כללי זכויות יוצרים ועיתונים

• הוסף לסימניות
אריאלס, לצערנו רוב הגרפיקאים שמכינים מודעה ללקוח, לא מעונינים להסתבך עם השינויים בגדלים. לכן עיתונים ומקומונים עושים זאת גם על דעת הגרפיקאים.

אני לא רואה בזה פסול.
אני מתקנת מודעות של אחרים בלית ברירה, ואחרים מתקנים מודעות שלי בלית ברירה.

ככה זה עובד וכדי לשנות צריך שכל גרפיקאי שהכין אי פעם מודעה, ישמור אותה כקובץ פתוח ויהיה זמין לשינויים בתוך 10 דקות או פחות או לפעמים יותר.

לא נראה לי שזה יקרה בעתיד הקרוב

• הוסף לסימניות
שטויות.
העבודה לא שלך אלא של הלקוח. מותר לו לשנות אותה, לעוות ולקשקש כמה שנראה לו.
מה שהלקוח חייב לך זה רק להרים טלפון ולשאול האם את מעדיפה שישאירו את הקרדיט או יורידו אותו. כלומר: האם מודעה מעוותת היא המודעה שלך- או לא.
את הטלפון הזה הוא חייב מצד זכויות יוצרים. שום דבר נוסף.

מצטער אם הרגזתי אותכם, אבל תפסיקו לחיות בדמיונות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אלי אלימלך;445907:
ובכן, הלקוח משלם על תיקונים עבור העבודה הטכנית. מה פשוט מזה? לא עבור הגנה מזכות יוצרים. (כמובן שבהסכם אישי שונה זה יוצא דופן)

גרפיקאת עצמאית לשינוי מודעה של מישהו אחר היתה לוקחת כסף על זמן עבודה טכני. והיא לא חשופה לשום תביעה משפטית מצד הגרפקיאית הראשונה.

גם במערכות עיתון לא מצפצפים על אף גרפיקאית, כי במערכת יודעים דבר אחד: קיבלנו מודעה לשנות ואנחנו משנים. אין לנו שום מושג אם המודעה מוכנה ע"י המזמין או ע"י מישהו אחר. זה גם לא משנה בכלל, אם יש סיכון לתביעת הפרת זכויות זה על הלקוח ולא על מערכת העתון שעושה עבודה טכנית.

אתה כנראה בעלים של עיתון, לפי התגובות שלך.
אני חושבת, לפי ההגיון,
שכשעיתון עושה משהו על דעת עצמו, זו בהחלט בעיה של העיתון.
ויש המון מקרים כאלה (כדי לחסוך לעצמם כאב ראש וזמן, לחפש אחרי הגרפיקאית, למרות שהשם שלה לא חסוי והמס' לא בעיה להשיג)

ושוב, תקרא את חוק זכויות יוצרים. אתה טועה.

• הוסף לסימניות
יש לי פתרון, כשתפסיקו להתווכח,

אולי הפתרון לא מתאים לכולם אבל לי זה הלך, ובגדול.
בעבר היו לי המון בעיות כאלה שהעיתון שינה גרע והוסיף כפי הנראה לו,
ואותי זה מאוד עיצבן, אמרתי שוב ושוב ללקוחותיי שאני יעשה להם את השינויים בתשלום סמלי וכו' בקיצור, זה לא החזיק להרבה זמן.

הכפלתי את המחיר.
כן, פשוט הכפלתי את המחירים אצלי והתחלתי לתת את השירות של תיקונים קטנים בחינם,
(כמובן שכל לקוח עובר שימוע שאסור לתת תיקונים לעיתונים, אני יעשה לו הכל)
תשמעו, הלקוחות הרבה יותר רוצים את השירות מאשר הכסף,
והם צודקים, הרבה יותר נח לשלם טוב ולקבל מה שרוצים,
מאשר לשלם פחות ואח"כ לשמוע כל היום עוד 150 ש"ח להוספה ועוד 250 ש"ח לשינוי פורמט, בקיצור גם אני וגם הלקוחות מרוצים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אלי אלימלך;445858:
לא הבנתי עדיין, מה מערכת העיתון אשמה?
מגיע לקוח> מבקש שינוי במודעה> משנים לו אותה> הוא מאשר> המודעה נכנסת לעיתון> ושלום על ישראל.
האם המערכת צריכה 'להתנדב' לבדוק אם זה באישור הגרפיקאית שלו או לא? ממתי העיתונים התחילו לעבוד ברשם הפטנטים במשרד המשפטים?
גרפיקאית שעובדת בעיתון יודעת תמיד שזה חלק מעבודתה, לקבל מודעה 'להרוס' אותה, כפי הקריזה של הלקוח (כמובן שהוא צריך לאשר) וזהו זה.
ובכן, גם זו טענה מגוכחת שגרפיקאית פרטית יש לה זכויות יוצרים על מודעה. סליחה, אבל ברגע שקיבלת כסף על המודעה, היא כבר לא שלך! אולי עיתונים שעושים גרפיקה בחינם יכולים להטיל וטו על שימוש בגרפיקה (אע"פ שזה גם מטופש וקטנוני), אבל אחת שקיבלה כסף מלא על מודעה? שתקי ותני לי לעשות מה שבא לי עם המודעה שלי!

וכמובן, סליחה אם הרגזתי את כל הגרפיקאיות הפרטיות שחברות בפורום כאן, אבל זו המציאות. הנה מצורף כאן החוק היבש כפשוטו (שימו לב לסעיף 35-ב שזה הנידון אצלינו), ונא להפסיק להתלונן.צפה בקובץ המצורף 70331

תסלח לי,
אתה סותר את עצמך,
בהבנת הנקרא פשוטה בעבודה מוזמנת "זכות הבעלים הראשונה" שמורה ליוצר.

גרפיקאית פרטית בהחלט בכלל יוצר, גם כשהעבודה מוזמנת בעד תשלום מלא!

סעיף ב' מדבר על צילום, או ציור דיוקן בלבד. (ולא כלל הציור)
ולכן צלמים בד"כ אכן מסכמים אחרת בהסכמי העבודה שלהם, ומותירים לעצמם בדרך החוק את זכויות היוצרים.

• הוסף לסימניות
הבעיה נעוצה בלקוחות בלבד, לא במערכת העיתון.
אם הלקוח שולח מודעה לא בגודל הרצוי- תפקיד הגרפיקאית בעיתון להציע לו לדבר עם המעצבת שלו כדי להגיע לתוצאות מקסימליות.
אם הלקוח מתנגד ומבקש שמערכת העיתון תשנה את המודעה- זכות הגרפיקאית לעשות מה בא לה בלי להתיחס למעצב המקורי.
צר לי אם אני מרגיזה פה אנשים, אבל גרפיקאית בעיתון לא אמורה לשמש כמזכירה של הלקוחות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י natittt;445924:
שטויות.
העבודה לא שלך אלא של הלקוח. מותר לו לשנות אותה, לעוות ולקשקש כמה שנראה לו.
מה שהלקוח חייב לך זה רק להרים טלפון ולשאול האם את מעדיפה שישאירו את הקרדיט או יורידו אותו. כלומר: האם מודעה מעוותת היא המודעה שלך- או לא.
את הטלפון הזה הוא חייב מצד זכויות יוצרים. שום דבר נוסף.

מצטער אם הרגזתי אותכם, אבל תפסיקו לחיות בדמיונות.

אתה טועה ומטעה!

תעשה חיפוש ברשת על המושג "קנין רוחני'
זכויות יוצרים שייך למי שקנה את הזכויות.
קנין רוחני נשאר ותמיד ישאר למעצב/גרפיקאי.

• הוסף לסימניות
אני מניחה שאריאלס לא היתה יוצאת בחריפות כזו אילו הגרפיקאית היקרה בעיתון רק היתה מבצעת "התאמה", הבעיה כאן היא חירבוש נורא שכולם יכולים לראות דבר שפוגע הן בלקוח, והן ביוצר.

מבינים שהגרפקאיות בעיתון עובדות בלחץ,
אבל כשם שלא תכנס מודעה לא טובה תוכנית או באיכות גרפית מאד ירודה, למרות הכל גם בזה צריך להיות קו אדום כלשהו,

תיקונים מסוג זה אמורים להיות נשק יום הדין בלבד.

• הוסף לסימניות
מה הגרפיקאית הייתה אמורה לעשות?
להודיע לבוס שלה שהיא לא מסכימה בשום אופן לעשות תיקונים במודעה הזו?
לדרוש שיתן לה לעבוד על 'השיפוץ' שעה שלמה, ולא אכפת לה אם העיתון ירד בינתיים לדפוס, או אם לא ייכנסו מודעות אחרות?
להתפטר?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י עפרה;446076:
מה הגרפיקאית הייתה אמורה לעשות?
להודיע לבוס שלה שהיא לא מסכימה בשום אופן לעשות תיקונים במודעה הזו?
לדרוש שיתן לה לעבוד על 'השיפוץ' שעה שלמה, ולא אכפת לה אם העיתון ירד בינתיים לדפוס, או אם לא ייכנסו מודעות אחרות?
להתפטר?

זו לדעתי הבעיה,
הגרפיקאית פה בעצם בין הפטיש לסדן.

• הוסף לסימניות
הגרפיקאית צריכה להיות לדעתי "ראש קטן"
הבוס לוקח על עצמו את האחריות, ונושא בנזק כולו.

כמובן ניתן להעיר לבוס שקשה לך לעבוד כשאת יודעת שאת מסייעת לו לגרום כעת עוגמת נפש.
יש סיכוי שהוא יבן את זה, אם תצליחי לשדר לו את העובדה שליצירה הגרפית יש ערך ריגשי עבור היוצר מלבד הפרנסה....

• הוסף לסימניות
תתמחרו מראש מחיר של מודעה כולל התאמת גדלים לעיתונים, גם אם מדובר על כמה מ"מ לפה או לשם. גם מתיחה קלה שעושה העיתון לאורך או לרוחב מכערת, ממש חבל.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אלי אלימלך;445858:
הנה מצורף כאן החוק היבש כפשוטו (שימו לב לסעיף 35-ב שזה הנידון אצלינו), ונא להפסיק להתלונן.צפה בקובץ המצורף 70331

סליחה מכבודו, הסעיף הרלוונטי הוא 35 א' ולא ב',
אם תכנס לפורום צילום תוכל להתווכח שם על זכויות היוצרים של צלמי דיוקן משפחתי.

יש אגב, עוד כמה סעיפים לחוק, אחד מהם הוא שמירה על זכות מוסרית (גם אם מכרתי ללקוח קובץ פתוח עם זכות לעשות שינויים - עדיין אני נקראת יוצרת העבודה).

ואחד נוסף הוא איסור עשיית שימוש פוגע ביצירה של יוצר.

בזמנו פרוג העבירו פה הרצאה בנושא, וכל מה שאני אומרת מבוסס על החוק הכתוב ועל דברים של עו"ד יר"ש שמתמצא בזכויות יוצרים.

חשוב שגרפיקאיות עצמאיות ידעו את הזכויות שלהן.
אני בטוחה שכל אחת שעשו דבר כזה מהעבודה שלה - הזדעזעה, ואולי נפגעה, אבל לא העיזה לומר משהו כי חשבה שזה "זכותו של הלקוח" ו"לעיתון אין ברירה" וכל מיני רעיונות.

אהבתי את הרעיון לקחת מחיר גבוה יותר ל"מודעה פלוס כל השינויים"
זה אכן יכול להיות רעיון טוב במקרה שיודעים מראש.
במקרה שלי זה לא היה ידוע מראש, אבל אני יכולה בהחלט להציע את זה ללקוחות בעתיד, תודה על הטיפ!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ariels;445893:
ולמה אני פונה לגרפיקאיות - כי זה פורום גרפיקה.
אני פונה לגרפיקאיות, חברותי למקצוע, שיבינו כמה הסיטואציה הזו בעייתית.

צר לי לומר לך, אבל את פונה לגורם הלא נכון. גרפיקאית שעובדת בעיתון לא אשמה בזה. היא לא צריכה לשחק ראש קטן, כמו שאמרו פה, כי גם אם תשחק ראש גדול זה לא יועיל לה... גרפיקאית שעובדת בעיתון מקבלת הוראות, וגם הרבה פעמים לא מהבוס אלא ממזכירה שלא מבינה מילה בגרפיקה וממש לא אכפת לה איך תראה המודעה בעיתון (כל עוד הלקוח לא מנדנד לה ולא יצעק עליה בטלפון ביום למחרת).
אין לי מושג איך תוכלי כן לתקן את התופעה, אם בכלל, אבל הפניה לגרפיקאיות לא תעזור. הכי הרבה אפשר להשתתף איתך בתיסכולך.

• הוסף לסימניות
כולם כבר אומרים כאן את כל מה שניתן לומר בנושא,
אז רק אוסיף השתתפות בצער,
התפעלות מהמודעה המקורית (יפה!!) וחלחלה מהשינוי...
ממש להרוס בידיים! כמה חבל!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י Nיכל;446129:
צר לי לומר לך, אבל את פונה לגורם הלא נכון. גרפיקאית שעובדת בעיתון לא אשמה בזה. היא לא צריכה לשחק ראש קטן, כמו שאמרו פה, כי גם אם תשחק ראש גדול זה לא יועיל לה... גרפיקאית שעובדת בעיתון מקבלת הוראות, וגם הרבה פעמים לא מהבוס אלא ממזכירה שלא מבינה מילה בגרפיקה וממש לא אכפת לה איך תראה המודעה בעיתון (כל עוד הלקוח לא מנדנד לה ולא יצעק עליה בטלפון ביום למחרת).
אין לי מושג איך תוכלי כן לתקן את התופעה, אם בכלל, אבל הפניה לגרפיקאיות לא תעזור. הכי הרבה אפשר להשתתף איתך בתיסכולך.

לא ביקשתי שהגרפיקאיות בעיתונים יתקוממו כאחת נגד הבוסים שלהן
אבל חשוב שתהיה מודעות לנושא.
גם אצל בעלי העיתונים, אגב.

כשמבקשים ממישהי לעשות משהו כזה, שתחשוב פעמיים לפני שהיא הורסת עבודה של מישהי אחרת, ולא כל שכן גורמת נזק תדמיתי לשני עסקים (המעצב והלקוח).
ואז גם אם התופעה לא נמנעה - תהיה יותר השתדלות ושימת לב.

וכשבעל עיתון מתייחס לעבודות של מעצב בצורה כזו, מתוך חוסר אכפתיות - אולי יש מקום לחשוב פעמיים לפני שממליצים ללקוח לפרסם בכזה עיתון.
(ושוב, אני לא מדברת על שינוי קטן כמו מס' טלפון שמן הסתם אף אחד לא יקפיד, אלא על משהו כמו שנעשה פה - זה מקרה קיצוני).

• הוסף לסימניות
גרפיקאיות העובדות במערכות עיתונים,
הכנסתם מודעת חצי עמ' מפוקסלת מחריד כי זה מה שהלקוח הביא?
או שהודעתם למזכירה שתודיע לבוס/לקוח או מי יודע מי, שנא לשלוח קובץ תקין?

זה לא נכון שריטוש זה אופציה יחידה, (ושוב הכונה כאן כמו מה שנעשה בעבדתה של אריאלס)
זה אופציית יום הדין!

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה