התנהלות מול לקוחה

• הוסף לסימניות
יש לי לקוחה מקסימה, באמת! בפרויקט של דירה גדולה יחסית.
היא רוצה לתכנן את הכל בעצמה מכיוון שהיא לא יכולה לעשות את זה לבד היא רכשה את שירותי.
שלחה לי לא מעט רעיונות משל עצמה, ישבתי איתה פגישה בת 4 שעות סגרנו את עיקרי התכנון.
עכשיו רוצה להיפגש איתי שוב לסגור את הקצוות:
אסביר מדובר במיקום של שרותים וחדר קטן. רוב התכנון סגור כמעט לגמרי.

היא פשוט רוצה לראות בעצמה את כל האופציות.
אני מרגישה שמשהו לא נכון בהתנהלות אנחנו רק בתחילת הדרך.
יש עוד עיצוב של כל החללים.
אני לא יכולה על כל דבר להיפגש איתה ולתכנן יחד איתה.

רוצה לשמוע את עצתכם.
ואולי אני זו שמגזימה?

• הוסף לסימניות
איך אומרים?- בכביש אל תהיה צודק, תהיה חכם...
תלכי איתה בראש שלה, תאמרי לה שאת מבינה שחשוב לה להיות מעורבת בכל פרט בתכנון ושהיא מבינה בזה ובטוח שיש לה דיעה טובה בזה, רק חבל שעל כל חלק בתכנון תיפגשו, זה עוד כסף ועוד זמן ותכנון פחות טוב כי זה לא מתייחס לכלל.
תקבעו פגישה שבה תראי לה את כל האופציות ותתיחסי לכל שינוי שיש באופציות ותפרטי לה את השיקולים וככה היא תוכל להתייחס בצורה נכונה להכל ולא להתקע עם טעויות.
כמובן שפגישות נוספות שלא כלולות בהסכם הן בתוספת תשלום.

• הוסף לסימניות
תעשי את כל הסקיצות מראש, ותקראי לה לפגישה לישיבה משותפת מול המחשב, ושם תראי לה הכל בLIVE, עם שינויים תוך כדי מה נוצר מהם...

• הוסף לסימניות
תעשי את כל הסקיצות מראש, ותקראי לה לפגישה לישיבה משותפת מול המחשב, ושם תראי לה הכל בLIVE, עם שינויים תוך כדי מה נוצר מהם...
אני חושבת שהדבר האחרון זה לשבת עם לקוחה מול המחשב...
לדעתי זה גרוע וגורע מהמקצועיות שלך.
עם לקוחה תשבי מול הדפים, ושינויים וסימונים בכתב ידך
תביני אותה כמה שיותר, תקבלי את מירב התשובות לכל השאלות שלה ושלך.
ואח"כ שבי בנחת ותגמרי מה שאת צריכה.
גם לה תני שעה אחרי שיש לך ביד דברים ברורים ותסבירי שזה לסגירת חורים בלבד,
וכדי לא לגלוש ליותר תשימי אותה בין שני לקוחות,
שהיא תצטרך לחכות מס' דקות והלקוחה הבאה תלחיץ מאחורי הדלת..

• הוסף לסימניות
מותר וצריך לתת ללקוח את ההרגשה שאני איתך ב100%, ולדעת ביחד עם זה לנווט בחכמה את צורת הפגישה שיוביל אותו לא לעשות שטויות ועדיין לתת לו להרגיש שותף באם זה מה שהוא צריך.
וגם אם זה יקח פגישה קצת יותר ארוכה.

• הוסף לסימניות
מותר וצריך לתת ללקוח את ההרגשה שאני איתך ב100%, ולדעת ביחד עם זה לנווט בחכמה את צורת הפגישה שיוביל אותו לא לעשות שטויות ועדיין לתת לו להרגיש שותף באם זה מה שהוא צריך.
וגם אם זה יקח פגישה קצת יותר ארוכה.
נראה לי שזה לא סותר,
דווקא כשאת נותנת את הזמן הקצוב ללקוחה ובזמן הזה את כל כולך איתה,
לא מרימה טלפונים וכו'
והיא רואה שקיבלה ממך את מה שהיתה צריכה בלי מריחות
רובם של המיקרים הן רק מעריכות יותר.
והיו כאן 2 נקודות-
1. בזמן.
2. בצורה.
גם כאן וגם כאן השההתנהלות נכונה ומכבדת לא משנה הכמות והלקוחה תצא מרוצה.

• הוסף לסימניות
יש לי לקוחה מקסימה, באמת! בפרויקט של דירה גדולה יחסית.
ישבתי איתה פגישה בת 4 שעות סגרנו את עיקרי התכנון.
עכשיו רוצה להיפגש איתי שוב לסגור את הקצוות:
אסביר מדובר במיקום של שרותים וחדר קטן. רוב התכנון סגור כמעט לגמרי.

היא פשוט רוצה לראות בעצמה את כל האופציות.

יש עוד עיצוב של כל החללים.
לא כ"כ הבנתי, רוב התכנון סגור או שיש לתכנן את כל החללים. בגדול, תסבירי לה שלטובתה שווה לה לחכות עוד כמה ימים שכל האופציות תהיינה מוכנות, וכך היא תראה את התמונה בכללותה ולא חדר חדר כי זה כמו דומינו שכל אחד תלוי בשני. בכל מקרה אם את יודעת על אילו אפשרויות היא מתלבטת, תעשי בכל אופציה של החללים האחרים אופציה שונה של השרותים והחדר לפי ההתלבטות שלה וככה תבואי מוכנה לשאלות שלה, מיד תוכלי להראות לה מה קורה בכל מצב. כ"כ אני אוהבת תמיד להוציא את האופציות גם בלי ק.מ. כדי שיראו את השרטוט באופן ברור כשהוא מתפרש כמה שאפשר על הדף וגם בק.מ. אמיתי כדי שאני אוכל לעבוד בפגישה עם עיפרון וסרגל ק.מ. ולהראות מה קורה בכל שינוי.
לא צריך לשדר ללקוח "אין לי זמן בשבילך" אלא "לטובתך שווה לך לחכות להכל יחד".
בהצלחה רבה.

• הוסף לסימניות
אני חושבת שאת, כבעלת מקצוע זו שאמורה לתת את קו העבודה.
זו לא צורת עבודה תקינה, הגיונית ומקצועית.
בד"כ ללקוחות שרוצים לתכנן לבד ואני רק אשרטט להם- אני אומרת להם מראש שחבל להם לשלם לי X ש"ח כשהם יכולים לשרטט לשרטטת/ מעצבת מתחיל חצי מחיר.
אני לא שרטטת. נקודה.
אני מתכננת.

כל זה לא סותר את הגישה הפתוחה לרעיונות של הלקוח, יש לקוחות שבאים עם מחשבה עמוקה, ארוכה ודי מבינה בכל התהליך, במשך חודשים הם ניסו להוריד את הרעיונות שלהם לחלל שיש ופעמים רבות יש להם כיוונים מצוינים ונכונים. הם מכירים את עצמם ואת הצרכים שלהם טוב ממני (למרות שלפעמים אני מרגישה לאורך תקופת העבודה שאני מכירה את הלקוח טוב יותר ממה שמכיר את עצמו ;))
אבל כפי שכתבתי בהתחלה ועוד:
1. אני לא שרטטת
2. ע"מ לא לחסום את כיווני המחשבה שלי אני מעדיפה לא לראות כיוונים איתם מגיע הלקוח, כך אני מגיעה לתכנון בראש נקי ובודקת את כל הכיוונים שנראים לי מתאימים. לאחר הסקיצות הראשוניות הלקוח יכול להראות לי את הכיוונים שלו ואז וודאי שנתחשב בהם, ניקח מהם את הדברים הטובים ונשתמש בהם/ נשלב אותם בחלקים משלי.
3. כאשר הרעיון של הלקוח נראה בעיני לא הגיוני, לא עובד וכדו'- אני מסבירה את הבעייתיות שבו, אם הלקוח מבין ומקבל- נפלא.
אם לא מקבל והתכנון בעיני גרוע- אני עומדת על דברי ומצידי מפסיקה את העבודה בשלב זה, היות ואני לא יכולה להתקדם עם תכניות שאינן נותנות תוצר נכון ומעשי.
מניסיון ארוך של כמה לקוחות כאלו- זה עובד נפלא!

ולענינך- את כבר בתהליך עבודה יחד איתה, הייתי עושה בשלב זה שיחת הבהרה והעמדת התפקידים על מקומם.

בהצלחה!

• הוסף לסימניות
אני חושבת שאת, כבעלת מקצוע זו שאמורה לתת את קו העבודה.
זו לא צורת עבודה תקינה, הגיונית ומקצועית.
בד"כ ללקוחות שרוצים לתכנן לבד ואני רק אשרטט להם- אני אומרת להם מראש שחבל להם לשלם לי X ש"ח כשהם יכולים לשרטט לשרטטת/ מעצבת מתחיל חצי מחיר.
אני לא שרטטת. נקודה.
אני מתכננת.
כמה נכון ומלמד.
אני חושבת שבמיוחד בעבודה כשלנו,
מה שלא דומה כלל בסוגי המעצבים האחרים
כאן, חשובה ההתנהלות הנכונה הזו והבהרת העמדה שלנו בתור נותנת שירות,
שמעתי לא פעם אנשים מזמרים על זה שהם תיכננו את הבית והמעצבת רקדה לפי החליל שלהם.
ואולי כדאי שמשהיא פה תתן קורס קצר בנושאי אדריכל/מצב מול לקוח.

• הוסף לסימניות
אני לא יודעת אם אני עונה ממש על השאלה שלך אבל בכל אופן מרגישה שחוויתי ממש עכשיו כמעט את אותו הסיפור שלך, ג"כ עם לקוחה מקסימה ומוכשרת [ובעל שמבין לא מעט בבניה....]

ישבנו ביחד בפגישה, מדובר בדירת 100 מ"ר הריסה כמעט הכל ובניה מחדש, הלקוחה כבר באה סגורה על התכניות שלה, ואני באתי ברעיון רק לאשר 'מלמעלה' ולהוציא שרטוט מדיוק לתכנית 'וקצת' עזרה בתכנון המטבח.

תוכ"ד השיחה הבנתי שלא בוצע מדידה מדויקת לדירה והם מסתמכים על איזה שרטוט ישן שהשיגו ומדידה ידנית שלהם.... הסברתי כמה חבל בשיפוץ כ"כ יקר לא למקסם כל מילימטר בדירה, בנוסף גם על עצם התכנון עצמו לא היה חסר לי מה להציע לשפר, ובכלל אחרי כמה וכמה אופציות שהם כבר הציעו הצעתי להם במקום עוד אופציות שיכולת לעבוד לא פחות טוב... הסברתי שכמובן האופציות סכמתיות לגמרי ומול המחשב אפשר תמיד להגיע לתוצאה יותר מדויקת....

בהמשך הפגישה עברתי להסביר על החשיבות והצורך הקריטי בתכניות עבודה, תכניות הריסה, תכניות חשמל, תאורה, אינסטלציה,פריסות ריצוף תכניות ריהוט וכו' וכו'
ובכלל על האין ספור אפשריות בתכנון המטבח כדוג' סוג השיש, הפורמייקה, הכיורים, הברזים, הידיות, סגנון העיצוב של המטבח, מה זה פריסות מטבח וכו' וכו'

דיברנו גם הרבה על תקנים של מעברים, גדול מינימלי של חדרים, סטנדרט של הפרדה בין ארונות המטבח [עליונים ותחתונים] סטנדרט שירותים מקלחות ודלתות וכו'.

[אני מגיעה תמיד מצוידת בחוברת ספירלה של פרויקט לדו', קשה עד בלתי אפשרי להסביר ללוקח את הכל 'באוויר']

בספו של דבר סגרנו ללכת על תהליך תכנון מסודר [כשבחתלה סיכמנו רק על תכנון,תכניות עבודה והריסה ופריסות מטבח ואח"כ מעצמם ביקשו להוסיף סט תכניות מושלם]
השיפוץ שלהם הסתיים לא מזמן ויצא פשוט מהמם בכל סדר גדול מושלם ומנוצל.

הלקח שלי מכאלה לקוחות הוא פשוט מאוד, וכמו שכבר כתבו, נכון יש לקוחות שמגעים מראש בגישה שאדריכלות ועיצוב זה לא התחום שלהם, אבל יש גם לקוחות שבאמת יש להם את זה.. ומבחינתם [מתוך גישה מוטעת מאוד] האדריכל רק בא לשרטט את הרעיון שלהם.....

אם רק נשכיל להיות חכמים ולהבין תחילה את הצורך הבסיסי שלהם... מה הציפיות שלהם מהתכנון,
ולמה כ"כ חשוב להם להיות מעורבים בפרויקט, וביחד אתם ננסה להסביר להם מה בתכנון שלהם מציאותי ומה דמיוני איפו הם יכולים להשתתף בתכנון ואיפו אין מה לעשות חייבים עבודה מקצועית.
וכן, לא לפחד לזרוק קצת ידע הלקוחות בספו של דבר מערכים את זה וסגורים על עבודה מתוך בחירה מושכלת מה שמאפשר לנו בספו של דבר לתמחר גבוהה ולהציע עבודה מקצועית.

כמובן שלא צריך להגזים ובפגישה של כשעתיים אפשר לפרט את כל הנ"ל [אם בכל אופן אחרי כזו פגישה עדיין מרגשים שהלקוח לא מבין את תפקיד האדריכלות, ומבחינתו אתם נטו שרטטים אז תעשו חושבים אם שווה לכם..ומה המחיר שלכם לזה]

הרעיון שלי בעצם לשתף את הלקוח בתהליך העבודה שלנו, אבל אני ממש מסכימה עם הטענה שלא צריך להגזים ולתכנן ללקוח במקום [זה לא מקצועי ולא חכם,לכן פוגשים מדי פעם אנשים שחושבים שלשרטט דירה לוקח כמה דקות כמובן על סמך איזה חצי דקה של עבודה שהם ראו] או להכנס ליותר מידי פרטים שיגיעו לבור אין סופי...סגרתם על תכנון אז בשמחה להציע כמה שיותר טיפים והכוונה.

ככה מרוחים עבודות שוות, אבל בעיקר לקוחות עם גישה בבניה ותכנון, שהפרסומת שלהם אח"כ שווה זהב מניסיון, לקוח שמבין קצת במרכבות של העבודה יודע להעריך אותה הרבה יותר ולפרסם יותר...בדוק.

בהצלחה לכולם.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
תודה על כל התגובות.
בזכות הגב שנתתם לי החלטתי לדבר איתה כבר היום.
היה ההרבה יותר קל ממה שחשבתי.
אני ראיתי מיד על תחילת העבודה שמשהו לא עובד ולא רציתי להמשיך כך לכן עצרתי להתייעץ.
אני חושבת שבצורה כזו כולם יוצאים מתוסכלים, וחבל.
אני רוצה להנות יחד עם הלקוחה לחלום ולהגשים את הבית שלה.
ובדר"כ זה עובד מצוין...

ואגב אני למדתי לפעם הבאה:
מתברר שהלוחות זמנים שלה לחוצים הרבה יותר ממה שהבנתי ממנה כשדיברנו על כך.
לכן כשאמרתי לה שלוקח לי זמן להכין סקיצות נלחצה שאני שאננה, וצריך להלחיץ אותי ובעצם לעזור לי כביכול.

תודה על התגובות של כולכן החכמתי מכולן!!!

• הוסף לסימניות
תודה על כל התגובות.
בזכות הגב שנתתם לי החלטתי לדבר איתה כבר היום.
היה ההרבה יותר קל ממה שחשבתי.
אני ראיתי מיד על תחילת העבודה שמשהו לא עובד ולא רציתי להמשיך כך לכן עצרתי להתייעץ.
אני חושבת שבצורה כזו כולם יוצאים מתוסכלים, וחבל.
אני רוצה להנות יחד עם הלקוחה לחלום ולהגשים את הבית שלה.
ובדר"כ זה עובד מצוין...

ואגב אני למדתי לפעם הבאה:
מתברר שהלוחות זמנים שלה לחוצים הרבה יותר ממה שהבנתי ממנה כשדיברנו על כך.
לכן כשאמרתי לה שלוקח לי זמן להכין סקיצות נלחצה שאני שאננה, וצריך להלחיץ אותי ובעצם לעזור לי כביכול.

תודה על התגובות של כולכן החכמתי מכולן!!!
כל הכבוד על האומץ והכנות!

בהצלחה רבה בהמשך...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

אשכולות דומים

בס"ד

היא עטפה את הכריכים בניילון נצמד, הניחה בתיקים הקטנים. אחד לרובי ואחד ליעלי. מלאכים קטנים שזכתה לגדל. על השולחן בסלון המתין הפתק שכתבה לנתנאל: 'בהצלחה'. מילה אחת שריגשה אותה מכל דבר אחר. אתמול, ששרבטה מילים על דף ממו צהוב, חשבה שזה חלום. מי בכלל חשב שאחת כמוה תינשא למישהו שלא מבלה את רוב ימיו במסלול הקבוע שבין המקרר למיטה.

משב רוח קליל חדר אל הבית מבעד לחלון, הביא אתו ריח טרי של תשרי. בחוץ אנשים הלכו מהר, הביטה בהם פונים ימין ושמאל, ובדיוק אז צפו ועלו בתוכה הזיכרונות.

זה קרה בכיתה י', ממש בתחילת שנה. משהו קרה לה. עד היום היא לא יודעת באמת מה.

היא זוכרת שאיבדה את הטעם בכל דבר בחייה באותה התקופה. לא מצאה עניין בלימודים, בחברות ובעיקר בעצמה. זה התחיל מחריגות בתקנון. המשיך להיעדרויות שלושה ימים בשבוע מתוך חמישה והמשיך לשמועות שרצו עליה בכל התיכון.

מהר מאוד מצאה את עצמה בחוץ. טוב, זה לא באמת שינה לה. גם ככה תמיד חשבה שלימודים זה מיותר. ואיזה כיף שאף מורה לא תעצור אותה במסדרון. תעיר לה על החצאית או על הכפתור בחולצה.

בשעה עשר בבוקר, כשחברות שלה הקשיבו לשיעור הבית היהודי או תורה, היא ישנה. התהפכה מצד לצד, סידרה את הכרית, ייצבה את התנוחה.

כל יום מצאה את עצמה מתעוררת בשתיים עשרה בצהריים לבית שקט. אבא בכולל, אמא בעבודה. האחים והאחיות במוסדות. והיא לבד.

"הבטלה מביאה לידי שעמום והשעמום מביא לידי – ".

"חטא", מצאה את עצמה משלימה את המשפט הזה כבר יותר מדי פעמיים. הוויכוחים עם אמא תמיד התחילו והסתיימו באותן המילים, שאבו לשתיהן את הכוח.

וכן, אולי אמא קצת צדקה. נכון שהבטיחה לה שלא תשתנה יותר מדי, כי 'גם ככה התיכון הזה לא נתן לה שום דבר', לפי טענתה.

אבל האמת, שגם היא הרגישה על עצמה. שאחרי שעזבה את התיכון והתעוררה לתוך הריק – שום דבר כבר לא באמת היה אכפת לה. הלבוש, הדיבור. וכן, גם ההתנהגות.

באלול תשע"ה משהו בה התעורר. זה קרה ממשפט אחד בהרצאה של רב, ששמו אפילו לא נחרט בזיכרונה.

זה היה ערב הפרשת חלה לזכות אחת מהדודות. היא הגיעה רק כדי לכבד, תכננה להישאר רבע שעה ולברוח. גם כך לא יכלה לשאת את הלחישות-צעקות: "וואי, איך היא השתנתה!".

אבל במקום לצאת, מצאה את עצמה שוקעת לתוך המילים. הן התפזרו באוויר, נחתו ישירות על הלב, איבר קטן ועיקש שהמשיך לפעום בתוכה.

הרב דיבר על הזדמנות ומתנה. ופתאום, בשבריר שניה היא הבינה – היא באמת יכולה להתחיל מהתחלה. והמחשבה הפשוטה הזאת, הצליחה לרגש אפילו אותה.

בתחילת תשרי של י"א כבר מצאה את עצמה בסמינר לחוזרות בתשובה – המקום היחיד שפתח לה דלת, אחרי שהתיכון סגר בפניה את שעריו.

בהתחלה הגיעה קצת מתנשאת, אך מהר נדהמה לגלות שהבנות שם חזקות הרבה יותר ממה שחשבה. מכל מילה שלהן למדה איך להתחבר להקב"ה, איך לחוות אהבת ה' אמיתית, ואיך תפילה פשוטה יכולה למלא את החלל שבלב.

שלושה חודשים אחרי שסיימה את הסמינר, חברה של אמא הציעה לה את יהונתן. עילוי אמיתי, למדן, שקדן, חברותי. הייתה עוד רשימה ארוכה שנשרכה אחריו, היא לא באמת זוכרת את תוכנה.

אף על פי שלא תכננה להתחיל שידוכים מיד אחרי סיום הלימודים, נענתה להצעה. היו יותר מדי שבחים שנספחו אחרי הבחור המדובר. הרגישה שזו מציאה שאולי קצת חבל לה להפסיד.

הפגישות זרמו אחת אחרי השנייה, ואחרי שבועיים מצאה את עצמה מאורסת לבן תורה. זה היה חלום. חלום אמיתי שהתגשם לה מול העיניים. דווקא בגלל הדרך שעברה.

יום אחד הטלפון בבית שלהם צלצל.

לא, זה לא היה סתם יום. זה היה היום בו האדמה נשמטה מתחת לרגליה.

חברה של אמא הייתה על הקו, אמרה כמה מילים שגרמו לשפתיים של אמא להחוויר ואז למלמל: "אבל למה?"

עוד כמה משפטים מהצד השני הבהירו לאמא את התשובה.

השיחה נותקה אחרי שתי דקות ועשרים וחמש שניות. והשקט שנשאר בחלל היה חזק יותר מכל מילה.

"הם ביטלו", היא זוכרת את אמא קורסת על הספה, פניה אפורות. ועוד לפני שהספיקה להציב סימן שאלה, אמא אמרה: "זה קשור לתקופה של... הירידה".

היא לא זוכרת מה קרה אחר כך. הסלון נהיה מטושטש פתאום והרגליים שלה רעדו. הרגישה שהיא חייבת לשבת.
רק אחרי שהתיישבה ליד אמא בספה, הרגישה את הלב. הוא התכווץ בכל פעימה, היכה בה שוב ושוב. הצטמק והתקמט, הפך לגרעין.
עד היום, היא לא יודעת מה צבט לה יותר. החופה שהתרחקה, או העובדה שמישהו הכתים את הקיר שהתאמצה לטהר.

למשפחת נווה לא שינתה העובדה שכיום היא חרדית למהדרין, וזה כאב לה. מאוד.

לא שינתה להם העובדה שהיא מתפללת שלוש תפילות ביום ומקפידה על קלה כבחמורה. וזה שרף אותה, מבפנים.

"אי אפשר לדעת", אמרה לה שיראל, אחותה, באחת השיחות שלהן. "אולי גם אנחנו היינו מתנהגים בדיוק כמוהם. אנשים לא אוהבים להכניס ראש בריא למיטה-".

"זה לא נכון!!", התפרצה עליה. "אני לא מיטה חולה! עשיתי תשובה כבר מילון פעמים מאז, ואם הקב"ה קיבל אותי ככה, למה הם לא יכלו לקבל?!"

את המילים של אבא כן הצליחה לקבל. הוא דיבר על אמונה: 'משמים הבחור הזה לא היה מיועד בשבילך', אמר. זה הצליח לרפא בתוכה. לפחות פיסה.

אחרי שהתארסה לנתנאל, כל הפיסות בתוכה התחילו להגליד. פתאום היא הבינה – אולי אחותה באמת צדקה. בני אדם מתנהגים כמו בני אדם. ואולי, אחרי הכל, גם היא לא הייתה רוצה להכניס ראש בריא למיטה חולה.

הידיעה הפשוטה הזו, גרמה לה להתחיל להשלים עם העולם ובעיקר עם העבר.

עשר שנים חלפו מאז. העבר נמוג וההווה עומד מולה. ותמיד שהיא נזכרת בכל הסיפור הזה, חומקת ממנה דמעה. בגלל רובי. בגלל יעלי. ובגלל נתנאל, שהסכים להתחתן איתה למרות העבר הלא פוטוגני שלה, וקם כל בוקר ללמוד תורה.

ואף על פי שביטול השידוך קרה באייר, והחתונה עם נתנאל הייתה בכלל בשבט, תמיד כשמגיע תשרי היא מזכירה לה עצמה מהי תשובה. היא לא יכולה לשכוח איך שכל העולם סגר עליה דלת, היה מי שנתן לה הזדמנות להתחיל מהתחלה.

פעם, כשעמדה מול חלון ונזכרה. שמעה את קולה הדק של יעלי שואל: "אימוש, למה יש לך גשם בעיניים?". היא ליטפה את הלחי הקטנה ושלחה נשיקה. לא סיפרה על דמעות של תשרי, וגשם של ברכה.
סיפור בהמשכים מקור [לא] אמין

*סיפור בהמשכים - מקור [לא] אמין*

פרק 1

מושב צלפון 2024

שעון האורלוגין הישן שעמד במרכז הסלון סימן כי שעת השקיעה קרבה. מרגלית פתחי המתינה לנכד שלה שישוב מיום עבודתו העמוס.

מאז סיים את הצבא, עבר נועם לשירות המשטרה בתפקיד יס"מ. אביו שעבד במשטרה קיפח את חייו באמצע פעילות. מחבל שלף סכין והרג אותו למוות. בנו נועם ממשיך דרכו. לא רואה את עצמו עובד בשום עבודה אחרת.

דפיקה קלה על דלת הבית. מרגלית אפילו לא קמה, ידעה שהנכד שלה הגיע. היא דאגה לו בכל מאודה, עוד מאז נולד, אבל מהרגע שאביו נהרג ועבר נועם לגור איתה, דאגה לו אף יותר.

"בא חביב גלבי ורוחי. בא", קרא לו מהספה בסלון, מושיטה את ידיה לחיבוק חם. היא כבר לא צעירה כשהייתה, הגוף לא מתנהג אותו דבר. היא המשיכה לשבת, קשה לה לעמוד עכשיו.

נועם פתח את הדלת, נכנס תוך שהוא סוגר את הדלת חזרה, ומתקרב לעבר סבתו. מתכופף אליה מתרפק על החיבוק. כמה היה נותן רק בשביל לקבל חיבוק כזה מאביו, או מאימו. מרגלית הכירה את התחושות שלו, קראה אותו כמו ספר פתוח.

"אז מה סבתא. מה מספרת? איך עבר עליך היום", נועם התיישב לידה. גופו הרחב נכנס ברוחב שנותר בין סבתו לספה.

"תודה לק-ל יום יום", מרגלית הניחה ידה על פיה נשקה ושלחה אותה לשמיים. מעניקה נשיקה למי שאמר והיה העולם. "לא עשיתי כלום היום. איפה אני כבר לא כמו פעם. הייתי קמה בבוקר מכינה פיתה, ומרק, וחלבה, וסחוג, ולפעמים גם לחוח. היום בקושי למיטה יש לי כח ללכת". צחקה. צחוקה היה מר. "ביקרת את אמא?" העבירה נושא, לא רוצה להתרכז בעצמה.

"האמת שלא הייתי אצלה כבר כמה שבועות נראה לי שלושה", נועם נשמע מבואס. כאוב.

מרגלית אספה את שארית כוחותיה מהיום המשעמם שעבר עליה. מוציאה מהמקרר קערה של אורז וקציצות. חיממה לנכד האהוב שלה, והגישה לו לשולחן. "בא יא איבני. תאכל משהו".

"סבתא. אל תטרחי אני יכול להכין לעצמי", נועם התיישב ואכל בתיאבון.

"למה לא הלכת לבקר את אמא", מרגלית הביטה בצלחת מתמלאת נחת. נהנית לראות אנשים שבעים. "אתה יודע אמא יש רק אחת", חייכה בעצב.

הבית כמעט ולא ידע רגעי אושר. אפילו ביום שסיים נועם את הצבא, אף אחד לא דאג לעשות לו מסיבת שחרור, או כל דבר שחייל אחר היה עושה ברגע שהשתחרר. את הכסף שקיבל מהצבא שמר לימים אפלים שאולי יבואו.

"אני יודע סבתא", נועם הניח את המזלג על השולחן, מביט בעיניה הטובות של סבתו. "אבל אני לא מסוגל ללכת עכשיו, את זוכר מה היה שם בפעם שעברה. המלחמה הזאת לא עושה טוב לאנשים".

"כן אני יודעת", הביטה מרגלית בתמונה של בעלה המנוח שממוסגרת בגדול ומונחת על ארון הנעליים במסדרון. יש לה עוד תמונה קטנה בחדר השינה שלה. "גם סבא שלך לא ידע לקבל את המלחמה הזאת טוב", היא נזכרה כיצד שמע בשמחת תורה את ההזעקה הראשונה, הוא כבר היה בדרך לבית הכנסת, מיד חזר וירדו שניהם לקומה התחתונה. אין להם ממ"ד בבית. כל הלחץ, הכאב, והידיעות שהגיעו מהשטח גמרו אותו. חצי שנה הצליח לשרוד אבל התקף לב אחד סיים את הסיפור.

"סבתא לא התכוונתי לצער אותך", נועם המשיך להביט בעיניה של סבתו. דמעות גלשו על לחייה. הוא קם והעניק לה חיבוק אוהב. "אני אבקר את אמא שוב בקרוב".

"אבל חשוב לי שתזכור. נכון שאני גידלתי אותך, והענקתי לך. אבל זה בגלל שאמא לא יכלה לעשות את זה", מרגלית ניגבה את עיניה. "וודאי לי שאם אמא הייתה יכולה, היא הייתה עושה עבודה נפלאה. הרבה יותר טוב ממני". מרגלית קמה נעזרה בנכדה, ונשכבה במיטתה. "תודה יא איבני. שהשם ישמור לי עליך".

"תודה סבתא. שישמור גם עליך". נועם כיסה אותה ויצא מהחדר.

התמונה הקטנה של זכריה פתחי הביטה בה. מרגלית הביטה בו בחזרה. "איך עזבת אותי כאן לבד יא זכריה. איך? תשמור לי על נועם. תבקש שם רחמים עליו. מסכן הילד!!! כל כך הרבה סבל עבר עליו. הגיע הזמן שינוח".

השעה כבר מאוחרת. נועם שתף את הצלחת בה אכל. והתיישב בספה. לרגע אחד הביט על הבית. מחשבה על קניית רהיטים חדשים עבור סבתא שלו, עוברת בראשו מידי יום. ובכל יום חוזר המשפט הקבוע שלה ומהדהד בראשו. נשמה תשמור את הכסף שלך. אתה יודע איך אומרים שקל לבן ליום שחור. אין לדעת מה ילד יום יא איבני.

בדיוק מה יותר שחור מעכשיו!!!

מדינה במלחמה. אבא איננו. סבא איננו. אמא אין. וסבתא שרק דואג ודואג בגללי.

נועם נשכב בספה מוציא את הסלולרי מכיסו. רוצה להעביר את המחשבות. שיחה נכנסת מופיעה במסך. נאסר אבו-סאלח.

"הלו", נועם ענה קולו עייף. מבקש לישון.

"יש לי חדש", נאסר העביר מלל קצר. "במקום הקבוע בעוד שעה?"

נועם התרומם במהירות. מנתק. מתארגן. לפני שיצא העביר מבט אחרון לעבר סבתו. מתלבט האם להשאיר לה פתק למקרה שתתעורר. לקח את מפתחות הרכב, מחליט לא להשאיר פתח. אין לו זמן. אסור לו לאחר. כל שניה קריטית.

הוא יצא נושק למזוזה. מתפלל תפילה חרישית לבורא עולם שישמור על סבתו. ועלה לתוך רכבו, מנהיג את הרכב קדימה למקום המפגש.

בליבו קיווה לטוב. אולם גופו ידע גם ידע שבכל פעם שניפגש עם נאסר אבו-סאלח משהו רע קורה.
.....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה