• הוסף לסימניות
אשכול לעדכונים בענייני חוק הגיוס

לעדכונים על מעצרים וגזירת הגיוס בפועל, באשכול פה

הודעת מנהל:
  • האשכול נועד לעדכונים בלבד!
  • ללא פטפטת, וללא דיונים וציטוטים כלל.
  • כל הודעה שאינה עדכון תגרור חסימת המשתמש מהפורום לצמיתות!

הייעוץ המשפטי מתנגד למתווה הגיוס של השר כ"ץ; ראש אכ"א רוצה "סנקציות אפקטיביות"​

עו"ד גיל לימון, המשנה ליועמ"שית, תקף את חוק הגיוס שמקדם שר הביטחון ישראל כ"ץ וטען כי החוק "לא נותן מענה לצרכי הצבא, העקרונות לא מציגים ערובות לכך שיהיה שינוי משמעותי בשטח" | ראש אכ"א האלוף דדו בר כליפא דרש בדיון "סנקציות הרבה יותר אפקטיביות שפוגש את הפרט כדי שזה באמת ישפיע" (פוליטי)​

ישי כהן | כיכר השבת | 10:48

המשנה ליועמ"שית, עו"ד גיל לימון, תקף הבוקר (רביעי) בוועדת החוץ והביטחון את מתווה חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות שמקדם שר הביטחון, ישראל כ"ץ.
לדברי לימון: "פסק הדין של בג"ץ הוא נקודת המוצא המשפטית שלפיה אנחנו בוחנים כל הצעה בעניין הגיוס. יש לה שלושה מרכיבים, גיוס כללי, חובה מנהלית על הצבא לאכוף באופן שוויוני, ואיסור על המדינה להעניק מימון".
לימון הוסיף: "היקפי הגיוס שהוצגו על ידי השר נמוכים מצרכי הצבא וגם קצב הגיוס לא תואם את צרכי הצבא מבחינת בניין הכוח. ככל שניתן להבין, המתווה של שר הביטחון לא נותן מענה לדברים הללו".
לדבריו: "העקרונות לא מציגים ערובות לכך שיהיה שינוי משמעותי בשטח. על אף בקשות חוזרות ונשמות, שר הביטחון סירב להציג בפנינו נוסח של הצעת חוק".

ראש אכא בדיון הבוקר

ראש אכ"א בדיון הבוקר (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ראש אכ"א, האלוף דדו בר כליפא, אמר בדיון: "אני אדבר בשפה ברורה אני חושב שיש מכנה משותף לכל היושבים בחדר. כולנו אמרנו ב-7.10 שמה שהיה לא יהיה. כולנו מבינים את הצורך. אני ביום הראשון למלחמה קברתי 98 אנשים. קברתי 155 אנשים במלחמה.

"אנחנו צריכים בין 6,000 ל-7,000 לוחמים. אני צריך סדר גודל של 10,000 כי צריך גם תומכי לחימה קדמיים. אין לי שום כוונה, למרות שקראתם לי באופן בהול ויצאתי מאחד התחקירים החשובים ובאתי, אין לי כוונה לשנות בפרומיל את עמדת צה"ל שנאמרה. אף אחד לא סותם לי את הפה. המהות זה הצורך המבצעי הברור".
"אני גוף מדינה שפועל על פי חוק", הדגיש ראש אכ"א, "מתוקף זה שקובעים לנו דברים מהבית הזה. אנחנו גוף שלא יודע להתעסק בחקיקה אלא בביצוע, מה שתגידו אנחנו נעשה. נגיד את עמדתנו ובסוף נתיישר ונבצע. אם תאמרו לי מחר בבוקר לגייס את כל הציבור החרדי אני אגיד לכם שאני צריך זמן להקים מתקנים, סגלים ועוד, מאידך אם תתנו לי זמן אני כובש את תימן.
"אנחנו עושים מאמץ מטורף, כביר, אני משוכנע שככל שנתקדם ונצליח לגייס את אחינו החרדים, הם יתגייסו אלינו. מה שאנחנו מכינים להם, יאפשר לגייס אותם בהצלחה. שמנו מיליונים, אנחנו משקיעים משאבים אדירים ונרחיב ככל שיידרש".
ראש אכ"א דרש סנקציות משמעותיות בחוק: "אנחנו נצטרך סנקציות הרבה יותר אפקטיביות שפוגש את הפרט כדי שזה באמת ישפיע ואנחנו רואים חשיבות רבה בהסכמה, אנחנו לא שמים שום תנאי"

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
מרדכי הלפרין: יועמ"שית ועדת חוץ וביטחון: "גיל, האם בעבודה מאומצת של הוועדה ובסופו של תהליך חקיקת חוק הגיוס - אתם תטענו לפגם פרוצודרלי?". לימון: "אנחנו עוזרים לממשלה להגשים את מדיניותה בגבולות החוק. בעינינו נכון שאל תציגו עקרונות אלא תציגו הצעת חוק סדורה. אמרתי לוועדה פעם לא לחוקק?".

אדלשטיין לגיל לימון: "האם תיאורטית קיימת אפשרות שהוועדה תצליח ליצור מתווה שבעיניים שלכם יענה על סוגיות שהעלית והאם תשתתפו בה?". יעקב אשר: "אין תשובה!". יועמ”שית ועדת חו"ב: "האם העבודה מאומצת של הוועדה ככל שתיקח האם תטענו לפגם פרוצדורלי בתהליך?". לימון: "בעינינו נכון שתהיה עמדה ממשלתית סדורה. העובדה שאין כזאת עכשיו ושאנחנו לא יודעים על מה העקרונות יושבים…. לימון נקטע על ידי צעקות של חברי כנסת בוארון, אשר וגוטליב שטוענים שהתשובה היא לא.

אדלשטיין מסכם: "קיבלתי תשובה. אם נעשה עבודה מאומצת ונגיע להסכמות בין כל חברי כנסת יכול להיות מצב שכיום בגלל שמקור הדיונים היה בלי דיון בממשלה הדיונים ייפסלו".

נדב אלימלך: גיל לימון נשאל ע"י יועמשית הוועדה האם הם יטענו שיש פגם בחקיקה ככל שהוועדה תדון ותעמיק בחוק גיל לימון: אנחנו מייצגים את הממשלה צחוק בוועדה… חברי הקואליציה לא מצליחים להבין את תשובת לימון לימון: נהיה כאן ללווות את התהליך, אם התהליך יהיה הוגן או לא חברי הליכוד שם מתעצבנים ואומרים ״הוא אומר לא״ אדלשטיין: קיבלתי תשובה ואני לא אוהב אותה. התשובה אם נעשה עבודה מאומצת ונגיע להסכמות מדהימות בין כל חברי הוועדה בנוגע לחוק הגיוס וגם אם אני, זה שמוגדר למכשול החוק, אגיד שהחוק מצויין הייעוץ המשפטי יגיד שההליך פסול.

יקי אדמקר: הנה דוגמה לאירוע מטורף. גיל לימון מבהיר כעת בוועדת החוץ והביטחון שגם אם נניח הקואליציה והאופוזיציה יגיעו להסכמות היסטוריות על גיוס חרדים, יעבדו בעבודה מאומצת לנסח חוק במשך כמה שבועות ויצליחו לאשר את החוק אז הייעוץ המשפטי יטען ל״פגם פרוצדורלי״ וכל העבודה תהיה לשווא. הבנתם?

רשת ב׳: חברי כנסת שחברים בוועדת החוץ והביטחון מעריכים כי לא יגובש חוק גיוס עד להצבעה על התקציב שצפויה עד סוף חודש מרץ. בעקבות כך, ההערכה היא כי במפלגות החרדיות יגבירו את איומיהן ויציבו תנאי כי יתמכו בתקציב בתמורה להגעה לנוסח חוק שמוסכם עליהן.

מרדכי הלפרין: עוד ממזכיר הממשלה: "החרדים רואים בערך לימוד התורה כערך עליון, גלנט בישיבת הממשלה בעניין רצה שיגייסו לצה"ל חרדים שלא לומדים יומם ולילה ולשמור על אורח חייהם. חייבים להתחיל מהם. האתגרים - השקפת עולם שמעדיפה לימוד על גיוס, וחשש מחילון. ולכן צריך להפוך את הגיוס אצל החרדים ללגיטימי והתאמת מסגרות בצה"ל".

מרדכי הלפרין: יוסי פוקס תוקף את דברי גיל לימון שהתנגד להחלת רציפות על חוק הגיוס: "יש לנו את הסמכות לכך כממשלה. גיל עשה זאת בעשרות החלטות ממשלה, כשהיה יועץ בכיר למזכיר הממשלה. הטענות שלו הן חמורות. גם בגצ לא נתן עד כה צו כלשהו בעניין, ויועמ"שית הכנסת גם תומכת בקידום החוק. הטענה השנייה של לימון הייתה שלא העברנו להם את הצעת החוק וזה פגם תהליכי חמור - בפועל פגם חמור זאת הנחיית מיארה שיועמ"שית משרד הביטחון לא תשתף פעולה עם השר. אמרת לכנסת שבכל מקרה תטען בבגצ לפסילת החוק, זה פגם חמור!".

מרדכי הלפרין: יוסי פוקס: "נשקף את עמדת הממשלה ומשרד הביטחון בעניין חוק הגיוס, והיא תהיה מקובלת על כל הסיעות החרדיות. ללא מרחבי הסכמה זה לא יצלח".

אברהם פריינד: מזכיר הממשלה פוקס: ״ללא חוק שיסדיר את מעמדם של לומדי התורה, מצב שיותיר את המצב הקיים שבו גם אלו שיושבים וצמדים הופכים להיות מפירי חוק אתם הופכים את כל הציבור החרדי להיות הפלג הירושלמי״.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:

צה"ל מדיח חיילים חב"דניקים שהתעקשו על טבילה במקווה​

פרסום ראשון: החטיבה החרדית החדשה – 'החשמונאים', מדיחה מספר חיילים חסידי חב"ד, בעקבות עקשנותם על טבילה במקווה טהרה קודם התפילה, כמנהג חסידי חב"ד. בחטיבה שללו את בקשתם, והחליטו לפני מספר ימים שהחיילים יועמדו למשפט בעקבות הבקשה ועקשנותם על המקווה "ויהיו חשופים להדחתם מהחטיבה"

בימים האחרונים מתחוללת סערה בקרב החיילים החב"דניקים שהתגייסו לפני שבועות אחדים לחטיבה החרדית החדשה 'חשמונאים'.

מספר חיילים פנו למפקדיהם וביקשו לאפשר להם בור מים כשר לטבילה שיוקם בבסיס, על מנת שיוכלו לטבול קודם התפילה ובכך להמשיך את הנהגתם החסידית ע"פ אורח חייהם, כפי שהובטח להם מעל כל מדיה אפשרית "לצאת מהצבא כמו שנכנסת".

הם הפצירו רבות בפני הדרג הבכיר בחטיבה, אך למרות ההפצרות והתחנונים הרבים מצד הלוחמים הם נענו בתשובה שלילית.

אך בחטיבה לא הסתפקו בזה, עוד החליטו שהחיילים הללו יועמדו למשפט בעקבות הבקשה ועקשנותם על המקווה "ויהיו חשופים להדחתם מהחטיבה".

החיילים ביקשו שלפחות יאפשרו להם לצאת ליישוב הקרוב לבסיס עד שיוחלט מה לעשות בנידון.

אחד החיילים טוען: "לא הגיוני שבחייל האוויר יש לטייסים בריכה בבסיס, ובשאר היחידות בצה"ל הנוהל כן מאפשר לחייל שרוצה לטבול את האפשרות הזו. מוזר מאוד שדווקא בחטיבה שלנו שחרטה על דגלה את הזהות והנהגות הציבור החרדי, דווקא היא זו שלא מאפשרת לנו לקיים את אורח חיינו החסידי".

ימים אחדים לפני גיוסם לחטיבה, הדרג הבכיר הבטיח להם שהחטיבה החדשה לא תשנה מהנהגת אורח חייהם החרדי/חסידי ואף יותר מכך היחידה לא תאפשר לחייל כזה או אחר 'לרדת' ברמה הרוחנית שאיתה הוא נכנס לחטיבה.

סגן הרמטכ״ל, אלוף אמיר ברעם אמר ביום הראשון לגיוסם: "נשמור כאן על אורח החיים החרדי של הלוחמים – אין סתירה בין יהדות אדוקה לבין לוחמה. מדובר בצורך מבצעי עמוק, השורות חייבות להתרחב".

המח"ט אבינועם אמונה אמר: "החטיבה תאפשר לציבור החרדי להתגייס ולשמור על זהותו".

הבחורים הללו הבינו שבזמן אימון בשטח ו/או מצב מבצעי לא יתאפשר להם לטבול, אבל אין שום סיבה שלא תאפשר להם טבילה בעת שהותם בבסיס אימונים (בו הושקעו לדברי הפרסומים סכום עתק).

"צר מאוד שהפרויקט שיכל להיות ספינת הדגל של שינוי ביחסי הצבא והציבור החרדי/ חסידי, בשלב מוקדם כל כך מתגלה כאכזבה לתלמידים ולאלו שהאמינו ושלחו אותם", אומר לנו גורם בכיר בנושא.

היום, יהיה לחיילים אלו משפט בעקבות 'עקשנותם' על טבילה במקווה, גורמים בחטיבה מוסרים לנו כי הם יהיו חשופים להדחה מהחטיבה.

מערכת מרכז החדשות החב"די – חב"ד אינפו פנתה לגורם בדובר צה"ל, טרם נמסרה תגובה בנושא.

שלושה חיילים חב"דניקים מועמדים להדחה מחטיבת "חשמונאים" החדשה בגלל שהתעקשו ללכת לטבול במקווה בכל בוקר, במעיין סמוך לבסיס. כך חושף היום מנדי ריזל.

חטיבת חשמונאים או 'החטיבה החרדית' הוקמה בחודשים האחרונים, ומתיימרת "לאפשר ללוחם החרדי לשרת במסגרת התואמת את אורחות חייו ומקפידה על שמירת זהותו".

בשיחה ל-COL מספר ריזל על ההתרחשויות ביחידה:

"לפני כשבוע וחצי הגיעו אלי פניות של חיילים ביחידה חסידי חב"ד, בטענה כי נמנע מהם ללכת למקווה.

"פניתי בעניין לבקש תגובה מדובר צה"ל בתאריך 15.01.25 והתשובה שקיבלתי ש"אף אחד לא מועמד להדחה ורשמית לא הובטח מקווה".

מסתבר כי עוד בשלבי הקמת היחידה, האלוף דוד זיני, טען כלפי דרישות של מתגייסים חסידי חב"ד וכמה ראשי ישיבות, כי טבילה במקווה של חיילים מידי בוקר ללא פיקוח מיוחד 'מסוכנת ואינה בטיחותית' ולכן התנגד למהלך.

ריזל: "מה שקרה בפועל לאחר גיוס הבחורים, מפקדיהם הישירים אישרו להם לצאת מידי בוקר בליווי נהג צבאי למעיין הסמוך לבסיס וכך החיילים החב"דניקים טבלו בכל בוקר.

"להבנתי המפקדים הישירים היו בעד, לפחות בעצימת עין, אבל האלוף זיני התנגד מסיבות בטיחותיות וביטחוניות כביכול. צריך לומר גם שמראש הובהר שלא ייבנה בבסיס מקווה. חבל שזיני לא מטפל בשימוש בטלפונים סלולריים חכמים בניגוד לתקנון ואוכף טבילה במקווה."

בשורה התחתונה: בעקבות ההתעקשות של החיילים - הוחלט להדיח אותם מהיחידה.

ריזל מוסיף ומציין כי "בחשמונאים יבקשו שלא להדיח אותם לגמרי, אלא להעביר אותם לתפקיד במקום אחר, כג'ובניקים, כדי שיוכלו ללכת לטבול במקוה בהתאם לאורח חייהם".

בדובר צה"ל טרם הגיבו רשמית לטענות. כשתתקבל תגובה רשמית, נשמח לפרסמה.

דפנה ליאל: חוק הגיוס - לחץ אדיר של נתניהו להתקדם. הוועדה צפויה להתחיל בהקראת החוק בקרוב, אולי אף ביום חמישי. זאת למרות שאין עדיין נוסח מוסכם.

עמית סגל: הדיל של החרדים מול דעת הקהל במרכז שמאל (וגם בחלקים בימין) די פשוט - ניתן לכם תמיכה בעסקה, תרדו מאיתנו בגיוס. סיום המלחמה הוא אינטרס פוליטי של החרדים כדי להוריד את הלחץ על הקבוצות המשרתות שכורעות תחת הנטל.

יעקב ריבלין: התמיכה של דרעי בשלב ב של העסקה, בזמן שהראשונה תושלם רק עוד חודש- היא פועל יוצא של חוק הגיוס. אבל יש לו טעות אחת. את התמיכה של השמאל והמרכז הוא לא יקבל. אבל הציונות הדתית שמבינה את הרציונל תגביר את התנגדותה לחוק.

׳ערוץ 7׳: הרמטכ״ל הרצי הלוי התייחס בדיון החסוי בועדת חוץ וביטחון לחוק הגיוס - ״נכון להיום הצבא לא ערוך לגייס מעל 4800 חרדים בשנה, אבל אם תגידו לי היום להיערך לגיוס מלא של חרדים בעוד שנתיים, הצבא יהיה ערוך״.

דפנה ליאל: הרמטכ״ל הלוי בועדת חוץ וביטחון - ״אני בעד קשר עם ההנהגה החרדית אבל צריך סנקציות. ניסינו בטוב כל השנים וזה הוביל לגיוס מאד נמוך ולכן צריך לנסות גם בסנקציות״.

מרדכי הלפרין: הרמטכ"ל כעס בוועדת חוץ וביטחון שתוך כדי דבריו כבר יוצאות הדלפות, ודרש מהוועדה ש'תטפל' בדיווח לפיו מתח ביקורת על נתניהו: "זה לא נכון. גם מדליפים וגם כותבים דברים שלא אמרתי". בעקבות כך אדלשטיין הורה להוציא הודעת הכחשה מטעם הוועדה.

בסיום דבריו הרמטכ״ל נזף בחברי הכנסת על כך שקצינים שמגיעים לוועדה חוזרים מושפלים וטען שהכנסת מאבדת מכבודה - נבחרי הציבור צריכים לנהוג כבוד בלובשי המדים. אנחנו לא צריכים לצאת מכאן מושפלים. ח״כ עמית הלוי - הכביש של כבוד הדדי צריך להיות דו סטרי וזה לא מה שקורה בוועדה כי הקצינים מתחמקים מתשובות של הח״כים ושל יו״ר הוועדה כפי שהיה בפרשת הנגד (ליאל)

דורון קדוש: עוד אירוע חריג היום בוועדת החוץ והביטחון בכנסת - בסיום הדיון, ניגש ח״כ איתמר בן גביר לרמטכ״ל הרצי הלוי, לחץ את ידו וביקש להודות לו: ״עם כל הביקורת והמחלוקות שיש בינינו, תודה על שנים של מסירות נפש והקרבה למען המדינה. אני מעריך אותך, למרות העליות והמורדות - נתת רבות למען המדינה״.

ח"כ ארז מלול משס למשי וגדלוביץ' ב'קול ברמה': "הבנתי שיש טיוטה לחוק הגיוס. עד כה הדיונים בוועדת חו"ב היו לא רציניים ומלאי הסתה. על ראשם של לומדי התורה מונחת חרב חדה, חייבים להסדיר את זה".

יו״ר ועדת הפנים ח״כ יעקב אשר בועידת ההסתדרות הלאומית באילת: ״יש קבוצה של אנשים ששומרת לעצמה פריוולגיות שאסורות על האחרים, ומכים את כל מי שבדרך, פעם זה הציבור הדתי לאומי ״המשיחי״ ופעם זה הציבור החרדי ״המשתמט״, הכל כשר בשביל להמשיך את השליטה במערכות, ובניסיון להפיל את ממשלת הימין״.

יו״ר ש״ס אריה דרעי ב׳קול ברמה׳ על הטענות של תמיכה בעסקת החטופים תמורת הגיוס: ״זה שקר מוחלט. כל מי שמכיר את ש״ס יודע שזו העמדה ההלכתית של מרן ושל ש״ס במשך שנים. לעשות הכל לפדיון שבויים. המלחמה כעת נגד לומדי התורה, בעיצומה של המלחמה שאנו זקוקים לזכויות הוא דבר קשה. מי פילל ומי מילל שלומדי התורה במדינת ישראל יכונו ׳עבריינים׳. כולנו זוכרים כמה מרן בכה על זה״.

עוד מיו״ר ש״ס אריה דרעי ב׳קול ברמה׳: ״מילא כשהשמאל עושה קמפיין נגד לומדי התורה כדי להפיל את הממשלה - אני אולי יכול להבין, אבל כשאנשים דתיים לאומיים, מתוכנו, מצטרפים ושותפים לקמפיין השנאה הזה - הם בעצמם יביאו להפלת ממשלת הימין. 40 שנה אני במגרש הפוליטי - מעולם הימין לא הצטיין בחכמה פוליטית. האוייב של הימין תמיד היה הימין שהפיל את ממשלות הימין בגלל קוצר ראייה לטווח רחוק, וזה חוזר על עצמו כל פעם, לצערי״.

יו״ר ש״ס אריה דרעי ב׳קול ברמה׳: ״אני יודע שראש הממשלה והקואליציה נחושים לסדר את מעמדם של בני הישיבות ופועלים בנושא. יש לנו זמן מוגבל לעשות זאת, אני מקווה מאד שנצליח״.

איתמר פליישמן ב׳פטריוטים׳: ״יש עלילה נגד החרדים שבגלל הגיוס הם מוכנים לחתום על העסקה - זה שקר, כיוון שאם הולכים לשלב ב', אין ממשלה ואז אין גיוס״.

ראשי המפלגות החרדיות תקפו את שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ואיימו: "אם יכשיל את חוק הגיוס, הוא יביא להפלת הממשלה". (יערה שפירא)

׳מעריב׳: גורם בכיר בליכוד טוען: ״החרדים מעדיפים את גנץ בממשלה במקום בצלאל סמוטריץ׳, אם בצלאל יפרוש - הם יעשו הכל לצרף את גנץ לממשלה״.

הלפרין ב'קול חי': נתניהו ניסה לבדוק לאחרונה עם המפלגות החרדיות האם יסכימו לדחייה של חוק הגיוס לאחרי ההצבעה על התקציב. הכוונה הייתה שדיוני החוק יזורזו משמעותית ע״י אדלשטיין, אבל ההצבעה על חוק הגיוס תידחה לאחרי התקציב. התשובות שקיבל היו שליליות - ולכן גם מגיעות ההצהרות הפומביות שמבהירות זאת.

'המודיע' מביא הבוקר בעמוד ראשון את האולטימטום של דרעי, ומדגיש גם את ההתנגדות החרדית לסנקציות על לומדי תורה.

לאור הכישלונות הרבים, מה הח"כים החרדים עושים בעצם בכנסת? ח״כ אייכלר לקאהן ב׳קול חי׳: "אנחנו מנסים למנוע מצב יותר גרוע, ובצד החיוב - יש עוד דברים שאנחנו מצליחים לקדם, יש דברים קטנים, ויש גם דברים גדולים שלא כדאי לדבר עליהם. אנחנו חיים תחת כיבוש, כבשו אותנו כוחות דיקטטוריים של תקשורת, משפט, צבא ומשטרה, שכופפו את עצמם למערכת המשפט, ולא למערכת הדמוקרטית"

ביני אשכנזי: החרדים: ״אין תקציב לפני חוק גיוס״. הציונות דתית: ״אין חוק גיוס לפני חזרה למלחמה״. אין דרך לרבע את המעגל, ישראל בדרך לבחירות.

“מציבים בפני החרדים תביעה”: סמוטריץ’ מאשר כי הוא מנסה לכפות גיוס לצה”ל בכוח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ הצהיר במליאה כי הוא תוקע את קידום חוק הגיוס כי לדעתו זו מצווה גדולה לשרת בצה”ל ולכן יכפה אותה על החרדים. סמוטריץ’ התייחס לאיום באי העברת התקציב והבהיר כי יפעל להעברת התקציב גם במקרה של פיזור הכנסת

מתברר כי מי שמונע את העברת חוק הגיוס והסדרת מעמד בני הישיבות אינם חברי האופוזיציה גם לא חברי כנסת מהליכוד, הבוקר מעל דוכן הכנסת התייצב שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ ובקולו אישר כי הוא שמסרב לאשר את קידום החוק שיסדיר את מעמדם של תלמידי הישיבות במסגרת חוק הגיוס.

סמוטריץ’ טען כי הוא רואה בשרות בצה”ל חובה קדושה ומצווה גדולה מאוד, לדבריו בימים אלה צה”ל אינו יכול להמשיך לתפקד כצבא קטן וחכם וצריך שהחרדים יצטרפו לנושאים בנטל וישרתו בצה”ל. סמוטריץ’ הצהיר כי בדעתו לכפות על החרדים לעשות את מה שהוא רואה לנכון בניגוד לעמדת גדולי הדור.

בכך מצטרף שר האוצר לסגנון היהיר של מנכ”ל מפלגתו יהודה ולד שנוהג להשתלח בחרדים על כך שאינם מתגייסים באופן שוטף. רק אמש הטיח בחרדים כי הם תומכים בקידום עסקת החטופים רק כדי להביא להסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות ולא מטעמים ענייניים והוראות גדולי התורה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ הגיב הבוקר לשאילתה דחופה שהגישו ח”כ שלי טל מירון, ח”כ ולדימיר בליאק, ח”כ יבגני סובה בנוגע לקשר בין אישור תקציב המדינה ואישור חוק הגיוס ואמר: “אני מאוד מקווה שנצליח להביא חוק גיוס טוב, שישנה את המציאות לחלוטין ויגייס את החרדים לצבא כי צריך אותם, זה פשוט צורך ביטחוני קיומי”.

סמוטריץ’ הודה כי “הצבא לא היה צריך אותם עד עכשיו”, לטענתו “עכשיו הצבא צריך אותם. אין כזה דבר יותר ‘צבא קטן וחכם’, צריך צבא גדול וחכם ואגרסיבי קטלני, הם יודעים שמה שהיה לא יהיה. הם יודעים שמה שהיה לא יהיה, ולכן זה מורכב, זה קשה, כי אנחנו לא מוכנים לתת פה הנחות”

שר האוצר אישר בדבריו כי מי שתוקע את קידום חוק הגיוס והסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות הם אנשי מפלגתו ואמר: “אני מקווה שנצליח להביא פה חוק גיוס טוב וגם תקציב. רק אומר, היה ולא נצליח להתכנס לתוך חוק גיוס, יכול להיות, כי אנחנו לא מוכנים לוותר. אם היינו מוכנים למכור הכל היה כבר מזמן חוק גיוס. אנחנו לא מוכנים, אנחנו מציבים בפני החרדים תביעה אמיתית לשנות ולהשתתף במצווה הגדולה והחובה הציוניות היהודית והערכית לשאת במצב הביטחון”.

שר האוצר טען עוד כי אם לא יושגו הבנות בנושא חוק הגיוס יעשה כל מאמץ להעביר בכל זאת תקציב לשנת 2025 ורק לאחר מכן תפוזר הכנסת: “אם חלילה לא, אני אומר לאחי החרדים, אפשר להחליט שמעבירים תקציב ומפזרים את הכנסת”, אמר סמוטריץ’. “אבל אי אפשר להשאיר מדינה במלחמה בלי תקציב. הנה אני נותן לכם אחריות, לא יהיה מצב כזה”.

ח”כ ולדימיר בליאק, חבר בוועדת הכספים מטעם האופוזיציה הגיב לדברים וכתב: “‏כעת במליאת הכנסת, בתשובה לשאילתה שהפניתי לשר האוצר, סמוטריץ’ אישר, כי תקציב המדינה לשנת 2025 הוא בן ערובה של המפלגות החרדיות שמתעקשות על חוק ההשתמטות. ‏עיכוב באישור תקציב המדינה משבש את תפקוד משרדי הממשלה, פוגע במיליוני אזרחי ישראל, מחבל במוניטין כלכלת ישראל מול חברות הדירוג ומעלה את עלויות החוב שלנו. ‏אבל מה אכפת לקואליציה המופקרת הזאת, שממשיכה להתעסק בפוליטיקה קטנה בזמן המלחמה”.

JDN

מרן ר' דב לנדא בישיבת בית שמעיה: לאחר שהתחילו השילטונות להטפל לבני ישיבות, ומפתים אותם בכל מיני פיתויים, ואף משדלים אותם וגם בכפיות למיניהם, עליכן להתחזק ולעמוד ולא להיכנע, וגם אלו שהתגייסו המשך הסנים חזרו בהם.

דיווח בכאן 11: בכוונת צה”ל לשלוח 14 אלף צווי גיוס נוספים לצעירים חרדים כבר בשבועות הקרובים.
על פי התוכנית החדשה, יוכפלו מספר הצווים בהשוואה לשלישון הגיוס הקודם. בארבעת החודשים הראשונים של שנת הגיוס הנוכחית, שהחלה בחודש יולי 2024, נשלחו שלושת אלפים צווים ראשונים, ובחודש נובמבר נשלחו שבעת אלפים צווים נוספים.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה