למה צריך קופירייטר?

• הוסף לסימניות
כדי לא להביך אי מי מהנוגעים בדבר, מחקתי את הפרטים.

אבל זו דוגמה של התועלת הכי הכי נמוכה שקופירייטר יכול להביא למפרסם:
מניעת שגיאות

קבצים מצורפים

• CCI29012017-01.jpg
    CCI29012017-01.jpg
    KB 932.8 · צפיות: 63
  • הוסף לסימניות
המודעה הזו מקומה בפורום איש את רעהו
בפורום דכאן אתה לא צריך לשכנע אף אחד.

וסליחה, בשביל לעשות את הטעויות הללו צריך קופירייטר מוכשר...

• הוסף לסימניות
היי, מה העניינים?
אני לא בא לשכנע את המשוכנעים, רק לעורר דיון..

הרבה פעמים יוצא לי לשמוע את המשפטים הבאים:
"אני מנסח לבד את המודעות"
"הגרפיקאית עושה לי גם את הקופי"
"למה לשלם על השירות שאתה מציע?"

ועוד רבים דומים הנובעים מ: בורות, קמצנות או חוסר הערכה למקצוע
כשהאחרון נשמע גם מפיהם של גרפיקאים ומעצבים מוכשרים בצורה של:
"כבר נתתי ללקוח הצעת מחיר, ולא לקחתי בחשבון את הסכום עבור קופי \ קריאייטיב, אז תתפשר"

בפורום איש את רעהו, אשמע את המשפטים הנ"ל
ופה אני מעורר כמה דובים.

• הוסף לסימניות
אהבתי את ה"פלסטר" שבחרת.

• הוסף לסימניות
גם אותי מעצבן (ובתור מעצב) שכל גרפיקאי שני סוחב על עצמו חבילת תארים שלא היית מבישת את עופר שלח (?!), ותופס את עצמו כמשרד פרסום קטן.
זה רק מראה שהאוריינטציה של רבים מהמעצבים היא תחום הפרסום ולא העיצוב, ועד כמה שהם משיקים, יש הבדל.

אני חושב שמה שהעיר איציק לא נוגע רק לעניין הקופי אלא לכל מה שבין עיצוב לפרסום.

נושא חשוב.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י איציק כרמי;2415125:
היי, מה העניינים?
אני לא בא לשכנע את המשוכנעים, רק לעורר דיון..

הרבה פעמים יוצא לי לשמוע את המשפטים הבאים:
"אני מנסח לבד את המודעות"
"הגרפיקאית עושה לי גם את הקופי"
"למה לשלם על השירות שאתה מציע?"

ועוד רבים דומים הנובעים מ: בורות, קמצנות או חוסר הערכה למקצוע
כשהאחרון נשמע גם מפיהם של גרפיקאים ומעצבים מוכשרים בצורה של:
"כבר נתתי ללקוח הצעת מחיר, ולא לקחתי בחשבון את הסכום עבור קופי \ קריאייטיב, אז תתפשר"

בפורום איש את רעהו, אשמע את המשפטים הנ"ל
ופה אני מעורר כמה דובים.

אייזיק'ל אתה בא למכור קרח לאסקימוסים? אתה לא יודע ששבוע שעבר זונד'ל בא למכור, כאן בפורום הדבר ברור, נקווה שאחרים שלא מהתחום קוראים את זה ומבינים.

דבר שני, היות ואני קצת פסימי, למה כבודך חושב שמישהו שהוריד את הגרפיקאית לרצפה כדי לעשות לו מודעה - אחת (שהוא רץ איתה 4 חודשים) ב300 שקל, ישקיע עוד 250-400 שקל לקופירייטר, בה בשעה שהוא הולך לפרסם אותה על עמודי חשמל בקריה החרדית \ מקסימום משקיע עוד 200 שקל ומציב אותה בפרסומון המקומי הממוען לעכברי הצפרדע השכונתית... (גילוי נאות - אני גר כמעט 3 שנים באזור חרדי, והיום פתחתי פעם ראשונה פרסומון על מנת לחפש בעל מקצוע שאינו דירה:cool:)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י יונתן ליפשיץ;2415179:
גם אותי מעצבן (ובתור מעצב) שכל גרפיקאי שני סוחב על עצמו חבילת תארים שלא היית מבישת את עופר שלח (?!), ותופס את עצמו כמשרד פרסום קטן.
זה רק מראה שהאוריינטציה של רבים מהמעצבים היא תחום הפרסום ולא העיצוב, ועד כמה שהם משיקים, יש הבדל.

אני חושב שמה שהעיר איציק לא נוגע רק לעניין הקופי אלא לכל מה שבין עיצוב לפרסום.

נושא חשוב.

אמת ויציב. אבל זאת המציאות גם מצד המשלם וגם מצד בעל המקצוע, שאו שהוא באמת ובתמים רוצה להשתפשף בתחום הקופי, ושיהיה לו בכיף, רק שיעשה דברים טובים ויתקדם מעלה מעלה, או שהוא רואה את המציאות ומנצל אותה לצרכיו הוא לעשות עוד כמה ג'ובות כשהוא אומר לבעל המודעה "אתה רוצה שאנסח גם? זה עוד 120 שקל" והשאר היסטוריה.
דבר שני - אם רוצים להפריד, זה צריך להיעשות בעיקר בשטח של הגדולים, לעסקים הקטנים אין כיס לזה (בעיקר בעיקר החרדים, שהם "גברים בשחור"...), מתי תבינו?!?!? ואצל הגדולים זה כבר כל כך מופרד - שאפילו הקופירייטר נועץ את היסוד והמסגרת גם לויז'ואל, ככה שהגרפיקאי\צלם הוא לא יותר מאשר פועל בניין.
---
מי זה עפר שלח??? :eek::eek::eek:, טפי, גוואלד.:p
מה יש לו למכור? צבע אפור לשיער? לומר בראיון את מה שכתבו בתגובות למטה בראיון הקודם?יש לנו מוכשרים יותר...
---
איציק, הפלסטר 1000% אם אני הייתי בעל החנות, הייתי מוסיף את מספרי הטלפון למטה ומריץ את המודעה ככה!
---
בהשראתך וברשותך, בקטנה: ויז'ואל של שלושת הקופים
בולט: לא ראיתי, לא שמעתי, לא אמרתי.

למטה: חדש בקומות הכשרות, שירות למניעת לשון הרע.

(היה דבר דומה באחד הסרטים של שאול חיון, ובפרסומת למכון לב)

• הוסף לסימניות
לדוגמאות נוספות של שגיאות בפרסומות, כתבות וכדו' כנסו לאשכול הזה
כאבה לי הבטן מצחוק כשעברתי עליו...

נ.ב. אהבתי את ה'קוֹפֵי רייטר' ששמת :D

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י תא חזי;2415239:
---
מי זה עפר שלח??? :eek::eek::eek:, טפי, גוואלד.:p
מה יש לו למכור? צבע אפור לשיער? לומר בראיון את מה שכתבו בתגובות למטה בראיון הקודם?יש לנו מוכשרים יותר...

לא הזכרתי אותו לחיוב...
מי שמכיר קצת את עברו יודע שהוא פרשן לענייני הכל. מבין בהכל וכו'

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י תא חזי;2415239:
לעסקים הקטנים אין כיס לזה (בעיקר בעיקר החרדים, שהם "גברים בשחור"...), מתי תבינו?!?!?

לדעתי זה לא עניין של כיס אלא של גישה. כל עסק נורמלי שכבר משקיע בפרסום יכול להרשות לעצמו עד כמה מאות שקלים בשביל לעשות את הדברים נכון יותר-לטובתו (אי"ה).

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י יונתן ליפשיץ;2415275:
לדעתי זה לא עניין של כיס אלא של גישה. כל עסק נורמלי שכבר משקיע בפרסום יכול להרשות לעצמו עד כמה מאות שקלים בשביל לעשות את הדברים נכון יותר-לטובתו (אי"ה).

יונתן, אתה או אחד מקרוביך ניהלתם חנות? אתה יודע שזה ממש ממש לא פשוט להוציא על פרסום, כשכלל המחזור שלך בחודש בקושי מגרד 30000?
עדיף לקופירייטר לכוון גבוה, מאשר לגרד עצמות אצל חנויות סלולר זולות.

• הוסף לסימניות
אני חושבת שאם בעל המקצוע ידע שהקופירייטר יעלה לו את המכירות, לא תהיה לו בעיה לשלם את הכסף הזה שאמור לחזור אליו ממילא.

הבעיה מתחילה כשיש עסקים קטנים עם מחזור קטן, הם מבינים שצריך לפרסם, אבל אין להם כסף גם לפרסום היקר וגם לגרפיקאית וכן לקופירייטר, לכן הם פונים לעיתון, אומרים לו מה המודעה צריכה להכיל, שולחים תמונה של כל הפלאפונים, ויאללה, יש להם מודעה מעוצבת.

מגיעים אליי לקוחות ומבקשים קופי. אני שואלת אותם: מהי פריסת המדיה שלכם?
והם מתחילים לענות: אה, לא חשבנו על זה. נראה אחרי זה.
ואני יודעת שאם הם ביקשו ממני הנחה, הם לא יודעים כמה יעלה להם לפרסם במקומון השכונתי (מודעה אחת מינימום 150). וליבי נחמץ. אני רוצה לומר להם: חבל לכם על הכסף. אל תבואו אליי. ממילא תתקמצנו על פריסת המדיה, תנסו לחסוך (מודעה הכי קטנה, ברוטציה של פעם בשבועיים), ואף אחד לא יראה את הקופי.

הגיע אליי לקוח שמוכן להשקיע. יש לו מוצר חדשני באמת טוב (בדקתי אותו ויש צורך). אמר לי שהוא רוצה להציף את המדינה בתודעה למוצר שלו.
אמרתי לו בעדינות: אתה יודע שזה עולה הרבה, כן?
הוא אמר: אני מתאר לעצמי.
נתתי לו הצעת מחיר לקמפיין ואמרתי לו ללכת לבדוק עלויות בעיתונים.
הסברתי לו שמודעה בודדת ביתד יום ג' תעלה לא פחות מ3000 שקל.
פתאום הוא קלט את ההיקפים..

ויש לי פתרון לזה. אבל אף אחד לא ירצה להרים את הכפפה ובצדק.
אני חושבת שמי שבאמת רוצה לקדם עסקים, מעוף, מט"י או המדינה, או סתם פילנטרופ, שיתנו אפשרות לפרסום בעיתון פרסומות ארצי או מקומי, בעלות מסובסדת מאד של 500 שקל ל4 פרסומים.
רק כך יהיה אפשרי לקדם עסקים קטנים שרוצים לגדול.
אחרת, באמת א"א לקדם עסקים קטנים.

ופתרון לניק 'איציק כרמי'- אל תתעסקו עם עסקים קטנים. אי אפשר להגיע רחוק איתם, כי לעולם אי מצב לגדול עם ראש קטן.:cool:

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;2415332:
ופתרון לניק 'איציק כרמי'- אל תתעסקו עם עסקים קטנים. אי אפשר להגיע רחוק איתם, כי לעולם אי מצב לגדול עם ראש קטן.:cool:

אכייח מעט בגרוני ואומר לך:
אני מעדיף לקחת עסק קטן, שלבעליו יש ראש גדול, לשבת אתו שעות על מודעת אינצ'ים, ובסוף השנה, כשהוא רואה את הגידול במכירות, לחכך את ידי בהנאה, להציע לו לפרסם עמוד ביתד יום ג', לסגור איתו ריטיינר לשנתיים קדימה וליהנות מהגדילה יחד.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י איציק כרמי;2415336:
אכייח מעט בגרוני ואומר לך:
אני מעדיף לקחת עסק קטן, שלבעליו יש ראש גדול, לשבת אתו שעות על מודעת אינצ'ים, ובסוף השנה, כשהוא רואה את הגידול במכירות, לחכך את ידי בהנאה, להציע לו לפרסם עמוד ביתד יום ג', לסגור איתו ריטיינר לשנתיים קדימה וליהנות מהגדילה יחד.

אם יש לו ראש גדול, אשריו ואשרי האשראי שלו. ושלכם.

• הוסף לסימניות
אגב, מאד מעניין אותי אם מיזם של הוזלת פרסום מקומי יכולה ללכת.
אם למשל אחד פותח פרסומון מקומי שהעלות הפרסום שלו נמוכה.
משום מה יש לי הרגשה שהוא ירוויח יותר.
אני רואה את המקומונים של מודיעין עלית, הידיעון עם כ86 עמודים לשבוע,
אשדוד- כ3 עיתונים כל שבוע כשאחד מהם עבה במיוחד, בית שמש- כנ"ל.
רמות והרכס, וכל ירושלים עם תכלס לענין וכו.
ומבינה שלאף מקומון אין אינטרס להוריד מחירים.
אם אפשר להרוויח יותר למה לא לעשות זאת?
כולם מפרסמים ומשלמים את המחיר.

בכל זאת, אם היה לי זמן, אני חושבת שהייתי מנסה להפיק עיתוני פרסום עם אופציות זולות ומכובדות. (לא מודעת רבע על שמינית של התרי עשר במחיר של 100 מינימום, אלא 4 מודעות עמוד גדולות ב500 שקל ואפילו פחות), אולי הייתי עושה את זה למען כל אותם עסקים שלא צומחים כי מחזור המכירות ההתחלתי קטן, ואין מצב שממודעה אחת יגיעו אלפי לקוחות (אם אתה לא מפרסם שאתה מוסר רהיטים חדשים חינם). זה תהליך, ולא לכולם יש את האומץ לקחת ריזיקה כזו.

למי שכן, הוא זה שמצליח בסוף. (או נופל מסיבה אחרת, ואז נכנס לקופת העיר).
אבל מה עם הזהירים?

• הוסף לסימניות
בנוגע לשגיאות המטופשות כאן, אתם קצת טועים.
הציבור הרחב בכלל לא רואה בזה בעיה.
דיברתי עם קרובת משפחה שיש לה עסק והפרסום שלה אהמ... לא משהו מבחינת קופירייטינג. יעצתי לה לבקש שירות של פרסומאית ולא רק גרפיקאית.
היא ענתה לי שאנשים באים לחנות ומספרים שהם כ"כ אוהבים את המודעה (יש בה המון צבע וקשקושים) ואף אחד מהם לא העיר על הטעויות והכיתוב (הגרוע!)
אז למה שתשקיע? היא לא מחפשת אקדמאים אצלה בחנות... (עפ"י טענתה)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;2415348:
אגב, מאד מעניין אותי אם מיזם של הוזלת פרסום מקומי יכולה ללכת.
אם למשל אחד פותח פרסומון מקומי שהעלות הפרסום שלו נמוכה.
משום מה יש לי הרגשה שהוא ירוויח יותר.
אני רואה את המקומונים של מודיעין עלית, הידיעון עם כ86 עמודים לשבוע,
אשדוד- כ3 עיתונים כל שבוע כשאחד מהם עבה במיוחד, בית שמש- כנ"ל.
רמות והרכס, וכל ירושלים עם תכלס לענין וכו.
ומבינה שלאף מקומון אין אינטרס להוריד מחירים.
אם אפשר להרוויח יותר למה לא לעשות זאת?
כולם מפרסמים ומשלמים את המחיר.

בכל זאת, אם היה לי זמן, אני חושבת שהייתי מנסה להפיק עיתוני פרסום עם אופציות זולות ומכובדות. (לא מודעת רבע על שמינית של התרי עשר במחיר של 100 מינימום, אלא 4 מודעות עמוד גדולות ב500 שקל ואפילו פחות), אולי הייתי עושה את זה למען כל אותם עסקים שלא צומחים כי מחזור המכירות ההתחלתי קטן, ואין מצב שממודעה אחת יגיעו אלפי לקוחות (אם אתה לא מפרסם שאתה מוסר רהיטים חדשים חינם). זה תהליך, ולא לכולם יש את האומץ לקחת ריזיקה כזו.

למי שכן, הוא זה שמצליח בסוף. (או נופל מסיבה אחרת, ואז נכנס לקופת העיר).
אבל מה עם הזהירים?

רואים שמעולם לא עשית זאת או לא היית בקרבת מי שעשה זאת...
לו הציבור היה נותן אמון במקומון שנפתח על בסיס מודעות זולות (וכל מקומון חדש מציע את העיסקאות הכי טובות ואלו לא מתקרבות אפילו לעיסקה ההזויה שחשבת לקדם - שזו פשיטת רגל בהתגלמותה), אולי היה סיכוי.
מה שקורה זה, שאנשים מעדיפים להצמד למקומון המוכר שהוכיח את עצמו (בסוף אנשים לא טפשים, 250 ש"ח למודעה זה גם כסף, והם מעדיפים לשלם כפול ולראות בטוח תוצאה). הם מחכים לראות מה יעלה בגורל המקומון החדש והאם הוא "יתפוס". הגישה הזו עולה להשקעה של מאות אלפי שקלים למשקיע, שכל הזמן משתעשע בתקווה שאוטוטו הוא עולה על הגל. ברוב המקרים הגל עולה עליו לפני כן...
בעירנו בני ברק ת"ו נפתחו בשנים האחרונות מקומונים כמו פטריות. בכולם היו עיסקאות מצוינות, איכות הדפסה והפצה שאינה נופלת מאחרים, ו0 אמון הציבור. רובם נסגרו והותירו את בעליהם עם חובות כבדים ולב שבור...
כך שהזהירות במקרה זה היא לא ערובה להצלחה כלל.
מי שיש לו הון כסף להשקעה (מדובר באזור המליון), סבלנות של ברזל ונכונות לעבודה סזיפית, יוכל אולי בהמשך להתחיל להחזיר את ההשקעה. אבל זה רק אם הוא ישכיל לדרוש מחיר הוגן שמשקף את העלויות המטורפות הכרוכות בהחזקת משרד, גרפיקאים/ות, משווקים/ות, הדפסה נורמלית, הפצה עם אחריות ועוד.
מי שבתחום הזה יודע שזה בכלל לא מובן מאליו להרוויח את זה.
רק שאלו שבחוץ, תמיד נשמע להם שהשני עושה "בוכטות" על חשבונם.

• הוסף לסימניות
רואים שאתם מכירים מקרוב.
באמת לא התנסיתי עם זה, אבל חושבת על הרעיון הזה הרבה זמן, ומעניין אותי אם כן יכול לבוא לידי מימוש:
שאלה:
בלי להתייחס לאמון הציבור (שזה קשור לשיווק נכון וקל להסתדר עם זה)-
האם העסק הזה יכול לעבוד בצורה רווחית אם הוא יכלול גרפיקאית שלקחה על עצמה לפתוח את הנ"ל?
היא עובדת מהבית. אנשים מביאים לה מודעות מוכנות, והיא מעמדת אותם ברמה בסיסית בעיתון, ואח"כ שולחת להדפסה, ומשלמת לנער שליחויות להפצה.
בגיליונות הראשונים יש לה כ10 מפרסמים, כל מודעת עמוד עולה 100 ש"ח כפול 10, והיא משלמת את ה1000 שקלים הללו לבית הדפוס ולנער השליחויות. (ולא מרוויחה כלום, אבל גם לא מפסידה).
בשבועות הבאים יש לה 20 מפרסמים, והיא מרוויחה 1000 לשבוע.
ואח"כ יש לה 30 מפרסמים והיא מרוויחה 2000 לשבוע* 4 שבועות בחודש- 8000 לחודש, בעבודה של קבלת מודעות למייל, עימוד וסגירת קובץ PDF בלבד.
(עבודה של כ4 שעות בשבוע).

אני טועה בגדול?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;2415404:
רואים שאתם מכירים מקרוב.
באמת לא התנסיתי עם זה, אבל חושבת על הרעיון הזה הרבה זמן, ומעניין אותי אם כן יכול לבוא לידי מימוש:
שאלה:
בלי להתייחס לאמון הציבור (שזה קשור לשיווק נכון וקל להסתדר עם זה)-
האם העסק הזה יכול לעבוד בצורה רווחית אם הוא יכלול גרפיקאית שלקחה על עצמה לפתוח את הנ"ל?
היא עובדת מהבית. אנשים מביאים לה מודעות מוכנות, והיא מעמדת אותם ברמה בסיסית בעיתון, ואח"כ שולחת להדפסה, ומשלמת לנער שליחויות להפצה.
בגיליונות הראשונים יש לה כ10 מפרסמים, כל מודעת עמוד עולה 100 ש"ח כפול 10, והיא משלמת את ה1000 שקלים הללו לבית הדפוס ולנער השליחויות. (ולא מרוויחה כלום, אבל גם לא מפסידה).
בשבועות הבאים יש לה 20 מפרסמים, והיא מרוויחה 1000 לשבוע.
ואח"כ יש לה 30 מפרסמים והיא מרוויחה 2000 לשבוע* 4 שבועות בחודש- 8000 לחודש, בעבודה של קבלת מודעות למייל, עימוד וסגירת קובץ PDF בלבד.
(עבודה של כ4 שעות בשבוע).

אני טועה בגדול?

לצערי את טועה...
כדי להגיע ל10 הראשונים היא צריכה לתת פרסום חינם, ושעות על שעות של שיווק.
וגם זה אחרי 70 טלפונים שוברי לב עם תגובות שליליות של "נמאס לי מפרסום, רק פרסום יש להציע בב"ב" ההצעה שלך לא שווה את הטלפון " (תגובות אמיתיות!)
בסופו של דבר נניח שיש לה 10 מפרסמים שיקבלו פרסום לחודש ב50 ש"ח במקרה הטוב. אבל הם עסקים קטנים ולא ממש מושכים אחראים גל נוסף של מפרסמים.
(כל עסק רוצה לפרסם עצמו לצד מודעות של עסקים שוויים...)
ובואי לא נדבר על הגביה...

• הוסף לסימניות
ואולי הקופירייטר המוכשר שלו, סבור, ששגיאות כתיב, יוצרים תחושה עממית וסחבקית ?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה