזי התשואה של העסקה (המינוף).
- בשורה תחתונה אדם מביא 150000 ש"ח וקונה דירה של 500000 ש"ח (משכנתא של 400 אל"ש ל25 שנה) כשהשכירות מכסה משכנתא.
לגבי זה שאולי יישאר חודש ריק - תקזז את זה בכך שוודאי שהשכירות תעלה במהלך השנים בכמה פעימות.
בתום התקופה, ברור שמחיר הדירה לא יעמוד על 500 אל"ש. פה אפשר להתווכח כמה אבל נניח שזה יעלה רק ב200 אל"ש, הרי שיש לו בתום התקופה 700 אל"ש על 150 אל"ש הון עצמי.
עכשיו תעשה חשבון כמה הוא הרוויח כל שנה ותשווה את זה לשוק ההון.
לא יודע אם בשוק ההון יש השקעה יציבה ובטוחה כל כך.
(תוסיף על כך את העובדה, שבמהלך השנים, נניח אחרי 10 שנה, הוא יכול למנף גם את הדירה הזו ולהוציא עליה משכנתא. אבל זה כבר "למיטבי לכת")
ולא. לא מדובר על 40 שנה. ב40 שנה אפשר לרכוש 3 דירות בצורה הזו.

אני חושב שהתייחסתי לכל הנקודות, כך שאין צורך "להתפלא איך כאיש מקצוע..." משום שאם פשוט השאלות היו נשאלות ההבהרה הייתה מתקבלת מייד. הדברים הנ"ל הם פשוטים וברורים וכל הלקוחות שלי יודעים להסביר את זה מתוך שינה.

אני לא נגד שוק ההון. לי עצמי יש גם כסף בשוק ההון (בבחינת מזה ומזה אל תנח ידך...) ואני מאד מרוצה מהתשואה בנתיים ב"ה שרק ימשיך ככה. אבל אני נתתי את זה למישהו מהתחום שמבין בזה. ובהשוואה לנדל"ן, אני רואה שנדל"ן עדיף יותר.
אני חושב שבשביל להצליח בשוק ההון ובשביל ש"זה יקח דקה או שתיים" צריך להבין ולהתמצא בזה מאד.

שורת המחץ מבחינתי הייתה "אני קניתי דירה להשקעה, מרגע שהחלטתי עד שקיבלתי מפתחות עברה יותר משנה, וזה לא הייתה דירה על הנייר". זה ממש מסביר את המקצוע שלי ובדיוק בשביל זה אני פה. בזכות השירות שאני מעניק התהליך לא לוקח יותר מ3 חודשים.

נ.ב.
כל הדברים נאמרים בנחת רוח ומתוך כבוד הדדי....

• הוסף לסימניות
פרה פרה.

ראשית כל, פותח האשכול שואל על הבורסה (שוק ההון...) אם זאת השקעה טובה או לא ולכך התייחסתי שאם מעניינת אותו השקעה זה כבר טוב ולכאורה בשוק ההון זאת השקעה טובה, יותר מלהשאיר את הכסף בבית או בבנק.

בכלל, אני חושב שאיש את רעהו זאת פלטפורמה מעולה להבעת דעות, לדיונים מכובדים, אבל כל עוד הם מתנהלים בצורה מכובדת לגופו של עניין ולא לגופו של אדם.
אין צורך לקחת דעה מסויימת "אישית" בדיוק כמו שראובן חושב שמה שהוא אומר הכי הגיוני ככה גם שמעון חושב. אז גם אם הם לגמרי חולקים אחד על השני לא צריך "להתפלא עליהם כאיש מקצוע", משום שכך האיש מקצוע חושב ויש לו גם הסברים שאתה עדיין אולי לא מבין אותם. הכל בסדר. מכבדים אותך תכבד את האחר.

ולגופו של עניין:

אני רוצה להאיר משהו בנושא של השקעות. לא דווקא בנדלן או שוק ההון אלא כל השקעה, אפילו לקנות חנות פלאפאל מסוימת. אם כל אלו שלפניך נכשלו וסגרו אותה - עזוב את זה. אם מציעים לך חנות גרויסע מציאה אבל כל העסקים שהיו שם לסוגיהם נסגרו - עזוב אותה.
איינשטיין כבר אמר משהו בנוגע לאלו שחושבים שהם יוכלו לעשות את אותו דבר ושתקרה תוצאה אחרת ממה שקרה עד היום.
זה מה שהימין טוען על השמאל שהם אומרים "עכשיו נעשה שלום, עכשיו זה כן יצליח"
הוא הדין לענייננו. מי שמתעסק בנבואה, בתחזיות בספקולציות, שיערב לו ויבושם לו. אני חושב שללמוד מהעבר זה ללמוד מהעובדות, והעובדות מראות שכל הזמן היו כאלו שאמרו "המחירים הגיעו לשיא" וכל הזמן הם פיספסו כי המחירים המשיכו לעלות.

לגבי אחוז התשואה מהדירה שזה רק בפריפריה:
- נכון. מלכתחילה אני מדבר בעיקר על הפריפריה.

לגבי כל הסוגיא של מציאת הדירה, שכנים, רטיבות, בדיקות התייעצויות.
- זה בדיוק השירות שלי. אנחנו מחפשים נכס שהוא מתוחזק טוב, באיזור ביקוש גבוה לשכירות, וכו' וכו', ובזכות הקשרים והכרת השטח מוצאים אותו מהר יותר.

לגבי עניין ההוצאות, בלאי, שכ"ט ועמלות ושאולי הדירה תעמוד ריקה חודש:
- הדבר נלקח בחשבון מראש ומחושב כחלק מההשקעה.

לגבי אחוזי התשואה של העסקה (המינוף).
- בשורה תחתונה אדם מביא 150000 ש"ח וקונה דירה של 500000 ש"ח (משכנתא של 400 אל"ש ל25 שנה) כשהשכירות מכסה משכנתא.
לגבי זה שאולי יישאר חודש ריק - תקזז את זה בכך שוודאי שהשכירות תעלה במהלך השנים בכמה פעימות.
בתום התקופה, ברור שמחיר הדירה לא יעמוד על 500 אל"ש. פה אפשר להתווכח כמה אבל נניח שזה יעלה רק ב200 אל"ש, הרי שיש לו בתום התקופה 700 אל"ש על 150 אל"ש הון עצמי.
עכשיו תעשה חשבון כמה הוא הרוויח כל שנה ותשווה את זה לשוק ההון.
לא יודע אם בשוק ההון יש השקעה יציבה ובטוחה כל כך.
(תוסיף על כך את העובדה, שבמהלך השנים, נניח אחרי 10 שנה, הוא יכול למנף גם את הדירה הזו ולהוציא עליה משכנתא. אבל זה כבר "למיטבי לכת")
ולא. לא מדובר על 40 שנה. ב40 שנה אפשר לרכוש 3 דירות בצורה הזו.

אני חושב שהתייחסתי לכל הנקודות, כך שאין צורך "להתפלא איך כאיש מקצוע..." משום שאם פשוט השאלות היו נשאלות ההבהרה הייתה מתקבלת מייד. הדברים הנ"ל הם פשוטים וברורים וכל הלקוחות שלי יודעים להסביר את זה מתוך שינה.

אני לא נגד שוק ההון. לי עצמי יש גם כסף בשוק ההון (בבחינת מזה ומזה אל תנח ידך...) ואני מאד מרוצה מהתשואה בנתיים ב"ה שרק ימשיך ככה. אבל אני נתתי את זה למישהו מהתחום שמבין בזה. ובהשוואה לנדל"ן, אני רואה שנדל"ן עדיף יותר.
אני חושב שבשביל להצליח בשוק ההון ובשביל ש"זה יקח דקה או שתיים" צריך להבין ולהתמצא בזה מאד.

שורת המחץ מבחינתי הייתה "אני קניתי דירה להשקעה, מרגע שהחלטתי עד שקיבלתי מפתחות עברה יותר משנה, וזה לא הייתה דירה על הנייר". זה ממש מסביר את המקצוע שלי ובדיוק בשביל זה אני פה. בזכות השירות שאני מעניק התהליך לא לוקח יותר מ3 חודשים.

נ.ב.
כל הדברים נאמרים בנחת רוח ומתוך כבוד הדדי....
הכל טוב ויפה. המציאות מראה (איך אמרת להסתכל על העבר) שיש כאלו שאכן מצליחים לשעבד את נכסיהם ולקנות נכס נוסף ולהשכיר ולכסות וכו', ויש כאלה לעומתם שמשעבדים את גופם ואת רוחם ובסוף נשארים בלי כלום ביד, כי מה לעשות שתוכניות לחוד ומציאות לחוד.
ולכן מי שרוצה להשקיע כסף והרבה, ולשעבד את עצמו בשביל זה לאורך זמן (כן, גם להשכיר נכס זו עבודה לא פשוטה בכלל וצריך הרבה מזל שלאורך תקופה יהיו שוכרים סבירים פלוס)שיהיה לו לבריאות.
אני מחפש השקעה קטנה, כזו שלא ארגיש אותה בכיס, ולא תכניס אותי לעול ולשיעבוד כלכלי במקרה של נפילה. 200 ש"ח לחודש בעיני זו הוצאה סבירה להשקעה, שגם אם לא תצליח אוכל להמשיך את חיי בלי לחץ ובלי דאגות.
כל השאלה זה באיזה אפיק כדאי להשקיע את הסכום הזה של 200ש"ח, והאם יש נוסחה מנצחת של 10% שבה השקעתי לאורך התקופה כמאה אלף ש"ח ותביא את ה 3.5 מיליון ש"ח בסוף התקופה. ואני מוכן להסתפק גם ב2 מיליון.

• הוסף לסימניות
התיאור משעבדים את גופם ורוחם הוא מוגזם,
ולחתום נשארים בלי כלום ביד זה ממש מוגזם.
דהיינו להשים בצד אחד את כל אלו שעשו עסקת נדל"ן לאחר התייעצות והצליחו, ולהגיד שיש אותו מספר שהתייעצו ונכשלו - זה רחוק מהמציאות כמטחווי קשת.
ברור שכל השקעה - גם בשוק ההון - צריך או ללמוד את התחום או לקחת איש מקצוע.

בקשר ל100000 ושיגיע ל2 מיליון,
ספר לי על זה
אשמח מאדדדד לשמוע

• הוסף לסימניות
כתבו כאן הרבה דברי חכמה, כך שאין לי מה להוסיף.

אך לדעתי מי שאין לו רקע, שלא יעשה אפילו צעד אחד לפני קריאה בעיון של הפוסטים העיקריים בבלוג
www.hasolidit.com

הבאתי כאן את אחד הפוסטים האחרונים שדי מסכמים את העניין.

85 תובנות קצרות על השקעה בשוק ההון
ב- השקעות 20/12/2017

לספרטאנים הקדמונים הייתה חיבה יתרה להבאת הדברים בקצירת האומר.

מסופר על גנרל ספרטאני שניצח בקרב חשוב. "העיר נכבשה", כתב במכתב ששיגר לספרטה. בתגובה, הקצין המעוטר נקנס והודח. "'נכבשה'", אמרו לו, "הייתה די והותר".

בין אם אתם חדשים כאן או לא, משקיעים טריים או שועלי שוק ותיקים, אני מקווה שהתובנות הללו תשמשנה אתכם — במיוחד ברגעי ספק ואי-ודאות.
  1. אם אתם צופים הוצאה כספית גדולה בטווח הזמן הקרוב – שוק המניות הוא המקום האחרון שהכסף שלכם צריך להיות בו.
  2. אם תיקון (ירידה) בשיעור של 5% בשוק המניות גורמת לכם לאבד שינה מרוב דאגה – סימן שהחשיפה שלכם למניות גבוהה מדי.
  3. אם אתם מעוניינים בתשואה גבוהה יותר מתיק ההשקעות, תיאלצו להעמיד את כספכם בסיכון גבוה יותר.
  4. אם אתם מעוניינים ביציבות גדולה יותר בתיק ההשקעות, תיאלצו לספוג תשואה נמוכה יותר.
  5. כל אסטרטגיית השקעה עם פוטנציאל (תוחלת) לתשואה גבוהה כרוכה גם בפוטנציאל להפסד.
  6. הדרך הקלה ביותר לגדר מפני הסיכון הגלום בחשיפה למניות היא להחזיק יותר מזומן.
  7. בדומה לחוק שימור האנרגיה: אפשר להמיר סיכון פיננסי – אבל אי אפשר להעלים אותו לחלוטין.
  8. במקום "להימנע מסיכון", חשבו במונחים מציאותיים יותר של "ספיגת נזק נסבל".
  9. סיכון פיננסי אמיתי איננו התנודתיות בשווקים, אלא היקלעות למצב שבו אין לכם די מזומן דווקא כשאתם זקוקים לו – כמו להיתקע בלי מימיה באמצע המדבר.
  10. עבור אנשים צעירים, הבחירה שלא להשקיע כלל מסוכנת יותר מהבחירה להשקיע בתיק מניות אגרסיבי.
  11. את תיק ההשקעות המושלם, הקצאת הנכסים מושלמת, ואסטרטגיית ההשקעה המושלמת אפשר לזהותרק בדיעבד.
  12. אין משקיע שצודק כל הזמן.
  13. אין אסטרטגיית השקעה שמניבה ביצועי יתר בכל סביבת שוק.
  14. כמעט כל משקיע יכול להכות את השוק לפרק זמן קצר.
  15. תבונה וכישרון אינן ערובה לתשואה עודפת.
  16. "אין לי מושג" היא בדרך כלל התשובה הנכונה לשאלה "מה עתיד לקרות בשווקים".
  17. לאף אחד אין מושג מה עתיד לקרות בשווקים, לא מחר ולא בעוד שנה, וזה כולל את כל הבלוגרים, העיתונאים, הפרשנים הכלכליים, מנהלי התיקים ויועצי ההשקעות באשר הם.
  18. קשה מאד לדבוק בתכנית השקעה לטווח ארוך כשנראה שכולם סביבך מתעשרים.
  19. אם אתם משקיעים בקרנות מחקות – אל תצפו להכות את השוק.
  20. אם אתם משקיעים בקרנות מנוהלות – יש סיכוי גבוה שהתשואה שלכם תהיה נמוכה מזו של קרנות מחקות.
  21. כדי שאסטרטגיית "קנה והחזק" באמת תעבוד לאורך זמן, עליכם לקנות ולהחזיק גם כשהשוק יתרסק.
  22. מתישהו השוק יתרסק, ועלול שלא להתאושש תקופה ארוכה.
  23. מידת החשיפה שלכם לנכסי השקעה מסוכנים (כמו מניות) צריכה לשקף את הצורך הפיננסי, היכולת הפיננסית, והנכונות הפסיכולוגית שלכם להתמודד עם סיכון.
  24. לכל אדם סיבולת סיכון שונה.
  25. אין דרך אמיתית להעריך את סיבולת הסיכון שלכם – קרי, את האופן שבו תגיבו למפולת — עד אשר תחוו אותה על בשרכם.
  26. כל נכס השקעה (מניות, אג"ח, זהב, נדל"ן) חווה תקופות ממושכות של תשואות שליליות.
  27. הדרך הטובה להימנע מחשיפה להפסד קיצוני בנכס השקעה מסוים היא לפזר את תיק ההשקעות על פני מספר נכסי השקעה – ולהצטייד במנות הגונות של אופטימיות וסבלנות.
  28. פיזור הולם בתיק ההשקעות משמעותו שתמיד יהיה רכיב מסוים בתיק ששנוא עליכם במיוחד.
  29. בשוק ההון לא מקבלים נקודות בונוס על העלאת דרגת הקושי: שאפו תמיד ליישם את הפתרון הפשוט והזול ביותר.
  30. האנושות עדיין לא גילתה את האות הפיננסי שבאמצעותו ניתן לדעת, באופן עקבי, מתי לצאת מהשוק (לפני הקריסה) ומתי להיכנס (לפני ההתאוששות).
  31. ריבית דריבית (צמיחה אקספוננציאלית של ההון) היא אכן הפלא השמיני בתבל – אבל כדי לחזות בה במלוא עוצמתה נדרש שפע של זמן וסבלנות.
  32. מבלי לזלזל באריתמטיקה בסיסית, היכולת לשמור על קור רוח כמשקיעים בשוק ההון חשובה בהרבה מכל השכלה כלכלית או מתמטית. כמשקיעים, התנהגות (סבלנות, שליטה בדחפים) חשובה מאינטלקט.
  33. זה מפתה לבחור מניות וקרנות, אבל הקצאת הנכסים האסטרטגית בתיק חשובה בהרבה עבור רובם המוחלט של המשקיעים.
  34. לשוק לא איכפת מכם, מרגשותיכם ומתכניותיכם לעתיד, וממילא אינו חייב להניב לכם תשואה גבוהה רק משום שאתם זקוקים לתשואה גבוהה.
  35. ציפיות ריאליות עדיפות על פרפקציוניזם: הבחינו בין תשואה סבירה לבין התשואה שאתם אולי סבורים ש"מגיעה" לכם.
  36. בעולם המתאפיין בסביבת ריבית אפסית, תשואה שנתית של 3% עד 7% בשנה אחרי מיסים, אינפלציה, דמי ניהול ועמלות היא תשואה סבירה.
  37. אל תצפו לקצור את אותה תשואה מדי שנה בשנה ובוודאי אל תצפו לתשואה חיובית מדי שנה בשנה.
  38. כסף הוא נושא אמוציונלי, ואף על פי שלא ניתן לכבוש את הרגש לחלוטין – אפשר בהחלט שלא לפעול על פיו (בעזרת תכנית השקעה טובה).
  39. הצצה תכופה בתיק ההשקעות צפויה להגדיל את הסיכון שתפעלו מתוך רגש
  40. כל משקיע זקוק לתכנית השקעה המפרטת את טווח ההשקעה, מטרותיה והרכבה. אפילו תכנית השקעה בינונית עדיפה על השקעה ללא תכנית כלל.
  41. החלק החשוב ביותר בתכנית פיננסית הוא זה שמנחה מה לעשות כשהתכנית לא פועלת.
  42. הפתרון לרוב הבעיות הפיננסיות מסתכם במשפט אחד: "הוציאו פחות ממה שאתם מכניסים והשקיעו את ההפרש".
  43. קל יותר לזהות טעויות של אחרים מאשר את הטעויות שלכם.
  44. עבור רוב המשקיעים, חשוב יותר להימנע מטעויות קטסטרופליות מאשר לבנות את תיק ההשקעות המושלם.
  45. כשהשוק מתרסק – כולם יודעים כל כך הודות להיסטריה התקשורתית. כשהוא מטפס בהתמדה, לרוב האנשים אין מושג.
  46. כמשקיעים לא חלה עליכם שום חובה לצרוך תקשורת כלכלית, כל שכן להתייחס אליה ברצינות – תכליתה העיקרית היא להצית פחדים, להזינם ולהמיר אותם להכנסות מפרסום.
  47. המועד היחיד שבו יש רלוונטיות לשווי התיק שלכם הוא היום שבו תממשו (תמכרו) אותו. עד אז, כל רווח או הפסד הוא רעיוני ("על הנייר") בלבד.
  48. כל שקל שאתם מבזבזים על עמלות קנייה ומכירה, דמי ניהול או מיסים הוא שקל שלא עובד בשבילכם. צמצום העלויות הללו הוא דרך ודאית להגדלת תשואה.
  49. תכלית ההשקעה איננה לקצור את התשואה הגבוהה ביותר האפשרית, אלא את התשואה הגבוהה ביותר,בסיכון הנמוך ביותר, שתספיק לכם כדי להגשים את מטרותיכם.
  50. היכולת להצליח כמשקיע תלויה ביכולת לחשוב לטווח ארוך – שבתורה מחייבת גישור על הפער הפסיכולוגי שבין אי-נוחות בהווה לבין נוחות בעתיד.
  51. אין דבר כזה "שוק מניות נורמלי" או "כלכלה נורמלית".
  52. אם זה משווק באגרסיביות, נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, ולא מובן לכם ברמה שתוכלו להסביר את זה לילד בן 6 – אל תשקיעו בזה.
  53. זמן הוא הנכס היקר ביותר העומד לרשות המשקיע – וגם בן הברית החשוב ביותר שלו.
  54. אם זה נראה מסובך מדי – אתם עושים משהו לא בסדר.
  55. ביצועי השוק, גובה הריבית, שיעור האינפלציה, שיעורי מס רווח הון ומדיניות הממשלה – אינם מצויים בשליטתכם, ולכן אין טעם להטריד עצמכם לגביהם.
  56. המועד שבו אתם מתחילים להשקיע, השיעור מהכנסתכם שאותו אתם חוסכים, הרכב תיק ההשקעות שלכם והיכולת להימנע מטעויות התנהגותיות – מצויים בשליטתכם המלאה, ולכן יש להתמקד בהם.
  57. קרנות מחקות אמנם מניבות רק את תשואת השוק (הממוצעת), אך לאורך זמן הן צפויות להניב ביצועים עודפים הודות לפיזור נרחב ודמי ניהול אפסיים.
  58. משקיעים זהירים נוטלים סיכון פיננסי רק כאשר יש בצידו תוחלת תשואה גבוהה יותר.
  59. השקעה ישירה במניות ספציפיות שקולה יותר לספקולציה מאשר להשקעה, וחושפת את המשקיעים לסיכון שאין פיצוי.
  60. הבלתי סביר איננו בלתי אפשרי. הסביר איננו ודאי.
  61. מרק טווין כתב פעם שאוקטובר הוא אחד החודשים המסוכנים ביותר להשקעה במניות. החודשים האחרים הם נובמבר, דצמבר, ינואר, פברואר, מרץ, אפריל, מאי, יוני, יולי, אוגוסט וספטמבר.
  62. עוצמתו של הפחד עולה על עוצמתה של החמדנות. הכאב שבהפסד עוצמתי מההנאה שברווח. זו הסיבה ששווקים נוטים להתרסק בחדות ולטפס באיטיות.
  63. אין שום דבר חריג בשוק שמתרסק מעת לעת. החריג הוא שוק שאינו מתרסק.
  64. כל זמן שאנשים מעמידים צאצאים, הטכנולוגיה מתפתחת וטעמים והעדפות משתנים, יש פוטנציאל לצמיחה בשוק המניות.
  65. איזון מחדש של תיק ההשקעות הוא מנגנון תיקון פנימי שמבטיח שתרכשו נכסים כשמחירם נמוך, ותמכרו אותם כשמחירם גבוה – ההיפך המוחלט ממה שעושים רוב המשקיעים.
  66. השקעה בשוק ההון היא לא מדע טילים השמור ליחידי סגולה, ואם מישהו מנסה לומר לכם אחרת, יש להניח שהוא מתפרנס מהעניין.
  67. ככל שתקבלו מעט יותר החלטות ותבצעו מעט יותר פעולות, כך יש להניח שביצועי התיק שלכם ישתפרו.
  68. תיק 100% מניות או 100% אג"ח בדרך כלל יהיה פחות יעיל מתיק המשלב את שניהם לפי תמהיל ההולם את צרכי המשקיע.
  69. מנהלי השקעות מקצועיים הם כל כך מוכשרים, כל כך רבים, וכל כך מסורים לעבודתם, עד שכקבוצה הם מתקשים לגבור זה על זה ולהכות את השוק לאורך זמן.
  70. התכנסות לממוצע (הנטיה של דפוס התנהגות מסוים לחזור ל"נורמלי") היא תופעה עקבית בפיזיקה, בסוציולוגיה ובשוק ההון.
  71. החלטות שהתקבלו מתוך חמדנות או פחד מתבררות בדרך כלל כשגויות וככאלה שקשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור.
  72. יש שלוש דרכים להקטין את חלקה של מדינת ישראל ברווחיכם: לא למכור ניירות שעלו בערכם; למכור ניירות שירדו בערכם; ולעשות שימוש מיטבי בחשבונות הנהנים מהטבות מס.
  73. תשלום חוב צרכני הנושא ריבית גבוהה (5% ומעלה) הוא דרך פנטסטית להשיג תשואה מובטחת על ההשקעה.
  74. הכנסה גבוהה שאינה מתורגמת לשווי נקי גבוה לא תוביל לעצמאות כלכלית.
  75. בכל פעם שאתם שוקלים לקנות מניה של חברה ספציפית, הניחו שהאדם בצד השני של הטרייד מחזיק ב-IQ של 160, מקדיש שבוע עבודה שלם לניתוח החברה, נהנה מגישה לנתונים וכוח חישוב שלא יהיו לכם לעולם.
  76. יועץ השקעות טוב לא נמדד ביכולתו להניב תשואה גבוהה, אלא ביכולתו למנוע מכם לעשות טעויות מתוך פאניקה.
  77. יש לכם תיק השקעות אחד – שכולל את החסכונות השוטפים שלכם, החסכונות הפנסיוניים שלכם, וההון האנושי שלכם.
  78. מנקודת מבטם של משקיעים צעירים, מפולת בשוק המניות שמאפשרת לאסוף סחורה במחירי ריצפה היא אירוע שיש להתפלל לקראתו.
  79. רוב האנשים מפסידים כסף בשוק המניות משום שהם סבורים שהם יכולים לתזמן את השוק, לבחור מניות שיכו את השוק, או לבחור מנהלי כספים שיכו את השוק.
  80. שוק המניות הישראלי מהווה כ-0.2% משוק המניות העולמי. אם המשקל שלו בתיק ההשקעות (או בתיק הפנסיוני) שלכם גדול מזה, כדאי שתהיה לכך סיבה טובה.
  81. כיף להמר. פחות כיף לחסוך. לכן אנשים נהנים להעמיד את כספם בסיכון עוד לפני שחסכו אותו – וזה כמובן לא עובד.
  82. אמנם אפשר להמר בבורסה, אך היא איננה קזינו.
  83. גרהם ודודס הראו עוד ב-1934 שניתוח טכני לא עובד ככלי לחיזוי תנודות במחירי המניות – אבל בשוק ההון, רעיונות גרועים שורדים לנצח.
  84. רוב המשקיעים נוטים לראות מפולות שאירעו בעבר כהזדמנויות, ומפולות שתתרחשנה בעתיד – כסיכונים.
  85. כסף הוא ממש לא הדבר הכי חשוב בחיים – אבל ניהול שגוי שלו יכול להיות מקור לאומללות.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אז גם אם הם לגמרי חולקים אחד על השני לא צריך "להתפלא עליהם כאיש מקצוע", משום שכך האיש מקצוע חושב ויש לו גם הסברים שאתה עדיין אולי לא מבין אותם. הכל בסדר. מכבדים אותך תכבד את האחר.
1. אני לא מתפלא על כך שאתה חושב אחרת ממני, זה בסדר גמור. אני מתפלא על כך שאתה לא יודע לחשב תשואה על נדל"ן באופן בסיסי, ומטעה את הקוראים.
2. אשמח לשמוע מדוע אני טועה.
אני חושב שללמוד מהעבר זה ללמוד מהעובדות, והעובדות מראות שכל הזמן היו כאלו שאמרו "המחירים הגיעו לשיא" וכל הזמן הם פיספסו כי המחירים המשיכו לעלות.
1. אתה לא לומד מהעבר, אתה לומד מ10 השנים האחרונות.
2. האם אתה חושב שהמחירים יעלו לנצח? מתי לדעתך הם יעצרו? מתי יגיע תיקון?

לגבי שאר דבריך, אין לי זמן לכתוב תגובה ארוכה, אבל אתה פשוט כותב בליל של מספרים שבינם לבין המציאות אין כל קשר. וחוזר שוב ושוב על כך "שהמחיר ודאי יהיה גבוה יותר" אז זהו שאין בכך שום ודאות. הוא יכול גם לרדת. כלל ראשון בכלכלה: מה שעולה - יורד.

בזאת אני פורש מהויכוח.

• הוסף לסימניות
1. וחוזר שוב ושוב על כך "שהמחיר ודאי יהיה גבוה יותר" אז זהו שאין בכך שום ודאות. הוא יכול גם לרדת. כלל ראשון בכלכלה: מה שעולה - יורד.

.
השאלה באיזו רמה ואיפה.
אם מה שעולה יורד זה אומר שנתחיל לראות את מחיר הלחם צונח ל3.5 ש"ח? אבל הוא עלה ככה פעם.
ככל שהצריכה עולה המחירים בהתאם. - והמדד תמיד בעליה! בטח במדינה ששיעור הילודה בה חיובי. (והצריכה תמיד עולה)
פה ושם יכולים להיות בועות ומשברים בעקבותיהן - אבל בסופו של דבר המדד "מתקן את עצמו" והשוק בעליה.

• הוסף לסימניות
אין טעם.
אני אוהב להסביר, לחלוק עם הידע שלי, לקיים דיונים. אבל לא כשזה נהיה אלים ואגרסיבי.
אני משתדל להסביר כל דבר על בוריו ועדיין, לכל שאלה עניינית יש תשובה בס"ד. ומתוך הניסיון והתעסקות התחום.

אני מגיב כי באיזשהו מקום אני מרגיש מוכפש בשעה שאני מנסה לסייע בעצה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....