מצוה הבאה לידך אל תחמיצנה

• פותח הנושא צל
  • פורסם בתאריך
  • הוסף לסימניות
בתור אחת שמתעסקת עם ילדים בחינוך המיוחד,
ביקשה ממני אמא מתוסכלת לשאול:
איך היא יכולה לתת את הריטלין לילד שמסרב ואפילו משתמש נגדה באלימות. העיקר שלא לקחת את הכדור שמאיים עליו, למרות שהת"ת מאיים להוציאו כי כבר "הגיעו מים עד נפש"?

מי שיענה תהיה לו הזכות להציל ממש כפשוטו, ילד יהודי שימצא את מקומו ויוכל ללמוד.(כי יש לו כשרונות...)
תזכו למצוות!

• הוסף לסימניות
תקראי את הסיפור על הנושא הזה בספר החדש של חיים ולדר.

• הוסף לסימניות
רטלין בבית הספר

היה פעם תלמיד שעשה הרבה בעיות בכיתה, הפריע בשיעורים, השמיע כל מיני קולות, רב עם החברים, בקיצור – המצב הפך לבלתי נסבל. המורה שלו היה אובד עצות, ואחרי שניסה בטובות וברעות ולא עזר כלום, הוא הזמין את ההורים לשיחה.
ההורים הגיעו נבוכים, והמורה גלל לפניהם את כל מה שעושה הילד ואת כל מה שהוא ניסה לעשות איתו, ושאל אותם מה הם מציעים. אמר האב: "מה אתה רוצה שאעשה? גם אני דיברתי אתו וביקשתי ממנו והענשתי אותו, ולא עזר כלום".
ענה המורה: "אולי תקחו אותו לאבחון?"
השיבה האם: "אני לא מאמינה בזה, זה לא יעזור כלום, וזה לא מעשי".
המורה המשיך בזהירות: "אם אין ברירה - אולי כדאי לתת לו ריטלין?"
והאבא: "אבל מאיפה נשיג ריטלין?"
"אין בעיה," אמר המורה "אני אשיג לכם ריטלין, וכל בוקר הילד יקח כדור והכל יהיה בעז"ה בסדר"
אמרה האמא: "אני בבוקר יוצאת לעבודה מוקדם, ובעלי בתפילה, ויש בלגן בבית בבוקר, מי ידאג כל יום שהוא יקח את הכדור"?
ענה לה המורה: "אני יכול לעזור לכם גם בזה, אני עצמי אדאג כל בוקר לתת לו את הכדור".
האבא מודאג: "זה לא בא בחשבון, כל התלמידים ידעו שהוא לוקח כדור, יהיה מזה פרסום ובזה אני לא מעונין!"
חשב המורה ואמר: "יש לי רעיון. כל יום בהפסקה אחרי התפילה אבקש ממנו ללכת לחדר המורים ולהכין לי כוס קפה, ובתא שלי יהיה ריטלין והוא יקח כל יום כדור, אף אחד לא ידע מזה והכל יהיה בסדר".
הססו ההורים מעט, ואח"כ הסכימו, אבל אמרו שהם מעדיפים שכלפי הילד זה יבוא מהמורה והם 'לא בעסק'.
וכך היה:
המלמד הניח קופסא עם ריטלין בתא שלו בחדר המורים, הסביר לילד בשקט את התוכנית, וכל יום אחרי תפילת שחרית בכיתה הוא ביקש מהילד לגשת לחדר המורים ולהכין לו כוס קפה, הילד היה חוזר עם הקפה והכל עבר בשלום. ואכן המצב בכיתה נרגע, הילד כבר כמעט לא נזרק מהכיתה, לא היה עצבני, לא רב עם חבריו וכו' וכו', ובכלל האווירה בכיתה נהייתה יותר רגועה.
אחרי כמה שבועות האמא שואלת את הילד: "נו, מה נשמע בכתה?"
והילד עונה "מצויין"!
היא שואלת: "המורה מרוצה ממך?"
הילד עונה: "כן, הכל עכשיו מצויין!"
אז היא שאלה: "תסביר לי, מה קרה פתאום שהכל נהיה כל כך טוב"?
עונה הילד: "פשוט מאוד, כל בוקר אחרי התפילה המורה שולח אותי להכין לו כוס קפה, ואני נכנס לחדר המורים, מכין לו קפה, לוקח כדור מהתא שלו ושם לו בקפה, אני מביא לו והוא שותה את זה, ואח"כ הכל בכתה מאה אחוז"!

• הוסף לסימניות
שמעתי ממכירה על תלמידה שסירבה שנים לקחת ריטלין וטענה שהוא לא משפיעה עליה, בכיזה ז'! הם החליטו לעשות ניסוי, הביאו לה חלק ימים כן וחלק לא, והם ניהלו יומן. המחנכת שכל הזמן דרבנה לקחת אותו התבקשה לרשום האם באותו יום התלמידה לקחה או לא לפי התנהגותה. התברר שלא היה קשר! בין הלקיחה של הכדור לבין התנהגותה, מסתבר שיש אנשים שהוא לא משפיע עליהם,
במקביל מכיוון שמדובר על לימוד תורה שזה חשוב יותר מגאוגרפיה וטבע, אז חשבתי שאפשר לספר לילד סיפור על חיה, אולי להדגים על דובון שהיה לו מאוד קשה בתפקידיו ביער, הוא לא זכר איפה הניח דברים ומה אמרו לו לעשות, עד שהביאו לו כדור שבו רשומים הזכרונות וכו' כיד הדמיון הנפלאה....

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י כל מיני;763487:
רטלין בבית הספר

היה פעם תלמיד שעשה הרבה בעיות בכיתה, הפריע בשיעורים, השמיע כל מיני קולות, רב עם החברים, בקיצור – המצב הפך לבלתי נסבל. המורה שלו היה אובד עצות, ואחרי שניסה בטובות וברעות ולא עזר כלום, הוא הזמין את ההורים לשיחה.
ההורים הגיעו נבוכים, והמורה גלל לפניהם את כל מה שעושה הילד ואת כל מה שהוא ניסה לעשות איתו, ושאל אותם מה הם מציעים. אמר האב: "מה אתה רוצה שאעשה? גם אני דיברתי אתו וביקשתי ממנו והענשתי אותו, ולא עזר כלום".
ענה המורה: "אולי תקחו אותו לאבחון?"
השיבה האם: "אני לא מאמינה בזה, זה לא יעזור כלום, וזה לא מעשי".
המורה המשיך בזהירות: "אם אין ברירה - אולי כדאי לתת לו ריטלין?"
והאבא: "אבל מאיפה נשיג ריטלין?"
"אין בעיה," אמר המורה "אני אשיג לכם ריטלין, וכל בוקר הילד יקח כדור והכל יהיה בעז"ה בסדר"
אמרה האמא: "אני בבוקר יוצאת לעבודה מוקדם, ובעלי בתפילה, ויש בלגן בבית בבוקר, מי ידאג כל יום שהוא יקח את הכדור"?
ענה לה המורה: "אני יכול לעזור לכם גם בזה, אני עצמי אדאג כל בוקר לתת לו את הכדור".
האבא מודאג: "זה לא בא בחשבון, כל התלמידים ידעו שהוא לוקח כדור, יהיה מזה פרסום ובזה אני לא מעונין!"
חשב המורה ואמר: "יש לי רעיון. כל יום בהפסקה אחרי התפילה אבקש ממנו ללכת לחדר המורים ולהכין לי כוס קפה, ובתא שלי יהיה ריטלין והוא יקח כל יום כדור, אף אחד לא ידע מזה והכל יהיה בסדר".
הססו ההורים מעט, ואח"כ הסכימו, אבל אמרו שהם מעדיפים שכלפי הילד זה יבוא מהמורה והם 'לא בעסק'.
וכך היה:
המלמד הניח קופסא עם ריטלין בתא שלו בחדר המורים, הסביר לילד בשקט את התוכנית, וכל יום אחרי תפילת שחרית בכיתה הוא ביקש מהילד לגשת לחדר המורים ולהכין לו כוס קפה, הילד היה חוזר עם הקפה והכל עבר בשלום. ואכן המצב בכיתה נרגע, הילד כבר כמעט לא נזרק מהכיתה, לא היה עצבני, לא רב עם חבריו וכו' וכו', ובכלל האווירה בכיתה נהייתה יותר רגועה.
אחרי כמה שבועות האמא שואלת את הילד: "נו, מה נשמע בכתה?"
והילד עונה "מצויין"!
היא שואלת: "המורה מרוצה ממך?"
הילד עונה: "כן, הכל עכשיו מצויין!"
אז היא שאלה: "תסביר לי, מה קרה פתאום שהכל נהיה כל כך טוב"?
עונה הילד: "פשוט מאוד, כל בוקר אחרי התפילה המורה שולח אותי להכין לו כוס קפה, ואני נכנס לחדר המורים, מכין לו קפה, לוקח כדור מהתא שלו ושם לו בקפה, אני מביא לו והוא שותה את זה, ואח"כ הכל בכתה מאה אחוז"!

ראשית, תודה!
לו הייתי מרצה, הייתי נואמת על כך בלהט...;)
אבל במציאות כבר אוחזים אחרי השלב של עם ובלי, ומוכח שזה יעיל אצלו. והוא פשוט יכול להתנהג אז כמו בן אדם.(אם לא הוא בועט ומרביץ ומורט ומשפריץ על המורה מים מפיו ועוד כהנה וכהנה כיד הדמיון הטובה עליכם.)
ולכן כעת צריך עזרה או פטנט ללקיחת הכדור.

• הוסף לסימניות
בן כמה?

• הוסף לסימניות
תנסי להיכנס רגע לראש של הילד ולהבין: למה הוא לא רוצה לקחת?
הרי לדברייך, מדובר בילד שלומד בחינוך רגיל, כלומר: חכם ומבין עניין - אך עם קושי רציני של קשב וריכוז והיפראקטיביות.
מנסיון כמורה בחינוך מיוחד - לבנים ובנות לקויי למידה במגוון גילאים, ההתנגדות לקחת את הריטלין נבעה כמעט תמיד מדעות קדומות, מסטיגמה ומפחד מפני הכניסה לקטגוריה של "מפגר", "חולה נפש" ועוד כיד הדמיון הטובה על ילדים.
האשכול רק בתחילתו, אך אני בטוחה שהנה - אוטוטו יבואו כל מתנגדי הריטלין ויאמרו את דברם.
הטבעוניים יציעו את תחליפיהם, ההיסטריים יצביעו על מחקרים מפוקפקים בנוגע לנזקי הריטלין והרשימה עוד ארוכה. אין ספור קולמוסים השתברו, ועדיין לא הוכרע. בוודאי שכל מקרה ומקרה לגופו.
את כל הדעות האלה, אין ספק שהילד שמע לא פעם והם חלחלו לאט לאט, לא פעם בצורה מעוותת מאד.
הוא שומע זאת מחברים שפולטים מדי פעם בצחוק: "הי, לקחת כדור היום"? שכחת?" ועוד כהנה וכהנה משפטים שגורמים לפגיעה לא מוצדקת לילד שבאמת זקוק לזה כהצלת נפשות ממש. כתבת את הביטוי הזה וזה אכן כך: רוחנית, נפשית וגופנית.
לעניינך, מאחר שמובן ממכתבך שהילד עבר את כל הבדיקות האפשריות, ונוסו כל הדרכים צריך בכל דרך, לשכנע את הילד שלקיחת הכדור לא הופכת אותו למפגר, אלא היא משולה להרכבת משקפיים למי שצריך אותם, ולנטילת אנטיביוטיקה כאשר יש דלקת.
יש צורך לשנן זאת ערב ובוקר (ולהאמין בזאת גם בעצמינו). ואולי כדאי אפילו לנסות לדבר על כך עם הילדים בכיתה של הילד. לא דווקא בהקשר לילד הזה אלא באופן כללי לגבי היעזרות של ילדים באמצעים שונים: אם זה כדורים מסוימים ואם אלו שיעורי עזר שונים.
טיפים מעשיים:
לפורר את הכדור ולהכניס לטופי. (לא בריא לשיניים)
להחביא את הכדור, אפילו שלם, בתוך ממרח שוקולד, מעדן וכדו'.
היה לי תלמיד, שלקח בקבוק מי עדן, עם פיה מסתובבת, הניח את הכדור בראש הפקק הפתוח (זה בדיוק הקוטר..) - וכך שתה. הוא נהנה מהמשחק וכך בקלות הוא בלע.
אבל שוב, מנסיון, להכניס לילד את הכדור בכח זה לא עובד. בוודאי לא לאורך זמן.
המון המון הצלחה וסיעתא דשמיא!

• הוסף לסימניות
כמורה מזה 17 ש', היו לי לא מעט תלמידי ריטלין.
הכדור הוא כדור פלא, המציל פשוטו כמשמעו ילדים מרדת שחת.
הכדור לא מתאים למגוון בעיות ,אלא לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, חוסר שקט פנימי ובעיות ארגון קשות.
אם נעשה מבחן TOVA אבחון של נוירולוג ואבחון דידקטי, וראו שיש הפרעות אלו, חובה לנסות לפחות תקופה את השימוש בתרופה.
אני הייתי אומרת להורי התלמידים ששכנעתי להתחיל עם התרופה - אל תגידו לי מתי אתם מתחילים- אני כבר אעדכן אתכם כשיהיה שיפור משמעותי.
תמיד זיהיתי שיפור משמעותי כבר בשבוע הראשון, וההורים שמחו לשמוע ממני ששמתי לב ללא שידעתי על התחלת הטיפול. וזה עודד את כל ההורים הסרבנים.
ילד שמסרב לבלוע תרופה:
א. או שהוא פוחד מבליעת כדור.
ב.אם לא, כדאי לעשות לו טבלת ניקוד נושא פרסים (אחת לשבועיים).

הסיפור של חיים ולדר כבודו במקומו, (ישנם ילדים מופרעים שאינם זקוקים לריטלין אלא לגבולות ברורים.), אולם הוא יכול לגרום ללא מעט הורים להמנע מלתת תרופה חשובה ,שיכולה לגרום לילדים להעלאת דימוי עצמי, הצלחה בחברה, ועוד הרבה.

• הוסף לסימניות
היה פעם סיפור בהמודיע הצעיר בנושא. אהבתי את המסקנה שהילד הגיע אליה, שבשבילו הריטלין זה כמו הקפה של הבוקר שבלי זה "אני לא מתפקדת" או אפילו כמו סיגריה. יש אנשים שעצבניים ונראים בדיוק כמו ילד שצריך ולא לקח ריטלין, כשאין להם את הסיגריה/כוס קפה

• הוסף לסימניות
מפוררים עם משקה שוקו בבוקר, לשים לב להכין כמות שוקו שבטוח שהילד ישתה,
נשמע נורא-אבל לא חייבים לספר לו ששמתם אין כמעט הבדל בטעם, אפשר לטעום ומקסימום להוסיף סוכר,אין ברירה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ריבק;763586:
הסיפור של חיים ולדר כבודו במקומו, (ישנם ילדים מופרעים שאינם זקוקים לריטלין אלא לגבולות ברורים.), אולם הוא יכול לגרום ללא מעט הורים להמנע מלתת תרופה חשובה ,שיכולה לגרום לילדים להעלאת דימוי עצמי, הצלחה בחברה, ועוד הרבה.

אולי לא הבנתם, בספר החדש שלו יש סיפור על ילד שלא הסכים לקחת את הריטלין ואיך שהמחנך שלו סידר את הענין.

• הוסף לסימניות
שמעתי על גננת שבשיתוף פעולה עם ההורים היתה נותנת לילד את הכדור בתוך מעדן כלשהו.
תלוי בן כמה הילד, פשוט את הכפית הראשונה עם הכדור מקפידים היו להאכיל אותו ואח"כ לבד.....

• הוסף לסימניות
אני חושבת ששיחה עם הילד בטיול כיף במיוחד שעושים בשבילו, ואומרים לו מראש שהטיול בשביל לשוחח עימו על הנושא.
לשאול אותו למה הוא לא רוצה? האם זה מפחיד אותו?
אולי הוא מרגיש שהדבר משפיע על המצב רוח שלו
אולי המעבר ממצב למצב.

• הוסף לסימניות
יכול להיות שהריטלין באמת עושה לו המון תופעות לוואי ולא טוב לו ולכן זה סיוט בשבילו לקחת את הכדור ,בשביל זה ישנם עוד סוגים כמו הקונצרטה וכו'
דבר שני, תמיד כדאי ללכת לעוד רופא כדי לקבל חוות דעת שניה לפעמים הרופא משנה את המינון, הסוג והדבר מחולל פלאים
דבר שלישי אל תזלזלו ברגשות של ילדים הם לא שחקנים הם עם אמיתי וכשכואב להם ולא טוב להם הם מביעים זאת כל אחד בדרכו שלו!!

• הוסף לסימניות
יום אחד חזר אחיין שלי (בן 6) מאושר כולו. הוא קבל מחבר שלו מתנה.
"מה?" כף ידו החזיקה במן משהו שנראה תרופה.
אחותי המזועזעת בדקה, ו...כן, זה היה כדור ריטאלין.

אז אל תציעו שייקח את זה בחיידר, הוא עלול "לכבד" גם את החברים.

-אפשר להכין מבצע בליעת כדור: לוח נקודות ובסופו ציור הפרס המובטח.

• הוסף לסימניות
לתת תרופה לילד עם מעדן וכו' זה פתרון לשבוע - כשילד צורך אנטיביוטיקה למשל, וזה חולף ועובר, והילד עדיין קטן.
נראה לי שבמקרה של ריטלין א"א להסתיר לאורך זמן, כי בשלב מסוים הוא יצטרך לקחת לבד. א"א להאכיל בחור במעדן... ואז זה יכול מאד לפגוע באמון של הילד, כשיודע לו שנתנו לו בצורה עקיפה.
אא"כ יש מצב שכאשר יהיה עם הריטלין זמן קצר יהיה רגוע יותר, ובמצב זה יהיה אפשר לשוחח איתו בצורה נוחה יותר ולהגיע להסכמה, ואז לא צריך לדעת שהוא כבר לוקח.

• הוסף לסימניות
תראי, אני מגיבה מכיוון שיש לי אחים שאחד לקח בעבר ואחד בהווה
אי אפשר להסתיר מהילד לאורך זמן אבל עד שישתכנע לקחת מעצמו זה יכול להיות פתרון
ואחי מספר שאכן זה גורם לפעמים לתחושת דכדוך ועצב וחוסר תאבון בזמן ההשפעה, הוא לא מסוגל לאכול רגיל מרגע ההשפעה בבוקר ועד ל4.30 כשהוא חוזר מהחיידר.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י צל;763479:
איך היא יכולה לתת את הריטלין לילד שמסרב ואפילו משתמש נגדה באלימות. העיקר שלא לקחת את הכדור שמאיים עליו, למרות שהת"ת מאיים להוציאו כי כבר "הגיעו מים עד נפש"?

{הערה: אני כותבת מתוך נסיון ולא סתם באוויר.}

לכאורה ממה שאת מתארת נראה שחשוב מאד וממש קריטי
להורים ומתוך כך גם לילד
לקבל במקביל לריטלין עזרה נוספת - הדרכה רגשית והתנהגותית. (באופן אישי מאיש מקצוע ולא בעצות פורום)
ריטלין הוא ממש חסד ה' למי שצריך - אבל הוא מהווה קרקע שמאפשרת להתחיל לעבוד. וצריך עוד עזרה כדי לעבוד נכון.
כשילד מבין שזה טוב לו ועוזר לו הוא בעצמו רוצה ומקפיד לקחת, ואת הפתרונות איך לקחת - הראש היצירתי שלו ימציא בעצמו.
כמו כן - בהחלט שווה לשקול יחד עם הרופא המטפל - לנסות קונצרטה. יש ילדים שלא יכולים לסבול את תופעות הלוואי של הריטלין ועם הקונסרטה מסתדרים טוב
וזה גם חוסך לקחת באמצע הלימודים כדור נוסף.

מאד מאד חשוב לדבר עם הילד על הקשיים שלו ולברר איתו מה הנקודה שמפריעה לו בכדור - רק שיתכן שהמצב מול ההורים לא מאפשר כעת שיחה כזו וכדאי להעזר במישהו מבחוץ.

(וגם לשקול כמה שיותר מהר האם הוא לומד במסגרת מתאימה.)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה