מידע שימושי מושגי בסיס⁉️ באיות וכתיבה בשפה העברית ו/או: דקדוק, הבעה תחביר ולשון לאנ"ש😩😶

• הוסף לסימניות
היה היה וננעל- אשכול המוחה נמרצות נגד שגיאות הקלדה.
האשכול ההוא ז"ל דווקא התייחס בסלחנות לשגיאות כתיב בסיסיות, כהבלגה הומאנית וליברלית.

באנו למחות נמרצות-
לא עוד! די לפענוח מייגע וצורב עיניים של הודעות מסתוריות בעלות משמעות נשגבת מבינת הגולש הממוצע.

כאן לא יהיו קיטורים, אלא תיקונים-
כאן יהיה המקום להשריש את השגיאות המקוממות ששוב ושוב עולות פה בהודעות שונות ובעיקר משונות.
"עם אתה רוצה ללכת למכולת אז על תהשים תלחם ביחד אם המלפפון"

לא דיברו פה על אמנציפציה, דיקטטורה, שלטון מלוכני (סורי על המשמעות הנושבת, זה בהשראת התקופה)- מילים לועזיות ופחות מוכרות, זה קורה במילים בסיסיות ביותר.
שומה עלינו ללמוד יחד כמה כללי דקדוק ולשון, תחביר והבעה.

אז קדימה!

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
שיעור מספר 1:

אם ועם​

אִם במקום עִם, עִם במקום אִם – זה בכלל לא מתאים!

רבים מתבלבלים בכתיבתם בין מילת היחס עִם למילת הקישור אִם.
יש המחליפים ביניהן בהיסח הדעת – טעות הדומה לכתיבת 'לא' במקום 'לו', 'היא הגיע' במקום 'היא הגיעה', 'עיקב' במקום 'עיכב' ועוד.

לכותבים כך נוכל רק לייעץ לקרוא שנית את מה שכתבו לפני ששולחים בפומבי או בפרטי – עצה שטובה לכל פליטת קולמוס או דיבור.

לזקוקים בכל זאת לריענון בהבחנה בין אִם לעִם נאמר זאת:

עִם היא מילת יחס שעניינה שיתוף, הימצאות יחד או עשייה יחד. למשל: 'לדבר עם חבר', 'טיול עם הכלב", 'לגור עם', 'לריב עם', 'להתכתב עם' וכיוצא בהם. סימן המסייע לזכור זאת הוא צורת האות עי"ן בכתב הרהוט (הכתב העגול) – צורה הדומה לשילוב ידיים.

לעומת זאת אִם היא מילת קישור המציינת לרוב תנאי: 'אם תלמד תצליח', 'אם אין אני לי מי לי'. תפקיד נוסף שלה הוא בשאלת כן–לא עקיפה, כגון "לא ידעתי אם תבוא".

דוגמאות לכתיב הנכון של כמה ביטויים שיש רבים שמתבלבלים בהם בכתיבה:

• עם: עם זאת, עם הזמן, ובמשלב דיבורי: מה עם זה (כמו: מה איתך?)
  • אם: אם כי, אם כן, אם כך.

קרדיט: האקדמיה ללשון העברית

• הוסף לסימניות
שיעור מספר 2:

חשיבות הפיסוק ומעברי שורות - בכתיבת פוסטים ובכלל

יש לי הרבה מאד מה לכתוב בנושא הזה ובכלל על כל מה שקורה כאן בעולם המשובש שלנו ובארץ היפה שלנו צריך אבל לשים לב שגם אם יש לכם מה להגיב או לכתוב בנושא כדאי מאד שתנצרו את זה בליבכם ולא תשתפו את העולם בהגיגיכם היות ויש בכך סיכון מזערי אך קיים שהעולם יפרש את דבריכם באופן שונה ממה שציפיתם ועל כן עדיף לא להיכנס לנושא בכלל אז שימו לב לזה בנוסף רציתי לציין שכבר מזמן עלה לי רעיון חדש להמצאה חדשה ומיוחדת של מברשת לניקוי נעליים יש בהמצאה הזו פטנט עולמי וגאוני אבל צריך מישהו שירים את הכפפה ויעזור לי להוציא אותה

* * *

איך היה לכם?

עכשיו שימו לב לקטע הזה, שנפלט למקלדת בלי מחשבה מרובה ובלי הרבה מידי קשר בין משפט אחד למשנהו😉 כאשר הוא שוכתב ופוסק כהלכה, בעריכה מינימלית והכרחית של מילות קישור מסויימות:

יש לי הרבה מאד מה לכתוב בנושא הזה,
ובכלל על כל מה שקורה כאן בעולם המשובש שלנו, ובארץ היפה שלנו.
אולם, צריך אבל לשים לב לכך שגם אם יש לכם מה להגיב או לכתוב בנושא-
כדאי מאד שתנצרו זאת בליבכם ולא תשתפו את העולם בהגיגיכם, היות ויש בכך סיכון מזערי אך קיים - שהעולם יפרש את דבריכם באופן שונה ממה שציפיתם.
על כן עדיף לא להיכנס לנושא בכלל. אז שימו לב לזה
בנוסף, רציתי לציין שכבר מזמן עלה לי רעיון חדש להמצאה חדשה ומיוחדת של מברשת לניקוי נעליים.
יש בהמצאה הזו פטנט עולמי וגאוני, אבל צריך מישהו שירים את הכפפה ויעזור לי להוציא אותה.

* * *

אם שמתם לב, נדונו פה 2 נושאים-
  • פיסוק נכון ותקין
  • מעברי שורות

לגבי מעברי השורות - אכן אין חובה לעבור שורה בכל משפט חדש, אולם נושא זה קריטי לעניין כתיבת פוסט מקוון.
כשראית ניק שהצטרף לדיון סוער באשכול כלשהו - עם מילת הכותרת בלת"ק-

תבינו, הוא התכוון בדיוק לפוסטים המסורבלים כדוגמת הטקסט למעלה; בעידן המופרעות קשב, אנו זקוקים יותר מתמיד לעזרי קשב וריכוז כדוגמת מעברי השורות, והפיסוק החיוני כל כך.
עזרו לנו לא לאבד את הקשב.

תודה על ההקשבה, תלמידים למופת!

• הוסף לסימניות
היה היה וננעל- אשכול המוחה נמרצות נגד שגיאות הקלדה.

• הוסף לסימניות
בוחן פתע:
מצא את השגיאה בפסקה הבאה, נמק והסבר:

"לאור המצב הקשה, ולאור כך שצריך ישועות, והרבה;
לאור האיומים הרבים שמקבלים יוצאי צה"ל ברחבי העולם, צריך להתחזק ולהרבות בתפילות."

מתקני לשון רבים ממליצים לנקוט את הביטוי לאור רק בהקשרים חיוביים או ניטרליים, למשל: 'לאור ההצלחה יתקיימו עוד שתי הופעות', 'לאור תוצאות המחקר מומלץ השימוש בתרופה החדשה'. לפי זה עדיף להימנע משימושים כגון 'לאור התבוסה', 'לאור המשבר', 'לאור האיומים' (בהקשר זה אף אפשר לנקוט ביטוי מנוגד: 'בצל האיומים הוחלט להגביר את רמת הכוננות'). כאשר מדובר בחושך ממשי השימוש בביטוי לאור עשוי להישמע מוזר למדי: 'לאור הערפל הכבד הנהגים מתבקשים להדליק אורות'.

די, נמאס כבר ממחזור הביטוי הזה, כשבאירוניה מוחלטת משתמשים בה בכל הזדמנות מתאימה ושאינה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה