מסורת מנהגים מוזרים ומקורותיהם - כנסו ושתפו

• הוסף לסימניות
יש מנהג מאד נפוץ שבקדושה שאומרים "וקרא זה אל זה ואמר" אז נוטים לימין ולשמאל וראיתי במשנ"ב חלק א' ס' קכו' בביאורים ומוספים של דרשו הערה 15 בשם ר' חיים קנייבסקי שאין לכך שום מקור !!!!!
אשמח אם יש מישהו שכן שמע מקור לכך.
מלא לא יודעים זאת...
@אביגדור חיים - ציטוט מסידור קול ציון :

"וקרא" - יפנה לימינו, "זה" - יפנה לשמאלו, "אל זה" - יפנה לאמצע...

כך נכון לעשות ולא להיפך, כיון שאנחנו דומים בזה למלאכים, הנותנים רשות קודם לימינו, וכך גם נראה מדברי רבנו הרש"ש זיע"א בסידור. וכך אמר לי מור אבי ז"ל (חכם סלמאן מוצפי) כמה פעמים, והיה מקפיד על זה.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
דרוש מקור למה שכשמגביהים את הספר תורה יש מצביעים עם זרת וכן למה לא כורעים כמו שנפסק בשו"ע(ויתכן שזה באמת חוסר ידיעה)???
* משתחווים כשאומרים "וזאת התורה".
* ציטוט מסידור קול ציון:
בשעה שאומרים "וזאת התורה" נהגו שהשליח ציבור מראה לקהל באצבע את מקום הקריאה, והקהל כולו עושה כן באצבעותיהם. והוא סגולה לזיכרון.

• הוסף לסימניות
מישהו שמע על מסורת מוזרה שהתינוקות הילודים בתקופה הראשונה כשהם מחייכים מרפלקס נותנים להם מכה על הפה שיפסיקו לחייך, כי הם משחקים עם מלאכים...
זה נשמע מזעזע, מי שמע על זה?
דווקא יש לזה מקור:
העתקתי מתוך הידברות (הדברים ידועים לי מקדם אך שם זה כתוב עם מקורות)...

שאלה​

שלום הרב, פורסמה כתבה של גלריית באתר לגבי תינוקות שמחייכים מתוך שינה. שמעתי מהרב יעקב שכנזי שליט"א שכשרואים את התינוק מחייך מתוך שינה יש לנגוע לו באפו וזה מועיל. רציתי לשאול למה זה מועיל? מה הסיבה לתופעת החיוך מתוך שינה? והאם יש בדבר חשש סכנה של מזיקים? ומה המקור? תודה רבה

תשובה​

שלום רב,
אכן כך הביא החיד"א זצ"ל בספרו דבש לפי (מערכת י אות יח) בשם לקוטי גורי האריז"ל כת"י, שילדים המצחקים כשהם ישנים, וכן במצחקים לבדם אפילו בהקיץ, סימן הוא שהפלונית משחקת, ובפרט אם זה קורה בליל ראש חודש, ולכן כשקורה דבר כזה, יאמר: זילי פלונית מכאן, לית לך כאן חולק ואחסנא, לית לך כאן נייחא. ויאמר "ויהי נועם" כולו. ככה יעשה בהכאה על החוטם ג' פעמים, ובכל פעם ישמור על הסדר הזה.
בברכה,
הלל מאירס

• הוסף לסימניות
* משתחווים כשאומרים "וזאת התורה".
* ציטוט מסידור קול ציון:
בשעה שאומרים "וזאת התורה" נהגו שהשליח ציבור מראה לקהל באצבע את מקום הקריאה, והקהל כולו עושה כן באצבעותיהם. והוא סגולה לזיכרון.
מה זה סידור קול ציון???

• הוסף לסימניות
דרוש מקור למה שכשמגביהים את הספר תורה יש מצביעים עם זרת וכן למה לא כורעים כמו שנפסק בשו"ע(ויתכן שזה באמת חוסר ידיעה)???
אכן אנשים לא כורעים מחוסר ידיעה!
כשהגיע הגה"צ רבי רפאל ברוך טולדנו זצ"ל ממרוקו לא"י, הגיע ישר ללדרמן (...) וראה שחלק מהקהל לא כורע , ונתרעם בקול גדול למה לא כורעים, והסטפיילער שהיה כבד שמיעה שאל מה צועקים שם, ואמרו לו שיהודי מבוגר ממרוקו מעיר שלא כרעו ב"וזאת התורה" ואמר הסטייפלער בענוותנתו הוא צודק אבל אני כן כרעתי. (רק נדמיין היום יהודי מבוגר מזרחי ולא מוכר מגיע לביהכנ"ס של אחד מגדו"י ומתחיל לצעוק באיזה מצב הוא היה יוצא......)

• הוסף לסימניות
@הבריסקער הנודד מה שכתבת כאן שהספרדים לא אומרים אסדר בשבחין:
איך הגעת לזה?
נראה לי כולם אומרים.
בעיקר המערביים יוצאי צפון אפריקה אומרים (מרוקו תוניס ג'רבה לוב והאיזור)
המזרחיים (עירק פרס סוריה תורכיה מצרים וא"י) פחות נוהגים לומר ולא מאריכים כלל בקידוש אלא הוא קצר מאד (שלום עליכם, אשת חיל, קידוש)

• הוסף לסימניות
(רק נדמיין היום יהודי מבוגר מזרחי ולא מוכר מגיע לביהכנ"ס של אחד מגדו"י ומתחיל לצעוק באיזה מצב הוא היה יוצא......)
באיזה מצב??? מעולם לא שמעתי שפגעו בחכם ספרדי בבית כנסת אשכנזי
אולי היו נגשים אליו בעדינות ושומעים את דברו

• הוסף לסימניות
המזרחיים (עירק פרס סוריה תורכיה מצרים וא"י) פחות נוהגים לומר ולא מאריכים כלל בקידוש אלא הוא קצר מאד (שלום עליכם, אשת חיל, קידוש)
לא יודע.
אני לא מכיר מזרחיים (בעיקר בבליים) שלא אומרים.

• הוסף לסימניות
אתה אומר זאת מידיעה??
(אם כך אז גם בין המזרחיים יש כאלה שאומרים ויש כאלה שלא אומרים.
מעניין, אני יברר.)

אני יודע שאומרים: שלום עליכם, אשת חיל, אתקינו סעודתא, אסדר בשבחין, יהא רעוה.
(הקטעים שהדגשתי אומר בעה"ב)

• הוסף לסימניות
אתה אומר זאת מידיעה??
(אם כך אז גם בין המזרחיים יש כאלה שאומרים ויש כאלה שלא אומרים.
מעניין, אני יברר.)

אני יודע שאומרים: שלום עליכם, אשת חיל, אתקינו סעודתא, אסדר בשבחין, יהא רעוה.
אנחנו נוהגים מנהג ע"מ
רק שלום עליכם [פעם אחת ולא 3 כמו שהרב עובדיה נהג לומר בבדיחותא "מלאכים מבינים פעם אחת כשאומרים להם לצאת"]
אשת חיל
קידוש.

אגב, יש שנמנעים מלומר שלום עליכם בכלל ,כמו שלא אומרים היום "התכבדו מכובדים"

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
כמעט ולא מצוי ספרדים שאומרים, חוץ משלום עליכם אשת חיל וקידוש בלבד.

• הוסף לסימניות
כולם אומרים או שכולם לא אומרים לא הבנתי את כוונתך, בכל אופן מה שכתבתי די מדוייק החלוקה לעדות, אצל המרוקאים בוודאות אחוז גבוה שאומרים ואצל הירושלמים (האותנטיים) לא מצוי שאומרים, ונהרא נהרא ופשטיה.
ואגב הבריסקער נדד עד מרוקו ועירק? כל הכבוד....

• הוסף לסימניות
שוב אחזור ואומר:
אומרים: שלום עליכם, אשת חיל, אתקינו סעודתא, אסדר בשבחין, יהא רעוה.

ואגב הבריסקער נדד עד מרוקו ועירק? כל הכבוד....
זה טווובבב!!!!

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה