בשמחה!
הם שואלים, מתבוננים, מתעניינים ומתנסים בכל מה שזז סביבם.
בשבת זרקתי שאלה"יש משהו שהיית רוצה לדעת איך הוא עובד, או מעניין אותך?"
והתשובות-
(14) "איך יש קשרים שבטוחים לשימוש יותר מאחרים, הרי תמיד מעבירים את החבלים אחד בשני בעצם. למה יש לזה משמעות איך?" (שמע את המושג מגיס שסיפר משהו על סנפלינג באזור חנוכה. אז בעלי ניסה להסביר לו, ולא עניין אותו בכלל. לא היה לו שום חשק לחשוב. היום חקר את בעלי על זה שתי וערב.) וגם"אם קטן שנולד בר"ח בא להעיד על קידוש החודש, מקבלים את זה?" (השאלה האחרונה לא שלו, שמע אותה מחבר. אבל בימי שיגרה הוא היה משרבב שפתיים לעומתה, ועוזב אותה בשקט להסתדר, עכשיו זה מעניין אותו.)
(12)מעניין אותי מי המציא את הבית ספר ואם הוא מתחרט (...)
"הייתי רוצה להיות בקריעת ים סוף ולראיין אנשים."
(10) איך הקורונה לא נגמרת אם היא כל הזמן מתבזבזת? כמה יש ממנה? הוירוסים "נולדים" יותר מהר משהם מתים?
"איך מרגישים ריח דרך הפה כשהאף סתום? (זה כלל הדגמה וויכוח) ולמה הירח לפעמים נורא צהוב ולפעמים לבן לגמרי"
(8) "איך מטוסים יכולים לנחות. אם יש מה שמחזיק אותם באוויר, איך הדבר הזה נגמר כשהם נוחתים?"
"איך דגים נושמים במים ומתים ביבשה? בדיוק ההיפך מאיתנו!"
(5)"מי סוחב את כל המים מהכינרת לבתים? ומחלק את זה?"
"איך אנחנו לא מתנפחים כשאנחנו נושמים?"
אז נכון, זו לא פעם ראשונה שהם שואלים שאלות, אבל איכשהו כבר תקופה ארוכה מאד, שכל מה שהם עושים זה- לשרוד. לימודים עד מאוחר, ש"ב, מבחנים, טיפה לנשום, להתארגן מהר למחר, ולשינה, לרוץ לאוטובוס ושוב ושוב ושוב, שכבר ההההמממווןן זמן שאין עם מי לדבר על כלום מלבד הישרדות פשוטה, פישורי מריבות, קצת מה שעבר ועובר היום ואתמול, וזהו.
ללמוד משהו? להתעניין במשהו? הס מלהזכיר. ובלימודים, כך מתברר, לא צריך הרבה מעבר לזיכרון שיאפשר לך לשמור בבטן סך מסוים של חומר ולהקיא אותו בזמן המתאים בשורה המתאימה במבחן.
מעניין אותי לעשות פה סקר, אם מישהו מההורים ניסה לבדוק ילדות בגיל 8, 9, 10, ומעלה, לגבי הבנת משמעות הכפל. לא טכניקה, משמעות.
או הבנה למה עושים חילוק ארוך כמו שעושים אותו. או הגיון במשפחות מילים והיפוכן ועוד אינסוף דברים שהם לומדים טלאים טלאים בלי להטריח את המוח.
כמובן כמובן שאין בזה שום תלונה למורות. אלו תוכניות לימודים, אלו הספקים, זה הכיתות הענקיות, וחוסר התנאים, אבל עכשיו ממש כיף לי שהכל חוזר אליהם.