עזרה להימנע מ'ניתוחים פסיכולוגיים' לאנשים כשלא בקשו זאת

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
אני כותבת כאן על נקודה שכבר איזה זמן חשבתי להאיר ולהזכיר.
אחד הדברים החשובים שלמדתי באחד מלימודיי הוא להיזהר ולהימנע מלעשות לאנשים 'ניתוחים פסיכולוגיים' סתם כך בחיים...
מתאים לנתח כשמישהו מבקש ורוצה את זה. וגם אז בתור הצעת הדברים, לא בתור משהו בטוח.
ניתוח מניעים ותהליכים בנפש - הוא כלי חשוב למטפלים בתהליך טיפולי, וגם אז חייבים להשתמש בו בזהירות ובענווה.

למי שיש הבנה וכישרון בזה, ועוד למדה לימודים הקשורים בנפש, יש נטייה טבעית להציף לבני אדם מה ש'רואים' או 'מגלים' מתוך דבריהם ותגובותיהם. בדרך כלל זה נעשה בתום לב ולא מרצון רע.
אך חשוב לדעת. 'ניתוח' כזה, שלא ברצון האדם - עלול להיות לא נעים, לפעמים מעצבן, לפעמים משפיל. ויש בזה חודרנות.
אם זה ברבים - זו עוד יותר בעיה.
דבר נוסף - הרבה פעמים הניתוחים היפים שלנו והפרשנויות השונות - פשוט לא נכונות, עם כל הכבוד לחוש שלנו, להבנה ולתיאוריה שלמדנו.
אפילו מטפל בתוך טיפול אמור להיות קשוב מאוד ומספיק עניו, כדי לדעת שיש המון פרשנויות לכל דבר, הרבה סיבות ותופעות והרבה סוגי בני אדם.

אני מעלה את זה כאן, כי נתקלתי כמה פעמים בזמן האחרון בסוג כזה. ואני רוצה להעלות את המודעות לנזקים.
הבעיה קיימת בעיקר כשהניתוחים הללו לא מאוד מחמיאים, מגלים נסתרות, או באים כתשובה לטיעונים ענייניים של אדם.
אדם שמביע דעות כלשהן - מצפה להתייחסות עניינית לטענותיו.
הוא איננו מצפה לשמוע ממה זה נובע בנפשו. ולא מצפה לניחוש מה עובר עליו.

הבנת מניעים ותהליכים בנפש - היא כלי, שיכול להיות נפלא ורב עוצמה כשהוא בזמן ובמקום המתאים.
כמו כל כלי - הוא עלול לפגוע ולהזיק, כשהוא לא במקום ובזמן הנכונים.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
מי ש'מנתח' אדם ללא בקשתו המפורשת, הוא רחוק מאוד מלהיות ראוי לתואר מטפל.
הייתי מרחיק לכת ואומר שכנ"ל אפילו אם הוא מנתח אותו רק במחשבתו בלבד!

אולי זו אבן בוחן איך אדע אם אני ראוי להיות מטפל בפועל:
אם אני מנתח אנשים בלי בקשה שלהם, כנראה שאני מלא בידע אבל לא מטפל....

• הוסף לסימניות
מסכימה לגמרי!
זה בד"כ סוג של אנשים שנוטים לעשות את זה , זה בא להם בטבעי שהם אומרים את מה שהם אמורים לחשוב בפנים
וזה חוסר טאקט גמור
לדוג: פעם מישהי בעבודה רצתה להעיר לי על התנהגות מסוימת ואמרה "יש לך נטייה ל..
סליחה!? אי אפשר להעיר עניינית על אותה התנהגות
הכללה זה דבר גרוע -כי אתה לא נותן לב"א אפשרות לשנות ומדביק לו תוית!
ומי שמפסיד בסוף מזה זה האדם "המנתח" בעצמו!
הוא נשמע מוזר עמוק מידי קצת משוגע עם סעיף ואופי בוחן מידי ולא זורם ...

• הוסף לסימניות
מי ש'מנתח' אדם ללא בקשתו המפורשת, הוא רחוק מאוד מלהיות ראוי לתואר מטפל.
הייתי מרחיק לכת ואומר שכנ"ל אפילו אם הוא מנתח אותו רק במחשבתו בלבד!

אולי זו אבן בוחן איך אדע אם אני ראוי להיות מטפל בפועל:
אם אני מנתח אנשים בלי בקשה שלהם, כנראה שאני מלא בידע אבל לא מטפל....
נראה לי שפותחת האשכול התכוונה לאנשים שלא חושבים שהם מטפלים ולא לומדים טיפול אך שמעו / קראו קצת בענין של טיפוסי אישיות / מודעות והם נוטים לנתח כל מה שסביבם.
אגב, זו תופעה טבעית של אדם שעוסק בענין מסוים וזה מה שהוא רואה באותה תקופה ולכן ההערה של פותחת האשכול במקומה כדי להזכיר לנו שיש פה ענין רגיש ולא טאקטי וכו' וכו' וכו'

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
מי שסנדלר שם את לבו לנעלים של אחרים ואפ' מעיר להם
מי שנגר כנ"ל !
מי שצבע כמ"ל!
אבל מי שמתעסק בנפש האדם ומעיר לו או מראה לו ששם לב לדברים מסוימים
הוא לו מבין בנפש נקודה.

• הוסף לסימניות
אני נאלץ לנעול את האשכול הזה, רגע לפני שהוא ימחק כליל
(@למען דעת אנא אל תמחק)
התוכן חיובי מאוד, מעשיר ומחכים - ומוגש היטב.

עם זאת - אשכול כזה יכול לגרום לניק הפותח להיחסם!
הכללים החדשים אוסרים פתיחת אשכולות מהסוג הזה.
פורום איש את רעהו הקודם איננו קיים יותר, המתכונת שלו שונתה לחלוטין!

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה