מיומנו של כויתב

• הוסף לסימניות
עמוד ד: נכתב בצד

בבוקר שאלה אותי אשת הסויפר אם יש בעיה בשלפוחית.

מסתבר שכל הגיחות שלי מן המיטה למחשב כן נקלטו בססמוגרף הרגיש שלה.

"הטור מוכן" עניתי לה בקול סדוק מעייפות.

-

הטור כבר היה מוכן מתישהו בלילה. אלא שעדיין לא העזתי לשלוח את הקובץ. התכנון היה לעבור עליו עוד פעם בבוקר, מתוך רעננות ירוקה בניחוח שמפו פינוק.

רקדתי את כל הדרך למיטה, חוגג את ניצחוני באפילת המסדרון, על מצע נשימות וחרחורים והתהפכויות שעלו מחדר הילדים.

ביומיום אני סופר עד אחד וחצי ונרדם. הלילה זה נתקע קשות. התהפכתי מצד לצד כשניצל הודו, ולא השחמתי אפילו בקצוות. הכוכבים הציצו אלי מבעד לחרכי התריס כאל אחד משלהם, ושורות אקראיות מן הטור קפצו מולי כמו בטלפרומפטר עם ווירוס.

על משכבי באותו לילה התעכבתי על כל מיני אמירות וביטויים ומשפטים שזכיתי לכתוב, כשרעיונות ליטוש מבריקים הבזיקו בי שוב ושוב. כמו חיצים של אדרנלין הם נורו מאזור הכליות היישר למוח, מניסים בדרכם את גושי העייפות שניסו להרדים את טריליוני התאים המחוללים סביבם בחדווה, ושיגרו אותי פעם אחר פעם אל הגומחה, לתקן ולשייף ולמחוק ולשכתב ושוב למחוק ולהחזיר, להשמיט פסיק ולהחזיר אותו לאחר קריאה נוספת ושוב למיטה ושוב למחשב שאם אינני טועה כבר פיהק בעיניים אדומות.

כמובן שכל תיקון הביא אותי לחזור ולקרוא את הטור כולו, לראות איך השינוי משתלב במכלול. כאן עליתי לראשונה על התופעה הבלתי מובנת הזו, כשפעם אני מתמוגג מכל שורה, עד שאני יכול לדמיין את העיניים הנדהמות של הקורא תוהות – מי הגאון הזה שמצליח לכתוב ככה. ופעם אני חושב: מה זה הטמטום הזה. אוסף של איכס פתטי ונלעג, מטופש ומתחנחן, דביק ומעושה שבא להקיא.

בפעם המיליון מאתיים אלף שקראתי את הטקסט, פשה בי מיאוס נורא הוד מול תצבורת המילים המתאמצות אותן כבר ידעתי לדקלם על פה. ידעתי ששוב לא אוכל לקרוא את הטור לנצח.

כשהגיע זמן קריאת שמע של תרח'ס מניין הלכתי לישון עם עופרת בחזה, אולם כאמור, עם בוקר התפוגג כל זה ושוב הייתי על גג העולם: הטור מוכן!

אחרי התפילה התיישבתי בגומחה, נכון למשימת חיי: לשגר את הגיגיי הנלבבים לאומה.

הדרך לאומה, אמר רצף סיני מזדמן פעם, עוברת אצל העורך. ואת העורך, מובן מאליו, יש להרשים.

את המהמורה הזו לא צפיתי מראש. איך צריכה להיראות ההודעה לעורך?

הרי לא יעלה על הדעת לשלוח את הקובץ בלי כמה מילים מצורפות שיעידו על... על מה בעצם?

מצד אחד אני רוצה לשתף אותו בלילה הסוער שעבר על כוחותינו בעת מילוי המשימה, שלא יחשוב שזה הגיע ככה מהשרוול. השקעתי, רבינו. מנגד, הרי איזה טעם יהיה לזה אם אפול עליו עם כל הבלגנים העגומים האלו. בסוף הוא עוד עלול לחשוב שאני איזה חובבן שכותב טורים מחדר הכביסה שלו.

כמובן שאני מבקש להציג את עצמי כמקצוען מזקנקנו ומעלה, כזה שעתותיו לא פנויות בידו בשביל לטרחן עם מגילות על הטור ומאחורי קלעיו, מצד שני, חשוב לא להצטייר כצלופח רובוטי קפוא מדי שעושה את מה שעושה כלאחר יד.

צריך איזה משפט נונשלנטי מתוחכם, שיתן אמירה עניינית קטנה ופתח לביקורת אם יש, בתקווה מרומזת היטב שלא, ושיבין בבקשה שאני מחכה לתגובה, אם כי אינני נואש אליה, למרות שאני כן.

התזמון. גם הוא נושא חשוב. בבחינת אמור לי מתי אתה שולח מיילך ואומר לך מי אתה. הכי בנאלי לשלוח טור בשעה 19:30 ככה, לא באמצע הסדר אבל לא מאוחר מדי, בין ארוחת ערב למעריב, שעה כזו צו"לניקית, אם אפשר להגדיר כך שעה. מנגד, מייל שיישלח בשעה 3:17 בלילה, אין ספק שתהיה בזה אמירה מהדהדת.

לאור התובנה הזו הוחלט לרסן את הרצים הדחופים עד לסביבות אותה שעה מהדהדת. עד אז ניסחתי טיוטות ובדקתי תקדימים ואספתי השראה מספרות עממית, בניסיון למצוא פתרון לשאלה: מה לכתוב לו לעורך עם הטור הנשלח לראשונה.

לבסוף, באזור חצות הלילה, הבנתי שצריך לעשות סדר באופציות. שרבטתי בהודעת המייל את מה שיש לתמצת באותו משפט באופן אלגנטי. עוד בישיבה קטנה למדתי שקודם כל צריך לסדר את הדברים ורק אחר כך להתפייט:

אל תהיה זבל, תגיב. תחמיא גם.

ואני שונא שנוגעים לי בכתבה

ואני מקווה שברור לך שמגיעה לטור כזה הפנייה בולטת בשער

ושהגרפיקאי בשקל ינסה להתעלות על עצמו עם העימוד

ושתבין שיש לך עסק עם מקצוען אמתי שעושה לך טובה גדולה שהוא בכלל מסתכל עליך, רק תמצמץ ואלף עורכים רודפים אחרי

והנה עכשיו אחרי 3 בלילה, כי אני איש עסוק וחשוב מאוד שלא ישן בלילה

ועוד

עכשיו השאלה איך מצמצמים את כל זה למשפט אחד מנצח.

רפרפתי מהורהר עם העכבר על המסך, מחכך את הסמסונג הוותיק שלי בשפמי שידע ימים קצוצים יותר. שערה אחת נתפסה בכיסוי הסדוק וכמעט צווחתי בכאב.

רק כאשר פקחתי את עיני ראיתי את הברוך. הקליק הוקלק וההודעה נשלחה.

בעוד ליבי מזנק לגרוני, בתנועה אוטומטית ביקשתי ללחוץ על ביטול. היד המגששת שלי לא מצאה את העכבר השטני, וכשמצאתי וכבר מיקמתי על הביטול, בדיוק אז נפלה האופציה מהחלון. לרגע שקלתי גם אני ליפול מאיזה חלון.

זהו. את הנעשה אין להשיב.

• הוסף לסימניות
מתוחכם!
אוהבת את כל המחשבות האלו מסביב, שרוצות ולא רוצות לומר שרוצות! מושלם!

התגעגענו...

• הוסף לסימניות
כל קטע, עידית שבעידית!
אבל הסוף.... איי, הסוף. התעלית על עצמך.
כאן מתפתחת עלילה יצירתית, תמשיך מכאן.

• הוסף לסימניות
עמוד ד: נכתב בצד

בבוקר שאלה אותי אשת הסויפר אם יש בעיה בשלפוחית.

מסתבר שכל הגיחות שלי מן המיטה למחשב כן נקלטו בססמוגרף הרגיש שלה.

"הטור מוכן" עניתי לה בקול סדוק מעייפות.

-

הטור כבר היה מוכן מתישהו בלילה. אלא שעדיין לא העזתי לשלוח את הקובץ. התכנון היה לעבור עליו עוד פעם בבוקר, מתוך רעננות ירוקה בניחוח שמפו פינוק.

רקדתי את כל הדרך למיטה, חוגג את ניצחוני באפילת המסדרון, על מצע נשימות וחרחורים והתהפכויות שעלו מחדר הילדים.

ביומיום אני סופר עד אחד וחצי ונרדם. הלילה זה נתקע קשות. התהפכתי מצד לצד כשניצל הודו, ולא השחמתי אפילו בקצוות. הכוכבים הציצו אלי מבעד לחרכי התריס כאל אחד משלהם, ושורות אקראיות מן הטור קפצו מולי כמו בטלפרומפטר עם ווירוס.

על משכבי באותו לילה התעכבתי על כל מיני אמירות וביטויים ומשפטים שזכיתי לכתוב, כשרעיונות ליטוש מבריקים הבזיקו בי שוב ושוב. כמו חיצים של אדרנלין הם נורו מאזור הכליות היישר למוח, מניסים בדרכם את גושי העייפות שניסו להרדים את טריליוני התאים המחוללים סביבם בחדווה, ושיגרו אותי פעם אחר פעם אל הגומחה, לתקן ולשייף ולמחוק ולשכתב ושוב למחוק ולהחזיר, להשמיט פסיק ולהחזיר אותו לאחר קריאה נוספת ושוב למיטה ושוב למחשב שאם אינני טועה כבר פיהק בעיניים אדומות.

כמובן שכל תיקון הביא אותי לחזור ולקרוא את הטור כולו, לראות איך השינוי משתלב במכלול. כאן עליתי לראשונה על התופעה הבלתי מובנת הזו, כשפעם אני מתמוגג מכל שורה, עד שאני יכול לדמיין את העיניים הנדהמות של הקורא תוהות – מי הגאון הזה שמצליח לכתוב ככה. ופעם אני חושב: מה זה הטמטום הזה. אוסף של איכס פתטי ונלעג, מטופש ומתחנחן, דביק ומעושה שבא להקיא.

בפעם המיליון מאתיים אלף שקראתי את הטקסט, פשה בי מיאוס נורא הוד מול תצבורת המילים המתאמצות אותן כבר ידעתי לדקלם על פה. ידעתי ששוב לא אוכל לקרוא את הטור לנצח.

כשהגיע זמן קריאת שמע של תרח'ס מניין הלכתי לישון עם עופרת בחזה, אולם כאמור, עם בוקר התפוגג כל זה ושוב הייתי על גג העולם: הטור מוכן!

אחרי התפילה התיישבתי בגומחה, נכון למשימת חיי: לשגר את הגיגיי הנלבבים לאומה.

הדרך לאומה, אמר רצף סיני מזדמן פעם, עוברת אצל העורך. ואת העורך, מובן מאליו, יש להרשים.

את המהמורה הזו לא צפיתי מראש. איך צריכה להיראות ההודעה לעורך?

הרי לא יעלה על הדעת לשלוח את הקובץ בלי כמה מילים מצורפות שיעידו על... על מה בעצם?

מצד אחד אני רוצה לשתף אותו בלילה הסוער שעבר על כוחותינו בעת מילוי המשימה, שלא יחשוב שזה הגיע ככה מהשרוול. השקעתי, רבינו. מנגד, הרי איזה טעם יהיה לזה אם אפול עליו עם כל הבלגנים העגומים האלו. בסוף הוא עוד עלול לחשוב שאני איזה חובבן שכותב טורים מחדר הכביסה שלו.

כמובן שאני מבקש להציג את עצמי כמקצוען מזקנקנו ומעלה, כזה שעתותיו לא פנויות בידו בשביל לטרחן עם מגילות על הטור ומאחורי קלעיו, מצד שני, חשוב לא להצטייר כצלופח רובוטי קפוא מדי שעושה את מה שעושה כלאחר יד.

צריך איזה משפט נונשלנטי מתוחכם, שיתן אמירה עניינית קטנה ופתח לביקורת אם יש, בתקווה מרומזת היטב שלא, ושיבין בבקשה שאני מחכה לתגובה, אם כי אינני נואש אליה, למרות שאני כן.

התזמון. גם הוא נושא חשוב. בבחינת אמור לי מתי אתה שולח מיילך ואומר לך מי אתה. הכי בנאלי לשלוח טור בשעה 19:30 ככה, לא באמצע הסדר אבל לא מאוחר מדי, בין ארוחת ערב למעריב, שעה כזו צו"לניקית, אם אפשר להגדיר כך שעה. מנגד, מייל שיישלח בשעה 3:17 בלילה, אין ספק שתהיה בזה אמירה מהדהדת.

לאור התובנה הזו הוחלט לרסן את הרצים הדחופים עד לסביבות אותה שעה מהדהדת. עד אז ניסחתי טיוטות ובדקתי תקדימים ואספתי השראה מספרות עממית, בניסיון למצוא פתרון לשאלה: מה לכתוב לו לעורך עם הטור הנשלח לראשונה.

לבסוף, באזור חצות הלילה, הבנתי שצריך לעשות סדר באופציות. שרבטתי בהודעת המייל את מה שיש לתמצת באותו משפט באופן אלגנטי. עוד בישיבה קטנה למדתי שקודם כל צריך לסדר את הדברים ורק אחר כך להתפייט:

אל תהיה זבל, תגיב. תחמיא גם.

ואני שונא שנוגעים לי בכתבה

ואני מקווה שברור לך שמגיעה לטור כזה הפנייה בולטת בשער

ושהגרפיקאי בשקל ינסה להתעלות על עצמו עם העימוד

ושתבין שיש לך עסק עם מקצוען אמתי שעושה לך טובה גדולה שהוא בכלל מסתכל עליך, רק תמצמץ ואלף עורכים רודפים אחרי

והנה עכשיו אחרי 3 בלילה, כי אני איש עסוק וחשוב מאוד שלא ישן בלילה

ועוד

עכשיו השאלה איך מצמצמים את כל זה למשפט אחד מנצח.

רפרפתי מהורהר עם העכבר על המסך, מחכך את הסמסונג הוותיק שלי בשפמי שידע ימים קצוצים יותר. שערה אחת נתפסה בכיסוי הסדוק וכמעט צווחתי בכאב.

רק כאשר פקחתי את עיני ראיתי את הברוך. הקליק הוקלק וההודעה נשלחה.

בעוד ליבי מזנק לגרוני, בתנועה אוטומטית ביקשתי ללחוץ על ביטול. היד המגששת שלי לא מצאה את העכבר השטני, וכשמצאתי וכבר מיקמתי על הביטול, בדיוק אז נפלה האופציה מהחלון. לרגע שקלתי גם אני ליפול מאיזה חלון.

זהו. את הנעשה אין להשיב.
זה אדיר.
הכתיבה קולחת ורצופה, השפה עשירה והסגנון משתלב עם הז'אנר. הגוף הראשון הוא גולת הכותרת, מכניס אותנו לאווירה.
חוץ מהחינניות הטבעית של הכתיבה, היא נעשית מתוקה הרבה יותר בגלל הקריצה לאנשי המקצוע :)
מתחילת הקריאה אני כבר אומרת "את המשפט הזה אני אצטט", ו"את המשפט הזה אני אמסגר".
בסוף ציטטתי את כל ההודעה...

כמה הארות.
1. לעולם, לעולם, אל תכניסו את כתובת הנמען למייל לפני שאתם עוברים עליו. קל וחומר בן בנו של סביו כשאתם שולחים לעורך.
2. לעולם אל תתנו לעורך רמז ממה שקרה מאחורי כתיבת הטור. משתי סיבות: זה לא מקצועי וזה לא מקצועי.
פוזה קשוחה, אדישה משהו, מרשימה הרבה יותר מהזעה מול המסך לאורך שלושה לילות רצופים.
3. כדי לשלוח את המייל בדיוק ב7:30 בערב יש אפשרות להגדיר שליחה אוטומטית כבר בבוקר.

• הוסף לסימניות
1. לעולם, לעולם, אל תכניסו את כתובת הנמען למייל לפני שאתם עוברים עליו. קל וחומר בן בנו של סביו כשאתם שולחים לעורך.
עכשיו לומר לי את זה?
2. לעולם אל תתנו לעורך רמז ממה שקרה מאחורי כתיבת הטור. משתי סיבות: זה לא מקצועי וזה לא מקצועי.
על הסיבה הראשונה עוד הייתי מתווכח, אבל השניה בהחלט משכנעת..

תודה על הפרגון!

• הוסף לסימניות
איכשהו, אתה מצליח להתחדש לגמרי בסיפור הזה. כתבת הרבה, וטוב, מימים ימימה. ועם זאת - פה יש איזה רף חדש.
תודה על העונג, ידידי הלבלר.

(והאמת? לא קרה כלום אם בטעות שלחת לעורך את המשפטים ההם. שיידע קצת יותר להעריך...)

• הוסף לסימניות
עמוד ה: עכשיו מחכים

אלו היו שלושים ושלוש השעות הארוכות ביותר בחיי, הזמן שחלף מאז סאגת שליחת הטור ועד להפצתו חוצה. כל דקה התעקשה לרקוד את כל שישים צעדיה, וכל צעד מיצה את זמן המסך שלו עד תום, והכל בתנועות מוקצנות ואיטיות להכעיס. הרגשתי איך המחוגים התאחדו לעשות לי דווקא.

אחת לכמה דקות נזכרתי שהספירה לאחור לקץ אלמוניותי מתקתקת את תקתוקיה האחרונים, וזרמים חשמליים זעזעו את אונות מוחי שכמעט ולא עף על עצמו ממש.

ניסיתי לדמיין את מכבשי הדפוס מתאמצים ברגעים אלו ממש לשכפל את מחצית נשמתי על גווילי העיתון באלפי עותקים, וליבי הלם כהארלי דייווידסון על פול גז.

לאחר לילה טרוף שינה, עם סצנות חלומיות מטושטשות על מבטי הערצה שנישאים אליי בכל מקום ומכל עבר, קמתי ליום המיוחל.

כשעמדתי מול הראי לפני היציאה הראשונה אל העולם החדש, חלפה בי התובנה כי עלי לחדש בדחיפות את זו חליפתי. הרי מהיום אינני עוד איש לעצמי. וכשכולם יביטו אלי למעלה, איזה טעם יהיה לזה כשיראו את כתמי השנים ועקבות הטחינה וקשקשי הקרקפת על הצווארון וצפונה.

למרבה הפלא, היקום באותו בוקר היה נראה במבט ראשון זהה לאתמולו, למרות כל מה ששונה בו.

הארכתי את דרכי לבית הכנסת דרך המכולת השכונתית. היא עדיין היתה סגורה. ניסיתי לבלוש אחר אריזות העיתונים שכבר היו אמורים להיות שם. לא היה שום רמז.

מבחינה חינוכית עדיף לא לספר אילו כוונות כיוונתי בתפילת שחרית של אותו יום, די אם אעדכן שבהזדמנות הראשונה גולגלו התפילין וקופלה הטלית וכרוח סערה מיהרתי שוב למכולת. לאחר פשפוש נרגש בדוכן העיתונים נוכחתי כי הוא טרם עודכן וכי חדשות ישנות עדיין ממלאים אותו.

"הגיעו העיתונים?", שאלתי את הזבן הזקן מדי.

"עוד לא" הוא אמר והמשיך להסתבך בהחלפת סליל הנייר בקופה.

זאת נקודה שחייבים להביא לידיעת מחלקת ההפצה, חשבתי בתסכול. לטובת הרבים כמובן.

אחרי כמה שעות, או ליתר דיוק, אחרי עשרים דקות, הייתי שם שוב. הפעם, הודו לו וברכו שמו, הוא היה שם סופסוף. העיתון. שערותיי סמרו, ליבי החסיר פעימות על ימין ועל שמאל, ידי רעדו, שיניי נקשו, קרסוליי רטטו וטחולי חישב להיבקע.

לא זוכר איך והאם שילמתי, אבל עמדתי שם באמצע המכולת הדחוסה בניחוח ביצים שנפלו אשתקד מאחורי המקרר, קרעתי בשארית כוחותיי את אריזת הניילון, שלפתי את החלק הנכון, והתחלתי לדפדף כמי שאחזו קורדייקוס.

ואני מדפדף הלוך ושוב ימין שמאל קדימה אחורה, וליבי צונח מטה מטה. ריבונו של עולם, איפה זה? אני לא עומד בזה.

דמעות חסרות נימוס החלו מסמאות את עיני, ובנקודה זו הבנתי שלא מתאים להתנהג בצורה כזו, בוודאי כשמדובר בכויתב השורות בכבודות ובעצמו.

לאחר שיטוט קל מצאתי מקום צדדי, והתחלתי לדפדף בכובד ראש. בשער לא היה אזכור קל לדרמה. הסקתי שכנראה יש כאן מהלך מחושב של הפתעת הקוראים. או ש... אני לא רוצה לחשוב על זה.

עברתי עמוד אחרי עמוד, תוהה בינתיים מה יש להם לאנשים לכתוב כל כך הרבה, ומי בכלל יקרא את כל זה.

באמצע הדפדוף השלישי החסרתי פעימה, רק בשביל להשלים אותה כפול אלף בדקות שלאחר מכן. מצאתי את הקוביה שלי. מוסווית בין קטעי שיווק ויח"צנות, בחלק התחתון של עמוד 58, שהוא העמוד הסתמי ביותר שעיתון היה יכול להמציא.

בתוך גוש האכזבה היה גם מקום לאנחת הרווחה. סופסוף המילים שנכתבו על גבי הכיסא החורק שלי, כשדוד השמש ככתר לראשי, מודפסים שחור על גבי נייר עיתון כאילו היה זה הדבר הטבעי ביותר. איך אפשר להקל בזה ראש.

הרי לא מן הנמנע שיהיו כמה אנשים עם מלא מלא זמן שיגיעו עד לשם למצוא מטמונים. מי יודע, אולי יקרא את זה חמי שליט"א, שאף פעם לא סבל אותי, ומרוב התלהבות יביא לאשתו – חמותי תליט"א, שאף פעם לא הסתירה את זה שהיא לא סובלת אותי, שתקרא את הכתיבה הנפלאה, ובסעודת שבת יעלו ניחושים מי זה יכול להיות הכותב. אפילו את הגיחוך הדק שיתמלט מתחת לשפמי יכולתי לראות בעיני רוחי.

אולי אפילו ה'קולגות' 'שלי' - גלגלתי את המילים המסעירות במחשבתי ולשתי אותן עד שהפכו לבצק חם - ישימו לב, אולי, מה אולי – בוודאי, יתקשרו לברך, לאחל ולשאול מאיפה ההשראה ולבקש טיפים שימושיים.

וכל הקוראים הנאמנים האלמונים הרי בלי שום ספק יהיו חייבים להתפעל. ויחושו חובה קדושה להגיב, ולחזק את ידי הסופר הגאוני (והמצטנע!) שהתגלה כך בהיסח הדעת. הם יכריחו את העורך לתת להם מען למכתבים, תא קולי להשארת הודעות דומעות, ואני אפליג על ענני האהדה שיובילו אותי אל הארץ המובטחת.

אבל מה לעשות שאנשים עוד לא מודעים לכל הטוב הזה שממתין להם, לו רק ישכילו לרכוש את העיתון הנכון, לדפדף בו עד בוש, להגיע בסוף לעמוד 58, ולהיות נואשים עד כדי שימת לב לקובייה הקטנה בה טמון כל כישרוני ועתידי.

השאלה היא מה אני עושה עם עצמי במצב המיוחד בו אני מצוי, אחר הפרסום ולפני בוא התהילה.

לא שיש ברירה נוספת. מחַכים.

• הוסף לסימניות
כבר אמרנו שאתה הולך ומשתבח. לומר שוב?...

הרי לא מן הנמנע שיהיו כמה אנשים עם מלא מלא זמן שיגיעו עד לשם למצוא מטמונים. מי יודע, אולי יקרא את זה חמי שליט"א, שאף פעם לא סבל אותי, ומרוב התלהבות יביא לאשתו – חמותי תליט"א, שאף פעם לא הסתירה את זה שהיא לא סובלת אותי, שתקרא את הכתיבה הנפלאה, ובסעודת שבת יעלו ניחושים מי זה יכול להיות הכותב. אפילו את הגיחוך הדק שיתמלט מתחת לשפמי יכולתי לראות בעיני רוחי.
אוי זה כל כך טוב.
הסופר הגאוני (והמצטנע!)
:)

הפרק והסדרה הזו קולעים בול בנקודה.
כשאנחנו עושים שמהו, אנחנו בטוים שהעולם כולו סובב סביבנו, שכולם נרגשים למראינו, למקרא הגיגנו - ולא היא.

ובקיצור:
כשאתה הקהל - אתה בקושי שם לב מי החזן.
כשאתה החזן - אתה משוכנע שכולם לא נושמים מרוב ריכוז בכל תג ותג שיוצא מפיך.

ואחרי הכל - יש המשך לסדרה?

• הוסף לסימניות
תודה, ידידי ר' @משויטט שהתעקשת להפנות אותי הנה פעם אחר פעם ולא נותרה לי ברירה :)
לפעמים צריך להאכיל אותי בכפית, אין מה לעשות.

אז קראתי - בנשימה עצורה, יש לציין - ולא איבדתי ענין בשורה השניה, שזה הישג כביר. שרדתי עד הסוף, וזה אומר שזה בהחלט בהחלט בהחלט משובח. [כמה שאני מסתלבט, יואוווו]

תכל'ס, ההומור קורע וחייתי ופראי וחסר גבולות ועכבות, רף חדש לכתיבה סאטירית, שיאים חדשים של טורים היתוליים, רף מחייב בהחלט.

אבל מה שהכי הכי בעיניי, שמעבר להומור, הוא לא רק הומור, הוא עצוב, עצוב מאד, מטיח לנו מראה מול הפרצוף, זורק לנו קיתון על פנינו.
כמה שאנו מאוהבים בחומרים שלנו, כמה שאנו ממורכזים וממרכזים את עצמנו ואת יישותנו.

כמה שזה מצחיק, זה עצוב. וכמה שזה עצוב, זה אמיתי.

• הוסף לסימניות
עמוד ו: מילים פורחות באוויר

כל דעותיי ושיטותיי ומתודותיי וגישותיי הנורות ממותני בימים כתיקונם בלי מעצור - בכל הזדמנות הנקרית בדרכי, בכל נושא העולה על שולחני ואל כל בן שיח הנקלע לרדיוסי - כל זה נעלם ברגע בו אני מתיישב לרשום את הגיגיי לטור בעיתון.

ה'ווי"ו' מהבהב בהזמנה בקצה העליון של מסמך הוורד הצח מכל רבב, ממתין בסבלנות ראויה לציון לרגע בו אתחיל לשפוך את דבריי החשובים לאומה בעת הזו.

אבל נאדה. כלום ושום דבר. גורנישט מיט נישט.

אז מתחיל הסיוט השבועי, סיוט שאין לו שום דימוי מוצלח. הכי קרוב זה למרוט צמר גפן שנמרח על סוודר ישן. עוד מילה, מחיקה זועמת. עוד שבריר רעיון, פסילה מתוסכלת. אני מגרד חצץ בציפורניים חשופות, אם לנסות בכל זאת להתענג על דימויים תלושים.

בין לבין אני משחק עם המילה הבודדת במסמך 'בס"ד'. תופס, מדגיש, מגדיל, מטה, מקוקו, מנקה עיצוב. אולי אפשר יהיה להיבנות בסיעתא דשמיא.

תוך כדי אני מנסה ללכוד איזו מחשבה חמקמקה. היא נראית אינטליגנטית ומלאת שאר רוח, כזו שאין לי אלא לנעוץ אותה על שיפודי, לבזוק עליה קצת 'קצח תרבותי' ולהגיש אותה לקוראיי הנאמנים בגאווה, שמצידם יכתירו אותי בעקבותיה ללא ספק ככויתב המילניום.

אלא שכאמור, היא חמקמקה. המחשבה.

בפעמים הבודדות בהן הצלחתי לשים את ידי על מחשבה כזו, היא התבררה בסופו של דבר כהרבה פחות מרשימה ממה שניסתה להציג עצמה. ובכל זאת, בעת הזו, חצי שעה אחרי הדדליין הסופי, גם מחשבה חמקמקה עשויה להציל את הקריירה.

זה בדיוק הזמן לעשות עוד סבב כרטיסיות.

אני פותח כמה אתרי חדשות בשביל לגלות ששום דבר דרמטי לא קרה בחמש הדקות שחלפו מהביקור הקודם, אני מרענן בכל זאת. פותח את הפורום, אין דברים חדשים, חוץ מכמה הודעות אנמיות לאשכולות עתיקים. ברגעים דלים כאלו אני מרשה לעצמי אפילו להיכנס לפורום תכנות, כדי להקיא על הכותרות המעודדות התאבדות קולקטיבית מחוסר עניין לציבור. אני מבקר בבנק, גם שם אין שינויים, בודק את מפלס הכינרת, ואת המדדים בצ'רידי. סוגר את החלונות בזעם ריקני. עולם משמים.

אני קם למקרר, מגלה שגם בגזרה הזו אין שינויים. רעיית הסויפר מנצלת את ההזדמנות לשאול אם אני בשלבי סיום כי היא מותשת וצריכה עזרה במקלחות. אני אומר שתוך עשרים דקות אני מסיים.

בשלב הזה אין אף אחד בעולם שיצחק על עומק הברוך המגוחך שלי. והעורך ביקש אתמול להקדים.

בשלב הזה אני מתחיל לחשוב על תירוץ יצירתי למה השבוע לא יהיה את מה שאמור היה להיות. קורה. מחשבים מתקלקלים, מסמכים נמחקים, מקרי חירום פוקדים גם את הכותבים, ה"י.

הייאוש מטפטף את עמדתו אל התודעה, ותת המודע מחכה לרגע האל חזור בו הבעיה שלי תהפוך לבעייתו של העורך, ואני אוכל להתחיל להתכונן לכישלון הבא.

אולי אכתוב על הקושי שבלכתוב טורים? זהו צעד בסיסי שכל כותב טורים שמכבד את עצמו יוצא לו לעשות פעם בחיים. מצד שני, אם אני משתמש עם הנשק האחרון הזה, מה אעשה בשבוע הבא. בעיה.

האקטואליה כבר נשמעת כמו פזמון שנתקע בלופ אינסופי, ושום רעיון גדול או לפחות גרגר פילוסופי עמוק על החיים - לא מבצבץ באופק.

העורך שולח סימן שאלה כפול שבע. אין לי מושג מה לומר.

על השולחן נמצא הגמבוי החדש של הילדים. זה נראה כמו רעיון נכון. אני פותח את משחק הטטריס האהוב עלי, ומתחיל למחוק שורות בקצב.

וכאשר כל הכוכבים מסתדרים, ופס בן ארבע קוביות יורד מן השמים בדיוק אל השורה החסרה, ותרועת ארבעת השורות הנמחקות ממלאת את החדר, מנצנצת בי פתאום המחשבה ההיא, בהירה כמו ענן אביבי.

ובגעש פתאומי אני מתנפל על המקלדת המתפרקדת לה בנחת. תודה לא-ל, יש לי מה לומר לכם.

• הוסף לסימניות
הולך ומשתבח!
מה יהיה בפעם הבאה?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: