מומחי לשון עזרתכם: מה פירוש המילה 'מחריק' וכמה היא תקנית?

• הוסף לסימניות
באמצע כתיבה רציפה כתבתי משפט כעין: 'התהפך מצד לצד, מחריק את קפיצי המזרן'
ולא להאמין! ה'וורד' לא סימן לי את 'מחריק' כשגיאה. נותרתי לתהות לבד:
האם זה תקני לומר 'מחריק את המיטה'? ואם לא (כמו שמהבהב לי בפינת הראש משומה) אז מה הפירוש הנכון ואיך כן אפשר לומר בקצרה שמישהו גרם לקפיצים לחרוק בקול חיכוך צורמני וכו'?
תודה מראש לכל אלופי הלשון

• הוסף לסימניות
טוב, הלכתי לחפש ומצאתי את זה.
נראה ש'החריק' זאת מילה תקנית ואני סתם חשדתי בה...
1746302270820.png

@rrrrrrrrrrrrrr תודה על המענה המהיר!

• הוסף לסימניות
הצילום מסך טרם נפתח בנטפרי, כך שאינני יכול לראות עדיין מה שכנע אותך שזו מילה תקינה.

לדעתי זו אינה מילה תקינה, (בשונה ממחריג שיש מילה כזו "חריג", וזו ההטיה התקנית שלה בבניין הפעיל, במחריק אין מילה כזו "חריק").

כך או כך, המילה הבלתי מוכרת תגרום לקורא להיעצר ולנסות להבין אותה, הייתי מוותר עליה.

• הוסף לסימניות
הצילום מסך טרם נפתח בנטפרי, כך שאינני יכול לראות עדיין מה שכנע אותך שזו מילה תקינה.
מילון אבניאון:
מַחרִיק
1. [עח] משמיע קול חריקה וצריחה
2. [יב] גורם לחרוק (ספרותי):

שיני הצר החריק (מלשון הפיוט); השוער החריק את השער

לדעתי זו אינה מילה תקינה, (בשונה ממחריג שיש מילה כזו "חריג", וזו ההטיה התקנית שלה בבניין הפעיל, במחריק אין מילה כזו "חריק").

כך או כך, המילה הבלתי מוכרת תגרום לקורא להיעצר ולנסות להבין אותה, הייתי מוותר עליה.
יש מילה אחרת שתבטא בקצרה את הרעיון שמישהו גרם למשהו לחרוק?

• הוסף לסימניות
1746304568088.png

נראה שהפועל הזה קיים ותקני, אני בכל אופן הייתי מנסה לנסח את זה בצורה אחרת,
משהו כמו "הוא התהפך מצד לצד, מתחתיו חרק המזרון במחאה"
תיאור של המזרן או המיטה חורקים ולא תיאור של הפעולה, (מעבר לזה שבד"כ אנשים לא מחריקים הם מתהפכים והמיטה חורקת;) )

• הוסף לסימניות
באמצע כתיבה רציפה כתבתי משפט כעין: 'התהפך מצד לצד, מחריק את קפיצי המזרן'
ולא להאמין! ה'וורד' לא סימן לי את 'מחריק' כשגיאה. נותרתי לתהות לבד:
האם זה תקני לומר 'מחריק את המיטה'? ואם לא (כמו שמהבהב לי בפינת הראש משומה) אז מה הפירוש הנכון ואיך כן אפשר לומר בקצרה שמישהו גרם לקפיצים לחרוק בקול חיכוך צורמני וכו'?
תודה מראש לכל אלופי הלשוןלי
לי זה מצלצל כמו 'מחריד' - מחריד כל לב וכדו'
זה בעצם מישהו (או בשורה) שגורם לאחרים לחרדה, ומחריק זה מישהו שגרם למזרון להשמיע חריקה

• הוסף לסימניות
הצורה 'מחריק' היא תקנית לגמרי - 'חרק' הוא שורש תקני, גוף יחיד, בניין הפעיל הווה - הכל טוב, וגם אם אינה בשימוש רגיל אין מניעה להשתמש בה. קורא בר דעת אמור להבין מה אמרת ואפילו לחייך על המקוריות.

• הוסף לסימניות
לי זה מצלצל כמו 'מחריד' - מחריד כל לב וכדו'
זה בעצם מישהו (או בשורה) שגורם לאחרים לחרדה, ומחריק זה מישהו שגרם למזרון להשמיע חריקה
הצורה 'מחריק' היא תקנית לגמרי - 'חרק' הוא שורש תקני, גוף יחיד, בניין הפעיל הווה - הכל טוב, וגם אם אינה בשימוש רגיל אין מניעה להשתמש בה. קורא בר דעת אמור להבין מה אמרת ואפילו לחייך על המקוריות.
תודה על המידע המקצועי.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה