כללי זכויות יוצרים (חלק א)

• הוסף לסימניות
להלן מאמר בנושא זכויות יוצרים. אם האשכול לא יימחק יבואו המשכים.

ראשית:
"תשובה" (-שו"ת) ללא ראיה ברורה מגמ' או ראשונים לא תתקבל על ידי.

יש לדון בנושא משתי בחינות. הלכתית, ומוסרית (-אתית).
במאמר זה אני דן מבחינה הלכתית בלבד. המגיבים מתבקשים להגיב הלכתית בלבד ובלי התלהמות. בל"נ המשך יבוא על הפן המוסרי שבענין.
הנושא ההלכתי מתחלק גם הוא לכמה נדונים. א. "קנין רוחני". ב. השגת גבול. ג. יורד לאומנות חבירו. ד. תקנת המדפיסים. ה. מנהג המדינה. ו. שארית ישראל לא יעשו עולה. ז. מכירה בתנאי.

א. קנין רוחני

בנושא הזה אני סומך על ה"שואל ומשיב" (מהד"ק ח"א סי' מ"ד) ועל ר' משה פיינשטיין (אג"מ או"ח ח"ד סי' מ' אות י"ט), שעם כל גודל בקיאותם לא מצאו לזה שום מקור אלא כתבו לאסור מסברא. וגם במז"ה לא מצא לא הוא ולא המסכימים על ספרו שום מקור.
ויש לי מאות ראיות, מכל חכמי הדורות המסכימים על אלפי ספרים (כולל ספרים שהמחבר עצמו הדפיס) מעת המצאת הדפוס ועד לפני כ180 שנה, בכל ההסכמות והחרמות שלא להדפיס, לא נזכר כלום שהספר הוא רכושו של המחבר. אלא רק איסור השגת גבול (במעט מאוד נזכר גם יורד לאומנותו). וכמובן שאם זה גזל הם היו כותבים.
והדברים ברורים, שכל מחבר ספר היה שמח מאוד אילו יופץ ספרו בכל מקום וילמדו בו (השו"ע נדפס בחיי מרן 3 פעמים והוא לא קיבל שום תמלוגים, אפי' לא שאלו אותו אם הוא מרשה להדפיס שוב), והחרמות היו רק למען לא יפסיד את הוצאות ההדפסה - שאז היו מאוד מאוד יקרות.
ולכן גם כשהחרימו משום השגת גבול, החרם היה רק לזמן מוגבל (ע"פ רוב 10-15 שנה), שאז המדפיס יספיק למכור את רוב הספרים ויחזיר לעצמו את ההוצאות.
הראשון שאסר להדפיס בלי רשותו את הספר שהוציא, לפי ידיעתי, הוא ר' יצחק בנו של ר' חיים וולוז'ינר, בתחילת ספר 'נפש החיים'. מבין חכמי ישראל המפורסמים שמכרו זכויות: המלבי"ם, הנצי"ב, והח"ח (בצוואתו - בס' 'כל כתבי ח"ח').
וגם לזה יש הסבר פשוט: הרי אף אחד לא ירצה להתחיל עם ר' איצל'ה וולוז'ינר, כשהוא לא מרשה להדפיס משהו, אז למה לא?... ודוק בדבריו, שלא כתב שהספר שייך לו, אלא "כפי פקודת הקיר"ה (-הקיסר ירום הודו)". וגם המסכים על הס' כ"כ. ויש עוד טעם הכמוס אצלי למה לא הרשה להדפיסו.
וגם המלבי"ם - אם המדפיס רוצה לשלם לו, וכך נהוג, מה אכפת לו לקבל הכסף ולכתוב שהוא לא מרשה לאף אחד להדפיס?
וכן הח"ח וכן כולם. ואף א' לא כתב שזה גזל.
אני מצפה לתגובות חריפות על מ"ש כאן. אבל תדעו שאני מכיר רב א' שמתנהג ממש כך. יש לו זכויות על כמה ספרים - הוא לא רודף אחרי מי שמוציא אותם לי רשות, אבל אם באים לבקש ממנו רשות הוא אומר שיביאו לו כמה עשרות ספרים.
משלמים על הרשות - לא על הזכויות.
ומניעת רווח זה לא גזל.

ב. השגת גבול.

השגת גבול גדרה הוא, שסוחר או בעל מלאכה, שיש לו בלעדיות בשטח מסויים, אסור לאחר להסיג את גבולו ולמכור את אותו החפץ באותה העיר, למשל.
לא אכנס כאן לגדרים ההלכתיים שרבים הם (עי' שו"ע חו"מ סי' רלז ועוד הרבה תשובות) אם באותה העיר/השכונה/הרחוב וכד'.
מה שחשוב לענינינו הוא, שרק תחרות אסורה משום השגת גבול, ולא כשאדם מכין לעצמו יין למשל, במקום לקנות אצל היינן שיש לו חנות, וזה פשוט. והנמשל ברור לענין ספרים וכו'.

ג. יורד לאומנות חבירו.

גדרו הוא כשאדם גורם למנוע מחבירו את פרנסתו. למשל אם א' יפתח ארגון חסד ויחלק צרכי מכולת בחינם, הוא יורד לאומנותו של החנווני במכולת.
וגם כאן, אם אני מכין לעצמי יין, אפי' שאני הקונה היחיד באיזור, אין כל איסור, ופשוט.
אמנם אדם שמפיץ ספרים בחינם, כשחבירו מתפרנס מהם, ייתכן שאסור.
וחוץ מאלו יש גם היתר לצרכי שמים כמ"ש בשו"ע (שם כמדו') שמותר למלמד יותר טוב לבוא לעיר ואע"פ שחבירו יפסיד פרנסתו.
וכנר' שלכן תמיד כתבו בחרם על מי שידפיס, מפני שאם זה כ"כ פשוט שזה השגת גבול, לא שמענו אף פעם שמחרימים על איסור דאורייתא.

אני רואה שזה מתארך, אז נעצור כאן לע"ע. בל"נ המשכים יבואו.
לסיום הערה: אני יודע שהרבה מהחברים כאן מתפרנסים מעבודות שיש עליהן זכויות, אבל גם האדם שהמציא את הגלגל לא ישב רגל על רגל וחיכה לתמלוגים, פשוט תתרגלו לזה שמי שמוכן לשלם לכם על זכויות עושה לכם טובה. מצטער.
וכמובן שכ"ז לא נוגע לתשלום ממי שהזמין את העבודה.

נ.ב. הערות ענייניות וידיעות חדשות יתקבלו בברכה. אבקש לחכות עם תגובות על הנדונים שעוד לא כתבתי עליהם.
מקורות לעיון (חוץ מהנ"ל):
איגרות רעק"א - בעניני דפוס
תשובה מרעק"א בס"ס כתב וחותם
שו"ת חתם סופר חו"מ סי' ע"ט
שו"ת פרשת מרדכי (בנעט) סי' ז'
ספרו של ר' יעקב ליפשיץ על ר' יצחק אלחנן ספקטור (שכחתי שמו) - בענין מדפיסי סלאוויטא
שו"ת שרידי אש ח"א סי' קמה

• הוסף לסימניות
על פניו אין לי מה לענות. אני רק שמח לשמוע שיש התרים למה שאני עושה לפעמים...

אבל חובה להדגיש! הדברים הנ"ל הם לא הלכה למעשה. בשביל הלכה למעשה כל אחד שישאל את רבותיו הוא. זה רק בשביל לעורר לב המעיין שיראה שיש גם דעות אחרות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י gchw;75424:
וגם לזה יש הסבר פשוט: הרי אף אחד לא ירצה להתחיל עם ר' איצל'ה וולוז'ינר, כשהוא לא מרשה להדפיס משהו, אז למה לא?... ודוק בדבריו, שלא כתב שהספר שייך לו, אלא "כפי פקודת הקיר"ה (-הקיסר ירום הודו)". וגם המסכים על הס' כ"כ. ויש עוד טעם הכמוס אצלי למה לא הרשה להדפיסו.
וגם המלבי"ם - אם המדפיס רוצה לשלם לו, וכך נהוג, מה אכפת לו לקבל הכסף ולכתוב שהוא לא מרשה לאף אחד להדפיס?
וכן הח"ח וכן כולם. ואף א' לא כתב שזה גזל.
אני מצפה לתגובות חריפות על מ"ש כאן. אבל תדעו שאני מכיר רב א' שמתנהג ממש כך. יש לו זכויות על כמה ספרים - הוא לא רודף אחרי מי שמוציא אותם לי רשות, אבל אם באים לבקש ממנו רשות הוא אומר שיביאו לו כמה עשרות ספרים.
משלמים על הרשות - לא על הזכויות.
ומניעת רווח זה לא גזל.

מאוד מאוד (+100 פעם מאוד) תמוהים דבריך אלה.
זה פשוט גניבת דעת והונאה, אם מותר לי להפיץ ולהדפיס ואין שום סרך איסור איך יכולים גאוני וצדיקי עולם אלה שמנית לכתוב שאסור ומי שירצה שישלם להם, זה הלא גניבת דעת נקלה ביותר..... אם לא גניבת ממון כי כל אלה ששילמו זה על דעת שלולא זאת אסור להם.
וודאי שלא שילמו בשביל האישור גרידא, כי בדבריהם הם כתבו שאסור להדפיס, ושוב איך כתבו על דבר המותר שהוא אסור.

• הוסף לסימניות
א. עניין הבעלות על חידושי תורה הוא עניין נפרד מכל הדיון על זכיות יוצרים משום שיתכן שעל עצם חידושי תורה אינו יכול ליטול ממון מטעם של "מי אני בחנם אף אתם בחנם" ויכול ליטול שכר רק על הטירחה הנלוית להם כמבואר במכתבו של החתם סופר הובא בהקדמת בנו לשו"ת יו"ד.
ב.מה שכתבת בעניין השגת גבול הדברים לוקים בחסר וזאת משום שאם הרוחים שאתה עושה ע"י שימוש בתוכנה או בפונט וכדומה באופן שאינו מורשה הרי הדבר בא לך מחסרונו של השני שהשקיע ממון לצורך ואין לך השגת גבול גדולה מזו.

(באדיבות בעלי)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י rach;75437:
א. עניין הבעלות על חידושי תורה הוא עניין נפרד מכל הדיון על זכיות יוצרים משום שיתכן שעל עצם חידושי תורה אינו יכול ליטול ממון מטעם של "מי אני בחנם אף אתם בחנם" ויכול ליטול שכר רק על הטירחה הנלוית להם כמבואר במכתבו של החתם סופר הובא בהקדמת בנו לשו"ת יו"ד.
ב.מה שכתבת בעניין השגת גבול הדברים לוקים בחסר וזאת משום שאם הרוחים שאתה עושה ע"י שימוש בתוכנה או בפונט וכדומה באופן שאינו מורשה הרי הדבר בא לך מחסרונו של השני שהשקיע ממון לצורך ואין לך השגת גבול גדולה מזו.

(באדיבות בעלי)

ראבי היקר.
מה שמובן מדברך.
שעל עצם החידושי תורה יש כן זכויות, ורק מפני שזה 'תורה' אי אפשר לאסור להעתיק מפני "מה אני בחנם אף אתם בחנם".
יוצא לנו שעל תוכנות גרפיקה, עיצובים וגופנים וכו' יש כן איסור גמור.

• הוסף לסימניות
באלמעלה, הם לא כתבו שאסור, הם כתבו שהם לא מרשים, ע"ש. גם אני לא מרשה לך כל מיני דברים - רק שלי אתה לא תשמע..

RACH וגראפי, הבעלות על חידושי תורה היא בדיוק כמו על כל דבר אחר - זה ענין של קנין רוחני. יש נושא אחר - לומר דבר בשם אומרו. אני מוכן לתת ליצרנים את כל הקרדיט על הפונטים היפים והתוכנות הנהדרות שהם יצרו. כשאני מעתיק פונט לא לקחתי מאף אחד כלום - סידרתי את המגנטים על הדיסק קשיח שלי באותה צורה שהם מסודרים על הדיסק שלו.

זה שהוא השקיע ממון על התוכנה או הפונט, זאת בעיה שלו שהוא החליט להתפרנס מדברים שאפשר להעתיק. כמו שכל מלחין שיר יודע שאני יכול לשיר אותו וממילא הוא לא מצפה שאשלם לו.

• הוסף לסימניות
וכבר כתבתי שמשלמים על הרשות ולא על הזכויות.

ואם זה גזל זה אסור גם אחרי אלף שנה, ולך תברר מי היורשים של הרמב"ם..

גם גזל הגוי אסור.

• הוסף לסימניות
ירושלמי, כל הרבנים המסכימים לספר 'משנת זכויות היוצר' (=מז"ה) לא כתבו שאסור אלא שזה דבר שצריך שאלת חכם.
והחכם עיניו בראשו וד"ל.

• הוסף לסימניות
לפי מה שהבנתי אתה נותן פתח ופירצה כי בעולם של היום אין דבר שא"א להעתיקו ואין פרנסה שלא ניתן להעתיק מימנה אם אני אצייר ציור יש לכולם אפשרות לצלם ולמכור למשל וכו'

• הוסף לסימניות
אם אינני טועה, ראיתי בס' משנת זכויות היוצר שכותב שאין כל זכויות יוצרים על עיצוב גרפי משום שזהו רק סידור בצורה מסויימת ולא 'יצירה חדשה' משום שכל העיקרון של העיצוב מבוסס על 3 הצורות של עיגול מרובע ומשולש והמעצב סה"כ 'סידר' אותם בצורה מסויימת אך לא יצר יצירה בכך. (אין לפני את הספר אבל זהו העקרון המובא שם)

• הוסף לסימניות
gchw<script type="text/javascript"> vbmenu_register("postmenu_75491", true); </script>, שכחת את וילנה וסלביטה...
עד כמה שידוע לי (יכול להיות שזה לא נכון!) כל מה שאסרו גדולי הדורות להעתיק ספר של מישהו אחר לפרק זמן (או לעולמי עד - לראשונה ברמב"ם פרנקל), הוא רק בד"ת שאל"כ אנשים לא יוציאו ספרים ויש עניין של להגדיל תורה וכו'.
משא"כ ביצירות אחרות כלל אין מקום לגזור משום שאין שום עניין שאנשים יוציאו יצירות - כלומר יש עניין שיצא ש"ס מתוקן, פרוייקט השו"ת גדול יותר וכו' אבל אין עניין שיצא דיסק חדש של מוזיקה כך שבדורות הקודמים לא היתה כל סיבה שיגזרו ע"כ וה"ה בדורינו אנו.
וואולי אפשר להחמיר שאם יעתיקו 'תג' ר' דניאל יפסיק להוציא גי' חדשות (וכן כל תוכנה/פונט), ואז לא יוכלו להוציא יותר ספרים (ספרי קודש) ביתר קלות ובתוספת נופך וכו' וגם כאן אולי יש לדון בעניין של 'להגדיל' וכו'.
משום מה בדורינו אנו מצאנו שיש פוסקים האוסרים קניין רוחני. ואיני יודע מה המקור.

נקי_כפים, כמדומני שיש לך במה להרחיב מעט את היריעה, הלא כן?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י RCpro;75712:
משום מה בדורינו אנו מצאנו שיש פוסקים האוסרים קניין רוחני. ואיני יודע מה המקור.

אם אינני טועה הסיבה העיקרית היא חוקי המדינה שאוסרים זאת

• הוסף לסימניות
לדעת רוב הפוסקים אין דינא דמלכותא בא"י.
אז עדיין איני יודע מה המקור.

• הוסף לסימניות
RC לא שכחתי, אתה יכול לראות ברשימת המקורות. פשוט זה לא נוגע כ"כ לענייננו, המחלוקת שם היתה על שנגמרו הספרים של המהדורה הראשונה, אבל לא נגמרו השנים שבחרם.

על מה שאתה כותב אדון בעיקר בחלק ב', אבל כ"ז רק כשמתחרים ולא כשאני מעתיק לעצמי. כל פרט שמעתיק לעצמו לא גורם שלא ידפיסו, רק הצירוף שלהם להרבה אנשים.

• הוסף לסימניות
מירי,

את יכולה להתפרנס:
א. ממכירת הציור/העבודה המקוריים. (ואל תתני לאף אחד לראות אותם עם מצלמה ביד)
ב. ממכירת העותקים (אסור להתחרות בך, לפחות בגבולות מסויימים)
ג. כשאת עושה עבודה למי שהזמין והוא משלם לך פר עבודה/שעה.

חלק גדול ממ"ש נוגע לאנשים פרטיים שמעתיקים לעצמם.

• הוסף לסימניות
ובנוגע לדברי תורה (לRACH).

"מה אני בחינם אף אתם בחינם" נאמר על עבודת המלמדות, ולא על התוכן הנלמד.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה