- הוסף לסימניות
כן אם יש...צריך עוד?
אני צריכה על האמת תהיה נעדרת ולא בכלליות על עקבתא דמישחא.
תודה רבה!!
כן אם יש...צריך עוד?
אז לא הבנתי את הביאור שהבאת.
כי מדבריך נשמע שזו מעלה, שתהיה האמת עדרים עדרים אצל כולם, וכל אחד ילמד מהאמת של חבירו, ואילו בגמרא זו מופיע כחיסרון ופחיתות של הדור ההוא. ואם כן אדרבה, השמרנים צריכים לשמוח... כי רואים בגמ' שהמציאות הזו שיש עדרים עדרים של אמת זה חסרון ולא מעלה.
אגב, הגמרא כבר דורשת "נעדרת" מלשון עדרים, אבל בהקשר הפוך. "מלמד שנעשית עדרים עדרים והולכת לה".
מדבריך ניכר כי לא למדת בבית מדרשם של תלמידי הבעש"ט. יש דרך כזו להפוך במאה שמונים מעלות את הטוב לרע ואת הרע לטוב (רוצה דוגמה? הנה אחת שעלתה לי, אם יש לך כוח לקרוא) ולכן ביקשתי את סליחתם של השמרנים.אז לא הבנתי את הביאור שהבאת.
כי מדבריך נשמע שזו מעלה, שתהיה האמת עדרים עדרים אצל כולם, וכל אחד ילמד מהאמת של חבירו, ואילו בגמרא זו מופיע כחיסרון ופחיתות של הדור ההוא. ואם כן אדרבה, השמרנים צריכים לשמוח... כי רואים בגמ' שהמציאות הזו שיש עדרים עדרים של אמת זה חסרון ולא מעלה.
אגב, הגמרא כבר דורשת "נעדרת" מלשון עדרים, אבל בהקשר הפוך. "מלמד שנעשית עדרים עדרים והולכת לה".
צודק. הוא גם מסביר את 'האמת תהא נעדרת' כמעלה, דבר שמקרב את הגאולה
אני יודעת שהאמת נעדרת.אני חושב שאם מחפשים חומר על היעדרותה של האמת, לא צריך לפתוח ספרים, צריך לפתוח את העיתון. לאיפה שלא מסתובבים מרגישים את ה'עלמא דשיקרא' שלנו.
מודה באשמהמדבריך ניכר כי לא למדת בבית מדרשם של תלמידי הבעש"ט. יש דרך כזו להפוך במאה שמונים מעלות את הטוב לרע ואת הרע לטוב (רוצה דוגמה? הנה אחת שעלתה לי.) ולכן ביקשתי את סליחתם של השמרנים.
אם אפשר להגיד שזה טוב למה להגיד שזה רע?מודה באשמה
גם אם יש דרך להפוך, זה לא אומר שאי אפשר להשאיר את זה ישר...
ולכן לא הבנתי למה לקחת את זה לכיוון של המעלה, לומר שהמציאות הזו היא מעלה של הדור, הרי בגמרא זה מופיע כחיסרון.
אבל, צודק, בכל מאמר חז"ל יש בלי סוף פנים, עומק ורוחב עד בלי די. ולכן הכל כלול בכוונתם.
אני דווקא שמעתי את הפירוש הזה מאחד מהרבנים שנחשבים שמרניים ביותרהאמת תהא נעדרת. בפשטות האמת תעלם, ויחפשו אחריה לשון 'היעדר'.
בתור דרוש ניתן לומר שהאמת תהיה אצל כולם, מלשון עדרים עדרים.
כלומר האמת לא תהיה אבסולוטית ומוחלטת שיש (למשל) דרך אחת ויחידה בעבודת ד' או דרך אחת מאומתת להסביר סוגיה פלונית וכן הלאה, אלא ניתן יהיה ללקט אותה בכל מקום, לקחת מכל דבר הנהגה טובה, ללמוד מכל אדם.
שמרנים, אל תתקיפו אותי, זה דרוש ששמעתי מאחד מגדולי הדורות הקודמים.
עקיבא נחמתני עקיבא נחמתני@על דא ועל הא אין הכוונה לקנטר חלילה.
מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!
חלה שגיאה בשליחה. נסו שוב!
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר להצטרף
אליהם ממש עכשיו:
תהילים פרק כה
אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
הנושאים החמים