כללי מרווח בין מילים ותווים - ספר קודש

• פותח הנושא AYR
  • פורסם בתאריך
  • הוסף לסימניות
בעת עבודתי על כמה עבודות עימוד ספרי קודש (באינדזיין), לא פעם אני נתקל בדילמת המרווחים בין המילים והתווים. ואני רואה שבענין הנ"ל רבו הדיונים.
אמרתי בדעתי להתייעץ עם חכמי הפורום, האם יש איזה שהוא נוסחא או כללים ברורים בגודל המרווח הרצוי בין מילים ותווים בעימוד סטנדרטי של ספר קודש (המכונים בימינו "קונטרסים"), או האם הכל לפי טעמו של המעמד.

• הוסף לסימניות
אתה מתכון לשאול כמה כדאי לעשות בברירת מחדל או עד כמה כדאי לשחק בשביל האיזון?

• הוסף לסימניות
בכל פונט זה שונה. משחקים לפי הנראות לעין. מדפיסים. קוראים. משחקים עוד. עד שמרוצים.

• הוסף לסימניות
מה היה פעם????
הטכנולוגיה של אז היתה אמנם ירודה, לא היו תוכנות מפותחות ופונטים צלולים וחדים כמו היום.
אבל פעם אלו שעסקו בתחום הואיל ושום דבר לא היה אוטומטי, אנשים היו צריכים להבין מה הם עושים ולמה הם עושים את זה.

היום אנשים לומדים עימוד, ומה שמלמדים אותם זה בעיקר התוכנות וכמה יסודות שאפשר להכניסם אל תוך כללים.

היום בעידן האוטומטי, אנשים לאט לאט הפסיקו להבין מה הם עושים ולמה הם עושים את זה.

תוכנות וגם פונטים הם יצורים שחייבים להיכנס לכללים ברורים. הבעיה היא שהעוסקים בתחום יותר מידי סומכים על התוכנות והפונטים כפי שהם תוכנתו ורווחו.

בלי להבין את היסודות מה גורם לפונט להיות קריא, איך טקסט מתפקד, קשה לענות על שאלות כאלה.

פעם היה תפיסה טיפוגרפית שונה מאוד משל היום, הואיל וכל דבר היו עושים ידנית.
אז כמה דברים שהיו עושים פעם והפסיקו לעשות היום בגלל האוטומיזציה.

א. אותיות של מילה היו דבוקות עד הגבול האפשרי, עם הבדל במרווחים בין המילים כמה שאפשר על מנת ליצור תמונת מילים ברורה ומובהקת, כך גם ההבדלים בין המרווחים בין המילים היו פחות מורגשות.
ב. כדי ליצור איזון בבולק טקסט (מיושר לשני הצדדים) היו עושים 2 דברים.
1. או שהיו משתמשים מאותיות מורחבות.
2. היו יוצרים מרווחים לא אחידים בין המילים כך ששורה יכולה להיראות משהו כזה.
ויאמר ה אל משה לאמר.

האמת שכבר חשבתי על זה ליצור פונטים מיוחד למעמדים שבהם יהיו רווח שלם, שלושת רבע, חצי ורווח של רבע. כי זה באמת הצורה הנכונה לעבוד בישור בלוק..... אבל לך אח"כ תתחיל להסביר את זה לאנשים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אליהו פריד;1530701:
האמת שכבר חשבתי על זה ליצור פונטים מיוחד למעמדים שבהם יהיו רווח שלם, שלושת רבע, חצי ורווח של רבע. כי זה באמת הצורה הנכונה לעבוד בישור בלוק..... אבל לך אח"כ תתחיל להסביר את זה לאנשים.

לא צריך פונט בשביל זה
יש באינדיזיין הרבה מאוד סוגי רווח (בתפריט Type-Insert white space)

• הוסף לסימניות
כידוע, באינדיזיין בחלונית ה-justification יש שליטה מלאה במרווח בין המילים ובים האותיות.

הכלל הקלאסי בטיפוגרפיה לועזית זה שהרווח בין המילים לא יהיה קטן יותר מהאות i, ולא גדול יותר מהרווח בין השורות. אוכל להביא מקורות לזה אם מישהו רוצה. כנראה שמשהו דומה שייך גם בעברית.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אריאל וו;1530866:
הכלל הקלאסי בטיפוגרפיה לועזית זה שהרווח בין המילים לא יהיה קטן יותר מהאות i, ולא גדול יותר מהרווח בין השורות. אוכל להביא מקורות לזה אם מישהו רוצה. כנראה שמשהו דומה שייך גם בעברית.
גמרא מפורשת במס' מנחות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אליהו פריד;1530701:
אני בעד רבי אליהו! רעיון מבורך ואל תדאג אנשים יבינו לבד.
נכתב ע"י אריאל וו:
זוהי הבעיה בעצם שאין בעברית איזה שהוא כלל ברור בענין (לכל הפחות לעימוד ספרי קודש, לענ"ד)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י avram;1530534:
אתה מתכון לשאול כמה כדאי לעשות בברירת מחדל או עד כמה כדאי לשחק בשביל האיזון?
אני מתכוון כמה המרווח בברירת מחדל לספרי קודש (אם יש כזה דבר בכלל)

• הוסף לסימניות
הרעיון הוא פשוט, במקום לעשות אותיות רחבות שהאינדזין אוטומטית מחליף על מנת לשמר את המרווחים בין המילים והאותיות, עושים רווחים אחרי המילים שמתחלפים באותה צורה ואז הרווח בין המילים משתנה מעט, אבל שאר היחסים נשמרים.

כל מי שיסתכל בסדרי דפוס עתיקים מקרוב יראה שכך אכן עשו.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אליהו פריד;1531056:
הרעיון הוא פשוט, במקום לעשות אותיות רחבות שהאינדזין אוטומטית מחליף על מנת לשמר את המרווחים בין המילים והאותיות, עושים רווחים אחרי המילים שמתחלפים באותה צורה ואז הרווח בין המילים משתנה מעט, אבל שאר היחסים נשמרים.

מדהים/מצחיק לחשוב איך שפעם הם עבדו כ"כ קשה, והיום עם הטכנולוגייה המתקדמת אנחנו עובדים יותר קשה מהם...;)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אליהו פריד;1531056:

מה זה יהיה יותר טוב ממה שכעת נוצר באינדיזיין, דהיינו שהרווח מתחלק בשווה בין כל המילים בשורה?

• הוסף לסימניות
כי נניח שמילה שמסתיימת ב-'ר',ך',ד, וכדומיהם מתאים להם לקבל פחות רווח קצת מאשר אותיות כמו 'פ'ש'ס' וכדומיהם לאחר המילה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ישראל ר;1531990:
אפשר גם לחפש את הרווחים שאחרי האותיות הנ"ל ולתת להם מידת רוחב של 80% וכדו'.
גם אפשר.....

• הוסף לסימניות
אישית אני לא כל כך אוהב פונטים שלוקחים על עצמם כל מיני החלטות לבד.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אריאל וו;1532114:
תגובה של מקצוען! אהבתי!

• הוסף לסימניות
סטייליסטיק סט חבוב.... סטייליסטיקסט!!!

• הוסף לסימניות

חוכם באשי, גם ככה אני זה שקובה את הריווח והקרנינג של הפונט.

• הוסף לסימניות
הנה דוגמא לבעיתיות בעברית

ריווח אותיות במילה מתייחסות בעיקר בחצי העליון שלהם, אבל ריווח של מילים צריכים להתייחס גם לחצי התחתון של האותיות.

לפונטים יש להם בברירת מחדל רווח אחד בלבד #32

אהה, ואריאל וו.וונתנו אני כרגע מכין במיוחד בשבילכם פונטים שלא מרווחים כלל, כדי שהפונט לא יחליט בשבילכם איך להתרווח... ניתן לכם לטפל בזה לבד באינדזיין:D:D:D

קבצים מצורפים

• WordSpacie.jpg
    KB 66.5 · צפיות: 20

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה