ילד. מנהל. אמא.

• הוסף לסימניות
ילד.

אני אוהב עכשיו רק את המשפחה שלי. כל החברים האלו בכלל לא חברים אמיתיים. למה איך שהתחלתי לצרוח הם מיד ברחו?! אפילו כשהמנהל שאל אותם מה קרה לי הם ענו לו לאט, ולא היה אכפת להם שבנתיים אני סובל. והכי הכי אני שונא את נפתלי. כי הוא היה הראשון שברח וכולם ברחו אחריו ועזבו את הקרשים, ובגלל זה כל הקרשים נפלו עלי.

עכשיו אני מחכה לאמא בלובי של טר"ם. הכי כיף זה להיות לבד עם אמא כשהיא יוצאת באמצע העבודה, כי אז יש לה את התיק של העבודה והיא מביאה לי משם סוכריות מנטה, אח"כ היא קונה לי רוגלע ענק בקיוסק וכל הדרך אני מספר לה והיא מחייכת לי. אבל עכשיו היד שלי כואבת ואני לא רוצה בכלל שהיא תקנה לי כלום, רק שהיא תבא ותחבק אותי חזק כי כואב לי מאד, ורק היא יכולה להבין כמה זה כואב לי.

אבל במקום אמא הגיע המנהל של החיידר, והוא חייך חיוך גדול אבל לא שמח, אני חייכתי לו בחזרה כדי לא להעליב אותו, אבל בכלל לא רציתי בכלל שהוא יהיה איתי. והוא שאל אותי מה קרה, וסיפרתי לו כל מה שתכננתי לספר לאמא, ובגללו ירדו לי דמעות שרציתי שאמא תראה אותם ולא הוא בכלל.

ואז הוא ליטף לי את הלחי וזה לא היה כיף בכלל, כי הוא לא אימא ויש לו יד של זקנים.

מנהל.

שאף אחד לא יספר לי שזו סתם עבודה של 'כבוד' ו'שטעלע'. כי לפעמים מה שמנהל אחד עושה, גם עשרה רעבעס' לא יכולים לעשות, כמה חימם לי את הלב לראות את חיוך של ילד קטן שמחכה לבד לאמא שלו שתחזור מהעבודה, ואין בינתיים מישהו שיושיט יד מלטפת. ואיך שהילדים נפתחים - זה מדהים! תוך כמה רגעים והוא כבר בוכה ומוציא הלב הכל.

וגם האמא שלו בוודאי מאד נרגעה כשראתה אותי שם, כי לך תדע מה הילד רואה ומבין כשהוא נמצא במקום כזה המוני ללא השגחה, אבל כשרואים שהמנהל נמצא אותו זה כבר מרגיע ונותן תחושת בטחון,

כך שלהיות מנהל חיידר זה ממש לא מה שחושבים, זה עניין של אחריות ושל הבנה לנפש התלמיד, ובעיקר זה הכישרון לדעת מה הטיימינג הנכון לכל זה, כמו שהוכחתי היום.

אמא.

אוף, אני אמא גרועה לפעמים. בושות שאין לי במקפיא אוכל מוכן למקרים כאלו. במקום תזונה בריאה אני קונה לו שטויות בקיוסק, שלא לדבר על היחס שאני לא מצליחה להעניק לו בזמנים כאלו, כל הראש שלי בעבודה ואני לא מצליחה להתרכז במה שהוא אומר, ממש רחמנות על הילד.

והמנהל הזה, איש טוב שירבו כמותו. אבל לא ידעתי שהם חייבים ללוות את התלמיד עד שהאמא מגיעה, אם הייתי יודעת לא הייתי מאחרת, ממש בושות. לא יודעת מי המציא את המנהג הזה אבל זה ממש מיותר, מסכן, בטח זה על חשבון המשפחה שלו.

----
ביקורות בכיף

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אדם יראה לעיניים וה' יראה ללבב.…
מה שכן, אפשר וצריך ללמוד כדי להשכיל לראות כמה שיותר ללב..
קטע מקסים!
ואני תמיד נהנית לראות איך מבוגרים מצליחים לרדת ולגעת בעולם הילדים!

• הוסף לסימניות
כשקראתי על הילד, הרגשתי כאילו הדברים נכתבו מפיו,
וציפיתי לטבוע גם בנעליהם של המנהל והאם,
אך שם זה היה פחות חזק לדעתי העניה.
דהיינו, הזוויות שלהם טובות, אבל לא סובייקטיביות מספיק כמו של הילד

• הוסף לסימניות
תודה.
גם אני הרגשתי כך
זהו אתגר נפוץ בנבכי הכתיבה.
בעל כורחנו אנו מתחברים לדמות מסוימת, שם אנחנו נותנים את עצמנו הכי טוב וזה בא לנו בקל,
ואז בדמויות האחרות, עלינו להתאמץ כדי לשדר אותן פרפקט.

• הוסף לסימניות
קטע נפלא. אין ספק שזה כך בכל רגע בחיים, ואשרי האיש שמצליח להביט במשקפיים של אחרים, כמה שיותר וכמה שיותר אחרים.

לגבי ההערה המעניינת,

לפענ"ד תמיד כשנכנסים לראש של ילד זה יהיה מחובר יותר (ואפילו קל יותר). התחושות שלו עדיין טהורות וגם כשיש אינטרסים אלו אינטרסים טבעיים ובסיסיים ולא מורכבים מאוד, רעים ואפלים, או כאלו שסוחבים על גבם טראומות ואירועים של עשרות שנים.

לעומת המבוגרים, שהם בעצם אנחנו עם סברות שונות לפי הסיטואציה, או תחושות מתבקשות, כך שאין משהו שמדגיש את העולם האחר של הדמות.

• הוסף לסימניות
יפה.

כמובן אפשר לשחק עם התפקידים, הילד יכול מאוד לשמוח שהמנהל מתפנה רק אליו, ולא אכפת לו ממה שכל הילדים חשבו, ועד שאמא תגיע הוא לבד עם המנהל.
והמנהל בכלל יכול לכעוס על זה שאמא לא הגיבה לטלפונים הראשונים והוא היה חייב לקחת אותו במקומה.
והאמא בכלל יכולה להיות מלאת ייסורי מצפון ואו תחושות הודיה להשם שיש לה כזה ילד שאוהב סוכריות מנטה...

זה יכול להיות אתגר... @אבימי

• הוסף לסימניות
זה קסום.
אהבתי מאוד.
הייתי מרוצה אפילו יותר אם היתה מתגלית מבין השיטין גם עלילה מסויימת, והתרחשות.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

אשכולות דומים

סיפור בהמשכים. מבוסס על סיפור אמיתי, אבל נראה איך זה יתפתח עם הזמן.
פרק 1

"מה ברא ה' ביום הראשון?"
הגננת חנה שרה במרץ. כל הילדות אחריה.
אני גם שרה במלוא הפה הקטן שלי. אני מאוד אוהבת לשיר. ואפילו אני מכירה את השיר הזה בכלל מגן נחמה.
"את האור ואת החושך"
כולן מתופפות בתוף מרים שהגננת חילקה.
אני לא. התוף שלי ביד.
אבל היד השניה בראש. מגרדת.

היה לי פעם קוקו יפה. קוקו רכבת אפילו.
אבא עשה לי בבוקר קוקו רכבת כי התלבשתי יפה לבד.
עכשיו הקוקו כבר לא יפה. אני יודעת. הוא מבולגן ממש.
אבל מגרד לי!
מגרד לי מאוד! ואני מגרדת ומגרדת.
בסוף התפילה אני מפסיקה לגרד. נגמר לי הכוח ביד.

"בת- שבע מותק" הגננת חנה קוראת לי בסוף היום.
"את יכולה להביא את זה לאמא?"
"זה" זה פתק.
פתק לבן וגדול.
אני עוד לא יודעת לקרוא. אני רק בגן חובה. אבל אני כבר יודעת מה כתוב שם.
אני אביא את הפתק לאמא.
לא רק אני. גם שרה'לה. גם לה הגננת חנה הביאה פתק.
אבל את שרה'לה אמא שלה תסרק בלילה. היא גם תביא לה אולי ממתק אם היא תתנהג יפה.
לי לא.
אותי אמא לא תסרק בלילה אחרי המקלחת.
לי אמא לא תביא ממתק אם התנהגתי יפה.
היא רק תתקשר לדודה ברכה.
דודה ברכה תעשה לי מקלחת.
היא גם תסרק אותי.
אבל היא לא תתן לי ממתק. אין לה ממתקים בכלל.
תוך כדי עיסוק בקורות חייו של ה"חזון איש", נתקלתי בשמו של חיים. כשחיים היה ילד, אביו חלה ונפטר, ואמו עבדה בשלל עבודות כדי שתוכל לשלוח אותו ללמוד. בספרו מתאר חיים איך אימו השכירה את עצמה לאפות מצות, ומרוב קושי העבודה נטפה לה זעה מהפנים ונפלה לתוך הבצק. חיים למד בישיבות נובהרדוק ואף תקופה ארוכה היה חברותא של החזו"א. לבסוף, הוא ירד מהדרך.

אמא של חיים, השיר הזה לא יהיה אחיד
משקל וחרוזים לא יהיו לו תמיד
כי גם לחיים שלך, לא היו

הכל התחיל כשבעלך חלה
ואת כולך היית תפילה
לעבוד הוא לא יכל
וכל השכנות אמרו: חבל,
אבל בשביל זה יש לך את חיים
הוא יפרנס אותך בכפל כפליים

אבל את לא הסכמת, היה לך חלום
שהילד שלך הקטן, היהלום
עוד יגדל לבן תורה
מידות, עדינות, יראת שמים טהורה

בשביל זה עשית הכל
כדי לתת לו לגדול
לא בחלת בשום עבודה
ולא משנה כמה היא קשה
במאפיית מצות- עיניך מזיעות
ולתוך הקערה נופלות דמעות...

והיו אז בוילנא נשים אחרות
שאת גבורתן ובניהם כולן מכירות
ועליהן הן מתפייטות ושרות
מחזמרים באולמות מלאים אורות
כמוך בדיוק גם הנשים ההן רצו
אז למה רק להן בנים ת"ח יצאו??
ולמה אצלך במשפחה אף אחד לא מספר
על בובע או סבתא שרצתה ממד אחר
הנכדים שלך אולי שקועים במסכים
ועל מסירות נפשך מגחכים

אמא של חיים, אני ידעתי
מאז שרק עליך שמעתי
שאת כל כך רצית--
המחזמרים והשאר הם סתם סימן חיצוני
לזה שרצית-- שרצית--
ומסרת נפש--
וכלום.

אמא של חיים, אני כל כך מצטערת
שאותך אף אחת לא זוכרת
והיו לך כל כך הרבה תקוות
ומכולם יצאו לך רק אכזבות

ואין לי, אין לי איך לנחם
אולי לומר שזה לא היה הוגן
שהמעשים שלך חשובים ונספרים
אי-שם במקום שהשיקולים אחרים
ושגם אם הסוף לא היה טוב
בסך הכל יש לך זכויות לרוב
שנים של לימוד עם החזון איש
לזה אף אחד לא אדיש
שנים של קיום מצוות
שנים של תקוות--

אמא של חיים, את היית גיבורה
את לא אשמה שזה מה שקרה
והנה השיר כבר נגמר
ואין לי עוד מה לומר--

כי את כל כך רצית.
בן צדיק.
ומסרת את כל הנפש, את כל החיים.
ולא קיבלת.
שיתוף - לביקורת עולם תיסמון
היי שלום שמחה להיצטרף לפורום הכיפי הזה
אוהבת לקרוא את השיתופים שלכם, הם מהממים אחד אחד!!!
מצרפת כאן משהו קטן שכתתבי לעצמי עדיין לא הוחלט אם זה
סיפור/פרק ראשון/הקדמה/הצצה בהמשך נראה כבר...
מקווה שתאהבו אני ממש אשמח להערות (אפשר גם הערות על הפיסוק נעביר לGPT😎)
הסיפור נכתב בהשראת הספרים של בתיה ענה של עולם חירש/נכה
מקווה מאוד שזה מובן מהסיפור עצמו ולא צריך את ההברה, שמדובר על עולם שכולם בעלי תסמונת דאון

סליחה אחות, סליחה, אני מחכה לראות את התינוק שלי, אמרתי לה בנחרצות שלא התעמעמה, למרות העייפות הרבה שהייתי בה. בכל אופן, אני יולדת.
"היי, שלום לך", אחות נעימת סבר שעל התג שלה כתוב "שלווה" עם לב אדום לידו, התקרבה בזהירות לעבר המיטה שלי.
"אוי יופי", חייכתי בהקלה, "בטח התינוקי אצלה".
"אממ... לא" – היא הגיעה ללא העריסה הפרוותית בצבע תכלת של התינוק שלי. פחד קר התחיל לזחול לי במעלה הגרון.
"הכול בסדר עם התינוק שלי? הוא רגיל, נכון?"
האחות חייכה בחיוך שלא הצלחתי לראות אותו – זה התבלבל לי בין ההסבר של המורה גאולה האגדית לחיוך מרחם, לבין כזה שמח... או אולי בכלל מודאג?

התינוק שלי נולד עם פיגור.
בקושי הצלחתי לעצור את הבכי שלי כדי להסביר לאמא שלי את גודל הטרגדיה!
חסר לו כוריזום!!!!
העיניים של אמא התמלאו בדמעות.
"אוי, תסמונת אפ!" היא נאנחה לעצמה.
"אמא... מוישי ראה אותו!"
ו—ויפחות חנקו את גרוני.
אמא כלאה את הדמעות למעני ושאלה:
"ומה?"
"העיניים שלו... ישרות לגמרי!!!"
הלשון של אמא השתרבבה החוצה יותר מהרגיל בתדהמה.
"אוי ואבוי! ואיך הלשון שלו?"
"הל... הלשון שלו... היא... היא בלועה בתוך הפה! היא לגמרי שקועה. לא רואים אותה בכלל!"
אמא קינחה את אפה ואמרה:
"לא נורא חמדתי, היום יש ניתוחים, בקלות ניתן לסדר את תווי הפנים..."
אבל שתינו ידענו – זו הבעיה הקטנה. החיצוניות.
כי את הבעיה הגדולה – הרבה יותר קשה, עד בלתי אפשרי – לסדר...

(6 שנים אחרי)

"אמא, אני ממש נואשת" – גלגלתי את המילה החדשה על לשוני.
"את מה?" שאלה אמא שלי בחוסר הבנה.
"נואשת, אמא. נואשת – זה אומר שאני ממש ממש לא יודעת מה לעשות".
"מה קרה?" שאלה אמא שלי בדאגה, תוך כדי שהיא כיבתה את המיקסר שעירבל במרץ את עוגת הגזר המפורסמת שלה.
"אני לא יודעת מה לעשות עם רפאל. שנה הבאה הוא אמור להתחיל ללכת לחיידר, ואני ומוישי ממש לא יודעים מה לעשות... אם כדאי לשלב אותו בכיתה רגילה, או שכדאי שילך לכיתה מיוחדת, מתואמת לילדים כמוהו – שלא מפותחים רגשית ומתקשים בהבעת רגש.
הסוציאלית אמרה שקוראים לזה כיתת TUCR. אנחנו מתלבטים איפה הוא יוכל להתפתח יותר טוב."

"שלוווום! אני תפארת. איך קוראים לך חמודי?"
"קוראים לו רפאל", אמרתי בקול, אחרי שהילד שלי החמוד עמד בשקט ולא הישיר מבט.

אמא שלי, החכמה, יעצה לי ללכת איתו לאבחון מקצועי לפני שאני אחליט החלטה גורלית כל כך, כמו לאיזה סוג כיתה לשלוח את האוצר שלי.

בהמשך האבחון, תפארת נתנה לרפאל כרית רכה וקטיפתית בצורת לב, ואמרה לו:
"אני מסובבת את שעון החול, ותגיד לי כמה שיותר אנשים שאתה אוהב אותם".

הלב שלי התכווץ בחשש בשעה שרפאל לא הצליח לגמור את האצבעות בידיים שלו.
הוא התחיל ב"אבא ואמא", המשיך ל"נוחי", וגמר ב"רעות".
אחרי רמזים קלים מצידי, אמר גם את סבא וסבתא.

וזהו.
נגמר הזמן.

את כל השכנים הוא לא אמר!
גם את כל החברים הוא לא אמר!
ואפילו את המנקה בבניין שתמיד אומר לו שלום – הוא לא טרח לומר!

אם זה היה נוחי, הרהרתי בהרהור ממש לא אמהי – הוא כבר מזמן היה גומר גם את אצבעות הרגליים שלו...

תפארת המשיכה גם בתרגילי החיוכים והחיבוקים, ועוד דברים רבים, שבסופם חייכה לרפאל בנחמדות ואמרה:
"רפאל חמוד, אתה יודע להעביר קווים בין מספרים?"

בטח רפאל חייך בשמחה. והושיט יד קדימה

זה אחד התחביבים המוזרים האהובים עליו הרהרתי במורת רוח קלה לעצמי

תפארת הביאה לו חוברת ועט, ושלחה אותו מחוץ לחדר.

"תראי", היא אמרה לי באמפתיה,
"זה נכון שהוא לוקה בתסמונת אפ, אבל אני חושבת שהכיוון – בכללי – ממש טוב. אני אכתוב לך המלצה על מרפאה ברגשות, היא ממש אלופה ומתמחה בזה.

אבל בכל זאת", המשיכה בעדינות,
"אני כן חושבת שכדאי לו להתחיל בכיתה מיוחדת עם שילוב בכיתה רגילה, ואני ממש מקווה ששנה הבאה הוא כבר יוכל ללכת לכיתה רגילה לגמרי, כל הזמן."

באותו שנייה פרץ רפאל לחדר.
"אמא, גמרתי את כל החוברת! אפשר עוד אחת?"

אפרופו השוואת...
חשבתי לעצמי – נוחי גם בעוד שנתיים לא היה גומר גם את העמוד הראשון...

רפאל

"אין לי כמעט חברים!
טוב, בעצם כולם חברים שלי – אבל הם כל הזמן שמחים, ואני לא תמיד. רק כששמח לי אני שמח ומחייך.
היום אני לא חייכתי, ואז הגננת הגיעה אליי ושאלה אותי למה אני עצוב.
אבל אני בכלל לא עצוב. מה הקשר? למה הם חושבים שאני עצוב?

אני בכלל עסוק היום בלחשוב.
אני חושב מה המספר שאחרי 999.
כששאלתי את זה את אמא, היא אמרה לי שזה בכלל לא משנה מה המספר,
אבל אם זה חשוב לי מאוד – אז היא תשאל את אבא כשהוא יחזור.

אני לא יודע אם זה נקרא שזה חשוב לי מאוד או לא.
כי מצד אחד – זה לא כזה חשוב, כי עדיין לא ראיתי חוברת שיש בה יותר מ־999 מספרים להעביר בהם קו.
בעצם... אפילו יותר מ־100 לא ראיתי.
אבל אם פתאום אני אקבל חוברת שמעבירים בציור יותר מ־999 – זה כן יהיה לי נורא חשוב.

אוף, התבלבלתי.
ניסיתי להסביר לאמא את הבלאגן שיש לי בראש עם כל ה'חשוב-לא חשוב' שלי,
אבל היא רק חיבקה אותי ואמרה לי:
"אני אוהבת אותך יותר מכל המספרים – אפילו יותר מהמספר שאחרי 999".

שמחתי.
אבל אחרי זה... פתאום כבר לא כל כך.
כי איך היא יכולה לאהוב אותי כמו משהו שהיא לא יודעת מהו?

טוב.
אולי אבא אוהב אותי יותר מ־999,
חשבתי לי בשמחה רגע לפני שנרדמתי.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה