כללי מי יחליף את פרנקריל??

• הוסף לסימניות
בס"ד

לא כל כך מתחשק לי להכינס לויכוח, מה גם שאיתמר ידיד קרוב שלי, אבל אני בכל אופן חייב להעיר (או יותר נכון להאיר) נקודה מסויימת:

הפתגם או המינוח 'נחיה ונראה' שייך בויכוח על דבר שעתיד לקרות, היינו אחד אומר ביבי יהיה ראש ממשלה ואחד אומר לא, אפשר לחתום את הויכוח במשפט "נחיה ונראה" וחסל.

אבל, וזה אבל גדול, כשמתווכחים על משהו עכשווי המצוי גם בהווה ותלוי בהשקפת עולם/ מנת משכל/ ניסיון או כל דבר אחר מלבד 'זמן', אני חושב שאין שום הקשר למשפט הנ"ל, שכן גם אם יבואו אי אלו מעמדים שסיימו זה עתה קורס עימוד בסיסי ויצא להם הכי משתלם לרכוש חבילה של איתמר מאיזו סיבה שתהיה, ובשל כורח הנסיבות והצורך להיות 'מגניבים' הם יתחילו להשתמש בפונטים שלו (שלדעתי הם באמת מקסימים, אבל, עפעס רחוקים מטקסט רץ כרחוק מעמד מגרפיקאי) כטקסט רץ לספרים שהם יוציאו, אין בכל זאת כדי להפוך פונט כזה או אחר לפונט לטקסט רץ.

ישנם כללים ברורים מה יכול לשמש כפונט לקריאה מרובה שאמורה לרוץ ומה לא, ביניהם: המרווח הלבן שמסביב כל אות, העובי שלה, הסריפים שבגג כל אות ועוד המון המון מרכיבים. העובדה שאנשים ישתמשו מחוסר ידיעה בפונטים שאינם מתאימים, לא ישנו את העובדה, שהם פשוט... לא מתאימים!!! בדיוק כמו הוויכוח הסמוך אודות השימוש בפונט ליברונה של פונטביט כטקסט רץ לספר תורני. מי שמבין מבין, ומי שלא שיערב ויבושם לו. דווקא העובדה שישנם מעמדים שאינם מקצועיים מספיק, רק מחדדת את היותם של הטובים - טובים באמת..., כמו בכל תחום אחר.

ושוב, אין בכוונתנו אף לא שמץ של רצון לפגוע באישיות כזו או אחרת או בטיב התוצרת היוצאת תחת ידיה. הפונטים של איתמר הם מקסימים ומדהימים, אבל מה לעשות, הם מתאימים לאותיות ראווה, לאותיות לטקסט קצר, ל"כל הזכויות שמורות", לקטלוגים, מגזינים, חוצצים ושערים, הנצחות, כרזות בסגנון עתיק, וכמובן - כריכות, אבל בשום פנים ואופן לא לטקסט רץ. כך למיעוט דעתי הענייה. והחולק - יחלוק.

גם פונטביט, למשל, לא תיעלב אם תגדיר את הפונט 'אדמה' כפונט שאינו מתאים לטקסט רץ. אדרבה, אם תתקשר להתייעץ עם המומחים שלך הם יזהירו אותך שלא להשתמש בו כי לדעתם הוא לא מתאים. ספריית הפונטים של כל חברה מחולקת לקטוגריות ברורות ביותר על ידי אנשי מקצוע ותיקים, שיודעים יותר טוב מכולנו מהו באמת פונט קריא ומהו לא. אין סיבה 'לקחת את זה אישי', זה פשוט התאמת כלי העבודה לסוג העבודה. אתה מעצב כריכה - אני הראשון להמליץ לך להשתמש בפונטים של איתמר. אתה מעצב ספר - לך תרכוש חבילה בפונטביט או בפונטייפ. אל תתפשר.

מזכיר לי מישהו שכתב כאן או באשכול סמוך שפונט גפן הוא פונט מדהים וכו' וכו' והוא רואה לאחרונה יותר ויותר ספרים שמשתמשים בו (עכ"ל), ואת האמת שבזמנו כשראיתי כמה רעש עשה נדב עזרא סביב יציאתו של הפונט הנ"ל לאור, צירפתי גם אותו לחבילה שרכשתי מפונטביט. ניסיתי אז לא פעם ולא פעמיים 'לדחוף' אותו לכל מיני ספרים שעשיתי, אבל זה פשוט לא היה זה. בסוף ויתרתי ופשוט זרקתי אותו לתחתית הארכיון במחשבי.

לפני כמה ימים יצא לי לעלעל במקרה בקטלוג של פונטביט, וכשהגעתי לעמודי האינדקס רפרפתי גם עליהם. מה גדלה הפתעתי שליד הפונט 'גפן' הופיע - לא פחות ולא יותר - הכיתוב 'ארכיון'....

ישמע חכם ויוסיף לקח...

בהצלחה ופרנסה טובה לכולם.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אם שואלים אותי הפונט 'פרנקנתן' של בית אלף מחליף ובגדול את פרנקרהיל

חברים, בואו נעשה ברשותכם סדר בדברים.

ראשית, הבהרה: פרנקנתן לא בא להחליף את פרנקריל. נקודה.
הוא אכן יותר יפה ממנו, אבל השאלה כאן היא לא איזה פונט יותר יפה, אלא איזה פונט יותר קריא.

ולדעתי, אין תשובה אחת ויחידה, מפני שהענין הזה משתנה מאיש לרעהו, זו"א יש פונטים שהם לכולי עלמא לא קריאים ולא מיועדים לטקסט רץ. ויש פונטים שהם קריאים לכולי עלמא ולזאת הם נועדו.
ויש מאידך פונטים שנמצאים על הספקטרום, בעיני רבים הם מאד קריאים ובעיני אחרים הם לא נוחים לקריאה כלל.

לפרנקריל הקלאסי (הנפוץ והרגיל, לא שאר הגרסאות המעוותות להחריד שאינם עוברים מסך) אין תחליף!

זהו פונט קריא וברור לכולי עלמא, אבל זה לא בגלל הצורה שלו כמו הנפיצות שלו. צורניות היא דבר בסיסי, עמוק ויסודי בנפשו של אדם. רובנו למדנו את אותיות הא' ב' בפונט פרנקריל. כשהתוודענו לראשונה לאות אלף הצורה היתה אלף של פרנקריל. אנו כ"כ רגילים לצורה שהיא כבר זורמת לנו בעין ומתיישבת היטב בראש. יש לו את כל התנאים להיות טקסט רץ וקריא, אבל אין איזשהו קסם מיוחד באותיות הללו (לדוגמא, הפונט הכי קריא באנגלית למשל, אין בו אף לא אחד מהיסודות העיצוביים והאופטיים של פרנקריל, ובכו"ז הוא קריא בעיני מליוני בנ"א כי הצורניות שלו היא צורת האות הבסיסית שהם מכירים, לאמריקאים יש את צורת האות הבסיסית שלהם ולערבים יש את שלהם ואפילו לסינים, ולנו היהודים, יש את פרנקריל, יש לכך הרבה סיבות אבל אלו העובדות, מדובר בפונט ששלט בכיפה בספרות העברית, הן התורנית והן הכללית ללא עוררין של ממש במשך עשרות בשנים.

מאידך, יש פונטים רבים שאנשים אוהבים ומגדירים אותם כקריאים ובעיני אחרים הם ממש לא קריאים.
אתן דוגמא, פונט הדסה, בעיני רבים הוא אחד הפונטים הקריאים ובצדק, ואילו אני - ואני מכיר עוד רבים אחרים - לא אוהב לקרוא בו (הדסה חדש של פונטביט היה יותר טוב בעיני למשל). אותו דבר לגבי פונטים דוגמת תהילה וספרדי וכדו' אין טעם להתווכח על הענין, כי זה משתנה מאיש לרעהו (ואכן לטקסט רץ עדיף לבחור טקסט שהוא בקונצנזוס)

לגבי פרנקנתן, כפי שאמרתי, הוא לא בא להחליף את פרנקריל, עם זאת רבים מהמשתמשים טוענים שהוא קריא בעיניהם מאד. ואילו אחרים טוענים שהיופי שלו בא על חשבון הקריאות.

בקיצור, הבנתם את הענין.

• הוסף לסימניות
איתמר, העם איתך!!!

וטוב שאתה מבהיר את הדברים, כי אם לא היית עושה את זה בעצמך נראה לי דברים כאן היו מתחילים לצאת מפרופורציה...

• הוסף לסימניות
אבל, וזה אבל גדול, כשמתווכחים על משהו עכשווי המצוי גם בהווה ותלוי בהשקפת עולם/ מנת משכל/ ניסיון או כל דבר אחר מלבד 'זמן', אני חושב שאין שום הקשר למשפט הנ"ל, שכן גם אם יבואו אי אלו מעמדים שסיימו זה עתה קורס עימוד בסיסי ויצא להם הכי משתלם לרכוש חבילה של איתמר מאיזו סיבה שתהיה, ובשל כורח הנסיבות והצורך להיות 'מגניבים' הם יתחילו להשתמש בפונטים שלו (שלדעתי הם באמת מקסימים, אבל, עפעס רחוקים מטקסט רץ כרחוק מעמד מגרפיקאי) כטקסט רץ לספרים שהם יוציאו, אין בכל זאת כדי להפוך פונט כזה או אחר לפונט לטקסט רץ.
קודם כל תנסה לעצב טקסט רץ באותו פונט ותיווכח שהוא קריא
ואגב ראית עלון לפסח שעיצב אחד מטובי הגרפיקאים החרדים\חסידיים [ומסיבות מובנות לא אפרסם את שמו] והוא עיצב את הטקסט בפרנקנתן (למרבה ההפתעה במשקל בולד?) וזה יצא משהו מיוחד
וכאן המקום להודות לאיתמר נתן שבפונטו ובגופנו עיצבתי את הלוגו שלי
תודה איתמר תודה
בברכה "גרפיקה"

• הוסף לסימניות
איתמר, העם איתך!!!

וטוב שאתה מבהיר את הדברים, כי אם לא היית עושה את זה בעצמך נראה לי דברים כאן היו מתחילים לצאת מפרופורציה...

ניסים יקירי, מאידך גם אין מקום לפסקנות הזו בה אתה מחליט שאין לנו פונטים לטקסט רץ "בשום פנים ואופן", אכן עיקר החידוש שלי הוא לא מתמקד בטקסט רץ, היה חשוב לי ליצור ולחדש היכן שחסר, אבל לומר שאין לנו פונטים לטקסט רץ, זה פשוט לא נכון. יש גם יש. ועוד יהיו בהמשך (ובטח שאינך יכול לומר זאת אם לא בדקת...).

• הוסף לסימניות
האמת די מביך להתווכח על זה בפומבי, בעיקר איתך..., אבל דווקא יש לי את הקטלוג, אשמח אם תפנה אותי לפונט מסויים.

• הוסף לסימניות
אשמח אם תפנה אותי לפונט מסויים
מצורפת דוגמא של קונטרס שהשתמשתי לטקסט הרץ בפונטוב.
והמסקנה שלי: כשהפונטוב הכל טוב.
אבל תתרשם בעצמך. או שתחכה לתשובה של איתמר. :)

לסיים ש''ס.png

• הוסף לסימניות
מסתמא הויכוח כאן לא ייגמר בעתיד הקרוב, ולכן קבעו החכמים הקדמונים כי "על טעם וריח אין להתווכח".

השאלה היחידה שנותר לשאול, היא: האם באמת קביעת הקריטריונים למידת קריאותו של פונט מסויים היא עניין של 'טעם וריח', או שמא של מסגרת ברורה של כללים, מחקרים וניסיון.

כדי שנוכל באמת ליישב את הסוגיא המטרידה הזו, נשמח אם תכתבו (וכוונתי לכל המגיבים) מהם הקריטריונים שלכם ל'טקסט רץ'. אנא בחרו באחת או יותר מהאפשרויות הבאות:

1. ש"הרבה אנשים משתמשים בו".
2. שהוא פונט חדיש ויפהפה.
3. שיצר אותו מעצב 'פצצה'.
4. שהוא נראה טוב בעין כשמעלים דף אחד ממנו לפורום.
5. שהוא בסגנון יהודי עתיק ומתגעגע.
6. שלא קיבלתם הערה על זה שהשתמשתם בו כטקסט רץ כמה פעמים.
7. שהוא עלה לכם הרבה כסף.
8. כי שאלתם את האשה והיא אמרה שהוא פונט יפה.
9. כי פחדתם להיתקע מאחורי כולם עם ה'פרנקריהל' המוזנח והנדוש כל כך.
10. כי מישהו בפורום פרוג כתב שזה אחלה פונט לטקסט רץ.

בעיני, שום אחת מהתשובות ה"ל אינם נכונות, ואני מקווה שתבינו זאת גם אתם. לי ישנם קריטריונים אחרים לפיהם אני בוחר איך לעצב את הספרים שאני מוציא לאור.

ולא, אל תצפו לדברים חדשים, כי זה בעצם כל הפונטים שהמגיבים כאן כתבו שהם פחות יפים לטקסט רץ:
הדסה חדש, ספרדי, תהילה, שפע, נבו, שרף, החלוצים, אדמה, פרנקריהל בלט, דוד חדש - כולם של פונטביט. לפונטייפ גם יש את ארץ הצבי ופנינה שמתאימים לספרים מסויימים.

אה...., ואיך שכחנו. יש גם את פרנקריהל.

ישן, עתיק, מכוער, נדוש ושחוק. אבל מנצח את כוווווללללללםםםםםםםם!

סוף פסיק נקודה.

[עריכה]

נ.ב. עקב תגובות נזעמות בפרטי אני מנוע מלהגיב יותר. מקווה שלא פגעתי באף אחד כי לא זו הייתה כוונתי, אך מצד שני לא נוכל להגיע לתובנות אם נחשוש כל אחד להביע את דעתו.
בטוחני שכאשר ר' איתמר ישקיע את מרצו בהשקת פונט ספר, הוא יצליח בכך בגדול, בדיוק כשם שהצליח לעשות זאת בענק עם שאר הפונטים שלו, שכבשו בצדק רב את עולם העיצוב התורני.
ואגב, אני באופן אישי בדרך לרכוש ממנו חבילה ובטוחני שאמצא בה שימוש רב בעז"ה.
פרנסה טובה לכולם!

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
מצורפת דוגמא של קונטרס שהשתמשתי לטקסט הרץ בפונטוב.
לתשומת לב
"יש לחלק" בין ספר המעוצב עם עיטורים בצד וכדו', הנותן סגנון של מודרני וחדשני, או חסידי וכדו' - שם בודאי יש מקום לשדרוגי גופנים למיניהם.

לבין ספר תורני נטו, בלי עיצובים וכדו', מקסימום קישוט מפריד בין סימן לסימן - שם אין חולק שהפרנקריל מנצח בכל מכל...

• הוסף לסימניות
לתשומת לב
"יש לחלק" בין ספר המעוצב עם עיטורים בצד וכדו', הנותן סגנון של מודרני וחדשני, או חסידי וכדו' - שם בודאי יש מקום לשדרוגי גופנים למיניהם.

לבין ספר תורני נטו, בלי עיצובים וכדו', מקסימום קישוט מפריד בין סימן לסימן - שם אין חולק שהפרנקריל מנצח בכל מכל...
לא באתי לומר שזה הפונט האידיאלי לטקסט רץ.

הקריטריון שלי הוא שהפונט הוא עטיפה לתוכן, ובהתאם לכך אני בוחר אותו.
העמודים שהעליתי הם מקונטרס של דברי עידוד וחיזוק לסיים את הש"ס מלווה בעובדות על גדולי ישראל.
במקרה הזה פרנקריהל סתם היה נותן תחושה 'כבדה'.
לעומת זאת כשאני מעמד קונטרס חבורות לא אחליף את הפרנקריהל שמשדר את הרצינות הראויה לתוכן.

• הוסף לסימניות
ניסים אתה מחייה את הפורום...
יש לך טביעת עין מצוינת בעימוד ואנכי הקטן חותם בעיניים עצומות על כל מה שכתבת. מה גם שאיתמר (ממעצבי העל בדורנו המשופע במעצבים מוכשרים) עצמו מודה שרוב הפונטים שהוא מעצב אינם מכוונים לאות ספר.
מה שברור שהרמת כאן להנחתה... ובלי ספק עוד נשמע בקרוב מאיתמר על פונט חדש ומרהיב לטקסט רץ.

• הוסף לסימניות
יוחנן יוחנן, היה שווה לכתוב את כל התגובות המייגעות האלו רק בשביל לחזות בזיו לוגואך מתנוסס לו שוב בין כותלי הפורום.

אני שמח שיש כאלו שהבינו את כוונתי...

• הוסף לסימניות
.....

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
קודם כל תנסה לעצב טקסט רץ באותו פונט ותיווכח שהוא קריא
ואגב ראית עלון לפסח שעיצב אחד מטובי הגרפיקאים החרדים\חסידיים [ומסיבות מובנות לא אפרסם את שמו] והוא עיצב את הטקסט בפרנקנתן (למרבה ההפתעה במשקל בולד?) וזה יצא משהו מיוחד
וכאן המקום להודות לאיתמר נתן שבפונטו ובגופנו עיצבתי את הלוגו שלי
תודה איתמר תודה
בברכה "גרפיקה"
נו מובן הוא גרפקאי לא מעמד

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה