המצב מאד לא פשוט

יש פרויקט בעיר ידועה בצפון,
מאות משפחות חרדיות רכשו שם
אז בזמנו שהריצו את זה בתנאי 20-80.

ועכשיו הגיע זמן המסירה
אחוז גדול מאד מתוך הרוכשים
אין להם כלל אפשרות להשלים את העסקה...

עצוב מאד
שזה קורה בעיקר בציבור שלנו...
20-80 זה עוד סביר, מה יקרה כשיגיע זמן המסירה של 5-105

מאוד קשה לאדם למכור דירה בפחות ממה שהוא קנה ולכך יש קיפאון בפרט ברמה ד ושם יש הרבה שקנו 2.3 והיום זה 1.9

המצב מאד לא פשוט

יש פרויקט בעיר ידועה בצפון,
מאות משפחות חרדיות רכשו שם
אז בזמנו שהריצו את זה בתנאי 20-80.

ועכשיו הגיע זמן המסירה
אחוז גדול מאד מתוך הרוכשים
אין להם כלל אפשרות להשלים את העסקה...

עצוב מאד
שזה קורה בעיקר בציבור שלנו...
סתם שאלה, המחיר עלה מאז? אם כן, הם מקסימום יכולים למכור, ולפחות לא להפסיד את ה-20% ששילמו.

בהמשך לדעתי שמחירי הדיור ירדו לאור היצע-ביקוש. חשבתי על משהו היום (בהיבט הביטחוני) שיכול לשנות את התמונה בעתיד.

הנה האיומים החיצוניים והמשמעותיים על ישראל היו מצד אירן, עזה, לבנון וסוריה. האיום המצרי והלבנוני הם לטווח הרחוק מאוד. האיום הפנימי קיים, אבל השליטה עליו טובה יותר ואיננו איום קיומי.

עכשיו נחשב, המשקיעים ותושבי חו''ל עזבו בגלל המצב הביטחוני, אולם כעת אנחנו בכיוון של פיתרון, לבנון-סוריה כמעט לגמרי, עזה בכיוון, ואירן בעוד כמה חודשים. יוצא שפתאום כמעט לא יהיו איומים חיצוניים, מה שיכול להביא דווקא לגל של עלייה לארץ ושוב למרות כמות הבנייה, נחזור לחוסר.
שוב ,אני לא שואל בכמה מחירי הדיור ירדו.
השאלה שלי לאור התחזיות שלך שאתה צופה
האם אתה ממליץ באופן אקטיבי להימנע מלרכוש דירות היום?
האם זוג צעיר שיש לו כסף לקנות דירה בפרייפריה או במרכז
ימנע מלקנות אך ורק על סמך התחזית שלך?

או במילים אחרות-אם אתה עצמך זוג צעיר שיכול ומסוגל לקנות דירה
האם היית נמנע מלקנות לאור התחזיות שלך?
אין לי כתפיים מספיק רחבות, לכן לא רוצה להכריע בשאלה הרת גורל כזו.

בהמשך לדעתי שמחירי הדיור ירדו לאור היצע-ביקוש. חשבתי על משהו היום (בהיבט הביטחוני) שיכול לשנות את התמונה בעתיד.

הנה האיומים החיצוניים והמשמעותיים על ישראל היו מצד אירן, עזה, לבנון וסוריה. האיום המצרי והלבנוני הם לטווח הרחוק מאוד.

עכשיו נחשב, המשקיעים ותושבי חו''ל עזבו בגלל המצב הביטחוני, אולם כעת אנחנו בכיוון של פיתרון, לבנון-סוריה כמעט לגמרי עזה בכיוון, ואירן בעוד כמה חודשים. יוצא שפתאום כמעט לא יהיו איומים חיצוניים, מה שיכול להביא דווקא לגל של עלייה לארץ ושוב למרות כמות הבנייה, נחזור לחוסר.

אין לי כתפיים מספיק רחבות, לכן לא רוצה להכריע בשאלה הרת גורל כזו.
לפי המצב הנוכחי, לדעתי המחירים לא יירדו, יש בניה בהיקפים מאסיביים, גם ביו"ש שהיה תקוע בגלל ממשל שמאל בארה"ב, עכשיו מתחילים לאשר, בנוסף ברוב מקומות הביקוש הגענו לתקרה בה הציבור כרגע יכול לעמוד במחינת ההחזרים, כך שלדעתי המצב בשנתיים הקרובות לא ישתנה, אלא אם יהיה כאן משהו לא צפוי.

בהחלטה אתמול משחררים עוד מאות אלפי יח"ד, ביום רביעי יחליטו על ההגרלות. תוסיף לזה את כל האישורים והתוכניות לבנייה, משהו קורה. שווה להמתין.
דוברי משרד השיכון לדורותיהם אלופים בלהוציא הודעות מרשימות,
לא הייתי ממהר להתרשם.
בדיוק התפרסמה היום סקירה חודשית ממשרד האוצר, אז ראיתי שבפועל היקף העסקאות לא בירידה ולא בעלייה משמעותית.
אינני מבין מה דחוף לזו"צ לקנות היום, לאור כמות הבנייה בשנתיים האחרונות, עליית מחירים בטוח שלא תהיה. זה שונה מהשנים 2010-2022 שפשוט לא היו הרבה התחלות בנייה, ובטח לא בכמות של הביקושים.

כעת גם הביקוש ירד והבנייה עלתה, אז אין משהו דחוף, אלא אם כן זכייה בדירה בהנחה או מציאה של ממש.
בלת"ק, יש נתונים על עלייה בבניה?
עד היום ידעתי שהבניה בהאטה בגלל הפלסטינים.

לדחות אולי לא
אבל לבדוק היטב את השוק לרוחב ולחפש מציאות כן,
להתמקח ולהציע 100000 ש"ח פחות כן ,
לבוא למשא ומתן מתוך ידיעה שיש המווווון הצעות בשוק
יכולה לתת להם כח להגיע לעסקה טובה יותר
וזה ברור נתון שהשתנה בתקופה האחרונה אולי בביתר ואלעד לא
אבל ברוב אזורי המגזר החרדי כולל ירושלים יש דירות
את דעתך אני מכיר ולכן לא שאלתי
אני שואל את השאלה הזאת אנשים
שמהרושם שהם כותבים משתמע שהשוק ממש הולך לקרוס
וככשואלים אותם למעשה
הם נסוגים לאחור ומדברים בזהירות
לכן שאלתי את מיי ששאלתי

את דעתך אני מכיר ולכן לא שאלתי
אני שואל את השאלה הזאת אנשים
שמהרושם שהם כותבים משתמע שהשוק ממש הולך לקרוס
וככשואלים אותם למעשה
הם נסוגים לאחור ומדברים בזהירות
לכן שאלתי את מיי ששאלתי
אין לאנשים האלה שום אינטרס לכתוב סתם. להיפך אלו שאומרים שתהיה עלייה כמו הכתבה הזו לדוגמה, הם אלה בעלי האינטרסים.
מותר ואף חובה להזהיר שלאור הנתונים העכשוויים, צפויה ירידה במחירי הדירות, אולם מה מידת היקיפה קשה לצפות.

האם זוג צעיר שיש לו כסף לקנות דירה בפרייפריה או במרכז
ימנע מלקנות אך ורק על סמך התחזית שלך?

או במילים אחרות-אם אתה עצמך זוג צעיר שיכול ומסוגל לקנות דירה
האם היית נמנע מלקנות לאור התחזיות שלך?
השאלה מה הכוונה "יש לו כסף" (באמת, או שאחרי שנחנקים "יש כסף" כי אם לא נקנה היום, מחר יהיה יותר יקר, וממילא המשכנתא רק קצת יותר מהשכירות המופקעת)
חוץ מזה מי שבאמת "יש לו כסף" יכול לקנות גם להשקעה (במקרה הכי גרוע שמחירי הדירות ירדו לא קרה כלום)

רק כדי לא לדבר באוויר, בדקתי קצת והנה הנתונים.

1747117679488.png

קודם אסביר, שהתחלות בנייה זה מה שקובע בסוף את ההיצע בשוק, ובמשך כעשר שנים פשוט לא היו מספיק התחלות בנייה, מה שיצר מחסור בשוק והביא לעליית מחירים. כעת אנו עומדים איפשהו באמצע, לא מספיק התחלות כדי להוזיל מאוד את המחירים, אבל מספיק בכדי שלא יהיה מחסור שיביא לעליית מחירים. אלו שתמיד אמרו (וצדקו) לקנות מהר כי תהיה עלייה, זה היה נכון לשנים הללו שבהן לא היו מספיק התחלות בנייה שימלאו את הביקוש.

התרשים לעיל הוא מתוך הדו"ח האחרון שיצא בספטמבר, ניתן לראות שמ-70K + ירדו לכחצי התחלות בנייה. כעת המצב חוזר לרמה שהייתה בשנות ה-90, אבל עדיין הביקוש אז היה נמוך מהיום.

פירוט השנים האחרונות:

1747118000196.png

תראו את הקפיצה מאז:
1747118232042.png

את הקצב הנוכחי נדע בדו"ח הבא שיצא בעוד כחודש.

אציין כי הנתונים על העלייה הם למרות הסגרים בקורונה והמלחמה הנוכחית, כמות האישורים לבנייה בפועל (שטרם החלה), גדולה הרבה יותר (לפי מה שהוצג שלשום בקבינט הדיור כ-400K יח"ד תקועות), ושימו לב לקפיצה בהיתרים בשנים האחרונות ברשימה בהמשך.
כשהמלחמה תיגמר ויהיו יותר פועלים (כיום עלות פועל בנייה גבוהה מבעבר, אולם כשגם הנושא הזה ייפתר), אז צפויה תנופת בנייה של הקבלנים שממתינים לבנות ויש להם כבר אישורים/היתרים:

כמות ההיתרים לפי שנים (באלפים):
2024 - 77
2023 - 72
2022 - 78
2021 - 76
2020 - 51
2019 - 56

מקווה שהסברתי את עמדתי מספיק. ועם זאת אזכיר מה שכתבתי אתמול, שבמידה ויהיה גל רציני של עלייה לאחר שהמלחמה תסתיים, אנו שוב צפויים למחסור עד שידביקו את הפער. אבל בשונה ממשבר הדיור בתחילת שנות ה-90 בגל העלייה מרוסיה, הפעם יש לכאורה מספיק תוכניות ואישורים אם ירצו להריץ בנייה רחבת היקף.

רק כדי לא לדבר באוויר, בדקתי קצת והנה הנתונים.

צפה בקובץ המצורף 1963006

קודם אסביר, שהתחלות בנייה זה מה שקובע בסוף את ההיצע בשוק, ובמשך כעשר שנים פשוט לא היו מספיק התחלות בנייה, מה שיצר מחסור בשוק והביא לעליית מחירים. כעת אנו עומדים איפשהו באמצע, לא מספיק התחלות כדי להוזיל מאוד את המחירים, אבל מספיק בכדי שלא יהיה מחסור שיביא לעליית מחירים. אלו שתמיד אמרו (וצדקו) לקנות מהר כי תהיה עלייה, זה היה נכון לשנים הללו שבהן לא היו מספיק התחלות בנייה שימלאו את הביקוש.

התרשים לעיל הוא מתוך הדו"ח האחרון שיצא בספטמבר, ניתן לראות שמ-70K + ירדו לכחצי התחלות בנייה. כעת המצב חוזר לרמה שהייתה בשנות ה-90, אבל עדיין הביקוש אז היה נמוך מהיום.

פירוט השנים האחרונות:

צפה בקובץ המצורף 1963019

תראו את הקפיצה מאז:
צפה בקובץ המצורף 1963025

את הקצב הנוכחי נדע בדו"ח הבא שיצא בעוד כחודש.

אציין כי הנתונים על העלייה הם למרות הסגרים בקורונה והמלחמה הנוכחית, כמות האישורים לבנייה בפועל (שטרם החלה), גדולה הרבה יותר (לפי מה שהוצג שלשום בקבינט הדיור כ-400K יח"ד תקועות), ושימו לב לקפיצה בהיתרים בשנים האחרונות ברשימה בהמשך.
כשהמלחמה תיגמר ויהיו יותר פועלים (כיום עלות פועל בנייה גבוהה מבעבר, אולם כשגם הנושא הזה ייפתר), אז צפויה תנופת בנייה של הקבלנים שממתינים לבנות ויש להם כבר אישורים/היתרים:

כמות ההיתרים לפי שנים (באלפים):
2024 - 77
2023 - 72
2022 - 78
2021 - 76
2020 - 51
2019 - 56

מקווה שהסברתי את עמדתי מספיק. ועם זאת אזכיר מה שכתבתי אתמול, שבמידה ויהיה גל רציני של עלייה לאחר שהמלחמה תסתיים, אנו שוב צפויים למחסור עד שידביקו את הפער. אבל בשונה ממשבר הדיור בתחילת שנות ה-90 בגל העלייה מרוסיה, הפעם יש לכאורה מספיק תוכניות ואישורים אם ירצו להריץ בנייה רחבת היקף.
נראה שיש קורלציה בין מחירי הדיור להתחלות הבניה. בעשור שבו המחיר ירד ירדה גם הבניה. הגיוני. לא? .. הביקוש תלוי במאקרו כלכלה, והוא זה שקובע בדרך כלל את היקפי הבניה והאישורים. וההיצע. לא כך?

אני לא כלכלן, אבל אני מציע שמלבד בתקופות ייחודיות, בטחוניות וכאלה, מה שקובע את הביקוש לרכישת דירות הוא מצב הכלכלה הרחבה. והביקוש הוא זה שמוביל את ההיצע. לא להיפך. וההיצע הולך יד ביד עם מחירי הדירות. לפי הביקוש. כשהכלכלה בצרות שניהם ירדו יחד.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.
למעלה