מישהו מכיר מקורות ביהדות לחשיבה חיובית ודמיון מודרך?

• הוסף לסימניות
אני מחפשת - האם ישנם מקורות ביהדות לענין של חשיבה חיובית המסוגלת לשנות מציאות בעצם החשיבה בלבד, או "דמיון מודרך" ככלי שיכול לשנות מציאות? [דמיון מודרך - מחשבה בה האדם חושב ומדמיין כיצד הוא כבר מצליח ורואה את עצמו בתוך ההצלחה לה הוא מצפה, כך יזכה שהדברים יתגשמו. אני לא מצטטת אלא אומרת מהזכרון].

כשאני אומרת מקורות ביהדות איני מתכוונת לספרי חסידות או אחרונים וכד' מבלי לזלזל באף חכם או גדול, אלא מקורות בש"ס ובמדרשים וכדו'.
תודה!

• הוסף לסימניות
גמ' במסכת ברכות דף ס, יהודה בר נתן הוה שקיל ואזיל בתריה דרב המנונא אתנח אמר ליה יסורים בעי ההוא גברא לאתויי אנפשיה דכתיב (איוב ג, כה) כי פחד פחדתי ויאתיני ואשר יגורתי יבא לי'.

• הוסף לסימניות
יש על כך בלשם שבו ואחלמה (ספר הדע"ה ח"ב דרוש ה' ענף ד' סימנים ג-ה, מובא בשערי לשם סימן יא ענין בטחון), באריכות גדולה עם הרבה מקורות
[כל זה מבעלי.. ]

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רבקה גולדברג;n5068710:
גמ' במסכת ברכות דף ס, יהודה בר נתן הוה שקיל ואזיל בתריה דרב המנונא אתנח אמר ליה יסורים בעי ההוא גברא לאתויי אנפשיה דכתיב (איוב ג, כה) כי פחד פחדתי ויאתיני ואשר יגורתי יבא לי'.

לא שאלתי על תחשוב רע - יהיה רע, זה אני מכירה ויודעת, יש לזה עוד מקורות, ושם זה גם לא מפני שהמחשבה מביאה רע, אלא כפי שמבאר בזה המהר"ל [נתיבות עולם נתיב הבטחון פרק א] "דכיון שאין בך ביטחון אתה גורם ליסורים שיבואו".

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רבקה גולדברג;n5068716:
יש על כך בלשם שבו ואחלמה (ספר הדע"ה ח"ב דרוש ה' ענף ד' סימנים ג-ה, מובא בשערי לשם סימן יא ענין בטחון), באריכות גדולה עם הרבה מקורות
[כל זה מבעלי.. ]

שם הוא מדבר על מידת הבטחון. לזה יש לי מקורות אין סוף.
אני מחפשת מקור לכך שבכח חשיבה חיובית לשנות מציאות. "תחשוב טוב יהיה טוב" [המצוטט מהריי"צ, אך על זה עצמו אני מחפשת מקור בחז"ל].

• הוסף לסימניות
אגב, מה שכל המרצים על החשיבה החיובית מצטטים "תחשוב טוב יהיה טוב" - ממש לא קשור למושג המוכר כ"חשיבה חיובית", אלא למידת הבטחון.
המקור למשפט זה הוא הצמח צדק, והאדמו"ר מליובביטש מבאר אותו:
לקוטי שיחות [ל"ו עמ' 4]:
"ויובן זה ע״פ דברי רבינו הצ[SUP]״[/SUP]צ שענה לאחד שהתחנן אצלו לעורר רחמים על חולה מסוכן ח״ו-״טראכט גוט - וועט זיין גוט״(״חשוב טוב ויהיה טוב״). ומשמע מדבריו, שעצם המחשבה לטובה (הבטחון) תביא לתוצאות טובות (ובטוב הנראה והנגלה).

• הוסף לסימניות
שמעתי מהרב אהרון מרגלית שליט"א
שאדם חייב ליראות את עצמו כאילו יצא ממצרים וזה בדיוק דמיון מודרך.

אין לי מקור והסבר מפורט יותר

• הוסף לסימניות
ידועה הסגולה מרבי חיים מוולוזין זצ''ל שמובא בספרו 'נפש החיים'
עניין אין עוד מלבדו. מתאים לך? רוצה מקור?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שריונה;n5068801:
ידועה הסגולה מרבי חיים מוולוזין זצ''ל שמובא בספרו 'נפש החיים'
עניין אין עוד מלבדו. מתאים לך? רוצה מקור?

זה לא קשור. זה מדבר על כך שהאדם יבטח בה' ויחזק בליבו האמונה שאין אדם יכול להזיק לו מבלעדי ה' וכו'
זה כלל לא קשור לחשיבה חיובית שמחשבה ערטילאית על כך שיהיה טוב - תגרום שיהיה טוב.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י בפוטנציאל;n5068785:
שמעתי מהרב אהרון מרגלית שליט"א
שאדם חייב ליראות את עצמו כאילו יצא ממצרים וזה בדיוק דמיון מודרך.

אין לי מקור והסבר מפורט יותר

גם זה לא קשור. אדם חייב לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים כדי שבזה יבוא לתכלית הכרת הטוב, שאם הנס נעשה לאיזה סבא-רבה שלי, אני לא ממש חש בהכרת הטוב, אך כשאני מרגיש כאילו אני עצמי נגאלתי - אז הכרת הטוב שלימה.

אנשי ה"דמיון המודרך" אומרים שאם תחשוב כעת איך הניתוח של הבן שלך עובר בהצלחה, ואיך מבשרים לך שב"ה הוא מחלים והניתוח הצליח, וכיצד הבן קם והולך על רגליו וכו' זה יגרום לזה להתגשם. בלי בטחון, בלי אמונה, בלי הקב"ה.

• הוסף לסימניות
מקווה שהאחד הזה ימצא חן בעיניך יותר :)

"ושם ראינו את הנפילים בני ענק מן הנפלים ונהי בעינינו כחגבים וכן היינו בעיניהם"

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נירוש;n5068844:
אנשי ה"דמיון המודרך" אומרים שאם תחשוב כעת איך הניתוח של הבן שלך עובר בהצלחה, ואיך מבשרים לך שב"ה הוא מחלים והניתוח הצליח, וכיצד הבן קם והולך על רגליו וכו' זה יגרום לזה להתגשם. בלי בטחון, בלי אמונה, בלי הקב"ה.
היו כאן אשכולות שדנו בזה הרבה פעמים
כמו הסוד , חשיבה יוצרת, הרב שירי ועוד

ביררתי את הנושא קצת יותר לעומק וכך ענו לי-
מחשב יוצרת, בנית אמון בעצמנו , יצירת חזון הן לא סותרות את האמונה שהכל בידי הקבה

כמו שאדם אוכל בכדי להחיות את נפשו, וישן להתרענן, והולך לרופא כשצריך כך גם אמון בעצמו נותן לו יכולות וכח לשנו. ולעשות דברים ולהצליח בכלל.

ועם כל זה חייבים לחיות בידיעה שבשורה התחתונה הקבה קובע מה יהיה ומה לא והעשיה שלנו היא רק בגדר השתדלות ואין מנוס ממנה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י פרוגיוזר;n5068854:
מקווה שהאחד הזה ימצא חן בעיניך יותר :)

"ושם ראינו את הנפילים בני ענק מן הנפלים ונהי בעינינו כחגבים וכן היינו בעיניהם"

גם זה לא קשור :)
שם מדובר שמי שרואה את עצמו כחגב, משדר בטחון עצמי ירוד, כך גם ייתייחסו אליו הסובבים. זה מציאותי, לא מיסטי.
החשיבה החיובית מדברת על דברים מיסטיים, שבכח החשיבה הטובה בלבד לגרום שהדבר יתגשם כפי מחשבתו.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י בפוטנציאל;n5068876:
היו כאן אשכולות שדנו בזה הרבה פעמים
כמו הסוד , חשיבה יוצרת, הרב שירי ועוד

ביררתי את הנושא קצת יותר לעומק וכך ענו לי-
מחשב יוצרת, בנית אמון בעצמנו , יצירת חזון הן לא סותרות את האמונה שהכל בידי הקבה

כמו שאדם אוכל בכדי להחיות את נפשו, וישן להתרענן, והולך לרופא כשצריך כך גם אמון בעצמו נותן לו יכולות וכח לשנו. ולעשות דברים ולהצליח בכלל.

ועם כל זה חייבים לחיות בידיעה שבשורה התחתונה הקבה קובע מה יהיה ומה לא והעשיה שלנו היא רק בגדר השתדלות ואין מנוס ממנה

תודה.
אני מסכימה שמי שמשכנע עצמו שבכוחו לפעול - ימצא בעצמו את הכוחות לפעול. "ייחד לב וגל אבן" יעקב ייחד את ליבו ובכח זה גלל את האבן, כמפורסם משיחתו של הגר"ח שמולביץ.
בחשיבה חיובית מדברים על כך שהחשיבה החיובית תשנה את המציאות, לא רק ככח עזר ועידוד לעצמי להאמין ביכולותי ולהוציאן אל הפועל. זה אני מסכימה, אין כאן מיסטיקה, זה הגיוני.

• הוסף לסימניות
היי נירוש,
יש לא מקור אחד, ולא שניים, אלא עשרות.
אני עוסקת בנושא באופן יום-יומי, מלמדת אותו לנשים,
מאמנת נשים בליווי של אחת-על-אחת
ויש לי גם קורס שלם (10 שיעורים) -
קורס מעשי איך להפוך את נושא החשיבה החיובית לחלק מהחיים,
איך להתגבר על מחסומים במחשבה שמונעים ממך להתקדם,
ואיך להגיע להגשמה של מטרות טובות שאת רוצה.
הקורס כולו מבוסס על המקורות.
בסיומו את יוצאת לא רק עם ידע השקפתי נרחב
אלא גם עם ידע מעשי עצום, והמון כלים
איך להפוך את הגישה החיובית למשהו תכל'ס בחיים שלך - בכל תחום שאת רוצה לשפר.

לגבי חשיבה חיובית:
למה לנתק אותה מביטחון ב-ד' יתברך?
ברגע שתנתקי אותה מהביטחון קיבלת דרגה נמוכה של חשיבה חיובית,
דרגה שעליה מתבססים כל הקורסים והשיטות שמגיעות ממקור לא יהודי \ לא תורני.
בכל השיטות שמגיעות ממקורות כאלה הדגש הוא על "אני רוצה" ו-"מגיע לי".
לגויים זה עובד מצויין, עבורנו, להבדיל, נדרשת עבודה שונה.
אני אסביר גם למה -
מתואר שבתקופת ביהמ"ק גויים רבים היו מגיעים לבקש ישועה ולהתפלל שם.
ולפי הכתוב - גוי שהגיע לביהמ"ק תפילותיו היו נענות תמיד (!)
וההסבר הוא שכאשר גוי פונה ל-ד' ומבקש דבר-מה
ולא מקבל - הוא מיד בועט.
לעומת יהודי שהעבודה הנדרשת ממנו היא שונה.
לכן כל הנושא של "למשוך לעצמי שפע" מגיע מנקודת השקפה מאוד גויית.
לצערי נכנס חזק גם לציבור שלנו.

לגבי דמיון מודרך:
זה נקרא במקורות "כוח הציור". כלומר - היכולת לצייר לעצמך מצב שעדיין לא קרה. לטוב ולמוטב.

קצת קשה להסביר כל זאת על רגל אחת בפוסט בודד בפורום...
אבל לפחות יש לך עכשיו רקע.

אם יש לך שאלה ספציפית אשמח לעזור, אבל תשתדלי שתהיה ממוקדת.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נירוש;n5068818:
זה לא קשור. זה מדבר על כך שהאדם יבטח בה' ויחזק בליבו האמונה שאין אדם יכול להזיק לו מבלעדי ה' וכו'
זה כלל לא קשור לחשיבה חיובית שמחשבה ערטילאית על כך שיהיה טוב - תגרום שיהיה טוב.

לא זכיתי להבין ולרדת לסוף דעתך
קצת קשה לנסות להפריד את עניין הביטחון מהנושא של חשיבה חיובית על פי היהדות.
אבל הנה רעיון נוסף: איוב ג' כה: אשר יגורתי בא לי- ומפרשים את זה: ממה שפחדתי שיקרה- קרה לי כי למחשבה
יש כוח ליצור מעשה בין חיובי ובין שלילי.
ובמסכת מכות נאמר: בדרך שאדם רוצה לילך מוליכין אותו ומסביר על כך המרש''א שכפי רצונו ודעתו של אדם
מוליכין אותו המלאכים שנבראו מאותו כוח רצון ומחשבה.

שיהיה לך בהצלחה ובתקווה שכיוונתי:rolleyes::rolleyes:

• הוסף לסימניות
להצלוחס - תודה. סוף סוף מישהו שאמור להכיר מקורות [מבלי לזלזל חלילה באף אחד/ת מאלו שניסו לעזור לעיל].
תוכלי להצביע לי על מקור אחד בחז"ל שבו מובא שאדם צריך לחשוב שיהיה טוב כדי שהדבר יקרה?
כל מקורותינו מדברים על בטחון בה', ככלי היחידי.
אם די בבטחון בה' - למה צריך חשיבה חיובית? האין זו ע"ז בשיתוף? גם תבטח בה', וגם תחשוב חיובי? למה אין די בבטחון לבד??

בנוגע לדמיון מודרך וכח הציור - דוקא תופתעי לשמוע שמצאתי בנוגע לזה מקורות בחז"ל שסותרים את הרעיון לחלוטין!
כתב ה׳בן איש חי׳ (עוד יוסף חי כי תצא ד־ה שלח תשלח), יש ענין שרובא דעלמא סובלים ממנו, הן בעלי תורה והן בעלי משא ומתן ואני העבד בתוכם, דהנה איתא בספר ׳כתר מלכות' סי׳ צ ע״ד הגמרא בסנהדרין (כו) ׳מחשבה מועלת אפילו לדברי תורה׳, וברש״י - ׳מחשבה שאדם מחשב, כך וכך אעשה, כך וכך תעלה בידי, מועלת להשבית הדבר, שאין מחשבתו מתקיימת, אפילו לדברי תורה, כגון האומר עד יום פלוני אסיים כך וכך מסכתות בגירסא׳. פעמים רבות נכונים לו לאדם הון ועושר לביתו, והצלחה בעסקיו להיות מנת חלקו, אך בזאת שהוא משוטט בדמיונו ורואה את עצמו כאילו כבר שרוי הוא בתוך הטובה והשפע, ונהנה מדמיון זה, בכך משבית הוא מעצמו את כל אותה טובה וההנאה.
ואם ישאלך לבך הרי אם נכתב לזה האיש בראש השנה כך וכך שפע וברכה והרווחה היאך יפסיד זאת על ידי מחשבותיו ודמיונותיו - תשובתו כי הרי כבר קיבלה בדמיונו, וכבר נתמלא שמחה כשמחת המקבל שפע זה בפועל (במו שאמרו ברבות נה. על החולם חלום טוב, שפעמים על ידי דמיונו ושמחתו בדבר אבד ממנו הדבר
בפועל), ורוב העולם ניזוק מזה. וזהו ׳עיון תפילה׳ שמנעו רבותינו ז׳׳ל - שלא יצייר בדמיונו אחר התפילה את השגת הטובה אשר התפלל עליה כאילו כבר באה לידו.

כך שאני עדיין מחפשת את המקור העלום ל"חשיבה חיובית".

• הוסף לסימניות
אכן, יש בנושא של חשיבה חיובית גם עניין הגיוני של "מי שלא מאמין בעצמו שיצליח - כיצד יצליח? = שזה דברים ע"פ דרך הטבע...
ויש גם את הנושא הפנימי של עזר משמים כמו שמביא המדרש על "ה' צילך" - "כשם שאתה הווה עימי כך אני הווה עימך... אף הקב"ה כשם שאתה הווה עימו כך הוא הווה עימך" ובזוהר כתוב: "אי איהו קיימא בנהירו דאנפין מתתא כדים הכין נהרין ליה מלעילא, ואי איהו קיימא בעציבו, יהבין ליה האי דינה בקבליה. וע"ז כתוב "עבדו את ה' בשמחה" למה? חדוה דברנש משיך לגביה חדוה אחרא עילאה. כגוונא דאיהו איתער - הכי אמשיך מלעילא" (הפירוש: אם האדם נמצא בפנים מאירות מלמטה - כך נותנים לו מלמעלה, ואם הוא נמצא בעצבות - נותנים לו אותו דין במקביל... השמחה של אדם מושך לו בעצמו שמחה עילאית מלמעלה.)

זה מקורות קדומים, לדעתי. מקווה שיספק אותך.

בהצלחה!

נ.ב. אכן, יש סיכון בלהאמין ברעיון הזה ללא ההשקפה היהודית האמיתית וללא האיזון היהודי הנכון.
אז כל הכבוד שאת לא קונה כל רעיון בלי לבדוק שיש לו מקור והתאמה יהודיים. אחרת, זה עלול להיות ממש בעייתי....
להרחבה: הצטרפי לשיעור בן 5 שעות בנושא:)

• הוסף לסימניות
במשלי כתוב -
"רוח איש תכלכל מחלהו."
שהרוח של הבנאדם מחזיקה אותו במחלה

מצאתי איזה הסבר לפסוקים , לא הצלחתי להעתיק
הנה הקישור-

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה