התייעצות מה עושים עם הילדים כשאמא מושבתת לתקופה????

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
זה מאוד מאוד תלוי!!! האמא לא מתפקדת. לפעמים גם היא צריכה עזרה. האבא לא יכול להתפרק לגמרי!!!
כמה חודשים אישפוז זה הרבה. ובעיקר שאחר כך אמורים עוד לגדל עוד ילד או יותר. נכון שכולם רוצים להשאר במקום הטבעי. אך המציאות לפעמים כואבת ומלמדת אותנו שלא הכל הולך כפי שרוצים.
ולא כל אבא בנוי לכך, וזה בסדר. יש לו עוד תפקידים בחיים.
ולא בכל עיר הרווחה היא הפתרון.
לא!!! ציינתי רווחה, אמרתי לבקש מהמשפחה המורחבת, אפילו משכנים, סבתות זה פתרון מצוין לתורנוית נערות,ובחורות במשפחה. יש בחורות סמינר שמתנדבות, אפשר למצוא פתרונות. נכון שהאבא לא יכול להתפרק אבל יש מצבים בחיים שהוא צריך להיות יותר גם מעבר לכוחותיו, בנושא הזה זה זמני ובעז"ה האמא תחזור גם אם זה עם תנוק קטן ואחרי לידה אבל היא תהיה נוכחת. לא צריך להתבייש לבקש עזרה, אם זה הדבר שיציל את הבית.

• הוסף לסימניות
מהיכרות עם מצב שונה אך דומה,
הצליחו למצוא אישה מקסימה שהייתה פנויה בבקרים,
הגיעה 3 פעמים בשבוע, סידרה את הבית, כלים, כביסות וכו' (השאירו לדוגמה כיורים מלאים בלילה ושמרו לה לבוקר), הכינה אוכל לא. צוהריים.
הקופת צדקה השתתפה בחלק מהסכום ועוד כמה אנשים טובים עזרו כספית בנושא.
(בסוגריים, להרבה הרבה אנשים כסף הוא יותר זול מלעזור פיזית וטכנית)

אני גם מצטרפת ממקום דומה שחווינו, שהכי טוב לילדים להיות בבית שלהם, שהם מכירים.

ולא, עזרה שלא מבקשים, כמעט ולא מקבלים
עמ"י גומלי חסדים, אבל ב"ה גם עסוקים וטרודים.
מניסיון עם מציאות חיים לא פשוטה, מכמה סיטואציות, ראינו את זה.
כשצריך לבקש, לא לנסות שאנשים יציעו מעצמם,
וזה לא קל, לבקש, להסביר , לתת הוראות אבל זה מציל.

ואולי זה מופרך לחשוב על זה, אבל זה קריטי לדעתי, מדי פעם לצאת טיפה להשתחרר,
לקנות איזה אוכל נחמד, לשבת בבית חולים עם האישה, להשתחרר טיפה,
זה מציל לא להגיע להתמוטטות.
הנפש של ההורים חשוב שתשאר חזקה!

בהצלחה והרבה כוח!

• הוסף לסימניות
חשבתי די הרבה אם לכתוב את זה, כי באופן כללי - אני לא מתלהב מהטלת רפש ומתגובות נאצה, ואני לא נהנה מהיגררות להתלהמות רגשית חסרת רסן (אם כי - אני מוכרח להזהיר שאני מומחה בזה ברמה בינלאומית, אז זה לא ממש מומלץ. חוצמזה, מקצוענים כמוני - נוטים להימנע מלספק שירות בחינם). בקיצור - אני מכיר את הנושאים האלו, והם נפיצים ורגישים, ומוציאים מהאנשים את כל מה שיש להם בפנים, וזה לא הכי נחמד ולא הכי כיף.
אז למה אתם בכל זאת קוראים עכשיו מילים שהקלדתי?!
התשובה היא, שאני חושב שגיליתי משהו, שהוא לא נכון רק למקרה הזה - אבל המקרה שלפנינו הוא ממש מייצג מובהק שלו. ובשביל התובנה הזו, שווה לי להשקיע את הדקות האלו, ולכתוב את המניפיסט הארוך והנוראי הזה (הוא לא נועד רק לנושא הזה. עכשיו תהיה לי תגובה כתובה, לכל עוול דומה), כי זה אולי יעזור לנו להבין טוב יותר את מה שנדרש מאתנו, כיחידים וכציבור.
אז אספר לכם, שכשנכנסתי לאשכול הזה - התקשיתי להאמין שזה מה שאני רואה מול עיניי.
משפחה במצוקה, כמעט על סף קריסה, אנשים טובים מבקשים עזרה. והתגובות...
שיפוטיות, נחרצות, התלהמות, מתקפה על אנשים שלא עשו כלום - חוץ מלחטוף את המכה של החיים שלהם. התחושה הכללית היא: אתם אשמים שנפלתם, בואו תעשו עכשיו כל מה שאנחנו חושבים לנכון - כדי לבלום את זה, כי אחרת - אתם היחידים שתשאו בהשלכות.
והשאלה הראשונה שעולה לי היא: ״כך עונין את המעיקות?!״ (ב״ר ע״א, ז׳). האם יש מי שחושב שזו הדרך הנכונה, מול אנשים שלא חטאו ולא פשעו, והם מתחננים לכל בדל של תקווה?!
אז לא. אני לא פה כדי להטיף מוסר. אני לא כשיר לזה, ולא ראוי לזה. מה כן?! אני חושב שהבנתי משהו.
אנחנו, כלומר: הציבור החרדי, ואני אעצור כאן כדי לומר - שאני כמובן עושה הכללה במקום שאי אפשר לעשות הכללה, אבל אני חושב שאפשר לדבר על הכלל באופן ממסדי. כלומר: יכול להיות חרדי שלא הולך בתלם, אבל הוא יודע שמה שהוא עושה - הוא לא ממש ׳חרדי׳. וזה לא רק בדברים שהם ערכי יסוד, אלא גם בחסרונות. כלומר: יש דברים שהם ׳חרדיים׳ מצד האופי של החברה, והם לא האידיאל של כל חברה שהיא, ויכול להיות שאפילו - רוב החרדים לא נוהגים כך, אלא שגם אלו שמתנגדים להתנהגות כזו יודעים - שהיא ׳התנהגות חרדית׳, ואני לא מביא דוגמאות כי יש מספיק חסרי בינה שייהנו להיטפל לפרטים הקטנים שבהם יש חסרונות, וישכחו את זה שאני מדגיש מתחת לכל עץ רענן, שלמרות הכול - אנחנו הציבור האיכותי ביותר שקיים, בהתחשב בחלופות.
אז נתחיל שוב. אנחנו, הציבור החרדי, מחנכים וחיים על הערכים האמיתיים של צדקה וחסד, של עזרה הדדית ושיתוף פעולה בלי רצון לקבלת תמורה. אנחנו כנראה הציבור המוביל בעזרה ותמיכה, לא רק בארץ אלא גם בעולם (לא בכמות, אלא במידת המחויבות. באיזו עוד חברה יש טאבו על זה שכל אחד - עני או עשיר, נדיב וקמצן, צריך להפריש מנכסיו עשירית לצורך הכלל?! גם אלו שלא מפרישים, רואים צורך לקבל היתר לעשות את זה, והמשמעות היא - שזה ברור לכולם, שכך צריך לנהוג אא״כ נאמר להם אחרת).
אבל פתאום יש דברים - שהם מוזרים מאוד. נקודות שבהם יכול כל אדם לראות - שהחברה התומכת, המועילה, זו שיודעת ליצור חיבורים ולאגד את כולם למטרה אחת, הופכת פתאום לחיסרון. פתאום האחדות - מופנה נגד אומללים חפים מפשע, והם מוצאים את עצמם ניצבים לבדם מול מערכת רשע שמתכוונת לבלוע אותם חיים.
זה יכול להיות גרוש או גרושה, או הילד שלהם - שבאמת ממתינים לטיפות הדקות והקלות ביותר של תשומת הלב והחמלה הציבורית, אבל לא! במקום זה - הם חוטפים את השנאה והשיפוטיות ברמה הקשה ביותר שקיימת.
אלו יכולים להיות השכנים, אלו שחזרו בתשובה לא מזמן, שמתחננים - לא ברמז ולא בהסתר, אלא בפנים גלויות ובמילים מפורשות - למעט הכרה והכלה. הם יכולים לכרוע על הברכיים ולהתחנן לטיפטיפה שייכות וזהות, מטאפורית כמובן, ועדיין - הגישה תהיה מתנכרת ומתנשאת. מין מבט כזה שאומר: אוי, הוא ממש אומלל, רק שלא יידבק אלינו עם כל המוזרות שבו.
זה יכול להיות מופנה כלפי משפחה שמתמודדת עם קשיים כלכליים נוראיים. אשה שעובדת, ובעל שמנסה ככל יכולתו לפרנס - ונכשל. הוא יכול להיאבק ולהתחנן לעזרה, להלוואה, למשהו שייתן לו להמשיך את החיים כמו שהם - ועדיין, התגובה תהיה משיכת כתף ואמירת: ״לך תעבוד,״ כאילו יש מישהו שיעדיף להשפיל את עצמו עד עפר ולפנות לחסדי הציבור במקום לעבוד למחייתו. כאילו לא מבינים כולם, שיש הבדל בין אדם לאדם, ויש כאלו שהמציאות אצלם שונה - והם נחשבים אנוסים גמורים גם לעניין זה.
וכן. זה יכול להיות מופנה גם כלפי משפחה שלא עוותה ולא פשעה, וכלפי אנשים שכל חטאם הוא רק הניסיון הנואל להציג בפניכם את המציאות החשוכה אליה הם נפלו, והרצון שלהם לשמוע - אולי יש תקווה, אולי יש מי שירים את הכפפה וייתן מענה לסבל הנורא הזה. אולי, במקרה, כבר קם איזה מישהו - נדבן, עשיר, בעל נכסים, אחראי קופת קהילה, יושב ראש קרן צדקה, בקיצור - אולי כבר יש מיזם כזה, שעוזר לאנשים כאלו, שהם בסך הכול - כמוני וכמוכם, עם אירוע אחד שפתאום צנח עליהם בפתאומיות.
אז לא.
במקום זה, בקצה אחד - מחלקים את הילדים, למרות שאיש מכם לא שמע את דעתם בעניין. בקצה השני, מאשימים את הבעל שהוא לא עושה מספיק, וקצת את האישה - כי בסוף, זו בחירה שלה. ובאמצע - יש את כל מה שהמגוון האנושי מציע. כיף גדול וסוער, שמזמין את כולם לחגיגה, חוץ... מהמשפחה ההיא, שעדיין על סף התמוטטות.
ולי נראה, שהסיבה לכל העיוות הזה - היא תפיסה שגויה של המושגים ׳צדקה׳, ׳חסד׳, ׳עזרה לזולת׳.
אנחנו מחונכים, כולנו, לתמוך בעני ובאביון, בדל ובחלכא. ברש ובמך. אלו מילים רבות, יש להן משמעויות שונות, ואף על פי כן - אנחנו עדיין חושבים, במובן מסוים, קצת כמו בגן, שצדקה - היא נתינת זהוב אחד, לאיש קרוע בגדים - שיש טלאים בכל פינה בסמרטוטים שהוא לובש, ועל פניו הבעה אומללה.
ברור שאני מגזים. אין ספק בכך שכל מי שאינו ילד בגן או ילדה תמימה בשיעור תהילים, כבר מבין - שהעני עם הטלאים, כבר איננו.
ברור, כולם מבינים - שצדקה היא גם לאישה אלמנה, שבעלה נרצח בפיגוע יחד עם הבן או הבת.
כולם מבינים, שצדקה היא גם למשפחה של שמונה ילדים, שאימם מתה מסיבוך בלידה. ברור! שם מבינים כולם, שלא כל דבר אמור להיות חשוף בפניהם, ושאין מקום לשיפוטיות או להאשמות בזויות. יש גזירות שמים, שבאות דווקא על האנשים הבריאים והיציבים ביותר.
כולם מבינים, שיש ערך בחיפוש אחר גבר בן עשרים ושבע שנעדר בנסיבות מסתוריות בנחל אכזיב שבצפון - גם אם הוא נראה מוזר, וגם אם יש מיליון שאלות לגבי האופן בו הוא הגיע להיכן שהגיע.
כולם מבינים, שלווית המת היא חסד של אמת, גם אם הנפטר היה איש שהזניח את בריאותו והידרדר במהירות עד הסוף הנורא.
כולם מבינים, שפתיחת דלת בפני נער נושר שזרוק ברחובות, עם שלושה שקלים וארבעים אגורות, היא עסק משתלם. לכו תדעו, אולי הוא גם יסיים את הערב הזה עם איזה שהוא חיזוק, וזה כבר שווה מחלקה נפרדת בגן עדן...
אבל שימו לב, למכנה המשותף בין המקרים. בכולם, אלו אנשים שהם לא כמונו. אלו משפחות - שקרה להם דבר, שאנו אומרים תמיד - שהוא יכול לקרות לכל אחד, אבל בליבנו פנימה אנחנו מכחישים ומתנגדים, ובצדק - כי בן אדם לא אמור להסתובב עם תחושה שהוא ובני משפחתו יכולים להיפגע בכל רגע נתון בתאונת רכבת או בפיגוע. או שמישהו מקרוביו ומכריו, עלול להפוך פתאום ליצור שמשוטט ברחובות העיר, ומסרב להיות נוכח בחיים האמיתיים.
התפאורה השתנתה, ואנחנו עדיין מחפשים את העני עם הטלאים והקסקט הקרוע, שפושט יד ומסכים לקבל את הפרוטה הדלה שחסכה הילדה בת הארבע.
כשזה מתקרב - כשפתאום אנו שומעים על משפחה נורמלית, שעדיין יש בה אמא אבא וילדים, שלא אירע להם שום דבר שמתאבלים עליו באמת - אלא זה ׳רק׳ אירוע של בחירה בין ברירות נוראיות, או של מצוקה חרדתית בתוך המשפחה, אנחנו מתקוממים.
שהם יבואו לבקש כסף?! ומה עכשיו...
אנחנו אמורים לרחם עליהם, כי הם בחרו במה שלא נכון להם?! אנחנו אמורים לחמול עליהם, כי הם חלשים מכדי להתמודד עם הצרכים שכולנו מתמודדים איתם?! אל תספרו לנו שזה לא תלוי בהם! אל תספרו, כי זה לא יכול להיות!
ולמה זה לא יכול להיות?! - כי הם נורמלים מדי. כי אם להם זה קרה, ולא הייתה להם שליטה על זה, אולי גם לנו זה יקרה מחר בבוקר. כי אם היא התגרשה, למרות שהיא הייתה המוצלחת של הסמינר, וההוא קרס מחוסר יכולת לתפקד אחרי שהוא עבד ללא הרף בעבודות מזדמנות כדי לממן את החיים השגרתיים שלו - אולי זה יכול לקרות גם לנו, לאחים שלנו, לבנים ולבנות שלנו...
אז לא! אין סיכוי! אנחנו חסינים מפני אירועים כאלו. אם קרה מה שקרה - זה רק בגלל בחירות גרועות, או שזו סתם התמסכנות חסרת כל טעם. אצלנו זה לא יקרה, כי הרי ברור - שכל החלטה שלנו היא מאה אחוז, ואין שום משבר שיכול לפרק אותנו נפשית. מה השאלה בכלל.
כשאנחנו שומעים על צרות נוראיות, קל לנו להגיב. זה רחוק, מוזר, לא בעולם שלנו. אפשר להרים את העיניים ולומר: ״אוי, טאטע, תרחם...״ מה כבר אפשר לעשות?! זה לא בשליטתנו.
אבל צר לי לומר, שיש הרבה מאוד אסונות חמורים, ואנשים אומללים באמת, שאולי היינו יכולים לעזור להם. לא כשהם חטפו התקף לב, או כשהם כבר שקעו בהפרעה הנפשית שפירקה בסוף את המשפחה - אלא לפני. הרבה לפני.
אולי, אם הייתה לנו מוטיבציה לשאול בשלומו של בחור הישיבה שראינו בצד, בוכה ורועד, לא היינו צריכים לדאוג להכניס אותו לבית - כשהוא בלי כיפה ובלי ציצית, ועם שלושה שקלים וארבעים אגורות בכיס בליל שבת.
אולי, אם הייתה לנו מוטיבציה לעודד את השכן הטרי, החוזר בתשובה, לא היינו שומעים אחרי שנתיים - שאשתו והילדים עזבו, כי הדרך שלו הייתה מדי קיצונית בשבילם, ולא הייתה לנו היכולת לנשוך את השפתיים בכאב ולומר: ״אוי, נורא... אבל אי אפשר לומר שזה לא היה צפוי. הם אף פעם לא השתלבו באמת״. אולי אם כן היינו נותנים לו את תשומת הלב, היינו מגלים פתאום - שהוא איש לעניין, והוא ממש נורמלי, והוא בעבר היה מתכנת, ובטח - למרות זאת, הוא מוכן לתת יד ולבנות לנו את הפרגולה כי הוא אוהב לנסות דברים חדשים, ובלי כסף - צדיק! רק תלמד.
אולי, אם היינו עוזרים לילד של הגרושה, לא היינו שומעים שנים אחר כך על הפרעות קשות שבהן הוא לוקה, ועל זה שהוא גם מזיק לסביבה, ולא היינו מקבלים בסודי סודות את הבשורה שהוא נעצר, ומסכנה אמא שלו - עמדה שעות מחוץ לתחנת המשטרה, והתחננה לשחרר אותו. ולא היינו בקונפליקט - כי מצד אחד אנחנו מרחמים עליו ועליה, ומצד שני - אנחנו נלחמים כמו אריות כדי שהוא לא יחזור לשכונה, כי זה הביטחון של הילדים שלנו.
אז קופות הצדקה - לא עושות הרבה בשביל כל אלו. אבל לדעתי, להאשים אותן - זו זריקת אחריות. מה טוב יותר מלמצוא ארגונים עתירי ממון ונכסים, ולתלות בהם את כל הקלקולים הקיימים?! זה עובד כבר אלפי שנים, למה שלא יעבוד עכשיו?!
קופות הצדקה, עם כל היתרונות והחסרונות שלהן, מתמלאות אך ורק ממקור אחד - כספי הציבור. האינטרס של הציבור הוא שמכתיב את מה שהן עושות, והן פועלות משיקולי רווח והפסד. אם הציבור ירצה - איש לא ימנע ממנו לתרום לכל מטרה ראויה. בענייני כספים, העם הוא הריבון. ואם הקופה לא רואה סיבה לממן את המוחלשים של היום שיהפכו לנזקקים של מחר, המשמעות היא - שבעיני הציבור, אין שום חשיבות לערך הזה.
ונסיים בבדיחה עגמומית למדי, לחובבי הז׳אנר (כל קשר לגופים ולהתנהלות הכללית עליהן דיברנו עד עתה - מקרי בהחלט):
בריסקע׳ר אחד מצא את חברו צוהל בבוקר ׳פורים דמוקפין׳. שאל אותו: ׳מפני מה אתה צוהל?!׳ השיב לו חברו ואמר לו: ׳השנה, סוף סוף, מצאתי אביון מהודר, לפי כל השיטות וכל החומרות. אביון אמיתי - אמיתי, שאין לו כסף לפת לחם וחלב״. קינא בו הראשון ואמר לו: ״אנא ממך, אני מתחנן לפניך, תגלה לי איפה מתגורר האביון. חשקה נפשי לקיים מצוות ׳מתנות לאביונים׳ כמצוותה, ולא לסמוך על חצאי אביונים או רבעי אביונים״.
השיב לו חברו ואמר לו: ״מה פתאום! אם אני אגלה לך מיהו, אצטרך לגלות לכולם. ואם אגלה לכולם - בשנה הבאה לא יהיה לי אביון מהודר!״

• הוסף לסימניות
חשבתי די הרבה אם לכתוב את זה, כי באופן כללי - אני לא מתלהב מהטלת רפש ומתגובות נאצה, ואני לא נהנה מהיגררות להתלהמות רגשית חסרת רסן (אם כי - אני מוכרח להזהיר שאני מומחה בזה ברמה בינלאומית, אז זה לא ממש מומלץ. חוצמזה, מקצוענים כמוני - נוטים להימנע מלספק שירות בחינם). בקיצור - אני מכיר את הנושאים האלו, והם נפיצים ורגישים, ומוציאים מהאנשים את כל מה שיש להם בפנים, וזה לא הכי נחמד ולא הכי כיף.
התשובה היא, שאני חושב שגיליתי משהו, שהוא לא נכון רק למקרה הזה - אבל המקרה שלפנינו הוא ממש מייצג מובהק שלו. ובשביל התובנה הזו, שווה לי להשקיע את הדקות האלו, ולכתוב את המניפיסט הארוך והנוראי הזה (הוא לא נועד רק לנושא הזה. עכשיו תהיה לי תגובה כתובה, לכל עוול דומה), כי זה אולי יעזור לנו להבין טוב יותר את מה שנדרש מאתנו, כיחידים וכציבור.
שיפוטיות, נחרצות, התלהמות, מתקפה על אנשים שלא עשו כלום - חוץ מלחטוף את המכה של החיים שלהם. התחושה הכללית היא: אתם אשמים שנפלתם, בואו תעשו עכשיו כל מה שאנחנו חושבים לנכון - כדי לבלום את זה, כי אחרת - אתם היחידים שתשאו בהשלכות.
והשאלה הראשונה שעולה לי היא: ״כך עונין את המעיקות?!״ (ב״ר ע״א, ז׳). האם יש מי שחושב שזו הדרך הנכונה, מול אנשים שלא חטאו ולא פשעו, והם מתחננים לכל בדל של תקווה?!
אז לא. אני לא פה כדי להטיף מוסר. אני לא כשיר לזה, ולא ראוי לזה. מה כן?! אני חושב שהבנתי משהו.
אנחנו, כלומר: הציבור החרדי, ואני אעצור כאן כדי לומר - שאני כמובן עושה הכללה במקום שאי אפשר לעשות הכללה, אבל אני חושב שאפשר לדבר על הכלל באופן ממסדי. כלומר: יכול להיות חרדי שלא הולך בתלם, אבל הוא יודע שמה שהוא עושה - הוא לא ממש ׳חרדי׳. וזה לא רק בדברים שהם ערכי יסוד, אלא גם בחסרונות. כלומר: יש דברים שהם ׳חרדיים׳ מצד האופי של החברה, והם לא האידיאל של כל חברה שהיא, ויכול להיות שאפילו - רוב החרדים לא נוהגים כך, אלא שגם אלו שמתנגדים להתנהגות כזו יודעים - שהיא ׳התנהגות חרדית׳, ואני לא מביא דוגמאות כי יש מספיק חסרי בינה שייהנו להיטפל לפרטים הקטנים שבהם יש חסרונות, וישכחו את זה שאני מדגיש מתחת לכל עץ רענן, שלמרות הכול - אנחנו הציבור האיכותי ביותר שקיים, בהתחשב בחלופות.
אז נתחיל שוב. אנחנו, הציבור החרדי, מחנכים וחיים על הערכים האמיתיים של צדקה וחסד, של עזרה הדדית ושיתוף פעולה בלי רצון לקבלת תמורה. אנחנו כנראה הציבור המוביל בעזרה ותמיכה, לא רק בארץ אלא גם בעולם (לא בכמות, אלא במידת המחויבות. באיזו עוד חברה יש טאבו על זה שכל אחד - עני או עשיר, נדיב וקמצן, צריך להפריש מנכסיו עשירית לצורך הכלל?! גם אלו שלא מפרישים, רואים צורך לקבל היתר לעשות את זה, והמשמעות היא - שזה ברור לכולם, שכך צריך לנהוג אא״כ נאמר להם אחרת).
אבל פתאום יש דברים - שהם מוזרים מאוד. נקודות שבהם יכול כל אדם לראות - שהחברה התומכת, המועילה, זו שיודעת ליצור חיבורים ולאגד את כולם למטרה אחת, הופכת פתאום לחיסרון. פתאום האחדות - מופנה נגד אומללים חפים מפשע, והם מוצאים את עצמם ניצבים לבדם מול מערכת רשע שמתכוונת לבלוע אותם חיים.
זה יכול להיות גרוש או גרושה, או הילד שלהם - שבאמת ממתינים לטיפות הדקות והקלות ביותר של תשומת הלב והחמלה הציבורית, אבל לא! במקום זה - הם חוטפים את השנאה והשיפוטיות ברמה הקשה ביותר שקיימת.
אלו יכולים להיות השכנים, אלו שחזרו בתשובה לא מזמן, שמתחננים - לא ברמז ולא בהסתר, אלא בפנים גלויות ובמילים מפורשות - למעט הכרה והכלה. הם יכולים לכרוע על הברכיים ולהתחנן לטיפטיפה שייכות וזהות, מטאפורית כמובן, ועדיין - הגישה תהיה מתנכרת ומתנשאת. מין מבט כזה שאומר: אוי, הוא ממש אומלל, רק שלא יידבק אלינו עם כל המוזרות שבו.
זה יכול להיות מופנה כלפי משפחה שמתמודדת עם קשיים כלכליים נוראיים. אשה שעובדת, ובעל שמנסה ככל יכולתו לפרנס - ונכשל. הוא יכול להיאבק ולהתחנן לעזרה, להלוואה, למשהו שייתן לו להמשיך את החיים כמו שהם - ועדיין, התגובה תהיה משיכת כתף ואמירת: ״לך תעבוד,״ כאילו יש מישהו שיעדיף להשפיל את עצמו עד עפר ולפנות לחסדי הציבור במקום לעבוד למחייתו. כאילו לא מבינים כולם, שיש הבדל בין אדם לאדם, ויש כאלו שהמציאות אצלם שונה - והם נחשבים אנוסים גמורים גם לעניין זה.
וכן. זה יכול להיות מופנה גם כלפי משפחה שלא עוותה ולא פשעה, וכלפי אנשים שכל חטאם הוא רק הניסיון הנואל להציג בפניכם את המציאות החשוכה אליה הם נפלו, והרצון שלהם לשמוע - אולי יש תקווה, אולי יש מי שירים את הכפפה וייתן מענה לסבל הנורא הזה. אולי, במקרה, כבר קם איזה מישהו - נדבן, עשיר, בעל נכסים, אחראי קופת קהילה, יושב ראש קרן צדקה, בקיצור - אולי כבר יש מיזם כזה, שעוזר לאנשים כאלו, שהם בסך הכול - כמוני וכמוכם, עם אירוע אחד שפתאום צנח עליהם בפתאומיות.
אז לא.
במקום זה, בקצה אחד - מחלקים את הילדים, למרות שאיש מכם לא שמע את דעתם בעניין. בקצה השני, מאשימים את הבעל שהוא לא עושה מספיק, וקצת את האישה - כי בסוף, זו בחירה שלה. ובאמצע - יש את כל מה שהמגוון האנושי מציע. כיף גדול וסוער, שמזמין את כולם לחגיגה, חוץ... מהמשפחה ההיא, שעדיין על סף התמוטטות.
ולי נראה, שהסיבה לכל העיוות הזה - היא תפיסה שגויה של המושגים ׳צדקה׳, ׳חסד׳, ׳עזרה לזולת׳.
אנחנו מחונכים, כולנו, לתמוך בעני ובאביון, בדל ובחלכא. ברש ובמך. אלו מילים רבות, יש להן משמעויות שונות, ואף על פי כן - אנחנו עדיין חושבים, במובן מסוים, קצת כמו בגן, שצדקה - היא נתינת זהוב אחד, לאיש קרוע בגדים - שיש טלאים בכל פינה בסמרטוטים שהוא לובש, ועל פניו הבעה אומללה.
ברור שאני מגזים. אין ספק בכך שכל מי שאינו ילד בגן או ילדה תמימה בשיעור תהילים, כבר מבין - שהעני עם הטלאים, כבר איננו.
ברור, כולם מבינים - שצדקה היא גם לאישה אלמנה, שבעלה נרצח בפיגוע יחד עם הבן או הבת.
כולם מבינים, שצדקה היא גם למשפחה של שמונה ילדים, שאימם מתה מסיבוך בלידה. ברור! שם מבינים כולם, שלא כל דבר אמור להיות חשוף בפניהם, ושאין מקום לשיפוטיות או להאשמות בזויות. יש גזירות שמים, שבאות דווקא על האנשים הבריאים והיציבים ביותר.
כולם מבינים, שיש ערך בחיפוש אחר גבר בן עשרים ושבע שנעדר בנסיבות מסתוריות בנחל אכזיב שבצפון - גם אם הוא נראה מוזר, וגם אם יש מיליון שאלות לגבי האופן בו הוא הגיע להיכן שהגיע.
כולם מבינים, שלווית המת היא חסד של אמת, גם אם הנפטר היה איש שהזניח את בריאותו והידרדר במהירות עד הסוף הנורא.
כולם מבינים, שפתיחת דלת בפני נער נושר שזרוק ברחובות, עם שלושה שקלים וארבעים אגורות, היא עסק משתלם. לכו תדעו, אולי הוא גם יסיים את הערב הזה עם איזה שהוא חיזוק, וזה כבר שווה מחלקה נפרדת בגן עדן...
אבל שימו לב, למכנה המשותף בין המקרים. בכולם, אלו אנשים שהם לא כמונו. אלו משפחות - שקרה להם דבר, שאנו אומרים תמיד - שהוא יכול לקרות לכל אחד, אבל בליבנו פנימה אנחנו מכחישים ומתנגדים, ובצדק - כי בן אדם לא אמור להסתובב עם תחושה שהוא ובני משפחתו יכולים להיפגע בכל רגע נתון בתאונת רכבת או בפיגוע. או שמישהו מקרוביו ומכריו, עלול להפוך פתאום ליצור שמשוטט ברחובות העיר, ומסרב להיות נוכח בחיים האמיתיים.
התפאורה השתנתה, ואנחנו עדיין מחפשים את העני עם הטלאים והקסקט הקרוע, שפושט יד ומסכים לקבל את הפרוטה הדלה שחסכה הילדה בת הארבע.
כשזה מתקרב - כשפתאום אנו שומעים על משפחה נורמלית, שעדיין יש בה אמא אבא וילדים, שלא אירע להם שום דבר שמתאבלים עליו באמת - אלא זה ׳רק׳ אירוע של בחירה בין ברירות נוראיות, או של מצוקה חרדתית בתוך המשפחה, אנחנו מתקוממים.
אנחנו אמורים לרחם עליהם, כי הם בחרו במה שלא נכון להם?! אנחנו אמורים לחמול עליהם, כי הם חלשים מכדי להתמודד עם הצרכים שכולנו מתמודדים איתם?! אל תספרו לנו שזה לא תלוי בהם! אל תספרו, כי זה לא יכול להיות!
ולמה זה לא יכול להיות?! - כי הם נורמלים מדי. כי אם להם זה קרה, ולא הייתה להם שליטה על זה, אולי גם לנו זה יקרה מחר בבוקר. כי אם היא התגרשה, למרות שהיא הייתה המוצלחת של הסמינר, וההוא קרס מחוסר יכולת לתפקד אחרי שהוא עבד ללא הרף בעבודות מזדמנות כדי לממן את החיים השגרתיים שלו - אולי זה יכול לקרות גם לנו, לאחים שלנו, לבנים ולבנות שלנו...
אז לא! אין סיכוי! אנחנו חסינים מפני אירועים כאלו. אם קרה מה שקרה - זה רק בגלל בחירות גרועות, או שזו סתם התמסכנות חסרת כל טעם. אצלנו זה לא יקרה, כי הרי ברור - שכל החלטה שלנו היא מאה אחוז, ואין שום משבר שיכול לפרק אותנו נפשית. מה השאלה בכלל.
כשאנחנו שומעים על צרות נוראיות, קל לנו להגיב. זה רחוק, מוזר, לא בעולם שלנו. אפשר להרים את העיניים ולומר: ״אוי, טאטע, תרחם...״ מה כבר אפשר לעשות?! זה לא בשליטתנו.
אבל צר לי לומר, שיש הרבה מאוד אסונות חמורים, ואנשים אומללים באמת, שאולי היינו יכולים לעזור להם. לא כשהם חטפו התקף לב, או כשהם כבר שקעו בהפרעה הנפשית שפירקה בסוף את המשפחה - אלא לפני. הרבה לפני.
אולי, אם הייתה לנו מוטיבציה לשאול בשלומו של בחור הישיבה שראינו בצד, בוכה ורועד, לא היינו צריכים לדאוג להכניס אותו לבית - כשהוא בלי כיפה ובלי ציצית, ועם שלושה שקלים וארבעים אגורות בכיס בליל שבת.
אולי, אם הייתה לנו מוטיבציה לעודד את השכן הטרי, החוזר בתשובה, לא היינו שומעים אחרי שנתיים - שאשתו והילדים עזבו, כי הדרך שלו הייתה מדי קיצונית בשבילם, ולא הייתה לנו היכולת לנשוך את השפתיים בכאב ולומר: ״אוי, נורא... אבל אי אפשר לומר שזה לא היה צפוי. הם אף פעם לא השתלבו באמת״. אולי אם כן היינו נותנים לו את תשומת הלב, היינו מגלים פתאום - שהוא איש לעניין, והוא ממש נורמלי, והוא בעבר היה מתכנת, ובטח - למרות זאת, הוא מוכן לתת יד ולבנות לנו את הפרגולה כי הוא אוהב לנסות דברים חדשים, ובלי כסף - צדיק! רק תלמד.
אולי, אם היינו עוזרים לילד של הגרושה, לא היינו שומעים שנים אחר כך על הפרעות קשות שבהן הוא לוקה, ועל זה שהוא גם מזיק לסביבה, ולא היינו מקבלים בסודי סודות את הבשורה שהוא נעצר, ומסכנה אמא שלו - עמדה שעות מחוץ לתחנת המשטרה, והתחננה לשחרר אותו. ולא היינו בקונפליקט - כי מצד אחד אנחנו מרחמים עליו ועליה, ומצד שני - אנחנו נלחמים כמו אריות כדי שהוא לא יחזור לשכונה, כי זה הביטחון של הילדים שלנו.
אז קופות הצדקה - לא עושות הרבה בשביל כל אלו. אבל לדעתי, להאשים אותן - זו זריקת אחריות. מה טוב יותר מלמצוא ארגונים עתירי ממון ונכסים, ולתלות בהם את כל הקלקולים הקיימים?! זה עובד כבר אלפי שנים, למה שלא יעבוד עכשיו?!
קופות הצדקה, עם כל היתרונות והחסרונות שלהן, מתמלאות אך ורק ממקור אחד - כספי הציבור. האינטרס של הציבור הוא שמכתיב את מה שהן עושות, והן פועלות משיקולי רווח והפסד. אם הציבור ירצה - איש לא ימנע ממנו לתרום לכל מטרה ראויה. בענייני כספים, העם הוא הריבון. ואם הקופה לא רואה סיבה לממן את המוחלשים של היום שיהפכו לנזקקים של מחר, המשמעות היא - שבעיני הציבור, אין שום חשיבות לערך הזה.
ונסיים בבדיחה עגמומית למדי, לחובבי הז׳אנר (כל קשר לגופים ולהתנהלות הכללית עליהן דיברנו עד עתה - מקרי בהחלט):
בריסקע׳ר אחד מצא את חברו צוהל בבוקר ׳פורים דמוקפין׳. שאל אותו: ׳מפני מה אתה צוהל?!׳ השיב לו חברו ואמר לו: ׳השנה, סוף סוף, מצאתי אביון מהודר, לפי כל השיטות וכל החומרות. אביון אמיתי - אמיתי, שאין לו כסף לפת לחם וחלב״. קינא בו הראשון ואמר לו: ״אנא ממך, אני מתחנן לפניך, תגלה לי איפה מתגורר האביון. חשקה נפשי לקיים מצוות ׳מתנות לאביונים׳ כמצוותה, ולא לסמוך על חצאי אביונים או רבעי אביונים״.
השיב לו חברו ואמר לו: ״מה פתאום! אם אני אגלה לך מיהו, אצטרך לגלות לכולם. ואם אגלה לכולם - בשנה הבאה לא יהיה לי אביון מהודר!״
מרגש עד דמעות.

מחייב מאוד.

תודה!

• הוסף לסימניות
מצטרפת@
כמשפחה שצעדה במסלול דומה לפני שנים. (ב"ה חוגגים בר מצוה למתנה היקרה והבריאה) ראשית, מחזקים את ידכם, כפי שקבלנו מדעת תורה. זו זכות עצומה, מסירות נפש לקיום המצוה הראשונה בתורה. ואין לשער, גדלותה ויקרה של כל נשמה יהודית באשר היא. וד"ל.
שנית, אכן צריך להפנים, שאין ברירה, ולבקש ולקבל עזרה מהסביבה. אבל... תמיד לשקול, מה מבין הדברים מתאים לכם ולבית שלכם.
יש לנו עוד הרבה מה להוסיף, אם יש לך אפשרות בפרטי (לנו אין) או במייל AUABVAUKNI שטרודל גימייל וכו'
יהי רצון שתצאו מהתקופה הזו בידיים מלאות, מחוזקים ושמחים.
המון נחת!!!

• הוסף לסימניות
מה עושים במצב כזה?
אמא צעירה לכמה קטנטנים
בשמירה, מאושפזת (צפי אישפוז כמה חודשים -בתפילה שייגמר בטוב...)
מה עושים עם הילדים???
אבא יכול עד גבול מסויים...
איך מתמודדים? יש ארגונים? עזרה כספית לבייביסיטר או כל פתרון אחר
בעיר חיפה- עזר מציון, יכולים לעזור?
מה עושים במצב כזה???
כל מידע וטיפים יעזרו.

בלת"ק
מניסיון, זה לא קל בכלל. מזדהה עמוקות.
מה עושים?
קודם כל לא אומרים לא לכל הצעת עזרה שפויה. (לא שהילדה בת ה8 של הבת דודה שניה של השכנה תיקח את הילדים לגינה, אבל כל הצעה שפויה- תקבלו ב2 ידיים.)
דבר שני- אני לא מכירה בחיפה, אבל ארגוני עזר יולדות עוזרים גם לפני לידה. (ארוחוות צהריים, שבתות, עוזרת בית)
עוד דבר- אם אתם מקבלים ביטוח לאומי- רק לכל מי שקורא את ההודעה הזאת- תדעו שלא מובן מאליו בכלל. הם קשוחים מאוד! בלאשר שמירה. אתם בוחרים למה לנצל את זה- עוזרת, ארוחות מוכנות, מוניות, תשבו לשיחה ביניכם, איך מחלקים את הסכום הזה בין הצרכים שלכם. (שום דבר ממה שכתבתי זה לא מותרות. האלה היא למשל מה אתם יכולים לקבל בלי תשלום. או אולי נגיד אוכל בעלך איכשהו מסתדר, אבל הבית נראה ה' ישמור, ואין מי שיקלח את הילדים- וזה יותר דחוף. בקיצור תעשו את השיקולים שלכם מה עדיף.)
עוד דבר אם ביטוח לאומי לא אישרו, תנסו קרן פנסיה. לגבי להגיש גם וגם זה שאלת רב.

• הוסף לסימניות
עוד דבר- אם אתם מקבלים ביטוח לאומי- רק לכל מי שקורא את ההודעה הזאת- תדעו שלא מובן מאליו בכלל. הם קשוחים מאוד! בלאשר שמירה. אתם בוחרים למה לנצל את זה-
מה פירוש? לאשה מאושפזת מאשרים מאוד בקלות
ומה לנצל את זה?
זה המשכורת של האשה למשכנתא/ שכירות/ אוכל
כל מה שהולך אליו כל חודש
זה לא ספייר...

• הוסף לסימניות
מה פירוש? לאשה מאושפזת מאשרים מאוד בקלות
ומה לנצל את זה?
זה המשכורת של האשה למשכנתא/ שכירות/ אוכל
כל מה שהולך אליו כל חודש
זה לא ספייר...
לגבי ביטוח לאומי- לך זה ברור. להם פחות. (מניסיון אישי וכואב במיוחד... עם אישפוזים חוזרים, ריתוק מוחלט למיטה למשך כחודש, ריתוק לבית למשך כ4 חודשים וכל האישורים הרפואיים האפשריים... כולם היו בהלם שלא אישרו! אבל זה המצב..)
ולגבי לנצל את זה- ככה זה בכל הכנסה.
יש לך את ההכנסה ואת מחלקת אותה בין כל הצרכים.בשמירה הכסף צריך חלוקה מחדש. יש צרכים פחות נחוצים ופחות קריטיים שמורידים (נניח שבתות.) ומתווספים צרכים חיוניים אחרים (מוניות, אוכל מוכן, בייביסטר)

• הוסף לסימניות
אז לא.
וואו איזו תגובה! כל מילה!!!

• הוסף לסימניות
אחרי שקראתי את כל האשכול יש לי עוד כמה דברים להוסיף.
קודם כל לחלק את הילדים זה לא ממש פיתרון. אפשר לשקול לעבור לגור אצל ההורים- עדיף מכל הבחינות מאשר לחלק את הילדים. אבל לבדוק מוסדות לימוד ותלוי מי בבית שם אחרי צהריים. (או האבא. אבל לפחות הוא יודע שהוא לא צריך לדאוג לאוכל, כביסות, תפקוד מינימאלי של הבית.)
כל הדיון על האבא, להזכירכם הוא רק בנאדם אחד! וגבר! כמה שהוא עובד, והוא בטוח עובד קשה- עדיין חייבים המון עזרה כדי שהוא לא יקרוס, והעניינים כן יתפקדו איכשהו. (בלי גיהוצים, שואב שוטף, תבניות וסירים וכלים חד"פ, מקלחות פעם- פעמיים בשבוע, אפילו המינימום הזה דורש ממנו המון!)

• הוסף לסימניות
זאת הסתכלות שטחית שמנסה להתמקד בפרטים ושלא לוקחת בחשבון את העובדה שיש פה אמא שמאושפזת בבית חולים וילדים קטנטנים שחווים נטישה. סליחה שאני מצטטת דווקא אותך, כי את פשוט פירטת את זה ברמה שמבהירה היטב את הכשל הלוגי.
ילדים הם לא מכונות ולא בובות שצריכות בגדים ובטח שלא בגדי שבת מגוהצים. ילדים צריכים יציבות וביטחון ואת התחושה שהחיים שלהם לא מתפרקים. ועם כל הכבוד אין לזה שום השוואה לאישה עם היפרמזיס שעדיין נמצאת מידי פעם בבית, שלא נשקפת סכנה מהותית לה ולעובר. מי שלא חווה ולא מבין שפשוט לא ינסה להביא פתרונות סרק.
הפיתרון היחיד שלא יגרום נזק נפשי לטווח הקצר והארוך לילדים, לאבא ולאמא הוא לפרק את המשפחה ולמסור את הילדים לטיפול באומנה זמנית אצל קרובי משפחה או אצל אנשים זרים, מה שמתאים למשפחה .
או מצוא תוכנית ברורה וקבועה שלא צריך לתפעל ולהחזיק ושתתפרק כל יומיים- התוכנית המזעזעת והמחרידה שאני הצעתי להכניס עזרה קבועה רחמנא ליצלן בתשלום, שתשאל את שלוימי כשהוא חוזר עצוב מהגן : מה שלומך מותק, איך היה בגן? והוא יגיד שהיה רע כי הוא מתגעגע לאמא, שתתמודד עם הרגרסיה של שולי שחזרה להרטיב, שתחבק את אתי שנענשה שלוש פעמים במעון כי היא התחילה לנשוך והגננות כבר לא מסוגלות להתמודד עם הביסים שהיא נותנת לכל מי שבסביבה שלה.
מישהו שיהיה שם בבית בזמן שהאבא הולך לבית חולים להיות עם אשתו שיוצאת מדעתה משיעמום ומגעגוע. מישהו שילביש את הילדים יפה כשהם הולכים לבקר את אמא, שיעודד אותם לצייר ציורים כשהם מתגעגעים, מישהו שיראה להם תמונות ויסביר להם שזה קשה אבל זה זמני. שיהיה שם כשהם מתפרקים אחרי כל ביקור.
ולגבי המימון של התוכנית המרושעת והזדונית שכל מטרתה היא להכניס אישה זרה הביתה, אין לי שום ספק שכל רב יגיד שאפשר לקחת הלוואה או גמ"ח ושהזוג יכול להחזיר אותו בעשרים שנה הקרובות מכספי מעשרות. היש לכם בעולם צדקה מהודרת מזאת? לפרנס ילדים קטנים שאמם נפלה למשכב?
יותר נשמע טראומות מאשר יעוץ...

• הוסף לסימניות
2 תובנות שלמדתי מהאשכול

1. מי שחווה בעצמה יודעת לזהות בשניות תגובה שנכתבה על ידי מי שחווה בעצמה ושלא

2. אודה ולא אבוש כשרטנתי בלבי על קרוב משפחה שלא משתתף בשמחות ולא נושא בעול של שום דבר
וכשהוא עשה שמחה הוא ביקש מכולם טובות כשפתאום גיליתי ש... וכו'
ולאו דווקא בשמירה זה יכול להיות מאלף סיבות אחרות
לעולם הוי דן את כל האדם לכף זכות
מתוך הודאה עמוקה לבורא עולם שאצלך הדאגות מסתכמות בחיי השיגרה

• הוסף לסימניות
לא אני הייתי המאושפזת אלא נפש אהובה שכבר לא איתנו.

איפה בדיוק בין ה "ביפ...ביפ...ביפ..זזזזז" לבין "היא לא נושמת!!!" רצית שנשחיל -

להבנתי הדלה, לא דובר באשכול זה על אשפוז קריטי מסעיר במצב אקוטי של סכנת חיים וגרפים משתוללים ומי-ידע-מה-ילד-יום ו'היא לא נושמת', אלא על אשפוז קלאסי לשמירה, במהלכו רוב הנשים שוכבות או מתהלכות במחלקה, חלקן יכולות להמשיך לעבוד מרחוק, בלי דרמות מטלטלות. הן יכולות בהחלט לדבר בטלפון עם הילדים ועם מי שצריך, הן יכולות בהחלט לסכם דברים, ולא צריך להיות איתן 24/7.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
(אגב, הורדת עול טכני מהאבא ע"י שליחת ארוחות, דאגה לכביסות, ארגון, קניות וכו' - יכולה לפנות לאבא המון אנרגיה,
שיוכל להשקיע כדי לתת לילדים יציבות.
זה בדיוק המקום לקבל מהציבור עזרה טכנית כדי לשהאיר משאבים לנפשי,
מוסיפה שאולי כדאי להשיב תשומת לב של דודה/שכנה להתעניין בילדים ולתת להם תשומת לב והשקעה מהצד הרגשי...

מאחלת המון בהצלחה בתקופה המאתגרת! והמאמצים והנסיון להעשות את מקסימום האפשרי ממש ראויים להערכה!

• הוסף לסימניות
אני מוסיפה את זה שוב,
אבל מניסיון דומה, לדאוג לילדים זה חשוב מאוד!
והפן הנפשי חשוב לא פחות מהפן הטכני!

אבל, הנפש של ההורים חשובה גם, וחשובה מאוד, כי הם אחראיים על נפשות יקרות,
ולכן חשוב גם אותם אישית לפנק,
ושוב זה אחריות של האדם עצמו לדעת לקחת לעצמו קצת פסק זמן ולהתייחס לצרכים שלו.

(מהתייעצות עם רב על התמודדות שעברנו, הוא הדגיש לא לחכות להגיע למצב שכבר אי אפשר, תעצרו בזמן, תהיו מודעים לעצמכם, תצאו קצת (פה לא רלוונטי לצאת אז משהו אחר), שלא כל השיחות בין הבעל לאשתו יהיו טכניות, על כביסות, אוכל וריצות),

בלת"ק חלקי.
מנסיון שלי שעכשיו מתאוששת מהיפרמאזיס קשוח....
היה לא קל!!!!!
דבר ראשון מחזקת ומאמצת את ידי האשה -האמא הגדולה והבעל-האבא הגדול על הזכות ומסירות הנפש בתקופות מורכבות כאלה!! חזקו ואמצו!!!!! אל תקשיבו לקולות מחלישים, תפסו בשתי ידיים כל עזרה שמציעים לכם (כן, לוקח זמן ללמוד לעשות את זה, מנסיון...)
שנית- לדעתי ומנסיוני כדאי לדבר עם הילדים, צריך לחשוב מה לומר ולהפעיל שיקול דעת, אבל גם עם ילדים קטנים חובה לדבר על המצב, שאמא צריכה לנוח בבי"ח, לא כל כך מרגישה טוב, הרופא אמר שזה לא מסוכן אבל זה יכול לקחת הרבה זמן, ואנחנו נתגעגע לאמא וזה לא קל לנו, אבל אין מה לדאוג ונבוא לבקר (אם שייך...) או נדבר עם אמא כל יום בטלפון וכו' ואם אתם רוצים להבין או שיש לכם שאלה אפשר לדבר על זה עם אבא ועם סבא וסבתא... וכד'
אם לא מדברים, הילד בדמיונו חושב ח"ו שאמא נעלמה, או במקרה שלי עם ההיפרמאזיס, שאמא ח"ו חולה אנושות ואולי אפילו עומדת למות חלילה!!! תחשבו על זה בדמיון של ילד קטן וגם גדול יותר... אם יש ילדים יותר גדולים צריך להפעיל שיקול דעת אם לשתף באמת במצב או לא, יש צדדים לכאן ולכאן, אבל העיקר שהילד לא יתבשל עם דאגות שאין לו איפה לפרוק אותן!!!!
שלישית- לעניות דעתי חשוב מאד לעדכן את הצוות החינוכי!! אנחנו ישר עדכנו את הצוות כולו גננות, מורות ורבה'ס. אני מרגישה שזה הדבר היחיד, שכשאני מרגישה כל כך גרוע, אני יכולה לעשות למען הילדים שלי!
תחשבו שהילד, בנוסף להתמודדות הרגשית והפיזית הלא פשוטה שחווה בבית, עוד חווה חוסר הכלה והבנה ואפילו גערות ועונשים מצד הצוות החינוכי שלא מבין למה הילד בגן בוכה/מרביץ וכד' והילדה לא מכינה שיעורים והילד בחיידר מרחף וכד'.... (לא יכולה אפילו לשאת את המחשבה על ההתמודדות הכפולה הזו!!)
הידע הזה יתן לצוות הכלה, הבנה ואפילו חמלה. וחוסר שיפוטיות בע"ה!!!
דבר נוסף, יש ארגון "יד טובה" ששולח אוכל לשבתות, למשפחות שזקוקות כך מסיבה זו או אחרת, בסכום סמלי ופעוט ממש, עזר לבעלי מאד גם להמשך השבוע. הם שולחים סלטים, קוגל/ים כמה סוגי בשרי ותוספות. צריך להתקשר עד יום רביעי בשבוע בלבד עד שתיים וחצי בצהריים,
phone icon

025001825
(וזו ההזדמנות להודות ולהוקיר את הארגון הנפלא הזה שעושה עבודת קודש!!!) בעלי רק הכין טשולנט וכמובן נהל את הכל מהתחלה ועד סוף, כי אשתו-כלומר אני, לא הייתי בתמונה (לצערי הייתי בעולם אחר מרוב שהרגשתי נורא)
סליחה על האריכות, פשוט הנושא קרוב ונוגע בלבי
מקווה שהועלתי במשהו...
המון כח ורק בשורות טובות!!!
אחת שאכפת לה

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה