דיון מה עושים כשהמילים לא מצליחות לצאת?

• הוסף לסימניות
כן כדאי לפתוח אשכול, בטוח תקבל הרבה תשובות מעניינות.

בעיני עלילה מתחילה עם דמויות שעושות משהו.
למה הן פועלות? כי הן רוצות להשיג משהו.

אולי יש לך רק רעיון מעורפל לדמויות ודברים שהן אומרות, ואולי אפילו רק רעיון לסוג של "עולם". אז תמציא דמות, תמציא לה מטרה, ותחשוב מה מפריע לה להשיג את המטרה הזאת. ועכשיו אפשר לצאת לדרך. (אם אין לך מטרה/מכשול תמציא משהו, גם אם זה שטחי).

אחרי שכתבת קצת, תנסה להתעמק:
למה הדמות רוצה את הדבר הזה? למה זה כל כך דחוף לה? מה חסר לה בחיים?
איך אפשר לחדד את המכשול, כך שכמעט ואין לה סיכוי לנצח?
איזה מאורע אפשר להכניס להתחלה, שמדגיש מה חסר לדמות, וגורם לה להחליט מה היא רוצה?
ובסוף הדמות לא תשיג את המטרה שהיא חשבה עליה מלכתחילה כי במהלך העלילה הרצון שלה ישתנה (לכתוב נוסחאות זה קל :)).

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
ובאמת, מעניין אותי לנסות לייצר השראה. לקחת דף ועט/מחשב נייד, לצאת ליער/לפינת טבע, להדליק מוזיקת רקע מרטיטה. באמת עובד?
מזכיר לי שליבי קליין כתבה את הספר הראשון במחלקת טיפול נמרץ, (קפצה למחלקה, לא ליוותה שם משהו חלילה)
אז כנראה זה עובד;)

• הוסף לסימניות
כי זה מה שיוצר את העניין בסיפור. לדמות יש צורך ויש רצון-אלו שני דברים שונים. הדמות רוצה משהו מסויים אבל הצורך הפנימי שלה הוא שונה ותוך כדי שהיא תנסה להשיג את הרצון שלה ותתקל במכשולים כל הזמן היא תשתנה. אם הדמות תשיג את הצורך הראשוני ולא תעבור שינוי תודעתי הסיפור יהיה צפוי ומשעמם.

• הוסף לסימניות
כי זה מה שיוצר את העניין בסיפור. לדמות יש צורך ויש רצון-אלו שני דברים שונים. הדמות רוצה משהו מסויים אבל הצורך הפנימי שלה הוא שונה ותוך כדי שהיא תנסה להשיג את הרצון שלה ותתקל במכשולים כל הזמן היא תשתנה. אם הדמות תשיג את הצורך הראשוני ולא תעבור שינוי תודעתי הסיפור יהיה צפוי ומשעמם.
זו השקפה מעניינת. בעצם את אומרת שהרצון החבוי שלה הוא שמעמיד בפניה מכשולים. היא חושבת שהיא צריכה משהו אל"ף אבל האמת שהיא צריכה בי"ת, ולכן היא נכשלת. עליה להבין מהו רצונה האמיתי כדי להשיג את מה שהיא צריכה.

אני מסכימה שסיפור ללא שינוי עלול להיות משעמם. אבל השינוי יכול להיות בהיבטים אחרים של הסיפור. בשליפה מהירה - אוליבר טוויסט קיבל את הרצון שלו שלא השתנה לאורך הסיפור. העולם של הסיפור העמיד בפניו מכשולים רבים, וכתוצאה סופית הוא התבגר. הרצון לא השתנה, אבל הדמות כן. שרלוק הולמס לפעמים מקבל את הרצון שלו, ולפעמים לא. בד"כ דמויות אחרות מעמידות בפניו מכשולים. הוא לא משתנה - העולם הוא זה שמשתנה (מחוסר צדק לצדק, משקר לאמת וכן הלאה.)

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
זו השקפה מעניינת. בעצם את אומרת שהרצון החבוי שלה הוא שמעמיד בפניה מכשולים. היא חושבת שהיא צריכה משהו אל"ף אבל האמת שהיא צריכה בי"ת, ולכן היא נכשלת. עליה להבין מהו רצונה האמיתי כדי להשיג את מה שהיא צריכה.

אני מסכימה שסיפור ללא שינוי עלול להיות משעמם. אבל השינוי יכול להיות בהיבטים אחרים של הסיפור. בשליפה מהירה - אוליבר טוויסט קיבל את הרצון שלו שלא השתנה לאורך הסיפור. העולם של הסיפור העמיד בפניו מכשולים רבים, וכתוצאה סופית הוא התבגר. הרצון לא השתנה, אבל הדמות כן. שרלוק הולמס לפעמים מקבל את הרצון שלו, ולפעמים לא. בד"כ דמויות אחרות מעמידות בפניו מכשולים. הוא לא משתנה - העולם הוא זה שמשתנה (מחוסר צדק לצדק, משקר לאמת וכן הלאה.)
סתם מעלה השערה. יכול להיות שזה אחד ההבדלים בין גיבור "דרמה" לגיבור "אקשן"?

• הוסף לסימניות
סתם מעלה השערה. יכול להיות שזה אחד ההבדלים בין גיבור "דרמה" לגיבור "אקשן"?
זה מהלך בסיסי בשינוי דמות בסיפור:
לדמות יש שקר פנימי שהיא מאמינה בו (רק אם אני ארצה אחרים יאהבו אותי), השקר הזה גורם לתסמינים לא נעימים בחיים שלה (היא מרצה אחרים ולכן מזלזלים בה), הדמות רוצה משהו שהיא חושבת שיפתור את התסמינים הלא נעימים (אם אני אשיג לדמות מסויימת את המשהו המסויים הזה והזה... כולם יאהבו ויכבדו אותי), אבל עד שהיא לא תפטר מהשקר הפנימי הזה היא לא תצליח להפטר מהתסמינים שלה!
לכן במהלך השינוי שלה הרצון שלה ישתנה לדבר שאותו היא צריכה (לעשות את מה שנכון ספציפית בסיפור ולא את מה שאחרים רוצים).
יתכן שמה שהיא רוצה הוא הדבר הנכון ויישאר כזה, אבל הדרך להשיג אותו שגויה כתוצאה מהשקר שלה.
אין בזה הבדל בין דרמה לפעולה - מדובר כאן נטו על הקונפליקט הפנימי של הדמות.
(באופן אישי אני לא אוהבת את החלוקה בין דרמה לפעולה. כל סיפור הוא גם פעולה וגם דרמה, רק המינונים משתנים מסיפור לסיפור.)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה