מזעזע,מקרה הדברה בי-ם

אני מצאתי בשיר הנ"ל שיקוף לרגשות שלי בימים האחרונים.
בכל פעם שהתפללתי לרפואת הילדים, הוספתי אחוזים על ההורים שלבי אתם, ועוד כמה אחוזים קטנים על עצמי ועל כל מי שקיבל את הניעור המטלטל הזה, שהוא לא יהיה לשווא.
שנבין טוב מה ה' רוצה מאתנו ונצליח לעשות רצונו.

כדאי להמשיך להתפלל כמה שאפשר, גם על ההורים שהקב"ה ירפא למכתם וייתן להם כח להחזיק מעמד.
החזית הקשה מתחילה עכשו.

ע'-ע"ו [זה הכי מועיל]

אגב,גמני התחברתי למילות השיר

נכתב ע"י רותי12;1191372:
אין שום דרך של עצבות בעבודת ה'!

עצבות זו עבירה
מייאש, מפיל, ולא גורם לשום עשייה

אבל יש לב נשבר
שזה כל מה שמחזק אותך בעבודת ה' וגורם לך להמשיך ולהתקדם

בס"ד
יום חמישי ו' אדר א' תשע"ד
א. אסור לספר בגנות חבירו אפילו דבר שהוא אמת, והוא הנקרא בפי חז"ל 'לשון הרע', ואם יש בדבר תערובת שקר הרי הוא 'מוציא שם רע', שעוונו חמור יותר, והמספר עובר על 'לא תלך רכיל בעמך'.
ב. מלבד לאו זה, שהוא מיוחד ללשון הרע ורכילות, עובר המספר באיסורים רבים נוספים, כפי שהתבאר בפתיחה.
ג. איסור לשון הרע הוא אפילו בדרך מקרה, ואילו אותם שרגילים לכך בקביעות נקראים 'בעלי לשון הרע', ועונשם גדול יותר.
ד. ועל אותם אנשים שהורגלו בעוון זה ואינם מקבלים על עצמם להישמר ממנו, אמרו חז"ל שנפרעים מהאדם בעולם הזה, ואין לו חלק לעולם הבא.

* * *
פירוט ההלכה היומית: א. אסור לספר בגנות חבירו, אפילו בדבר שהוא אמת גמורה, וזה נקרא בפי חז"ל בכל מקום 'לשון הרע'. [אבל אם יש בסיפור שלו תערובות של שקר, ומחמת שקר זה נתגנה חבירו יותר, הרי הוא בכלל 'מוציא שם רע', ועוונו גדול הרבה יותר]. והמספר עובר באיסור 'לא תעשה', שנאמר (ויקרא יט טז) 'לא תלך רכיל בעמך', וגם לשון הרע בכלל רכילות הוא.
ב. איסור לא תעשה זה, של 'לא תלך רכיל בעמך', הוא מה שכתבה התורה בפירוש מיוחד לאיסור זה של לשון הרע ורכילות, אבל מלבד זאת יש עוד הרבה מצוות לא תעשה ומצוות עשה שהמספר לשון הרע עובר עליהם על ידי סיפור הרע הזה, כמבואר בפתיחה.
ג. איסור לשון הרע ורכילות הוא אפילו אם סיפר במקרה גנות על חבירו, אבל אם חס ושלום הורגל בעוון זה בתמידות, כמו אלו שרגילים תמיד לשבת ולספר 'כך וכך הם מעשיו של פלוני, כך וכך עשו אבותיו, כך וכך שמעתי עליו', וכדומה, והם דברים של גנאי, אנשים כאלו נקראים בפי חז"ל בשם 'בעלי לשון הרע', ועונשם הרבה יותר גדול, מאחר שבשאט נפשם וזדון ליבם עוברים על תורת ה', ונעשה דבר זה אצלם כהפקר, כמבואר בפתיחה, ועליהם נאמר בתהילים (יב ד) 'יכרת ה' כל שפתי חלקות, לשון מדברת גדולות'.
ד. אמרו חז"ל, על שלש עבירות נפרעים מן האדם בעולם הזה, ואין לו חלק לעולם הבא, ואלו הן, עבודה זרה, וגלוי עריות, ושפיכות דמים, ולשון הרע כנגד כולן. והביאו חז"ל על זה ראיה מהכתובים. ופירשו הראשונים שהכוונה היא על אותם בני אדם שהתרגלו בעוון זה בתמידות, ואינם מקבלים על עצמם להישמר ממנו, מפני שנעשה הדבר אצלם כהיתר.

שבועיים לטרגדיה • "הקדוש ברוך הוא החזיר לנו את הילדים"
בצלאל קאהן ו׳ באדר א׳ תשע״ד 06/02/201420:10 אין תגובות
זה קרה לפני שבועיים. בני משפחת גרוס חשו ברע ופונו כעבור כמה שעות לבי החולים שערי צדק, לאחר שהורעלו מחומר הדברה רעיל. היום נעצר המדביר פעם נוספת לאחר ששב לעסוק בעסקי ההדברה, בניגוד להחלטת בית המשפט.

שבועיים אחרי – ביקר היום בצלאל קאהן במחלקת לב במרכז הרפואי שניידר בפתח תקווה. הוא שוחח עם הורים מלאי אמונה ותקווה, ונפגש עם שני ילדים, חמודים ומתוקים שקיבלו מתנת חיים – את החיים בחזרה.
להאזנה-
http://www.93fm.co.il/radio/94386/

"לרופאים אין הסברים, הכל בזכות התהילים שצעקתם"
אביהם של יצחק ומיכאל גרוס, נשא נאום מרגש בפני עשרות ילדים, והודה על התפילות שנשאו לרפואת ילדיו: "לאף אחד מהרופאים אין הסבר. אנחנו יודעים את התשובה - הכל בזכות ה"שיר למעלות" שצעקתם" • "פנינו להגר"ח קנייבסקי. והוא אמר: להתפלל ולהמשיך להתפלל, הוא לא רצה להוסיף" • תיעוד מרגש (חדשות, חרדים)

התאוששות ילדי משפחת גרוס: הר' שמעון גרוס, אביהם של הילדים מיכאל ויצחק גרוס שנפגעו באסון ההרעלה ועברו תהליך התאוששות מדהים, נשא הערב (מוצאי שבת) דברים בפני עשרות ילדים בכנס "עמלינו" בפתח תקווה.

"כשיצאתי מבית החולים" סיפר, "ניגש אליי ילד והביא לי דף, בו הוא סימן 1000 פעמים - סימון על כל פעם שהוא ענה אמן. אלף אמנים בתוך יומיים". גרוס פנה ישירות לילדים בקהל: "ילדים יקרים, הרגשנו שהיו עשרות אלפי ילדים בכל הגילאים כמו הילד הזה".

"כשהגענו לבית החולים", שיחזר האב "ראינו את חיים מיכאל שלמה ורפאל יצחק אייזיק שוכבים, מלמעלה ועד למטה הם היו מחוברים לצינורות ומכשירים שהפעילו את כל האיברים בגוף. הלב לא עבד". הוא סיפר על שיחותיו עם הרופאים: "שאלנו אותם אם יש איזו שהיא רפואה, אמרו לנו - אין שום ידיעה רפואית שידועה לנו".

"אני אגלה לכם סוד" סיפר האב. "יהודי ששומע כזה דבר ישר הולך לרבנים. שלחנו לר' חיים קנייבסקי. התשובה שלו הייתה: להתפלל להתפלל ולהמשיך להתפלל. הוא לא רצה להוסיף".

"ילדים יקרים, יש לכם כוח ביד, אין לכם מושג עד כמה הקב"ה הפך את הדין למידת הרחמים. והכל - בזכות התפילות והחיזוקים שכל אחד קיבל על עצמו; בזכות ה"שיר למעלות" שצעקתם - חמישה ימים לאחר מכן ניתקו את רפאל יצחק ולאחר מכן את רפאל שלמה".

"השיקום מדהים, רפאל יצחק כבר מסתובב במחלקה. אפילו עם אופניים" סיפר האב. "תמשיכו להתפלל עד שבעזרת השם הם ייצאו בריאים ושלמים לגמרי". ר' שמעון גרוס הוסיף בהתרגשות: "לאף אחד מהרופאים אין הסבר. אנחנו יודעים את התשובה, בזכות הכוח והתפילה של תינוקות של בית רבן".

"יש לכם כוח" אמר לקראת סיום דבריו, "תמשיכו ותתפללו".

כזכור, בנותיו של הר' שמעון גרוס, יעל ואביגיל, לא הצליחו להינצל מההרעלה, שנגרמה בעקבות הדברה שנעשתה בבית המשפחה. הן הובאו למנוחות בלוויה עצובה, ואביהן ספד להן.

גם בשעת הלוויה, נשאו אלפי יהודים מרחבי העולם תפילות לרפואתם של האחים מיכאל ויצחק, שנאבקו באותם שעות על חייהם. בניגוד לרוב ההערכות, כבר בשבוע שעבר האחים גרוס שוחררו ממחלקת טיפול נמרץ ב"שניידר", וצולמו כשהם משתתפים בתרפיה במוסיקה בבית החולים.

יש לילדים האלו עוד הרבה זכויות שהקב"ה יודע אבל ההורים לא נחשפו אליהם, למשל- במקום העבודה של הבת שלי עובדות גם נשים שלא שומרות תומ"צ, אחת מהן סיפרה לבת שלי שהשבת (תצווה)היא שומרת שבת פעם ראשונה בחייה מפני שהיא קיבלה על עצמה שאם אחד מהילדים יתעורר היא תשמור שבת אחת. שוו בנפשכם, אשה חילונית קיבלה על עצמה לשמור שבת לזכות ילד שהיא כלל לא מכירה!

נכתב ע"י רותי12;1191372:
אין שום דרך של עצבות בעבודת ה'!
וזה מוזכר בפרשת השבוע פרשת תצווה
'כתית למאור ולא כתית למנחות'
מתוך ספרו של הרב לוינשטיין ומתוק האור:
צריך אדם להיות כתית ושבור לב, אולם אסור ששברון הלב שלו יביא אותו לידי עצבות ואזלת יד, משום שאדם המרגיש כך, עלול לחוש בין כה וכה אין למעשיו שום ערך, ולפיכך הוא יבחר לשבת בחיבוק ידיים ולא לעשות מאומה, אלא שברון לב וכניעה אמורים לעורר בליבו של אדם רצון לפעול ולעשות.
וזהו שאומר הכתוב: "כתית למאור ולא כתית למנחות" עליו להיות כתית ושבור כדי להגיע לידי מאור, ולא לשקוע במנוחה ובעצבות מתוך אזלת יד,
בענין זה פרש היהודי הקדוש בפשיסחא את הכתוב (תהילים קמז, ג): "הרופא לשבורי לב ומחבש לעצבותם" באמרו שהקב"ה ירפא את שבורי הלב, לבל יבואו עקב שברון ליבם לידי עצבות, שכן במידת העצבות אין כל תועלת והיא רק מביאה את האדם לחוסר מעש.
רבי יחאל מאלכסנדר באר לקח נוסף הנלמד מהלכה זו: "כתית למאור" - כאשר מבקשים להטיף לאדם מוסר, לכתת ולשבור את ליבו, יש להתכוון למאור, דהיינו לעשות זאת מתוך הארת פנים, תוך שמראים לו את הדרך הישרה ומעודדים אותו לצעוד בה, "ולא למנחות" - יש להזהר לא להנחיתו ולהשפילו.

קיבלתי במייל.... מדהים כמה שזה נכון...
גם אני
קראתי את השיר של מוישה גוטמן
קיבלתי במייל את התמונות המרטיטות
וישבתי בשקט בוהה מול המסך

גם אני
מיהרתי להעביר הלאה למכותבים
השארתי את הקבצים בשולחן העבודה
ונשכתי שוב את השפתיים

גם אני
קיבלתי את השבת כמה דקות לפני
קראתי תהילים כמה פרקים יותר
וניסיתי להתלונן קצת פחות

גם אני
אמרתי: "אי אפשר להכיל את האסון"
ניגבתי כמה דמעות בהיחבא
וניערתי חזק- חזק את הראש

גם אני
קראתי את הכתבות העוצמתיות
את הראיונות עם ההורים שמעון מיכל
ונשפתי אוויר בהערצה

גם אני
בלמתי בלי לדבר על ה"מדביר" ההוא
חשבתי אם ללכת לשניידר
ועוד אנחה נקרעה מתוכי

גם אני
רציתי להפוך את העולם
מול הפרצופים הקורנים של הילדות האלה
שהחיוך שלהן צובט לי את הלב
ורודף אותי בדרך לעבודה וגם שם וגם בחזור

גם אני
כשעם ישראל התעורר ושאג והתפלל וזעק
הרגשתי שמשהו קורה לנו
כשכולנו עצרנו את הנשימה כדי לשמוע מה שלום
חיים מיכאל שלמה בן מיכל
ורפאל יצחק אייזיק בן מיכל
הבנתי שהמוות המר החזיר אותנו לחיים

כשאייפון נשבר! וחצאית התארכה! שפקסים עם קבלות! מעיין של תפילות!
ילדות, החייתן את הדור הזה...

הר' שמעון אמר: "אתם תראו, יהיו פה ניסים"
עוד מעט
הילדים יחזרו לתפקוד מלא וישתחררו הביתה
הנס הזה יקרה ותהיה שמחה גדולה בעם

כולנו נחייך וכולנו נשמח
---
ו-
ונשכח?

אני אשאיר את התמונות של משפחת גרוס בשולחן העבודה
באמצע המסך, מול העיניים
רק לא לשכוח

כשאנחנו נמשיך בשגרה, עוד מעט, עוד קצת...
הילדות האלה יישארו מאחור
קורבן על הדור
בעוון הדור

אני-
אני אשים אותם מקדימה
שהפנים היפות שלהן יזכירו לי להתחזק
יזכירו לי את הימים המזעזעים האלה
-את הימים של עכשיו-
את הלב שלי שסוף סוף זז

השם בבקשה
המחיר הזה גבוה מידי בשביל שנשכח אותו
תעזור לנו לזכור את זה לבד
שלא נצטרך עוד תזכורות בצבע דם

---
בבוקר של העתיד הרחוק
כשאפתח את המחשב
ופתאום
אביגיל ויעל יחייכו את החיוך היפה שקפא
משהו בי יתחמם לרגע אחד
לפרק תהילים אחד
או מטבע צדקה אחד
אפילו רק לרגע אחד

לזכותן
לזכותם
לזכותנו

בבקשה
אל תמחקו את התמונות האלה
ותראו שנראה ניסים

בס"ד
יום ראשון ט' אדר א' תשע"ד
א. אסור לספר לשון הרע אפילו ליחיד, וכל שכן לרבים, שהרי מגנה את חבירו בפני רבים, וגם מכשיל את הרבים בעוון לשון הרע.
ב. מה שהתירו לספר לשון הרע בפני שלשה, זהו רק בדבר שאינו גנאי גמור, אלא יכול להתפרש לשני פנים, וסמכו על כך שכשמספר בפני שלשה יודע שבודאי חבירו ישמע על כך, ולכן הוא מספר באופן שאינו מתפרש לגנאי. אבל אם אומר באופן שמתפרש לגנאי, אסור אפילו בפני שלשה.

* * *
פירוט ההלכה היומית: א. אסור לדבר לשון הרע על חבירו, אף שהוא דבר אמת, ואפילו בפני יחיד. וכל שכן שאסור לספר בפני רבים, וככל שיתרבו השומעים יתרבה עוון המספר, מפני שחבירו מתגנה יותר על ידי זה שמתפרסמת גנותו בפני כמה אנשים. ועוד, שעל ידי זה מכשיל המספר כמה אנשים באיסור שמיעת לשון הרע.
ב. מה שנמצא היתר בדברי חז"ל לומר לשון הרע בפני שלשה, זהו רק בדבר שאינו גנות גמורה, ואפשר להבין את סיפורו בשני אופנים, וענין כזה תלוי לפי צורת הדיבור של המספר בעת סיפורו, והטעם שהתירו לספר זאת בפני שלשה, כיון שבאופן כזה יודע המספר בודאי שיבואו הדברים לאוזניו של אותו אדם שסיפר עליו, ולכן הוא שומר את עצמו בעת הסיפור לומר באופן שלא יהיה ניכר בלשונו דיבור של גנאי. אבל לספר באופן שמתפרש לגנאי, אסור אפילו בפני שלשה. [ודוגמא לדבר: כששואלים אדם 'היכן נמצא אש?', והוא משיב 'בבית פלוני, שמבשלים תמיד בשר ודגים', דיבור זה יכול להתפרש כדבר שאין בו גנאי, כגון שיש לאותו אדם בני בית מרובים וממון רב, או שהוא מכניס אורחים וכדומה, ואמירה זו מותרת. אך דיבור זה יכול להתפרש כגנאי, שעל ידי קולו ותנועותיו ניכר שהוא מתכוין שאותו אדם מרבה תמיד בסעודות מרעים, ולכן תמיד מבשלים בביתו, ואף שגם זה איננו גנאי גמור, מכל מקום זהו אבק לשון הרע, ואסרו חז"ל לומר כן אפילו בפני שלשה, באופן שניכר שכוונתו לגנאי].

נכתב ע"י avi media;1193389:
וזה מוזכר בפרשת השבוע פרשת תצווה
'כתית למאור ולא כתית למנחות'
מתוך ספרו של הרב לוינשטיין ומתוק האור:
צריך אדם להיות כתית ושבור לב, אולם אסור ששברון הלב שלו יביא אותו לידי עצבות ואזלת יד, משום שאדם המרגיש כך, עלול לחוש בין כה וכה אין למעשיו שום ערך, ולפיכך הוא יבחר לשבת בחיבוק ידיים ולא לעשות מאומה, אלא שברון לב וכניעה אמורים לעורר בליבו של אדם רצון לפעול ולעשות.
וזהו שאומר הכתוב: "כתית למאור ולא כתית למנחות" עליו להיות כתית ושבור כדי להגיע לידי מאור, ולא לשקוע במנוחה ובעצבות מתוך אזלת יד,
בענין זה פרש היהודי הקדוש בפשיסחא את הכתוב (תהילים קמז, ג): "הרופא לשבורי לב ומחבש לעצבותם" באמרו שהקב"ה ירפא את שבורי הלב, לבל יבואו עקב שברון ליבם לידי עצבות, שכן במידת העצבות אין כל תועלת והיא רק מביאה את האדם לחוסר מעש.
רבי יחאל מאלכסנדר באר לקח נוסף הנלמד מהלכה זו: "כתית למאור" - כאשר מבקשים להטיף לאדם מוסר, לכתת ולשבור את ליבו, יש להתכוון למאור, דהיינו לעשות זאת מתוך הארת פנים, תוך שמראים לו את הדרך הישרה ומעודדים אותו לצעוד בה, "ולא למנחות" - יש להזהר לא להנחיתו ולהשפילו.
אתה מחזק את דברי! תודה...

נכתב ע"י אילה לב;1193522:
קיבלתי במייל.... מדהים כמה שזה נכון...

אני אשאיר את התמונות של משפחת גרוס בשולחן העבודה
באמצע המסך, מול העיניים
רק לא לשכוח

כשאנחנו נמשיך בשגרה, עוד מעט, עוד קצת...
הילדות האלה יישארו מאחור
קורבן על הדור
בעוון הדור

אני-
אני אשים אותם מקדימה
שהפנים היפות שלהן יזכירו לי להתחזק
יזכירו לי את הימים המזעזעים האלה
-את הימים של עכשיו-
את הלב שלי שסוף סוף זז

השם בבקשה
המחיר הזה גבוה מידי בשביל שנשכח אותו
תעזור לנו לזכור את זה לבד
שלא נצטרך עוד תזכורות בצבע דם

---
בבוקר של העתיד הרחוק
כשאפתח את המחשב
ופתאום
אביגיל ויעל יחייכו את החיוך היפה שקפא
משהו בי יתחמם לרגע אחד
לפרק תהילים אחד
או מטבע צדקה אחד
אפילו רק לרגע אחד

לזכותן
לזכותם
לזכותנו

בבקשה
אל תמחקו את התמונות האלה
ותראו שנראה ניסים

גזרתי את כל הקטע שכולנו מסכימות איתו!
השארתי את הקטע הבעייתי מבחינתי ומבחינת היהדות!
אנחנו לא רוצים לראות את תמונות הילדות היפות שחיוכן קפא כדי להתחזק!!
כי לראות חיוך קפוא רח"ל זה לא גורם לחיזוק- רק לעצבות ולפחד ("כדי שלי זה לא יקרה מהר אקרא פרק תהילים")
אנחנו לא נתחזק מהפחד! אלא מאהבת ה' ומהבנה שזו הדרך שבחרנו,
שהקב"ה מנהל את העולם
שאנחנו מאמינים בו תמיד לפני האסון ואחרי האסון
ואולי נשים על שומר המסך שלנו תמונות של הרבה תינוקות שנולדו,
של ארועים משמחים שהיו לנו ונודה לה' על כך
נעבוד את ה' מתוך שמחה! ולא מתוך עצבות
נכון שליבנו נשבר כשקורות טרגדיות ואז מצווים לפשפש במעשינו ולחזור בתשובה
אבל להשאר בתוך זה?
להשאיר את התמונות מול עיננו תמיד??
לא היתי בוחרת בכאלה תמונות...
והלוואי ונשמע רק בשורות טובות ונלמד להתחזק כשטוב לנו
שלא נצטרך חלילה זעזועים
ונזכה לביאת גואל במהרה
נ.ב אינני משתייכת לזרם הברסלבי,אם כי לכל יהודי יש מה ללמוד והרבה מהם!!!
ואת השמחה אפשר ללמוד מהם!

נכתב ע"י רותי12;1194483:
גזרתי את כל הקטע שכולנו מסכימות איתו!
השארתי את הקטע הבעייתי מבחינתי ומבחינת היהדות!
אנחנו לא רוצים לראות את תמונות הילדות היפות שחיוכן קפא כדי להתחזק!!
כי לראות חיוך קפוא רח"ל זה לא גורם לחיזוק- רק לעצבות ולפחד ("כדי שלי זה לא יקרה מהר אקרא פרק תהילים")
אנחנו לא נתחזק מהפחד! אלא מאהבת ה' ומהבנה שזו הדרך שבחרנו,
שהקב"ה מנהל את העולם
שאנחנו מאמינים בו תמיד לפני האסון ואחרי האסון
ואולי נשים על שומר המסך שלנו תמונות של הרבה תינוקות שנולדו,
של ארועים משמחים שהיו לנו ונודה לה' על כך
נעבוד את ה' מתוך שמחה! ולא מתוך עצבות
נכון שליבנו נשבר כשקורות טרגדיות ואז מצווים לפשפש במעשינו ולחזור בתשובה
אבל להשאר בתוך זה?
להשאיר את התמונות מול עיננו תמיד??
לא היתי בוחרת בכאלה תמונות...
והלוואי ונשמע רק בשורות טובות ונלמד להתחזק כשטוב לנו
שלא נצטרך חלילה זעזועים
ונזכה לביאת גואל במהרה
נ.ב אינני משתייכת לזרם הברסלבי,אם כי לכל יהודי יש מה ללמוד והרבה מהם!!!
ואת השמחה אפשר ללמוד מהם!
ממש לקחת לי את המילים!!
צודקת בכל מילה,
לא לשכוח להודות על כל רגע

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה