זה חידוד מדוייק ונכון.אני חושב שצריך להבדיל בין שיר לכתיבה פואטית.
פואטיקה היא לא בהכרח שיר.
איזו הגדרה יפה על גבול הפואטית : )וגם האמירה האומנותית שלו בדרך כלל יותר מתוחמת, מזוקקת ומדויקת, ופחות משתפכת, מתגלגלת ומתפתחת.
הרשי לי לחדד בעניין החריזה, המטאפורות והקצב-לשיר יש מאפיינים מאוד ברורים:
שורות קצרות (על פי רוב).
חריזה (מהודקת יותר או פחות).
בא להעביר מסר או רגש.
בעל קצב או משקל אחיד.
קיים שימוש בדימויים ומטאפורות (די מקובל אך פחות מתאים לשירי ילדים).
כן.החלוקה לשורות
כך זה נכתב במקור?
באנגלית ההבדל המתואר כאן הוא בין song לבין poem.בהמשך לדיון המרתק כאן, אני חושב שצריך להבדיל בין שיר לכתיבה פואטית.
פואטיקה היא לא בהכרח שיר.
זו יכולה להיות פרוזה, סיפור, מאמר או אפילו טקסט שיווקי, שבו הסגנון כתוב בשפה עשירה, דימויים, מטאפורות, מקצב פנימי ותחושה לירית.
מה שהופך את הכתיבה ל"פואטית" זה היופי הלשוני, הצלילים, התחביר הלא שגרתי והחיבור בין מילים לרגש.
לעומת זאת לשיר יש גבולות יותר ברורים: בדרך כלל יש חלוקה לשורות ובתים, לעיתים הוא מכיל גם משקל, חריזה או חזרתיות. בנוסף, שיר נכתב לרוב כך שניתן להלחינו או להקריאו בקצב מסוים. וגם האמירה האומנותית שלו בדרך כלל יותר מתוחמת, מזוקקת ומדויקת, ופחות משתפכת, מתגלגלת ומתפתחת.
הרשה לי לחלוק - לא. לא בעבר ובטח לא היום.לשיר יש מאפיינים מאוד ברורים:
שורות קצרות (על פי רוב).
חריזה (מהודקת יותר או פחות).
בא להעביר מסר או רגש.
בעל קצב או משקל אחיד.
קיים שימוש בדימויים ומטאפורות (די מקובל אך פחות מתאים לשירי ילדים).
מרשה : )הרשי לי לחדד בעניין החריזה, המטאפורות והקצב-
הם מאפיינים ברורים ורוׂוחים, אך לא מוכרחים.
יש אולי דוגמאות?החריזה כמעט לא קיימת בשירה התנכית, וגם מה שכן נחרז, זה ממש לא בסגנון החריזה המוכר לנו כיום. החריזה המדויקת לגווניה התחילה בתקופת רבותינו הראשונים הראשוניםף התפתחה מהשירה הערבית המדויקת, ובשירה המודרנית היא מקבלת הד קלוש ממש. וכן לגבבי קצב ומשקל שבאים רק מהשירה הערבית, ובשירה המודרנית לא קיימת במכוון.
במילה אחת: מצלוללמשל: אונומטופיה, אליטרציה, גלישה, אקרוסטיכון, אנאפורה, אפיפורה...
שני לחםכל טקסט שהוא לא פרוזה נכנס תחת ההגדרה של שיר.
הכוונה כמובן לכתיבה יצירתית - לא אינפורמטיבית, עיונית או שיווקית.שני לחם
שלוש גבינה
ארבע חלב
עוגה לבנה
פלפל אחד
שתי עגבניות
גזר כתום
ושקית עוגיות
כן? זה שיר? אפילו השקעתי עם חרוזים ושורות קצרות![]()
נתקלתי לאחרונה בשיר שפורסםהכוונה כמובן לכתיבה יצירתית - לא אינפורמטיבית, עיונית או שיווקית.
לדעתי זה בהחלט יכול להיקרא שיר. אולי לא כל כך יצירתי ומקורי, אבל בהחלט שיר. אם זה לא שיר - אז מה זה כן?!בשדות החיטה
שיבולת נגעה בחברתה
שלחי את המגל
וקצרי
כי אין להן משמעות מיוחדת או רעיון או תוכן או צורת כתיבה שתפצה את היעדר כל אלולדעתי זה בהחלט יכול להיקרא שיר. אולי לא כל כך יצירתי ומקורי, אבל בהחלט שיר. אם זה לא שיר - אז מה זה כן?!
נתקלתי לאחרונה בשיר שפורסם
השיר הורכב מ9 מילים בלבד
ללא משקל/ חריזה/ מוטיב וכל המילים היפות שהוזכרו פה
כלומר, נניח אני אוהבת משפטים קצרים
אבל גם למשפטים קצרים צריך להיות פאנץ'
זה הורכב כך
_______ _______
______ ___________ ________
______ _____ ______
_________
נניח:
בשדות החיטה
שיבולת נגעה בחברתה
שלחי את המגל
וקצרי
וזה גרם לי לתהות על מה מגדיר שיר
ומדוע קטע בן 3 בתים שמורכב בסגנון דומה ומוקרא בטון הנכון
אנחנו מקבלים כשיר מהר יותר
לדעתי זה בהחלט יכול להיקרא שיר. אולי לא כל כך יצירתי ומקורי, אבל בהחלט שיר. אם זה לא שיר - אז מה זה כן?!
יש כאן אשכול שלם של שירים קצרים.כי אין להן משמעות מיוחדת או רעיון או תוכן או צורת כתיבה שתפצה את היעדר כל אלו
אז אני אכתוב
לילה
ירח וכוכבים בשמיים
אני הולכת לישון
שלום
וזה ייחשב כשיר?
ספר תהלים. גם הפרקים היותר 'שיריים' כמו פרק מ"ה למשל - ללא חריזה וללא משקל או קצב כלשהו.יש אולי דוגמאות?
מצלול זה אונומטופיה... (אולי גם אליטרציה)במילה אחת: מצלול
תודות לקישור שהועלה כאן שהביא אותי לתגובתה של @7שבע7 אולי אפשר להגדיר אותו שיר "הייקו".נתקלתי לאחרונה בשיר שפורסם
השיר הורכב מ9 מילים בלבד
ללא משקל/ חריזה/ מוטיב וכל המילים היפות שהוזכרו פה
אמירה במילה אחרת- מסר.כי האמירה
היא לא של מילים
בכלל.
מצוין!אז אני אכתוב
לילה
ירח וכוכבים בשמיים
אני הולכת לישון
שלום
מסגרות שמכבידות וכולאות את היצירה...בשירה המודרנית כפי שהיא כיום, ההתייחסות למשקל וחריזה היא כאל מסגרות שמכבידות וכולאות את היצירה. עפ"ל.
נכון, תודה. לא קראתי בעיון את המשך השורה.מצלול זה אונומטופיה... (אולי גם אליטרציה)
מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!
חלה שגיאה בשליחה. נסו שוב!
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר להצטרף
אליהם ממש עכשיו:
תהילים פרק כה
אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
הנושאים החמים