הבנקים לא יכולים,
במיוחד שכל פרויקט מראשיתו, ועד בכלל משועבד לבנק.
אבל, הם הצליחו להביא מציאות מטורפת ש20 שנה שוק הנדל''ן עלה ועלה ועלה, עד שהיחס בין המשכורות למחירי הנדל''ן, גבוה באופן בלתי סביר.
מה שקרה שמרוב ההצלחה הכבירה שלהם התפתחה בועה, והתנפחה, והתנפחה, והתנפחה.
אז ברור שהם יעשו כל טצדקי כדי שהעקומה תעצר ותשתנה, אבל לא בטוח שהרכבת הרים לא איבדה שליטה.
יתכן ואנחנו במקום של תיקון שאין דרך חזרה, ויתכן שהלוביסטים החזקים במדינה כן יצליחו לעצור את הירידות.

כל עוד הריבית לא תרד ב2 אחוז המשכנתא תיהיה גבוהה מהשכירות פער משמעותי, שיק' על אנשים לקנות דירות להשקעה, ונתוני מדד המחירים לצרכן לא תומכים בירידה כזאת דרסטית.
גם אם יירד הריבית במידה ואין עליה במחירים אין טעם לקנות דירה להשקעה שהתשואה שלה 3 אחוז

באופן שהפער בין המשכנתא לשכירות יהיה נמוך,
מסתבר שזה יחזיר את המשקיעים לשוק, ויעלה את הביקוש.
כי זה לא קריעה כמו המצב העכשווי שהפער מאוד גבוה, ודירה להשקעה זה הוצאה שמכבידה בתקציב החודשי.
וגם אנשים יתאמצו לקנות דירות למגורים, ברגע שהמשכנתא לא גבוהה בפער מהשכירות, יעדיפו לקנות מלשכור.

גימיק חדש שלא מוסיף כמעט כלום לנוטלי הלוואות ולא משנה כלום בשוק הדיור
אלא רק שהבנקים משדרים מצוקה ועוזרים לנו להביא עוד הוכחה שמחירי הדירות בירידה
ומנסים להניף לחץ על בנק ישראל שיוריד את הריבית אבל כנראה שזה לא ילך להם כי מה לעשות אינפלציה גבוהה כי מחירי השכירות גבוהים (הגלגל זה ריבית גבוהה אין קונים והשכירות עולה והיא מעלה את האינפלציה שלא מורידה את הריבית הדבר היחיד שנשאר להוריד את הריבית זה שמחירי הדירות ירדו ואז השכירות גם תרד)
כל הציפיות להורדת ריבית היום זה משאלות לב של קונים משקיעם לווים והבנקים
מה הסבירות קרוב לאפס(מי ששכח אנחנו עדיין במלחמה וארה"ב לא במלחמה כך שגם אם שם ירד זה לא מכריח שגם כאן ירד)

מנכ"ל משרד השיכון: "אל תקנו דירה לילד בן 15, אין סיבה להניח שהמחיר יעלה"​

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן מרוצה מהחודשים אחרונים: "כל פעם הרימו גבה כשאמרתי שהמחירים יירדו - והנה זה קורה" • בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס הוא גם הצהיר שהמחירים ימשיכו לרדת והאשים את היישובים בקצב הגידול הנמוך • האם הוא יהיה ראש רמ"י הבא?​

עידן ארץ13:04

"היו כאלה שצקצקו, אבל הנה המחירים יורדים", אומר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן, בשיחה עם סגן עורכת גלובס דרור מרמור, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס. לאחרונה התפרסם שמחירי הדיור ירדו בעוד 1.5% ומורגנשטרן נשמע מרוצה. "זה קורה בזכות מה שעשינו. כל פעם הרימו גבה כשאמרתי שהמחירים יירדו - והנה זה קורה. יש יותר מ-100 אלף שיווקים ב-60 אלף עסקאות. גם הריבית כמובן עוזרת לצינון השוק, אבל קודם כל הפעולות שלנו עובדות. מעבר לשיווקים, מה שמשנה זה מדד התחלות הבנייה: מי שמתחיל לבנות מסיים לבנות.

"התחלות הבניה חצו את רף ה-66 אלף. פרט לשנת 2022, לא ראינו כזאת כמות של התחלות בניה. הצורך המשקי הוא 60 אלף - ככל שנגיע ל-70-73 אלף, זה גם יכסה את פערי העבר".

איך תיראה 2025?

"אותו דבר לפחות. אנחנו ממשיכים להגדיל את ההיצע, ולכן המחירים ימשיכו לרדת. הציבור אולי לא יודע, אבל המחירים יורדים אפילו יותר: כשיש מבצע של 80-20 או מבצעים לחברי מועדון חבר, זה מתומחר בעוד 5-10 אחוזים שלא משתקפים במדד".

בהמשך דבריו מורגנשטרן גם המליץ מה כדאי למשקיעים לעשות כעת. "אם מישהו רוצה לקנות דירה, זה שאלה מה הכסף שלך עושה. אם הכסף שלך עושה יותר, אולי שווה לשכור. אבל השוק הוא שוק של קונים: אפשר להתמקח, אפשר לקבל עסקה טובה וזולה יותר. מי שרוצה לקנות, אני לא אומר שב על הגדר, אלא נהל מו"מ".

מה יהיה השנה עם הגרלות הדיור?

"יש מועצת רמ"י בראשון הקרוב. אחד הדברים שנביא זה הארכת תוכנית דירה בהנחה, שאמורה להסתיים, אבל נחתום על הסכם עם מעלה אדומים של 3,500 יח"ד, 80% מהן במחיר מטרה. תהיה הארכה אחרי ה-31 לחודש, רצינו להאריך עד סוף השנה, האוצר רוצה להאריך בפחות. ייצאו השנה פחות דירות במקומות בהם ערך הקרקע גבוה יותר".

"אין סיבה להניח שהמחיר יעלה"​

מה לגבי החשש מקשיי הבנייה וחזרה לעליות מחירים? מורגנשטרן פחות מתרגש. "אם לא היינו ממשיכים לייצר מלאי, אתה צודק. אבל ההיצע גדל: יש 90 אלף דירות לא מכורות, 15 במצב של טופס 4. תמיד יש 40-50 אלף דירות לא מכורות, ויש עכשיו הרבה יותר". בפועל, אגב, יש רק קצת יותר מ-80 אלף דירות לא מכורות.
- פרסומת -

מה עם קבלנים שמבקשים סיוע?
"להיות מנכ"ל משרד זה לדאוג לאזרחים למחירי דיור נמוכים מצד אחד, ולדאוג מצד שני שיש יציבות בשוק. אמרו לנו שהם יפשטו רגל, היה קמפיין געוואלד. אבל לא היה דבר כזה. לקח זמן לראות את המחירים יורדים, בין השאר כי המערכת הפיננסית מעודדת את זה: היא תיפגע אם תהיה ירידה במחירי הדיור. אנחנו אומרים לא לקנות לילד בן 15, אין סיבה להניח שהמחיר יעלה".

לאיפה תרצה שמחירי הדירות יגיעו?

"אנחנו לא שמים יעד, אנחנו רוצים שהדירה תהיה נגישה. כשנראה ירידה ב-10-15 אחוזים, המחירים עדיין יהיו גבוהים. זה אומר שכירות, זה אומר דירה בהנחה, צריך להסתכל על מודלים של רכישה ומה ממוצע המשכורות שצריך כדי להשיג דירה. אנחנו רוצים להגדיר יעד לטווח הבינוני של ירידה לממוצע המשכורות ב־OECD . אנחנו רוצים לתת הטבות ליזמים, סבסוד משכנאתות ועוד פתרונות".

בנוסף, מורגנשטרן מדגיש שאמנם "מחירי הדיור עלו, אבל גם השכר עלה ב-60% בעשור האחרון. גם הדירות היום שוות יותר, הלובי, איך נראית דירה. איכות החיים עלתה".

יהודה מורגנשטרן עם דרור מרמור בכנס צמיחת הקיבוצים 2025 / צילום: תמר מצפי

"היישובים מחזיקים את החבל משני קצותיו"​

מורגנשטרן גם מאשים את היישובים עצמם בחוסר התרחבות. לדבריו, "יש יותר מ־30 אלף דירות באזורי עדיפות לאומית שאפשר להוציא מחר בבוקר. גם ב-2022, שנת השיא, לא ראינו ששיווקו שם יותר מ-3,000 יחידות דיור בשנה. למה? אי אפשר להגיד ש'אנחנו רוצים צמיחה דמוגרפית, אבל הם רוצים לגדול בקצב שלהם עם המרקם החברתי שלהם'. אי אפשר להחזיק את החבל משני קצותיו.

"אפשר לשווק עשרות אלפי יחידות דיור בקיבוצים. השאלה היא - האם הם רוצים את זה? אי אפשר להתלונן שהם לא גדלים. מגרש צמוד גדר מקבלים בסבסוד פיתוח, 50-100 אלף שקל למגרש, אין יותר זול מזה. מה קורה בהתיישבות הכפרית? למה היא לא גדלה מספיק? אי אפשר לדבר על צמיחה דמוגרפית כשהישוב אומר שיש לי קצב צמיחה שלי. רוצים לפתוח את השערים? תפתחו".

אתה מתוסכל מהדיונים האלה?

"כן. אני יושב בדיון אתמול עם עמותות וארגונים שעושים המון למען ההתיישבות בצפון ובדרום, והם אומרים 'אנחנו רוצים לגדול'. אז למה אתם לא גדלים? כי יש אתגר חברתי, צריך להחליט מה יותר חשוב: לשמור על המרקם, או להעיז יותר. זה יאתגר את הישוב לקלוט 40 משפחות בשנה ולא 10, אבל אנחנו חיים בזמנים מאתגרים".
גם בכל הנוגע לשירותים שהמדינה צריכה לספק, הוא אומר שהפתרון הוא הגדלת היצע הדיור: "בנגב המערבי זו דוגמה מצוינת. שהתחלנו לעשות תוכניות עם רמ"י באשקלון, שדרות, אופקים ונתיבות צמחו… המאסה הקריטית של התושבים הביאה חינוך, רווחה, בריאות, תעשייה. צריך להכפיל את מספר יחידות הדיור בכפרי ובעירוני כאחד".

זה לא בא אחד על חשבון השני? כשמציעים פיתוח מסובסד וקרקעות בחינם, מה יהיה על קריית שמונה?

"הסבסוד קורה רק בצמוד גדר. הצענו דירות בבית שאן ובדימונה ב-650 אלף שקל. בקריית שמונה מקדמים הסכם גג של 10 אלף יחידות דיור. ראשי המועצות האזוריות אומרים לי שהם רוצים לגדול. צריך להנגיש את הקרקעות האלה לאוכלוסיה צעירה. שמספר הילדים במשגב יורד מ-500 ל-215 ילדים, זה צריך להדליק לנו נורה אדומה. זה יישובים עם מלאי תכנון שצריך לפתוח אותו לאוכלוסיה צעירה".

"האם אני מתאים לראשות רמ"י? כן"​

לקראת סיום, אחד המשתתפים בקהל, שמתגורר ביישובים שנמצאים 2 עד 9 ק"מ מהגדר, זועק. "אצלי בקיבוץ יש תוכניות לבתי אגודה שרמ"י אישר, אבל כשבאים לבנות, אי אפשר". לכך עונה מורגנשטרן ש"העברנו החלטת ממשלה להכניס את כל היישובים בין 0-9 ק"מ לסבסוד של 50%. אין מחסור בכסף לפיתוח, לא מכיר דבר כזה, אשמח לדבר איתך על זה אחר כך. אין בעיה תקציבית שם. בנוסף, אנחנו משווקים את הקרקע בחינם".

הגעת עם שר ממפלגה שלא נמצאת בממשלה. תמשיך לראשות רמ"י?

"אני מנכ"ל המשרד ובזה אני עוסק. בזה עסקתי עם גולדקנופף, ועכשיו חיים כץ אמר לי שכל עוד אני פה אתה פה. לגבי ראשות רמ"י? כשתהיה ועדת איתור ומכרז, נשקול את זה. האם אני מתאים לתפקיד? כן".

נערך לאחרונה ב:
אני רוצה לחזור בי ממה שאמרתי ששוה לחכות לקנות דירה למגורים
עיקר העליות בשנתיים האחרונות נעשו בפריפריה ע"י שיווקים של פריסלים וזה הצליח להם ועלו המחירים בפירפריות בכ-20% ויש מקומות שיותר (כמו רכסים ש מ-22 עלה ב-450 אלף) חשבתי עד עכשיו שזה בועה (ויש לי צד כזה וזה תלוי מה כמות המשקיעים שם כי במקומות שרובם משקיעים כמו ב"ש וחריש המחירים ירדו)
והתחלתי להשתכנע שהציבור במדינה (חרדים וחילונים) גילה את הפריפריה אחרי עליית הריבית- שאין לאנשים לשלם כסף (שלשלם עוד חצי מליון במשכנתא זה יוצא בסוף עוד מליון אחרי ריבית כך שלמעשה ההפרש גדול יותר)
ולכן הפריפריה התייקרה וכנראה לא תוזל אלא תדשדש ומי שהשקיע שם הרוויח
מה שגם משליך על הערים החרדיות שלא תהיה נהירה לפרפריה (גם לא לק"ג שישווקו אותה במחירים קרוב לבי"ש כמו שעולה היום בכרמי גת) כי הפריפריה לא כ"כ זולה וממילא המחירים לא יוזלו דרמטי אלא ידשדשו
אלא א"כ ישווקו ערים חדשות זולות כמו עכו (אחיסמך בשערי עכו -הופמן )שמוכרים ב-10 למ"ר או כסיף תילה ירוחם(יש שם בניה חדשה לחרדים) וכדו'
מה שכן ירד דרמטי זה ערי השקעה או בניה יותר מהביקוש (יש לי צד גדול שנתיבות ואפקים בדרך לשם אבל לא בדקתי לעומק ונגלה את זה רק שיסיימו לגמור לבנות את כל השכונות שזה עוד כמה שנים טובות) או ערי יוקרה כמו ת"א וכדו'

נערך לאחרונה ב:
טוב אני רוצה לחזור בי ממה שאמרתי ששוה לחכות לקנות דירה למגורים
עיקר העליות בשנתיים האחרונות נעשו בפריפריה ע"י שיווקים של פריסלים וזה הצליח להם ועלו המחירים בפירפריות בכ-20% ויש מקומות שיותר (כמו רכסים ש מ-22 עלה ב-450 אלף) חשבתי עד עכשיו שזה בועה (ויש לי צד כזה וזה תלוי מה כמות המשקיעים שם כי במקומות שרובם משקיעים כמו ב"ש וחריש המחירים ירדו)
והתחלתי להשתכנע שהציבור במדינה (חרדים וחילונים) גילה את הפריפריה אחרי עליית הריבית- שאין לאנשים לשלם כסף (שלשלם עוד חצי מליון במשכנתא זה יוצא בסוף עוד מליון אחרי ריבית כך שלמעשה ההפרש גדול יותר)
מה שגם משליך על הערים החרדיות שלא תהיה נהירה לפרפריה (גם לא לק"ג שישווקו אותה במחירים קרוב לבי"ש כמו שעולה היום בכרמי גת) כי הפריפריה לא כ"כ זולה וממילא המחירים לא יוזלו דרמטי אלא ידשדשו
אלא א"כ ישווקו ערים חדשות זולות כמו עכו (אחיסמך בשערי עכו -הופמן )שמוכרים ב-10 למ"ר או כסיף תילה ירוחם(יש שם בניה חדשה לחרדים) וכדו'
מה שכן ירד דרמטי זה ערי השקעה או ערי יוקרה כמו ת"א וכדו'
זה נראה שממש למדת את הנושא מתי לדעתך הזמן הכי טוב לקנות בירושלים?
ומתי הזמן הכי טוב למכור?

כל הכבוד על הכנות.
אם כי, מוצע, להבא להתנסח קצת בפחות ביטחון עצמי, ובטח שלא לתקוף ניקים שחושבים אחרת...
אתה צודק...
אבל כל האלו שחושבים אחרת לא מסבירים את עצמם אלא זורקים את דעתם בנראה לי או שכך היה פעם וזה קצת מעצבן שאתה מסביר את עצמך והם לא
אם הם היו מסבירים לי את מה שהבנתי היום לא הייתי תוקף

זה נראה שממש למדת את הנושא מתי לדעתך הזמן הכי טוב לקנות בירושלים?
ומתי הזמן הכי טוב למכור?
תלוי איפה בירושלים במגדלים באזור החילוני זה צפוי לרדת בטווח הרחוק כי שם כמיות בניה של פינוי בינוי שהוא הרבה יותר מהביקוש
בחרדי- את ירושלים תמיד קשה לצפות כי זה שוק רחב של קונים רובם חוצניקים שאותם קשה להעריך כ"ש אני שאני לא מכיר אותם אבל לא הייתי בונה שם על ירידה רק דשדוש

מה שכן ירד דרמטי זה ערי השקעה או בניה יותר מהביקוש (יש לי צד גדול שנתיבות ואפקים בדרך לשם אבל לא בדקתי לעומק ונגלה את זה רק שיסיימו לגמור לבנות את כל השכונות שזה עוד כמה שנים טובות) או ערי יוקרה כמו ת"א וכדו'
וואוו!!
בלי קשר למה חשבת לפני ומה אתה חושב היום
לראות מישהו שכ״כ בטוח ונחרץ בדעה שלו, שמוכן להודות שאולי הכל בטעות
בעיניי זה מדהים, ירבו כמותך בישראל (בחלק של הענווה לא הנחרצות ;))

לחץ על המשק: דרישה להורדת ריבית חדה בבנק ישראל

חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון, קרא לנגיד בנק ישראל אמיר ירון להוריד את הריבית בחצי אחוז בהחלטה הקרובה, בטענה שהעסקים ומשקי הבית מתקשים לשרוד בסביבת הריבית הגבוהה.

לדבריו, מדובר ב"פצצה מתקתקת" המאיימת על המשק. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצטרף לעמדה, אף שהדגיש כי ההחלטה נתונה בידי הבנק המרכזי, והבטיח צעדים נוספים להקלת הנטל.

לא הבנתי לעומק האם תוכל לסכם
והאם לא ערי הייטק ת''א לא משכו את כל המדינה למעלה

סיכום הפלפול אין לציבור יכולת לשלם הוא נתון עובדתי שגם משום מה משפיע על השוק !
לקח לחלק מהחברים למעלה משנה להפנים את זה
ב. הוא טוען שבמידה והביקושים יחזרו אין מספיק היצע על זה אני חולק עליו וכבר ניתחתי זאת רבות
יש עודף דירות שעולה משנה לשנה בצורה לינארית
רק שעד לפני שנתיים הצליחו לעבוד עלינו ולא ירדנו לנתונים ברגע שהכל נעצר פתאם הכל עולה

ירידה של הריבית זה לדעתי זה האפקט הכי טוב בסופו של יום קונה לא מסתכל גלובלית על המחיר בדרך כלל על החזר חודשי משום מה כולם מסתכלים על הפרים בזמן שהיום בקושי לוקחים פרים החלק החזק במשכנתא זה הקבוע ברגע שהוא ירד לפחות מ4 אחוז הוא יביא איתו הפקט חזק אבל בדרך כלל הוא מגיב קצת יותר באיחור אבל אפשר לומר שכבר חלק מהבנקים מתחילים להוריד את הקבוע
ולדעתי זה הדבר הכי טוב שיכול להיות לכולם להכריח את הבנקים להוריד רביות שזה יכול להיות הרבה יותר משמעותי מאשר ירידה במחיר אפילו של 15 אחוז בסופו של יום בכיס של אזרח הקטן

רעיון מעניין שעלה לי
אם לבנקים כל כך חשוב שמחירי הדירות לא ירדו כי זה גורם להם הפסד ישיר
הם פשוט יתחילו להוריד ריביות גם אם זה על חשבונם כי זה יהיה הרע במיעוטו
(כביכול יווצר מצב שריבית בנק ישראל היא נניח 4.5 וריבית ליזם או אפילו לרוכש דירה במשכנתא תהיה 3. [כמובן תוך הקשחת תנאים גדולה שזה לקניית דירה כי אחרת כל אחד ימשכן את דירתו וישים אפילו בפיקדון בבנק...])

ירידה של הריבית זה לדעתי זה האפקט הכי טוב בסופו של יום קונה לא מסתכל גלובלית על המחיר בדרך כלל על החזר חודשי משום מה כולם מסתכלים על הפרים בזמן שהיום בקושי לוקחים פרים החלק החזק במשכנתא זה הקבוע ברגע שהוא ירד לפחות מ4 אחוז הוא יביא איתו הפקט חזק אבל בדרך כלל הוא מגיב קצת יותר באיחור אבל אפשר לומר שכבר חלק מהבנקים מתחילים להוריד את הקבוע
ולדעתי זה הדבר הכי טוב שיכול להיות לכולם להכריח את הבנקים להוריד רביות שזה יכול להיות הרבה יותר משמעותי מאשר ירידה במחיר אפילו של 15 אחוז בסופו של יום בכיס של אזרח הקטן
הקבוע?!

אתה מתכוון המל''צ? כלומר זה שמשתנה פעם בשנה וחצי/5 שנים וכדו'?

אין כל כך הרבה יצורים על פני האדמה היום שהקבוע אצלם הוא יותר ממה שבנק ישראל מחייב - שליש מהמשכנתא.

הקבוע?!

אתה מתכוון המל''צ? כלומר זה שמשתנה פעם בשנה וחצי/5 שנים וכדו'?

אין כל כך הרבה יצורים על פני האדמה היום שהקבוע אצלם הוא יותר ממה שבנק ישראל מחייב - שליש מהמשכנתא.
זה בדיוק הנקודה שהיום הוא יקר יותר ואם יש צד של ירידות לא מומלץ לקחת אבל בקל"צ פעם היו לוקחים רוב משכנתא ומי שעשה התברר כהחלטה נבונה אבל בגדול המל"צ תלוי בקל"צ הם בדרך כלל באותו אזור קצת פחות

רעיון מעניין שעלה לי
אם לבנקים כל כך חשוב שמחירי הדירות לא ירדו כי זה גורם להם הפסד ישיר
הם פשוט יתחילו להוריד ריביות גם אם זה על חשבונם כי זה יהיה הרע במיעוטו
(כביכול יווצר מצב שריבית בנק ישראל היא נניח 4.5 וריבית ליזם או אפילו לרוכש דירה במשכנתא תהיה 3. [כמובן תוך הקשחת תנאים גדולה שזה לקניית דירה כי אחרת כל אחד ימשכן את דירתו וישים אפילו בפיקדון בבנק...])
כל הרווח של הבנק מכל תיק נע בין 0.5% ל-1.5% לשנה. כך שהרעיון אפשרי, אבל באופן נקודתי וזמני, לא לאורך זמן.
אגב, גפני ניסה בעבר לפעול בכיוון, ולהוריד את הריבית למפרע על נוטלי ההלוואות בריבית משתנה, והרעיון נדחה על הסף, בטענה שבשוק החופשי הפרשי הריבית חייבים להיות כהפרשי הסיכון.

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.
למעלה