כללי 'זכויות יוצרים' על רעיון - עד היכן?

• הוסף לסימניות
מה דעתכם? אני גולש בפורום רואה עבודה יפה של אלבום דיגיטלי / פרסומת מסויימת / בלאנק או כל דבר אחר, וזה מוצא חן בעיני, באותו יום אני מקבל עבודה זהה, ואני בונה אותה ע"פ הרעיון שראיתי בשינויים קלים שלפעמים אם הייתי מעלה אותה לכאן היו מזהים מהיכן ההשראה, (העיטור בימין במקום בשמאל, צבע יין במקום חום וכדו' רק בשביל להבין במה מדובר) האם יש בזה איזשהי בעיה? לא השתמשתי בחומר, ביצעתי את כל העבודה ע"פ משהו שראיתי, האם זו פגיעה בזכויות היוצר?

• הוסף לסימניות
לדעתי יש בזה פגיעה בלקוח, שחושב שהוא הלך לגרפיקאי כדי לקבל עבודה שהיא פרי דמיונו של היוצר, ומסתבר לבסוף שהיא פרי דמיונו של מישו אחר, שישב וחשב והשקיע.
וגם, יש כאן פגיעה ביוצר, לא יודעת אם בזכויות יוצרים, אבל פגיעת אנוש ואמון יש פה. הרי אנשים מעלים לכאן עבודות תוך כדי שהם נותנים אמון בסיסי בשאר אנשי הפורום שלא ישתמשו ביצירות שלהם, ולא ירצו לראות יצירה שממש דומה ליצירה שלהם בעיתון או בכל מקום אחר, כי לכך הם ייעדו את היצירה הזו כשהעלו אותה לכאן, לחוות דעת תמימה.
בכל אופן, לא נראה לי שיש בעיה להתבונן בעבודות של אחרים ולהשתמש בזה בתור השראה, אך שלא ייראה דומה. הרי אתה כגרפיקאי חייב להכניס את העיצוב שלך בעבודה בכל מקרה.
השאלה היא - מה בין השראה להעתקה? ורק נקיות הלב תוכל לתת את התשובה האמיתית. והשם יעזור שלא נלך אחרי גזל הדעת ואונאה.

• הוסף לסימניות
מכיון שהולכים כאן על גבול דק. אולי כדאי שמי שיודע את ההלכה יכתוב כאן ואז נדע את זה סוף סוף כולם.
בל נשכח שכל אחד מושפע ממה שהוא רואה, ולפעמים גם אם הוא לא חושב שהוא מעתיק, אז הוא מעתיק.
אני לא מדברת על דברחם ברורים כמו: סגנון מלכות וקסברגר או אבישי חנינא אבל בגדול לא תמיד יש הבדלים מהותיים

• הוסף לסימניות
זה טבעי ונורמלי לקבל השראה מעבודות של אחרים. זה כמו שבלבוש יש אופנה, גם בגרפיקה. כשנגמרת לי לפעמים ההשראה, אני מסתכלת בעבודות של אחרים ולפעמים מזה מבזיק רעיון עם יצירתיות משל עצמי. ולפעמים אני מעצמי מעלה רעיון, ואחר כך רואה שמישהו אחר עשה משהו מאד דומה.

אני חושבת ששימוש ברקעים או בעבודה עצמה שמישהו אחר עשה ואחר כך לשנות קצת זה אולי העתקה, אבל לקבל רעיון מאחר - נו שוין. לא נורא.

• הוסף לסימניות
למה כל דבר צריך לבדוק מה כתוב בהלכה???

ההגיון הפשוט אומר שלקחת עבודה של מישהו אחר,גם אם הזזת לצד ימין וגם אם שינת צבע זה להעתיק,
(לקרוא לזה השראה זה רק בשביל המצפון,וטוב שהוא קיים....)
גם אם אין בעיה הילכתית,
יש כאן בעיה מוסרית.

• הוסף לסימניות
(ללא נושא)

נכתב ע"י ayala;374676:
לדעתי יש בזה פגיעה בלקוח, שחושב שהוא הלך לגרפיקאי כדי לקבל עבודה שהיא פרי דמיונו של היוצר, ומסתבר לבסוף שהיא פרי דמיונו של מישו אחר, שישב וחשב והשקיע.

זה לא מדוייק, כי אנחנו לא חיים בוואקום, נכון?
אנחנו רואים סביבנו עיצוב כל הזמן- עיתונים, חומר פרסומי, דיסקים, אתרים, ואנחנו מושפעים מהההכככלללל (גם אם אנחנו לא מודעים לזה).
אז להעתיק עבודה "אחד לאחד" זה באמת לא בסדר, אם כי זה קורה לפעמים (שוב, לא בכוונה ולא במודע- כבר קרו כמה פעמים שעיצבתי איזו סקיצה, ואמרתי לעצמי "אויש, זה נראה כמו הלוגו של X"), אבל צריך לתפוס את זה בזמן, ולהכניס את הסגנון שלך לכל עבודה ולא רק להעתיק. ועל *זה* בעצם הלקוח הגיע אלייך- בגלל הסגנון שלך.

• הוסף לסימניות
למה כל דבר צריך לבדוק בהלכה? כי לגדר "נבל ברשות התורה" זה לא נכנס, אל תגזימו.
אז אם זה מותר - אז זה מותר.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ayala;374676:
הרי אנשים מעלים לכאן עבודות תוך כדי שהם נותנים אמון בסיסי בשאר אנשי הפורום שלא ישתמשו ביצירות שלהם, ולא ירצו לראות יצירה שממש דומה ליצירה שלהם בעיתון או בכל מקום אחר, כי לכך הם ייעדו את היצירה הזו כשהעלו אותה לכאן, לחוות דעת תמימה.
טוב, לא התכוונתי דווקא על עבודות שמעלים כאן למרות שזוהי דוגמא מאוד אקטואלית, אבל אפילו פרסום או עבודה שרואים בעיתון או במכתבים וכדו', זו אותה שאלה!

ושוב למען הסר ספק: לא מדובר בהעתקה או בשימוש בתוצר, רק בשימוש ברעיון ובצורה שלה! כשהגרפיקאי בונה הכל לבד.

הדיון מתפתח יפה, נראה שזה נושא שמעסיק פה עד כמה חוץ ממני... נשמח לשמוע דעות נוספות!

• הוסף לסימניות
מוסיפה לדיון -
מה אם קיבלתי עבודה בסגנון שאף פעם לא עשיתי, ואני משתמשת בעבודה של מישהו אחר כדי לללמוד איך לבנות את זה נכון?
למשל - אם אני אקבל מחר עבודה של באנר בסגנון חסידי, ואין לי כמעט נסיון בתחום הזה - ואני רוצה איזה בסיס להתחיל ממנו. אני לא מדברת על העתקה אחד-לאחד כמובן, אלא יותר - קומפוזיציה, אלמנטים, איך לבנות למשל את הרצפה, איפה למקם את העמודים. יכול להיות שזה יצא מאוד דומה למשהו שכבר עשו, האם זה בעיה לדעתכם?
(וסליחה ממעצבי הסגנון החסידי, אישית רוב העבודות בתחום הזה נראות לי יותר מדי דומות)

• הוסף לסימניות
ובאמת - כל דמיון, רעיון יצירתי בנוי על 80% זיכרון! ומהו הזכרון הזה? כל מיני דברים שנחשפנו אליהם ונחקקו בזכרון הלא מודע שלנו. כשצריך פתרון יצירתי למשהו (בכל תחום, וגם ביצירה חזותית כמו בגרפיקה) נשלפים מהתת-מודע פריטים שונים שקשורים לנושא באופן אסוציטיבי. משתמשים בהם בצרופים שונים. ובכל זאת - ככל שהיוצר הוא יצירתי יותר - הוא משתמש באסוציאציות מפתיעות ומקוריות יותר ואז לא ניכר כלל שהשתמש בחומרים "משומשים". וכבר כתב החזון איש בזמנו שבימינו אין כלל המצאות חדשות, כל המצאה חדשנית נשענת על דברים שהומצאו כבר קודם לכן ועד בריאת העולם...

• הוסף לסימניות
ברור שאין בעיה לעצב בהשראת עבודות אחרות ובסגנון שלהם.

מי שיגיד שכל העיצובים שהוא הכין אי פעם מבוססים על פרי דמיונו, משקר (לפחות לעצמו).

כל אחד מאיתנו נחשף לאינספור סוגים של עיצוב גרפי בכל יום. טבעי שמדי פעם משהו ימצא חן בעינינו עד שנרצה לבצע משהו דומה כשמזדמן לנו. זה לגיטימי ונורמלי וכך העולם עובד.
כך נוצרים "טרנדים" כשהרבה אנשים נתפסים באותו סגנון, זה הופך לטרנד. פתאום אתה רואה המון עיצובים שנראים ממש דומה...

כמובן שאין בזה הצדקה להעתיק עבודה של מישהו אחר.
אבל אני בטוח שזו לא היתה השאלה.

• הוסף לסימניות
לענ"ד הדיון כאן הזוי ביותר.

99% מהעבודות הגרפיות שיש בשוק הגרפי, נבעו נובעים וינבעו ממה שהמוח קלט בדפדוף בעיתון, בשלטי חוצות ובמדיה התקשורתית.

איך פתאום כולם קלטו איך צריך להיראות גריד פרסומי, עד שכמעט כולם משתמשים עם אותם חוקים, אם לא ע"י שנחשפו האחד לשני.

ברור לכל שהמוח קולט כל הזמן נתונים, מנתח אותם, וברגע שהמעצב מתיישב מול המרקע, הכל צץ ועולה.

אינני מדבר על העתקה אחד על אחד, שזו באמת בעיה קירטית. דברי נסובים על נתונים שהמוח קולט שהם יפים, טובים, וראויים להערצה, אותם הוא יבצע, בין אם נרצה ובין אם לאו.

• הוסף לסימניות
אמנם בעניני ציור, אבל העקרון דומה - הר' גרשטיין אוחז שכדאי להסתכל על ציורים של ציירים גדולים (שמתחברים אליהם) ולנסות להבין איך הם ציירו מה שציירו, ולצייר בעצמך את הציור.
לשנות לאף מעוצב אחרת, להגדיל את הכובע...
רק חשוב לשמור על הקו שלך העצמאי ולא להפוך לחיקוי עלוב.
ללמוד מ, לא להעתיק.
זה ההבדל בין לשים דף לבן על ציור קיים, את שניהם על שולחן אור ולהעתיק,
לבין ללמוד טכניקות ולהושפע מהסגנון.
(בינינו, כמו שכבר אמרו כאן, כולנו מושפעים... מאז בואו של דיסני לעולם המצויר, אין כמעט מי שלא הושפע מסגנונו.)

• הוסף לסימניות
פותח האשכול ציין שבשביל שנבין במה מדובר אז הוא משנה צד וצבעים...וכו' וכד'
(במקום צבע חום -יין, במקום צד ימין---שמאל----יחי ההבדל הגדול)
לזה,אני קוראת העתקה...
כל שאר מה שנכתב כאן נכון,אבל לא מתייחס לשאלה שנשאלה בפתיחת האשכול,

• הוסף לסימניות
<HR style="COLOR: #bfbfbf; BACKGROUND-COLOR: #bfbfbf" SIZE=1> <!-- / icon and title --><!-- message -->
למה כל דבר צריך לבדוק מה כתוב בהלכה???

ההגיון הפשוט אומר שלקחת עבודה של מישהו אחר,גם אם הזזת לצד ימין וגם אם שינת צבע זה להעתיק,
(לקרוא לזה השראה זה רק בשביל המצפון,וטוב שהוא קיים....)
גם אם אין בעיה הילכתית,
יש כאן בעיה מוסרית.

למה???? כי אנחנו יהודים!
לא באתי לעקוף את המצפון. אבל אולי לפי ההלכה זה אסור. אני באופן אישי משתדלת לברוח מחיקוי.
אבל זה נושא מעניין ומורכב. ולפי דעתי זה יהיה מרתק לשמוע אם יש על זה (ובודאי יש) מקורות אצלנו.
מצפון זה טוב- אבל שכל זה דבר אנושי. ותורה - זה ספר אלוקי.
גם המצפון הוא סלקטיבי לפעמים.
ומה אתם עושים אם בא משהו עם שער ואומר לכם אני רוצה בסגנון הזה? (של איזה מו"ל גוי)
בקיצור הענין מאד מורכב.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י obyektiv;374736:
למה???? כי אנחנו יהודים!

חבל שאת מוציאה דברים מהקשרם.
יכולתי לכתוב כאן עכשיו מגילה כדי להסביר את דברי,

אבל באמת,מיותר...

• הוסף לסימניות
אכן, כוונתי היתה האם אפשר / מותר / כדאי לבנות עיצוב על בסיס עיצוב שראיתי ולאחמ"כ לתת לו שינויים ע"מ ש"זה לא יהיה אותו דבר"?
ולהבהרה אוסיף, שאני שואל קודם מעשה... לא לכעוס!

• הוסף לסימניות
כיון שהוציאו את דברי מהקשרם. העליתי הבהרה למה התכוונתי ב-ד-יו-ק

• הוסף לסימניות
ואולי תגיד באיזה שלב זה נחשב העתקת "רעיון" ואיזה לא?
זאת אומרת, אם אני רואה גריד של אתר אינטרנט הבנוי בצורה מעניינת ואי בונה על פיו אחד לאחד - אי זו העתקה ע"פ שיטה זו?

ואם אני מעתיק מודעה קומפלט, ורק משנה את הצבעים מכחול לצהוב ומחליף פונטים (מה שנראה אחרת לגמרי), זו גם העתקה?

למעשה, כמעט כל הדברים שאני עושה אלו בעצם דברים שראיתי ואני יוצר על בסיס הכיוון והסגנו דברים משלי.

• הוסף לסימניות
ואולי תגיד באיזה שלב זה נחשב העתקת "רעיון" ואיזה לא?
זאת אומרת, אם אני רואה גריד של אתר אינטרנט הבנוי בצורה מעניינת ואי בונה על פיו אחד לאחד - אי זו העתקה ע"פ שיטה זו?

ואם אני מעתיק מודעה קומפלט, ורק משנה את הצבעים מכחול לצהוב ומחליף פונטים (מה שנראה אחרת לגמרי), זו גם העתקה?

למעשה, כמעט כל הדברים שאני עושה אלו בעצם דברים שראיתי ואני יוצר על בסיס הכיוון והסגנו דברים משלי.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה