משגע אותי. מיקום מרכאות אחרי הנקודה או לפניה?

• הוסף לסימניות
מצאתי בכמה מקומות שהמרכאות מופיעות לאחר נקודה, דוגמת:
"אני גם חושב כך."
ואילו אני רגיל, וכמדומני זה גם נפוץ בספרים ותוכן מודפס (למעט כתבות ועיתונים, לא בטוח לגמרי) ללפני הנקודה, דוגמת:
"אני דווקא לא חושב כך".

וכדי להימנע מגניבת דעת, אני תומך נלהב של השיטה השנייה, וגם האקדמיה וכל הכללים לא יעצרו אותי (כ"כ מהר) ואת ההרגלים שלי, אבל בכל זאת, אני רוצה לפתור את הספק אחת ולתמיד.
עם מי הצדק?

אשמח לתשובה מנומקת (בלבד).

• הוסף לסימניות
אולי זה ייתן מענה...
מתוך האקדמיה ללשון העברית

28 – סדר סימני הפיסוק בסביבת מירכאות

בהבאת דיבור ישיר בין מירכאות מצטרפות שתי מערכות פיסוק: הפיסוק של הטקסט המצוטט והפיסוק של הכותב. ראוי להימנע מגיבוב של סימנים רצופים, ועל כן יש לוותר לפעמים על סימן פיסוק השייך לאחת המערכות. הינה שתי שיטות הנוהגות בעניין זה:

שיטה א
סימן הפיסוק יבוא לפני המירכאות. למשל:
(1) והוא אמר: "אין דבר. זה בסדר."
(2) הוא פרס זרועותיו וקרא: "ריבונו של עולם!"
(3) "האם יכול אלוהים," שאל, "לברוא סלע שיהיה כבד כל כך עד שלא יוכל להרים אותו?"
(4) "מצוין," אמר, "אם כך אין מה לדאוג."
(5) "אני מסכימה," אמרה. "מתי ניסע?"
[הנקודה מציינת שהציטוט מורכב משני משפטים נפרדים.]
(6) "פרנסה טובה?"
"מכובדת."
אבל אם ראוי לבוא סימן שאלה, סימן קריאה או שלוש נקודות בסוף המשפט הראשי, יבוא סימן הפיסוק המתאים מחוץ למירכאות. למשל:
(7) איפה נאמר "אבן מקיר תזעק"?

שיטה ב
כשהציטוט מובא בסוף משפט תבוא הנקודה אחרי המירכאות. למשל:
(8) והוא אמר: "אין דבר, זה בסדר".
אבל אם ראוי לבוא סימן שאלה, סימן קריאה או שלוש נקודות בסוף הציטוט, יבוא סימן הפיסוק המתאים בתוך המירכאות, ולא תבוא נקודה אחרי המירכאות. למשל:
(9) הוא פרס זרועותיו וקרא: "ריבונו של עולם!"
(10) אני שואלת את השומר: "לאן אני צריכה ללכת?"
כך גם בהבאת ציטוטים בלא משפט ראשי:
(11) "פרנסה טובה?"
"מכובדת".

כשהציטוט מובא בראש המשפט יבוא פסיק אחרי המירכאות. למשל:
(12) "מסכן אבא", אמרה לי בצאתנו משער החצר.
אבל אם ראוי לבוא סימן שאלה, סימן קריאה או שלוש נקודות בסוף הציטוט, יבוא סימן הפיסוק המתאים בתוך המירכאות, ולא יבוא פסיק אחרי המירכאות. למשל:
(13) "לְמה אפשר לצפות?" נד בראשו.
כשהציטוט מפוצל, עשוי הפסיק לתרום לגיוון ההנגנה או לגיוון המשמעות, ועל כן הכותב חופשי לסדר את סימני הפיסוק על פי הגיונו. למשל:
(14) "בסדר", אמר, "עלה. כל העולם כבר ער".
[הפסיק מציין הפסקה בין הציטוט למשפט הראשי.]
(15) "בסדר," אמר, "עלה. כל העולם כבר ער".
[הפסיק מציין הפסקה ברצף הדיבור בתוך הציטוט.]

• הוסף לסימניות
וכדי להימנע מגניבת דעת, אני תומך נלהב של השיטה השנייה, וגם האקדמיה וכל הכללים לא יעצרו אותי (כ"כ מהר) ואת ההרגלים שלי, אבל בכל זאת, אני רוצה לפתור את הספק אחת ולתמיד.
גם אני תומכת בשיטה השנייה...
אני גם משתמשת בה וגם היא בד"כ מופיעה...
גם אותי משגע לראות שיש בעיות בעריכה באופן כללי, ולא רק הבעיה הספציפית הזאת...
זה משגע אותי!!

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אולי זה ייתן מענה...
מתוך האקדמיה ללשון העברית

28 – סדר סימני הפיסוק בסביבת מירכאות

בהבאת דיבור ישיר בין מירכאות מצטרפות שתי מערכות פיסוק: הפיסוק של הטקסט המצוטט והפיסוק של הכותב. ראוי להימנע מגיבוב של סימנים רצופים, ועל כן יש לוותר לפעמים על סימן פיסוק השייך לאחת המערכות. הינה שתי שיטות הנוהגות בעניין זה:
שיטה א
סימן הפיסוק יבוא לפני המירכאות. למשל:
(1) והוא אמר: "אין דבר. זה בסדר."
(2) הוא פרס זרועותיו וקרא: "ריבונו של עולם!"
(3) "האם יכול אלוהים," שאל, "לברוא סלע שיהיה כבד כל כך עד שלא יוכל להרים אותו?"
(4) "מצוין," אמר, "אם כך אין מה לדאוג."
(5) "אני מסכימה," אמרה. "מתי ניסע?"
[הנקודה מציינת שהציטוט מורכב משני משפטים נפרדים.]
(6) "פרנסה טובה?"
"מכובדת."
אבל אם ראוי לבוא סימן שאלה, סימן קריאה או שלוש נקודות בסוף המשפט הראשי, יבוא סימן הפיסוק המתאים מחוץ למירכאות. למשל:
(7) איפה נאמר "אבן מקיר תזעק"?
שיטה ב
כשהציטוט מובא בסוף משפט תבוא הנקודה אחרי המירכאות. למשל:
(8) והוא אמר: "אין דבר, זה בסדר".
אבל אם ראוי לבוא סימן שאלה, סימן קריאה או שלוש נקודות בסוף הציטוט, יבוא סימן הפיסוק המתאים בתוך המירכאות, ולא תבוא נקודה אחרי המירכאות. למשל:
(9) הוא פרס זרועותיו וקרא: "ריבונו של עולם!"
(10) אני שואלת את השומר: "לאן אני צריכה ללכת?"
כך גם בהבאת ציטוטים בלא משפט ראשי:
(11) "פרנסה טובה?"
"מכובדת".
כשהציטוט מובא בראש המשפט יבוא פסיק אחרי המירכאות. למשל:
(12) "מסכן אבא", אמרה לי בצאתנו משער החצר.
אבל אם ראוי לבוא סימן שאלה, סימן קריאה או שלוש נקודות בסוף הציטוט, יבוא סימן הפיסוק המתאים בתוך המירכאות, ולא יבוא פסיק אחרי המירכאות. למשל:
(13) "לְמה אפשר לצפות?" נד בראשו.
כשהציטוט מפוצל, עשוי הפסיק לתרום לגיוון ההנגנה או לגיוון המשמעות, ועל כן הכותב חופשי לסדר את סימני הפיסוק על פי הגיונו. למשל:
(14) "בסדר", אמר, "עלה. כל העולם כבר ער".
[הפסיק מציין הפסקה בין הציטוט למשפט הראשי.]
(15) "בסדר," אמר, "עלה. כל העולם כבר ער".
[הפסיק מציין הפסקה ברצף הדיבור בתוך הציטוט.]
קראתי את זה כבר. תרצי לסכם במילים שלך?
*עריכה: אז בעצם יש 2 שיטות, ואיש הישר בעיניו יעשה?

• הוסף לסימניות
קראתי את זה כבר. תרצי לסכם במילים שלך?
*עריכה: אז בעצם יש 2 שיטות, ואיש הישר בעיניו יעשה?
ככל הנראה - כן.
לי נשמע הרבה יותר השיטה השנייה, אבל נתקלתי בלא מעט ספרים איכותיים שהשתמשו בזו הראשונה, גם כאלו שעברו עריכה מוקפדת ומקיפה.

• הוסף לסימניות
קראתי כלל יפה ב'תכתבו' של גוטמן ופיין:
המירכאות הם הכרזה על פתיחת הקלטה, ובסיום הם ההכרזה על סיומם.
כל מה שמהווה חלק מההקלטה של הדובר, נכנס בתוך המירכאות.
לכאורה, זו הסיבה התומכת בהכנסת סימני הפיסוק אל תוך המירכאות.

אבל אני נוהג כמו השיטה השניה, היא הרבה יותר אסתטית ונעימה לעין.

• הוסף לסימניות
מצאתי בכמה מקומות שהמרכאות מופיעות לאחר נקודה, דוגמת:
"אני גם חושב כך."
ואילו אני רגיל, וכמדומני זה גם נפוץ בספרים ותוכן מודפס (למעט כתבות ועיתונים, לא בטוח לגמרי) ללפני הנקודה, דוגמת:
"אני דווקא לא חושב כך".

עם מי הצדק?

אשמח לתשובה מנומקת (בלבד).
ברור שהשיטה השניה לכתוב את הנקודה לאחר המרכאות, היא השיטה המקובלת והנפוצה בספרות התורנית.
אגב, זה גם יותר נעים לעין שהנקודה לאחר המרכאות.

• הוסף לסימניות
לכאורה, זו הסיבה התומכת בהכנסת סימני הפיסוק אל תוך המירכאות.
לדעתי זה אמור להיות הפוך
ה"הקלטה" כוללת מלל בלבד, היא לא כוללת סימני פיסוק.
מה גם שהנקודה משרתת את המשפט כולו - לא רק את תוכן הציטוט

אני משתמשת כמובן בשיטה ב',
וממש מציק לי לראות קטעים שמפוסקים כמו שיטה א'

• הוסף לסימניות
מתוך טקסט רץ הוצאה לאור:
  • המירכאות לא תופענה אחרי נקודה בסוף ציטוט, היות והנקודה אינה נוגעת לגוף הציטוט עצמו. במידה והיא אכן נוגעת – הוא ייכנס אל תוך מסגרת המרכאות.
בנוסף: באנגלית כדוגמא זה לא כך הנקודה תהיה בתוך הגרשיים, ובאנגלית בריטית זה תלוי האם הנקודה יש לה משמעות לחלק מהמשפט או לא.

• הוסף לסימניות
לדעתי אין כאן בכלל השאלה, ואסביר:
גם מירכאות זה חלק מ"סימני הניקוד", ועל כן השאלה: "מה קודם, האם המירכאות או סימני הניקוד?".
שים לב איך פיסקתי...
והתשובה פשוטה, כל פסקה לפי עניינה. יש פסקאות שסימני הניקוד ראויים לבוא בתוך המירכאות ויש כאלו שלא.

זה כמו השאלה, האם כותבים נקודה באמצע משפט או לא. והתשובה היא שתלוי במשפט, כי נקודה משמעותה סיום הנושא, ולפעמים במשפט זה נחמד להדגיש "לא צריך לומר יותר", או "מחשבה חדשה".
כמו:
זה יכול להיות נחמד, חשב. או שאולי לא.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה