מידע שימושי מתכנתות וגרפיקאיות- זקוקה לעזרתכן בהתלבטות בבחירת מקצוע

• פותח הנושא SHB
  • פורסם בתאריך
טוב,
אז אחות של פותחת האשכול (מקימת המהומות...)
בקשה ממני לכתוב
אז ככה:
היי כולם!!! קודם כל, אל תגידו שזה לא מבלבל לקרא את כל ההודעות ובסוף לצאת עם החלטה ברורה...חשוב לי להדגיש מה הסיפור אצלי....אני אמנם אוהבת גרפיקה והכל אבל חשוב לי להבהיר שיש מצב גדול שאני גם יהנה במחשבים וזה לא מחייב שזה סבל!!!! זה דווקא משלב המון דמיון ומחשבה להמציא תוכנות וכדו' ולגבי ה8-9 שעות זה לא הבעיה שלי אני יכולה לשבת גם 100 שעות.רק רציתי לדעת סה"כ מה זה כולל מה השכר בנורמה? ואיך זה יחסית לבנית אתרים,ולא לגרפיקה
אם ככה לכי על זה בוודאות!
תלוי אם את לומדת לתואר או לתעודת הנדסאי,
אבל אפשר בהחלט אחרי כ3 שנים להגיע למשכורת של 15 אלף.
תחליטי אם זה מתאים לך, ותהיי מודעת לאחריות שיש לך בגיל כה צעיר - להחליט על מקצוע שיוכל לפרנס משפחה ברוכה בעז"ה.
אשמח לעזור עוד באישי,
בהצלחה.

ותהיי מודעת לאחריות שיש לך בגיל כה צעיר - להחליט על מקצוע שיוכל לפרנס משפחה ברוכה בעז"ה.
אני רק רוצה לציין
ב"ה יש לי מספר אחים אברכים רציניים בעלי משפחות ואף אחת מהגיסות שלי לא מתכנתת
וב"ה הם חיים
אולי לא ברמת חיים גבוהה, אבל לא נראה לי שחסר להם משהו והם נראים מאושרים...

לא אומר שהמקצוע הזה פסול, אבל לא להקצין כאילו זה הדבר היחיד שיכול להחזיק משפחה של אברכים ברוכת ילדים..

לאור קריאת כמה תגובות, בואו נדגיש כמה נקודות:

1. הבחורה מתלבטת בין 2 מקצועות שהיא אוהבת - אין טעם להכנס לכל נושא חיבוב העבודה שהוא כמובן חשוב ביותר, ואף אמרתי בעצמי שיש מקומות עבודה בתכנות שיש שם ממש אקשן וכיף.
2. מבחינת שעות עבודה - השעות כמעט זהות עבור גרפיקאית שכירה ומתכנתת.
3. כדי לעבור להיות גרפיקאית עצמאית מוצלחת נדרש כשרון רב והשקעה לא מועטה - שמבחינת אחוזים באוכלוסיה הם כנראה לא גבוהים. ואשמח לשמוע מהעצמאיות שבינינו כמה שעות ברוטו הן משקיעות ביום במשרד שלהן (כולל תכנונים בראש וטלפונים בערב), לעומת עובדת משרד שיוצאת בראש שקט.
4. עולם התכנות הוא עולם יחסית קבוע ויציב - לא מדברת על הסטארטאפים - שבו אין כ"כ לחץ עבודה, השעות גמישות, ויש תנאים נוחים מאוד.
5. כל מי שמדבר על "כסף זה לא העיקר" אשמח להפנות אותו לדבר עם כמה וכמה נשים (ובעליהן) סביבי, שלמדו מקצועות שונים ולא רק גרפיקה (- והסיבה שלמדו מקצועות אלו היא כי "אפשר מאוד להתפתח בעתיד בתחום הזה אם... ואם..."), ובהיעדר יציבות בענף, או סתם צירוף מקרים של פיטורין ממעסיק קטן, מצאו עצמן ללא עבודה כלל, ללא תלוש משכורת מובטח כלל, עם עבודות מזדמנות ותחושת פחד הזויה, ועם 2 או 3 או יותר ילדים, כשהבעל רוצה להישאר בכולל... ומדובר בבנות מוכשרות, שיכלו בקלות להצליח בלימודי התכנות. וכשתשמעו את דברי החרטה שהן משמיעות, איזה טיפשות היו שלא הלכו ללימודי תכנות... אפשר לבכות.
מי שלא חי בכזה מצב לא יכול להבין את הנחרצות של הורים מסוימים לשלוח את הבת שלהם ללמוד מקצוע יציב, כי זה מה שחשוב.

אני מאמינה שמספר המקרים הנ"ל גדול יותר ממספר המקרים שבהם בוגרי מסלול תכנות לא מצאו עבודה (וזה דבר שבהחלט קיים).
רק לשבר את האוזן, במסלול מדעי המחשב במכון "דעת" שע"י מכון לב, יש השמה של כ-99 אחוז, מתוך היכרות אישית עם בוגרות.
וכדי לשבר עוד יותר את האוזן, שווי של בוגרת כזאת הוא כ15 אלף. ושוב - מהיכרות אישית אישית.

אז אם יש לך את ההזדמנות ללמוד את זה, ואת אוהבת ומסוגלת - זה שווה.

מה עם לצאת ב5 בבוקר כדי להספיק לקחת את הילדים מהמעון?
את משווה בין עצמאית (או מורה או גננת) לבין כל עובדת שכירה כלשהי..
בד"כ כל עבודת משרד בזמננו עובדת 8-9 שעות, לא משנה מהו עיסוקה.
ובהשוואה בין שכירה שהיא מתכנתת לבין שכירה שעובדת בכל מקצוע אחר - ההבדל בתנאים הוא לטובת המתכנתת, מבחינת שכר, גמישות בשעות עבודה וכו'.

את משווה בין עצמאית (או מורה או גננת) לבין כל עובדת שכירה כלשהי..
בד"כ כל עבודת משרד בזמננו עובדת 8-9 שעות, לא משנה מהו עיסוקה.
ובהשוואה בין שכירה שהיא מתכנתת לבין שכירה שעובדת בכל מקצוע אחר - ההבדל בתנאים הוא לטובת המתכנתת, מבחינת שכר, גמישות בשעות עבודה וכו'.
ממש לא
רואה סביבי במקצועות אחרים, רוב הנשים השכירות עובדות 7-8 שעות ביום ולא 8-9
ובתכנות המון נוסעות מחוץ לעיר נסיעות רחוקות גם כן, שדורשות מהם יציאה מאוד מוקדמת בבוקר על מנת לחזור בשעה שפויה הביתה

בתור אחת שעושה שיעורים פרטיים לנשים בנות 30+ במקצועות הקשורים למתמטיקה (בלימודיהן לתואר)יוצא לי לדבר איתן על כך שהתחילו ללמוד בגיל כזה מקצוע חדש ומה שהם מספרות זה שכשהיה עליהן לבחור מקצוע הם חשבו מה כיף להן ומה יהיה נחמד להן לעשות אבל לאחר שהקימו משפחה והם המפרנסות העיקריות הם התחילו להבין שהעיקר הוא לא כמה אני נהנת בעבודה העיקר זה כמה כסף אני יכניס לבית שלי כמה אני יוכל לספק את הצרכים של הילדים שלי כי בסופו של דבר זה ההנאה הכי גדולה.
אני חושבת שבחורה שרוצה להינשא לבעל אברך ולהיות המפרנסת העיקרית(אני לא יודעת מה פותחת האשכול רוצה) עליה להתמקד בעיקר בגובה המשכורת כי הרי העבודה אצלה זה רק אמצעי להשגת המטרה.(חבל שמתבלבלים בזה אשה שרוצה בעל תלמיד חכם צריכה לשלם מחיר ואני חושבת שזה שווה את זה גם בעולם הזה וגם בעולם הבא)
ובחורה שאינה מעוניינת להיות המפרנסת העיקרית-תחשבי רק מה יהיה לך הכייי כיף והכי מיצוי הפוטנציאל וכמובן שעות נורמליות.

אני חושבת שבחורה שרוצה להינשא לבעל אברך ולהיות המפרנסת העיקרית(אני לא יודעת מה פותחת האשכול רוצה) עליה להתמקד בעיקר בגובה המשכורת כי הרי העבודה אצלה זה רק אמצעי להשגת המטרה.(חבל שמתבלבלים בזה אשה שרוצה בעל תלמיד חכם צריכה לשלם מחיר ואני חושבת שזה שווה את זה גם בעולם הזה וגם בעולם הבא)
המציאות היא שבסופו של דבר אם אדם עובד במה שהוא אוהב הוא יכול להגדיל הכנסות בשלב כזה או אחר
בייעוץ כלכלי מה שמדריכים זה לעבוד במה שאתה אוהב ומתחבר
מכיון שאם אתה לא אוהב את זה לא תשרוד עם זה לאורך זמן וגם לא מספיק תשקיע וממילא בשורה התחתונה לאורך זמן לא תמיד מרוויחים מזה

כגרפיקאית ומעצבת אתרים, הייתי ממליצה לך ללכת לתכנות
זה נכון שיחסית ההנאה בעיצוב היא גדולה הרבה יותר מלתכנת(לפחות לפי מה שדיברתי עם חברות) ואני ב"ה ממש נהנית
אבל שוק הגרפיקה הוא מאוד מאוד קשה והשכר יחסית נמוך, כדי לפרוץ את התקרה את צריכה להיות ממש טובה.
אבל בתכנות גם הבינוניות יכולות להגיע למשכורות גבוהות הרבה יותר מהר, בסכומים שבגרפיקה יכולים לחלום.
וכל האלו שמדברות על עצמאיות שמרוויחות המון, אין להם מושג איזה קושי זה , ואיזה כוחות זה דורש ממך, זה להיות נמרצת ולשווק את עצמך כל היום ולריב עם לקוחות , ולהיות עם שליטה עצמית מאוד גבוהה, ועדיין השוק מוצף מוצף, אז תחשבי פעמיים...

ממש לא
רואה סביבי במקצועות אחרים, רוב הנשים השכירות עובדות 7-8 שעות ביום ולא 8-9
ובתכנות המון נוסעות מחוץ לעיר נסיעות רחוקות גם כן, שדורשות מהם יציאה מאוד מוקדמת בבוקר על מנת לחזור בשעה שפויה הביתה
רוב הנשים שאני רואה שהן בתחילת הקריירה שלהן עובדות 9 שעות, בלי קשר לתחום. גם בתכנות גם באדריכלות וגם במזכירות. ובכל תחום אפשר לבקש הורדת שעות לאחר וותק מסוים.

מעיד באופן אישי.
אני דברתי על נשות אברכים שלקחו על עצמם לפרנס את המשפחה ועדיף להן להסתכל על העבודה כאמצעי להשגת הסיפוק בבית-מספיק כסף לתת לבני המשפחה כל צרכיהם,בית יפה וכו' כי שזה הסיפוק האמיתי. אני מדגישה כמובן לא ללכת לעבודה שממש לא מתחברים ואין היכולות.
כמובן כאשר שני בני הזוג עובדים זה משהו שונה. וכי טבעי בעולם שכל אחד ילך למקום שיספק אותו.

אין מה לעשות, אנו חיים בדור מאוד לא פשוט מבחינת רמת השתדלות, וכשהבחירה היא בין סיכוי גבוה לעבודה יציבה ורגועה בעלת שכר ממוצע גבוה לבין סיכוי נמוך להתבלטות בתחום אחר עם שכר ממוצע נמוך, אני חושבת שכמעט כל רב יענה את אותה תשובה (מנסיון אישי).
כואב לי,
באמת שכואב לי שככה כותבים על הדור שלי.
הדור שלי הוא חזק הוא עושה מה שכמעט שום דור לא עשה
בדור שלי הנשים הסכימו לקחת על עצמן את עול הפרנסה מכח האהבת תורה שלהם!!
הם הסכימו לקחת את העונש של בזעת אפך תאכל לחם למרות שזה עונש על הגבר העיקר שיהיה עוד תורה בעמי"ש
להגיד הדור חלש אין ברירה זה תרוץ מצוץ של השטן
כי אנחנו חזקות ויש לנו כח לעמוד מול הרבה דברים
מי שיודע לעמוד מול דברים בגיל קטן יודע לעמוד בגיל גדול
ומי שהכסף מעוור את עיניו וגורם לו לחשוב שטויות על השתדלות ואמונה כואב לי עליו
יותר כואב לי שהוא מכליל את כל הדור שלי לעיוות שהוא חי בו.
כי אין שום ספק שמי שמאמינה שמזונותיו של האדם קצובים לו מר"ה עד ר"ה
חיה חיים הרבה יותר רגועים הרבה פחות ברדיפה אחרי הכסף, בהוספת שעות,בלימודים אקדמאים (עוד נושא בפני עצמו..) ובהוצאת תארים
כי אין כמו חיי אמונה!!
היא בודקת עם עצמה עד מתי זה השתדלות וממתי זה מתחיל להיות אמונה במה שהיא עושה ויודעת כמה היא צריכה לעשות.

לא אצטט תגובות מסוימות, אבל יהיה מאוד מעניין לפלח את התגובות לגילאים.
אני רוצה לשמוע את קולם של כל אלו שהם אחרי - שלמדו "מקצוע שאוהבים" ומוצאים עצמם ללא שקל על הנשמה, מתגלגלים מעבודה פשוטה אחת לשניה, לא ישנים בלילה מרוב דאגה על איך ישלמו את המשכנתא וטיפולי השיניים לילדים ולחם וחלב ומה יהיה....
זה לא דבר שקשור לגיל זה דבר שקשור לסולם ערכים
כי מי שיש לו אמונה אמיתית ותלות מוחלטת ברבוש"ע יודע שהוא זה שהביא את הטיפולי שינים והוא זה שיביא את הכסף לזה.
וברגע שמתחילים להאמין שאם היא תקח עבודה אחרת ייכנס לה יותר כסף וככה תוכל לממן רפואת שינים
זה חוסר אמונה
אז בבקשה אל תכלילי את הדור המדהים שלי!!

בייעוץ כלכלי מה שמדריכים זה לעבוד במה שאתה אוהב ומתחבר
זה ברור שזה מה שאמור להיות בדרך הטבע
אבל נשות אברכים זה תופעה מעל הטבע.
תראה לי עוד נשים בעולם שמגדלות משפחות ברוכות ומתכנתות? רוב הנשים שמקימות משפחה ויוצאות לעבוד לוקחות מקצועות עם קצת שעות ובדיוק מה שמעניין אותם אבל אנחנו בנות ישראל שבעיקרון כל כבודה בת מלך פנימה יוצאות לעבוד צריכות להסתכל על הבית כעיקר (כמובן לא ללכת למקצוע ששונאים או אין כישורים אבל כן מקצוע שיכול להיות שאם הייתי במקום אחר לא הייתי נגשת אליו) ואיזה מקצוע יביא הכי הרבה לרווחתו-כי זה בעצם הסיפוק שלנו.

אבל נשות אברכים זה תופעה מעל הטבע.
תראה לי עוד נשים בעולם שמגדלות משפחות ברוכות ומתכנתות?
ב"ה יש לי מספר אחים אברכים רציניים בעלי משפחות ואף אחת מהגיסות שלי לא מתכנתת
וב"ה הם חיים
אולי לא ברמת חיים גבוהה, אבל לא נראה לי שחסר להם משהו והם נראים מאושרים...
אבל אנחנו בנות ישראל שבעיקרון כל כבודה בת מלך פנימה יוצאות לעבוד צריכות להסתכל על הבית כעיקר
ובדיוק בגלל זה אני חושב שהרבה יותר מתאים לאשה יהודיה עבודה שהיא נמצאית יותר שעות בבית ועם יותר חופשות וכך יותר להשקיע בחינוך הילדים ופנאי לבעלה ללכת ללמוד
במקום שהוא יצטרך להישאר עם הילד החולה כי היא צריכה ללכת לעבוד כדי שהוא יוכל לשבת ללמוד חד גדיא חד גדיא...

עבודה שהיא נמצאית יותר שעות בבית ועם יותר חופשות
אני מסכימה אבל כדי מה שמתואר פה זה בדרך כלל (לא תמיד) עבודות פחות מכניסות והאשה צריכה להחליט בין חיים עם רווחה כלכלית או חיים עם צמצום כלכלי כל אחת והעדפותיה. בסופו של יום רוב האמהות שולחות את בנותיהן היום ללמוד מקצועות שכן דורשים זמן רב בעבודה כניראה שיש לכך סיבה.

אני דברתי על נשות אברכים שלקחו על עצמם לפרנס את המשפחה ועדיף להן להסתכל על העבודה כאמצעי להשגת הסיפוק בבית-מספיק כסף לתת לבני המשפחה כל צרכיהם,בית יפה וכו' כי שזה הסיפוק האמיתי. אני מדגישה כמובן לא ללכת לעבודה שממש לא מתחברים ואין היכולות.
כמובן כאשר שני בני הזוג עובדים זה משהו שונה. וכי טבעי בעולם שכל אחד ילך למקום שיספק אותו.
מעיד באופן אישי על כך שזה מה שיועצים כלכלים אומרים....

תראה לי עוד נשים בעולם שמגדלות משפחות ברוכות ומתכנתות?
אין ספק שנשות אברכים זו תופעה מעל הטבע, הרבה הרבה מעבר לטבע -
אבל ביקרת בעולם לראות מה עושות נשים אחרות?
בואי לסיבוב באפריקה - נשים מגדלות בתים מלאי ילדים, ועובדות מצאת החמה ועד צאת הנשמה, וכל זה בעבודה סיזיפית קשה, ומגדלות ילדים.
ויש נשים שנושאות בתפקידים בכירים שיש להם לא מעט ילדים. [גם בישראל]

ולכן הערכה שלי אליהם גדולה עד למאד,

והאשה צריכה להחליט בין חיים עם רווחה כלכלית או חיים עם צמצום כלכלי כל אחת והעדפותיה.
ולזה קוראים שנשות אברכים זה מעל הטבע?

מזונותיו של אדם קצובים לו מר"ה עד ר"ה זה לא קלישאה, זה כתוב בגמרא,
וא"כ כל מה שצריך לעשות זה רק השתדלות, ולפעמים ריבוי השתדלות רק גורע,

הגיע אברך למרן הגרא"מ שך זצוק"ל ואמר לו שקשה לו עם הפרנסה ואולי יצא לעבוד חלק מהיום, הרב שך אמר לו שאם כך הוא מרגיש שיהיה יותר טוב אז שיצא לעבוד,
לאחר תקופה הגיע אותו אברך לרב שך ותינה את צערו שלמרות שהוא יצא לעבוד ומרויח יותר עדיין קשה לו מאד עם הפרנסה,
אמר לו הרב שך, קודם היה לך את ההשגחה של אברך, עכשיו שהחלטת שאתה צריך "לעזור" לקב"ה אין לך את ההנהגה של אברך אלא כמו כל אחד, ולכן עדיין קשה לך...

לא יודע אם סיפרתי את הסיפור במדויק אבל זה רוח הדברים שהיו,

בקיצור, פרנסה זה משמים ואנחנו רק צריכים לעשות השתדלות
וכמו שכתבתי קודם, כל אחד עושה השתדלות בדרגה שלו, וככל שדרגתו גבוהה השתדלותו פחותה...

הגיע אברך למרן הגרא"מ שך זצוק"ל ואמר לו שקשה לו עם הפרנסה ואולי יצא לעבוד חלק מהיום, הרב שך אמר לו שאם כך הוא מרגיש שיהיה יותר טוב אז שיצא לעבוד,
לאחר תקופה הגיע אותו אברך לרב שך ותינה את צערו שלמרות שהוא יצא לעבוד ומרויח יותר עדיין קשה לו מאד עם הפרנסה,
אמר לו הרב שך, קודם היה לך את ההשגחה של אברך, עכשיו שהחלטת שאתה צריך "לעזור" לקב"ה אין לך את ההנהגה של אברך אלא כמו כל אחד, ולכן עדיין קשה לך...

לא יודע אם סיפרתי את הסיפור במדויק אבל זה רוח הדברים שהיו,

כך אני שמעתי את הסיפור הנ''ל

הגיע יהודי למרן רשכבה"ג הרב שך זי"ע, ואמר לו שמצבו הכלכלי אינו שפיר, והוא מבין היטב באינסטלציה, ולכן הוא חושב ללכת לעבוד בזה בשעות הערב -
אמר לו מרן זי''ע, אם אתה יוצא לעבוד, תלך לעבוד כמו בן אדם, בשעות הבוקר והצהרים, ומדוע? כי יש בעולם העליון התנהלות כלכלית עם אברך, ויש התנהלות עם בעל בית,
כאשר אתה אברך - הכל שונה אצלך, לא מתקלקלים דברים, לא נהרסים דברים וכו', ואילו כאשר אתה בעל הבית.. הכל שונה

אותו יהודי החליט שלא להקשיב בקול מרן זי''ע, והלך להיות אינסטלטור בשעות הערב - אחרי חודש בו הרוויח סכום נאה - ראה כי התקלות בבית היו באותו גובה של הסכום .....
לשמחתנו הוא לא התבייש להודות על האמת, וסיפר זאת למרן זי''ע, שסיפר את זה למספר מקורביו.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה